Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II - gdybania
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
michal_sokolowski
24-09-2008, 20:56
dobra, powiedzcie lepiej czy nowa piątka stanieje po 3 miesiącach do poziomu 6 tys. ?
Jak to było ze starą piątką ? Jak staniała po 3 miesiącach ?
Śledzę starą piatkę od paru dni i nie chce zejść w Polsce poniżej 5 tys.
:-)
dobra, powiedzcie lepiej czy nowa piątka stanieje po 3 miesiącach do poziomu 6 tys. ?
Stary ten aparat (5D) długi czas kosztował powyżej 10 tys zł!
5d mozna juz kupic za 4800
Jak tylko wejdzie MKII kupisz nawet za 4200 /czyszczenie magazynów/
40D potanial przez 4 miesiace o 30-40%..
Kolekcjoner
24-09-2008, 21:09
Na początku 5D kosztował chyba nawet 14 kzł.
Jak to nie chce zejść poniżej 5k???
http://www.allegro.pl/item443179162_canon_eos_5d_nowy_najtaniej.html
Jak to nie chce zejść poniżej 5k???
http://www.allegro.pl/item443179162_canon_eos_5d_nowy_najtaniej.html
Ale jak komuś potrzebna fakturka to nie ma ponizej 5k!
Biorąc sprzęt od Novarta Mk2 będzie pewnie w okolicach 7k. Więc stare 5D musi jeszcze stanieć wkrótce!
oskarkowy
24-09-2008, 22:18
Za pierwszą 5tkę zapłaciłem 12.000 (chyba jedna z pierwszych sprzedanych w FOTOIT, więc płaciłem za nowość). Za drugą, 14 miesięcy później 9600. Czyli na pewno nie będzie tak kolorowo, jak Wam się wydaje.
Domyślam się, że aparat by rejestrował współrzędne aparatu a nie fotografowanego obiektu :-) Idzie taki Kubaman i robi zdjęcie swoją 500mm f2.8 :twisted: a kaczuszka jest kilometr dalej. I taka "rozdzielczość" GPSa wystarcza? Bo skoro błąd rzędu kilometra jest OK to czy nie wystarczy zapamiętać, że zdjęcie zrobiło się np. w Puszczy Kampinoskiej?:shock:
Czegoś nie kumam: Załóżmy, że nasz łowczy jest gdzieś "in the middle of nowhere", np.: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=N+50,+E+60&mrt=all&ie=UTF8&ll=49.993615,60.007324&spn=13.460157,34.365234&t=h&z=6&iwloc=addr z aparatem z GPS.
GPS zna pozycję N, a zatem zna też azymut obiektywu; jeśli robimy zdjęcie z AF, to w EXIF jest informacja o odległości - no to co, nie mamy kaczuszki?
GPS zna pozycję N, a zatem zna też azymut obiektywu; jeśli robimy zdjęcie z AF, to w EXIF jest informacja o odległości - no to co, nie mamy kaczuszki?
GPS zna tylko niezbyt dokładne położenie, nie zna kierunku względem N, czyli tym bardziej azymutu obiektywu. Chyba, że biegniemy z aparatem w kierunku, który wyznacza obiektyw, ale to chyba w wypadku gdy nasz łowczy ucieka przed jakimś dzikim zwierzem z aparatem na szyi... ;-)
Za pierwszą 5tkę zapłaciłem 12.000 (chyba jedna z pierwszych sprzedanych w FOTOIT, więc płaciłem za nowość). Za drugą, 14 miesięcy później 9600. Czyli na pewno nie będzie tak kolorowo, jak Wam się wydaje.
Ale teraz jest jakaś tam konkurencja ze strony Nikona, Sony (haha co?) i w ogóle. Myślę, że przed wakacjami może być już do wyrwania za nieco poniżej 7 kawałków. Ale mogę się mocno mylić :D
Zamiast tachac aparat i kamere na wakacje bedzie można wziac samo 5d II... Dwa w jednym, Wash&Go... :)
Tylko nie zapomnij o zabraniu 1 TB w kartach CF/SD - bo przecież to video w HD zajmuje niemożebne ilości miejsca - a gdzieś musisz to przecież nagrać, prawda ?
Grzesiek
(złośliwiec z 20D :)
Stary ten aparat (5D) długi czas kosztował powyżej 10 tys zł!
Na mój gust na obecne ceny wyjściowe 5DmkII nie ma co narzekać - liczyłem, że przyjdzie właśnie wydać koło 10tys. A znając życie obecne 8tys. przy wejściu aparatu fizycznie na rynek i większej podaży powinno spaść co najmniej do 7tys.
michal_sokolowski
24-09-2008, 23:05
Na mój gust na obecne ceny wyjściowe 5DmkII nie ma co narzekać - liczyłem, że przyjdzie właśnie wydać koło 10tys. A znając życie obecne 8tys. przy wejściu aparatu fizycznie na rynek i większej podaży powinno spaść co najmniej do 7tys.
ta cena za nową piątkę tylko sprawia kłopot.
bo jak mam dać 7 tys. za piątkę a dokładam 2 tys. i mam
1ds mark II.........
to nie mam kamery i mam trochę większe szumy,
ale za to mam wbudowany GRIP, dobry AF i back-up (zapis na dwie karty na raz).
dzisiaj w pracy sprawdziłem ten bajer z dwiema kartami - działa !!!
Tylko nie zapomnij o zabraniu 1 TB w kartach CF/SD - bo przecież to video w HD zajmuje niemożebne ilości miejsca - a gdzieś musisz to przecież nagrać, prawda ?
Grzesiek
wczoraj Pretec pokazał karty CF 100GB, więc 10 kart to nawet się w jednej kieszeni zmieści. A 12 minut filmu zajmuje 4GB, wiec żeby zrobić terabajt trzeba by 50 godzin materiału nagrać. Złośliwiec od 20D i 40D :)
Chyba, że biegniemy z aparatem w kierunku, który wyznacza obiektyw, ale to chyba w wypadku gdy nasz łowczy ucieka przed jakimś dzikim zwierzem z aparatem na szyi... ;-)
Jak goni chyba też ;)
Widocznie widziałem GPS w wersji dla piechurów z wbudowanym kompasem elektronicznym (Garmin chyba). Dzięki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Grzesiek
SD nie wchodzą do piątek.
Zwykły złośliwiec ;)
Ja też nie wiem, jak Kalina :mrgreen:
Jarek sprzedał obie 5tki i dawno przesiadł się na 1ki.
Jeszcze go słuchasz? Jakby mu naprawdę nie odpowiadało, to by zmienił. Ale jemu z tym dobrze. Tym sprzętem naprawdę da się robić zdjęcia, nowa 5tka będzie pod tym względem jeszcze lepsza. Ale Adam w narzekaniu jest jeszcze lepszym fachowcem niż w fotografii. Moja rada: przytakiwać, dać się wyżalić, podpuszczać na zmianę na d3 :mrgreen:
a żebyś wiedział. w piątek odbieram :lol:
nie wiem jak Kalina i Jarek, ale Adam Trzcionka odkąd tylko sobie kupił 5D truje mi codziennie o tym, że ***..e tym aparatem i kupi Nikona :idea:, bo AF jest bardzo słaby.
Dobre dobre!!
Jak Adam Trzcionka jebnie 5D (pardon my frencz) to ja oddam za bezcen potrzebującym 85L, a co! :D
(Oczywiście nie mówię o sytuacji, kiedy Canon wprowadzi super następce 5D w postaci 3D lub jakiegoś innego marka z wypasioną plastyką)
Dobre dobre!!
Jak Adam Trzcionka jebnie 5D (pardon my frencz) to ja oddam za bezcen potrzebującym 85L, a co! :D
nołłej. piątki zostają. może się nie pogryza z wielkim bratem :lol:
Uff. Polubiłam tę osiemdziesiątkę piątkę :)
pan.kolega
25-09-2008, 01:09
Czegoś nie kumam: Załóżmy, że nasz łowczy jest gdzieś "in the middle of nowhere", np.: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=N+50,+E+60&mrt=all&ie=UTF8&ll=49.993615,60.007324&spn=13.460157,34.365234&t=h&z=6&iwloc=addr z aparatem z GPS.
Zalozylbym sie o karte CF 4 Mb, :shock: ze taki przecietny ptasiarz robi 80% zdjec z odleglosci < 50m. Kilometr to raczej spora przesada. :wink:
Uff. Polubiłam tę osiemdziesiątkę piątkę :)
eh.. a już się miałem po nią ustawić pierwszy w kolejce :)
Zalozylbym sie o karte CF 4 Mb, :shock: ze taki przecietny ptasiarz robi 80% zdjec z odleglosci < 50m. Kilometr to raczej spora przesada. :wink:
Jak możesz mówić o Kubamanie przeciętny? ;-) Bo to chyba on posłużył jako przykład ptasiarza ;-)
Tak swoją drogą, to po dokupieniu do 5dmkII WFT-E4/E4A można podłączyć GPS'a i geotagować sobie fotki, no ale to chyba nie o takie rozwiązanie wszystkim chodziło?
http://web.canon.jp/imaging/wft/wft-e2/manual/gps/index.html
Z porównania 1DII z 1DI, wyszło ci, że mają lepsze AF-y od D700? Chyba jednak wolę testy na Optyczne.pl :mrgreen:
Owszem dokładnie tak uważam. Ty użytkowałeś wzmiankowane puszki, czy jesteś tylko czytelnikiem - teoretykiem? Napisałem o servo jedynek, jest świetne.
O prosze a tu wyszlo ze servo 1DM3 jest znacznie lepsze niz D3 ;)
http://www.prophotohome.com/forum/pro-photo-reviews-articles/76674-canon-canon-1d-camera-canon-mkiii-camera-vs-nikon-nikon-d3-camera-sports-autofocus-showdown.html
(Gdzies jeszcze na tej stronie jest podobny test 40D)
Ja też nie wiem, jak Kalina :mrgreen:
Jarek sprzedał obie 5tki i dawno przesiadł się na 1ki.
Jeszcze go słuchasz? Jakby mu naprawdę nie odpowiadało, to by zmienił. Ale jemu z tym dobrze. Tym sprzętem naprawdę da się robić zdjęcia, nowa 5tka będzie pod tym względem jeszcze lepsza. Ale Adam w narzekaniu jest jeszcze lepszym fachowcem niż w fotografii. Moja rada: przytakiwać, dać się wyżalić, podpuszczać na zmianę na d3 :mrgreen:
:-D No to nie wiedzialem, a na ktore jedynki moge spytac? Te nieslawne 1D MKIII ? :razz:
Tylko gdzie zdobyć taką kartę ?
;)
mate00sh
25-09-2008, 10:06
http://www.allegro.pl/item442982833_4_mb_compactflash_4mb_kodak.html
:)
Kolejny temat-pożywka dla onanistów i wróżek ;)
SebaWolf
25-09-2008, 10:35
Przestaje czytac ten watek, dzis mialem koszmar ze AF w moim 5d przestal łapać całkowicie :D, czasami zdarza mi się to na żywca, ale szybko okazuje się że mam przełącznik na MF. Nawet nie wiecie jaką ulgę poczułem po przebudzeniu że to tylko sen był.
O prosze a tu wyszlo ze servo 1DM3 jest znacznie lepsze niz D3 ;)
http://www.prophotohome.com/forum/pro-photo-reviews-articles/76674-canon-canon-1d-camera-canon-mkiii-camera-vs-nikon-nikon-d3-camera-sports-autofocus-showdown.html
(Gdzies jeszcze na tej stronie jest podobny test 40D)
Wg tej strony Wynik dla 1-dynki to:
Canon 1D MKIII Overall Average: 31% Out of Focus
Wynik wydaje się być wiarygodny. Oznacza, to że co trzecie zdjęcie jest poza ostrością, a u Nikona D3 jest jeszcze gorzej. Taki niski wynik to pewnie skutek bardzo wymagającego testu dla układów AF.
Bezbłędnego i całkowicie niezawodny autofocus w sporcie to mit. Nie ma czegoś takiego. Info dla ślubnych: tańce weselne to takie ekstremalne sporty w słabym świetle. Fotografowanie takich dynamicznych scen z głębią f1.2 to stąpanie po ostrzu noża, a nawet zakwalifikował bym to jako brak profesjonalizmu. Trzeba znać ograniczenia sprzętu i umiejętnie je wykorzystywać, a nie świadomie stwarzać ekstremalne sytuacje i myśleć że zawsze się uda. Nie uda się, skoro najlepszy super-hiper AF z jedynek i D3 mają tyle nietrafionych zdjęć. Takie wartości przesłony zarezerwowane są tylko do statycznych portretów.
Moim zdaniem upowszechnienie sprzętu obala mity. Jeżeli coś jest niedostępne to jest wychwalane, czczone niczym bóstwo. Jak już trafi do większości użyszkodników, to znajdują oni wady i fora dyskusyjne pękają w szwach. Zauważcie, kiedyś AF z jedynek był pod każdym względem lepszy niż ten stosowany w innych aparatach. Teraz czytam, że pojawiają się opinie że np. AF z DsII ma mniejszą czułość niż ten z starej 5D i w ciemnych scenach potrafi się gubić lub dłużej ustawiać ostrość. Jeżeli to prawda, to AF z DsII pewnie bije na głowę tego z 5D, ale już nie koniecznie w ciemnych scenach. To samo było z innymi jedynkami - jak stały się powszechne to zaczęto wynajdywać egzemplarze z BF/FF, a na forum panowała opinia, że błąd BF/FF w jedynkach jest niemożliwy. Jestem pewien, że gdyby nawet taki DsIII stał się powszechny jak np. 30D, to po tygodniu mielibyśmy zapchane forum różnego rodzaju dolegliwościami tego sprzętu.
PS. Ciekawe jak by w tym teście AF wypadł 5D? :?:
Oj, a nie 5D Mk II? Przecież wszyscy pieją z zachwytu :D. Autofocus mimo że ten sam to jednak pewnie poprawiony, i te świetne filmy HD... Kubaman podawał linka z entuzjastycznie nastawionymi fotografami ślubnymi, którzy ostrzą sobie zęby na filmowanie aparatem fotograficznym w czasie ceremonii :lol:
Na co Ci D3? To przecież tylko 12 megapikseli i ludzie wychodzą na zdjęciach jak trupy ;-)
Jak możesz mówić o Kubamanie przeciętny? ;-) Bo to chyba on posłużył jako przykład ptasiarza ;-)
Kubaman, jako ptasiarz nieprzeciętny, podchodzi pewnie jeszcze bliżej :mrgreen:
Oj, a nie 5D Mk II? Przecież wszyscy pieją z zachwytu :D. Autofocus mimo że ten sam to jednak pewnie poprawiony, i te świetne filmy HD... Kubaman podawał linka z entuzjastycznie nastawionymi fotografami ślubnymi, którzy ostrzą sobie zęby na filmowanie aparatem fotograficznym w czasie ceremonii :lol:
Na co Ci D3? To przecież tylko 12 megapikseli i ludzie wychodzą na zdjęciach jak trupy ;-)
masz rację, przekonałeś mnie :mrgreen:
Viracocha
25-09-2008, 12:26
Z porównania 1DII z 1DI, wyszło ci, że mają lepsze AF-y od D700? Chyba jednak wolę testy na Optyczne.pl :mrgreen:
Owszem dokładnie tak uważam. Ty użytkowałeś wzmiankowane puszki, czy jesteś tylko czytelnikiem - teoretykiem? Napisałem o servo jedynek, jest świetne.
A nie przyszło ci do głowy, że - używając twojej, fachowej terminologii, zapewne specjalnie dobranej na potrzeby testów - AF z D700 może być "świetniejszy"? :mrgreen:
Mariusz.P
25-09-2008, 12:33
Dla mnie wystarczy, że środkowy punkt AF nowej 5D będzie tak dobry jak 40D. Jeżeli tak będzie to nazbieram i kupię MkII do portretu i widoczków, a do sportu, dzikiej przyrody i makro zostawię sprawdzone 40D.
A nie przyszło ci do głowy, że - używając twojej, fachowej terminologii, zapewne specjalnie dobranej na potrzeby testów - AF z D700 może być "świetniejszy"? :mrgreen:
Przecież ja się nie znam. Jak nie złapię i nie sprawdzę to nie uwierzę. Wziąłem więc w łapy d700 kolegi i pamiętając to, co uzyskałem mają w łapach kilka sztuk 1d mkII oraz 1d mkI oceniam - jedynka ma lepszy AF w servo, bo to poddaje ocenie teraz.
hrabia_vader
25-09-2008, 13:06
Może na początek tyle:
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=69&id=1197
Czy tylko mi się wydaje, że tam na fotce jest stara piątka z chamsko wklejonym MarkII? :-)
Czy tylko mi się wydaje, że tam na fotce jest stara piątka z chamsko wklejonym MarkII? :-)
Jako zywo. :)
To zobaczcie jeszcze jak ten aparat wygląda od tyłu :shock:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/3898/sssvz4.jpg)
mjastrzebski
25-09-2008, 13:21
To nawet nie zdjecia starej piatki tylko jakiegos przypadkowego wyguglanego rumorsaz sieci. Na zjeciu numer 2, tym od **** strony, nie ma przycisku direct print!! A przeciez dSLRa Canona bez przycisku direct print: "nie bylo, nie ma i nie bedzie!!"
;)
Marcin
hrabia_vader
25-09-2008, 13:24
Moja rada: przytakiwać, dać się wyżalić, podpuszczać na zmianę na d3 :mrgreen:
A moja rada to słuchać Jarka. Ja posłuchałem i dzięki temu nie mam bana. :-)
No ale wtedy 5D nie miało żadnej konkurencji. Teraz, jaka jest taka jest, ale jest (cokolwiek miałbym na myśli). :-)
Przestaje czytac ten watek, dzis mialem koszmar ze AF w moim 5d przestal łapać całkowicie :D, czasami zdarza mi się to na żywca, ale szybko okazuje się że mam przełącznik na MF. Nawet nie wiecie jaką ulgę poczułem po przebudzeniu że to tylko sen był.
Ja już od kilku dni dzień w dzień przeglądam wszystkie fotki jakie do tej pory zrobiłem piątką. Szukam błędów tego nędznego AFa... nie moge się doszukać. Ale wiem w czym rzecz. Cóż... łapy mi się dość solidnie trzęsą (jak wypiję, to przestają) - pewnie to kompensuje błędy AFa. :-)
Czy w związku z powyższym mogę twierdzić, że mam pierwszego na świecie Canona z wbudowanym ISem w body? Tylko że nie chodzi o body Canona tylko moje. ;-)
mjastrzebski
25-09-2008, 13:40
Cóż... łapy mi się dość solidnie trzęsą (jak wypiję, to przestają) - pewnie to kompensuje błędy AFa. :-)
To nastepna puszka od Canona bedzie jak znalazl dla Ciebie. Zamiast baterii beda tam mini ogniwa paliwowe pedzone na etanol. Jak by Ci "czasow brakowalo", to se golniesz z bakterii i lapki sie uspokoja. To bedzie pierwszy aparat na swiecie ze stabilizacja w baterii (a nie szkle czy matrycy jak do tej pory)
Marcin
Gregolius
25-09-2008, 14:07
To nastepna puszka od Canona bedzie jak znalazl dla Ciebie. Zamiast baterii beda tam mini ogniwa paliwowe pedzone na etanol. Jak by Ci "czasow brakowalo", to se golniesz z bakterii i lapki sie uspokoja. To bedzie pierwszy aparat na swiecie ze stabilizacja w baterii (a nie szkle czy matrycy jak do tej pory)
Marcin
hehehe Patrząc na ceny baterii Canona to będzie drogi alkohol a co za tym idzie AF :P
dpgstyle
25-09-2008, 14:17
MMM strasznie jedziesz po tej nowej puszce..., która nawet jeszcze na dobre nie wyszła do ludu, weź troche na wstrzymanie, bo siejesz popłoch chyba tylko dla zabawy ;P
kazdy najmądrzejszy i wie lepiej co i jak..... ale może dajmy najpierw chłopakom z japonii zaprezentować co tam wykombinowali.....
Szukam błędów tego nędznego AFa... nie moge się doszukać.
Może dlatego, że możliwości AF wykorzystujesz zaledwie w 1/9.
Może dlatego, że możliwości AF wykorzystujesz zaledwie w 1/9.
A moze dla tego ze setki zdjec gdzie AF chybil dawno zostaly wykasowane ;)
michal_sokolowski
25-09-2008, 16:47
MMM strasznie jedziesz po tej nowej puszce..., która nawet jeszcze na dobre nie wyszła do ludu, weź troche na wstrzymanie, bo siejesz popłoch chyba tylko dla zabawy ;P
kazdy najmądrzejszy i wie lepiej co i jak..... ale może dajmy najpierw chłopakom z japonii zaprezentować co tam wykombinowali.....
mi też trochę ręce opadły jak zobaczyłem te punkty AF - a raczej ich rozmieszczenie - strasznie blisko środka.
już mój 350D ma lepiej
mnie ręce opadają jak czytam niektórych..
niższa cena w sklepie:
http://www.tylkofoto.pl/product.php/2,136/9200/Canon-EOS-5D-Mark-II-body.html
i takie coś, przy czym termin dostępności jest dosyć nieciekawy..
http://www.digital24.pl/product_info.php?products_id=3329
Viracocha
25-09-2008, 17:31
Przecież ja się nie znam. Jak nie złapię i nie sprawdzę to nie uwierzę. Wziąłem więc w łapy d700 kolegi i pamiętając to, co uzyskałem mają w łapach kilka sztuk 1d mkII oraz 1d mkI oceniam - jedynka ma lepszy AF w servo, bo to poddaje ocenie teraz.
A to przepraszam. Z pierwszego postu, który napisałeś wynikało, że wypowiadasz się na temat porównania AF-ów w D700 i "jedynkach", mając doświadczenia jedynie z Canonami.
michal_sokolowski
25-09-2008, 19:03
mnie ręce opadają jak czytam niektórych..
niższa cena w sklepie:
http://www.tylkofoto.pl/product.php/2,136/9200/Canon-EOS-5D-Mark-II-body.html
i takie coś, przy czym termin dostępności jest dosyć nieciekawy..
ci niektórzy to kto ?
"NowyCanon 5D MARK II. BEzszelestny i szybki autofokus ułatwia uzyskanie
niezwykłej ostrości w centrum kadru. Łatwo można wyobrazić sobie niezwykłe
możliwości sprawdzonego od wielu lat centralnego czujnika przy zdjęciach
sportowych - wystarczy wyciąć z gazety zdjęcie sportowca i przyczepić
szpilką do środka kartki A4. Obracając zdjęcie wokół szpilki możemy łatwo
zauważyć ile rozmaitych możliwości kompozycji obrazu daje niezwykle
przemyślane rozmieszczenie punktów autofocusa w nowej wersji tego
sprawdzonego korpusu.
Ale zdjęcia sportowe to nie koniec możliwości nowego, ulepszonego 5D MARK
II! Łatwo docenić ile nowych możliwości daje olbrzymia rozdzielczość jego
matrycy. W połączeniu z centralnym punktem autofocusa pozwala on na
wycięcie czterech ponad sześciomegapikselowych kadrów z jednego zdjęcia z
centralnie umieszczoną twarzą: zdjęcia z głową u góry, zdjęcia z głową u
dołu, zdjęcia z głową po prawej, jak też i zdjęcia z głową po lewej!
Nie sposób pominąc tu również dalszych możliwości, kryjących sie w tak
przemyślanej formule układu autofocus. Wraz z połączeniem z niezwykle
jasnymi stałoogniskowymi obiektywami Canon serii 'L' otwiera on przed
tworzącymi arcydzieła portretowe i ślubne nowe możliwości! Wystarczy bowiem nastawić na ostrość centralnym punktem, a następnie przekadrować - pozwoli to poprzez przesunięcie płaszczyzny ostrości za punkt ostrzenia, nazwane przez naszą firmę systemem BehindMark(TM), na delikatne rozostrzenie detali twarzy fotografowanej osoby, co pozwoli zarówno na uniknęcie zbyt wyrazistego obrazowania drobnych skaz urody, jak i na uwydatnienie delikatnej faktury owłosienia.
Zdjęcia przyrodnicze - łatwiejsze niż kiedykolwiek!
Dzięki trybowi rejestracji filmów, nie jesteś już ograniczony ilością klatek
na sekundę! Dzięki technologii CanonStillFrame(TM), możesz wykorzystać
dowolną klatkę z nakręconego filmu w oszałamiającej rozdzielczości HD!
*
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!
PS
:grin: ma się rozumieć :)
photographus
25-09-2008, 21:15
Właśnie przechodziłem sobie obok Fotojockera w "Auchan", a tam coś jak nie gruchnie!!!! Cóż to - pytam zlękniony... Zerkam na podłogę a tu rozkwaszona cena D700 :)
Spadła o prawie 1300 zyli. Nieźle idzie, nieźle..... :)
Pozdrawiam
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=29479985
Ciekawe, jak duże będzie to "ONLY"?
ale gościu ściemnia. Chuck Westfall obudzony o trzeciej nad ranem przez kochankę czy teściową zawsze powie: AF jest usprawniony. Znam na tyle dobrze życie w korporacji, że wiem doskonale, że nawet w Canonie jest bardzo mało osób, którym się mówi prawdę (niezależnie od tego jaka ona jest), reszta to polityka i typowo amerykańsko-japońskie pranie mózgu. Poza tym gościu pisze o rzekomym wpływie Digic IV na Af, a się nawet nie pofatygował sprawdzić, że 5D2 podobnie jak poprzednik wyjątkowo obsługuje osobny układ.
Dałem ocenę 1 tej "dyskusji". Bicie piany.
> 5D2 podobnie jak poprzednik wyjątkowo obsługuje osobny układ.
Tego nie wiedziałem. Rzuciłbyś linkiem (może być o starym 5D)?
ale gościu ściemnia. [...] Poza tym gościu pisze o rzekomym wpływie Digic IV na Af, a się nawet nie pofatygował sprawdzić, że 5D2 podobnie jak poprzednik wyjątkowo obsługuje osobny układ.
Jedynki też mają osobny procek do AF (tak mówi White Paper (i Kuchatek też!). ;)
Podałem ten link, bo myślę, że o ile nie zmienili układu sensorów, to w obecnej "inkarnacji" wycisnęli z niego więcej...
PS
Na "bicie piany" też jest (C), tak jak na "rycerz-warn" i na "pierdylion" ;)
Dałem ocenę 1 tej "dyskusji". Bicie piany.
1200 postów w wątku "Pierwsze wrażenia" budzi poważne obawy. :mrgreen:
Chyba z tą pianą jest "coś na rzeczy".
Pozdrówka
"rycerz-warn"
Mogę spytać o co chodzi? :mrgreen:
Słynny "Sen na jawie" będzie jutro dostępny do samodzielnego montażu: http://blog.vincentlaforet.com/2008/09/24/we-will-be-releasing-raw-video-clips-from-reverie-this-friday/ - ciekawe...
PS
1200 postów w wątku "Pierwsze wrażenia" budzi poważne obawy. :mrgreen:
Chyba z tą pianą jest "coś na rzeczy".
Pozdrówka
Oczywiście, że budzi!
I nie chyba, ale na pewno!
Ale to "non sequitur" - nie ma nic do rzeczy! ;)
Mogę spytać o co chodzi? :mrgreen:
Tak! :mrgreen: Ale łatwiej znaleźć samemu...
michal_sokolowski
26-09-2008, 09:50
Słynny "Sen na jawie" będzie jutro dostępny do samodzielnego montażu: http://blog.vincentlaforet.com/2008/09/24/we-will-be-releasing-raw-video-clips-from-reverie-this-friday/ - ciekawe...
fajnie.
ciekawe jak to będzie wyglądać na dużym TV full HD.
albo jak na dużym ekranie z projektora...
fajna jest ta kamera 5d II
...fajna jest ta kamera 5d II
Tak jak tu sie marudzi o AF, na stronie Vincenta jest sporo komentarzy, ze brak 24kl/sek to powazne ograniczenie dla bardziej ambitnych filmowcow...
Tak jak tu sie marudzi o AF, na stronie Vincenta jest sporo komentarzy, ze brak 24kl/sek to powazne ograniczenie dla bardziej ambitnych filmowcow...
Dlaczego opcja "tylko 30fps" to taki problem?
Standard PAL to 25, filmowy 24, NTSC (USA, Japonia) 30 :)
Konwersja framerate wprowadza drastyczny spadek jakosci dynamicznych scen.
michal_sokolowski
26-09-2008, 11:18
ja wiem tyle, że jak wypuszczasz obraz z DVD na telewizor, to tam jest (w TV ) i tak więcej klatek - a raczej pół-klatek - czyli przeplot. Moja kamerka Sony nagrywa 25 klatek na sekundę ale po eksporcie na DVD jak puszczam w TV to jest wyświetlanych 50 pół- klatek (przeplot).
24, czy 25 czy 30 klatek na sekundę to by było za mało - migotałoby za bardzo.
Dlatego mamy przeplot który z 25 klatek robi nam 50 pół-obrazów, albo ewentualnie progressive scan - czyl bez przeplotu - 50 całych klatek na sekundę. Ale to musi być funkcja w DVD i TV dostępna.
w prawdziwym kinie masz na taśmie 24 klatki, ale w projektorach są specjalne migawki, które "tną" każdą klatkę, migają podczas projekcji każdej klatki - więc z 24 klatek z taśmy masz 48 "mignięć" - co dla oka jest mniej męczące niż byś puścił 24 gołe klatki.
więc troszkę nie rozumiem tego zamętu wokół tych 30 klatek...
ale podkreślam że nie jestem specjalistą.
ale czy to ma znaczenie w tej klasie sprzętu ? czy jest to taki spadek jakości że warto o tym krzyczeć ?
ale czy to ma znaczenie w tej klasie sprzętu ? czy jest to taki spadek jakości że warto o tym krzyczeć ?
Jest. Ludzie majacy mozliwosc zrobienia materialu tym kombajnem chcieliby, zeby obslugiwal on tez standard europejski a nie tylko USA/Japan. Konwersja jest czasochlonna, zzera jakosc, powoduje tearing, wiec nie podoba im sie, ze z materialu dobrej klasy mozna wprost zrobic tylko avika do obejrzenia na kompie.
Jest. Ludzie majacy mozliwosc zrobienia materialu tym kombajnem chcieliby, zeby obslugiwal on tez standard europejski a nie tylko USA/Japan. Konwersja jest czasochlonna, zzera jakosc, powoduje tearing, wiec nie podoba im sie, ze z materialu dobrej klasy mozna wprost zrobic tylko avika do obejrzenia na kompie.
A ja tam nie widze problemu , w miare porządny sprzęt do odtwarzania radzi sobie z każdym formatem. I nic nie trzeba konwertować. Nie posiadam co prawda sprzetu HD tylko do DVD, ale nie stanowi dla niego rzadnego problemu co odtwarza PAL, NTSC i SECAM.
kur.... ale narzekacie.... czytać się tego nie chce po prostu.
Ja Was nie rozumiem - wiadomo, że filmowanie to tylko atrakcyjny marketingowo feature - nikt z ambicjami zawodowca nie będzie używał dSLRa do kręcenia profi filmów. Z całym szacunkiem, ale to nie jest kamera dla filmowców, a aparat dla fotografów. Taka jest jego nadrzędna funkcja i powinien się w niej sprawować wyśmienicie (jak na tą klasę sprzętu). Filmy nie są tu priorytetem, choć niewykluczone, że w następnych generacjach jeszcze ten element ulepszą.
oskarkowy
26-09-2008, 12:05
Ej, dziewczęta... Zauważyliście może, że to jest jednak aparat fotograficzny? Bo przez ostatnie strony smolicie głodne teksty o niedoskonałości filmów, użalacie się jak porzucone panienki jak to wszystko nie będzie działać ... Wątek o pierwszych wrażeniach z nowym aparatem, żaden go nie miał w ręku. Ale wszyscy i tak wiedzą, jak kiepska to będzie puszka.
Leczcie się. Albo zdjęcia róbcie. Kamerami..
http://prolost.blogspot.com/2008/09/my-letter-to-canon.html
Funkcja HD movie + wymienna tania optyka + niewielka waga i rozmiary spowodowaly, ze nawet profesjonalni filmowcy zaczeli spogladac na tego 5Dziwolaga mark II przyjaznym okiem. Jakby Canon wprowadzil standardy 24, 25fps w filmach, trafilby w nisze i kolejne zrodelko dochodowe.
michal_sokolowski
26-09-2008, 12:14
A ja tam nie widze problemu , w miare porządny sprzęt do odtwarzania radzi sobie z każdym formatem. I nic nie trzeba konwertować. Nie posiadam co prawda sprzetu HD tylko do DVD, ale nie stanowi dla niego rzadnego problemu co odtwarza PAL, NTSC i SECAM.
ale jak nagrasz materiał kamerą z funkcją aparatu 5D II - to masz 30 klatek na sekundę - i żeby to wyeksportować do formatu PAL - to po zrzuceniu materiału na komp musisz to przekonwertować - a to już rzeczywiście może nie jest zabawne, Europa to PAL, i cieszę się że masz fajny TV i DVD, ale.....
więc tutaj trza się zgodzić z doktorem drużyna piłkarska.
http://prolost.blogspot.com/2008/09/my-letter-to-canon.html
Funkcja HD movie + wymienna tania optyka + niewielka waga i rozmiary spowodowaly, ze nawet profesjonalni filmowcy zaczeli spogladac na tego 5Dziwolaga mark II przyjaznym okiem. Jakby Canon wprowadzil standardy 24, 25fps w filmach, trafilby w nisze i kolejne zrodelko dochodowe.
słuchaj, a może canon do Europy wpuści nowe piątki z PAL 25 ?
to by było logiczne rozwiązanie.
...Leczcie się. Albo zdjęcia róbcie. Kamerami..
Luz, luzik, luziatko :) To tylko dyskusja. Nikt nie mowi ze jest zle. Ale zwraca sie uwage na styl Canona, jak to nazwano wczesniej 'proteza' :) Takie wprowadzanie feature'ow z drobnymi, na pozor, cieciami.
Przyklad: Telefon komorkowy sluzy do dzwonienia ale czesto posiada kalkulator. Jakby w tym kalkulatorze nie bylo funkcji +, to przeciez nic sie nie stanie, to jest telefon a nie kalkulator :) "Bunkrow nie ma ale tez jest zaj...cie :D"
Dla osob, ktore moglyby SWIADOMIE (nie tam takie filmowanie fafika czy innych ambitnych dokumentow) wykorzystac to dobrodziejstwo, ktore daje system rejestracji HD przy uzyciu dobrej optyki, wazne jest, zeby movie mode byl pelnowartosciowy. Tak jak fotografowie chclieliby wiecej krzyzakow w AF czy inne typowo fotograficzne usprawnienia.
Bez tego da sie i dobre zdjecia robic i fajne filmy krecic. Spokojnie...
...doktorem drużyna piłkarska.
Haha :) No tej interpretacji jeszcze nie znalem :D
W HD nie ma podziału na PAL i NTSC. Jest 720p, 1080p/i i filmowy framerate 24 fps.
To jest istotna ułomność nagrywania w 5D i mam nadzieję, że to poprawią przy okazji aktualizacji.
"słuchaj, a może canon do Europy wpuści nowe piątki z PAL 25 ?
to by było logiczne rozwiązanie."
i tym napoleońskim planem zakończy eksport sprzętu z USA za mniejszą kasę;)
Oczywiście masz rację z tą konwersją, ale KAŻDY telewizor HD przyjmie obraz 30fps i nie trzeba tutaj nic konwertować. Znacznie większy problem jest z 24fps. Nie dość że nie każdy sprzęt to przyjmie, to nie jest problem z wysłaniem tego z komputera. Dlatego przy 24fps szansa że w efekcie dostaniesz tearing jest bardzo duża.
Bo chyba nie masz zamiaru produkować taśm filmowych do kin z użyciem 5D??
Tym bardziej nie widzę sensu zapisywać tym aparatem w standardzie PAL z przeplotem pochodzącym z epoki rubinów, bleeeeeee.
Oczywiście masz rację z tą konwersją, ale KAŻDY telewizor HD przyjmie obraz 30fps i nie trzeba tutaj nic konwertować. Znacznie większy problem jest z 24fps. Nie dość że nie każdy sprzęt to przyjmie, to nie jest problem z wysłaniem tego z komputera. Dlatego przy 24fps szansa że w efekcie dostaniesz tearing jest bardzo duża.
Bo chyba nie masz zamiaru produkować taśm filmowych do kin z użyciem 5D??
Tym bardziej nie widzę sensu zapisywać tym aparatem w standardzie PAL z przeplotem pochodzącym z epoki rubinów, bleeeeeee.
Ja nie potrzebuje filmow w ogole :P
Opieram sie na zdaniu osob, ktore tego potrzebuja, znaja sie na rzeczy i potrafia to argumentowac.
Standard HD jest opisany. Mozna znalezc go miedzy innymi tu: http://www.ebu.ch/CMSimages/en/tec_doc_t3299_tcm6-23327.pdf
Przeczytales apel operatora, co wczesniej podlinkowalem? Albo komenty na stronie Vincenta?
No a ja się trochę na tym znam, dlatego się wypowiedziałem - w HD bawię się od ładnych paru lat :) Zresztą zawsze 30fps jest lepiej niż 24fps bo jest wyraźnie płynniej :) Przy 24fps oko ludzkie jeszcze dość wyraźnie widzi klatkowanie.
No a ja się trochę na tym znam, dlatego się wypowiedziałem - w HD bawię się od ładnych paru lat :) Zresztą zawsze 30fps jest lepiej niż 24fps bo jest wyraźnie płynniej :) Przy 24fps oko ludzkie jeszcze dość wyraźnie widzi klatkowanie.
Tu jest 1080i wiec fps jest fizycznie 2x wyzsze.
Dobra. Ja sie nie upieram przy niczym. Jest OK :)
Ale standard jest standard - filmy w kinie, filmy na blu-ray - wszystko w 24 fps.
michal_sokolowski
26-09-2008, 14:06
no dobrze, a co z eksportem do formatu DVD Video ?
załóżmy że zrzucę z canona materiał HD na komp, potem robię montaż oczywiście w HD i......... ? Eksportuję do czego tylko chcę - czyli do DVD Video również bez problemu - to znaczy z problemem o tyle, że komputer musi to przekonwertować z HD na zwykłe DVD, tak ? co z utratą jakości o której pisał doktor drużyna piłkarska ? (dr11)
no bo eksport do HD ma sens tylko wtedy gdy posiadamy nagrywarki HD i odtwarzacze HD....
Ale standard jest standard - filmy w kinie, filmy na blu-ray - wszystko w 24 fps.
A aparat to aparat - jak Canon da tyłka w podstawowej funkcji tego urządzenia (np. wątpliwości przedpremierowe dot. AF), które jest wykorzystywane głównie przez foto zawodowców do zarabiania pieniędzy, to milion filmowych funkcji temu modelowi nie pomoże. Bo zastanawiam się kto byłby taki naiwny, by stwierdzić, że 24fps dałby Canonowi na tyle duże źródło pieniędzy ze sprzedaży, by Canon mógł pozwolić sobie na olewanie podstawowych funkcji aparatu i fotografów. Chyba nikt się nie łudzi, że nagle filmowcy zaczną kupować 5Dmk2 na taką skalę, że Canonowi się bardziej opłaci o nich dbać, a nie o fotografów? Profi filmowcy zawsze będą używać profi sprzętu filmowego, a profi fotografowie tej samej klasy sprzętu do focenia. Ta druga grupa stanowi przynajmniej 90% siły nabywczej 5Dmk2 i już widzę te zyski Canona jak ich oleje i zadba o filmy, a nie np. o AF. Naprawdę - normalnie taaaaka rzeka pieniędzy popłynie z tych 24fps, że nic tylko przestać to nazywać aparatem fotograficznym...
P.S.
Filmowcy zapewne dostaną swoje w następnej generacji tego aparatu, a Canonowi radzę skupić się na uciekającej konkurencji w dziedzinie fotografowania. Większość krytycznych głosów na tym forum pod adresem nieadekwatnej strategii rozwoju Canona w stosunku do konkurencji ma swoje uzasadnienia.
no dobrze, a co z eksportem do formatu DVD Video ?
załóżmy że zrzucę z canona materiał HD na komp, potem robię montaż oczywiście w HD i......... ? Eksportuję do czego tylko chcę - czyli do DVD Video również bez problemu - to znaczy z problemem o tyle, że komputer musi to przekonwertować z HD na zwykłe DVD, tak ? co z utratą jakości o której pisał doktor drużyna piłkarska ? (dr11)
no bo eksport do HD ma sens tylko wtedy gdy posiadamy nagrywarki HD i odtwarzacze HD....
Wlasnie, Sober, opisz proces tworzenia DVD, HD DVD z formatu 30fps. moze nam cos sie wyjasni.
A aparat to aparat - jak Canon da tyłka w podstawowej funkcji tego urządzenia (np. wątpliwości przedpremierowe dot. AF), które jest wykorzystywane głównie przez zawodowców do zarabiania pieniędzy, to milion filmowych funkcji temu modelowi nie pomoże .
Dla zawodowców jest 1d mkIII i 1ds mkIII
Dla zawodowców jest 1d mkIII i 1ds mkIII
Czy się to komuś podoba, czy nie, to zawodowcy z piątki też korzystają. I bezdennie głupie byłoby ich olewanie pod tym kątem, bo konkurencja nie śpi.
michal_sokolowski
26-09-2008, 14:15
A aparat to aparat - jak Canon da tyłka w podstawowej funkcji tego urządzenia (np. wątpliwości przedpremierowe dot. AF), które jest wykorzystywane głównie przez zawodowców do zarabiania pieniędzy, to milion filmowych funkcji temu modelowi nie pomoże. Bo zastanawiam się kto byłby taki naiwny, by stwierdzić, że 24fps dałby Canonowi na tyle duże źródło pieniędzy ze sprzedaży, by Canon mógł pozwolić sobie na olewanie podstawowych funkcji aparatu i fotografów. Chyba nikt się nie łudzi, że nagle filmowcy zaczną kupować 5Dmk2 na taką skalę, że Canonowi się bardziej opłaci o nich dbać, a nie o fotografów? Profi filmowcy zawsze będą używać profi sprzętu filmowego, a profi fotografowie tej samej klasy sprzętu do focenia. Ta druga grupa stanowi przynajmniej 90% siły nabywczej 5Dmk2 i już widzę te zyski Canona jak ich oleje i zadba o filmy, a nie np. o AF. Naprawdę - normalnie taaaaka rzeka pieniędzy popłynie z tych 24fps, że nic tylko przestać to nazywać aparatem fotograficznym...
P.S.
Filmowcy zapewne dostaną swoje w następnej generacji tego aparatu, a Canonowi radzę skupić się na uciekającej konkurencji w dziedzinie fotografowania. Większość krytycznych głosów na tym forum pod adresem nieadekwatnej strategii rozwoju Canona w stosunku do konkurencji ma swoje uzasadnienia.
jesteś pewien że na zachodzie czy USA 5D jest używane przez profi w dużym stopniu ? coś mi się zdaje że duży udział mają jedynki, a tym nowym canonem 5DII firma canon celuje w innych użytkowników - niekoniecznie w zawodowców, być może w pasjonatów, gadżeciarzy.
Rynek polski to jakiś mały procent rynku światowego, więc canon chromoli to że Kowalskiemu nie pasuje AF w 5D - i tak tego dużo sprzeda na zachodzie.
Tak mi się wydaje.
Wlasnie, Sober, opisz proces tworzenia DVD, HD DVD z formatu 30fps. moze nam cos sie wyjasni.
właśnie Sober, napisz jak to się robi.
Mały wykładzik poprosim.
Marcin K
26-09-2008, 14:19
Witam,
Mam taki apel.
Czy nie byłoby lepiej wydzielić stąd kwestie filmów , utworzyć nowy wątek o nazwie „Canon EOS 5D Mark II - film” i tam dalej kontynuować tą dyskusje, a tu raczej skupić się na temacie pierwszego wrażenia ?
A aparat to aparat - jak Canon da tyłka w podstawowej funkcji tego urządzenia (np. wątpliwości przedpremierowe dot. AF), które jest wykorzystywane głównie przez foto zawodowców do zarabiania pieniędzy, to milion filmowych funkcji temu modelowi nie pomoże.To może pomoże innym modelom, np. jedynkom. A tak, mogłoby im zaszkodzić.
Czy się to komuś podoba, czy nie, to zawodowcy z piątki też korzystają. I bezdennie głupie byłoby ich olewanie pod tym kątem, bo konkurencja nie śpi.No, to jak korzystają, to AF w nowej puszce jest nie gorszy, więc nie powinni mieć większych problemów. Jesli jednak zaczyna im ten AF przeszkadzać, to Canon ma ofertę także i dla nich. Tyle, że droższą.
jesteś pewien że na zachodzie czy USA 5D jest używane przez profi w dużym stopniu ?
Mogę się bardziej wypowiedzieć na temat Europy, niż USA. Prawda jest taka, że z definicji nigdzie na świecie nikt nie wydaje pieniędzy niepotrzebnie, a sam fakt ew. posiadania np. 1ds nie oznacza, że ktoś zawodowo używa tylko tej puszki. Jeśli ktokolwiek w swojej pracy zawodowej dojdzie do wniosku, że z punktu widzenia jakości foto kupno tego aparatu/upgrade jest nieopłacalne, to bardziej to Canona walnie po kieszeni niż brak feature filmowego.
Mogę się bardziej wypowiedzieć na temat Europy, niż USA. Prawda jest taka, że z definicji nigdzie na świecie nikt nie wydaje pieniędzy niepotrzebnie, a sam fakt ew. posiadania np. 1ds nie oznacza, że ktoś zawodowo używa tylko tej puszki. Jeśli ktokolwiek w swojej pracy zawodowej dojdzie do wniosku, że z punktu widzenia jakości foto kupno tego aparatu/upgrade jest nieopłacalne, to bardziej to Canona walnie po kieszeni niż brak feature filmowego.Canon konsekwentnie realizuje swoją, 2-wymiarową strategię pozycjonowania aparatów. W pierwszym wymiarze mamy gatunek uprawianej fotografii, a w drugim zaawansowanie. 5D jest puszką kierowaną na rynek amatorski, nawet jeśli jest sporo osób wykorzystujących go zawodowo. I w strategiach marketingowych tak raczej pozostanie. Canon ma dla każdego coś miłego. Wygląda to obrazkowo tak:
źródło (http://img510.imageshack.us/img510/1889/canonsegmentytv9.jpg)
Jesli ktoś zawodowo używa 5D, która mu się po prostu zużyje, to kupi Mk2. Starego nie kupi, bo będzie nieprodukowany. A jeśli funkcjonalność nie będzie z jakiegokolwiek powodu wystarczająca, to będzie się musiał przesiąść na Ds-a.
michal_sokolowski
26-09-2008, 14:54
Mogę się bardziej wypowiedzieć na temat Europy, niż USA. Prawda jest taka, że z definicji nigdzie na świecie nikt nie wydaje pieniędzy niepotrzebnie, a sam fakt ew. posiadania np. 1ds nie oznacza, że ktoś zawodowo używa tylko tej puszki. Jeśli ktokolwiek w swojej pracy zawodowej dojdzie do wniosku, że z punktu widzenia jakości foto kupno tego aparatu/upgrade jest nieopłacalne, to bardziej to Canona walnie po kieszeni niż brak feature filmowego.
myślę że oni zrobili dokładne analizy rynku, pewnie wydali na to kupę pieniędzy.
i doszli do wniosków że opłaca im się "zubożyć" piątkę (AF) niż stracić na malejącej sprzedaży jedynek.
Canon konsekwentnie realizuje swoją, 2-wymiarową strategię pozycjonowania aparatów.
Jestem tego świadom, ale spójrz na sprawę w ten sposób:
ktoś kupił 5D i uznał, że aparat z tego segmentu spełnia jego oczekiwania. W miarę upływu czasu obserwował konkurencję i Canona, dzięki czemu widział, że na drodze ewolucji nawet aparaty typu xxxD oraz xxD (czyli niższy segment) otrzymywały lepsze mechanizmy, na których tej osobie w pracy zależy (matryca, AF itd). Na tej podstawie uznał, że w systemie Canona sprawy idą w dobrym kierunku i dalej w niego inwestował (szkła itd), bo oczekiwał, że podobna ewolucja spotka jego obecny model aparatu z wyższego segmentu.
Tymczasem stało się tak, że 5Dmk2 poszło z duchem czasu w lepszej matrycy itp, ale Canon zostawił stary AF (być może poprawiając go trochę software'owo, bo jak widać sprzętowo nie) kosztem błyskotki w postaci filmów. Tym samym wymusza przejście na segment wyżej (nota bene wymusza stosowaniem braku ewolucji, który widać w niższych segmentach). Tak przynajmniej rozumiem tok myślenia piszących tu fotografów i się z nim zgadzam. Uważam to za nieciekawy i błędny chwyt, co wywołuje zrozumiałe rozczarowanie.
myślę że oni zrobili dokładne analizy rynku, pewnie wydali na to kupę pieniędzy.
i doszli do wniosków że opłaca im się "zubożyć" piątkę (AF) niż stracić na malejącej sprzedaży jedynek.
Być może właśnie tak się stało - to wiedzą tylko pracownicy Canona :)
Af w piątce mnie zaskoczył - ale marketingowcy w canonie to specjaliści - jak FF innych firm się już opatrzy oni wyjdą z 4d i znowu będą miel świeżą reklamę, a dołożą lepszy af i powiedzmy sterowanie drugą lampą -znajdą się ludzie którzy dla tych dwóch rzeczy zmienią 5mkII albo 50d na ten model - mogę się założyć o piwo w Nowym Sączu, że za pół do lutego wyjdzie nowy model.
michal_sokolowski
26-09-2008, 15:03
ktoś kupił 5D i uznał, że aparat z tego segmentu spełnia jego oczekiwania. W miarę upływu czasu obserwował konkurencję i Canona, dzięki czemu widział, że na drodze ewolucji nawet aparaty typu xxxD oraz xxD (czyli niższy segment) otrzymywały lepsze mechanizmy, na których tej osobie w pracy zależy (matryca, AF itd). Na tej podstawie uznał, że w systemie Canona sprawy idą w dobrym kierunku i dalej w niego inwestował (szkła itd), bo oczekiwał, że podobna ewolucja spotka jego obecny model aparatu z wyższego segmentu.
Tymczasem stało się tak, że 5Dmk2 poszło z duchem czasu w lepszej matrycy itp, ale Canon zostawił stary AF (być może poprawiając go trochę software'owo, bo jak widać sprzętowo nie) kosztem błyskotki w postaci filmów. Tym samym wymusza przejście na segment wyżej (nota bene wymusza stosowaniem braku ewolucji, który widać w niższych segmentach). Tak przynajmniej rozumiem tok myślenia piszących tu fotografów i się z nim zgadzam. Uważam to za nieciekawy i błędny chwyt, co wywołuje zrozumiałe rozczarowanie.
Być może właśnie tak się stało - to wiedzą tylko pracownicy Canona :)
ale popatrz- kto by kupił jedynki canona gdyby piątka miała dobry AF ?
pewnie byliby też tacy, dla których liczy się np. możliwość zapisu na dwóch kartach (back up) czy może trwalsza konstrukcja jedynek (?) i oni i tak by kupili jedynki nawet gdyby AF w piątce byłby OK - ALE ile osób nie kupiłoby jedynek ? Myślę że sporo.
Pewnie segment "jedynek" jest na tyle duży i dochodowy że nie opłacało im się wsadzać dobrego AF do piątki.
Poczekajmy jeszcze moment i zobaczymy jak nowy 5D zniesie porownianie z D700 bo tak na prawde to bedzie jego podstawowy rywal. Wszystkie serwisy na ktorych bywam szykuja sie na ten test jak tylko 5D MkII pojawi sie w sklepach, zobaczymy jak po nich beda sie mieli marketingowcy Canona i czy ktos tam nie bedzie sobie musial strzelic w kolano ;)
michal_sokolowski
26-09-2008, 15:14
Poczekajmy jeszcze moment i zobaczymy jak nowy 5D zniesie porownianie z D700 bo tak na prawde to bedzie jego podstawowy rywal. Wszystkie serwisy na ktorych bywam szykuja sie na ten test jak tylko 5D MkII pojawi sie w sklepach, zobaczymy jak po nich beda sie mieli marketingowcy Canona i czy ktos tam nie bedzie sobie musial strzelic w kolano ;)
ja myślę że nikt sobie w kolano nie będzie strzelał.
nowa piątka sprzeda się bardzo dobrze, te 21 mln pikseli i video HD
zrobi swoje. weź pod uwagę że nie każdy konsument jest świadomy.
Oczywiście dociera do mnie taki argument. Wydaje mi się jednak, że niepotrzebnie w ten sposób Canon daje pole do popisu konkurencji.
Tak naprawdę to moglibyśmy tak dyskutować w nieskończoność :D Zobaczymy co czas pokaże - lepiej by było dla Canona, gdybyś się nie mylił :)
pewnie byliby też tacy, dla których liczy się np. możliwość zapisu na dwóch kartach (back up) czy może trwalsza konstrukcja jedynek (?) i oni i tak by kupili jedynki nawet gdyby AF w piątce byłby OK - ALE ile osób nie kupiłoby jedynek ? Myślę że sporo.
Pewnie segment "jedynek" jest na tyle duży i dochodowy że nie opłacało im się wsadzać dobrego AF do piątki.
Porownaj Nikonowskie zagranie z D3 vs D700 to bardzo podobne aparaty w bardzo roznej cenie. Nikon zdecydowal ze to uzytkownik zdecyduje czy chce miec te kilka dodatkowych ficzerow i doplacic za nie 2k USD czy tez nie. Dla pewnej grupy kasa nie gra roli wiec wezma D3, czesc kupi zamiast jednego 3D dwa D700 (na tych nikon zarobi jeszcze wiecej), wazne jest ze niezaleznie co klient wybirze bedzie mial poczucie ze ktos o niego zadbal, ze ma super aparat za srednie pieniadze, albo jesli chce jeszcze wypasniejszy za troche wieksze. Canon postanowil zrobic inaczej, postanowil pokazac ze 5D ma byc traktowane jako sprzet dla bogatych amatorow, dla ktorych filmy hd beda waznejsze niz sprawniejszy AF.
5D mkII nawet z AF na poziomie 50D nie bylby zagrozeniem dla 1D, roznice sa zbyt duze, zintegrowany grip, zapis rownolegly na dwie karty, SZYBKOSTRZELNOSC, i wiele innych, a nowy 1Ds kiedy wyjdzie bedzie mial pewnie ponad 30Mpix wyzsze uzyteczne ISO i mase ficzerow przez ktore profi i tak przy nim zostana.
Majac nowy AF 5D mkII moglby byc sukcesem na miare starego 5D, moglby znowu wyznaczac standardy na sredniej polce, boli to ze tylko moglby.
Ernest_DLRS
26-09-2008, 15:34
Porownaj Nikonowskie zagranie z D3 vs D700 to bardzo podobne aparaty w bardzo roznej cenie. Nikon zdecydowal ze to uzytkownik zdecyduje czy chce miec te kilka dodatkowych ficzerow i doplacic za nie 2k USD czy tez nie. Dla pewnej grupy kasa nie gra roli wiec wezma D3, czesc kupi zamiast jednego 3D dwa D700 (na tych nikon zarobi jeszcze wiecej), wazne jest ze niezaleznie co klient wybirze bedzie mial poczucie ze ktos o niego zadbal
Mam zupełnie identyczne odczucia, lecz cały czas czekam na finalny model, który trafi do sklepów. Mimo wszystko, 5D mkII jest za wolny. 3kl/sek 3 lata temu, a teraz raptem 3.9kl/sek. Kpina...
Mam zupełnie identyczne odczucia, lecz cały czas czekam na finalny model, który trafi do sklepów. Mimo wszystko, 5D mkII jest za wolny. 3kl/sek 3 lata temu, a teraz raptem 3.9kl/sek. Kpina...
rozumiem, że po trzech latach robisz zdjęcia dwa razy szybciej i potrzebujesz 6 fps? strach pomyśleć co będzie za jakieś 6 lat :-)
Ernest_DLRS
26-09-2008, 15:46
Wyobraź sobie, że czasem przydaje się kilka kl/sek więcej.... :roll:
Wyobraź sobie, że czasem przydaje się kilka kl/sek więcej.... :roll:
1 d mk III
1ds mk III
40d
50d
d700
d3
itd...
Jarek Jaworski
26-09-2008, 16:16
Poniewaz zupelnie nie zna sie na kreceniu filmow dorzuce swoje trzy grosze :)
Dlaczego 30 kl/s a nie wybor miedzy 30 a 24? Prosta sprawa - ci ktorzy nie moga zyc bez 24 kl/s zapewne juz wkrotce beda mogli kupic kamere Canona o podobnej jakosci obrazu jak ta z 5DmkII, tylko ze zaplaca za to trzy - cztery razy tyle.
Jakies podobienstwo z AF miedzy piatka a jedynkami ? :D
Jak by piatka dawala mozliwosci wyboru miedzy 30 a 24 kl/s za bardzo by zjadla rynek kamerom Canona, a przeciez wiadomo, ze kamera wygodniej sie kreci filmy. Jaki wniosek - Canon dba o klienta.
Moze traktuje sprawe zartobliwie, ale zaczalem sie zastanawiac nad opcja video w aparatach i jedna rzecz mnie przeraza. Jeszcze rok-dwa i przy pewnego typu zleceniach krotkie filmy video dolaczane do materialu zdjeciowego stana sie standardem.
Jak znam zycie klient nie zaplaci proporcjonalnie do czasu poswieconego na przygotowanie tych filmow. Czyli pracy wiecej a pieniedzy mniej.
Właśnie o to chodzi że standard kinowy i telewizyjny ma się do siebie nijak, (co zresztą specjalnie zostało tak zrobione przez branże filmową żeby filmy w domu za dobrze nie wyglądały) - zauważ ile jest telewizorów z formatem kinowym obrazu (o proporcjach 1:2,35). Podpowiem: nie ma żadnego :)
Tu jest 1080i wiec fps jest fizycznie 2x wyzsze.
Nie jest to prawda, przynajmniej wg materiałów prasowych Canon nagrywa filmy progresywnie (1080p30) a nie z przeplotem. I bardzo dobrze.
Teoretycznie wszystko da się przerobić do DVD, tylko po co? Kręcić filmy jakąś L-ką żeby potem to wykastrować do rozdzielczości jaką 5D ma na ekraniku do podglądu :/
W każdym razie DVD może być albo w standardzie
- PAL: 576p25/576i50 (rozdzielczość 768×576 i 25 klatek progresywnych bądź 50 półklatek)
- NTSC: 480p30/480i60 (rozdzielczość 640x480 i 30 klatek progresywnych bądź 60 półklatek)
Czyli w tym przypadku najlepiej by było wrzucić to do standardu NTSC, ale jak mówię - sensu w tym nie widzę. Z 1080p24 byłby większy problem*.
Co do HD-DVD to ten format jest martwy, wojnę formatów wygrało Blu Ray i tam bez problemu można wrzucić to co wypluje 5DMk2 czyli 1080p30 bez żadnych konwersji. Albo nagrać na płytkę DVD jako dane i odtwarzać na komputerze.
Mam nadzieję że wyjaśniłem wątpliwości :)
* Pewnie w takim razie zapytacie jak nagrywa się filmy kinowe na płytki DVD skoro standardy do siebie nie pasują? Otórz w wydaniach NTSC dubluje się część klatek tak aby na wyjściu było ich 30 (tzw telecine) - tutaj są problemy z płynnością, a w PAL film się PRZYSPIESZA do 25 klatek na sekundę. W efekcie filmy na DVD PAL trwają jakieś 5 minut krócej niż w kinie... :)
Sami widzicie że 24p do zastosowań domowych to sztuka dla sztuki.
...Nie jest to prawda, przynajmniej wg materiałów prasowych Canon nagrywa filmy progresywnie (1080p30) a nie z przeplotem. I bardzo dobrze...Racja, jest progresywny.
...Sami widzicie że 24p do zastosowań domowych to sztuka dla sztuki.Czyli jest dobrze, tamte glosy gosciow od filmu to jakies majaczenie :D
Tu jest 1080i wiec fps jest fizycznie 2x wyzsze
Obraz z przeplotem najlepiej wygląda na wyświetlaczach posiadających tryb 'interlace'. Krótko mówiąc najlepiej do tego się nadaje zwykły kineskopowy TV. Charakterystyczne dla tego trybu jest 'drżenie' w pionie obrazu przy stopklatce.
Na czymś lepszym, a w szczególności LCD, potrzebne są specjalne algorytmy likwidujące przeplot i wyświetlające klatki progresywnie. Wtedy to jakoś normalnie wygląda bez efektu 'grzebienia', który pojawia się przy równoczesnym wyświetlaniu dwóch klatek z przeplotem. Bierze się to z faktu że kolejne klatki zapisane z przeplotem mają rozdzielczość pionową o połowę mniejszą ale są kolejnymi różnymi klatkami animacji. Przy zwykłym wyświetleniu na LCD bez żadnych zabiegów obraz składa się na przemian z poziomych linii dwóch różnych klatek np. parzyste linie pochodzą z klatki nr 0, nieparzyste z klatki nr 1 itd. W przypadku gdy klatki mocno się różnią np. gdy scena jest dynamiczna powstaje właśnie charakterystyczny 'grzebień'.
Wymyślona całą masę algorytmów 'anty-grzebieniowych', które dają w miarę przyzwoity efekt animacji, ale stopklatka i tak zazwyczaj wygląda fatalnie.
Nie wiem po co w HDTV wymyslono tryb z przeplotem, chyba tylko po to żeby łatwiej było go konwertować do wyświetlania na starych odbiornikach TV pracujących w standardzie z 1938 roku :-). Dlatego też nie sądzę żeby Canon zrobił taką kichę i aparat nagrywał w trybie 'interlace'. Na stronie ze specyfikacją jakoś nie mogę się doszukać przy rozdzielczości filmów tej magicznej literki 'p' albo 'i'.
Nie wiem po co w HDTV wymyslono tryb z przeplotem, chyba tylko po to żeby łatwiej było go konwertować do wyświetlania na starych odbiornikach TV pracujących w standardzie z 1938 roku :-).
Wszystko co napisałeś się zgadza poza jednym - sygnał z przeplotem się FATALNIE konwertuje.
Dużo łatwiej jest przerobić HD progresywne do SD z przeplotem niż HD z przeplotem do SD z przeplotem.
Żeby sensownie przeskalować obraz i tak wcześniej przeplot trzeba usunąć a potem go dodać.
Kto więc wymyślił HD z przeplotem? Tego tak na prawdę nikt nie wie :) W każdym razie ten ktoś nie grzeszył intelektem i wizjonerstwem ;-)
Jedyne co mi przychodzi do głowy to lobby producentów sprzętu - w końcu jak jest potrzeba usuwania przeplotu to pojawia się popyt np na drogie procesory wideo...
michal_sokolowski
26-09-2008, 16:51
Wszystko co napisałeś się zgadza poza jednym - sygnał z przeplotem się FATALNIE konwertuje.
Dużo łatwiej jest przerobić HD progresywne do SD z przeplotem niż HD z przeplotem do SD z przeplotem.
Żeby sensownie przeskalować obraz i tak wcześniej przeplot trzeba usunąć a potem go dodać.
Kto więc wymyślił HD z przeplotem? Tego tak na prawdę nikt nie wie :) W każdym razie ten ktoś nie grzeszył intelektem i wizjonerstwem ;-)
po co HD z przeplotem ? A może po to żeby umożliwić transmisję telewizji HD ?
w końcu stąd się wziął przeplot - z powodów przepustowości łączy telewizyjnych.
...Na stronie ze specyfikacją jakoś nie mogę się doszukać przy rozdzielczości filmów tej magicznej literki 'p' albo 'i'.
Na stronie niby nie ma ale podano w review http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/5dmkiipre.shtml
Poprzednio pisano, ze 1080i... dlatego sie tym zasugerowalem. Ale poprawili.
po co HD z przeplotem ? A może po to żeby umożliwić transmisję telewizji HD ?
w końcu stąd się wziął przeplot - z powodów przepustowości łączy telewizyjnych.
Nie jest to prawda, sygnał z przeplotem gorzej poddaje się kompresji i szybciej widać jej artefakty. Z rozdzielczością zawsze możnaby zjechać do 720p
Przeplot pochodzi jeszcze z ery analogowej. Obecnie niesie same problemy.
Obraz z przeplotem najlepiej wygląda na
Nie wiem po co w HDTV wymyslono tryb z przeplotem, chyba tylko po to żeby łatwiej było go konwertować do wyświetlania na starych odbiornikach TV pracujących w standardzie z 1938 roku :-). Dlatego też nie sądzę żeby Canon zrobił taką kichę i aparat nagrywał w trybie 'interlace'. Na stronie ze specyfikacją jakoś nie mogę się doszukać przy rozdzielczości filmów tej magicznej literki 'p' albo 'i'.
A pomyślałeś o telewizji satelitarnej? Obraz w 1080i ma więcej szczegółów niż 720p, a jednocześnie zapycha o połowę mniej pasma od 1080p.
A pomyślałeś o telewizji satelitarnej? Obraz w 1080i ma więcej szczegółów niż 720p, a jednocześnie zapycha o połowę mniej pasma od 1080p.
Tak, ale tylko w obrazach statycznych, a przecież nie o takie chodzi w telewizji :)
michal_sokolowski
26-09-2008, 16:59
też mi się zdaje że przeplot w HD ma jednak sens (przepustowość) ale kłócił się nie będę.
może jakiś szanowny Pan moderator/inkwizytor przeniesie jednak tę dyskusję do osobnego wątku ? Bo myślę że ludzie którzy czekali na dobry AF w tej piątce aż się gotują jak czytają o tym przeplocie.
pan.kolega
26-09-2008, 17:14
Tyle dyskusji o marketingu, segmentowaniu, roznicowaniu, a Ty wciaz nie wiesz dlaczego. Jak zwykle, poniewaz lepsza technologia musi byc (o wiele) drozsza, stworzono segment badziewniejszy za nizsza cene. Prawie kazdy wie, ktora literka lepsza. Kto jest napalony, zaplaci za p. Kto sobie wmowi, ze wystarczy i, zapalci mniej (na razie, potem kupi lepsze) ale zostanie na rynku. I o to chodzi. Po to samo jest roznica w rozdzielczosci i malutkie telewizorki HD. A roznica w cenie miedzy "entry level HD" i "wypas HD" jest spora.
Tu chodzi o pasmo (bitrate) zajmowane przez sygnał HD .... a mianowicie
i w 720p i 1080i jest ono podobne bo w pierwszym leci ciągłe 50 klatek (progressive) a w drugim 25 (interlace w kolejnych klatkach linie parzyste i nieparzyste obrazu) i sumarycznie każde z nich zajmują to same pasmo (w pierwszym więcej klatek ale mniejszych a w drugim mniej większych) ....
A wszystko przez TV' SAT i miejsce na transponderach ..... i ograniczenia co pasma (są jeszcze FEC ale nie będę przynudzał)
Co do obrazu 1080i to zabija ten 720p z miejsca pomimo że tylko 25 FPS
A co do 5D mk2 to dla mnie bomba z filmami. Po co targać kamerę jak ma się 2 w jednym ...
Ponadto "krótkość" filmów wymusza od razu aby kręcić to co "naj" w danej chwili .... a nie tony filmów których potem i tak się nie ogląda ...
Wiem co piszę ... mam pełno filmów z wakacji vhs (wśród jeszcze większej masy zdjęć) a i tak jedyne co się ogląda to właśnie takie krótkie zajawki (po 1-2 min) nakręcone właśnie starutkim Canon S2 Pro (640x480 i też 30 fps i nawet stereo ;)).
Canon wiedział co robi dając filmiki full HD w 5d mk2
Majstersztyk marketingowy !
Oczywiście to jest tylko zdanie zwykłego pstrykacza/wakacyjnego/imprezowego/domowego a nie zawodowca zarabiającego na zdjęciach ;) -> choć i taki powinien docenić filmy ...
pan.kolega
26-09-2008, 17:19
A sa oddzielne satelity dla tych co maja tansze telewizory?
michal_sokolowski
26-09-2008, 17:27
i w 720p i 1080i jest ono podobne bo w pierwszym leci ciągłe 50 klatek (progressive) a w drugim 25 (interlace w kolejnych klatkach linie parzyste i nieparzyste obrazu) i sumarycznie każde z nich zajmują to same pasmo (w pierwszym więcej klatek ale mniejszych a w drugim mniej większych) ....
A wszystko przez TV' SAT i miejsce na transponderach ..... i ograniczenia co pasma (są jeszcze FEC ale nie będę przynudzał)
A co do 5D mk2 to dla mnie bomba z filmami. Po co targać kamerę jak ma się 2 w jednym ...
Ponadto "krótkość" filmów wymusza od razu aby kręcić to co "naj" w danej chwili .... a nie tony filmów których potem i tak się nie ogląda ...
Wiem co piszę ... mam pełno filmów z wakacji vhs (wśród jeszcze większej masy zdjęć) a i tak jedyne co się ogląda to właśnie takie krótkie zajawki (po 1-2 min) nakręcone właśnie starutkim Canon S2 Pro (640x480 i też 30 fps i nawet stereo ;)).
Canon wiedział co robi dając filmiki full HD w 5d mk2
Majstersztyk marketingowy !
Oczywiście to jest tylko zdanie zwykłego pstrykacza/wakacyjnego/imprezowego/domowego a nie zawodowca zarabiającego na zdjęciach ;) -> choć i taki powinien docenić filmy ...
z tymi filmikami i tym AF to canon jasno dał do zrozumienia że za rozsądne pieniądze to nie będziemy mieli profi sprzętu.
trzeba wydać więcej pieniążków na jedynki.
photographus
26-09-2008, 17:38
Dobra Mądrale!
To może ktoś wypowie się - ale na serio i tylko jak coś rzeczywiście wie - na dwa tematy dotyczące nowej piątki, TEMATY DOTYCZĄCE FOTOGRAFII:
1. czy gdzieś ktoś widział transmiter k271 i coś może o nim napisać?
2. może słów kilka na temat kalibracji szkieł z poziomu body?
To tematy chyba ciut bardziej zajmujące niż przeplot i TV HD :)
pozdrawiam
Rzecz względna. Zresztą nic nie stało na przeszkodzie żeby puszczać przez satelitę 1080p30. Współczesne TV i tak mają układy dodające pośrednie klatki przez co obraz jest płynniejszy. Pasmo by było to samo, a jakość znacznie lepsza.
Powtórzę się. Przeplot został wymyślony za czasów analogu. Gdyby wtedy go nie wymyślono to dzisiaj nikomu nawet by do głowy nie przyszedł taki dziwoląg :)
...
Znasz sie, czy tylko teoretyzujesz?
Dobra Mądrale!
To może ktoś wypowie się - ale na serio i tylko jak coś rzeczywiście wie - na dwa tematy dotyczące nowej piątki, TEMATY DOTYCZĄCE FOTOGRAFII:
[...]
W wątkach o obu Markach III jest wszystko na ten temat...
To tematy chyba ciut bardziej zajmujące niż przeplot i TV HD :)
pozdrawiam
Zdecydowanie - szczególnie nieprzerwana dwunastominutowa kalibracja AF... ;)
PS
"Purystom" i innym krypto-malkontentom proponuję w przyszłości umieszczać w tytułach zakładanych przez nich wątków tagi [Video] albo [Photo] - i koniecznie nie czytać "nieotagowanych" - dlaczego potem inni mają potem czytać miauczenie "dbających o czystość" fotografii?
Kolekcjoner
26-09-2008, 19:46
Canon wiedział co robi dając to video - bardzo poszerzyli sobie target. D700 i D3 celują w gruncie rzeczy w tą samą grupę klientów i z punktu widzenia zysków firmy nie jest to rozwiązanie optymalne - nie chcę już rozwijać tego tematu, bo tu już jest wystarczający offtop. Myślę po prostu że niestety Canonowy marketing doskonale i świadomie robi to co robi i przyniesie im to spodziewane efekty. To że niektórzy się obrażą to w sumie mało ich obchodzi przyjdą inni i to prawdopodobnie w większej liczbie.
Co do video to może rzeczywiście założyć nowy wątek - tylko gdzie? Nie wiadomo czy nie trzeba będzie stworzyć nowego działu na forum. Sądzę że ta tematyka będzie obecna już przy każdej nowej premierze. A później na stałe.
Myślę po prostu że niestety Canonowy marketing doskonale i świadomie robi to co robi i przyniesie im to spodziewane efekty. To że niektórzy się obrażą to w sumie mało ich obchodzi przyjdą inni i to prawdopodobnie w większej liczbie.
Wiesz, wszystko brzmi logicznie poza jednym. Po co ładować filmy HD do następcy 5D a nie do segmentu niżej w 50D? Przecież mogli to wcisnąć do 50D, to jest bardziej amatorska puszka i licząc w ilości sztuk to 50D sprzeda się przecież więcej niż 5D2, więc i zysk powinien być większy.
Kolekcjoner
26-09-2008, 20:08
Wiesz, wszystko brzmi logicznie poza jednym. Po co ładować filmy HD do następcy 5D a nie do segmentu niżej w 50D? Przecież mogli to wcisnąć do 50D, to jest bardziej amatorska puszka i licząc w ilości sztuk to 50D sprzeda się przecież więcej niż 5D2, więc i zysk powinien być większy.
Nie wiem czemu nie ma w 50D? Może nie byli gotowi, może matryca jeszcze nie taka? Może woleli dać w 5D dlatego, że wiedzieli, że go wytną więc muszą dać coś co spowoduje taki szum, że ludzie na to zwrócą główną uwagę i to zatuszuje jego niedostatki (przynajmniej marketingowo). Może jeszcze doszło to, że ochy i achy nad tym video są większe ze względu na efekt jaki daje FF (szczególnie że wiedzieli że w N D90 to będzie). No i na koniec wreszcie jak już się zdecydowali na to, że dadzą w 5D to pewnie nie chcieli sobie psuć efektu dając w 50D (który i tak ma zapewnioną doskonałą sprzedaż) i marketingowo i rynkowo.
Wymyślać można pewnie jeszcze więcej ale tylko w Canonie znają 100% odpowiedź.
pan.kolega
26-09-2008, 20:33
Video bylo juz u Canona w 40D, tylko o nizszej rozdzielczosci i z zablokowana mozliwoscia nagrywania. :)
Video w 5d2 to wielki sukces juz teraz z punktu widzenia stosunku ilosci generowanego szumu (wsrod fanow ) do nakladow (okolo zera). Video jest prawie za darmo, kiedy sie juz ma LV. Bo LV to jest video.
Zaczeli od powalajacej jakosci filmikow w 5d2 dla wiekszego efektu, bo 5d wszyscy sie ekscytuja. I slusznie. W ten sposob filmiki w N d90 zostaly praktycznie zlikwidowane propagandowo.
Niedlugo bedzie video w 2000D.
photographus
26-09-2008, 20:38
W wątkach o obu Markach III jest wszystko na ten temat...
Cholera, mógłbyś wskazać dokładniej? Niby mienię się fotografem, a czegoś jakiś ślepawy :(
Nie kpina .... weź pod uwagę ,
że było 12 a jest 21 mln pikseli , więc procesor ma znacznie więcej danych do obrobienia.....a poza tym myślę że w na wiosnę pokaże się coś co będzie miało dwa procesory Digic pod maską - wtedy będzie więcej klatek w serii.
Nie kpina .... weź pod uwagę ,
że było 12 a jest 21 mln pikseli , więc procesor ma znacznie więcej danych do obrobienia.....
Święta racja z tymi pikselami i ich wpływem na fps. Z drugiej strony nasuwa się pytanie: po kiego grzyba aż tyle ???:mrgreen:
maurycyj
26-09-2008, 21:39
Święta racja z tymi pikselami i ich wpływem na fps. Z drugiej strony nasuwa się pytanie: po kiego grzyba aż tyle ???:mrgreen:
Poszli w cug pixelowy odkąd pajace z Sony na swoim dSLR wrzepili dla dresów info o pixelach ...
Pozdrowienia
MX
że więcej pixeli spowalnia procka, to raczej oczywiste, natomiast dziwi troszkę, że przy sRAWach nie jest szybciej... Wiem że on ponoć sczytuje wszystko i interpoluje, ale może dało by się to tak zrobić, żeby było choć trochę szybciej przy niższych rozdzielczościach.
Flowenol
26-09-2008, 22:17
Może nic nie wniosę, ale jak czytam te wszystkie krytyczne wypowiedzi nt. mk2 to nasuwa mi się jedna rada: nie kupujcie broń boże tego 5D bo to syf aparat jest lepiej zostać przy mk1:roll:
No i jeszcze jestem ciekaw, który z narzekających zakupi tą ewolucję Canona i będzie wypisywał jaki super aparat kupił:rolleyes:
michal_sokolowski
26-09-2008, 22:31
Może nic nie wniosę, ale jak czytam te wszystkie krytyczne wypowiedzi nt. mk2 to nasuwa mi się jedna rada: nie kupujcie broń boże tego 5D bo to syf aparat jest lepiej zostać przy mk1:roll:
No i jeszcze jestem ciekaw, który z narzekających zakupi tą ewolucję Canona i będzie wypisywał jaki super aparat kupił:rolleyes:
ja pracuję nad szefem - może za tydzień lub dwa będę miał ten aparat w firmie.
Powód - więcej pikseli, ale tu akurat TO się przyda.
że więcej pixeli spowalnia procka, to raczej oczywiste, natomiast dziwi troszkę, że przy sRAWach nie jest szybciej... Wiem że on ponoć sczytuje wszystko i interpoluje, ale może dało by się to tak zrobić, żeby było choć trochę szybciej przy niższych rozdzielczościach.
Bo wydaje mi się że czytana jest cała matryca i dopiero potem konwersja w dół, chociaż ponoć COMSy mogą być adresowane dowolnie.
I większość czasu zasadniczo zajmuje czytanie i kwantyzacja, szybki przetwornik jest trudny do zrobienia :)
Ernest_DLRS
26-09-2008, 22:49
1 d mk III
1ds mk III
40d
50d
d700
d3
itd...
Ja liczyłem, że w końcu wyjdzie Canon FF z ~5-6kl/sek. Nie XXD, nie 1D/1Ds.
ale gościu ściemnia. Chuck Westfall obudzony o trzeciej nad ranem przez kochankę czy teściową zawsze powie: AF jest usprawniony.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: nie mogłem się powstrzymać! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Canon wiedział co robi dając to video - bardzo poszerzyli sobie target. D700 i D3 celują w gruncie rzeczy w tą samą grupę klientów i z punktu widzenia zysków firmy nie jest to rozwiązanie optymalne - nie chcę już rozwijać tego tematu, bo tu już jest wystarczający offtop. Myślę po prostu że niestety Canonowy marketing doskonale i świadomie robi to co robi i przyniesie im to spodziewane efekty. To że niektórzy się obrażą to w sumie mało ich obchodzi przyjdą inni i to prawdopodobnie w większej liczbie.
Dokładnie. Na dodatek dla stałych klientów mają przekaz - chcesz mieć super obrazek, kupuj 5DMkII , a jak chcesz mieć super autofocus - to musisz dokupić 50D ;). Oczywiście w tym segmencie, jak go by nie nazwać. Tym sposobem zamiast 1 nowości, sprzedadzą dwie.
A więc kalibracja obiektywu z poziomu body wygląda następująco - po pierwsze można skalibrować i jednocześnie zapamiętać 20 różnych szkieł Canona - sam widzi jki ma się obiektyw założony i sam to potem sobie odczytuje. Po drugie - skala kalibracji to 20 czegośtam za punkt i 20 czegośtam przed punkt. W praktyce daje to jakieś 3-4 a może i 5 cm pola działania (obiektyw od obiektu o ok 1 metr) i to tyle. Mnie się udało złapać ostrośc w 50/1,4
pozdrawiam
Marcin.... kiedyś z Supraśla ;D
a jak kalibracja wygląda z zoomami i czy jest opcja dla obiektywu i konwertera? Czytałem specyfikację, ale jak to wygląda w praktyce? Przy kalibracji podobno przydaje się LiveView. Podglądamy na LV efekt kalibracji? Może ktoś coś więcej napisze. Wole o tym poczytać niż o HD i przeplotach.:twisted:
Ja tam kalibrowałem na razie tylko jedną stałkę i nie wiem jak jest z zoomami. Kalibracji dokonałem metodą prób i błędów bez używania LV
Cholera, mógłbyś wskazać dokładniej? Niby mienię się fotografem, a czegoś jakiś ślepawy :(
;) No - w jedny konkretnym miejscu, to nie ma - bez szaleństw! ;) (Ale tamte wątki krótkie są w porównaniu, to łatwiej znaleźć...):
http://canon-board.info/showthread.php?t=19872, opcja "przeszukaj wątek" ze słowem "kalibracja" pokazuje m.in.: http://canon-board.info/showthread.php?p=428432&highlight=kalibracja#post428432 ;)
a jak kalibracja wygląda z zoomami i czy jest opcja dla obiektywu i konwertera? Czytałem specyfikację, ale jak to wygląda w praktyce? Przy kalibracji podobno przydaje się LiveView. Podglądamy na LV efekt kalibracji? Może ktoś coś więcej napisze. Wole o tym poczytać niż o HD i przeplotach.:twisted:
Ja tam kalibrowałem na razie tylko jedną stałkę i nie wiem jak jest z zoomami. Kalibracji dokonałem metodą prób i błędów bez używania LV
No to przeplećmy te nudy pasjonującą procedurą kalibracji z twórczym wykorzystaniem mory: http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/cameras/1ds3_af_micoadjustment.html ;)
dpgstyle
27-09-2008, 02:09
najgorsze jest to że jeśli nawet ten AF okarze sie w elegancko sprawny jak talala ... to takie rozmieszczenie punktów Af i tak jest cieniutkie.... tylko czemu_??? skąd taki pomysł_???..... faken mogłoby się już coś więcej wyjaśnić
pozdrawiam
MaciekCi
27-09-2008, 09:03
najgorsze jest to że jeśli nawet ten AF okarze sie w elegancko sprawny jak talala ... to takie rozmieszczenie punktów Af i tak jest cieniutkie.... tylko czemu_??? skąd taki pomysł_???..... faken mogłoby się już coś więcej wyjaśnić
pozdrawiam
Jeśli się okaże "elegancko sprawny jak talala" to chyba 99% zastanawiających się weźmie jednak tę puszkę. Według mnie jakość AF jest dużo ważniejsza od rozmieszczenia punktów. ;]
Znasz sie, czy tylko teoretyzujesz?
Co to za zaczepka ...
Po prostu WIDZĘ różnice między 720p a 1080i
zobacz w TVSat kanały FilmboxHD, NationalGeogrHD albo EuroSportHD one zawsze lecą 1080i i porównaj z np. HBOHD lub innymi źródłami w 720p (torrentyHD)
te z 1080i są mega szczegółowe (oglądasz na TV z 10 cm.... i nie ma się do czego przyczepić taka żyleta).
Ten w 720p tej jest ok ale nie tak jak ten 1080i .... (ten 1080i telewizory i tak same w sobie przeskalowują w gorę po pełnch klatek do 1080p i tak są wyświetlane).
A w porownaiu do zwykłego PAL to oba HD są miażdżące.
Jeśli się okaże "elegancko sprawny jak talala" to chyba 99% zastanawiających się weźmie jednak tę puszkę. Według mnie jakość AF jest dużo ważniejsza od rozmieszczenia punktów. ;]
Pogodzę Was - i rozmieszczenie punktów i jakość AF ma znaczenie :mrgreen:
Kalibracje w aparatach to pewnego rodzaju próba opanowania patologicznej sytuacji dot. współpracy szkło-korpus.
Są uproszczone w stosunku do tego co może zrobić serwis i właśnie tak je należy traktować. Jako proste tymczasowe rozwiązania. Jeśli się sprawdzają w całym zakresie zooma - OK. Jeśli tylko w pewnych położeniach - jest robota dla serwisu. Canon wprowadzając kalibrację jawnie deklarował, że i tak koniec końców serwis będzie miał robotę przy szkle.
Canon wprowadzając kalibrację jawnie deklarował, że i tak koniec końców serwis będzie miał robotę przy szkle.
Gdzie to deklarował? Możesz podać źródło?
Jeśli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o $.
Każda puszka jest kalibrowana przez automat - jak wiadomo automaty mają swoja tolerancje która się rozciąga wraz ze zużyciem mechanizmu i ilością produkcji.
Koszt dokładnej kalibracji jest duży. Więc częściowo spycha się go na serwis - 50 procent nieco rozkalibrowanych - acz mieszczących się w normie (fabryki) puszek tam nie trafia.
Dając taka funkcje canon wie że Polak sobie będzie kombinował, a Niemiec i tak pójdzie do serwisu. Jednak wszystkim mówi na reklamie że może sam to sobie zrobić.... czego inni producenci nie dają.....
Kto ma 5D Mark II???[B][B]
Bo szczerze posłuchał bym praktycznej opini na temat tej puszki!
I zobaczył kilka rel Raw :)
Pozdrawiam
Jednak wszystkim mówi na reklamie że może sam to sobie zrobić.... czego inni producenci nie dają.....
Nikon, Sony i Pentax mają. To o kogo chodzi? :-)
hrabia_vader
27-09-2008, 13:41
ktoś kupił 5D i uznał, że aparat z tego segmentu spełnia jego oczekiwania. W miarę upływu czasu obserwował konkurencję i Canona...
Nikt nie przeczy, że konkurencja może zabrać Canonowi trochę rynku. Ale gwarantuję ci, że w firmie Canon doskonale o tym wiedzą i widocznie kalkulacja co bardziej się opłaca, dać puchę wypasioną z ceną na którą będziecie anrzekać czy dać puchę obkastrowaną w której tylko "ograniczona" ilość osób będzie narzekać i ewentualnie kilkoro z nich zdecyduje się na konkurencję a kilkoro na półkę profesjonalną Canona daje w wyniku lepsze zyski przy tyn drugim przypadku.
To, że niektórym osobom autofokus 5D nie odpowiada nie znaczy, że aparat ten zostanie zupełnie zdyskwalifikowany.
Jak narazie to w internecie jest więcej jednak głosów rozentuzjazmowanych w temacie 5D Mk2 niż tych przeciwnych tej puszce. Co będzie dalej - rynek pokaże.
Oczywiście dociera do mnie taki argument. Wydaje mi się jednak, że niepotrzebnie w ten sposób Canon daje pole do popisu konkurencji.
Tak naprawdę to moglibyśmy tak dyskutować w nieskończoność :D Zobaczymy co czas pokaże - lepiej by było dla Canona, gdybyś się nie mylił :)
Popatrzcie sobie na D80 i 20D/30D (nie pamiętam który jest równieśnikiem). D80 to puszka pod każdym względem, z wyjątkiem matrycy, lepsza od Canona. Jednak nie spowodowała, że 20D/30D nie spadł z rynku z marną sprzedażą. Przypuszcam, że podobnie będzie w przypadku D700 i 5D Mk2 nawet jeśli dziwnym trafem (<- moja opinia!!!) okaże się, że D700 będzie pod wieloma względami lepszy od nowego 5D.
Nikon, Sony i Pentax mają. To o kogo chodzi? :-)
Pewnie o całą resztę;)
Czołem
ktoś zna rzeczywisty termin wejścia 5DmII do sprzedaży w Polsce ???
W ceneo reklamuje się już 6 sklepów, ale wszędzie jest to bardziej "chuit marquetingowy" niż jakieś sensowne informacje. A pytam, bo potrzebuje zrobić koszty w październiku a zakup 5DmII byłby wymarzonym kosztem :)
Gdzie to deklarował? Możesz podać źródło?
Nie jestem niestety teraz w stanie tego odnaleźć.
O ile mnie pamięć nie myli pojawiło się to w pdfie dot. jedynek po premierze 1D MkIII. To było coś ala workflow dla jedynek. Opisywano tam kalibrację w korpusie, zalecenia jak ją wykonywać (na długim końcu) oraz stwierdzono na koniec, że to dobrodziejstwo wprowadzone przez Canona do korpusów należy traktować jako rozwiązanie "polowe" a nie docelowe, gdyż i tak należy skonsultować sprawę z serwisem.
To było coś takiego.
Krasuski
27-09-2008, 15:21
Czołem
ktoś zna rzeczywisty termin wejścia 5DmII do sprzedaży w Polsce ???
W ceneo reklamuje się już 6 sklepów, ale wszędzie jest to bardziej "chuit marquetingowy" niż jakieś sensowne informacje. A pytam, bo potrzebuje zrobić koszty w październiku a zakup 5DmII byłby wymarzonym kosztem :)
Gdzieś wyczytałem... "WSTEPNY TERMIN DOSTAWY TO KONIEC LISTOPADA!!!!" :(
znalazłem:
ale...
Popatrzcie sobie na D80 i 20D/30D (nie pamiętam który jest równieśnikiem). D80 to puszka pod każdym względem, z wyjątkiem matrycy, lepsza od Canona. Jednak nie spowodowała, że 20D/30D nie spadł z rynku z marną sprzedażą.
Wtedy różnica w jakości tej matrycy była dużo większa niż teraz i wybór był bardzo ograniczony. Dzisiaj Canon łaski już takiej nie robi.
Pod jakim względem D80 lepsze jest od 30D??:D
dpgstyle
27-09-2008, 17:43
no jasne, tesh uważam że jakość AF jest mega ważna (dlatego rozważam zakup 1d mIII zamiast 5d mk II - szkoda mi tylko tej pełnej klatki) .... chodziło mi o to , skąd pomysł żeby wszystkie punkty były tak blisko siebie... to praktycznie jeden wielki punkt centralny ;)
Robert_Ploch
27-09-2008, 18:21
a ja sie pytam: gdzie jest ten szarlatan Corwin? :)
Stanislaw
27-09-2008, 18:41
Heh, chyba kilka osób nadal ma nadzieję że Corwin wleci i niczym anioł oświadczy o super hiper nowej puszcze canona. :<
.... chodziło mi o to , skąd pomysł żeby wszystkie punkty były tak blisko siebie... to praktycznie jeden wielki punkt centralny
Ale jak dla mnie to mi się właśnie podoba ...przy wszystkich włączonych punktach będzie dokładniejszy np. przy szybkich fotkach... punkty usytuowane ciaśniej w centrum kadru dadzą leprze rezultaty niż gdyby były tak rozstrzelone jak w np w 40D ... a i tak używam tylko środkowego... moje zdanie to te punkty to mogą być zaletą... a czas pokaże jak to się w rzeczywistości sprawdzi, i może jednak ten AF nie będzie taki zły....
Ale jak dla mnie to mi się właśnie podoba ...przy wszystkich włączonych punktach będzie dokładniejszy np. przy szybkich fotkach... punkty usytuowane ciaśniej w centrum kadru dadzą leprze rezultaty niż gdyby były tak rozstrzelone jak w np w 40D ... a i tak używam tylko środkowego... moje zdanie to te punkty to mogą być zaletą... a czas pokaże jak to się w rzeczywistości sprawdzi, i może jednak ten AF nie będzie taki zły....
No ale przecież taki rozstaw jest w 5D i już było sporo czasu żeby "w rzeczywistości sprawdzić". Czy jest ktoś zadowolony? Bo ja nie :-)
No ale przecież taki rozstaw jest w 5D i już było sporo czasu żeby "w rzeczywistości sprawdzić". Czy jest ktoś zadowolony? Bo ja nie :-)
Mi w 100% nie spodoba sie narazie zaden AF w dslr canona.
Kiedys byl eye-control i dzialal doskonale, nie moge nauczyc sie szybko wybierac aktywnego punktu AF :(
Kolekcjoner
27-09-2008, 20:29
Nie jestem niestety teraz w stanie tego odnaleźć.
O ile mnie pamięć nie myli pojawiło się to w pdfie dot. jedynek po premierze 1D MkIII. To było coś ala workflow dla jedynek. Opisywano tam kalibrację w korpusie, zalecenia jak ją wykonywać (na długim końcu) oraz stwierdzono na koniec, że to dobrodziejstwo wprowadzone przez Canona do korpusów należy traktować jako rozwiązanie "polowe" a nie docelowe, gdyż i tak należy skonsultować sprawę z serwisem.
To było coś takiego.
Jeśli mowa o tym dokumencie:
EOS1D_1DsMark_IIIoptimizingAFsettings_Final.pdf
To tu jest link: http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/2007/MARK%20III%20Suggested%20Settings%20121207/EOS1D_1DsMark_IIIoptimizingAFsettings_Final.pdf
Chyba ten?
michal_sokolowski
27-09-2008, 20:31
Mi w 100% nie spodoba sie narazie zaden AF w dslr canona.
Kiedys byl eye-control i dzialal doskonale, nie moge nauczyc sie szybko wybierac aktywnego punktu AF :(
no dobra, a jak ktoś ma oczopląs ?
maurycyj
27-09-2008, 20:52
no dobra, a jak ktoś ma oczopląs ?
Ale to ma niby być jakiś głos w dyskusji (w szczególności na poważnie) czy co?
134 strony w dyskusji to za mało, trzeba dorzucić jeszcze trochę postów?
A jak ktoś jest daltonistą to po co mu kolorowe zdjęcia?
A jak ktoś jest niewidomy to jaki aparat ma kupić?
Funkcji video w 5DmkII domagaly sie agencje fotograficzne. Canon pytal niby czego by chcieli w nowej wersji i padlo miedzy innymi na video.
Funkcji video w 5DmkII domagaly sie agencje fotograficzne. Canon pytal niby czego by chcieli w nowej wersji i padlo miedzy innymi na video.
Taaa... o autofokusie agencje widocznie nie wspominały skoro Canon nie dał, hehe :mrgreen:
Co to za zaczepka ...
Po prostu WIDZĘ różnice między 720p a 1080i
zobacz w TVSat kanały FilmboxHD, NationalGeogrHD albo EuroSportHD one zawsze lecą 1080i i porównaj z np. HBOHD lub innymi źródłami w 720p (torrentyHD)
te z 1080i są mega szczegółowe (oglądasz na TV z 10 cm.... i nie ma się do czego przyczepić taka żyleta).
Ten w 720p tej jest ok ale nie tak jak ten 1080i .... (ten 1080i telewizory i tak same w sobie przeskalowują w gorę po pełnch klatek do 1080p i tak są wyświetlane).
A w porownaiu do zwykłego PAL to oba HD są miażdżące.
Pytam sie poprostu bo twoje stanowisku rozni sie znaczaco od tego co mialem na wykladach 2tyg. temu. Wiec albo moj wykladowca jest w bledzie, albo ja zle zrozumialem co do mnie mowiono, albo ty sie mylisz w kilku kwesjach.
Podkreslam ze nie atakuje. Chcialem sie tylko upewnic czy jestes osoba ktora wie o czym mowi, czy moze taka ktorej tylko sie wydaje ze wie (czytaj. wyglasza swoje wyssane z palca opinie). Bo niestety, tych drugich na tym forum jest bardzo duzo i ktos kto sie nie zna, lub dopiero wchodzi w dany temat moze sobie wyrobic falszywa opinie i powielac bzdury w nieskonczonos, podpierajac sie tym ze ktos cos tam napisal na canon-board.
Taaa... o autofokusie agencje widocznie nie wspominały skoro Canon nie dał, hehe :mrgreen:
No widocznie nie :mrgreen:
Wiadomo, czym jest przeplot i wiadomo, że 1920x1080 to znacznie więcej, niż 1280x720. Przeplot przeplotem, ale nowe telewizory dość skutecznie go usuwają, a różnica w rozdzielczości i szczegółowości jest istotna. To nie jest coś, co się kwalifikuje na rozpatrywanie na wykładach. Wg mnie wystarczy zobaczyć i wnioski nasuwają się same, tym bardziej, że obraz 720p na TV full HD to lekkie mydło.
No sorry, ale ja nie widze w skali szarosci :) :)
pan.kolega
28-09-2008, 06:55
Nawet daltonista moze sie cieszyc kolorowymi zdjaciami majac fotoszopa, pipetke i kalkulator.
Nawet daltonista moze sie cieszyc kolorowymi zdjaciami majac fotoszopa, pipetke i kalkulator.
źródło (http://www.walford.ca/images/MSN_Emoticons/rotfl.gif)
Mniej wybrednemu daltoniście wystarczy histogram z nowej piątki ;)
źródło (http://a.img-dpreview.com/previews/CanonEOS5DMarkII/Images/Screens/Playback1.gif)
PS
Teraz rozumiem, po co są literki RGB przed wykresami...
A tu taki link:
http://www.dziennik.pl/hitech/article242496/Czy_DSLR_Canona_naprawde_jest_az_TAK_dobry_.html
Czyżby Canon oszukiwał?
Pytam sie poprostu bo twoje stanowisku rozni sie znaczaco od tego co mialem na wykladach 2tyg. temu. Wiec albo moj wykladowca jest w bledzie, albo ja zle zrozumialem co do mnie mowiono, albo ty sie mylisz w kilku kwesjach.
No widocznie nie :mrgreen:
Ja się na wykładach uczyłem o tym, że najlepsze pamięci do PCta mają 60ns czasu dostępy trzymając w ręku gazetę z reklamą pamięci o czasie dostępu 8ns (i to nie była żadna nowość).
Odnośnie rozdzielczości temat jest nieco bardziej skomplikowany. Generalnie śmiało jednak można przyjąć, że na wyświetlaczach LCD (w tym telewizorach) najlepiej wygląda obraz nieprzeskalowany. Na telewizorze full HD lepiej będzie wyglądał obraz 1080i, a na HD ready 720p
Laforet udostępnił zdjęcia z nowej piątki.
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2128
MaciekCi
28-09-2008, 10:42
Ja się na wykładach uczyłem o tym, że najlepsze pamięci do PCta mają 60ns czasu dostępy trzymając w ręku gazetę z reklamą pamięci o czasie dostępu 8ns (i to nie była żadna nowość).
Akurat ten parametr można różnie rozpatrywać. Testując pamięci programem everest uzyskanie 60ns to bardzo dobry wynik, rzeczywiście możnaby zaliczyć do "najlepszych". Z drugiej strony kostki pamięci na kartach graficznych mają np. 1.1ns. Parametr względny w zależności do czego to odnosimy. :)
Znaczy się ... bez rewelacji. :(
Jest tylko jedno na 3200 i nic na wyższych czułościach. Czyżby się bał, czy tylko nie były mu potrzebne:)
dlaczego tak uważasz? ja myślę, że jest świetnie.
wiecie co, zaczynam bardzo poważnie rozważać, czy jest jakikolwiek sens odwiedzać nasze forum. Poziom komentarzy - jak dla mnie - jest niestety coraz niższy. Jak nie trolle, to złośliwce, albo nawiedzeni wojownicy. A na koniec takie komentarze.
Mogę się odnieść tylko tak: jeżeli będę kiedykolwiek w stanie zrobić zdjęcie (na przykład podczas robienia materiału filmowego co umożliwia 5D2), które w takich warunkach wyjdzie jako nieobrobiony jpg prosto z puszki w takiej postaci jak prezentuje to pan Laforet, to może zastanowię się, czy warto zmienić 5D2 na Ds8.
Dopóki to nie nastąpi, to nowa piątka ma więcej niż przez następne 5 lat będę potrafił wykorzystać. Mogę tylko trochę popsioczyć na AF a więcej po prostu nie przystoi.
Problem polega na tym, że jedynym kryterium oceny jakości stała się "ostrość" i "szum", choć tu w jednym i drugim wypadku jest ok. Dla mnie te sample pokazują jakie niesamowite możliwości niesie ze sobą matryca 5d mk II
Akurat ten parametr można różnie rozpatrywać. Testując pamięci programem everest uzyskanie 60ns to bardzo dobry wynik, rzeczywiście możnaby zaliczyć do "najlepszych". Z drugiej strony kostki pamięci na kartach graficznych mają np. 1.1ns. Parametr względny w zależności do czego to odnosimy. :)
(
Uwierz mi, że kobiet prowadząca wykład nie miała o tym zielonego pojęcia. Jak jej zwróciłem uwagę, to okazało się, że źródłem jej wiedzy były materiały reklamowe producentów (tyle, że nieaktualne).
nie jestem profesjonalista - ale jak dla mnie - jakosć niesamowita - !!!
do kogo ogólnie kierowany jest 5DMII - do zaawansowanych fotoamator? czy rynek profi?
michal_sokolowski
28-09-2008, 12:36
szkoda że tylko jedno na ISO 3200. Ale widać że jest lepiej niż w 1Ds mark II.
(w piątek robiłem onanistyczne testy jedynką).
Nie rozumiem też tych "zdjęć-testów" na wysokich ISO przy dobrym świetle, wtedy w ogóle prawie nie widać szumów, no ale nie o to chodzi przecież.
A na tym zdjęciu: http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/REVERIE%20Still%20Photos/Vincent_Laforet_5D_MKII_MG_0147.jpg jest hotpixel. ;)
Po środku, na "klacie" śpiącego gościa.
Duuuuży. ;)
Jak dla mnie użytkownika 5d, to jakość nowej matrycy jest rewelacyjna. Chciałbym też bez obróbki uzyskiwać takie prace :)
rewela:
http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/REVERIE%20Still%20Photos/Vincent_Laforet_5D_MKII_MG_0403.jpg
Muszę dorwać to szkło :)
Nie rozumiem też tych "zdjęć-testów" na wysokich ISO przy dobrym świetle, wtedy w ogóle prawie nie widać szumów, no ale nie o to chodzi przecież.
O to. Na przykład, kiedy chcesz zamrozić ruch.
O to. Na przykład, kiedy chcesz zamrozić ruch.
Takie komentarze, to lepiej będą pasowały na forum "Dla początkujących". Wysokie ISO lepiej testuje się w warunkach słabego oświetlenia, a nie z lampami błyskowymi. Chodzi o przejścia tonalne, szumy.
MaciekCi
28-09-2008, 14:19
wiecie co, zaczynam bardzo poważnie rozważać, czy jest jakikolwiek sens odwiedzać nasze forum. Poziom komentarzy - jak dla mnie - jest niestety coraz niższy. Jak nie trolle, to złośliwce, albo nawiedzeni wojownicy. A na koniec takie komentarze.
Troll, złośliwiec , nawiedzony wojownik ? Jeśli to o mnie to sobie wypraszam. Jesteś moderatorem, fajnie, ale to Ci nie daje prawa do pisania takich rzeczy, albo zmieniania/podważania mojej opinii, ja też jestem moderatorem na "trochę" większym forum i jakoś tak się nie zachowuje. :)
Mój komentarz uważam, że był uzasadniony, fakt, że to jest 21 mpix, ale jakość "per pixel" nie jest lepsza od 5D, true ? Po pomniejszeniu fotki, jest okey, ale to nie to czego się spodziewałem. Co do szumów, przyznaję, jest świetnie, (ISO 25600 po odszumieniu wygląda jak 3200 z 5D ;) ) ale w komentarzu "bez rewelacji" nie chodziło mi o to. Na niektórych fotkach (np ta z mostem w tle) nie wiem gdzie jest focus, jeśli jest ustawiony dobrze... to nie powiecie, że ta fotka jest dobra (pomijając noise level). Mi się to nie do końca podoba i tyle, moje zdanie, moja opinia i mam prawo ją trzymać. :]
Pozdrawiam.
W zdjęciu z mostem jest zastosowany obiektyw TS. A gdzie jest ostrość? - właśnie o to chodzi w tych obiektywach! :D
MartineZ.oom
28-09-2008, 15:22
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2086
:shock: Nie mogę znaleźć mojej szczęki:!:
Adam Kasprzak
28-09-2008, 15:35
(np ta z mostem w tle) nie wiem gdzie jest focus, jeśli jest ustawiony dobrze...
Jak się coś nie do końca rozumie lepiej siedzieć cicho i się nie odzywać.
"TS-E W ten sposób oznaczane są obiektywy typu tilt/shift, czyli z możliwością decentrowania osi optycznej. Dzięki tej funkcji pozwalają one na korygowanie (lub zniekształcanie) perspektywy oraz sterowanie orientacją płaszczyzny ostrości. Obiektywy TS-E nie mają silnika autofokusa i wymagają manualnego ustawiania ostrości."
http://www.fotografuj.pl/Article/Oznaczenia_obiektywow_dla_systemu_Canon_EOS/id/85/page/2
hehe... Canon chce z nas zrobić operatorów :D Świetny ten filmik.
krisv740
28-09-2008, 16:11
a to z jakiego powodu?:twisted:
hehe... Canon chce z nas zrobić operatorów :D Świetny ten filmik.
jesteś tego pewien?
MaciekCi
28-09-2008, 16:23
W zdjęciu z mostem jest zastosowany obiektyw TS. A gdzie jest ostrość? - właśnie o to chodzi w tych obiektywach! :D
Wiem, że TS, ale wszystkie fotki jakie widziałem z TSów gdzieś są ostre, tutaj nie mogę znaleźć takiego punktu. :(
Jak się coś nie do końca rozumie lepiej siedzieć cicho i się nie odzywać.
Popieram, dlatego jeśli nie rozumiesz mojego pytania : gdzie jest ostrość? to siedź cicho. :)
Wiem, że TS, ale wszystkie fotki jakie widziałem z TSów gdzieś są ostre, tutaj nie mogę znaleźć takiego punktu. :(
Jeśli myślimy o tym samym zdjęciu, to ostrość "leży" od twarzy w kierunku miasta w tle.
jesteś tego pewien?
Zależy, o którą część mojej wypowiedzi pytasz.
do kogo ogólnie kierowany jest 5DMII - do zaawansowanych fotoamator? czy rynek profi?
https://canon-board.info/imgimported/2008/09/ehhsj-2.jpg
źródło (http://i34.tinypic.com/ehhsj.jpg)
Z tego obrazka, by wynikało, że 5DmII jest pozycjonowany na tej samej półce co 40D i 50D a to nie jest chyba półka profi.
Z drugiej strony, w katalogu Canona „Canon Professional” były umieszczone 3 puszki 1DsMIII, 1DMIII i 5D, z czego można było wnioskować, że 5D jest pozycjonowany na tej samej półce to jedynki a więc, że jest profi.
Jeśli przyjmiemy, że profesjonalista to osoba, której część dochodów stanową wpływy z fotografii to taki 5D a tym bardziej 5DmII jest aparatem profi. (przynajmniej w naszym kraju)
No, ale takie dywagacje to i tak sztuka dla sztuki ;-)
...bo w Polsce sie nigdy CPC nigdy nie doczekamy.
2006-2-14: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3906 :mrgreen:
MaciekCi
28-09-2008, 16:44
Jeśli myślimy o tym samym zdjęciu, to ostrość "leży" od twarzy w kierunku miasta w tle.
Bingo, tylko czy focus jest nietrafiony w twarze czy poprostu to jest ta "ostrość" i już ? :) Wydaje mi się, że most i budynki są ciut ostrzejsze.
Bingo, tylko czy focus jest nietrafiony w twarze czy poprostu to jest ta "ostrość" i już ? :) Wydaje mi się, że most i budynki są ciut ostrzejsze.
Masz rację, wydaje Ci się :) U mnie twarze są ostre jak żyleta. Może kwestia monitora?? Masz laptopa?? - z tego co pamietam monitory LCD (te tansze) wyostrzaja jakos na podbijaniu niebieskiego, a tu ludzie sa oswietleni cieplym swiatlem.
krisv740
28-09-2008, 16:55
de facto o obydwie.
1. ad drugiej części - "fajny filmik" - rzekł bym -doskonały - jedno pytanie - czy jest to film na który "normalny" obecny posiadacz i uzytkownik 5D może sobie pozwolić? czy zastanawiałeś się nad kosztami tego filmu i oprzyrządowaniem użytym do jego wykonania?
2.ad pierwszej części - "canon chce z nas zrobic filmowców"- moze nie tyle chce, co pokazuje nam mozliwości i tym samym , nie zdjącym sobie ze sprawy "amatorom filmowania" zaostrza apetyt nie wspominając o kosztach które ew. poniosą aby dojść do jakości zaprezentowanego clipu.
a może wystarczy już tego co z nas wyciągnął do tej pory (i wyciągnie w przyszłości) jeśli chodzi o normalne zdjęcia?
U mnie twarze są ostre jak żyleta.
Z tą żyletą to chyba trochę przesada, ale na pewno jest "good enough" .
de facto o obydwie.
1. ad drugiej części - "fajny filmik" - rzekł bym -doskonały - jedno pytanie - czy jest to film na który "normalny" obecny posiadacz i uzytkownik 5D może sobie pozwolić? czy zastanawiałeś się nad kosztami tego filmu i oprzyrządowaniem użytym do jego wykonania?
2.ad pierwszej części - "canon chce z nas zrobic filmowców"- moze nie tyle chce, co pokazuje nam mozliwości i tym samym , nie zdjącym sobie ze sprawy "amatorom filmowania" zaostrza apetyt nie wspominając o kosztach które ew. poniosą aby dojść do jakości zaprezentowanego clipu.
a może wystarczy już tego co z nas wyciągnął do tej pory (i wyciągnie w przyszłości) jeśli chodzi o normalne zdjęcia?
1. Wystarczy, że zrobię nim czasem ujęcie sceny, która prosi się o zachowanie w postaci ruchomej, a nie tylko jednej klatki. Tak często mam przy robieniu zdjęcia. Nie zrealizuję oczywiście, czegoś tak widowiskowego, ale zrealizuję (ewentualnie) to co mi siedzi w głowie.
2. Myślę, że bardziej chce nas otworzyć na swoje produkty do kręcenia filmów - kamery, obiektywy. Od paru lat fotografia przeżywa renesans, coraz więcej ludzi mianuje się fotografem. Myślę, że chcą to wykorzystać spece z Canon'a
MaciekCi
28-09-2008, 17:06
Masz rację, wydaje Ci się :) U mnie twarze są ostre jak żyleta. Może kwestia monitora?? Masz laptopa?? - z tego co pamietam monitory LCD (te tansze) wyostrzaja jakos na podbijaniu niebieskiego, a tu ludzie sa oswietleni cieplym swiatlem.
Ani laptop ani tańszy LCD - Eizo. :) Hmm po przestawieniu w Operze na 80% jest super. Jednak te 100% "to nie to". ;)
Uprzedzę jednak parę osób. Żeby nie było, że psioczę na 5D MkII, że jest do pupy. :) ISO mi się podoba i to strasznie. Co do AF, mało mnie interesuje rozmieszczenie punktów, w razie czego sobie przeostrzę MFem, byle środkowy był dobry, jeśli będzie ciut lepszy od 5D (a taki ponoć jest) to mi starczy, więc na AF też nie psioczę. Zastanawia mnie tylko to, że była głoszona teoria o najlepszym obrazku canona, może i jest najlepszy, ale poprostu te zapowiedzi nastawiły mnie barrdziej optymistycznie. Swoje opinie wygłaszam bo od dawnego czasu jestem zainteresowany kupnem tego aparatu i jak mam zamiar wydać kasę to mogę ciut ponarzekać, nie ? :) Tak jak mówię, przy przeskalowaniu do 80% jest fajnie, czyli przy 16.8 Mpix. To i tak więcej niż miał 5D. :)
Zrobią jeszcze możliwość wstawienia dowolnego dźwięku przy klapnięci migawki i kupuję. Filmy kręci to dlaczego i dźwięku nie można dodać do migawki :)
W końcu to prawie profi lustro.
Na pochybel tym co po mnie jechali kilka lat temu.
Dołek
szarlatan
28-09-2008, 17:19
jeśli chodzi o filmy
to oczywistym jest dodatkowy koszt szkieł i oświetlenia,
jeśli oczywiście canon nie oszukał i film był robiony na 5Dmkii przy użyciu szkieł canona:)
Film jest lekka manipulacja. W 5d mk2 nie mozna operowac przeslona wiec aparat pewnie wybiera dosc male dziury na ktorych ciezko w typowych szklach o efektowne rozmycia. A w tej produkcji uzywano 400, 500 i 600 mm - stad efekt.
krisv740
28-09-2008, 17:29
jeśli chodzi o filmy
to oczywistym jest dodatkowy koszt szkieł i oświetlenia,
jeśli oczywiście canon nie oszukał i film był robiony na 5Dmkii przy użyciu szkieł canona:)
dobrym zwyczajem w dawnych czasach , gdy oglądało się filmy w kinie było doczekanie do napisów końcowych. daj sobie chwilę czasu i przeczytaj to co jest po "akcji" tego filmu. to bardzo fajna lektura.
szarlatan
28-09-2008, 17:29
Film jest lekka manipulacja. W 5d mk2 nie mozna operowac przeslona wiec aparat pewnie wybiera dosc male dziury na ktorych ciezko w typowych szklach o efektowne rozmycia. A w tej produkcji uzywano 400, 500 i 600 mm - stad efekt.
jak to, filmu nie można kręcić na M operując przysłoną w trakcie?
lub chociaż przed naciśnięciem REC nie można wybrać wartości przysłony?
krisv740
28-09-2008, 17:37
obawiam się, że nie masz racji, ale jedno jest pewne, że "produkcja" kosztowała duuuuuże pieniądze.
obawiam się, że nie masz racji, ale jedno jest pewne, że "produkcja" kosztowała duuuuuże pieniądze.
http://www.hv20.com/showthread.php?t=16690
Z ciekawosci przestawilem aparat na zielony kwadrat i dokrecilem 85 1.2. W dobrych warunkach oswietleniowych aparat w 99% zdjec ustawia przyslony 5,6-8,0. Jesli w film-mode mozna operowac iso to jeszcze pol biedy - bedzie mozna na sile wymusic duze dziury iloscia oswietlenia i szarym filtrem. Tak czy inaczej sprzet dla filmowcow to nie jest i raczej nie bedzie - za maly komfort pracy i za duzo kombinowania.
Here are the words from Chuck Westfall copy/pasted:
Since the EOS 5D Mark II controls ISO, shutter speed and aperture value automatically in movie mode, there is no direct user control over these settings. The best way to force a wide aperture is to shoot in low light or with an ND filter. The best way to force a low ISO is to shoot in bright light.
Myślę że jeśli jeszcze ktoś się podniecał tymi filmikami to właśnie mu przeszło :mrgreen:. Ale nie martwcie się, w EOS 5D mark III dadzą możliwość ręcznego ustawiania ISO, a w mark IV przysłony, więc za jakieś 3-4 lata już będzie można filmikami normalnie się bawić :mrgreen:
krisv740
28-09-2008, 18:36
Since the EOS 5D Mark II controls ISO, shutter speed and aperture value automatically in movie mode, there is no direct user control over these settings. The best way to force a wide aperture is to shoot in low light or with an ND filter. The best way to force a low ISO is to shoot in bright light.
Myślę że jeśli jeszcze ktoś się podniecał tymi filmikami to właśnie mu przeszło :mrgreen:. Ale nie martwcie się, w EOS 5D mark III dadzą możliwość ręcznego ustawiania ISO, a w mark IV przysłony, więc za jakieś 3-4 lata już będzie można filmikami normalnie się bawić :mrgreen:
a więc wracając do punktu wyjścia:twisted:
jak to było z tym af? bo chyba mozliwość filmowania to polepszenia (a raczej jego braku) tego parametru to raczej nie zniweluje :mrgreen:
michal_sokolowski
28-09-2008, 18:38
jeśli nie można zmieniać ekspozycji w trakcie kręcenia to tych żółtych ludzi z canona chyba zupełnie porąbało.
jak bym miał teraz te 8-10 tysięcy to na pewno bym już nie kupił tej piątki tylko jedynkę.
ps. jeszcze mam głupią nadzieję że jednak będzie możliwość zmiany ekspozycji
krisv740
28-09-2008, 19:01
a ja mam głupią nadzieje na pólprofesjonalny, a nie totalnie amatorski af ! i co z tego?!
MaciekCi
28-09-2008, 19:16
jak bym miał teraz te 8-10 tysięcy to na pewno bym już nie kupił tej piątki tylko jedynkę.
Którą jedynkę ? :) w IQ chyba nie ma konkurenta wśród jedynek...
jeśli nie można zmieniać ekspozycji w trakcie kręcenia to tych żółtych ludzi z canona chyba zupełnie porąbało.
ps. jeszcze mam głupią nadzieję że jednak będzie możliwość zmiany ekspozycji
Ale jest sposób! Musisz zakupić komplet filtrów szarych i podmieniać je w trakcie kręcenia. Niektórzy ślubni 'filmowcy' taki efekt stosują żeby nałożyć jakiś filtr, robią w następujący sposób: płynnie zmieniają ostrość na nieskończoność tak żeby wszystko rozmazać i wtedy szybko zdejmują jeden filtr i nakładają drugi. Jak się to sprawnie zrobi to na filmie w ogóle podmianki nie widać :lol:
P.S
wydaje mi się że najlepszy do tego byłby cokin. Jednym szybkim ruchem ręki wysuwamy filtr i tak samo szybko wciskamy drugi hehe.
michal_sokolowski
28-09-2008, 19:33
Ale jest sposób! Musisz zakupić komplet filtrów szarych i podmieniać je w trakcie kręcenia. Niektórzy ślubni 'filmowcy' taki efekt stosują żeby nałożyć jakiś filtr, robią w następujący sposób: płynnie zmieniają ostrość na nieskończoność tak żeby wszystko rozmazać i wtedy szybko zdejmują jeden filtr i nakładają drugi. Jak się to sprawnie zrobi to na filmie w ogóle podmianki nie widać :lol:
P.S
wydaje mi się że najlepszy do tego byłby cokin. Jednym szybkim ruchem ręki wysuwamy filtr i tak samo szybko wciskamy drugi hehe.
GDYBY jeszcze tak to ograniczyli, że można ustawić ekspozycję ale tylko przed nagrywaniem - a w trakcie nie, to jeszcze bym się zastanawiał, bo można by było coś z tego jeszcze wycisnąć. ale jak w ogóle nie można to jest lipa totalna.
brak ustawienia ekspozycji dyskwalifikuje to jako sprzęt do robienia filmów w ogóle.
Panowie, chyba wszyscy wiemy gdzie takie możliwości filmowe (ciemno....) się wykorzystuje. Internet jest zawalony przykładami domowych produkcji. Tam się nikt nie przejmuje jakimiś ekspozycjami. Najważniejsze, że teraz to będzie HD :twisted:
Jeszcze pilot IR do tego :mrgreen:
a ja jestem staroswiecki i uwazam ze do filmow sa kamery a do zdjec sa aparaty. ludziom juz sie w glowach poprzewracalo i laduja jak najwiecej gadzetow do rzeczy ktore z zasady maja sluzyc do czegos innego. totalna masowa i propaganda marketingowa - idealne oddanie ducha naszych "nowoczesnych" czasow.....
GDYBY jeszcze tak to ograniczyli, że można ustawić ekspozycję ale tylko przed nagrywaniem - a w trakcie nie, to jeszcze bym się zastanawiał, bo można by było coś z tego jeszcze wycisnąć.
No to się jakoś przecież da. Jak chcesz korekcję na minus to najpierw blokujesz ekspozycję na czymś bardzo jasnym i zaczynasz nagrywanie, analogicznie jak na plus to na ciemnym. Może nawet wystarczą podręczne dwie kartki, biała i czarna, którymi sobie przed kręceniem dokładnie ustawisz korekcję zasłaniając odpowiednio dużą część kadru. Zawsze z filmu można pierwszych kilka klatek usunąć. :-)
Panowie, chyba wszyscy wiemy gdzie takie możliwości filmowe (ciemno....) się wykorzystuje. Internet jest zawalony przykładami domowych produkcji. Tam się nikt nie przejmuje jakimiś ekspozycjami. Najważniejsze, że teraz to będzie HD :twisted:
KMV10! Dzięki! Rozumiem teraz, dlaczego dla niektórych limit 12 min. jest tak istotny!
Jeszcze pilot IR do tego :mrgreen:
No.. pilot będzie teraz najlepiej sprzedającym się dodatkiem do 5d mark2 :D
Paweł Grabowski
28-09-2008, 20:24
Proponuje małą dyskusje co warto kupić z punktu widzenia AMATORA.
Wg mnie wychodzi na to że warto kupić mk1
Podsumowując:
FF - jest
12,6 Mpx jest i jak dla mnie wystarczy.
Af taki sam jak w nowym jest , wg opinii użytkowników zazwyczaj daje rade. Jest lepszy niz w 30D a ja za bardzo nie narzekam, choć to słaby punkt 30stki
CENA - to chyba największa zaleta
Zdjęcia - robi piękne to widać
A co w MkII
Filmy - ja nie potrzebuje
LV - może by sie przydało ale zyje bez tego i dalej tez pewnie moge
Trzepaczka - nie wiem czy działa , jeżeli tak to fajnie byłoby miec
Wysokie użyteczne ISO - no fajne jest, ale MMM udowadniał ze na starym tez to nie najgorzej wychodzi. W sumie dla amatora to nie jest chyba az tak wazne, przynajmniej ja rzadko robię zdjęcia po ciemku bez lampy. Malo sprawny AF w ciemności tez powoduje ze użyteczność tego ISO mocno spada
Super LCD - no tego będzie zal nie powiem, ale LCD zdjec nie robi. Ten co mam w 30D uważam za bardzo dobry, a 5D ma chyba identyczny.
Tez robi piękne zdjęcia.
Może coś jeszcze ?
Spróbujmy podyskutować co powinien wybrać amator mający kasę i na I i II.
Czekałem z kupnem na MkII a teraz to juz sam nie wiem. W sumie 21MPx jak dla mnie to za dużo, trzeba miec dobry komp do Rawow zeby to obrobić w sensownym czasie, a w sRaw1 to rozdzielczość jest mniejsza niz w MkI.
Proszę o glosy i pozdrawiam
Paweł
KMV10! Dzięki! Rozumiem teraz, dlaczego dla niektórych limit 12 min. jest tak istotny!
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Paweł mam 5d i też czekałem co pokaże 5d mkII i jeszcze nie zdecydowałem choć przyznam podobnie jak Ty ,że filmy mnie nie interesują.
Obecnie jest za mało info na temat jakości fot z 5dmkII ( są wprawdzie sample testowe) ale nowa puszka musi trafić do ludzi i na tych opiniach mi najbardziej zależy.Ciekawy jestem jak się przełoży ta ilość pix. na jakość fot w porównaniu ze starą piątką , jeżeli będzie tylko nieznaczna poprawa to pewnie zostanę jako amator przy starej piątce.
I na koniec ten nieszczęsny AF w nowej puszce , nie wiem jak się sprawdzi w praktyce ?Czyli na razie więcej pytań niż odpowiedzi co na tym etapie jest chyba normalne;).
photographus
28-09-2008, 20:51
Błagam! Skończcie już o tych filmach, albo Wielce Szanowny Moderatorze - wydziel ten wątek! Please!
Troll, złośliwiec , nawiedzony wojownik ? Jeśli to o mnie to sobie wypraszam. Jesteś moderatorem, fajnie, ale to Ci nie daje prawa do pisania takich rzeczy, albo zmieniania/podważania mojej opinii, ja też jestem moderatorem na "trochę" większym forum i jakoś tak się nie zachowuje. :)
choć to mało istotne, to muszę potwierdzić, że również masz problem ze zrozumieniem tekstu, oraz wykazujesz skłonność do nadinterpretacji. Ja również tylko wyraziłem swoją opinię na temat twojego gadania. Moderacja nie ma z tym nic wspólnego, co za bezsensowne wtrącenie. Dla mnie opinie są dobre albo złe. Cytowana jest moim zdaniem zła, mylna, do pominięcia i to powiedziałem.
Może coś jeszcze ?
Proszę oto mój głos:
Mk2 na plus w stosunku do Mk1
- dostrajanie AF. Regulacja FF/BF w 5D to częsty problem i lepiej mieć możliwość jego samodzielnej korekty. To wyjątkowo przydatny element.
- Nowa i jak myślę poprawiona bateria. Problemy z zasilaniem 5D znam z dramatycznych relacji kolegów kiedy puszki padały w robocie. Mnie też wymiana baterii spowodowała zwis, a następnie akumulator odmówił współpracy.
- Realnie niższe szumy o 1EV. Wierzę Juzie, a do pseudodowodów MMM podchodzę z wspominanym już kilka razy dystansem. Aby pokazać/porównać to trzeba zrobić te same zabiegi na obu aparatach.
- ISO w wizjerze. Bardzo praktyczne.
- stopniowana opcja odszumiania w puszce. Dla amatora bez zacięcia do drukowania plakatów A1 daje to bardzo dobry efekt do oglądania na ekranie czy do mniejszych odbitek. No i można wyłączyć.
- Lepsza budowa i uszczelnienie. Na pewno ten aparat wytrzyma dłużej, a przecież aparat amator kupuje na wiele lat bo się nie spłaca.
- największy dostępny wizjer o pokryciu 100% do makro w postaci świetnego LCD
- wyjście HDMA. Idealne na pokazy rodzinne na TV.
to tak zupełnie na początek
- Nowa i jak myślę poprawiona bateria. Problemy z zasilaniem 5D znam z dramatycznych relacji kolegów kiedy puszki padały w robocie. Mnie też wymiana baterii spowodowała zwis, a następnie akumulator odmówił współpracy.
No tutaj to zależy od podejścia. Jestem na kupnie drugiej puszki i akurat inne baterie, ładowarka i grip 5D2 to dla mnie wada bo mam stare 5D.
Paweł Grabowski
28-09-2008, 21:02
Kubaman:
No w sumie to masz racje , dlatego tak sie zastanawiam.
Z Twojej opinii to na plus dla mnie dziala tylko regulacja AF.
Pozostałe juz mniej.
1. Obudowa jest taka jak w 30D , mam ponad 3 lata i nic sie mi nie zapsuła czyli jak dla mnie wystarczająca.
2. Z baterią w 30D taka sama jak w 5D tez nie mialem nigdy problemu, zreszta z moja czestotliwościa robienia zdjęc to ładuja BP raz na 3 miechy.
3. Odszumianie fajne, ale nie uzywam. Zreszta obrabiając Rawy mozna to zrobic w programie. Ja zawsze robie RAW + JPG duzy i tylko jak jpg nie bardzo to obrabiam po amatorsku RAW.
4. I jeszcze jedno dla mnie rozmiar A4 to praktycznie maks jaki robie.
Dzieki za dyskusje w końcu na temat, może wszyscy sie czegoś więcej dowiemy.
Pozdrowki
Paweł
PS
Ale nie powiem zeby mnie MkII nie kusił, jestem tylko proktyczny i nie chce za bardzo płacić za zyczy które mnie do konca nie interesują (filmy, LV , trzepaczka itp).
Można na to spojrzeć jeszcze tak, za cenę mkII możemy mieć mkI + 16-35L lub 35L
Paweł, ja mam podobny problem. W plecaku 30D i też czekałem na tą nową 5-kę. I wydaje mi się, że ją kupię. Na pewno nie z powodu filmów czy LV. Mk1 jest świetnym aparatem ale jest na rynku już 3 lata i jego era się powoli kończy, nie wierzę też w to co niektórzy piszą - canon wypuścił dość szybko Mk2 w odpowiedzi na ruchy konkurencji i niby z tego powodu (presja czasu) różnice w stosunku do poprzednika są niewielkie. Takie dyskusje były kiedy wchodziły na rynek 30D i 40D a jak się później okazywało nikt kto je kupił nie żałował :). Canon to doświadczona firma i w tym segmencie nie może sobie pozwolić na wpadkę.
Można na to spojrzeć jeszcze tak, za cenę mkII możemy mieć mkI + 16-35L lub 35L
Gdy do swojej szklarni dodasz 5D będzie brakowało czegoś szerokiego, ja mam 17-40, więc mogę dorzucić różnicę do Mk2 :).
a wiesz już jak to będzie z ekspozycją w trybie VIDEO ? Jak się będzie ustawiać ?
A myśmy myśleli, że ile tych pokręteł jest na obiektywie??
Też mi się nie chce o tej funkcji tyle gadać...kto ma kamerę, to wie, że to wszystko marketing...
:(
michal_sokolowski
28-09-2008, 21:26
choć to mało istotne, to muszę potwierdzić, że również masz problem ze zrozumieniem tekstu, oraz wykazujesz skłonność do nadinterpretacji. Ja również tylko wyraziłem swoją opinię na temat twojego gadania. Moderacja nie ma z tym nic wspólnego, co za bezsensowne wtrącenie. Dla mnie opinie są dobre albo złe. Cytowana jest moim zdaniem zła, mylna, do pominięcia i to powiedziałem.
jeżeli sugerujesz że ktoś jest trollem, złośliwcem itp. to potem się nie dziw że taka osoba może coś Tobie zarzucać.
Jeśli chodzi o poziom dyskusji to jak na razie rozmawiamy o 5D II i jego cechach - a pierwszą osobą która ten poziom zaniżyła byłeś Ty (wyzywając od trolli itd.)
Paweł Grabowski
28-09-2008, 21:28
Paweł, ja mam podobny problem. W plecaku 30D i też czekałem na tą nową 5-kę. I wydaje mi się, że ją kupię. Na pewno nie z powodu filmów czy LV. Mk1 jest świetnym aparatem ale jest na rynku już 3 lata i jego era się powoli kończy, nie wierzę też w to co niektórzy piszą - canon wypuścił dość szybko Mk2 w odpowiedzi na ruchy konkurencji i niby z tego powodu (presja czasu) różnice w stosunku do poprzednika są niewielkie. Takie dyskusje były kiedy wchodziły na rynek 30D i 40D a jak się później okazywało nikt kto je kupił nie żałował :). Canon to doświadczona firma i w tym segmencie nie może sobie pozwolić.
Wiesz, mój problem to to , że nowy 5D ma to czego nie potrzebuje i pisałem o tym wyzej, a to co chcialem czyli nowy AF to nie dali. Dla amatora 21Mpx to za duzo moim zdaniem. Zreszta moze masz racje ze warto II, sam juz nie wiem. Poki co argumenty mówią za MkI, ale zobaczymy jak użytkownicy opiszą co jest warte.
Pozdrawiam
Paweł
A ja myślę, że głównym argumentem wyboru będzie i tak cena. Nowego Mk1 można kupić za niewiele ponad 4000pln, cena Mk2 na początku pewnie będzie w okolicach 8000pln czyli 2 razy tyle - i tu wybór jest prosty. Ciekaw jestem tylko ile początkowa cena spadnie i wtedy zaczną się dylematy :).
jeżeli sugerujesz że ktoś jest trollem, złośliwcem itp. to potem się nie dziw że taka osoba może coś Tobie zarzucać.
Jeśli chodzi o poziom dyskusji to jak na razie rozmawiamy o 5D II i jego cechach - a pierwszą osobą która ten poziom zaniżyła byłeś Ty (wyzywając od trolli itd.)
Panowie, wyluzujcie. Jeszcze nikt z nas nie miał tego aparatu w rękach a już takie emocje. Poczekajmy trochę na jakiś dobry test, na razie możemy tylko gdybać opierając się na samplach z internetu.
I to mnie wnerwia, bo kupi człowiek teraz starą za 4k, a za 2 miesiące się okaże, że nowa jest za 6k.
Paweł Grabowski
28-09-2008, 21:41
Bingant, tak bedzie i wlasnie to mnie wnerwia. Trza ten miesiac poczekac obowiazkowo.
Pozdrawiam
Paweł
Dla amatora 21Mpx to za duzo moim zdaniem.
Moim zdaniem w sam raz. Dwie puszki w jednej. W razie potrzeby mozna sobie wykadrowac cropa xxD (ok. 8 Mpix), a na FF jest do dyspozycji sraw jesli nadmiar pixeli przeszkadza.
michal_sokolowski
28-09-2008, 21:42
A ja myślę, że głównym argumentem wyboru będzie i tak cena. Nowego Mk1 można kupić za niewiele ponad 4000pln, cena Mk2 na początku pewnie będzie w okolicach 8000pln czyli 2 razy tyle - i tu wybór jest prosty. Ciekaw jestem tylko ile początkowa cena spadnie i wtedy zaczną się dylematy :).
dylematy będą bo dochodzą jeszcze jedynki które też są coraz tańsze.
cena 5D mark II będzie się dłuższy czas dobrze trzymać bo popyt będzie duży.
krisv740
28-09-2008, 21:45
ośmielam się zauważyć, że w normalnych krajach różnica to ok 500$ pomiędzy I a II. więc może jednak , gdy zapomnimy już o naśladowaniu wielkich reżyserów i mimo niesprawdzonego af, warto jednak zastanowic sie nad kupnem tego "czegoś"?
do mnie najbardziej przemawia na korzyść af mikroadjustment i iso.
pytanie czy różnica/cena 500$ za te usprawnienia jest adekwatna!?
dylematy będą bo dochodzą jeszcze jedynki które też są coraz tańsze.
cena 5D mark II będzie się dłuższy czas dobrze trzymać bo popyt będzie duży.
To może wszyscy którzy ostrzymy zęby na nową piątkę umówmy się, że przez pierwsze 2 miesiace nikt z nas go nie kupi, jak canon zobaczy że body się nie sprzedaje opuści cenę :).
Moim zdaniem w sam raz. Dwie puszki w jednej. W razie potrzeby mozna sobie wykadrowac cropa xxD (ok. 8 Mpix), a na FF jest do dyspozycji sraw jesli nadmiar pixeli przeszkadza.
Pixeli nigdy za wiele, mi by tylko brakowało trochę tych kl/s - lubię rajdy pstrykać.
Artykul o 5D mkII (po angielsku). Zawiera wypowiedzi ludzi z canona na temat np. kwesti czemu zaimplikowali video mode.
http://www.bjp-online.com/public/showPage.html?page=816501
Jakos nieszczegolnie zaskoczyla mnie wypowiedz:
"Asked whether the MkII will deliver the same quality of pictures as its predecessor, Owen (Canon's team leader in the DSLR product planning division)says, 'We hope so. We haven't done detailed testing in the wild yet. The benchmark is the 1Ds MarkIII and we feel that the 5D MkII brings a similar level of image quality.'
Poprostu dowalili pixeli i tyle a czy plastyka/jakosc zdjec bedzie taka jak w mkI to im wisi- i tak sie sprzeda.
To może wszyscy którzy ostrzymy zęby na nową piątkę umówmy się, że przez pierwsze 2 miesiace nikt z nas go nie kupi, jak canon zobaczy że body się nie sprzedaje opuści cenę :).
Moja strategia jest prosta, odłożyłem 6k pln na ten cel i czekam... Czekam do wiosny, musi się udać :) Martwią mnie tylko filmy. Dla mnie to zupełnie niepotrzebny gadżet podbijajacy cenę.
Moja strategia jest prosta, odłożyłem 6k pln na ten cel i czekam... Czekam do wiosny, musi się udać :) Martwią mnie tylko filmy. Dla mnie to zupełnie niepotrzebny gadżet podbijajacy cenę.
no co ty? Canon filmy gratis dorzucił. :)
Canon może i gratis, ale o spadku cen zadecyduje popyt, a nie Canon, a do popytu trzeba dodać napalonych na filmy, niestety... :(
a mnie moja strategia chyba wywiodła w pole, sprzedałem 30D i teraz mam gówno, no i jeszcze coraz większe oczy.
michal_sokolowski
28-09-2008, 22:28
a mnie moja strategia chyba wywiodła w pole, sprzedałem 30D i teraz mam gówno, no i jeszcze coraz większe oczy.
moja strategia jest taka, że pracuję nad szefem, żeby kupił 5 D II - myślę że sprawa w tygodniu się wyjaśni.
Kolejny etap strategii to robienie onanistycznych testów w pracy.
Zdjęć prawdziwych nie będę robił bo raz że nie umiem a dwa że mi czasu zabraknie.
(przez wyżej wymienione onanistyczne testy)
Całe szczęście nie muszę teraz kupować aparatu, do marca wiele się wyjaśni, mam nadzieję, że do tego czasu kilku ślubnych przetestuje ten aparat w boju, bo z czytania tych tekstów nic mądrego nie wynika.
Pozdr
ten wątek pobije rekord w ilości postów jeszcze zanim uszka sie w sklepach pokaze. Nie liczylbym na szybki spadek ceny w najbliższych miesiącach, patrząc na jego popularnosc i tęskontę za czymś nowym w tym segmencie. Mówię o tych co kaniona opuszczac nie chcą...:)
Kolekcjoner
28-09-2008, 23:48
Jeśli chodzi o poziom dyskusji to taka wypowiedź ^^^^ też go nie podwyższa :(. Niepotrzebne te emocje.
ten wątek pobije rekord w ilości postów jeszcze zanim uszka sie w sklepach pokaze. Nie liczylbym na szybki spadek ceny w najbliższych miesiącach, patrząc na jego popularnosc i tęskontę za czymś nowym w tym segmencie. Mówię o tych co kaniona opuszczac nie chcą...:)
Myślę że cena się będzie długo trzymać. Ta puszka nie ma konkurenta póki co. Oczywiście można zmieniać system, obrażać się, wyśmiewać, pisać listy protestacyjne. Natomiast jak ktoś nie ma ochoty na takie wygibasy to nie bardzo ma wyjście.
pan.kolega
29-09-2008, 04:00
Canon może i gratis, ale o spadku cen zadecyduje popyt, a nie Canon, a do popytu trzeba dodać napalonych na filmy, niestety... :(
Prawda, ze cena nie spadnie, dopoki sie rynek nie nasyci na danym poziomie. Ale za to _cena poczatkowa_ jest ustawiona w zaleznosci od spodziewanej sprzedazy (im wiecej Canon spodziewa sie sprzedac, tym nizej moze zejsc z cena). Apapraty EOS to nie bawelna, ropa, czy tusze wieprzowe. Kiedy nikt nie kupuje wieprzowiny, to jej cena moze spasc prawie do zera, i odwrotnie. Kiedy nikt nie kupuje danego body, to sie go wycofuje i zastepuje innym, a nie obniza cene. Duzy popyt nie podwyzsza ceny, bo Canon moze tych aparatow natrzaskac wiecej niz swiat jest zdolny kupic. Dlatego ci, ktorzy kupuja 5d2 jako kamere, to przyjaciele fotografow. Gdyby udalo sie skutecznie zareklamowac 5d2 jako przycisk do papieru, mlotek, albo mp3 player, to cena bylaby jeszcze nizsza.
Natomiast prawda jest, ze sprzedawcy w Polsce, ktorzy i tak nie moga liczyc na masowa sprzedaz, chca wyssac najpierw tych nielicznych co zaplaca kazda cene, ale to nie jest taktyka Canona.