PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13

KvM
29-09-2008, 08:11
jest ziarno prawdy w tym co piszesz. Niebagatelną część kosztów stanowią nakłady na R&D, a te w przeliczeniu na 1 sztukę są tym mniejsze im większa sprzedaż. Jestem skłonny do przypuszczeń, że czysty koszt produkcji (w sensie materiałów i kosztów pracy) takiego 1Ds czy 5D jest na poziomie 200-300$

miklo
29-09-2008, 10:13
A to 1Ds nie ma lustra robionego w stanie nieważkości na orbicie i korpusu ze stopów czegoś tam z księżyca klepanego platynowym młoteczkiem? No weź KvM ;-)

Matsil
29-09-2008, 10:29
Moja strategia jest prosta, odłożyłem 6k pln na ten cel i czekam... Czekam do wiosny, musi się udać :) Martwią mnie tylko filmy. Dla mnie to zupełnie niepotrzebny gadżet podbijajacy cenę.
Obawiam się, że cena będzie spadać baaaaardzo wolno, jak w przypadku Mk1. Ale o czym my tu dyskutujemy skoro nie jest jeszcze znana cena wyjściowa :).

a mnie moja strategia chyba wywiodła w pole, sprzedałem 30D i teraz mam gówno, no i jeszcze coraz większe oczy.
Ja bym chyba 30-ki nie sprzedał, warta jest niewiele ponad 1k czyli tyle co nic a zawsze warto mieć w plecaku jakis back-up.

MMM
29-09-2008, 10:59
Obawiam się, że cena będzie spadać baaaaardzo wolno, jak w przypadku Mk1. Ale o czym my tu dyskutujemy skoro nie jest jeszcze znana cena wyjściowa :).
Cena spadnie zdecydowanie szybciej bo przypuszczam że przy takim AF na tle konkurencji to już po roku będzie Mk III.

popmart
29-09-2008, 11:15
czytam sobie ten wątek i wielki smutek mnie ogarnia .....

jeszcze nikt nic nie maiał w rękach już AF jest słaby ..., naprawde dość załosne
dzisjest duzy wybór i nie ma obowiazku jak się chce FF, posiadać 5Dmk2 czy jakiegokolwiek Canona ....

całe strony pitolenia i nic ciekawego ot rynek DSLR sie stabilizuje i powoli wkroczymy w normalność a mk2 stanieje szybciutko imo po roku bedzie kosztował max 60% ceny wyjściowej

co do filmów 30k/s konwersji na PAL ... jakość ... juz ktoś napisał że HD to zupełnie inna bajka i nie ma ani palu ani ntsc .... a konwertowanie doskonałych efektów osiagnietych za pomocą takiej kamery HD i dobrych jasnych obiektywów to już sama w sobie kpina z jakości.... zamiana 1920x1080 na jakieś 600 lini PAL ... ale nie bo mi te dodatkowe 5 klatek zepsuje obraz.... hehe żal .... dla mnie jako posiadacza starych szkieł np Zeiss to rozwiazanie to bajka moge mieć zarówno dobry DSLR jak i niezłą kamere HD w jednym czasie w ręku kto tego nie rozumie to współczuje... myslę ze takim sprzętem można kręcić spokojnie filmy amatorskie (arthystyczne) czy nawet produkcje TV dobrej jakosci .....

Zielony
29-09-2008, 11:27
Powinno się coś w ten deseń wyświetlać:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img223.imageshack.us/img223/8193/58334013jw6.jpg)

a nie takie suche pierd$%^&*olenie :twisted:

krisv740
29-09-2008, 12:00
czytam sobie ten wątek i wielki smutek mnie ogarnia .....

jeszcze nikt nic nie maiał w rękach już AF jest słaby ..., naprawde dość załosne
dzisjest duzy wybór i nie ma obowiazku jak się chce FF, posiadać 5Dmk2 czy jakiegokolwiek Canona ....

całe strony pitolenia i nic ciekawego ot rynek DSLR sie stabilizuje i powoli wkroczymy w normalność a mk2 stanieje szybciutko imo po roku bedzie kosztował max 60% ceny wyjściowej

co do filmów 30k/s konwersji na PAL ... jakość ... juz ktoś napisał że HD to zupełnie inna bajka i nie ma ani palu ani ntsc .... a konwertowanie doskonałych efektów osiagnietych za pomocą takiej kamery HD i dobrych jasnych obiektywów to już sama w sobie kpina z jakości.... zamiana 1920x1080 na jakieś 600 lini PAL ... ale nie bo mi te dodatkowe 5 klatek zepsuje obraz.... hehe żal .... dla mnie jako posiadacza starych szkieł np Zeiss to rozwiazanie to bajka moge mieć zarówno dobry DSLR jak i niezłą kamere HD w jednym czasie w ręku kto tego nie rozumie to współczuje... myslę ze takim sprzętem można kręcić spokojnie filmy amatorskie (arthystyczne) czy nawet produkcje TV dobrej jakosci .....

ja zawsze uważałem, że jeśli odnosze się do jakiej wypowiedzi to winien jestem zrozumieć zdanie/stanowisko przedmówcy. jako że wypowiadam się/wypowiadałem w spr. af nowej piątki, postaram sie tobie i innym po raz ostatni przedstawić swoje stanowisko/tok myslenia.
1.uważam 5dmkII za fajną/dobrą puszkę na podstawie danych zamieszczonych przez canona.
2.af jest byc może bardzo dobry jeśli chdzi o wersję/system. problem w tym, że konkurencja , czytaj nikon w d300/d700 ,pokazuje canonowi plecy i mamy już XXI wiek, koniec pierwszego dziesięciolecia , a kurna technika idzie do przodu i mozna sobie zyczyć/mieć nadzieję/wymagać od tak dobrego/zasłuzonego dla popularyzacji fotografii/przodującego w spr.tech. producenta choć półprofesjonalnej wersji af.
3."jak masz zastrzeżenia to kup sobie 1d(s)" - a jak nie mam kasy/nie jestem zawodowcem/mam kaprycho, to co? mam sobie w glowę strzelić? kupić nikona?
ja lubie canona i mi odpowiada! nie pasuje mi tylko af w nowym 5d! czy mozna przyjąć to do wiadomości? i nie tyle nie pasuje, co - patrz wyżej!
4.gdy wszyscy zaczęli się pasjonować możliwością filmowania w tym czymś, to jakoś mało było głosów rozsądku typu "przecież jeszcze nikt nie miał w ręce tego aparatu". wszystko było "cacy i pięknie". dopiero brak mozliwości wpływania na ekspozycję zaczyna normalizować "achy i ochy"?!
5.kolego, masz swoje zdanie i ja je szanuję. byc może stać cię na jedynkę, lub af w 5dII ci wystarcza. ok! miej jednak na względzie wymaganie/możliwości innych i pozwól im to wypowiedzieć.
dane techniczne są jawne, podane przez producenta i możemy na ich temat dyskutować.
przepraszam, za zabranie głosu przed oficjalnymi testami, ale cholera mnie wzięła:mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Powinno się coś w ten deseń wyświetlać:

źródło (http://img223.imageshack.us/img223/8193/58334013jw6.jpg)

a nie takie suche pierd$%^&*olenie :twisted:

prezpraszam najmocniej :(
a czy swoją wypowiedzią wiele wniosłeś do tego wątku?

choć, zapewne masz rację jeśli chodzi o ilość moich wypowiedzi i ich jednorodność. ale popatrz łaskawym okiem na kontry w stosunku do mojej opinii. czy one opierały się na czym innym i wnosiły cos do dyskusji , po za hasłami nawiązującymi do zmiany systemu lub wydania większej kasy na chwałę canonowi?
czy takie wypowiedzi pochwalasz?

scooter
29-09-2008, 12:11
nie rozumiem biadolenia wszystkich po kolei na af, tryb video i inne ...
poprostu pucha jest jaka jest, są trzy wyjścia:
1. pstrykać tym co się ma obecnie i czekać na lepszą puszkę w przyszłości;
2. kupić nowe 5d z całym dobrodziejstwem inwentarza i pstrykać, znając ograniczenia;
3. zmienić system.

Wypowiedzi zawiedzionych zaczynają mnie denerwować, nie pasi Ci 5dmk2, kup ds jeśli cię nie stać nie marudź ...

Kolekcjoner
29-09-2008, 12:16
dane techniczne są jawne, podane przez producenta i możemy na ich temat dyskutować.
przepraszam, za zabranie głosu przed oficjalnymi testami, ale cholera mnie wzięła:mrgreen:

A czy narzekania i utyskiwania te dane zmienią? Ja rozumiem, że ktoś raz wyrazi swą dezaprobatę i wyciągnie z tego jakieś konstruktywne wnioski - stwierdzi puszka nie dla mnie kupuje co innego, zmieniam system etc. Natomiast tutaj są dziesiątki postów często od tych samych osób jaki to canon zły i wredny, bo nie dał tego chcieli. Nie bardzo rozumiem co to ma komu przynieść?

popmart
29-09-2008, 12:22
ja nie zabraniam nikomu się wypowiadać co nie zmienia faktu że uważam wypowiidzi za żałosne ...

jeszcze raz powtarzam NIE MA obowiązku w tym kraju do posiadania czegokolwiek poza dowodem osobistym.

btw ja wogóle nie korzystam z AF (o zgrozo dla niektórych) ... a brak wpływu na ekspozycje dlamnie to pryszcz to ja na szkle decyduje jaka jest ekspozycja.

podsumowanie : nie wiesz jeszcze poza mglistymi wypowiedziami jaki jest ten nieszczęsny AF , masz błedne przekonanie ze 5dmk2 to sprzęt profi, i nie stać mnie na "1" ani nawet w tej chwili na 5dmk2 ... kupię sobie go za 1-2 lata za powiedzmy dzisiejsze 3000PLN i bedzie lala...

chcesz mieć wszystko profi i na bajerze to czemu trzymasz się sztywno marki ? canon sranon, nikon psikon co to ma za znaczenie ....

Draku
29-09-2008, 12:23
Witam,

Na photokinie miałem okazje pobawić się 5D mkII z podpiętymi szkłami 24-105L (szkiełko ze stoiska canona) i moją 50L. (Pracuje stale na "starym" 5D z różnymi "elkami")

Pierwsze wrażenia to:
-bardzo szybki i pewny AF (może i ma 9 pól tak jak stara piątka ale to zupełnie inny AF)

-iso 6400 użyteczne (tak jak 1600 starej piątce)
-bardzo wyraźny ekranik (szybkość przewijania, przybliżania i oddalania zdjęć w formacie RAW zbliżona do starej piątki)
Reszty nie sprawdzałem ponieważ dla mnie te trzy rzeczy były najważniejsze.
Nawet filmu nie nagrałem... :-)

Teraz myślę że, cała ta "wirtualna nagonka" na AF w nowej piątce była bardzo oderwana od rzeczywistości. Najłatwiej jest się wypowiadać o czymś czego nie miało się w rękach.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie...

MacGyver
29-09-2008, 12:32
Pierwsze wrażenia to:
-bardzo szybki i pewny AF (może i ma 9 pól tak jak stara piątka ale to zupełnie inny AF)
Czy jeszcze ktoś "mistrzów analizowania specyfikacji" ma coś dodania na temat beznadziejnego AF w nowej piątce ? :rolleyes:

adalbert
29-09-2008, 12:33
Witam,

Pierwsze wrażenia to:
.

to poprosimy o rozwinięcie :grin: a konkretnie

czy sprawdzałeś precyzję bocznych punktów?
jak sprawuje się SERVO?
inne uwagi? :twisted:

MMM
29-09-2008, 12:34
A testowałeś punkty poza centralnym?

Piszesz o "wirtualnej nagonce"...
Czy boczne punkty, które wg specyfikacji działają tylko na poziome kontrasty, w twoich testach nagle zaczęły rozpoznawać też kontrasty pionowe?
Czy boczne punkty, które wg specyfikacji są tak samo blisko jak punkty w 5D, w twoich testach oddaliły się od punktu centralnego?

dr11
29-09-2008, 12:34
...
-bardzo szybki i pewny AF (może i ma 9 pól tak jak stara piątka ale to zupełnie inny AF)...
Jak dzialaja niecentralne punkty AF z jasnymi szklami?

BuRton
29-09-2008, 12:49
Nie ma co bronić AF-u bo jak się okaże, że jest lepszy niż w starej 5-ce to się zacznie (niektórzy już zaczęli) marudzenie i wrzask o nowe aku. Jak by akumulatora w 5D mark II nie zmienili, to też dla niektórych byłby świetny powód do nieustannych narzekań ! Rozumiem raz, góra dwa razy wyrazić swoją opinię na dany temat ale bicie piany bez końca to już nie jest wesołe.

MMM
29-09-2008, 12:56
Nie ma co bronić AF-u bo jak się okaże, że jest lepszy niż w starej 5-ce...
Wiadomo że jest lepszy, ale to są zmiany, które w praktyce polepszają jakość pracy tylko centralnego punktu. Używanie pozostałych jest tak samo bezsensowne jak w starym 5D.

popmart
29-09-2008, 12:58
no nie wiem napisz MMM jak czesto uzywasz tych innych niż środkowy punkt ? o co takie halo ?

dr11
29-09-2008, 13:01
Ja chcialbym uzywac niecentralnych AF z 24L, jak na 40D. Ale czesto sie to mija z celem a przekadrowanie posyla plaszczyzne ostrosci w kosmos. Na szczescie zostaje MF :)

Sober
29-09-2008, 13:02
Gdyby były sensowniej rozmieszczone to pewnie by używał :)

kmleon
29-09-2008, 13:04
Czy boczne punkty, które wg specyfikacji działają tylko na poziome kontrasty, w twoich testach nagle zaczęły rozpoznawać też kontrasty pionowe?

Chciałbym tylko bardzo delikatnie zwrócić uwagę, że te boczne punkty są wrażliwe na wszystkie (no prawie wszystkie) kontrasty oprócz pionowych, czyli równoległych do czujników AF - więc nieprawdą jest, jakoby rzekomo miały działać tylko na poziome kontrasty. Wiele osób może odnieść mylne wrażenie, że jest właśnie tak jak piszesz, co nie jest prawdą.

Niestety na rozmieszczenie punktów, rady nie ma zupełnie. Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć). Wczoraj pobawiłem się właśnie taką konfiguracją i efekty są bardziej niż znakomite. Wszystkie fotki, niezależnie od wybranego punktu AF były trafione. W żarówkowym świetle bez wspomagania boczne czujniki w 40d są zupełnie nieużyteczne mimo swojej krzyżowości i prędkości AF po prostu nie trafia. Co więcej z takim wspomaganiem, nie będzie zupełnie znaczenia, że boczne w nowym 5dmkII nie są krzyżowe - lampa rzuca odpowiednie linie do odpowiednich punktów. Jeśli moja teoria dla 5dmkII się sprawdzi, to kupię to ciałko...

himi
29-09-2008, 13:13
Ha, ha. Zabawne z jednej strony masa narzekających, a jak jeden user napisał kilka raptem zdań w obronie AF to już są głosy: ,,basta'', ,,milczeć'' - czyli co, prawda objawiona - bo złapał puszkę na 5 minut? To oznacza, że AF jest ok?:) Uważam, że do czasu, gdy pucha będzie dostępna normalnie dla higieny psychicznej nie warto dywagować na temat pracy tego body.

RobertS
29-09-2008, 13:14
Niestety na rozmieszczenie punktów, rady nie ma zupełnie. Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć). Wczoraj pobawiłem się właśnie taką konfiguracją i efekty są bardziej niż znakomite. Wszystkie fotki, niezależnie od wybranego punktu AF były trafione. W żarówkowym świetle bez wspomagania boczne czujniki w 40d są zupełnie nieużyteczne mimo swojej krzyżowości i prędkości AF po prostu nie trafia. Co więcej z takim wspomaganiem, nie będzie zupełnie znaczenia, że boczne w nowym 5dmkII nie są krzyżowe - lampa rzuca odpowiednie linie do odpowiednich punktów. Jeśli moja teoria dla 5dmkII się sprawdzi, to kupię to ciałko...[/QUOTE]

To by było wyjście z sytuacji odnośnie słabych bocznych punktów AF w 5dII. Nikt z szanownego grona wcześniej na to nie wpadł?

LFB
29-09-2008, 13:21
Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć).

Masz na mysli ze nawet 420/430EX ta sie z poziomu body tak ustawic ze lampa tylko wspomaga a nie blyska? Wiem ze taki ficzer maja 580EX w CF mozna ustawic ze lampa tylko wspomaga, ale niestety moja 430EX z poziomu swoich opcji tego nie oferuje. Prosze potwierdz czy dobrze Cie zrozumialem ze z poziomu body 40D da sie to uzyskac z lampami serii 4xxEX

kmleon
29-09-2008, 13:24
Masz na mysli ze nawet 420/430EX ta sie z poziomu body tak ustawic ze lampa tylko wspomaga a nie blyska? Wiem ze taki ficzer maja 580EX w CF mozna ustawic ze lampa tylko wspomaga, ale niestety moja 430EX z poziomu swoich opcji tego nie oferuje. Prosze potwierdz czy dobrze Cie zrozumialem ze z poziomu body 40D da sie to uzyskac z lampami serii 4xxEX

Niestety, posiadam jedynie 580EXII, więc na niej testowałem. Bardzo możliwe, że jest tak jak piszesz, czyli z 4xxEX nie da się tego osiągnąć?

BuRton
29-09-2008, 13:27
Wiadomo że jest lepszy, ale to są zmiany, które w praktyce polepszają jakość pracy tylko centralnego punktu. Używanie pozostałych jest tak samo bezsensowne jak w starym 5D.

Zgadzam się z Tobą (o dziwo ;-)). Także wolałbym szersze rozstawienie punktów AF (choćby tylko trzy, ale w pełni używalne - tak jak środkowy). Jednak jest jak jest. Mamy dwa wyjścia - zaakceptować obecny stan i-lub zmienić na Canona z 1-ką, albo zmienić system (co u mnie nie wchodzi w rachubę).
O tyle łatwiej jest mi zaakceptować i przyjąć to co dał nam teraz Canon w 5D mark II bo nie mam starej 5-ki.
Pozdrawiam :)

MMM
29-09-2008, 13:51
O tyle łatwiej jest mi zaakceptować i przyjąć to co dał nam teraz Canon w 5D mark II bo nie mam starej 5-ki.
Ja na co dzień używam 5D więc zupełnie bez problemu mógłbym używać również lepszego AF w 5D2. Tylko że nie warto dopłacić za to aż 4000zł.

no nie wiem napisz MMM jak czesto uzywasz tych innych niż środkowy punkt ? o co takie halo ?
Nie używam wcale bo w 5D są beznadziejne i patrząc na specyfikację 5D2 również są beznadziejne. Może coś poprawili np. pracują w gorszym świetle, może działają szybciej i może nawet precyzja jest lepsza, ale nie zmienia to faktu że nie są krzyżowe i są blisko środkowego.
Gdyby punkty boczne były tak dobre jak centralny i szeroko rozstawione po klatce to używałbym ich częściej niż centralnego.

Draku
29-09-2008, 14:45
Panowie...
Przez cały dzień kolejka do 5D mkII gigantyczna.
Poświeciłem 8 minut na zapoznanie się z nowym body.
Pracowałem tylko na centralnym punkcie AF (innych nie używam więc nie będę się wypowiadał)
Warunki oświetleniowe były średnie...

Jedno mogę napisać o mkII:
-Postrzelałem sobie trochę około 40-50 ujęć
-były to tylko szybkie "reporterskie" ujęcia (wyłapanie grymasu twarzy, złapanie gestykulacji rąk i itp.)
-bawiłem się od f/1.2 do f/2
-wszystkie były trafione
-mam subiektywne wrażenie że, AF był około 2-3 razy szybszy niż w 5D
(moment od naciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości)

Poświeciłem również kilka chwil na takie same testy 1Ds i muszę się przyznać że, nie zrobił już na mnie takiego wrażenia po 5DmkII.
Również zawsze trafiał :-)

Reasumując najgorsze było jak po chwili wróciłem do starej piątki............
w której autofokus stał się jakiś taki mało atrakcyjny :-(

myst
29-09-2008, 15:05
No to teraz czekamy na opinie kogoś, kto testował AF na bocznym punkcie, w trybie servo, na obiekcie 'zbliżającym się' w kiepskim świetle. Jeśli będzie choć 70% celnych, to będzie miło;)

dr11
29-09-2008, 15:15
...Przez cały dzień kolejka do 5D mkII gigantyczna...No to na szybki spadek ceny nowej 5 bym nie liczyl ;)

...mam subiektywne wrażenie że, AF był około 2-3 razy szybszy niż w 5D (moment od naciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości)...Pojawia sie swiatelko w tunelu, na razie tylko w centrum, ale to juz cos optymistycznego :)

towersivy
29-09-2008, 15:27
Wiec również bawiłem sie nowa 5tka w koloni, moje wrazenia nie sa tak optymistyczne jak u kolegi powyzej :)
Środkowy AF jest bardzo skuteczny chodzi szybko i pewnie, szybciej niz w starym 5D ale jesli chodzi o dokładnosc to według mnie jest to samo, w starym 5D równiez jest bardzo pewny.

Zakreciłem 50/1.2 i 35/1.4 aby zobaczyc jak to sie wyrabia przy bocznych punktach, no i.......wyskoczyły mi kropelki na czole bo liczyłem na cud, niestety cudu nie było, dalej jest bardzo przecietnie jesli chodzi o szybkosc i pewnosc, ostrzyłem na jakies gładkie niemal jednokolorowe powieszchnie, robiłem fotki naprzemian swoim ds-em i nową 5tka, ds czasami chwilke pomyslał ale ustawił i walnął w punkt, 5tka kreciła, myslała tylko po to aby kazda fotke walnac w powietrze bez zadnego punktu ostrosci, troszke postrzelałem po chali i dalej podtrzymuje to co napisałem kilkanascie stron wczesniej, 3 lata czekania na cos takiego to kpina i tyle( głownie mam na mysli AF).Zapomnijcie o servo i bocznych punktach, poprostu zapomnijcie :D :) do tego trzeba kupić 1nke, canon głupi nie jest, kto kupiłby 1 gdyby 5tka oferowała tyle ile ds a nawet wiecej?? (iso,filmy,lepszy LV)? Pod wzgledem szumu jest bardzo dobrze, ale przewagi nad 1ds MK III to ja nie widze, zreszta rozmawiałem z kilkoma osobami zarówno z obsługi jak i z przypadkowo spotkanymi włascicielami Ds-ow i kazdy miał podobne zdanie. Oczywiscie 5d MKII oferuje iso 6400 które wyglada na wpełni uzywalne.
Sam korpus wydaje sie byc lepiej zrobiony, czuc lepsza jakosc wykonania, spasowania cos ala taki mini DS :)
Filmwanie to raczej ciekawostka, choć ten bajer wzbudzał chyba najwieksze zainteresowanie, ludzie az sie rumienili podczas krecenia filmów wiec Canon dobrze uderzył i zrobił z 5d idiot kamere :D

Dalej mam mieszane uczucia co do tego sprzetu, dokładka do nowej 5tki jest spora, gdyby ds nie był tak pieruńsko drogi kupiłbym 2go i miał spokoj......ale ta cena:/

PS: kolejki faktycznie były ogromne :D
Stoisko Nikona przy stoisku C wygladało jak bezludna wyspa :D

himi
29-09-2008, 15:34
Towers, a ty masz trójkę deeasa? Kup dwójkę, trafiają się za 9k. Backup jak marzenie:)

towersivy
29-09-2008, 15:37
Towers, a ty masz trójkę deeasa? Kup dwójkę, trafiają się za 9k. Backup jak marzenie:)

Tak III, 2 mogłem juz kupic za mniejsze pieniądze, ale nie potrafie sie przekonac do sposobu obsługi tego korpusu.....kto to wymyślił??? normalnie jak na złość!

michal_sokolowski
29-09-2008, 16:53
Tak III, 2 mogłem juz kupic za mniejsze pieniądze, ale nie potrafie sie przekonac do sposobu obsługi tego korpusu.....kto to wymyślił??? normalnie jak na złość!

ale co takiego dziwnego w obsłudze tej Ds II ?

:-)

oskarkowy
29-09-2008, 16:59
ale co takiego dziwnego w obsłudze tej Ds II ?

Pomyślmy.. menu? :evil:

trampek
29-09-2008, 17:05
brak dzojstika. (jest to glowny powod dla ktrego go nie kupilem jeszcze)

KvM
29-09-2008, 18:17
Pomyślmy.. menu? :evil:

Nie tylko... ogólnie pomysły na temat ergonomii to u Canona mają chore...
Taki drobiazg jak wyświetlanie ISO w wizjerze. Owszem jest na stałe wyświetlane, do czasu gdy przyjdzie nam ochota je zmienić - wtedy znika...
Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić...

kami74
29-09-2008, 21:19
Cholera. Narzekacie ludzie na AF w 5DMKII. Ja mam szczęście obecnie przez tydzień popstrykać 5DMK I i jeśli chodzi o AF to boczne punkty są równie skuteczne albo i lepiej co mój środkowy w 350D. Więc dla mnie to jest jakś rewela. A wogóle to po godzinie zabawy 5D jak wziąłem do łapy moje 350D to nabrało takiego wenętrznego FUJ, że o matko boska. A jak wrzuciłem RAWY z 5D na kompa to mi łzy staneły w oczach. Co ta matryca potrafi Dear God !!! Teraz juz wiem czym się ludzie zachwycali od 3 lat, i teraz już wiem co to JAKOŚĆ obrazka jest. Mam nadzieję, że MkII będzie wypluwało równie genialne obrazki.

koraf
29-09-2008, 21:34
Bo za dwa razy większą kasę za 5d mkII chciałoby się aby oprócz tak dobrych lub lepszych fot od 5d mkI AF również był dużo lepszy a jest ...:oops:

micles
29-09-2008, 21:43
Cholera. Narzekacie ludzie na AF w 5DMKII. Ja mam szczęście obecnie przez tydzień popstrykać 5DMK I i jeśli chodzi o AF to boczne punkty są równie skuteczne albo i lepiej co mój środkowy w 350D. Więc dla mnie to jest jakś rewela. A wogóle to po godzinie zabawy 5D jak wziąłem do łapy moje 350D to nabrało takiego wenętrznego FUJ, że o matko boska. A jak wrzuciłem RAWY z 5D na kompa to mi łzy staneły w oczach. Co ta matryca potrafi Dear God !!! Teraz juz wiem czym się ludzie zachwycali od 3 lat, i teraz już wiem co to JAKOŚĆ obrazka jest. Mam nadzieję, że MkII będzie wypluwało równie genialne obrazki.I dlatego nie biorę do ręki nic, na co mnie nie będzie stać w przeciągu najbliższych 2 miesięcy :D

BuRton
29-09-2008, 21:50
A ja po dzisiejszej sesji plenerowej fotografując starą 5D mam nie lada dylemat: mogę zakupić tą puszkę (ok.20 tys. klapnięć) z gripem i dwoma aku za 3500 zł. Kupować 5D i kolejna stałkę (24L), czy czekać na 5D mark II ? Jasna cholera ;) .

myst
29-09-2008, 22:15
Nie chcę Ci mieszać w głowie i decyzji, ale 24L, odkąd mam, w zasadzie nie odpinam z piątki: genialny tandem moim zdaniem ;)

koraf
29-09-2008, 22:24
A ja po dzisiejszej sesji plenerowej fotografując starą 5D mam nie lada dylemat: mogę zakupić tą puszkę (ok.20 tys. klapnięć) z gripem i dwoma aku za 3500 zł. Kupować 5D i kolejna stałkę (24L), czy czekać na 5D mark II ? Jasna cholera ;) .

Na Twoim miejscu brałbym 5d + 24L , za taka cenę to nawet bez zastanowienia w myśl zasady : dobra pucha i bardzo dobre szkło jest lepsze niż bardzo dobra pucha i dobre szkło.

BuRton
29-09-2008, 22:34
Na Twoim miejscu brałbym 5d + 24L , za taka cenę to nawet bez zastanowienia w myśl zasady : dobra pucha i bardzo dobre szkło jest lepsze niż bardzo dobra pucha i dobre szkło.

Zgadza się :). Z Mystem też się zgadzam (zgodliwy dzisiaj jestem ;-) ). Oczywiście 3500 bez obiektywu - za szkło dodatkowo 3500 zł. (nówka) ale zliczając to jest w sam raz mój budżet na dzień dzisiejszy. A tak "tyko miałbym 5D mark II. Czas dzwonić gdzie trzeba :-D. Przepraszam za małe zamieszanie wszystkich czytających. Dziękuje za wyrozumiałość.

LFB
30-09-2008, 14:26
Ja też nie wiem, jak Kalina :mrgreen:
Jarek sprzedał obie 5tki i dawno przesiadł się na 1ki.

Zapewne musiales zmienic tez obiektywy bo zestaw 35 i 85 jest chyba za waski przy kropie 1.3? Co zdecydowalo o tym ze pozbyles sie piatek, sam AF czy tez jeszcze jakies czynniki?

Bingant
30-09-2008, 14:39
Nie wszystkie jedynki mają cropa 1,3!

josif
30-09-2008, 15:54

3500 + 500 i jest nówka w pudełku, nie wiem czy warto

sv
30-09-2008, 16:10
3500 + 500 i jest nówka w pudełku, nie wiem czy warto

dokładnie: zwłaszcza, że za miesiąc pojawi się sporo wypieszczonych używek za znacznie mniejsze pieniądze

johan
30-09-2008, 16:21
W ubiegłym roku od 1 października był cashback na 5d 200euro, więc może warto poczekac, może i w tym roku coś rzucą:neutral:
http://www.photouniversal.de/template/download/Canon_CashBack2007.pdf
pzdr

adalbert
30-09-2008, 17:14
...może i w tym roku coś rzucą:neutral:
...
... to nie mięsny :mrgreen:
... oczekiwanie na 5D mkII jest (mimo larum związanego z AF) tak duże, że nie spodziewałbym się zbyt wcześnie akcji promocyjnych na ten model
... jeśli zaś cashback miałby dotyczyć starej piątki - to też nie bardzo widzę powody (dla Canona oczywiście) do obniżki - różnica w cenie będzie dość znaczna między I a II
Dziś rozmawiałem z TIP'em, którego dostawca towaru (z Niemiec) twierdzi, że MK I będzie (a może już jest?) powoli wycofywany z produkcji - co wydaje się być "oczywistą oczywistością"

koraf
30-09-2008, 18:15
Moja opinia jest bardzo podobna co do cashback , zbyt długo oczekiwana nowość aby dawać promocje i na photpokinie widać tłumy zainteresowanych na stoisku canona czyli będzie pewnie branie na rynku .

johan
30-09-2008, 18:32
... jeśli zaś cashback miałby dotyczyć starej piątki - to też nie bardzo widzę powody (dla Canona oczywiście) do obniżki
Wszystko zależy od stanów magazynowych (dotyczy 40d i 5d). Jeśli mają duże zapasy i chcą zrobić miejsce na nowe modele to może się jakiegoś cashbacku doczekamy:)
pzdr

Gringo997
30-09-2008, 18:47
Ja powiem tak, zastanawiałem się nad starym 5d z gripem + 135 L aczkolwiek wezme 5d mkII i w polowie następnego sezonu zakupie sobie 135L a później dozbieram na 85 L i będę miał fajny zestaw. A do obróbki Apple Cinema Display 23" i wtedy będzie można dopiero fascynować się jakością zdjęć produkowanych przez piąteczke:D

Matsil
30-09-2008, 20:44
Czy ktoś wie kiedy oficjalnie nowa 5-ka wejdzie do sklepów?

Kolekcjoner
30-09-2008, 21:46
Dziś rozmawiałem z TIP'em, którego dostawca towaru (z Niemiec) twierdzi, że MK I będzie (a może już jest?) powoli wycofywany z produkcji - co wydaje się być "oczywistą oczywistością"
Ameryki nie odkrył ;)8).
http://www.canon.com/eos-d/index.html

Gregolius
01-10-2008, 11:10
Kilka zdjęć testowych nowego 5D
http://flickr.com/photos/novellsteel

Kubaman
01-10-2008, 11:24
było siedemnaście razy..

Gringo997
01-10-2008, 14:19
z moich źródeł wynika że 3-4tyg i będzie dostępny

Bingant
01-10-2008, 14:24
a skąd wytryska to źródełko?

Gringo997
01-10-2008, 18:12
od kolegi który pytał jednego z tipów

Bingant
01-10-2008, 18:16
a orientacyjna cena też wiadoma?

koraf
01-10-2008, 18:37
a orientacyjna cena też wiadoma?

jeżeli tyle ma kosztować w b&h :

źródło (http://imageshack.us)
to u nas najmniej 1k więcej co da ok. 7,5k :shock:

Bingant
01-10-2008, 18:40
ło jezu!!! po co ja się urodziłem w takim bogatym kraju;(

arti
01-10-2008, 19:15
U oficjalnego dystrybutora wg stanu na 29.09 najniższa sugerowana to 7.388

Bingant
01-10-2008, 19:18
no, czyli można liczyć na mniejszą cenę u TIPów;)

Musical box
01-10-2008, 19:18
Wrzucam link do filmu z canona 5DII dla tych którzy psioczą że "a poco mi filmiki? jak chce kręcić filmy to sobie kamerę kupię" http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2086

Bingant
01-10-2008, 19:24
no, toś teraz bracie odkrył amerykę!

woyd
01-10-2008, 19:27
Już było...

Te 3-4 tygodnie do wejścia 5DmkII na rynek- brzmi bardzo ciekawie, ale chyba jednak bardziej wiarygodne jest to, co podaje BHPhoto, czyli listopad :(

Bingant
01-10-2008, 19:48
jedno nie wyklucza drugiego, 1 listopad jest za cztery tygodnie

-jaro-
01-10-2008, 19:59
Cena premiery jak widac okolo 2600$
http://cgi.ebay.com/Canon-5d-Mark-II-Presale-starts-shipping-November_W0QQitemZ190255563754QQcmdZViewItem?hash= item190255563754&_trkparms=72%3A1208%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C 240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14

jarek

MMM
01-10-2008, 20:00
Wrzucam link do filmu z canona 5DII dla tych którzy psioczą że "a poco mi filmiki? jak chce kręcić filmy to sobie kamerę kupię" http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2086
Było już ze 20 razy. z niecierpliwością czekam aż jakiś nowy użytkownik 5D2 zrobi choćby podobny filmik. Może być bez scen z helikoptera :mrgreen:

Kubaman
01-10-2008, 20:14
Jestem zapisany na liście na przyszły tydzień. Niestety nie jestem pierwszy, ale może się uda. Lista normalnie jak za komuny.

koraf
01-10-2008, 20:19
Jestem zapisany na liście na przyszły tydzień. Niestety nie jestem pierwszy, ale może się uda. Lista normalnie jak za komuny.
Mam nadzieję ,że nie musisz wstawać o 4 rano do sprawdzenia listy kolejkowej ;) , a tak poważnie jeżeli robi się listy na zakup to nie ma co liczyć ,że cena szybko spadnie :cry:.

Kolekcjoner
01-10-2008, 20:31

A gdzie jeśli wolno spytać???

dpgstyle
01-10-2008, 20:32
Kubaman... a nie lepiej poczekać??? często różnica ceny pomiędzy sklpami foto wynosi ładych pare pln.... http://www.ceneo.pl/411943 ... o np. w przypadku tego biektywu ładnie to widać ;) .... rozumiem, że Ty zamawiałeś bezpośrednio w Canonie...(??)
pozdrawiam

Kubaman
01-10-2008, 20:42
A gdzie jeśli wolno spytać???nie wolno ;) jak będe miał to powiem gdzie dają. Na razie wystrzegam się nieuczciwej konkurencji :p

Kubaman... a nie lepiej poczekać??? często różnica ceny pomiędzy sklpami foto wynosi ładych pare pln.... http://www.ceneo.pl/411943 ... o np. w przypadku tego biektywu ładnie to widać ;) o matko. Traktuję to mocno żartobliwie więc nie podejmę tematu :)

.... rozumiem, że Ty zamawiałeś bezpośrednio w Canonie...(??)
pozdrawiam
nie, zapewne Canon ma wszystko między pośladkami, wystarczy zerknąć na stronę. W sklepie - dzięki wrodzonej yntelygencji :mrgreen: oraz znajomości z pewnym wąsatym avatarem ;)

dr11
01-10-2008, 20:46
Tak więc... czekamy na filmy :D

Kolekcjoner
01-10-2008, 20:50
nie wolno ;) jak będe miał to powiem gdzie dają. Na razie wystrzegam się nieuczciwej konkurencji :p

Człowieku z grubej rury walisz - nie do wiary :shock::shock::shock:.

dr11
01-10-2008, 20:55
Canon wiedział co robi. Ta puszka uzależnia zanim się wejdzie w jej posiadanie ;)

Bingant
01-10-2008, 21:03
no i superacko, przynajmniej szybko się dowiemy konkretów na temat tej zabawki;)

sv
01-10-2008, 21:07
Widzę, że już wszyscy zapomnieli jaki to ch...wy Af w tej piątce i ustawili się w kolejkę :-)

Kubaman
01-10-2008, 21:09
hehe, no coś ty taki poważny? Chyba ci na ogólnym nie podam ;)
PS> rany, żartowałem, przynajmniej po kropce..

Widzę, że już wszyscy zapomnieli jaki to ch...wy Af w tej piątce i ustawili się w kolejkę :-)

nie zapomnieli. W sobotę fociłem 5D i byłem załamany. 40D jest nieporównywalnie lepszy. Ale przez porównanie udowodniono mi, ze da się lepiej, tylko trzeba ćwiczyć zręczność małpy. Podobać mi się nie podoba, ale jakoś przeżyję z braku laku.

banan82
01-10-2008, 22:39
i nagle stary 5D stal sie bezuzyteczny:) i masakrycznie dziadoski haha

Gringo997
01-10-2008, 23:00
czego się nie robi dla takiej plastyki i niskich szumów:P

MMM
01-10-2008, 23:03
W sobotę fociłem 5D i byłem załamany. 40D jest nieporównywalnie lepszy.
Cholera, czym ja robię zdjęcia. Nic tylko się załamać :mrgreen:

myst
01-10-2008, 23:11
Ale przez porównanie udowodniono mi, ze da się lepiej, tylko trzeba ćwiczyć zręczność małpy.
Mógłbyś rozwinąć? - nie za bardzo wiem jaka to sprawność, a być może przydało by mi się ją poćwiczyć:)

BuRton
01-10-2008, 23:16

Ja się nie załamuję :-D. Wczoraj kupiłem lekko używaną 5D i jestem szczęśliwy :-D. Wreszcie 35mm to 35 a 85mm to 85 :mrgreen:. Różnicę jaką zaoszczędziłem nie kupując 5D mark II wydam na 24L mk II :).

schabu
02-10-2008, 00:26
Ja się nie załamuję :-D. Wczoraj kupiłem lekko używaną 5D i jestem szczęśliwy :-D. Wreszcie 35mm to 35 a 85mm to 85 :mrgreen:. Różnicę jaką zaoszczędziłem nie kupując 5D mark II wydam na 24L mk II :).

tak jak na foto forum ślubnym, nagle zapanowała masowa podnieta na to szkło i wielka pogoń do skarbonek a następnie sklepów.

bastiano
02-10-2008, 00:32
Mam 35/1,4 - zamiast 24/1,4 wolalbym jednak 16-35/2,8

Loram
02-10-2008, 06:50
Czy ktoś wie od kiedy Canon 5D Mark II będzie dostępny w Polsce?
Canon Polska jak zwykle jest za murzynami i nawet zajawki o nowości nie ma na swojej stronie...

wojkij
02-10-2008, 07:35
Przeczytaj z dwie ostatnie strony to sie dowiesz;)

Kubaman
02-10-2008, 08:36
i nagle stary 5D stal sie bezuzyteczny:) i masakrycznie dziadoski haha
ja nie mam 5D :) haha

Mógłbyś rozwinąć? - nie za bardzo wiem jaka to sprawność, a być może przydało by mi się ją poćwiczyć:)
trudno to opisać, może zdjęcie później pokażę, jak je tylko dostanę ;) Nie no, chodzi o to, że da się z tego AF wyciągnąć dobre rezultaty przy bardzo szybkiej reporterce po ciemku. Ale wymaga to rocznej praktyki, umiejętnego doostrzania nogami oraz podprogowego mózgowego trybu predykcji rozłożenia GO po przekadrowaniu dla szkieł F1.2 ;) Da się zrobić, podobnie, jak można jeździć rowerem po linie. Komfortem i pewnością tego nie nazwę, nawet jeśli się kiedyś nauczę. Praca 40D jest o niebo przyjemniejsza.

Każdemu wedle jego potrzeb. Ja nie widzę związku, tym bardziej, że twoje zdjęcia, które pokazujesz są w bezruchu. Dlatego przepraszam, ale to puste gadanie. Zrób 5D zdjęcia zimorodków w locie i pośmiejemy się razem.

BuRton
02-10-2008, 08:38
tak jak na foto forum ślubnym, nagle zapanowała masowa podnieta na to szkło i wielka pogoń do skarbonek a następnie sklepów.
Nie czytam forum ślubnych. Po prostu ciesze się swoją rozsądną decyzją. Zanim postarzeje się 24 mk II to będzie już 5D mark VII :-D.
Przy FF jakoś nie korci mnie 16-35. 24mm to w sam raz do moich potrzeb.

Loram
02-10-2008, 10:11
Przeczytaj z dwie ostatnie strony to sie dowiesz;)

Informacje od TIPów nie są dla mnie miarodajne ;-) Bo skąd oni mogą wiedzeć? Z fusów wróżą ? Chodzi mi o informację z jakiegoś oficjalnego źródła typu Canon Polska :)

fret
02-10-2008, 10:31
Informacje od TIPów nie są dla mnie miarodajne ;-) Bo skąd oni mogą wiedzeć? Z fusów wróżą ? Chodzi mi o informację z jakiegoś oficjalnego źródła typu Canon Polska :)

To chyba najprościej będzie do nich zadzwonić, a jeszcze oficjalniej, to faxem, jak odpowiedzą, będziesz miał czarno na bialym :)

BuRton
02-10-2008, 10:36

Czyli zakup 5D mark II planujesz za kilka lat :mrgreen: ? Tak, Canon Polska jest baaardzo na bieżąco :-D.

Laminat
02-10-2008, 10:50

Tyle to może u TIP-ów ale jak byłem w biurze fotoit to mówili mi że cena 5d MKII będzie na poziomie 8200-8500 a 5D MKI spadnie do 4700
(mówię o cenach brutto)

gietrzy
02-10-2008, 10:50
Jak było to przepraszam ;)
5dII, 400L + 2X

http://www.vimeo.com/1858950

Vadim
02-10-2008, 11:10
No to teraz będzie wstawianie do galerii filmików zamiast zdjęć...:-D
Admin ma przerąbane, chyba nie wydoli z serwerami...:mrgreen:

Pozdrawiam

BuRton
02-10-2008, 11:14
Jak było to przepraszam ;)
5dII, 400L + 2X

http://www.vimeo.com/1858950

Biedny ptaszek. Tak długo pozował w deszczu :twisted:. A to wszystko dla Canona :mrgreen:. Nielot jaki, czy co ? Już widzę tą panikę jak by się do lotu zerwał :-D. Statyczne ujęcia z 5D mark II są OK. To już kolejny przykład filmiku z "tanią" i "powszechnie używaną" optyką ;).

Danon
02-10-2008, 11:50
Kolejne filmiki z 5dmkII

http://www.vimeo.com/1754824
http://www.vimeo.com/1791237
http://www.vimeo.com/1802394

No i to! REWELA!
http://www.vimeo.com/1817329
http://vincentlaforet.smugmug.com/gallery/6021407_xEg87/1/#378608891_Jd2CT-A-LB
http://blog.vincentlaforet.com/2008/10/01/download-the-raw-reverie-clips-from-the-canon-site-before-midnight-tonight/

-jaro-
02-10-2008, 12:10
Ale bedzie fajna zabawka na zimowe wieczory :) Juz nawet troche nie moge sie doczekac.
jarek

dpgstyle
02-10-2008, 14:01
No to teraz będzie wstawianie do galerii filmików zamiast zdjęć...:-D
Admin ma przerąbane, chyba nie wydoli z serwerami...:mrgreen:

Pozdrawiam

dajcie spokój z tymi filmami.... to nie forum o filmowaniu.... wiadomo teras każdy sobie może pornosa w domu zmajstrować... i już pozamiatane....

-jaro-
02-10-2008, 16:29
hihi a zauwazyles napis pod logotypem forum na ktorym sie wypowiadasz?
jarek

coca
02-10-2008, 17:43
cena body na cyfrowe.pl jest 7890 a z 24-105L wynosi 9729 :):)

photographus
02-10-2008, 18:00
Jak ktoś zamierza kupić - proszę bardzo, ale będzie dopiero w listopadzie :)

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21358-Canon-EOS-5D-MARK-II.html

Zielony
02-10-2008, 18:20
W fotonecie, tu na forum, chyba już nikt nic nie kupi :lol:

koraf
02-10-2008, 19:50

Kupią nie kupią ;) ale z ceną (w foto-net )to trafiłem w 10-kę :shock:.

woyd
02-10-2008, 20:01
ja tam nie mogę się oprzeć wrażeniu, że te wszystkie oferty na 5DmII które można poprzez np. ceneo znaleść to jeden wielki chwyt marketingowy (darmowa reklama), a życie i tak skoryguje ceny :)

Kubaman
02-10-2008, 20:12
oczywiście. Tylko 7000pln! (towar dostępny w grudniu)
:D

Hiv
02-10-2008, 21:02
No i to! REWELA!
http://www.vimeo.com/1817329
http://vincentlaforet.smugmug.com/gallery/6021407_xEg87/1/#378608891_Jd2CT-A-LB
http://blog.vincentlaforet.com/2008/10/01/download-the-raw-reverie-clips-from-the-canon-site-before-midnight-tonight/

Dwa ostatnie po prostu świetne ale jaki sztab eLek w tym uczestniczył! Zbierając to do kupy mamy naprawdę profi kamerę która daje nam wiele innych przydatnych funkcji przygotowanych specjalnie do kręcenia filmów!

Niemniej do home made produkcji nowe 5D spisze się świetnie.

Bingant
02-10-2008, 21:42
oczywiście. Tylko 7000pln! (towar dostępny w grudniu)
:D

prawie pod choinkę:)

trampek
02-10-2008, 22:00
Swietnie te filmy wygladaja/ scczegolnie te w helikopterze na szerokim kacie.

Bahrd
03-10-2008, 11:15
http://twwilliams.com/5d-mkii-faq/ - się gość napracował i zebrał "pierwsze wrażenia" ;)

Kolekcjoner
03-10-2008, 11:34
http://twwilliams.com/5d-mkii-faq/ - się gość napracował i zebrał "pierwsze wrażenia" ;)

Hmmm.... "tw" w nazwie - podejrzana sprawa :lol:.

dpgstyle
03-10-2008, 12:42
według zebranych tu danych AF z nowej 5 jest lepszy od tego z 40d i 50d..... zobaczymy... może jak Kubaman dostanie to cacuszko w swe ręce to coś ciekawego tu napisze...a raczej na pewno tak będzie ;P

Kolaj
03-10-2008, 12:46
według zebranych tu danych AF z nowej 5 jest lepszy od tego z 40d i 50d.Przepraszam, coś mnie ominęło? Bo mam kompletnie odwrotne obserwacje dotyczące zebranych tu danych.

Bahrd
03-10-2008, 13:00
Hmmm.... "tw" w nazwie - podejrzana sprawa :lol:.

źródło (http://www.walford.ca/images/MSN_Emoticons/rotfl.gif) - no ale, to właśnie ponoć tacy mają pewne informacje!

mate00sh
03-10-2008, 13:01
Przepraszam, coś mnie ominęło? Bo mam kompletnie odwrotne obserwacje dotyczące zebranych tu danych.

Koledze chodzi o podaną stronę z FAQ i ten kawałek:

Somewhat surprisingly, Canon has not adopted the 40D/50D's AF system which, on paper, is superior, given that all nine of its AF points are cross-type. Canon USA's Westfall says the reason for that is the "6 Assist AF points plus center point were deemed to provide a higher level of performance for AI Servo AF than the center point-only arrangement of the [40D and] 50D." Given that we've previously found the overall autofocus performance of the 5D to be decent, while the 40D's tracking capability has been erratic at best, Canon has likely chosen the better of the two AF systems for the 5D Mark II.

MMM
03-10-2008, 13:08
według zebranych tu danych AF z nowej 5 jest lepszy od tego z 40d i 50d
Jest "lepszy" bo ma 6 wspomagających punktów servo. Dokładnie tak samo jak stare 5D :lol:

fret
03-10-2008, 13:14
Facet dokladnie o tym pisze. Zostal wybrany AF ze starej piątki, bo jest lepszy od tego w 40/50D :). Im dlużej czekam, tym bardziej zapal mi przechodzi... Znów lęgnie się w glowie myśl o starej piątce i jakimś nowym szkielku... :)

MMM
03-10-2008, 13:17
Facet dokladnie o tym pisze. Zostal wybrany AF ze starej piątki, bo jest lepszy od tego w 40/50D :).

No widzisz, w Canonie maja zupełnie inne poglądy niż u nas :D

W sobotę fociłem 5D i byłem załamany. 40D jest nieporównywalnie lepszy.

Richie
03-10-2008, 13:25
Porównanie ISO (http://www.flickr.com/photos/novellsteel/sets/72157601729116479/detail/)

Porównując zdjęcia z butelkami wykonane 50D i 5D MKII to spokojnie można przyjąć ze MKII jest conajmniej o 2EV lepsze.AF jaki jest poznamy dokładniej podczas pierwszych spostrzeżeń użytkowników.

Wczoraj robiłem 5ką + 50/1,4 (f1,6-1,8 ) zdjęcia córce na bocznych punktach....kiszka, wiec naprawdę szkoda ze nie dali w MKII bocznym krzyży.

Kubaman
03-10-2008, 13:28
konkretnie to Westfall powiedział, ze servo nowej 5D2 z punktami wspomagającymi jest lepsze od servo w 40D/50D. Pewnie myśleli, że to podstawowa funkcjonalnosć tego układu :lol:

dzik
03-10-2008, 13:41
Nie wiem czy bylo:
http://www.dpreview.com/news/0810/08100302_canoninterview.asp

Kawalek o AF:
One of the most common complaints we've seen about the 5D Mark II is that it still has the same AF system as the original 5D. Why is this?

"Firstly the market's evaluation of the 5D's AF system has been very positive; there have been no complaints from users, with everyone saying it's very good. Given that, to a certain extent, we think we shouldn't change it. And also there's some limitation with size; the AF sensor in the 50D is very big; the one in the 5D is much smaller. If we wanted to have all cross-sensors in the 5D Mark II, it would mean we might have to sacrifice the compactness of the body. It's all a question of balance of features and benefits."

Kolaj
03-10-2008, 13:44
Nie wiem czy bylo:
http://www.dpreview.com/news/0810/08100302_canoninterview.asp

Kawalek o AF:
One of the most common complaints we've seen about the 5D Mark II is that it still has the same AF system as the original 5D. Why is this?

"Firstly the market's evaluation of the 5D's AF system has been very positive; there have been no complaints from users, with everyone saying it's very good. Given that, to a certain extent, we think we shouldn't change it. And also there's some limitation with size; the AF sensor in the 50D is very big; the one in the 5D is much smaller. If we wanted to have all cross-sensors in the 5D Mark II, it would mean we might have to sacrifice the compactness of the body. It's all a question of balance of features and benefits."Buahaha. Ale bełkot.

kmleon
03-10-2008, 13:45
konkretnie to Westfall powiedział, ze servo nowej 5D2 z punktami wspomagającymi jest lepsze od servo w 40D/50D. Pewnie myśleli, że to podstawowa funkcjonalnosć tego układu :lol:

Każdy przecież wie, że przy prędkości 3.9kl/s dobre servo jest konieczne... A przy takich ~6kl/s to już może być gorsze... ;-)

KMV10
03-10-2008, 13:48
Buahaha. Ale bełkot.
Może to świadczyć o tym, że jednak C nie do końca panuje nad nowo stworzonymi AF i jak mieli w miarę pewny AF w 5D to go zastosowali, aby nie wpakować się w kłopoty jak przy 1DMkIII.
Albo produkcja tego AF już jest tak dobrze opłacalna, że nic tylko tłuc $$.

Kolaj
03-10-2008, 13:54
Tekst, że nie włożyli AF od 50D do 5-ki ze względu na jego duże rozmiary po prostu rozłożył mnie na łopatki.

KMV10
03-10-2008, 13:57
To prawda, jest to co najmniej zastanawiające.

dr11
03-10-2008, 14:14
Czytajac caly ten wywiad odnioslem wrazenie, ze to sa ludzie z jakiegos innego swiata :| Panowie maja conajmniej dziwne teorie. Czasem nawet humorystyczne

...EF-S is perhaps more appealing to the younger market and female market...50D - aparat dla nastolatkow i dam? :D

tchaikovsky
03-10-2008, 15:26
Jezeli bylo to przepraszam ale nie nadazam z czytaniem wchodzac tu od czasu do czasu ...
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2128

pozdrawiam

bartmika
03-10-2008, 15:35
no gdzies na poczatku tygodnia bylo o tym..musisz nadrobic zaleglosci :)

Mariusz.P
03-10-2008, 16:22
Pewnie mówiąc o wielkości sensora nie chodziło im o fizyczne gabaryty sensora tylko o wielkość pola działania. Patrząc w tym świetle, gdy bierzemy pod uwagę mniejsze GO logiczne jest zastosowanie punktów AF o małym zasięgu działania. W takim razie mogliby zastosować układ o podobnym rozmieszczeniu i działaniu jak 40Di 50D, ale z dodatkowym wybieranym opcjonalnie punktowym o mniejszym obszarze działania -takim do ultra małej GO. No, ale to pewnie Bedzie w 5D MK III.

Kolekcjoner
03-10-2008, 16:45
Czytajac caly ten wywiad odnioslem wrazenie, ze to sa ludzie z jakiegos innego swiata :| Panowie maja conajmniej dziwne teorie. Czasem nawet humorystyczne
50D - aparat dla nastolatkow i dam? :D

Te teorie nie są wcale dziwne. Wręcz dziwne jest dla mnie, że Ciebie to dziwi ;) - że oni to tak postrzegają. Jeśli się weźmie oczywiście całość wypowiedzi. Zresztą w tym wywiadzie jest między linijkami sporo ciekawych rzeczy. Nie wielm czy akurat wyśmiewanie tego jest najlepszą formą analizy - no ale to już każdy podchodzi jak chce 8-).

dr11
03-10-2008, 17:04
Te teorie nie są wcale dziwne. Wręcz dziwne jest dla mnie, że Ciebie to dziwi ;) - że oni to tak postrzegają. Jeśli się weźmie oczywiście całość wypowiedzi. Zresztą w tym wywiadzie jest między linijkami sporo ciekawych rzeczy. Nie wielm czy akurat wyśmiewanie tego jest najlepszą formą analizy - no ale to już każdy podchodzi jak chce 8-).
Bawia mnie teorie, ktore maja za zadanie przykryc prawdziwe powody. Jesli sie zrozumie i przemysli ten tekst to porownanie spostrzezen ze slowami napisanymi wprost wywoluje usmiech.

micles
03-10-2008, 17:26
Spojrzyj jeszcze okiem Amerykanina, a nie Polaka. Dla nich takie 50d to jak dla nas droższy kompakt (subiektywne zdanie, z resztą jak zawsze).

lempl
03-10-2008, 18:20
Hej, przynajmniej już wiemy dlaczego jedynki mają wbudowany grip - żeby AF się zmieścił:mrgreen:

kmleon
03-10-2008, 18:38
Hej, przynajmniej już wiemy dlaczego jedynki mają wbudowany grip - żeby AF się zmieścił:mrgreen:

Ciekawe o ile większy był ten testowy model Corwin'a z 45 pkt AF... Czy on w ogóle istniał? Czy Corwin jeszcze żyje?

spoon
03-10-2008, 19:19
Spojrzyj jeszcze okiem Amerykanina, a nie Polaka. Dla nich takie 50d to jak dla nas droższy kompakt (subiektywne zdanie, z resztą jak zawsze).

szczerze mowiac to amarykanie bardzo dobrze licza i nie lubia przeplacac, wiec to, ze dla nich jest w miare tanio to nie znaczy, ze beda chcieli za to zaplacic. :roll:

jadeit
03-10-2008, 19:57
i ponoć mają recesję

pozdrawiam

yogi-bear
03-10-2008, 20:59
Porównanie ISO (http://www.flickr.com/photos/novellsteel/sets/72157601729116479/detail/)

Porównując zdjęcia z butelkami wykonane 50D i 5D MKII to spokojnie można przyjąć ze MKII jest conajmniej o 2EV lepsze.AF jaki jest poznamy dokładniej podczas pierwszych spostrzeżeń użytkowników.

Wczoraj robiłem 5ką + 50/1,4 (f1,6-1,8 ) zdjęcia córce na bocznych punktach....kiszka, wiec naprawdę szkoda ze nie dali w MKII bocznym krzyży.

Włączyłem sobie porównanie 50D <-> MKII na ISO6400 i jak na moje oko to zdjęcia z MKII są tak bezczelnie odszumiane przez puszkę że aż żal. Niektóre napisy na butelkach są prawie nieczytelne.

Mówi się że AF w 30D to porażka w porównaniu z 5D MKI. Nie wiem, używam 35L na 30D i jakoś boczne spokojnie sobie radzą. Wiadomo, ciężko utrzymuje się tak niską GO na f/1.4 w sensie "fizycznym". Boczne punkty oczywiście nie radzą sobie w bardzo złych warunkach oświetleniowych. W sumie... w złych warunkach nawet ten wspaniały centralny krzyżowy daje ciała, także... ;-)

Przez to wszystko zaczął mi chodzić po głowie 1D MKIII. Aaaaa! Nie! Złe myśli, precz! :-)

pawelxx
03-10-2008, 21:44
Corwina nie ma bo ktos nie wytrzymal jak poczytal o AFie nowej 5 i go napadl krojac go z jego wyszesanego super zajefajnego Canona ktory byl w jego fantazjach i nie ujrzy swiatla dziennego.

Tak po za tam to ja tez powoli mysle o 1D MKIII - tylko o uzywce za niewygorowana kwote, bo chce wreszcie porzadnego AF i korzystac nie tylko z centralnego punktu.

Bingant
03-10-2008, 21:51
w innym temacie forumowicz Igor napisał "polecam 1D mark III za 8,5 k - świetna puszka i cena rewelka - sklep ok - jestem szczęśliwym nabywca - mogę polecić

http://www.fototaniej.pl/index.php?kat=8 "
swoją drogą za 8,5k to kusząca propozycja.

fret
03-10-2008, 22:02
Ciekawe o ile większy był ten testowy model Corwin'a z 45 pkt AF... Czy on w ogóle istniał? Czy Corwin jeszcze żyje?

Trolle tak łatwo nie umierają :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

w innym temacie forumowicz Igor napisał "polecam 1D mark III za 8,5 k - świetna puszka i cena rewelka - sklep ok - jestem szczęśliwym nabywca - mogę polecić

Sklepik też budzi zaufanie :) Jeśli twórców stronki nie stać na słownik, to i w markach mogli się omsknąc o I, albo II :)

Hiv
03-10-2008, 22:23
Mówi się że AF w 30D to porażka w porównaniu z 5D MKI.

Ja nie widzę żadnej różnicy!

5D tylko dla matrycy!

MMM
03-10-2008, 23:16
Mówi się że AF w 30D to porażka w porównaniu z 5D MKI.
Porażka to może nie, ale przez moment miałem oba aparaty i 5D ustawiało ostrość w gorszych warunkach, kiedy 30D już w ogóle nic nie łapało, oczywiście z tym samym szkłem.

konrad
04-10-2008, 12:11
Porażka to może nie, ale przez moment miałem oba aparaty i 5D ustawiało ostrość w gorszych warunkach, kiedy 30D już w ogóle nic nie łapało, oczywiście z tym samym szkłem.

Masz na myśli boczne punkty czy centralny? Ja porównywałem 5D i 30D na bocznych punktach i moim zdaniem podobnie niedomagały. Jedyna różnica to taka, że boczne w 30D są lepiej rozstawione niż w 5D. O centralnym się nie wypowiem, nie testowałem, ale biorąc pod uwagę, że 5D ma tam jeszcze punkty wspomagające, to powinno być lepiej.

dpgstyle
04-10-2008, 14:03

może jednak warto zaczekać.... sam sie nad takim manewrem też zastanawiam, jednak na 1d mkIII też na tym forum było narzekane wystarczy troche poczytać i znów wydaje sie że to nie najlepsza decyzja... za to 5d zawsze było klasykiem i aparatem a teras sie nagle zrobiła z tego szmira i sie fotek nie da robić.... tak więc jak widać te subiektywne opinie mogą namieszać w głowie.... a wybór niestety ciężki ;/...

Kolekcjoner
04-10-2008, 14:12
może jednak warto zaczekać.... sam sie nad takim manewrem też zastanawiam, jednak na 1d mkIII też na tym forum było narzekane wystarczy troche poczytać i znów wydaje sie że to nie najlepsza decyzja... za to 5d zawsze było klasykiem i aparatem a teras sie nagle zrobiła z tego szmira i sie fotek nie da robić.... tak więc jak widać te subiektywne opinie mogą namieszać w głowie.... a wybór niestety ciężki ;/...

Wiesz prawdę rzekłszy trudno byłoby znaleźć coś na co narzekania tu nie było. Więc to kryterium przy wyborze bym odrzucił 8-).

Naps
04-10-2008, 14:17
Corwina nie ma bo ktos nie wytrzymal jak poczytal o AFie nowej 5 i go napadl krojac go z jego wyszesanego super zajefajnego Canona ktory byl w jego fantazjach i nie ujrzy swiatla dziennego.

Tak po za tam to ja tez powoli mysle o 1D MKIII - tylko o uzywce za niewygorowana kwote, bo chce wreszcie porzadnego AF i korzystac nie tylko z centralnego punktu.

Nie ma bo z emocji puscil farbe o przyszlosci i ma stracha....zreszta czytalem ze za 2-3 lata eos przestanie istniec i to,co go zastapi nie bedzie sie lubialo z obecnymi szklami....

MMM
04-10-2008, 14:39
Masz na myśli boczne punkty czy centralny? Ja porównywałem 5D i 30D na bocznych punktach i moim zdaniem podobnie niedomagały. Jedyna różnica to taka, że boczne w 30D są lepiej rozstawione niż w 5D. O centralnym się nie wypowiem, nie testowałem, ale biorąc pod uwagę, że 5D ma tam jeszcze punkty wspomagające, to powinno być lepiej.
Testowałem na centralnym. Punkty wspomagające w 5D wspomagają servo a nie one shot.

michal_sokolowski
04-10-2008, 15:24
Wiesz prawdę rzekłszy trudno byłoby znaleźć coś na co narzekania tu nie było. Więc to kryterium przy wyborze bym odrzucił 8-).

1Ds mark II - na to chyba się najmniej narzeka.

Nawet po kilku latach od premiery

(...)

sv
04-10-2008, 15:47
1Ds mark II - na to chyba się najmniej narzeka.

Nawet po kilku latach od premiery

(...)

to ja ponarzekam:-) :
- wyświetlacz do bani,
- ergonomia do bani (meniarz, wybór pola af)
- kolory skóry wychodzą dosyć marnie w porównaniu do 1d mk III, 1ds mk III i 5d

jak dla mnie 5d mk II jest znacznie lepszym (i tańszym) wyborem. jeżeli już musi być jednynka, to za podobną cenę wolałbym 1d mk III.

redmansas
04-10-2008, 17:27

jeżeli już musi być jednynka, to za podobną cenę wolałbym 1d mk III.
Ale to aps-h i znów zabawa w przeliczania, szczególnie jak ktoś gustuje w szerokich, lipa że nie można zastosować szkieł ef-s:( więc to jest dość duży minus. Przynajmniej dla mnie

hrabia_vader
04-10-2008, 18:06
Ale to aps-h i znów zabawa w przeliczania, szczególnie jak ktoś gustuje w szerokich, lipa że nie można zastosować szkieł ef-s:( więc to jest dość duży minus. Przynajmniej dla mnie

Którego to EF-Sa brakuje (albo brakowałoby ci) na prawie FF? Jedyne co mi przychodzi do głowy to 10-22mm ale jest od biedy Sigma 12-24mm.

himi
04-10-2008, 18:59
APS H to inny problem, mimo cropa nie można stosować szkieł EF-S. Szeroko jest jak zapniesz 16-35 to trudno mówić, że to wąski kadr.

Ja bym chętnie nabył 10-22 pod swoją jedynkę. Za 1800 miałbym solidne szkiełko z USMem, a nie wynalazki na S, czy T (nie mówię o tokinie:)

michal_sokolowski
04-10-2008, 19:14
- wyświetlacz do bani,
- ergonomia do bani (meniarz, wybór pola af)
- kolory skóry wychodzą dosyć marnie w porównaniu do 1d mk III, 1ds mk III i 5d

jak dla mnie 5d mk II jest znacznie lepszym (i tańszym) wyborem. jeżeli już musi być jednynka, to za podobną cenę wolałbym 1d mk III.

wyświetlacz - fakt, jest mały, ale histogram widać jak ktoś pisał wcześniej w innym wątku, wybór pola AF - bardzo szybko się wybiera, dwa kółeczka są, naprawdę można szybko wybrać, kolory skóry - nie przekonuje mnie to co piszesz :-), jeśli chodzi o menu to być może masz troszkę racji :-).

1Ds II to jest aparat do pracy - pewny AF, solidna obudowa, zapis na dwie karty na raz (back-up) - właśnie ten zapis mnie przekonuje - jak Ci padnie karta CF w Kościele to masz zawsze back-up na drugiej SD - to jest dla mnie głowny argument za tym aparatem jeśli ktoś planuje zarabiać na zdjęciach.

hrabia_vader
04-10-2008, 19:14
APS H to inny problem, mimo cropa nie można stosować szkieł EF-S. Szeroko jest jak zapniesz 16-35 to trudno mówić, że to wąski kadr.

Ja bym chętnie nabył 10-22 pod swoją jedynkę. Za 1800 miałbym solidne szkiełko z USMem, a nie wynalazki na S, czy T (nie mówię o tokinie:)

Akurat ta Sigma zbiera dość pochlebne opinie. Sam mam alergię na obiektywy tej firmy (jakąś taką wrodzoną chyba bo nic poza 70-200 f/2.8 nie miałem w ręce) ale tą bym z chęcią zapiął do swojego body i pyknął parę "landszaftów z czymśtam w tle".

himi
04-10-2008, 19:16
wyświetlacz - fakt, jest mały, ale histogram widać jak ktoś pisał wcześniej w innym wątku, wybór pola AF - bardzo szybko się wybiera, dwa kółeczka są, naprawdę można szybko wybrać, kolory skóry - nie przekonuje mnie to co piszesz :-), jeśli chodzi o menu to być może masz troszkę racji :-).

1Ds II to jest aparat do pracy - pewny AF, solidna obudowa, zapis na dwie karty na raz (back-up) - właśnie ten zapis mnie przekonuje - jak Ci padnie karta CF w Kościele to masz zawsze back-up na drugiej SD - to jest dla mnie głowny argument za tym aparatem jeśli ktoś planuje zarabiać na zdjęciach.

Mnie ten backup uratował dupę już kilka razy.

albercikk
04-10-2008, 19:58
Mnie ten backup uratował dupę już kilka razy.

Możesz rozwinąć, karta zdechła ?, jeśli tak to jakich firm nośniki cię zawiodły?

Pozdrawiam

panuna
04-10-2008, 20:45
gorąca prośba forumowicze, nie mogę znaleźć linka do filmiku z 5d. Będzie ktoś w stanie przytoczyć linka.
Uprzejmie proszę i dziękuję.
Pozdrawiam

dr11
04-10-2008, 20:53
gorąca prośba forumowicze, nie mogę znaleźć linka do filmiku z 5d. Będzie ktoś w stanie przytoczyć linka.
Uprzejmie proszę i dziękuję.
PozdrawiamJeśli chodzi o filmy Vincenta to są na jego blogu http://blog.vincentlaforet.com/2008/09/

panuna
04-10-2008, 21:11
Jeśli chodzi o filmy Vincenta to są na jego blogu http://blog.vincentlaforet.com/2008/09/

dzięki, ale znajduję film dotyczący kręcenia filmu. Natomiast nie jestem wstanie namierzyć samego filmu.

Dzięki

sv
04-10-2008, 21:17

co kto lubi; dla mnie wybieranie dwoma kółkami to masakra. Co do kolorów skóry: pogooglaj sobie trochę, to sam zobaczysz. niektórym to nie przeszkadza, ba, są nawet tacy, którym kolor skóry z nikona nie przeszkadza :-)
Nie wiem ile tych ślubów robisz (zrobiłeś), ale ja z tego żyję i nigdy nie miałem problemu z padem karty; może miałem szczęście :-) w 1d mk III też nie zapisuję zdjęć równolegle, ale zawsze pracuję na dwa body, więc gdyby coś to coś zostanie :-)

dr11
04-10-2008, 21:20
dzięki, ale znajduję film dotyczący kręcenia filmu. Natomiast nie jestem wstanie namierzyć samego filmu.

DziękiNo przecież na dole siedzi sławny facet w helikopterze. Wystarczy go kliknąć :D

EDIT: Ups, pan w helikopterze chyba spadł tak jak spadło pasmo przeznaczone do tego klipu... :( Musisz poczekać aż go odblokują/przeniosą w inne miejsce

Kolekcjoner
04-10-2008, 22:43

Dzięki

Na stronie Canona USA pojawiła się następująca informacja:

DUE TO HIGH DEMAND OF VIDEO CLIPS WE HAVE EXCEEDED OUR DOWNLOAD CAPACITY.

WE ARE NOW INVESTIGATING ALTERNATIVE HOSTING METHODS :lol:

Olgierd
04-10-2008, 23:02
Którego to EF-Sa brakuje (albo brakowałoby ci) na prawie FF? Jedyne co mi przychodzi do głowy to 10-22mm ale jest od biedy Sigma 12-24mm.

Sigma 10-20 też dobrze chodzi od 12u, więc z tym raczej nie ma problemów...

trzeszcz6
05-10-2008, 09:45

Dzięki

na youtubie jest cały filmik co prawda w kiepskiej jakosci ale to zawsze cos :)

5y12u3k
05-10-2008, 09:53
Sigma 10-20 też dobrze chodzi od 12u, więc z tym raczej nie ma problemów...

Powtarzasz jakies opinie zaszłyszane gdzieś w sieci czy sam sprawdzałeś ? Na tym szkle (10-20) nawet na 20mmm winieta jest gigantyczna.

KMV10
05-10-2008, 10:08
Powtarzasz jakies opinie zaszłyszane gdzieś w sieci czy sam sprawdzałeś ? Na tym szkle (10-20) nawet na 20mmm winieta jest gigantyczna.
To chyba mieliśmy dwie różne Sigmy, bo na tej którą testowałem niedawno nie zauważyłem jakiegoś dramatycznego winietowania :twisted:

Olgierd
05-10-2008, 10:14

Tak, jak napisałem winieta jest do 12mm, dzięki czemu jest to bardzo dobra alternatywa dla 12-24.

5y12u3k
05-10-2008, 10:38
być może są różne wersje, niewiem

moje doświadczenia:

Sigma 10-20 @ 10mm http://img407.imageshack.us/img407/8802/s1020at10io4.jpg
Sigma 10-20 @ 12mm http://img404.imageshack.us/img404/1222/s1020at12jr5.jpg
Sigma 10-20 @ 20mm http://img223.imageshack.us/img223/4727/s1020at20pt7.jpg

przepraszam za OT

dpgstyle
05-10-2008, 11:49
hmmm... strasznie długo trzeba czekać od premiery do wejścia sprzętu do sklepów.... i wciąż żadnych potwierdzonych dat..... no przynajmniej ja nic konkretnego nie znalazłem... oprócz.... "koniec października" i "koniec listopada" .... ale takie gdybanki to pewno znowu o kant d@py sie nadają ..... ;/

arturs
05-10-2008, 12:17
hmmm... strasznie długo trzeba czekać od premiery do wejścia sprzętu do sklepów.... i wciąż żadnych potwierdzonych dat..... no przynajmniej ja nic konkretnego nie znalazłem... oprócz.... "koniec października" i "koniec listopada" .... ale takie gdybanki to pewno znowu o kant d@py sie nadają ..... ;/

długo?? miesiąc czy trochę więcej to długo? do nedawna nikon miał 7-8 miesięcy od proemiery do puszki w sklepach a sony ostatnie puszki zapowiadała z rok czy półtora temu..

Malin
05-10-2008, 14:41
A wiecie że 40D też potrafi kręcić filmy? :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7946

...nie wiem czy było...

Paweł Grabowski
05-10-2008, 17:06
Tak im dłużej czytam i ogladam to co produkuje 5D MkII to tym bardziej skłaniam sie do zakupu MkI. Czy sa tacy co maja zblizone poglądy?

Pozdrowki
Paweł

redmansas
05-10-2008, 17:13
Tak im dłużej czytam i ogladam to co produkuje 5D MkII to tym bardziej skłaniam sie do zakupu MkI. Czy sa tacy co maja zblizone poglądy?

Pozdrowki
Paweł

Też się zastanawiam bardziej nad mk I :) tylko czekam na jakieś konkretne testy nowej 5 szczególnie jak wyjdzie takie upchanie względem szkieł i jakości:) no i i czy AF jest lepszy wiem może mrzonki ale kto wie....

Bingant
05-10-2008, 17:20
jeszcze troszkę i Kubaman będzie mieć ją w swoich rękach, cierpliwości;)

Paweł Grabowski
05-10-2008, 17:46
Ano jeszcze w troche cierpliwości trzeba sie uzbroić. Ale powiem, ze zdjęcia tych butelek mnie nie przekonują zupełnie. 50D praktycznie tylko 3200 używalne, 12800 to jakis żart jest i tylko miejsce w specyfikacji, bo nikt normalnie tego nie będzie używał. 5DMkII wygląda na bardzo odszumiane i przez to takie jakby rozmyte, szumu dużo mniej niz w 50D ale szczegółów tez niewiele, chyba ze to efekt bardzo dużej rozdzielczości i w podglądzie 1:1 tak to wygląda a po zmniejszeniu będzie bardzo dobrze, sam już nie wiem. Ja tylko chce robic zdjęcia i nie miec kłopotu z przeliczaniem cropa. Ech ten Canon , tak zmascic taki fajny aparat. Stara matryca + dobry AF i by mieli mistrza sprzedaży przez 2 lata, a tak to pozostaje czekać na testy i dalej mieć myślenice.
Pozdrowki
Paweł

redmansas
05-10-2008, 17:58
Ech ten Canon , tak zmascic taki fajny aparat. Stara matryca + dobry AF i by mieli mistrza sprzedaży przez 2 lata, a tak to pozostaje czekać na testy i dalej mieć myślenice.
Pozdrowki
Paweł
A tak to było gówniany AF + dobra matryca i canon miał dojną krowę przez parę lat:) dlatego tak długo zwlekali, a crop jest denerwujący. Jestem ciekaw jak mkII będzie współgrała z moją 12-24, :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

p.s. jak bym teraz miał wchodzić w całą zabawę z systemami to bym wziął nikona<-- tylko nie bijcie

mirqxx
05-10-2008, 19:04
Tak to jest jak się podpina EF-S do FF:) 10mm (Canon 10-22) na 5D:
http://www.inne.twojfotograf.net/0765.jpg

W temacie 5DmkII: za mniej niż 8k kupię to body dla samego wyższego (niż w 5D) użytecznego ISO. Więcej MP, LV, LCD, uszczelki, odkurzacz, 2s samowyzwalacz i cała reszta (nie wykluczając filmów) to miłe dodatki. AF jakby był lepszy to by był. Nie ma to nie ma. Tyle. Nie wiem po co 100 stron na temat "polityki Canona"? Chociaż w sumie nie od dzisiaj wiadomo, że każdy przeciętny Polak jest politykiem, prawnikiem i lekarzem w jednym.

dr11
05-10-2008, 20:09
Tak to jest jak się podpina EF-S do FF:) 10mm (Canon 10-22) na 5D:

źródło (http://www.inne.twojfotograf.net/0765.jpg)

W temacie 5DmkII: za mniej niż 8k kupię to body dla samego wyższego (niż w 5D) użytecznego ISO. Więcej MP, LV, LCD, uszczelki, odkurzacz, 2s samowyzwalacz i cała reszta (nie wykluczając filmów) to miłe dodatki. AF jakby był lepszy to by był. Nie ma to nie ma. Tyle. Nie wiem po co 100 stron na temat "polityki Canona"? Chociaż w sumie nie od dzisiaj wiadomo, że każdy przeciętny Polak jest politykiem, prawnikiem i lekarzem w jednym.
OT: Walnęło lustro w soczewkę EF-S'a?

fret
05-10-2008, 20:30

Pozdrowki
Paweł

Są, nawet mają swój wątek :)

Paweł Grabowski
05-10-2008, 22:08
A gdzie?

dpgstyle
06-10-2008, 01:41

Pozdrowki
Paweł

bo tu nie ma co czytać... same narzekania osób które nie miały aparatu w ręku.... myśle że jak sie komus nie spieszy to lepiej poczekać aż cena troche spadnie... i kupić nowe 5d.... poza tym robiłem dziś fotki d700 (który tutaj z kolei w wypowiedziach jest jakimś niedoścignionym wzorem) i AF wcale nie jest taki doskonały... no i obrazek.... bardzo fajny... ale te kolory... jednak Canon zamiata...iso 3200 na wypasie na maxa... ale tesh nie jest to puszka doskonała... więc spokojnie.... co tu dużo gadać... bez podniety... 3-4 tygodnie wyjdzie pucha i będzie wiadomo co sie bardziej oplaca kupić

wojkij
06-10-2008, 06:46
Kubman podobno na dniach bedzie miec nowa piatke wiec duzo rzeczy sie wyjasni.

OT: Co to znaczy "tesh" ?!

micles
06-10-2008, 08:32
OT: Co to znaczy "tesh" ?!Rooshoffe "też"

konrad
06-10-2008, 10:49
AF jakby był lepszy to by był. Nie ma to nie ma. Tyle. Nie wiem po co 100 stron na temat "polityki Canona"?

Nie wiesz? To ja Ci wytłumaczę. Pan Masaya Maeda z Canona w wywiadzie dla dpreview.com powiedział, że AF w 5DmkII jest dokładnie taki sam jak w starym 5D dlatego, że użytkownicy bardzo pozytywnie go oceniali, nie skarżyli się na jego działanie i wszyscy zgodnie twierdzili, że jest bardzo dobry. Dlatego Canon uznał, że nie ma co zmieniać.

Może więc pora zacząć trochę narzekać. Wyjdzie narzekanie od użytkowników, to się przeniesie na ludzi piszących testy w mediach, a to z kolei w prostej linii przeniesie się na kolejne decyzje w Canonie.

Naprawdę ciągłe głaskanie i wychwalanie Canona nie jest nam na rękę.

hekselman
06-10-2008, 11:45
Pisząc NAM kogo masz dokładniej na mysli?
Bo MOIM zdaniem jesli wprowadziło się opcję doprecyzowania idywidualnej współpracy układu AF z obiektywami - to będzie super.
Będzie żyleta.
I myślę że to rozliczne grono o którym pisze p.Masaya faktycznie istnieje - grono ludzi którzy nie oczekują że apart osiągnie na poziomie full automatycznej pracy (mam na mysli tryb pracy "hand up i serią") 100% precyzję.
Dooobra - i tak wiem że jestem w mniejszości :-)
Czekam tak jak wszyscy i bardzo się cieszę z MicroAdjust, z wyższych ISO, z Live Wiew. trzepaczki, dużego i lepszego LCD, więcej CFów.
I modlę się (choć po samplach nie widac) by nie stracił tego "czegoś" co przywróciło magię fotografi analogowej - cyfrówkom.

konrad
06-10-2008, 12:20
grono ludzi którzy nie oczekują że apart osiągnie na poziomie full automatycznej pracy (mam na mysli tryb pracy "hand up i serią") 100% precyzję.

On właśnie jest bardzo dobry na poziomie full automatycznej pracy, dla ludzi, którzy nie wiedzą, że mają też inne punkty AF i że można je zmieniać, a nawet jak wiedzą, że można je zmieniać, to nie wiedzą po co by mieli to robić, gdyż punkt centralny działa wyśmienicie.

Gorzej z tymi, którzy nie chcą "hand up i serią", bo ich potrzeb aparat jakby nie uwzględnia, więc dobrze, że o tym wspomniałeś, chociaż pewnie myślałeś o poparciu swojej, a nie mojej tezy.

espe
06-10-2008, 12:40

Pozdrowki
Paweł

ja mam, już zrealizowane.
dla osób z ograniczonym budżetem, przy założeniu, że chcą sprzet nowy polecam w zbliżonej cenie do nowego 5dmkII stara piatkę + 35L i masz za 8-8,5K PLN zestaw marzenie, po roku jak cena nowej piatki spadnie, poprawią choroby nowej puszki (o ile będą), można spokojnie wymienić. Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoć stara piątka zaczęła się bardzo dobrze sprzedawać obecnie więc raczej nie liczyłbym na spadek ceny do 4K za nową puchę. Aktualnie u Towersa jest za 4,7, chyba taniej nie bedzie, ale to nigdy nie wiadomo. Radość z zestawu MKI+35L - bezcenna. Jeżeli ktoś ma fundusze, poczekałbym na MKII, pomijając kwestię AF, do której mam bardzo krytyczny stosunek, jest jednak sporo zmian, które dla wielu osób bedzie wystarczającym argumentem (i słusznie) za zmianą/dopłatą. Jeżeli natomiast ktoś ma fundusze tylko na nowe body i bedzie ciułał potem na dobra optykę, zdecydowanie polecam starą piątkę z dobrym szkłem. Moim zdaniem bedzie to w tej sytuacji dużo lepszy wybór.

Kolekcjoner
06-10-2008, 13:27
Naprawdę ciągłe głaskanie i wychwalanie Canona nie jest nam na rękę.
Pewnie tylko gdzie to ma miejsce?

arturs
06-10-2008, 13:47

No jak to gdzie? Na forum Nikona jest taki wątek o 5dmkII gdzie się nim zachwycają ;)

konrad
06-10-2008, 14:34

Tutaj (http://canon-board.info/showpost.php?p=535186&postcount=1427) taki jeden sugeruje, że utyskiwania nic nie zmienią, w dodatku nie rozumie co to komu ma przynieść.

Kolekcjoner
06-10-2008, 15:03
Tutaj (http://canon-board.info/showpost.php?p=535186&postcount=1427) taki jeden sugeruje, że utyskiwania nic nie zmienią, w dodatku nie rozumie co to komu ma przynieść.
Napisałeś o ciągłym "głaskaniu i wychwalaniu" Canona. Gdzie to ma miejsce?
Rozumiem odwracasz kota ogonem i próbujesz robić ze mnie obrońcę i wychwalającego. OK. Jest mi to obojętne. Ale jak czytam to forum to mam wrażenie, że tego wychwalania nie ma albo ginie ono w morzu nieustających jęków i zawodzenia jaki to Canon zły. Tak jest od lat. Dlatego zapytałem (min. w tej wypowiedzi) co to ma zmienić?

MMM
06-10-2008, 15:41
Napisałeś o ciągłym "głaskaniu i wychwalaniu" Canona. Gdzie to ma miejsce?
Rozumiem odwracasz kota ogonem i próbujesz robić ze mnie obrońcę i wychwalającego. OK. Jest mi to obojętne. Ale jak czytam to forum to mam wrażenie, że tego wychwalania nie ma albo ginie ono w morzu nieustających jęków i zawodzenia jaki to Canon zły. Tak jest od lat. Dlatego zapytałem (min. w tej wypowiedzi) co to ma zmienić?
W Canonie leją na to co ludzie wypisują na forach tylko patrzą na wyniki sprzedaży. Więc jedyny sposób nacisku na Canona to po prostu nie kupować jego pseudo-ulepszonych aparatów i czekać aż wypuszczą coś porządnego.

Kolekcjoner
06-10-2008, 16:00
W Canonie leją na to co ludzie wypisują na forach tylko patrzą na wyniki sprzedaży. Więc jedyny sposób nacisku na Canona to po prostu nie kupować jego pseudo-ulepszonych aparatów i czekać aż wypuszczą coś porządnego.

Dokładnie tak samo uważam. Jedyna sensowna presja to nie kupować.

MaciekCi
06-10-2008, 16:06
Dokładnie tak samo uważam. Jedyna sensowna presja to nie kupować.

No, to taki strajk można zrobić, ilu nas już ? Trzech ? :mrgreen: trzeba jeszcze pare milionów i na bank zadziała. :)

Faktem jest, że nie ma takiej ilości osób, która by się czegoś takiego podjęła. Można zrobić globalny strajk, no i ile osób weźmie w tym udział ? 20.000 ? 60.000 ? To i tak nie te "sumy", aby wielki Canon ruszył choćby palcem. Niestety. :( A chętnie bym do takiego strajku przystąpił.

konrad
06-10-2008, 16:44
W Canonie leją na to co ludzie wypisują na forach tylko patrzą na wyniki sprzedaży.

To są naczynia powiązane. Ty na forum zaczniesz narzekać na AF. To przeczyta koleś, który robi opis aparatu dla podrzędnego pisemka o fotografii i którym za bardzo się na tym nie zna, więc napisze co wyczytał na forum, taki opis przeczyta Kowalski, który chciał kupić aparat, więc zasięgnął opinii w prasie fachowej "Komputer Świat" tudzież innym tego typu odpowiedniku o fotografii i wybiera inny aparat, bo wyraźnie napisali, że w tym jest słaby AF.

sv
06-10-2008, 16:44
możecie tu sobie narzekać do u..nej śmierci, a nowy 5d mk II będzie szedł jak ciepłe bułeczki.

Perf
06-10-2008, 16:51
Faktem jest, że nie ma takiej ilości osób, która by się czegoś takiego podjęła. Można zrobić globalny strajk, no i ile osób weźmie w tym udział ? 20.000 ? 60.000 ? To i tak nie te "sumy", aby wielki Canon ruszył choćby palcem. Niestety. :( A chętnie bym do takiego strajku przystąpił.

Gwarantuję Ci, że ponad 6,5 mld ludzi nie kupi tego aparatu. Możesz spać spokojnie

koraf
06-10-2008, 16:51
możecie tu sobie narzekać do u..nej śmierci, a nowy 5d mk II będzie szedł jak ciepłe bułeczki.

A może by tu jakąś sondę ilu kupi a ilu nie i ,żeby było sprawiedliwie kto się wstrzyma ;)

konrad
06-10-2008, 16:54

Będzie szedł tak dobrze, że bardzo szybko zejdzie z rynku i zostanie zastąpiony nowym modelem. Na pewno nie powtórzy sukcesu starego 5D, który był tak dobry, że 3 lata czekał na swojego następce.

sv
06-10-2008, 17:00
Będzie szedł tak dobrze, że bardzo szybko zejdzie z rynku i zostanie zastąpiony nowym modelem. Na pewno nie powtórzy sukcesu starego 5D, który był tak dobry, że 3 lata czekał na swojego następce.

no to poczekaj na nowy model skoro ten Ci nie odpowiada i po kłopocie. nie musisz tutaj publicznie rozdzierać szat, chyba, że nie masz innych większych problemów. może idz zrób jakieś zdjęcia?

marbo
06-10-2008, 17:01

To się niestety nie uda ..... nie wszyscy przesiadają się ze starej 5 na marka , czy z 40 na 50.Gdyby tak było to mielibyśmy szansę, ale niektórzy przeskakują z 350 czy 20,30 a to już spory krok.

MaciekCi
06-10-2008, 17:01
Gwarantuję Ci, że ponad 6,5 mld ludzi nie kupi tego aparatu. Możesz spać spokojnie

Chyba wiadomo, że chodzi o potencjalnych nabywców aparatów Canona a nie o ludzi, którzy się tym w ogóle nie interesują.

konrad
06-10-2008, 17:08
no to poczekaj na nowy model skoro ten Ci nie odpowiada i po kłopocie.

Właśnie czekam.

nie musisz tutaj publicznie rozdzierać szat, chyba, że nie masz innych większych problemów.

Nie muszę, ale mogę. Coś Ci się nie podoba?

może idz zrób jakieś zdjęcia?

Wujek dobra rada? A może Ty pójdziesz robić zdjęcia, skoro Cię czytanie drażni?

sv
06-10-2008, 17:10
coś mi się wydaje, że tobie to ani 5d mk II, ani 5d mk III ani żaden inny aparat nie pomoże.

konrad
06-10-2008, 17:16
coś mi się wydaje, że tobie to ani 5d mk II, ani 5d mk III ani żaden inny aparat nie pomoże.

To co się Tobie wydaje nie stanowi dla mnie żadnego wyznacznika.

Merde
06-10-2008, 18:13
Na stronie Canona USA pojawiła się następująca informacja:

Cytat:

DUE TO HIGH DEMAND OF VIDEO CLIPS WE HAVE EXCEEDED OUR DOWNLOAD CAPACITY.

WE ARE NOW INVESTIGATING ALTERNATIVE HOSTING METHODS

A bittorrent istnieje od ponad 7 lat...

micles
06-10-2008, 18:18
Niech wykupią premium na rapidzie :D

Bahrd
06-10-2008, 19:08
A może by tu jakąś sondę ilu kupi a ilu nie i ,żeby było sprawiedliwie kto się wstrzyma ;)

Dobre, ale jak tu rozróżnić

"Nie kupię" od
"Wstrzymam się od zakupu"?

Pytam tylko, bo żadna z tych dwóch wymienionych opcji raczej mnie nie dotyczy :lol:

Diabel03
06-10-2008, 19:51
no to poczekaj na nowy model skoro ten Ci nie odpowiada i po kłopocie. nie musisz tutaj publicznie rozdzierać szat, chyba, że nie masz innych większych problemów. może idz zrób jakieś zdjęcia?
Nie jest napisane w regulaminie, że nie można narzekać na następce słynnego 5D. Może idź zrób jakieś zdjęcia?

Perf
06-10-2008, 22:44
Chyba wiadomo, że chodzi o potencjalnych nabywców aparatów Canona a nie o ludzi, którzy się tym w ogóle nie interesują.

a ilu jest tych potencjalnych ? możesz przytoczyć jakaś liczbę ?

Jacek23
06-10-2008, 23:36
To co się Tobie wydaje nie stanowi dla mnie żadnego wyznacznika.

Opanujcie rozszalale hormony i uruchomcie zwoje mozgowe:)

Kolaj
07-10-2008, 07:57
Więc jedyny sposób nacisku na Canona to po prostu nie kupować jego pseudo-ulepszonych aparatów i czekać aż wypuszczą coś porządnego.Przykro mi, ale ten plan ma jedną fundamentalną wadę. Każdy z nas ma do dyspozycji tylko jedno życie. Dla części z nas spory jego kawałek jest już za nami. Nie mam czasu na czekanie. Szczególnie, że nie ma żadnej gwaracji, że kolejny model spełni wszystkie moje oczekiwania.

Czas jest dla mnie zasadniczym parametrem równania, z którego wychodzi mi, że kupię ten aparat pomimo, że nie podoba mi się to posunięcie z autofocusem.

michal_sokolowski
07-10-2008, 08:23
co kto lubi; dla mnie wybieranie dwoma kółkami to masakra. Co do kolorów skóry: pogooglaj sobie trochę, to sam zobaczysz. niektórym to nie przeszkadza, ba, są nawet tacy, którym kolor skóry z nikona nie przeszkadza :-)
Nie wiem ile tych ślubów robisz (zrobiłeś), ale ja z tego żyję i nigdy nie miałem problemu z padem karty; może miałem szczęście :-) w 1d mk III też nie zapisuję zdjęć równolegle, ale zawsze pracuję na dwa body, więc gdyby coś to coś zostanie :-)

jeśli chodzi o śluby to rozkręcam się.
nie chcę liczyć na szczęście jeśli chodzi o możliwość padnięcia karty,

również mam back-up w postaci drugiego body, ale generalnie chcę mieć podstawowe body z czymś szerokim (35L czy 16-35) a drugie body z powiedzmy 85 1.8 - więc jak mi padnie karta z tego szerokiego, to mi zostaną same ciasne kadry... tak naprawdę prawdziwy back-up to tylko zapis na dwie karty.

Himi: jakie karty Ci padły ?

BuRton
07-10-2008, 08:47
jeśli chodzi o śluby to rozkręcam się.
nie chcę liczyć na szczęście jeśli chodzi o możliwość padnięcia karty,

również mam back-up w postaci drugiego body, ale generalnie chcę mieć podstawowe body z czymś szerokim (35L czy 16-35) a drugie body z powiedzmy 85 1.8 - więc jak mi padnie karta z tego szerokiego, to mi zostaną same ciasne kadry... tak naprawdę prawdziwy back-up to tylko zapis na dwie karty.

Nie rozumiem. Fotografujesz takie szybkie akcje, że nie dasz rady zmienić szkieł z jednego body na drugie ? Dlaczego miały by Ci zostać same ciasne kadry ?

albercikk
07-10-2008, 09:03

Lub kupić D700 od Nikona.
Może to być jakieś rozwiązanie dla ludzi posiadających już starą 5-tkę a potrzebujących pewnego Autofocusa w sytuacjach kiedy 5D już sobie nie radzi.

Zoom Nikona 24-70 + D700 do sytuacji dynamicznych i tam gdzie jest malo światła.
5D+ jasne stałki do pleneru i sytuacji mało dynamicznych oraz w dobrym świetle i możemy się cieszyć ślicznym obrazkiem.

Wiem wiem posiadanie dwóch systemów to nie najlepszy pomysł, ale dzięki polityce Canona i tak bardziej opłacalny niż kupno 1-dynki a przy okazji mamy backup.

Pozdrawiam

Shutterway.pl
07-10-2008, 09:53
kurcze :) tak sobie czytam i czytam...i naprawde ponad 100 postow o niczym
najbardziej mi sie podobaja wady aparatu ktore sa przytaczane przezs niektorych forumowiczow...nie mowie o wszystkich oczywiscie zeby nie bylo
ale jedna rzecz mi wyszla po przeczytaniu all...ze przykaldowo pan Konrad (sorki za przyklad ale idealnie pasujesz do osoby o ktora mi chodzi)
chcialby aparat z AF 1ds matryca najlepiej ponad 20mpix szumiaca na ISO 25.600 tak jak powiedzmy 5d na ISO 400, uszczeniolny i wogole "full wypas" + nei wiem co jeszcze aaa to wszystko najlepiej zeby kosztowalo 2.500 zl i tak bylo by biadaczenie ze ze drogi i ze ktos bedzie czekal miesiac bo ceny spadna...tak z jednej strony szkoda wlasnie ze sa teraz takie czasy ze cyfra jest w takl przystepnej cenie...nie dosc ze pojawia sie mega duzo pseudo zawodowcow ktorzy jedynie dobrzy sa w teorii, narzekaniu i zbieraniu co to jak najlepszego sprzetu (co czesto widac po zdjeciach na portalach...) to jeszcze ciagle bedzie zle...
ciekawy jestem ile osob z tych focacych w dzisiejszych czasach by robilo zdjecia analogiem...albo zrobilaby 1000 zdjec z czego 2 wyjda fajne i juz sodowka wali w glowe bo maja wysokie oceny na portalach foto....

bleh...

sorki za OT ale naprawde wiekszosc z postow jest o niczym tutaj :)
a najwiecej narzekania...

a co do 5d mark II zaloze sie ze glownie slubni beda sie za niego brali
chociaz pewnei zaraz jakies riposty poleca w moim kierunku...
a tak zeby cos o AF powiedziec ze starej 5d...nie wiem robilem duzo rzeczy od
rajdow 4x4 w blocie deszczu az po regaty na zatoce + wyscigi skuterow wodnych z podpieta 500 na kolyszacym ribie...i ilosc zdjec nieostrych nie z mojej winy jest naprawde bardzo malo!! co do teatrow koncertow to sie nie wypowiadam nie robilem sorki :)

Gregolius
07-10-2008, 10:31
Nie ma się co spinać:)) Widać jedna rzecz i cały ten młyn o to się rozbija.O to , że Canon
nie dał w nowej puszce nowego AF. Podobno jest za duży hahah:) I z tego co widać kolegów co troszkę siedzą w tej fotografii boli to że Canon nie zrobił choćby takiego manewru jak Nikon oferując puszkę ciut słabszą od flagowego D3.Fakt faktem jest że narzekania zawsze będą a Canon i tak zarobi swoje.Jak napisał Kołaj czas leci latka lecą i po mimo wad będziemy kupować te nowe 5DII bo nie ma czasu na czekanie.

konrad
07-10-2008, 10:58
ze przykaldowo pan Konrad (sorki za przyklad ale idealnie pasujesz do osoby o ktora mi chodzi)

Bierzesz mnie za przykład? No więc popatrzmy czy się przypadkiem nie mylisz.

chcialby aparat z AF 1ds

Nigdy nie napisałem, że chciałbym AF z 1ds w nowym 5D. Spodziewałem się AF na poziomie 40D lub trochę lepszego. Minimum 9 pkt krzyżowych i takie samo rozstawienie w wizjerze jak w 20D. Wychodzi więc na to, że już na początek moja opinia nie zgadza się z tym co napisałeś niby o mnie, ale idźmy dalej.

matryca najlepiej ponad 20mpix

Uważam, że matryca 21 mpix w nowym 5D jest za duża. Ja takiej nie potrzebuje. W zupełności wystarczyłaby mi matryca 12 lub 16 mpix. Znowu więc nie trafiłeś ze swoim przykładem, już po raz drugi się myląc...

szumiaca na ISO 25.600 tak jak powiedzmy 5d na ISO 400

Nigdy nie wypowiadałem się na temat szumów w nowym 5D. Poziom szumów w istniejącym już sprzęcie jest dla mnie wystarczająco dobry. Znowu więc się nie popisałeś w swoim porównaniu, ale to jeszcze nie koniec...

uszczeniolny

Uszczelki nie są mi do niczego potrzebne. Nigdy nie miałem z tym problemu chociaż mój aparat nie ma uszczelek i uważam to głównie za temat marketingowy, a nie użyteczny dla przeciętnego użytkownika ficzer.

Czwarty raz pudło, a taki chciałeś być rezolutny...

nei wiem co jeszcze aaa to wszystko najlepiej zeby kosztowalo 2.500 zl

Nie powiedziałem nigdy, że cena nowego 5D jest dla mnie za wysoka. Piąty raz kulą w płot i tak naprawdę to wychodzi, że wszystko co o mnie napisałeś jest nieprawdą i Twoim wymysłem.

Czyżbyś miał problemy ze zrozumieniem czytanego na forum tekstu?

Shutterway.pl
07-10-2008, 11:03
oj straszne :) kolega jakis zakompleksiony czy co :) nie bylo tematu :)

wracajac do tematu :) jak komus nie podoba sie przeciez ze canon tak robi to przeciez sa inne systemy tak :)

nigdy nie bedzie tak ze dostaniemy to co chcemy:) a napewno nie w 100%

konrad
07-10-2008, 11:37
oj straszne :) kolega jakis zakompleksiony czy co :) nie bylo tematu :)

Teraz z kolei chcesz się bawić w mojego psychologa? Może jeszcze wypiszesz te wszystkie moje kompleksy? Tylko, żeby Ci znowu nie wyszedł taki stek bzdur jak powyżej.

wracajac do tematu jak komus nie podoba sie przeciez ze canon tak robi to przeciez sa inne systemy tak

Truizm.

nigdy nie bedzie tak ze dostaniemy to co chcemy a napewno nie w 100%

Prawie jak Epikur, prawie...

himi
07-10-2008, 12:02
Wydaje mi się, czy OT?

GINN
07-10-2008, 13:40
lubię was chłopaki....
naprawdę....

za tę konstruktywną krytykę.

michal_sokolowski
07-10-2008, 17:03
Nie rozumiem. Fotografujesz takie szybkie akcje, że nie dasz rady zmienić szkieł z jednego body na drugie ? Dlaczego miały by Ci zostać same ciasne kadry ?

na jednym body mam szeroko - np. 16-35, na drugim wąsko. Jeśli padnie mi karta z szerokiego, to zostaną mi te ciasne kadry z drugiego body.

Nie chcę przekładać szerokiego obiektywu na drugie body tylko po to, żeby zrobić back-up.
wolę mieć zapis na dwóch kartach na podstawowym body - czyli tam gdzie jest szeroko. A jak padnie karta tam gdzie jest wąsko - to trudno.
Najważniejsze na ślubie są te szersze kadry, na nich mi przede wszystkim zależy. - dlatego chcę mieć back-up na podstawowym body.
Poza tym jak sobie wyobrażasz zmianę obiektywów czy body (back-up) podczas zakładania obrączek ? Dlatego chcę mieć zapis na dwóch kartach - wtedy mam "gwarancję" że dana krótka chwila będzie sfotogafowana.
takie moje zdanie.

BuRton
07-10-2008, 17:12
Rozumiem. Więcej wiary w sprzęt ;) . Akurat musi paść przy zakładaniu obrączek ;) ?
Moje niezrozumienie wynikało raczej z niewiedzy jakie masz body ( masz crop i ff ? Dobrze rozumuję ?). Na drugim body nie masz zapisu na dwie karty ?

Shutterway.pl
07-10-2008, 17:15
himi ;] przeciez w sumie 80% tego watku to OT :)

michal_sokolowski
07-10-2008, 17:19
Rozumiem. Więcej wiary w sprzęt ;) . Akurat musi paść przy zakładaniu obrączek ;) ?
Moje niezrozumienie wynikało raczej z niewiedzy jakie masz body ( masz crop i ff ? Dobrze rozumuję ?). Na drugim body nie masz zapisu na dwie karty ?

na razie robię na dwa croppowe body (350D +400D) - drugie jako "w razie czego" jak pierwsze padnie.

Ale przymierzam się kupić FF - i chcę mieć własnie prawdziwy back-up.
Czyli zapis na dwie karty na raz. skoro technika na to pozwala, to czemu nie ?

koraf
07-10-2008, 17:33
Dobre, ale jak tu rozróżnić

"Nie kupię" od
"Wstrzymam się od zakupu"?

Pytam tylko, bo żadna z tych dwóch wymienionych opcji raczej mnie nie dotyczy :lol:
Rozróżnić jest bardzo prosto ;) :
1- nie kupię i już , koniec i kropka.
2- kupię bo nie mogę bez niej żyć i potrzebna mi jest jak powietrze
3- wstrzymuję się z zakupem ( bo mam powody ) potencjalny klient w przyszłości bliżej nieokreślonej

Rozumiem ,że Ty jesteś za opcją 2 ;)

Bahrd
07-10-2008, 18:24
Rozumiem ,że Ty jesteś za opcją 2 ;)

Powiedzmy, że cały czas prowadzę twarde negocjacje z moim racjonalnym "ja" ;)

PS
A już tak zupełnie hipotetycznie, to zastanawiam się, na ile widoczne będzie pogorszenie jakości "zestawów Juzy (http://canon-board.info/showpost.php?p=539327&postcount=1)" (np. 800/5.6 + TCx2) w trybie wideo...

GINN
07-10-2008, 22:24
Będę się powtarzał, ale...
temat off topic w przewadze ;(

Kolekcjoner
07-10-2008, 22:50
^^^^Poczekaj jak będzie puszka 8).

GINN
07-10-2008, 22:53
A może ufundujemy skromną nagrodę dla autora postu nr ... #2000 ? :mrgreen:

BuRton
07-10-2008, 22:57
A może ufundujemy skromną nagrodę dla autora postu nr ... #2000 ?

Jasne :-D. Proponuję body 1Ds mark IV :mrgreen:. Jak off-top to na całego ;).

photographus
07-10-2008, 23:22
No to i ja się dołożę :) Zwróciliście jak dolar zapierdziela w górę? Jak tak dalej pójdzie to nowa piątka będzie u nas kosztowała ok. 10 000 złociszy :(

woyd
07-10-2008, 23:41
Nic mi nie mów - za 3 tygodnie lecę do USA. Cieszyłem się z taniego dolara i nie kupowałem waluty wcześniej, bo byłem pewien, że mam czas.... :(

Amholen
08-10-2008, 00:14
to jeszcze ja dorzucę swoje 3 grosze

zaznaczam, że wypowiadam się na podstawie suchych danych + informacji z różnych źródeł internetowych - czyli podobnie jak 99% zarówno zwolenników jak i przeciwników nowej piąteczki

jeżeli AF został poddany jedynie kosmetyce (mam nadzieję, że się mylę), na co się zapowiada to niestety, to ta premiera jest w moim odczuciu po prostu kpiną
bo tak naprawdę na co czekaliśmy przez te 3 lata?

- pixele, których ponad 90% z nabywców nie wykorzysta nawet w połowie,
- na filmiki, nad którymi słyszę same ochy i achy (szczególnie po obejrzeniu filmu nakręconego przez pewnego Pana, który przy swoim podejściu byłby pewnie w stanie nakręcić komórką film nie gorszy niż niektórzy z naszych rodzimych reżyserów)
- pare gumek
- rozpoznawanie twarzy - mojemu ryjowi i tak to nie pomoże
- obrazek porównywalny z tymi otrzymywanymi za pomocą jedynek - i tu znowu mam nadzieję, że to nie jest prawda. Może nazwiecie to zboczeniem, ale moim subiektywnym zdaniem ten ze starej piątki jest na chwilę obecną niedoścignionym wzorem (nie robiąc wycieczek do średniego formatu))
- wysokie ISO - jeśli naprawdę będzie użyteczne to jak na mój gust jedyne przydatne usprawnienie
w sumie to wypada się tylko cieszyć, bo w obecnej chwili dylemat stare czy nowe jak dla mnie nie istnieje (co prawda zobaczymy jak to wszystko przyjmie rynek)

Jeśli chodzi o zapalonych obrońców starego systemu AF i argumentu, że przecież nie mogli dać w 5 AF z jedynek - nie musieli - między AF tych puszek jest taka różnica, że przy chęciach jeszcze kilka aparatów by weszło bez zagrażania któremukolwiek z nich.

wszystkich już rozgrzewających klawiaturę ostrzegam, że nie zamierzam toczyć tu krucjaty w obronie swoich poglądów z mieczem lub toporem w dłoni. Wyraziłem swoje i tylko swoje odczucia - bo mam do tego prawo - tak samo jak Wy macie prawo zgadzać się z nimi lub nie

i tak już zupełnie na koniec dobra rada dla wszystkich piszących. Moi drodzy, dobrze by było gdyby niektórzy z piszących nabrali troszkę dystansu do siebie, bo czytając to forum od dawna dochodzę do wniosku, że coraz więcej jest między nami agresji, coraz więcej fanatyków, którzy z pianą na ustach i z klapkami na oczach bronią swoich racji, coraz więcej chęci wbicia komuś szpili za wszelką cenę, a coraz mniej konstruktywnych dyskusji

Pozdrawiam i spokojnej nocki życzę

akustyk
08-10-2008, 00:31
jeżeli AF został poddany jedynie kosmetyce (mam nadzieję, że się mylę), na co się zapowiada to niestety, to ta premiera jest w moim odczuciu po prostu kpiną
bo tak naprawdę na co czekaliśmy przez te 3 lata?

a to zalezy od tego kto czekal ;)

na tym forum (zreszta, nie tylko) panuje dziwne przeswiadczenie (to akurat nie do Ciebie uwaga), ze sprzet konczy sie na zastosowaniach reporterskich i ze tylko takie usprawnienia maja racje bytu. tymczasem, wystarczyla odrobina trzezwego i rozsadnego spojrzenia na stare 5D i jego efekt na rynku, zeby wywnioskowac jak bedzie wygladal jego nastepca. Canon bylby nieskonczenie glupi, gdyby majac tak potezny fragment rynku na wylacznosc zdecydowal sie wypuscic sprzet reporterski, konkurujacy z zestawem D700/D3, ktory mocno zagescil rynek puszek "szybkich"

- pixele, których ponad 90% z nabywców nie wykorzysta nawet w połowie,
- na filmiki, nad którymi słyszę same ochy i achy (szczególnie po obejrzeniu filmu nakręconego przez pewnego Pana, który przy swoim podejściu byłby pewnie w stanie nakręcić komórką film nie gorszy niż niektórzy z naszych rodzimych reżyserów)
- pare gumek
- rozpoznawanie twarzy - mojemu ryjowi i tak to nie pomoże
- obrazek porównywalny z tymi otrzymywanymi za pomocą jedynek - i tu znowu mam nadzieję, że to nie jest prawda. Może nazwiecie to zboczeniem, ale moim subiektywnym zdaniem ten ze starej piątki jest na chwilę obecną niedoścignionym wzorem (nie robiąc wycieczek do średniego formatu))
- wysokie ISO - jeśli naprawdę będzie użyteczne to jak na mój gust jedyne przydatne usprawnienie

to moze zacznijmy od poczatku. target 5D to studyjni, slubni, reklamowi i landszafciarze. nie reporterzy. majac to na uwadze:
- piksele: jak najbardziej tak. szczegolowosc obrazu ma dla ww. dzialek ogromne znaczenie
- filmiki: dla slubnych pewnie przydatne. dla wiekszosci innych ziew. natomiast pozostaje to fajny ficzer do folderow reklamowych i zapewne dlatego Canon go dal. pewnikiem tez zeby podciac nieco rynek Nikonowi, ktory technologie obrazu ruchomego ma duzo w tyle za Canonem
- prezerwatywy: fajna sprawa dla landszafciarza. slubny pewnie tez nie pogardzi korpusem odpornym na poswiecenie woda ognista czy innym paskudztwem
- rozpoznawanie twarzy: w obecnej postaci to kompletna bzdura. ale jesli za 5 lat urodzi sie z tego technologia utrzymywania ostrosci na wybranej osobie/osobach, to akurat jest to warte swieczki. dla slubnych to mogloby byc ogromne ulatwienie w polaczeniu z AF opartym o analize obrazu matrycy
- obrazek: nie wiem, nie bede sie wypowiadal, dopoki nie zobacze normalnych zdjec ;)
- wysokie ISO: i tu dla odmiany, zdecydowanie nie widze wielkiego halo. duzo wiekszym halo, co pozostaje do sprawdzenia, bylaby znakomita ciaglosc tonalna w cieniach i lepsze panowanie nad przepalaniem kanalow w swiatlach. dlatego, ze z bog wie jak gladkiego wysokiego ISO dokladnie g* wynika, gdy przychodzi do naswietlania pod wchodzace slonce, gdy pierwszy plan tonie w cieniach a nad horyzontem zalega warstwa wyjaranych pikseli. w wersji dla slubnych: gang czarny jak smola a w miejscu kiecy mlodej biala plama. przy czym o ile slubni moga podszopowac, przerobic na sepie i wcisnac klientom jako "zdjecie artowe", to juz landszafciarz/produktowy musi miec wierne barwy i tonale.

oczywiscie, to tez jest tylko alternatywny punkt widzenia i nie roszcze sobie prawa do wyczerpania zagadnienia. ale, bylo nie bylo, 5DmkII uwazam za (doraznie na papierze) fantastyczny upgrade 5D i gdyby nie sytuacja zyciowa i wrodzony wstret do placenia napompowanych cen za najnowsze premiery - to ten 5DmkII bylby moj ;)

pan.kolega
08-10-2008, 00:46
i tak już zupełnie na koniec dobra rada dla wszystkich piszących. Moi drodzy, dobrze by było gdyby niektórzy z piszących nabrali troszkę dystansu do siebie, bo czytając to forum od dawna dochodzę do wniosku, że coraz więcej jest między nami agresji, coraz więcej fanatyków, którzy z pianą na ustach i z klapkami na oczach bronią swoich racji, coraz więcej chęci wbicia komuś szpili za wszelką cenę, a coraz mniej konstruktywnych dyskusji

Pozdrawiam i spokojnej nocki życzę

Popieram, chociaz nie bardzo umiem zdefiniowac "konstruktywna dyskusje". Dla mnie wystarczy bez agresji -- nawet stosunkowo lagodnej typu "naucz sie czytac ze zrozumieniem", bo od tego sie zaczyna. A wtedy mnie satysfakcjonuje zwykle bicie piany, i troche wymadrzania sie, bo tylko po to jestem na tym forum.

Amholen
08-10-2008, 01:19
a to zalezy od tego kto czekal ;)

dokładnie w tym całe sedno - doskonale rozumiem Twoje argumenty i wiem, że będzie szereg osób Bardzo zadowolonych tym aparatem (baa sam bym był gdybym go miał ;)

trzeba sobie to powiedzieć jasno 5D II przynajmniej na razie na papierze to bardzo dobry aparat, ale jak dla mnie po rewolucyjnym 5D nie przynosi praktycznie żadnych aż takich zmian, które by warte były 3 letniego czekania

rozumiem też, że w część gustów wstrzelił się doskonale, ale też rozumiem, że znajdą się i tacy, dla których brak "direct printa" (czy jak to się tam nazywa) w gripie będzie kolosalną wadą ;) Jednym słowem ilu odbiorców tyle różnych oczekiwań

dpgstyle
08-10-2008, 03:35
a co myślicie o szumach w porównaiu z 1ds mark III na wysokich iso??? http://www.dpreview.com/news/0809/08092001canoneos5dmarkiigallery.asp (pewno już było) tu jest sporo sampli z nowego 5d .... i wygląda na to że matryca radzi sobie pięknie nawet na 3200 i baaardzo przyzwoicie na 6400.... sam obrazek (także na niższych iso) też wygląda rewelacyjnie... jeśli jedyna rzecz która w nim tak naprawde troche kuleje to AF.... to może to być i tak mistrzowska puszka...wcale nie tak daleko od 1Ds

arra
08-10-2008, 09:07
a co myślicie o szumach w porównaiu z 1ds mark III na wysokich iso??? http://www.dpreview.com/news/0809/08092001canoneos5dmarkiigallery.asp (pewno już było) tu jest sporo sampli z nowego 5d .... i wygląda na to że matryca radzi sobie pięknie nawet na 3200 i baaardzo przyzwoicie na 6400.... sam obrazek (także na niższych iso) też wygląda rewelacyjnie... jeśli jedyna rzecz która w nim tak naprawde troche kuleje to AF.... to może to być i tak mistrzowska puszka...wcale nie tak daleko od 1Ds

Nie powiedziałbym o AF, że "trochę kuleje", zwłaszcze jeśli dostajemy tak szczegółowy obrazek, każdy nawet mały błąd AF-a będzie doprowadzał ludzi do frustracji (pomimo, że dzięki zapasowi pikseli na zwykłym wydruku nikt nawet nie pomyśli, że coś jest nie tak). Fotki z nowej piatki technicznie są świetne choć nie brak dziwnych artefaktów (spowodowanych pewnie przedprodukcyjnością puszki), ale jak dla mnie brakuje im tego czegoś (nie wiem, inna tonacja barw, inna krzywa kontrastu?) co można odnaleźć z starej piątce. Jakby to nazwać - fotki są jakby badziej "suche"?!?! Kurcze a mogli lekko podrasować matryce z 5D i dać AF-a z 50D i nie byłoby tej dyskusji :/

PS. Co do artefaktów to np. to (komprecha jpg, czy coś z highlights-ami?)

https://canon-board.info/imgimported/2008/10/22319612e18d4cc8-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Pozdro

akustyk
08-10-2008, 09:24
a to nie jest po prostu "ten typ tak ma"? na kwiatkach to ja sie nie znam, ale mi to wyglada na czarna obwodke wokol krawedzi platkow.

GINN
08-10-2008, 09:53
Ciekawy sampl z tym "kwiatkiem".

"a co myślicie o szumach w porównaiu z 1ds mark III na wysokich iso??? ..."
widziałem porównanie, wygląda bardzo korzystnie dla 5tki.

Zastanawiam się nad tą 5ką2, ale poczekam chyba do nowego roku, ceny może znormalnieją ;)

arra
08-10-2008, 10:14
a to nie jest po prostu "ten typ tak ma"? na kwiatkach to ja sie nie znam, ale mi to wyglada na czarna obwodke wokol krawedzi platkow.

Nie, bo taka sama jest wokół metalowego haka na tej samej fotce ;)

GINN
08-10-2008, 10:31
Na samplu ewidentnie widać jak kontrast między jasnym "kwiatkiem" a ciemnym tłem powoduje widoczny efekt - zaznaczony dodatkowo czerwonymi kreskami.

Nie wiem czy to crop. Nie mogę wywnioskować "że ten akurat tym tak ma".
Może poproszę o więcej - tzn. żródło, ustawienia i warunki focenia.:-?

akustyk
08-10-2008, 10:34
Nie, bo taka sama jest wokół metalowego haka na tej samej fotce ;)

no jest cos takiego choc wydaje sie wyraznie ciensze.

trudno powiedziec. ja bym chcial inne zdjecie z ostrym swiatlem i wywolane czyms standardowym...