Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II - gdybania
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
czyli reasumując:
1. po AF juz pojechaliśmy. złom
2. szumy. hm... na ISO 12800 szumi jak cholera złom
3. matryca . brak magii z 5D .. za dużo mpx ... złom
to jeszcze szeroko pojęta ergonomia puszki i będzie komplet. to chyba jest najgorszy korpus w historii Canona. ;-)
ps. 4. dystrybucja/termnowość dostaw do bani ... złom
zapomniałem o czymś?.....już wiem
5. ceny dedykowanych akcesorii do 5DII - pojechane w kosmos ... złom
moje odczucie jest takie, ze to co powyzej wypisane to wyplakiwanie sie pajacy, ktorzy tego korpusu na oczy nie widzieli, ale juz wiedza, ze nie pasuje do ich marzenia o 1Ds w cenie 40D.
a jak sie popatrzy na opinie osob, ktore 5DmkII juz pracowaly, to okazuje sie, ze bardzo sobie ten aparat chwala. pewnie, ze nie wszyscy sa bezstronni i czesc pisze to co ma za zadanie napisac... ale moze w tym tkwi roznica - ze ci, dla ktorych to jest po prostu narzedzie, bardzo je chwala. a onanisci, zainteresowani ostroscia pikseli, jak pitolili bzdury tak je pitolic beda
oczywiscie, bez uogolniania, ale ten trend jest jednak az nazbyt czytelny. wiekszosc rozpaczy i rozlanych lez pochodzi od osob, dla ktorych ten 5D nie zostal stworzony i ktore go i tak nie kupia. a przyszly tu wylacznie sobie pop...c :(
oczywiście pożartować warto i trzeba bo coż innego nam pozostało.
eh. tak spiep...c kultowy korpus 5D;). Trzeba przyznać... Postarali sie jak nigdy.
żeby juz całkiem profesjonalnie ubić sprzedaż 5DII zwlekają z dostawami do sklepów. Szacun ... dla marketingoludków firmy C. profesjonalnie dbają o to abyśmy przypadkiem nie zdecydowali sie na zakup nowej piąteczki. Pewnie w ukryciu nadal produkują 5D i "śmieją sie" z userów patrząc jak sprzedaż 5d mkI rośnie z dnia na dzień. w ten oto genialny sposób można zarobić na prezentacji wirtualnych produktów. wystarczy udowodnić że nowy model to badziew (czego canon jest już bardzo blisko) i userzy grzecznie wykupują z magazynów starocie. Brawo.
sorki za sarkazm ale no aż cisneło sie żeby napisać. :wink:
Akustyk masz 100 % racji. tylko pomyślmy czemu atmosfera wokoło 5dII robi sie delikatnie mówiąc niesprzyjająca. Otóż, trzeba przyznać że to co obecnie dzieje sie wokoło 5dII to z profesjonalnym wprowadzeniem produktu do sprzedaży nie ma nic wspólnego. tym bardziej że jest to produkt kierowany do "swiadomego" usera i proste zabiegi (typu produkt niedostępny wiec pożadany) na nic tu sie nie zdadzą. targetowanie produktu do okręślonej "swiadomej fotograficznie" grupy userów to rzeczywiście wyzwanie bo tu liczy sie obrazek a nie bełkot marketingowy. dlatego też samplopodobne obrazki które sie ukazuję budzą podejrzenia że coś z tym obrazkiem jest nie tak jak być powinno. ja mam nadzieję że nie bedzie gorzej niż w 5D co przy tej rozdzielczości matrycy bedzie już sukcesem samym w sobie
Akustyk masz 100 % racji. tylko pomyślmy czemu atmosfera wokoło 5dII robi sie delikatnie mówiąc niesprzyjająca. Otóż, trzeba przyznać że to co obecnie dzieje sie wokoło 5dII to z profesjonalnym wprowadzeniem produktu do sprzedaży nie ma nic wspólnego. tym bardziej że jest to produkt kierowany do "swiadomego" usera i proste zabiegi (typu produkt niedostępny wiec pożadany) na nic tu sie nie zdadzą.
takie same zabiegi robil jeszcze niedawno Nikon i sobie radzil.
a mnie sie tak, miedzy bogiem a prawda wydaje, ze slowem-kluczem do tego jest "kryzys ekonomiczny". mysle, ze moment na wprowadzenie puszki dla "bogatego amatora" jest bardzo nieodpowiedni, bo elektronika uzytkowa to jedna z pierwszych dzialek, na ktorych ida oszczednosci w budzetach wiekszosci rodzin. 5DmkII to nie jest puszka profesjonalna i jej sprzedazy nie beda robic ci, ktorzy na fotografii zarabiaja, a glownie bogatsi sympatycy fotografii. a ich kasa jest, w sytuacji kryzysowej, mocno niepewna dla Canona.
problem polega na tym, ze puszka jest fajna i wprowadzona, pod wzgledem strategii produktowej, w dobrym momencie. tylko niestety ten moment trafil na paskudna sytuacje ekonomiczna :(
Dokładnie tak. jakies kilkaset postów wcześniej pisałem że moment premiery wypad szczególnie niefartownie. no ale Canon sam tu sobie nagrabił nie trzymając sie 2letniego cyklu wymiany modeli. myśle że chcieli wycisnąć finansowy max z 5Dmk I no i na własne życzenie wpakowali sie w problemy.
Kryzys z pewnością gra tu olbrzymią rolę. tyle żę przez najbliższe parę/paręnaście miesięcy lepiej nie bedzie a raczej należy sie spodziewać tego czego potencjany Kowalski (czy to w PL cz USA) obawia sie najbardziej czyli groźby utraty pracy/zleceń.
zwlekanie ze sprzedażą to kręcenie bata na potencjalne zyski bo jak już kiedyś napisałem "zupy dzieciom z 5DII nie ugotujesz". a widać ze poziom zleceń w branży foto spada z tyg na tydzień a daleko nie wszyscypracują Ds1mark III i właśnie 5DII miała być tą puchą na przeczekanie kryzysu i zorientowanie sie co dalej. w każdym razie tak ja do tego podchodzę
krzysiek29
20-11-2008, 12:12
Otóż, trzeba przyznać że to co obecnie dzieje sie wokoło 5dII to z profesjonalnym wprowadzeniem produktu do sprzedaży nie ma nic wspólnego. tym bardziej że jest to produkt kierowany do "swiadomego" usera i proste zabiegi (typu produkt niedostępny wiec pożadany) na nic tu sie nie zdadzą. targetowanie produktu do okręślonej "swiadomej fotograficznie" grupy userów to rzeczywiście wyzwanie bo tu liczy sie obrazek a nie bełkot marketingowy. dlatego też samplopodobne obrazki które sie ukazuję budzą podejrzenia że coś z tym obrazkiem jest nie tak jak być powinno. ja mam nadzieję że nie bedzie gorzej niż w 5D co przy tej rozdzielczości matrycy bedzie już sukcesem samym w sobie
myślę, że to jest właśnie celowe działanie marketnigowe skierowane na "świadomego " użytkownika. Jeśli się nie mylę to pojawi się napewno przed świętami (co by nie było duży procent obrotów by stracili) w dobrej cenie i w każdej ilości. Zresztą sam jeśli go nie kupię na f-rę do końca roku to w styczniu już będę co innego miał na f-rze :mrgreen:
Daj linki. Po zabawie rawami mam zgoła odmienne wrażenia :D
Między innymi (wątkami)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=29789247 - posty Magne pokazują obrazek z konwertera autorstwa Tapes'a i Nilsena -> to be released
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=29946319
i mały cytacik Magne:
Also had a quick look at the 5DmkII expanded 12800 and 25600 - which to me seems like pointless fakes for RAW shooters, but maybe OK for desperate JPG shooters... You can do the same using EV corrections, it is just multiplication math...
FWIW: I found the mkI ISO3200 and mkII ISO3200 very identical in terms of Noise, and that is impressive indeed, considering the double amount of pixels...
Czy chodzi Ci o pracę w wyższych ISO? Miałem D700 w rękach, ale czy mógłbyś rozwinąć swą myśl?
Nie, chodzi mi (myślałem, że to jasne skoro wymieniłem D300) o autofokus. 5DII to mega super marzenie dla obecnych kropowiczów a co z obecnymi użytkownikami 5D? Bezczelnie zrobieni w bambuko (czytaj ten sam, długi lag i ten sam AF, brak 3D).
D700 bywa tam małoszumowym aparatem, ale miękkim ;)
No już Ferenc, na dpreview zapodał porównanie 1D3 6400 z jego autorstwa redukcją szumów rodem z LR a obok D700 czy D3. Dla mnie różnica na korzyść 1D3 była, ale przed NR, ale niewielka - najlepiej określił to kiedyś, na pl-r.f.c. fotomaniak (pozdrawiam BTW) - 3,14159czy kłak.
Miałem D3 (to podobno jednak inny sensor) i na 6400, f/2, 1/30 było ostro. Trzeba się pobawić w nef i kręcenie suwaczkami, ale da się. Może mamy inne szkła ;)
Napiszę jeszcze z piaskownicy, tak dla wyjaśnienia: sercem jestem w Canonie: puszki mi lepiej leżą, biorę w łapę pierwszy raz i od razu wiem co i jak, itd. Nikonowi trzeba jednak przyznać, że jest lata świetlne przed Canonem jeśli idzie o AF - cam3500 jest już w d300!!! Błysk - bez komentarza bo Rademenes mi zapcha skrzynkę. Jakość obrazka z D3/D700 jest super a czas premiery na rynku dobrany ze szwajcarską precyzją, co czyni ten aparat wyjątkowo atrakcyjnym. Jednak ergonomia puszki jest (jednak) równie ważna: zaraz po zakupie byłem wręcz wściekły na bardzo mały pionowy grip. Oliwy do ognia dolał odwrotny system wszystkiego, na czele z wkładaniem kart - raz, o mało co, z automatu, nie włożyłem karty jak do Canona.
w dobrej cenie i w każdej ilości.
Akurat na to w przypadku zakupów w PL to bym nie liczył. jakoś nie przypominam sobie "dobrej ceny " wejściowej.. zresztą to norma nie tylko u C. pierwszych "napaleńców" można finansowo złupić. jest tylko małe ale. po nowym roku i w dobie kryzysu poza tymi "napaleńcami" może braknąć targetu bo ten zacznie bardzo uważnie oglądać każdą złotówkę w portfelu.
jak dla mnie to problem że pucha jest niedostępna i nie mogę jej kupić z fakturą listopadową. pewnie sporo firm nawet by przebolało lekko zawyżoną cenę wejścową 5dII bo i tak poszłoby w koszty. a jednak w naszych warunkach to własnie puszki z tego segmentu stanowią podstawowe narzędzie pracy w mniejszych firmach.
Z tym że canon dużo stracił na opóźnieniu to trochę przesada :)
Jedynie wstrzymuje sobie obroty (ułamek) trzymając ludzi w niepewności.
W skali całego roku sprzedaży to pryszcz. Canon nie żyje tylko puszką 5D ma przecież ogromny asortyment.
a mnie sie tak, miedzy bogiem a prawda wydaje, ze slowem-kluczem do tego jest "kryzys ekonomiczny". mysle, ze moment na wprowadzenie puszki dla "bogatego amatora" jest bardzo nieodpowiedni, bo elektronika uzytkowa to jedna z pierwszych dzialek, na ktorych ida oszczednosci w budzetach wiekszosci rodzin. 5DmkII to nie jest puszka profesjonalna i jej sprzedazy nie beda robic ci, ktorzy na fotografii zarabiaja, a glownie bogatsi sympatycy fotografii. a ich kasa jest, w sytuacji kryzysowej, mocno niepewna dla Canona.
Też mi się wydaje, że winnym jest tu kryzys, trochę kłóci mi się to tylko z danymi o ilości preorderów. Choć być może Canon patrząc szerzej i dalej, obawia się o późniejsze zyski, a liczba preorderów to tzw kropla w morzu potrzeb na zwrot z inwestycji w linie produkcyjną, a przy rosnącej cenie yen'a do usd i być może chęci zachowania tej samej ceny aparatu, zwrot z inwestycji znacznie się by wydłużył. Mogą więc nie zrealizować planów budżetowych - czyli jedynym wyjściem jest wstrzymanie nierentownej inwestycji w dobie kryzysu... :?
Człowiek naiwnie sprzedaje puchę wierząc w wcześniej ustalone terminy realizacji zamówienia a potem z powodu szoku odstawienia używki musi przetrząsać cały strych w poszukiwaniu jakiś antycznych produktów firmy krokus... :mrgreen:
Kryzys nie kryzys ale wydaje mi się że przez tą zwlokę tracą - w ciągu kilku miesięcy sytuacja raczej drastycznie na plus się nie zmieni. A szał podatkowo-świąteczny który tak czy inaczej napędza sprzedaż jest tylko raz w roku;)
Mogą więc nie zrealizować planów budżetowych - czyli jedynym wyjściem jest wstrzymanie nierentownej inwestycji w dobie kryzysu... :?
nie tylko oni. wiele. w tym także japońskich firm pierwszy raz na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci zaczyna notować spadek dochodów. super precyzyjne maszynki do zarabiania pięniedzy dla akcjonariuszy poprostu sie zacięły. a to dopiero początek drogi do odnotowania strat.
jeśłi 5DmkI zdjęto z produkcji a z produkcją 5dmkII jest coś niehalo to rzeczywiście canon może mieć spory problem.
oby to było tylko takie marudzenie i jednak jakość obrazka z tej puszki obroni sie sama. wtedy może sprzdaż nie bedzie nadzwyczajna ale Canon swoje i tak zarobi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Człowiek naiwnie sprzedaje puchę wierząc w wcześniej ustalone terminy realizacji zamówienia,
No ale są i efekty terapeutyczne takich opóźnień - nawet największemu talibowi systemowemu zaczynają się podobać aparaty nikona ;)
coś w tym jest. może nawet nie chodzi o sam obrazek z Nikona (bo tu wiadomo że każdy ma swoje zdanie) ale jednak przyznać należy, że logistycznie zarówno prezentacje nowości jak i premierę sklepową Nikon przeprowadził perfecyjnie. Należą sie N brawa.
moje odczucie jest takie, ze to co powyzej wypisane to wyplakiwanie sie pajacy
No jakże by inaczej, nikt normalny nie będzie przecież krytykował nowej, wymarzonej zabawki Akustyka, a każdy kto śmie się źle o niej wyrazić to pajac jeden z drugim.
Tupnij jeszcze Akustyk nogą i strzel focha.
ale moze w tym tkwi roznica - ze ci, dla ktorych to jest po prostu narzedzie, bardzo je chwala.
Tak, z naszego forum Niedźwiedź i Habakuk mają już D3. Ciekawe dlaczego? :mrgreen:
a onanisci, zainteresowani ostroscia pikseli, jak pitolili bzdury tak je pitolic beda
Dla onanistów to Canon specjalnie zaprojektował wspaniałego 5D2. Ma ficzery według których idiota w MediaMarkt dokonuje wyboru aparatu, czyli dużo megapikseli i nagrywa filmy. Dla świadomych użytkowników poprawa funkcjonalności stricte fotograficznej jest w 5D2 śladowa.
gkmrtoip
20-11-2008, 13:10
Konrad daj chlopakowi spokoj, dym w coffee shopach wypalil mu oczy i nie widzi ze Canon probuje wcisnac nam odswiezonego kotleta.
dym w coffee shopach wypalil mu oczy
Mimo wszystko - rotfl.
Kolekcjoner
20-11-2008, 14:36
coś w tym jest. może nawet nie chodzi o sam obrazek z Nikona (bo tu wiadomo że każdy ma swoje zdanie) ale jednak przyznać należy, że logistycznie zarówno prezentacje nowości jak i premierę sklepową Nikon przeprowadził perfecyjnie. Należą sie N brawa.
Tak prawdziwa rewelacja :lol:. Przewidywany spadek zysków za ten rok 43% :lol:.
dobry hicior:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/386441
- są nawet opinie użytkowników...
ludzie bierzta bo to reszta !!! ;)
Konrad daj chlopakowi spokoj, dym w coffee shopach wypalil mu oczy i nie widzi ze Canon probuje wcisnac nam odswiezonego kotleta.
a to my sie znamy, ze o mnie przez "chlopak" sie wypowiadasz?
myslisz, ze dzial foto-wideo w Canonie bedzie mial duzo lepsze wyniki?
Kolekcjoner
20-11-2008, 15:20
myslisz, ze dzial foto-wideo w Canonie bedzie mial duzo lepsze wyniki?
Nie wiem ale biorąc pod uwagę, że przewidywany spadek całej grupy to ok. 26% - może być lepiej.
BTW: jestem tym idiotą, onanistą, nie wiem czym jeszcze (ciekawe jakie nowe epitety tu się jeszcze pojawią), któremu w zasadzie ta puszka odpowiada i nawet - o zgrozo - niektóre zdjęcia z niej mi się podobają. Tak przyznaję się do tego i nie jest mi z tym źle :D.
PS. Przepraszam misjonarzy i proroków z innego jedynie słusznego najlepszego systemu :lol:. Może za pokutę kupię sobie pasek w stosownym kolorze :mrgreen:.
widze,że macie wszyscy nadmiar wolnego czasu na bicie piany:-) przecież miszczowie juz napisali ze aparat do ****, to o czym tu gadać:-)
wiadomo już kiedy puszka będzie dostępna? chciałbym kupić w końcu ten badziew.
gkmrtoip
20-11-2008, 15:38
w polandii tuz przed bozym narodzeniem :)
Nie wiem ale biorąc pod uwagę, że przewidywany spadek całej grupy to ok. 26% - może być lepiej.
mam dosc mieszane odczucia. Canon ma drukarki, skanery, faksy, kalkulatory i cala mase rzeczy, ktore ida do klientow biznesowych o mniej wiecej stalym "przemiale". i na tych dzialach drastycznego spadku nie bedzie - mysle, ze sa znacznie powyzej tego -26%. wiec zeby "zrobic" ta srednia musza pojsc inne dzialki, a w tym wypadku to bylby high-end i elektronika uzytkowa dla odbiorcy prywatnego, czyli poniekad to wszystko:
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/index.asp
tak ze koniec koncow, to tu tez moga byc niezbyt wesole cyferki...
obiektywnie rzecz ujmujac, to w 2008 Canon powprowadzal produkty na nizsza polke DSLR. polke, ktora go bedzie kopac w tylek przy kryzysie.
do tego trzeba doliczyc fakt, ze jesli ma wyzsza polke wypuscic w 2009 to juz teraz R&D musi pracowac w tym kierunku, wiec i naklady tu raczej nie beda nizsze niz byly.
Nikon ma o tyle fajniejsza sytuacje, ze puszki high-endowe wrzucil teraz. a zrobienie low-endu to raptem pare garsci jenow dla projektantow korpusow ;) bo elektronicznie to trzeba praktycznie tylko poprzekladac klamoty z wiekszych puszek ;)
poniekad, nie mam tu aspiracji do popelnienia doglebnej analizy tematu, wiec moga tu byc nieuwzglednione czynniki, ktore zmieniaja postac rzeczy.
BTW: jestem tym idiotą, onanistą, nie wiem czym jeszcze (ciekawe jakie nowe epitety tu się jeszcze pojawią), któremu w zasadzie ta puszka odpowiada i nawet - o zgrozo - niektóre zdjęcia z niej mi się podobają. Tak przyznaję się do tego i nie jest mi z tym źle :D.
ja chyba poczekam az to wejdzie do sklepow i beda zdjecia z produkcyjnych egzemplarzy i opinie sensownych osob. takich, ktore tego uzywaja i ktore oceniaja mozliwosci i "umiejetnosci" aparatu, nie ostrosc pikseli na powiekszeniach.
mnie tez sie, de facto, niektore zdjecia z 5DmkII podobaja. a na pewno bardzo podobaja mi sie mozliwosci tego aparatu. cena moglaby byc nizsza, ale niestety sie Sony specjalnie nie popisalo i jest jak jest ;) kupic ja sobie i tak zapewne kupie
PS. Przepraszam misjonarzy i proroków z innego jedynie słusznego najlepszego systemu :lol:. Może za pokutę kupię sobie pasek w stosownym kolorze :mrgreen:.
nie czuje potrzeby przepraszania kogos za to, ze nie spiewam w tym samym chorze ;)
w Beneluksie ma byc 3 grudnia. nie wiem ile sztuk rzuca na lade, ale obiecali, ze beda do kupienia ;)
Kolekcjoner
20-11-2008, 15:52
poniekad, nie mam tu aspiracji do popelnienia doglebnej analizy tematu, wiec moga tu byc nieuwzglednione czynniki, ktore zmieniaja postac rzeczy.
W ogóle danych do takich analiz jest skąpo i pewnie też szkoda czasu na ich wertowanie. Póki co ujawnili, że największe "braki" w sprzedaży zakładają w dziale "office" - pewnie przez kłopoty finansowe firm. Na ich stronie jest dostępnych kilka pdf-ów z tymi prognozami.
Jednak jeśli przyciśnie ich bieda i będą się musieli sprężyć żeby coś zrobić (choćby obniżyć ceny) to tylko lepiej dla nas.
Nie rozumiem co cię tak cieszy? :/
Gdybyś nie wyrwał z kontekstu zdania Kolekcjonera, to pewnie sam byś zrozumiał :evil:
Gdybyś nie wyrwał z kontekstu zdania Kolekcjonera, to pewnie sam byś zrozumiał :evil:
Nic nie wyrywałem, zacytowałem CAŁE zdanie. Zresztą nieważne...
Zwykle cytując odpowiedź warto zacytować również pytanie...
photographus
20-11-2008, 21:32
Na podstawie sampli z sieci, wołanych z raw (przez Magne Nilsen'a jegi narzędziem jego i Michaela Tapesa) oraz specyfikacji Dwójki dziś kupowałbym 5D classic.
Kolego litości! Masz problemy z pisaniem ze zrozumieniem?:twisted:
Szanujcie swój język ojczysty, błagam!
Sorry za OT, ale w tym wątku to chyba nie nowość:sad:
cabretti
20-11-2008, 23:05
Dziś tj. 20 listopada we Wrocku na prezentacji Beiksa dostałem w ręce... na parę minut 5D mark II podobno pierwsza sztuka z oficjalnego kanału obok leżał też 50D oraz 1Ds mark III cóż nowa 5 jednak szumi chyba bardziej niż Ds plikami raw 28mb można sobie zapchać słabego kompa, powolny odczyt oczywiscie potrzeby DPP 3,51 ktoś chce przykładowy raw? tylko gdzie go wlać..;-)
bierhoff
20-11-2008, 23:13
coś o AFie mógłbyś powiedzieć?
cena jakaś jest już oficjalniejsza?
photographus
20-11-2008, 23:14
Wlej do na byle jaki serwer choćby wrzuta.pl
Dziś tj. 20 listopada we Wrocku na prezentacji Beiksa dostałem w ręce... na parę minut 5D mark II podobno pierwsza sztuka z oficjalnego kanału obok leżał też 50D oraz 1Ds mark III cóż nowa 5 jednak szumi chyba bardziej niż Ds plikami raw 28mb można sobie zapchać słabego kompa, powolny odczyt oczywiscie potrzeby DPP 3,51 ktoś chce przykładowy raw? tylko gdzie go wlać..;-)
witam
tu ciekawostka
http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-5D-Mark-II-21-1-Megapixel-BODY-ONLY_W0QQitemZ160299802680QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Cameras?hash=item160299802680&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18
A JA POPROSZE RAWA PLIZZZZZZZZ na ftp namiary podam ci na PW.
DZieki wielki z gory
a masz cos zrobionego dobrym obiektywem, w dziennym swietle i na nizszej czulosci?
jesli tak to daj znac a zorganizuje na szybko jakies konto ftp
witam
tu ciekawostka
http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-5D-Mark-II-21-1-Megapixel-BODY-ONLY_W0QQitemZ160299802680QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Cameras?hash=item160299802680&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18
Taaa.... A jutro gostek bedzie mial pewnie 1Ds MkIV... :P
Skusilem sie kiedys na taka ciekawostke, tyle ze z 5D MKI.
4 miesiace walczylem o odzyskanie kasy. Na szczescie mialem dobrze ubezpieczona Vise i moj bank sie zlitowal - bo eBay sie wypial...
wrzuć tego rawa na rapidshare.com albo inny alternatywny serwer. Jestem ciekaw tych foto. Zamieść wszystkie rawy jakie zrobiłeś:)
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/5dmk2/ - jak donoszą na DPR.
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/5dmk2/ - jak donoszą na DPR.
a może by coś w języku bardziej zrozumiałym aniżeli piktogramy ? ;-)
a może by coś w języku bardziej zrozumiałym aniżeli piktogramy ? ;-)
:lol: Cyferki mają "nasze"!:lol:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_17_11.gif)
źródło (http://cweb.canon.jp/camera/eosd/5dmk2/img/index/key-visual.jpg)
cyferki widzę, ale może np piszą, że data wprowadzenia do sprzedaży 2008-11-29 jest nieaktualna ;-)
cyferki widzę, ale może np piszą, że data wprowadzenia do sprzedaży 2008-11-29 jest nieaktualna ;-)
Body EOS 5D Mark II will be released November 29,
Body Price: Open price
JAN4960999–629476 JAN code :4960999-629476
2764B001 Product Code: 2764B001
EOS 5D Mark II・EF24–105L IS U 11月29日発売予定 EOS 5D Mark II EF24-105L IS U lens kit will be released November 29,
JAN4960999–629483 JAN code :4960999-629483
2764B002 Product Code: 2764B002
Open price, open quality, closed Canon :D
INFO:
Panowie z Canona na roadshow BEiKSA we Wrocławiu twierdzili, że mają jedyny egzemplarz 5D mk II w Polsce : ))))
INFO:
Panowie z Canona na roadshow BEiKSA we Wrocławiu twierdzili, że mają jedyny egzemplarz 5D mk II w Polsce : ))))
Z tymi pokazami to klapa. przegapilem w rzeszowie z powodu znikomej promocji. o rołdach nikona moj czteroletni syn nawet slyszal. ach beznadizeja z ty canonem
gkmrtoip
21-11-2008, 10:38
INFO:
Ciekawe czy maja Jedyny działający w Polsce, czy tylko Jedyny w Polsce :mrgreen:
Prawie 40 mln kraj i canon udostępnia 1 (słownie jeden) egz. pokazowy. do tego pokaz jakiś taki zakamuflowany. dla wybrańców powiedziałbym. . Brawo. daje pojęcie jakie znaczenie ma rynek Pl dla wyżej wymienionej firmy.
Prawie 40 mln kraj i canon udostępnia 1 (słownie jeden) egz. pokazowy. do tego pokaz jakiś taki zakamuflowany. dla wybrańców powiedziałbym. . Brawo. daje pojęcie jakie znaczenie ma rynek Pl dla wyżej wymienionej firmy.
eee... myslisz, ze w Holandii jest inaczej? Canon ma 28-29 listopada prezentacje w duzym holenderskim sklepie i na tej prezentacji ma byc 50D ale 5DmkII nie.
dla odmiany, 5 dni pozniej, 3 grudnia, w tym samym sklepie, bedzie sw. Mikolaj z nowiutkimi 5DmkII do kupienia ;)
z punktu widzenia marketoidow to moze takie 2 "iwenty" sa lepsze niz raptem 1, ale na logike to to jest popaprane tak czy siak :)
nie dla wybrańców, to był pokaz powiedziałbym, branżowy, dla tych, z których żyje beiks, czyli dla małych tv, małych firm produkcji wideo i małych telewizji
sprzęt foto, jak podejrzewam , to w beiksie poboczna część sprzedaży
Weźcie pod uwagę, że na roadshow prezentowano głównie rzeczy do pracy wideo a nie foto
potwierdzam wypowiedz kol. josifa , w Łodzi było to samo , miał być Canon ale dał ciała i było go brak.Pokaz był dla wybranych i to w temacie TV i Video .
a może wstyd "to coś" pokazywać ludziom? bo nie wierzę że udostępnienie kilku testowych egz. przekracza logistyczno-finansowe możliwości firmy Canon. :shock:
ps. tak mi sie skojarzyło że w zasadzie kelner z odgrzanym kotletem też sie w światła jupiterów nie pcha.:mrgreen:
potwierdzam wypowiedz kol. josifa , w Łodzi było to samo , miał być Canon ale dał ciała i było go brak.Pokaz był dla wybranych i to w temacie TV i Video .
tutaj aparaty i szkiełka były, nawet jakaś pani fotograf z nimi.
sam nie dałem rady pojechać tylko ekipę wysłaliśmy,
to są raczej prezentacje dla firm a nie dla indywidualnych użytkowników.
choć podejrzewam że gdyby ktoś się zgłosił to pewnie wpisaliby na listę
ja wysłałem aż cztery osoby i nie było problemów
Przyznaję, że na taki myk nie wpadłem ;)
Co do olewania - po co generować dodatkowe koszty na promocje (które, koniec końców, pokrywamy my sami), skoro listy zamówień pełne?
To mogłoby nawet - przy ograniczonych mocach produkcyjnych - pogorszyć sytuację, bo wydłużyłyby się kolejki.
Prababcia mawiała: "pewnie to dziadostwo, skoro wciskają reklamę!" ;)
Rosemary
21-11-2008, 12:42
W niedziele zajrze na niewielkie targi http://www.photoadventure.at/de/start.html
Nie mozna ich porownywac z Photokina ale w 2007 Canon mial fajne stoisko. Ciekawe czy pokaza dwojke.
towersivy
21-11-2008, 12:49
Dzwoniłem dzisiaj do dystrybutora w PL, i z dniem 3-7 grudnia korpusy maja byc dostępne, jednak nie znam jeszcze dokładnej ceny.
Pzdr.
eee... myslisz, ze w Holandii jest inaczej? Canon ma 28-29 listopada prezentacje w duzym holenderskim sklepie i na tej prezentacji ma byc 50D ale 5DmkII nie.
No wiesz, Holandia to malutki kraj, który ma mniej niż połowę mieszkańców Polski.
justanimage
21-11-2008, 13:00
co z tymi rawami z wrocławia? gdzieś leża??
PS> Dobra, wykonałem z czystej ciekawości telefon i podzielę się informacją.
[...]
5d mkII - jest "problem" techniczny - konkretów nie znam, ale informacja jest taka, że po prostu jeszcze nie rozpoczęli produkcji finalnego produktu. Jak dobrze pójdzie - będzie na wiosnę.
Dzwoniłem dzisiaj do dystrybutora w PL, i z dniem 3-7 grudnia korpusy maja byc dostępne, jednak nie znam jeszcze dokładnej ceny.
Pzdr.
No, to wkrótce się okaże, czyj dystrybutor jest lepszym źródłem informacji ;P
Może oba źródła są dobre ... będą 3 grudnia z "problemem" technicznym ....:mrgreen:
Chłopaki spieszcie się bo tych 3 tyś postów możemy nie zrobić do pojawienia się piąchy MKII na półkach :mrgreen:
Może rzucą to co mają, a potem wyjdzie nowy firmware ? :)
czyli obstawiamy towersivy vs cichy. Kto przyjmuje zakłady ?
Cichego dane są dość stare.Myślę,że dystrybutorzy sami dokładnie nie wiedzieli wtedy kiedy dostaną puszkę.Towers dzwonił dzisiaj wiec mogło się dużo pozmieniać. Nie ma co obstawiać który jest lepszy bo informacje datami różnią się dość bardzo.
Nie ma co obstawiać który jest lepszy bo informacje datami różnią się dość bardzo.Oczywiście, że nie ma co obstawiać! Po prostu cała ta sytuacja jest dosyć groteskowa. Nikt nic nie wie, żadnych oficjalnych informacji, zmiany terminów, no cyrk po prostu. A mój post był lekko ironiczny.
cabretti
21-11-2008, 15:35
Sprostowanie na imprezie był przedstawiciel Canon PL. < dzięki wielkie dla Pana Roberta:-) > i to jego zabawki macałem ;-) NIE JEST TO TEST !!! a jedynie pogląd na sprawe fotki przykładowe swiatło "mieszane" holegeny i inne żarowy... było juz ciemno na dworze a i chyba problem z wyjsciem... dla porownania 5 d i 50 d (ekspozycja przypadkowa)
5d mark II/ iso 3200
http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d.CR2
http://fotomagic.republika.pl/obrazki/50 d.CR2 za chwile...
mam słabe łacze Pozdrówka
W Fotoit przed chwila mi powiedzieli, ze bedzie dopiero po Nowym Roku.
czyli obstawiamy towersivy vs cichy. Kto przyjmuje zakłady ?
Z całym szacunkiem dla Cichego za dorobek foto oraz z nadzieją - obstawiam towersa :-)
również szacun dl Cichego ale obstawiam towersa. na 6 grudnia ;)
W C1 nie wygląda to dobrze :(
cabretti
21-11-2008, 16:12
Doświadczenia 20/30D oraz 1D aż tak się tym "macaniem" nie podniecam ;-) czuje lekki niedosyt "obsługi" i AF po 1D... (do którego ciągle się przyzwyczajam) 21 mpx robi swoje to dobra puszeczka jak dla mnie b. mała głebia ostrości z jasnymi szkłami cóż FF... dość wolna praca z 85/1.2to szkło tak ma) w reportażu chyba chciałbym szerszy AF niz przekierowywać..czy bawić sie guzikami.. przyjemne menu na + sprawność AF też na + ( zależy z czym porównywać)
aha 20 minut to zamało zeby wyrobic sobie zdanie na temat tego aparatu napewno krok do przodu Zdjęcie w warunkach dość trudnych napewno lepiej wyjdzie na plenerze ale tu to nawet 20D mi wystarcza :-D
W C1 nie wygląda to dobrze :(
W DPP IMO nie jest źle....detal jest naprawdę niezły,tylko kolorowy szum trzeba zwalczać.Patrzą gdzie faktycznie jest punkt ostrości to znajduję go na mankiecie marynarki bo twarz jest na tylnej granicy GO.Prosimy o jeszcze. W C1 bawiąc się poprzednimi RAWami zamieszczonymi kilkaset postów wyżej także uzyskiwałem gorszą ostrość i mocniejsze zaszumienie. Po prostu DPP to może skromny aczkolwiek moim zdaniem najlepszy ''odrawiacz'' do RAWów z Canona.
tylko jakby bylo jakies male ISO moze to ja bym tez poprosil. Dwa, to szkoda, ze w dpp to do optymalizacji swiatla dziala tylko z nowymi puchami
Kolekcjoner
21-11-2008, 16:51
Z tymi pokazami to klapa. przegapilem w rzeszowie z powodu znikomej promocji. o rołdach nikona moj czteroletni syn nawet slyszal. ach beznadizeja z ty canonem
Z tego co mi mówił kolega (zajmuje się video) to był to pokaz dla filmowców. Zresztą większe firmy zaproszenia dostały. I raczej nastawiony na to żeby pokazać możliwości nowego wynalazku dla nich.
również szacun dl Cichego ale obstawiam towersa. na 6 grudnia ;)
Z całym szacunkiem panowie, ale sam pisałem dużo wcześniej, że na mikołajki "może być" - jak oficjalnie poinformował C.
"może być" nie oznacza, że będzie,...
..."może być" również Quppa:mrgreen:.
Ktora wersje DPP macie ze mozecie otworzyc te RAW z 5D mkII
Ja mam 3.2.0.6 i nie moge ich wywolac. Dzieki za info
ArekLodzPl
21-11-2008, 17:00
Sprostowanie na imprezie był przedstawiciel Canon PL. < dzięki wielkie dla Pana Roberta:-) > i to jego zabawki macałem ;-) NIE JEST TO TEST !!! a jedynie pogląd na sprawe fotki przykładowe swiatło "mieszane" holegeny i inne żarowy... było juz ciemno na dworze a i chyba problem z wyjsciem... dla porownania 5 d i 50 d (ekspozycja przypadkowa)
5d mark II/ iso 3200
http://fotomagic.republika.pl/obrazki/50 d.CR2 za chwile...
mam słabe łacze Pozdrówka
Powiedz czemu nie mogę niczym tego tiffa otworzyć: ani DPP 3.4.1, ani PS CE, ani ACDSee
Powiedz czemu nie mogę niczym tego tiffa otworzyć: ani DPP 3.4.1, ani PS CE, ani ACDSee
DPP 3.5.1 (http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&tabact=DownloadDetailTabAct&fcategoryid=314&modelid=16307)
Ściągnij sobie nowe DPP 3.5.1...czyta RAWy z 5D MKII i 50D.PS CE chyba nie będzie czytał gdyż nie wiem czy nowy ACR będzie pod nim działał.
Dzieki wlasnie sciagam. A jak wyglada sprawa z LR da sie to jakos otworzyc?
Może rzucą to co mają, a potem wyjdzie nowy firmware ? :)
A w opisie:
- one cross-type AF point - fixed
Gorączka jak pod sklepem mięsnym w czasach PRL, rzucili towar do sklepu :lol:
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Grunwald_bitwa.jpg)
5d mark II/ iso 3200
Znowu mi - piaskowemu miszczowi - przypada zaszczytna rola.
Odpalam DPP i wrzucam rawa z linku, yyy???... gustaw blur, no dobra jakieś zumidło, kolega cabretti nie zapanował nad modelką czy ręką... OK.
Ctrl+I i opada szczęka: WTF? Szkło to 85LII, f/2.0 i owner: Robert Woźniak, CEO Canon.pl.
F/2.0 czyli powinno być OSTRO, OK szukam (po polsku, nie czesku ;) ) i jest zguba... prawy rękaw pani jest normalnie ostry jak na f/2.0 z 85LII.
Biorąc pod uwagę jak daleko od oczu jest pkt ostrości delikatnie przypuszczam, że kolega cabretti jest poza podejrzeniami.
Nie pojmuję jak Canon może pojechać na demo show z tak rozregulowanym zestawem, ja odbieram to tak: chceta oglądajta, nie chceta nie oglądajta... i tak kupita...
Jeśli ktoś jeszcze nie wie dlaczego Niedźwiedź czy Adam kupili Nikony to może ja - nieśmiało - w ich imieniu rzucę: CAM 3500FX.
czekam na wyrok, proszę o łagodny wymiar kary
cabretti
21-11-2008, 18:46
"""kolega cabretti jest poza podejrzeniami."" e tam sam sie podejrzewam czasem hii nikt nie jest idealny ;-) mając za sobą 10 napierających gapiów łatwo sie przesunać o parę cm
tu iso 6400 http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d 6400.CR2
I jak tam sprawa się ma z tą stalką 35mm u nikona? Z litości dla canona jeszcze tego nie wypuścili? Kompletnie tego nie rozumiem, takie szkiełko to nie jest chyba ultra skomplikowana sprawa a to jest jedyna rzecz która wielu ludzi na sile trzyma w canonie.
tu iso 6400 http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d 6400.CR2
Thx. Niesamowita matryca.
cabretti
21-11-2008, 19:19
gdzie ta ostrość hii..>>> tu :mrgreen:http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d 1250.JPG
chwilę cierpliwości jeszcze... ROADSHOW w 12... miastach i nikt nie robił fotek ??? mądrale tylko pierdu piredu na forum ;-) ech.. ludzie, ludzie trzeba się interesować hiii szansa jeszcze tu>>>
Restauracja VIP - al. Niepodległości 44, Kraśnik / Dojazd >>>
04.11.2008 - Gdańsk
Hotel Posejdon - ul. Kapliczna 30, Gdańsk / Dojazd >>>
05.11.2008 - Toruń
Hotel Filmar - ul. Grudziądzka 45, Toruń / Dojazd >>>
06.11.2008 - Poznań
System Hotel - ul. Lechicka 101, Poznań / Dojazd >>>
07.11.2008 - Łódź
Hotel Ambasador - ul. Kosynierów Gdyńskich 8, Łódź / Dojazd >>>
17.11.2008 - Rzeszów
Hotel Prezydencki - ul. ul. Podwisłocze 48, Rzeszów / Dojazd >>>
18.11.2008 - Kraków
Hotel Artur - ul. Aleksandry 30, Kraków / Dojazd >>>
19.11.2008 - Katowice
Park Hotel Diament - Wita Stwosza 37, Katowice / Dojazd >>>
20.11.2008 - Wrocław
Hotel Orbita - ul. Wejherowska 34, Wrocław / Dojazd >>>
21.11.2008 - Kalisz
Hotel Malibu - ul. Poznańska 14, Kościelna Wieś / Dojazd >>>
25.11.2008 - Białystok
Hotel Titanic - ul. Pogodna 16D, Białystok / Dojazd >>>
26.11.2008 - Warszawa
Hotel Gromada - ul. 17 Stycznia 32, Warszawa (sala Koral, parter) / Dojazd >>>
Zgłoszenia przyjmujemy mailowo pod adresem: rejestracja@beiks.pl lub telefonicznie pod nr 081 825 97 22.
Ilość miejsc ograniczona!
POWODZENIA !!!
Allensteiner
21-11-2008, 19:50
Gorączka jak pod sklepem mięsnym w czasach PRL, rzucili towar do sklepu :lol:
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Grunwald_bitwa.jpg)
ale winieta, czym to robione ? :mrgreen:
bierhoff
21-11-2008, 20:08
18.11.2008 - Kraków
Hotel Artur - ul. Aleksandry 30, Kraków / Dojazd >>>cholirka - toż to 10 minut ode mnie... szkoda, że trzy dni temu... :-(
tu iso 6400 [url]http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d 6400.CR2
Strasznie zwichrowane światło. Ale to, co wyszło z matrycy mi się podoba :mrgreen:
cabretti
Weź pod uwagę, że dzisiaj już jest 21.11.2008 więc twoja informacja jest "ciut" późna
Zostały raptem Białystok i Warszawa
Ja gdybym wiedział, że 18.11.2008 jest w Krakowie, to na 100% bym poszedł, ale NIGDZIE nie było to rozpropagowane
Moze ktos wywolac jakiegos RAWa i podlinkowac bo ja musialbym cos posciagac najwidoczniej zeby to otworzyc :)
I jak tam sprawa się ma z tą stalką 35mm u nikona? Z litości dla canona jeszcze tego nie wypuścili? Kompletnie tego nie rozumiem, takie szkiełko to nie jest chyba ultra skomplikowana sprawa a to jest jedyna rzecz która wielu ludzi na sile trzyma w canonie.
Rzeczywiście dziwne, również dla mnie niezrozumiały opór by puścić takie szkło, sam jeszcze niedawno myślałem o Nikonie lecz w dużej mierze brak 35 f/1.4 przesądził o wybraniu FF Canona.
Rzeczywiście dziwne, również dla mnie niezrozumiały opór by puścić takie szkło, sam jeszcze niedawno myślałem o Nikonie lecz w dużej mierze brak 35 f/1.4 przesądził o wybraniu FF Canona.
Przecież nie bez powodu canon ma większą średnicę bagnetu.
Witać to dorze na zdjęciach w 5D matryca cała jak na dłoni jasna i widoczna u d700 matryca wygląda jak za ciasna rogi są schowane za pierścień bagnetu.
Owszem można zrobić i jasne szkła przy mniejszym otworze ale czy to będzie już ta jakość i ta cena ? Tu widać jasny problem nikona.
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Images/lensmount01-001.jpg)
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Images/lensmount02-001.jpg)
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond700/images/lensmount2-001.jpg)
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond700/images/lensmount1-001.jpg)
sebcio80
22-11-2008, 04:54
skoro zrobili 14-24 2.8, ktory w samych rogach na pelnej klatce ma prawie taka sama ostrosc jak w srodku kadru i kosi jakoscia wszystkie stalki Canona to chyba mozna... nawet jakby te 35 1.4 Nikona bylo 2 razy gorsze od 14-24 to i tak bylo by lepsze od 35L
gkmrtoip
22-11-2008, 10:20
powiedzmy sobie szczerze. canona wybiera sie dla ogniskowych >135mm a nikona <135mm
canon nie potrafi zrobic dobrego szerokiego szkla, a nikon dobrego tele.
powiedzmy sobie szczerze. canona wybiera sie dla ogniskowych >135mm a nikona <135mm
ja się nie zgadzam z ta tezą, zarówno Canon potrafi zrobić szeroki kąt jak Nikon tele. Wiele userów wybiera stajnię bardziej z powodu chociażby istnienia szkła, którego nie ma w innej np 35/1.4, 24/1.4 itd. Wielu musi odpowiedzieć na pytanie czy ważniejsze są preferencje kolorystyczne czy np sprawny i szybki AF. Jedenemu pasuje to innemu tamto. Problem polega na tym, że wyboru dokonujemy w nie bardzo komfortowych warunkach, ponieważ żadna z firm nie oferuje kompletu, cały czas wybór związany jest z pewnym kompromisem, co jest już trochę męczące. Zresztą obu firmom chyba zalezy na jak najdłuższym utrzymaniu status quo i chcociażby dlatego cały czas pozycjonują puszki "na zakładkę", bez bezpośredniej konfrontacji.
Podobają mi się takie uogólnienia. Sądząc po zestawie Twoich szkieł, chyba się trochę pomyliłeś przy wyborze systemu? ;)
Jeżeli Nikkory 200/2, 200-400, 300/4, 300/2.8, 400, 500, 600 to słabe tele to ja naprawdę ci współczuje, jedyne co to może są trochę przesolone (kasa).
To są nowe sample, jak zwykle w jpg wyglądają super: http://www.pbase.com/freelancerfoto/5dm2
To są nowe sample, jak zwykle w jpg wyglądają super: http://www.pbase.com/freelancerfoto/5dm2
Odpal DPP i zobacz ostatnio wystawione ISO3200. Oprócz średnio trafionego AF nie ma się czego czepnąć :-)
Oprócz średnio trafionego AF
No właśnie... oprócz tego oprócz nigdy nie można było się czego czepić...
a nikon dobrego tele.
Nie żebym chciał ci sprzedać moje :mrgreen:
http://www.nikoncafe.com/vforums/showthread.php?t=61674&page=1
Generalnie polecam całe lens lust na cafe
No właśnie... oprócz tego oprócz nigdy nie można było się czego czepić...
;-) Mam nadzieję, że mikroadjusty w menu pozwolą lepiej zapanować nad tym zjawiskiem. Gościom z Canona powinno się chcieć to podregulować przed prezentacją, ale mają podejście jakie mają...
;-) .... że mikroadjusty w menu pozwolą lepiej zapanować nad tym zjawiskiem. ...
tak tak będzie ..... nie 3-4 zdjęcia planszy testowej z różnymi f ale 30 zdjęć z różnymi f i różnymi korektami ... w pogoni za zagubioną ostrością
Wielu musi odpowiedzieć na pytanie czy ważniejsze są preferencje kolorystyczne czy np sprawny i szybki AF.
Odkąd są profile ACR wywołujące NEFy Nikona z kolorami jak z 5D to już nie ma takiego dylematu. Teraz można mieć i kolory i dobry AF oraz dużo lepszą i szybszą puszkę od 5D2 w niższej cenie, wystarczy kupić sobie D700.
Nie pakowałbym się teraz w 5D2. Ten aparat kosztuje dwa razy drożej niż powinien a nie oferuje nic nadzwyczajnego.
Lepiej kupić stare 5D i cieszyć się dobrymi zdjęciami z fajnych szkieł, albo D700 i powoli zbierać szklarnię. Nowe szkła od Nikona (24, 35) to tylko kwestia czasu i ostatni argument za Canonem pryśnie jak bańka mydlana.
ja się nie zgadzam z ta tezą, zarówno Canon potrafi zrobić szeroki kąt jak Nikon tele. Wiele userów wybiera stajnię bardziej z powodu chociażby istnienia szkła, którego nie ma w innej np 35/1.4, 24/1.4 itd. Wielu musi odpowiedzieć na pytanie czy ważniejsze są preferencje kolorystyczne czy np sprawny i szybki AF. Jedenemu pasuje to innemu tamto....
Podejrzewam, że te wymienione przez Ciebie szkła dla wielu osób były decydujące. Nie wiem jak u innych, ale u mnie po doświadczeniach z różnymi systemami (Nikon, Canon, Minolta) i posiadaniu wielu różnych obiektywów z czasem pozostają 2-3 ogniskowe po które najczęściej się sięga i je najbardziej lubi. W moim wypadku to 24mm, 35mm i 85mm. To zdecydowało o wyborze.
canon nie potrafi zrobic dobrego szerokiego szkla, a nikon dobrego tele.bardzo kontrowersyjna teza, a raczej dwie tezy. Znam tele nikona których nie ma się co czepiać (200/2, 300/2.8, 400/2.8, 500/4, 600/4 a i kilka innych),a w canonie wiele osób twierdzi, że siedzi dla jasnych ślubnych 35 mm i podobnych, a to sa szkła <135 mm
Ja jestem raczej pewien, że koledze pokręciły się znaki < z > :)
Wtedy wszystko byłoby w porządku...
Kolekcjoner
22-11-2008, 15:07
Nie koledze się nic nie pokręciło to po prostu generalizowanie bez sensu.
Nie koledze się nic nie pokręciło to po prostu generalizowanie bez sensu.
No bo to jest tak: Canon ma lepsze szkła >135mm i szkła <135mm dla których lepiej mieć Canona niż Nikona :lol::lol::lol:
No bo to jest tak: Canon ma lepsze szkła >135mm i szkła <135mm dla których lepiej mieć Canona niż Nikona :lol::lol::lol:
Co wiecej, ma też lepsze szkła < f=2.8 i > f=2.8 :P
Edit: Podchodząc matematycznie to wynika, że szkła =135mm lub z f=2.8 są lepsze w Nikonie ;)
ogladam 3200 i 6400 wywolane w dpp i powiem ze jest rewelacyjnie...
MINUSEM OGROMNYM sa 30mb PLIKI !!!!!!!!
Chcialbym jeszcze zobaczyc srawy 10mb. jesli beda jescze lepsze to 12800 bedize absolutnie uzywalne !!!!!!!
Jescze raz ogladam i nie moge uwierzyc!!! fenomenalne !!!!!!
Calosc
Iso 3200
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/159/clipboard02dtk8.jpg)
i crop 50%
źródło (http://img440.imageshack.us/img440/5456/clipboard02swi6.jpg)
i 6400
calosc
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/8909/clipboard02ssssdd3.jpg)
i 50%
źródło (http://img167.imageshack.us/img167/668/clipboard04sssssssxr6.jpg)
Uwaga
Nie znam sie najlepiej na dpp wiec mysle ze moze byc lepiej u kogos w doswiadczonych rekach
Mógłbyś proszę podać źródełko tych rawów? Albo przegapiłem, albo znaleźć nie potrafię ;/
chyba mnie masz w 'ignore user' ;)
Chyba to 3200 jest minimalnie troszkę za mało odszumione. Generalnie - bardzo dobrze :)
Mógłbyś proszę podać źródełko tych rawów? Albo przegapiłem, albo znaleźć nie potrafię ;/
chyba mnie masz w 'ignore user' ;)
Proszę bardzo :
ISO 3200 (http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d.CR2)
ISO 6400 (http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d 6400.CR2)
K_RED_KA
22-11-2008, 20:44
Przecież nie bez powodu canon ma większą średnicę bagnetu.
Witać to dorze na zdjęciach w 5D matryca cała jak na dłoni jasna i widoczna u d700 matryca wygląda jak za ciasna rogi są schowane za pierścień bagnetu.
Owszem można zrobić i jasne szkła przy mniejszym otworze ale czy to będzie już ta jakość i ta cena ? Tu widać jasny problem nikona.
http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Images/lensmount01-001.jpghttp://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Images/lensmount02-001.jpg
http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond700/images/lensmount2-001.jpghttp://a.img-dpreview.com/reviews/nikond700/images/lensmount1-001.jpg
wielkość dziury da się ominąć by nie była problemem. Ważna jest jeszcze odległość od matrycy do tylnej soczewki szkła. Nikon i Canon mają te odległości różne więc nie jest problemem zrobić szkło które ma światło 1.4 w Nikonie zważywszy że są manualne Nikkory (AI-S) 35mm, 50mm, 85mm z bagnetem F ze światłem 1.4
Nawet jest 50-tka z światłem 1.2 więc da sie tylko trza natłuc do łba kitaj... ;)
Po tych samplach to bym powiedział że za pięknie to nie wygląda. Cropy 50% a szum już w średnich tonach jest widoczny. Na razie jakiejś przewagi do RAWów ze starego 5D przejechanych dobrą odszumiarką nie widać.
Proszę bardzo :
ISO 3200 (http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d.CR2)
ISO 6400 (http://fotomagic.republika.pl/obrazki/5d 6400.CR2)
Dziękuję bardzo! ;)
photographus
22-11-2008, 21:27
skoro zrobili 14-24 2.8, ktory w samych rogach na pelnej klatce ma prawie taka sama ostrosc jak w srodku kadru i kosi jakoscia wszystkie stalki Canona to chyba mozna... nawet jakby te 35 1.4 Nikona bylo 2 razy gorsze od 14-24 to i tak bylo by lepsze od 35L
To pokaż jakieś zdjęcie z tego 14-24, które kosi np 35 1.4 L :razz:
O rany, ja głupi. Chyba wyrzucę wszystkie jasne elki i stałki poniżej 135 i przeskoczę na nikonowskie super szkła. :lol:
Jednego nie rozumiem. Skoro ten Nikon taki the best i niedrogi, to dlaczego większość zawodowego świata małego obrazka na Canonie jednak stoi? Nic innego jak marketing chyba :confused:
Jednego nie rozumiem. Skoro ten Nikon taki the best i niedrogi, to dlaczego większość zawodowego świata małego obrazka na Canonie jednak stoi? Nic innego jak marketing chyba :confused:
Naleciałości z ubiegłych lat, kiedy to Nikon troszkę przysnął.
Teraz jak tylko wypuści jakieś dobre 35mm i może odpowiedniki szkieł L f/4 za Canonem nie będzie stał już żaden argument.
Naleciałości z ubiegłych lat, kiedy to Nikon troszkę przysnął.
Teraz jak tylko wypuści jakieś dobre 35mm i może odpowiedniki szkieł L f/4 za Canonem nie będzie stał już żaden argument.
Trochę mi się to nie trzyma kupy ;)
O ile rozumiem, że mieli kłopoty z matrycami, to nie rozumiem, dlaczego w tym czasie nie wypuszczali właśnie owych budżetowych f/4, czy superjasnych szerokich kątów?
Przecież właśnie wtedy, kiedy nie mogli konkurować matrycami powinni byli przycisnąć szkłami, nie?
PS
Żeby było jasne - jako użytkownik sprzętu Canona czekam tych Nikonowych szkieł jak kania dżdżu!
O ile rozumiem, że mieli kłopoty z matrycami, to nie rozumiem, dlaczego w tym czasie nie wypuszczali właśnie owych budżetowych f/4, czy superjasnych szerokich kątów?
Przecież właśnie wtedy, kiedy nie mogli konkurować matrycami powinni byli przycisnąć szkłami, nie?
Konkurowali korpusami np. D200. A ze szkłami to kto ich tam wie, może priorytetem były wtedy szkła do cropa.
Konkurowali korpusami np. D200.
... i lampami chyba też ;)
A przy okazji...
AF sucks in movie mode. You have 3 AF options: quick view, live view & face detect. Quick view focuses upon activation and then doesn't focus again (from what I can tell). Live view allows you to press the AF-ON button and focus but it's slow and hunts and doesn't follow focus of subject unless you keep AF-ON pressed. Finally there's face detect, which works well until the person looks down or sideways, etc. and then it can't detect it's a face anymore and you lose focus.
The speed of AF in these modes may seem slow to the average viewer if it is performed while recording a movie.
;)
PS
Żeby było jasne - jako użytkownik sprzętu Canona czekam tych Nikonowych szkieł jak kania dżdżu!
jedna szeroka, jasna stałka w Nikonie jest - jest jaka jest, ale jest.
co do szkieł f/4 sam się zastanawiam dlaczego Nikon nie wpadł na ten pomysł po dzień dziś - czego wyraz dałem nie raz na forum Nikona ku ogromnemu niezadowoleniu fanatyków Nikona (pozdrawiam serdecznie :)).
Ale te pytania powinniśmy już kierować do działu marketingu żółtej firmy.
Bezwzględnie wykorzystana szansa w czasach debiutu cyfrowej tj. wspaniałe matryce czy to CCD czy CMOS, w starych (AF i ogólnie ergonomia Mk I i II vs. Mark III) jak świat korpusach 1D/s, Mark II i Mark III oraz tańsza szklarnia pro. Do tego podkupowanie pros (twój marketing) i kilka kluczowych szkieł zarówno w automacie - 35/85/135/200/1.8, jak i w manualu - seria szkieł TSE
Ceną bycia w Canonie (imho) był i nadal jest do kitu AWB (patrz Olympus np. E-10) i ogólnie kolor,* out of box - patrz D2h, D200. O autofokusie nie wspomnę bo nie kopię leżącego...
* - nie dotyczy 1D
czy ktos ma moze zdjecia z 5DmkII zrobione przy innej czulosci niz ISO 3200 i wzwyz.
mam na mysli jakies normalne ISO 100 czy nawet ISO 800, po ktorym mozna by ocenic szczegolowosc obrazu tej matrycy. bo po tym powyzej, to mozna sie, owszem, poonanizowac, ale nie nad detalami tylko nad skutecznym odszumianiem zdjec (niezaleznie od tego na ktorym etapie procesu powstawania JPEG-a).
czy ktos ma moze zdjecia z 5DmkII zrobione przy innej czulosci niz ISO 3200 i wzwyz.
mam na mysli jakies normalne ISO 100 czy nawet ISO 800, po ktorym mozna by ocenic szczegolowosc obrazu tej matrycy. bo po tym powyzej, to mozna sie, owszem, poonanizowac, ale nie nad detalami tylko nad skutecznym odszumianiem zdjec (niezaleznie od tego na ktorym etapie procesu powstawania JPEG-a).
takie jeno
http://www.pbase.com/freelancerfoto/image/106203406
Rosemary
23-11-2008, 00:09
http://www.unwir3d.com/887253/canon-5d-mark-ii-released-china-available-retailers-beijing
http://www.unwir3d.com/887253/canon-5d-mark-ii-released-china-available-retailers-beijing
Cena samego body na poziomie 8k (zl) optymizmem nie napawa... Ciekawe ile będzie kosztował na starcie w Polsce i ile mu się uda stanieć do wiosny....
wakeford
23-11-2008, 00:42
... czytając to wszystko to jednak myślę o przesiadce na Nikona D700. Mam już 5D, takiego autofocusa drugi raz nie zdierżę i to za 8 tys zł !!!!!!!!!!! w gorszych warunkach na zoomie 70 - 200 2,8 is AF w ogóle nie może nastawić ostrości, zdjęcia w ruchu - można zapomnieć !!!
Może ktoś mnie odwiedzie od tego pomysłu !!!!!!!!!?, bo słyszałem, że nikon też ma jakieś wady: dziwna kolorystyka, jakieś problemy z BW.
Trochę szkoda mi szkieł Canona, ale body za 8 tys musi robić to, co zamierza fotograf, a nie na odwrót, jak to jest w 5D. Co do szkieł to i tak używam tylko: 50 1,4, 70-200 2,8 is i 24 - 105 f4 is. Planowałem zakup 85 1,2 i 35 1,4 -szkoda, że nikon ich nie ma.
Co do 5D markII to jeszce trzyma mnie przy nim to wysokie iso, ale też widzę z sampli, że jakoś lepiej niż w starym 5 D nie jest - tylko cena jest lepsza:lol: W ogóle canon kpi sobie z klientów w żywe oczy!
Konkurowali korpusami np. D200. A ze szkłami to kto ich tam wie, może priorytetem były wtedy szkła do cropa.
niestety ale tak. Firma zarabiała kasę na lepsze projekty (D3)
co do szkieł f/4 sam się zastanawiam dlaczego Nikon nie wpadł na ten pomysł po dzień dziś - czego wyraz dałem nie raz na forum Nikona ku ogromnemu niezadowoleniu fanatyków Nikona (pozdrawiam serdecznie :)).
Ale te pytania powinniśmy już kierować do działu marketingu żółtej firmy.:-D od razu fanatyk :-D
Ja bym tez miał pytania do marketingu, ale widzę inne braki (bo mam inne potrzeby :)). To skandal by nikon miał najmniejszą co do ilości MPx matrycę ze wszystkich producentów lustrzanek:sad: studyjniacy nie są "pieszczeni" (natywne ISO 200 itd)
... czytając to wszystko to jednak myślę o przesiadce na Nikona D700. Mam już 5D, takiego autofocusa drugi raz nie zdierżę i to za 8 tys zł !!!!!!!!!!! w gorszych warunkach na zoomie 70 - 200 2,8 is AF w ogóle nie może nastawić ostrości, zdjęcia w ruchu - można zapomnieć !!!
Może ktoś mnie odwiedzie od tego pomysłu !!!!!!!!!?
Co do skuteczności AF to bym się jeszcze wstrzymał z oceną. Na razie wiadomo tylko że układ punktów jest tak samo beznadziejny i że tylko krzyżowy centralny. Możliwe jednak że sama skuteczność jest lepsza i jeśli tylko używanie centralnego punktu Cię zadowala to może nie być źle.
Co do odpowiedników szkieł po przesiadce to masz 70-200/2.8VR, Sigma 50/1.4 i do tego jakiegoś zooma typu 24-120mm VR albo 24-70/2.8.
takie jeno
http://www.pbase.com/freelancerfoto/image/106203406
no dzieki. chociaz, obiektywnie rzecz ujmujac, nie do konca chodzilo mi o ocene szczegolowosci w obszarach poza ostroscia, a tu praktycznie tylko takie ;)
tak ze czekam dalej
... czytając to wszystko to jednak myślę o przesiadce na Nikona D700. Może ktoś mnie odwiedzie od tego pomysłu !!!!!!!!!?, bo słyszałem, że nikon też ma jakieś wady: dziwna kolorystyka, jakieś problemy z BW.
AWB jakiś rewelacyjny nie jest ale sądzę, że na tym poziomie zaawansowania to raczej nie problem...
reszta to bajki z mchu i paproci - coś a'la Yeti - wszyscy słyszeli ale nikt nie widział :D
I nie sądzę, aby ktoś rozsądny mógł Cię od tego odwieźć - w obecnej chwili stosunek ceny do jakości D700 jest absolutnie bezkonkurencyjny. Body niewiele droższe od 5D a deklasuje je pod KAŻDYM względem.
Problemem dla Ciebie jest nadal brak 35mm oraz 24-105. 85mm jest doskonałe 85/1.4 - o takiej jakości wykonania Canon może pomarzyć, optycznie również rewelacja. Niewiele ciemniejsza od L 1.2 ale za to znacznie lepiej wykonane, szybsze niż ślimakowate L i sporo tańsze.
W ogóle canon kpi sobie z klientów w żywe oczy!
Tutaj w pełni się z Tobą zgadzam - żenada...
:-D od razu fanatyk :-D
No proszę - uderz w stół... ;)
Ale te kwestie już sobie dogłębnie wyjaśniliśmy w innym miejscu :)
Kolekcjoner
23-11-2008, 04:11
Może ktoś mnie odwiedzie od tego pomysłu !!!!!!!!!?, bo słyszałem, że nikon też ma jakieś wady: dziwna kolorystyka, jakieś problemy z BW.
Trochę szkoda mi szkieł Canona, ale body za 8 tys musi robić to, co zamierza fotograf, a nie na odwrót, jak to jest w 5D. Co do szkieł to i tak używam tylko: 50 1,4, 70-200 2,8 is i 24 - 105 f4 is. Planowałem zakup 85 1,2 i 35 1,4 -szkoda, że nikon ich nie ma.
Co do 5D markII to jeszce trzyma mnie przy nim to wysokie iso, ale też widzę z sampli, że jakoś lepiej niż w starym 5 D nie jest - tylko cena jest lepsza:lol: W ogóle canon kpi sobie z klientów w żywe oczy!
Ale po co odwodzić? Jak Ci odpowiada D700 to na prawdę nie ma się nad czym zastanawiać - jeśli nie jest dla Ciebie problemem zmiana szkieł oczywiście. Z czysto egoistycznych pobudek jestem za tym żeby jak najwięcej osób przesiadło się na Nikony.
BTW, masz albo zepsutą puszkę albo szkło, bo mój 30D z 70-200 radzi sobie znakomicie (koncerty - ciemno, kiepski kontrast, ruch). 5D ma lepszy AF niż 30D więc coś jest nie tak.
Jpg prosto z puszki po przepuszczeniu przez Neat Image i resize do 6mpx.
ISO 6400
źródło (http://img385.imageshack.us/my.php?image=5dmkiiiso6400jm5.jpg)
źródło (http://g.imageshack.us/thpix.php)
ISO 12800
źródło (http://img92.imageshack.us/my.php?image=5dmkiiiso12800vm1.jpg)
Nie otwierają mi się?
EDIT
Już ok.
Iso 6400 super, tylko dlaczego nie ma żadnych fotek na wysokim iso zrobionych w trudnych warunkach? Wolałbym takie foty oglądać i wyciągać wnioski. Jak coś jest dobrze oświetlone, to iso 3200 nawet w 30d wygląda OK.
Paweł Grabowski
23-11-2008, 11:52
Lepiej kupić stare 5D i cieszyć się dobrymi zdjęciami z fajnych szkieł, albo D700 i powoli zbierać szklarnię. Nowe szkła od Nikona (24, 35) to tylko kwestia czasu i ostatni argument za Canonem pryśnie jak bańka mydlana.
Spróbuj kupić, to jest jak z małym fiatem w latach 70tych.
Pozdrowki
Paweł
Je też stoje przed - jak dla mnie - dużym dylematem:
Mam 40d i było dla mnie dojść oczywiste że przesiąde się na nastęce piątki,
ale powoli zaczynam się zastanawiać czy nie kupić po prostu 5d i do tego dwie L-stałki...
Co więcej - czytając narzekania na AF 5d/5dII i zachwyty nad d700 coraz częściej świta mi pomysł o przesiadce na N (bo jak nie teraz to kiedy) ?!!!
ALE: widziałem tysiące kapitalnych zdjęć (chodzi mi to tą "magię" 5d, i o specyfikę tych zdjęć i ich ostrość) z 5d, a z d700 widziałem głównie pochwały w postach i ew. ciekawą specyfikację.
(wiem, wiem że Nikon robi dobre aparaty a Canon dobre zdjęcia ;) )
Może ktoś poza wylewaniem żali albo pochwał mógłby podesłać jakieś "urzekając" foty (linki) z d700 - takie żebym się odkochał w 5d :) ???
ALE: widziałem tysiące kapitalnych zdjęć (chodzi mi to tą "magię" 5d, i o specyfikę tych zdjęć i ich ostrość) z 5d, a z d700 widziałem głównie pochwały w postach i ew. ciekawą specyfikację.
5D jest na rynku od 3 lat a D700 od 3 miesięcy.
TonyMontana
23-11-2008, 13:50
D700 - swietny sprzet, ale gdy przegladam jego obrazki, to jakos tak bez rewelacji, i jeszcze ten cholerny kolor czerwony, zbyt mocno przebarwiony, ktory wrecz wylazi ze zdjec. Z AWB tez roznie.
Swoja droga, to az sie wierzyc nie chce ze po tylu latach 5D wciaz wymiata w jakosci obrazka, a roznice wzgledem topowych nowosci sa wrecz duperelne.
Może ktoś poza wylewaniem żali albo pochwał mógłby podesłać jakieś "urzekając" foty (linki) z d700 - takie żebym się odkochał w 5d :) ???
Co prawda nie D700 a D3 (to prawie to samo), zapewne 5D też byś coś takiego zrobił, ale chcesz to masz:
http://www.pbase.com/naooooo/sanctuary_of_dryness
wakeford
23-11-2008, 14:16
jakoś nie chce mi się wierzyć że nikon D700/D3 robi wszystkie fotki w mocnej czerwonej tonacji - a 5D jest MAGICZNE. Otóż mam 5D i magiczne nie jest, a wszystko zależy od fotografa. W dobrych warunkach różnica 20D-5D jest niezauważalna - wiem bo robię na obu, dopiero na wyższym iso 5D pokazuje klasę. Poza tym widziałem ostatnio sporo fotek z Nikona D2H i żadnych zafarbów nie uświadczyłem.
to co mnie martwi w nikonach to jedynie to, że o ile Cichy na rację, że nikonowska 50 1,4 nigdy nie jest ostra na 1,4 - dla mnie byłby to ważny argument za canonem, bo sporo robię na 1,4 canowskiej i jest ostro, jeżeli 5D ustawi dobrze ostrość.
Co do 70 - 200 2,8 is + body 5D to sorry, ale jestem ślubnym fotografem i zaświadczam, że ten duet na słabo oświetlonej sali może 2 razy na 20 złapie ostrość - koncerty to inna sprawa, gdzie na scenie jest jaśniej niż w dzień.
TonyMontana
23-11-2008, 14:31
W Nikonie D2H/Hs czerwonych zafarbow nie uswiadczysz, w D3 takze nie, ale poogladaj troche sampli z D700, a tam zobaczysz ze czesto to zjawisko wystepuje, choc to dziwne bo to PRAWIE to samo co D3.
Moj kolega, posiadacz D700 tez sie na to uskarza. Moze to cos z softem? A moze to wydumany problem? Samemu trzeba ocenic;)
wakeford
23-11-2008, 14:39
...zależy w jakim nasileniu problem występuje, jeżeli ogólnie kolor skóry idzie w czerwony, to jest mały problem. Na samplach w necie nie stwierdzam tego, ale wiadomo mogli skorygować...
Co prawda nie D700 a D3 (to prawie to samo), zapewne 5D też byś coś takiego zrobił, ale chcesz to masz:
http://www.pbase.com/naooooo/sanctuary_of_dryness
hmm
d700 to nie d3 (jednak)
a poza tym te foty wcale do mnie nie przemawiają (chodzi mi o aspekt techniczny i ogólne wrażenie)
- jedyna dobra foto to ta zrobiona na 85mm f1,6 - a poza tym najbardziej podobały mi się na tej stronce foty z FinePix S5Pro ;)
Wim że 5d jest trzy lata a d700 3 msc. i ciężej o dobre sample, ale skoto to taka zaje$*%a pucha to jednak powinny jakieś być !!?
Rosemary
23-11-2008, 14:44
Wlasnie wrocilem z targow o ktorych pisalem wyzej. Pokazali nowa piatke. Niestety nie moglem wlozyc swojej karty. Pobawilem sie z pol godziny. Podpinalem 70-200 2,8, 24-70 i 17-40. Ogolnie wrazenie dobre. Nie mialem nigdy starej 5d i nie mam za bardzo porownania. Jesli chodzi o prace AF to mi cos takiego wystarczy. I z tym rozstawieniem punktow tez nie ma tragedii. Goscie z canona nawet nie wiedza kiedy trafi do sklepow. Bo ci co zamowili u najwiekszych handlarzy w austrii dostana pod koniec miesiaca albo w pierwszym tyg. grudnia. I bedzie to ograniczona ilosc. Puszka jest fajna. Ale cena...hmm. Gdyby kosztowala chocby o te 400 euro mniej... Troche przegieli z cena.
- jedyna dobra foto to ta zrobiona na 85mm f1,6 - a poza tym najbardziej podobały mi się na tej stronce foty z FinePix S5Pro ;)
Miaklem pisac to samo:)
Co do 70 - 200 2,8 is + body 5D to sorry, ale jestem ślubnym fotografem i zaświadczam, że ten duet na słabo oświetlonej sali może 2 razy na 20 złapie ostrość - koncerty to inna sprawa, gdzie na scenie jest jaśniej niż w dzień.
Co do 70 - 200 2,8 is + body 5D to sorry, ale i ja jestem ślubnym fotografem i zaświadczam, że ten duet na słabo oświetlonej sali może 2 razy na 20 nie złapie ostrości. masz walnięte - albo 70-200 albo 5d. powiedziałbym, że z całej mojej licznej szklarni 5d z 70-200 pracuje najlepiej - szybko i bardzo precyzyjnie.
co do nikona, magii 5d, itp - zaliczam się do fanów obrazka 5d, tych talibów, co to nic lepszego nie zobaczą gdzie indziej. od 3 dni mam d3, mękole workflow i czuję, że i tu coś wyczarować się uda ;)
to co mnie martwi w nikonach to jedynie to, że o ile Cichy na rację, że nikonowska 50 1,4 nigdy nie jest ostra na 1,4 - dla mnie byłby to ważny argument za canonem, bo sporo robię na 1,4 canowskiej i jest ostro, jeżeli 5D ustawi dobrze ostrość.
Jeśli przy systemie Canona trzyma cię tak słabe szkło jak 50/1.4 to jestem w lekkim szoku :lol:
Kup sobie Sigmę 50/1.4 do Nikona, tam podobno trafia bez problemu a jakość będziesz miał lepszą niż 50L i 50/1.4.
Jeśli przy systemie Canona trzyma cię tak słabe szkło jak 50/1.4 to jestem w lekkim szoku :lol:
Kup sobie Sigmę 50/1.4 do Nikona, tam podobno trafia bez problemu a jakość będziesz miał lepsze niż 50L i 50/1.4.
wczoraj przypiąłem S50/1.4 do d3 - trafia mniej więcej jak nikor 50/1.4 (bez afs'a) - powiedziałbym 9/10, ale też nie miałem czasu, żeby ja dokalibrować, wiec może być lepiej. za to plastyką obrazu jest od nikora kilka klas wyżej, obrazuje/bokehuje bardzo Lkowo.
u góry S, na dole N
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/3916/bokehan2.jpg)
wakeford
23-11-2008, 15:11
...może habakuk masz rację, mój zoom nie daje sobie jednak rady, kiedy jest przygaszone światło a para tańczy. Wtedy muszę używać 24-105. W normalnych warunkch nie ma problemu ani z 70-200 ani z innymi szkłami.
...może habakuk masz rację, mój zoom nie daje sobie jednak rady, kiedy jest przygaszone światło a para tańczy. Wtedy muszę używać 24-105. W normalnych warunkch nie ma problemu ani z 70-200 ani z innymi szkłami.
jeśli 24-105 daje rady, 70-200 też powinien. zbadaj problem :)
Kolekcjoner
23-11-2008, 15:18
Tak licytować się można w nieskończoność. Trzebaby porównać konkretne szkła i body w tych samych warunkach.
Co do światła na koncertach hmmm.... scena jak w dzień - fajnie by było :D. Ja robię często w takich warunkach, że na iso 3200 jest dramat z uzyskaniem jakiegokolwiek przyzwoitego czasu.
ISO 12800
źródło (http://img92.imageshack.us/my.php?image=5dmkiiiso12800vm1.jpg)
Jak na iso 12 tyś wygląda bardzo używalnie.
wakeford
23-11-2008, 15:26
Podsyłam link - jeżeli działa - do opinii gościa o D700, gośc z tego, co pisze robił na body 5D na zmianę z D700, ciekawe jest zdanie, gdzie pisze że AF w D700 przewyższa AF 5D o kilka klas.
http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=7590
Z tego wynika habakuk, że to twój artykuł - czekam więc na więcej uwag o D700 - dlaczego jednak wziąłeś D3 - jeżeli to, to samo...?
Podsyłam link - jeżeli działa - do opinii gościa o D700, gośc z tego, co pisze robił na body 5D na zmianę z D700, ciekawe jest zdanie, gdzie pisze że AF w D700 przewyższa AF 5D o kilka klas.
Taa.. po pierwsze ten "gość" to habakuk który napisał 2 posty ponad Twoim i z którym dyskutujesz ;), po drugie o ile pamiętam to Adam pisał gdzieś że trochę ta opinia została zweryfikowana, a skoro też jakieś 6 postów wyżej pisze że ma D3 to to D700 widać nie takie najbardziej wypasione..
:lol: ee, kto to jest?
wakeford
23-11-2008, 15:32
habakuk, nie kto inny...
hmm
a poza tym te foty wcale do mnie nie przemawiają (chodzi mi o aspekt techniczny i ogólne wrażenie) Wim że 5d jest trzy lata a d700 3 msc. i ciężej o dobre sample, ale skoto to taka zaje$*%a pucha to jednak powinny jakieś być !!?
Bo to jest ********a pucha i jest pełno zejbistych sampli, ale widać Tobie trudno dogodzić, coż każdy ma oczywiście swoj gust... Dziesiątki komentarzy ludzi pełnych zachwytu pod tą galerią na pbase, moja szczęka na ziemi, nie oznacza wcale, że akurat ta galeria do Ciebie nie musi przemawiać. A może masz jakąś galerię, która od Ciebie przemawia i z checią się podzielisz? (tylko proszę nie linkuj tu jakiś czarnobiałych artystycznych g...wien).
Pozdrawiam
oskarkowy
23-11-2008, 16:22
Nie słuchaj gościa, on bredzi jak potłuczony.
Co chwila zmienia aparaty, obiektywy i ciągle na coś narzeka. Sprzętu dla niego to jeszcze nie wyprodukowali.
Jest takie przysłowie, że złej baletnicy..
Zresztą wystarczy spojrzeć na jego zdjęcia.
Nie słuchaj gościa, on bredzi jak potłuczony.
Co chwila zmienia aparaty, obiektywy i ciągle na coś narzeka. Sprzętu dla niego to jeszcze nie wyprodukowali.
Jest takie przysłowie, że złej baletnicy..
Zresztą wystarczy spojrzeć na jego zdjęcia.
przesadziłeś. wygląda, jakby to był nielekki żart, a to prawda jest :lol:
oskarkowy
23-11-2008, 16:26
No widzicie? Jeszcze wypisuje w necie po pijaku :mrgreen:
Kolekcjoner
23-11-2008, 17:08
De EOS 5D Mark II is verkrijgbaar vanaf 24 november 2008!
Nie znam holenderskiego ale to chyba oznacza jutro? Akustyk.....???
Chyba jednak nie dojedziemy do 3000 postów - i dobrze. A Ci co siali defetyzm, że - problemy produkcyjne i dostępność w maju ;) :lol: - może się jednak zastanowią zanim napiszą coś takiego ;)8).
Oj, już tak nie kokietuj! ;)
A tak serio - spytam z ciekawości o różnice pomiędzy D700 a D3, bo kolega też miał kupić D700 jako drugie body, a "skończył" z dwoma D3.
Oj, już tak nie kokietuj! ;)
A tak serio - spytam z ciekawości o różnice pomiędzy D700 a D3, bo kolega też miał kupić D700 jako drugie body, a "skończył" z dwoma D3.
w obrazku specjalnych nie widzę, w af tez nie, ale i porównania bezposredniego nie mam. 2 sloty, grip, migawka pracuje inaczej niz w d700, wizjer 100%. chyba nic więcej nad to, niż można przeczytać :)
Nie znam holenderskiego ale to chyba oznacza jutro? Akustyk.....???
aye sir, yes sir!
"dostepny od 24 listopada" - tak powiedzial ;)
"przede wszystkim, nie popadajcie w panike, to moze byc lepszy cwaniak".
jak chcesz to mozesz podac swoj email na tej stronie:
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=notify&product=25845
to dostaniesz powiadomienie, jak kamera-express.nl bedzie mial 5DmkII na stanie. to duzy sklep, jest szansa, ze aparat bedzie szybko.
jesli nie to jest jeszcze chocby Calumet, ale nie wiem czy tam jest powiadamianie automatyczne.
w obrazku specjalnych nie widzę, w af tez nie, ale i porównania bezposredniego nie mam. 2 sloty, grip, migawka pracuje inaczej niz w d700, wizjer 100%. chyba nic więcej nad to, niż można przeczytać :)
Dzięki - a "u nas" boją się, że "taka piątka zniszczyłaby jedynkę" ;)
A tymczasem: http://www.engadget.com/2008/11/22/canon-eos-5d-mark-ii-spotted-for-sale-in-the-wilds-of-shanghai/ - "Chińczyki trzymają się mocno" ;)
Jemu wierzysz??
W plusach napisal ze WB dobry:) , nawet bardzo:)
Chwile pracowalem z 70-200 i obok 135L to najlepiej trafiajace szkla w canonie. TAk w dzien jak po ciemku
Dzięki - a "u nas" boją się, że "taka piątka zniszczyłaby jedynkę" ;)
A tymczasem: http://www.engadget.com/2008/11/22/canon-eos-5d-mark-ii-spotted-for-sale-in-the-wilds-of-shanghai/ - "Chińczyki trzymają się mocno" ;)
widze, że powoli mozna kase szykować. wreszcie sie skonczy ten durny watek a zacznie sie kilka nowych:
1. beznadziejny af w 5d mk II
2. mora w ....
3. dlaczego przy iso 25200 mam takie packi na ekranie?
4. uszczelnienia w 5.....
5. 5d mk II a sprawa polska
6. 5d mk II a kryzys finansowy
7. 5d mk II a indeks wig 20 (ten temat mnie najbardziej interesuje)
zapomniałem o czymś?
zapomniałeś, jaki statyw do kręcenia filmików:)
zapomniałeś, jaki statyw do kręcenia filmików:)
a widzisz. zapomniałem.
photographus
23-11-2008, 20:01
70-200 podpięte na 5D ma 2 celne na 20 strzałów w trakcie ślubów?
Chyba, że to ślub karaluchów...
albo był to ślub z przewagą gości z ADHD
Kolekcjoner
23-11-2008, 20:30
widze, że powoli mozna kase szykować. wreszcie sie skonczy ten durny watek a zacznie sie kilka nowych:
1. beznadziejny af w 5d mk II
2. mora w ....
3. dlaczego przy iso 25200 mam takie packi na ekranie?
4. uszczelnienia w 5.....
5. 5d mk II a sprawa polska
6. 5d mk II a kryzys finansowy
7. 5d mk II a indeks wig 20 (ten temat mnie najbardziej interesuje)
zapomniałem o czymś?
5D mkII - szumy przy iso .... /*.
mydło na zdjęciach z 5D mkII
problem z 5D mkII
czarne plamy z 5D mkII
5D mkII nie włącza się
5D mkII nierówno łapie ostrość
To są tematy z ostatnich dni z działu dslr (wstawiona nowa nazwa :mrgreen:). Że nie wspomnę już pomysłów co wybrać ......./*
/* - tu wpisać dowolną wartość z zakresu/rodzaj aparatu;)
albo był to ślub z przewagą gości z ADHD
Zazwyczaj ten 'typ' jak wypije to tak ma :lol:
5D mkII - szumy przy iso .... /*.
/* - tu wpisać dowolną wartość z zakresu/rodzaj aparatu;)
Dlaczego tylko z zakresu? Ja już czekam na pierwsze wątki "H2 forsowane +2EV" :mrgreen:
W końcu to całe 102400...
9. dlaczego nowa 5D nie ma autoHDR..??
10. jakie jest prawdopodobieństwo, że odklei się guma z uchwytu???
10. jakie jest prawdopodobieństwo, że odklei się guma z uchwytu???
to tylko w profesjonalnych modelach nikona.
to tylko w profesjonalnych modelach nikona.
Jak były upały ktoś pisał że w jego piątce też się to dzieje
Jak były upały ktoś pisał że w jego piątce też się to dzieje
wiesz miałem i 5 i jedynki i nic się nie odklejało. obiektyw z bagnetu też mi nie wypadał a to też tylko w profesjonalnych nikonach.
Jaki byłby wasz typ:
najmniej rozczarowująca premiera Canona od czasu 5D?
MINUSEM OGROMNYM sa 30mb PLIKI !!!!!!!!
Nie znam sie najlepiej na dpp wiec mysle ze moze byc lepiej u kogos w doswiadczonych rekach
No więc i ja obejrzałem.
Sprawa pierwsza, plik na ISO6400 został prześwietlony o 1EV a następnie w RAW forsownie wywołany -1EV (tak wywołał go Trampek na swoich samplach). Krótko mówiąc ma to niewiele wspólnego z ISO6400 a bliżej 3200. Detali to tam niewiele i ciężko z tym cokolwiek zrobić a to przecież f/2 z 85L więc teoretycznie żyletka. Widać już trochę czerwonych hot pikseli na czarnym za to bez bandingu. Zdjęcie też wygląda jakby było z back focusem bo ostrość jest dalej niż oczy. Czy to ten nowy wspaniały AF tak działa, czy 85L na f/2 nie trafiło? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wywołałem ten plik z wyłączonym odszumianiem i bez korekcji na -1EV, czyli tak jak został naświetlony.
źródło (http://img518.imageshack.us/img518/226/640000btt7.jpg)
źródło (http://img204.imageshack.us/img204/4286/640000ql8.jpg)
Cropy 100% wyglądają tak:
źródło (http://img134.imageshack.us/img134/5079/640004uv4.jpg)
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/7651/640001yu0.jpg)
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/159/640002ts8.jpg)
źródło (http://img529.imageshack.us/img529/8736/640003io4.jpg)
Po zresamplowaniu do rozmiarów 12.8mpix (stare 5D) szum w żaden magiczny sposób wyraźnie się nie zmniejsza. No i pamiętajmy że to nie jest ISO6400 a pic na wodę bo zdjęcie prześwietlone. Przy normalnym naświetleniu szum musi być większy.
Krótko mówiąc wielka kupa z poprawy jakości obrazu w stosunku do starego 5D. Ciekawy jestem jeszcze jak z DR.
P.S
Mam nadzieję że Pani pozująca do zdjęcia została uprzedzona że te RAWy będą tak wnikliwie analizowane na forum :lol:
P.S2
Nie twierdzę że Trampek coś chciał zmanipulować tym RAWem, po prostu odszumianie i korekcja były zapisane w RAWie a on tylko tak wywołał.
bierhoff
23-11-2008, 23:30
z drugiej strony patrząc, skoro matryca prawie dwa razy gęściej upakowana i zdjęcia porównywalne w poprzednikiem, to w sumie jakiś postęp być jest...
szkoda tylko, że nie lepiej dopracowane 12, a analogiczne 2x (nie pamiętam ile)...
z drugiej strony patrząc, skoro matryca prawie dwa razy gęściej upakowana i zdjęcia porównywalne w poprzednikiem, to w sumie jakiś postęp być jest...
No tak, są jeszcze filmy, live view, większy wyświetlacz i fajniejsze menu. Szkoda tylko że dwa razy drożej niż za starego 5D :lol:
No tak, są jeszcze filmy, live view, większy wyświetlacz i fajniejsze menu. Szkoda tylko że dwa razy drożej niż za starego 5D :lol:
masz 3056 postów narzekania na canona i jeszcze systemu nie zmieniłeś? masochista? zrób sobie dobrze na mikołaja i kup nikona. ty bedziesz szczęśliwy a ja tym bardziej nie musząc czytać twoich wynurzeń.
masz 3056 postów narzekania na canona i jeszcze systemu nie zmieniłeś? masochista? zrób sobie dobrze na mikołaja i kup nikona. ty bedziesz szczęśliwy a ja tym bardziej nie musząc czytać twoich wynurzeń.
Mnie stary 5D, choć toporny to wystarcza więc nie muszę na nic zmieniać a już tym bardziej na 5D2, który poza duperelami i ceną nic nowego nie wnosi. A jak nie chcesz czytać to jest opcja ignore.
Mnie stary 5D, choć toporny to wystarcza więc nie muszę na nic zmieniać. A jak nie chcesz czytać to jest opcja ignore.
5d ci wystarcza? to po co piszesz 1000 postów na temat tego jaki 5d mk II jest beznadziejny? nudzi ci sie?
MMM ale nie gadamy o kasie (przynajmniej ja nie gadam; i tu sie zgadzam z opinią Viteza - nie zaglądamy nikomu do kieszeni); rozmawiamy (a raczej teoretyzujemy) na temat właściwości tej puszki. I nie jest ona taka zła.
Moze nie wszystko jest tobie potrzebne, ale niektórzy czekają na "współczesne" ficzery.
Ja jestem zadowolony z takiej dupereli jak HDMI.
Tak samo jak mi się podoba notatka głosowa w 1DmarkuIII, bo przy ilości zdjęc, jakie robię w podróżach, czasami jest to znakomite rozwiązanie. A wiele osób wyśmiewało to jako zbędny ficzer...
Forsując cenę na pierwszy plan stawiasz się w szeregu malkontentów, którzy chcieliby mieć puchę klasy Ds'a w cenie 1000D
Mnie stary 5D, choć toporny to wystarcza więc nie muszę na nic zmieniać a już tym bardziej na 5D2, który poza duperelami i ceną nic nowego nie wnosi.
ale obiektywnie patrząc, Twoje posty w tym wątku wyglądają trochę jak jakaś terapia ;), niemal na siłę udowadniasz, wszelkimi możliwymi sposobami że 5DmkII jest do ****, pytanie tylko komu udowadniasz ... bo wygląda że najbardziej sobie. Chociaż rozumiem Twój problem (czyt. posiadaczy 5D mkI) - myślę że gdybym zaliczał się do tego grona to wraz z dniem premiery mkII poczułbym że zostały już tylko deesy.
Tak samo jak mi się podoba notatka głosowa w 1DmarkuIII, bo przy ilości zdjęc, jakie robię w podróżach, czasami jest to znakomite rozwiązanie.Popieram. Właśnie wróciłem z wojaży i rzeczywiście taki, może dla innych fotografujących, "bajer" jest czymś, na co zwróciłbym uwagę przy ewentualnym zakupie aparatu.
5d ci wystarcza? to po co piszesz 1000 postów na temat tego jaki 5d mk II jest beznadziejny? nudzi ci sie?Oprócz robienia zdjęć interesują mnie też nowe elektroniczne zabawki, ich możliwości etc.
Forsując cenę na pierwszy plan stawiasz się w szeregu malkontentów, którzy chcieliby mieć puchę klasy Ds'a w cenie 1000D
Chciał bym mieć puszkę klasy D700, 1Ds mi nie potrzebny.
niemal na siłę udowadniasz, wszelkimi możliwymi sposobami że 5DmkII jest do ****, pytanie tylko komu udowadniasz ... bo wygląda że najbardziej sobie.
Co to znaczy "niemal na siłę"? I co to znaczy że coś udowadniam? Wyrażam swoją opinię na temat 5D2, nikt nie musi się zgadzać, to tylko moje zdanie.
cały ten watek sprowadza sie do kasy; jak kogoś nie stać to usiłuje sobie wmówić jaki to mk II jest do **** bo filmy kręci.
MMM twoja stopka: "martwię się już tylko o światło" to tak dla szpanu co? powinno być: cieszę się jaki to nowy 5d jest ......wy
cały ten watek sprowadza sie do kasy; jak kogoś nie stać to usiłuje sobie wmówić jaki to mk II jest do **** bo filmy kręci.
Mnie stać, tylko to byłaby wywalona kasa w błoto bo nic realnie wpływającego na jakość fotografowania czy jakośc obrazu tam nie ma.
MMM twoja stopka: "martwię się już tylko o światło" to tak dla szpanu co? powinno być: cieszę sięjaki to nowy 5d jest ......wy
Jak uważasz że 5D2 jest świetny, sample Ci się podobają to napisz to. Czemu się przyczepiasz do tych, którzy mają inne zdanie?
Mnie stać, tylko to byłaby wywalona kasa w błoto bo nic realnie wpływającego na jakość fotografowania czy jakośc obrazu tam nie ma.
Jak uważasz że 5D2 jest świetny, sample Ci się podobają to napisz to. Czemu się przyczepiasz do tych, którzy mają inne zdanie?
5dmkII jest ********y. kupuje 2 szt. nie rozumiem tylko dlaczego mam o tym pisać na forum? kupuje bo lubie i nic komu do tego. dla mnie to tylko narzędzie; jak młotek. A 5d mk II to świetne narzędzie.
photographus
24-11-2008, 01:01
cały ten watek sprowadza sie do kasy...
Święte słowa, święte słowa...
Hm, dziwne, że to ja o tym informuję. 5D MK2 jest dostępny w sklepach od dziś. Wiadomość prosto z ... Chin:-D. Ciekawe czy jak sie obudzimy to będzie w Europie?
Sven, po co się czepiasz MMM? Kupujesz 2 sztuki - OK. Cieszymy się z tobą, ale zauważ proszę, że są inni, których 5D2 nie zachwyca na tle konkurencji (czy to D700 czy 5D classic)... no cóż zdaje się, że every picture tells a story...
Panowie jeszcze chwilka i wszystkie spory rozstrzygnięte zostaną w praktyce, szkoda nerwów:)
Sven, po co się czepiasz MMM? Kupujesz 2 sztuki - OK. Cieszymy się z tobą, ale zauważ proszę, że są inni, których 5D2 nie zachwyca na tle konkurencji (czy to D700 czy 5D classic)... no cóż zdaje się, że every picture tells a story...
jasne, tylko po co tłuc o tym 1000 postów? Mnie zachwyca zwłaszcza na tle konkurencji.
photographus
24-11-2008, 01:16
Z tego co zrozumiałem to sven raczej "czepia się" tego że MMM od początku wątku jak mantrę powtarza swoje "przemyślenia", nie wnosząc od dłuższego czasu nic nowego do tematu. Zrozumiałbym może gdyby choć potrzymał 5DmII i tak na niego "sadził". A tak...
EDIT: Widzę że zaatakowany sam się wybronił :) :) :)
Z tego co zrozumiałem to sven raczej "czepia się" tego że MMM od początku wątku jak mantrę powtarza swoje "przemyślenia", nie wnosząc od dłuższego czasu nic nowego do tematu. Zrozumiałbym może gdyby choć potrzymał 5DmII i tak na niego "sadził". A tak...
dokładnie o to chodzi. będzie dostępny, bedzie w łapie, to będzie czas na narzekanie.
przecież nikt nikogo do zakupu nie zmusza, ale jeżeli mogę kupić aparat o jakości obrazowania 1ds mk III za 1/3 ceny, to o czym tu gadać?
jasne, tylko po co tłuc o tym 1000 postów? Mnie zachwyca zwłaszcza na tle konkurencji.
Przeglądając większość wątków na c-b można zadać pytanie: o co jest c-b, nie sądzisz?
To taka łaźnia towarzysko-techniczna. Albo to lubisz i akceptujesz z całym inwentarzem - miauuuu - albo wypisz się z tego wątku ;)
Przeglądając większość wątków na c-b można zadać pytanie: o co jest c-b, nie sądzisz?
To taka łaźnia towarzysko-techniczna. Albo to lubisz i akceptujesz z całym inwentarzem - miauuuu - albo wypisz się z tego wątku ;)
ok, ale proszę o pewną dozę obiektywizmu, bo jeżeli MMM udowadnia, że wszystko w mk II jest bee, a puszki nie widział na oczy, to o czym my tu mówimy?
OK g3 jak cię to bawi to nic mi do tego; spadam.
Zrozumiałbym może gdyby choć potrzymał 5DmII i tak na niego "sadził". A tak..
Pokazałem sampla, wywołany na zerowych ustawieniach, bez kręcenia suwaczkami. Może nawet lepiej że to nie ja go robiłem bo pewnie zaraz ktoś by jeszcze napisał że specjalnie wyszedł mi taki słaby i z BFem żebym mógł się dalej czepiać jak nie jakości obrazu to autofokusa :-)
To nie moja opinia o 5D2 powoduje że sample są słabe, to ten aparat takie robi.
ok, ale proszę o pewną dozę obiektywizmu, bo jeżeli MMM udowadnia, że wszystko w mk II jest bee, a puszki nie widział na oczy, to o czym my tu mówimy?
Wcale nie wszystko :-)
- wyświetlacz jest fajny (lepszy niż w 5D)
- kalibrować można obiektywy (prymitywne to, ale w 5D nie ma wcale)
- menu jest fajne
- przycisk AF-ON jest fajny
- przycisk podświetlenia górnego LCD jest fajny (w 5D jest w takim miejscu że jak ktoś ma krótkiego palca to trudno wcisnąć)
- ISO się cały czas wyświetla w wizjerze, to tez jest fajne (w 5D tylko w czasie zmiany)
- większa trwałość migawki (150,000 vs 100,000 w 5D)
- z bardzo ostrymi stałkami na ISO100 na pewno będzie trochę większa realna rozdziałka niż w starym 5D (do studia się może przydać).
- wizjer podobno jaśniejszy (w 5D trochę ciemnawo jest w porównaniu z np. 40D)
Także, dużo fajnych rzeczy (jak dla mnie, innych ficzerów nie używam) za te dodatkowe 4000zł ma ten korpus...
Wtrącę się nieśmiało: http://www.oter.net/oter/2008/11/a-weekend-with-canon-eos-5d-mark-ii-not-a-review-but-lots-of-handson-experiences-.html ;)
Kiedyś zmieniłem system dla jednego obiektywu EF 300/2,8(moźliwość kupna na rynku wturnym)...
...teraz skłaniam się do zmiany systemu dla 14-24.
Kolekcjoner
24-11-2008, 02:54
Wiesz gietrzy od pewnego czasu część osób w tym Ty uprawia rodzaj reklamy innego systemu podkreślając przy każdej możliwej okazji jaki to Nikon jest świetny, a jakie puszki Canona beznadziejne, a szkła mydlane. Więc nie dziw się, że niektórym puszczają nerwy (w końcu to forum użytkowników C - choć czasami mam inne wrażenie 8)). I podkreślam w sumie mi jest to na rękę, choć nudzi mnie czytanie wciąż tego samego po raz setny.
Kiedyś zmieniłem system dla jednego obiektywu EF 300/2,8(moźliwość kupna na rynku wturnym)...
...teraz skłaniam się do zmiany systemu dla 14-24.
Zmieniaj nie zastanawiaj się :D.
Co do sampli z 5D to ta rzekomo tragedia jak niektórzy próbują to wmówić może być taką samą prawdą jak dostępnośc puszki w kwietniu 8). Zresztą nawet w tym wątku było sporo sampli pokazujących, że można osiągnąć bardzo przyzwoite efekty z tego body. Oczywiście każdy sam oceni czy mu to odpowiada czy nie ale wydawanie autorytatywnych jedynie słusznych opinii, że jest źle albo słabo na podstawie sampli z sieci jest po prostu zwykłym bajkopisarstwem o wątpliwej wartości merytorycznej.
Wiesz gietrzy od pewnego czasu część osób w tym Ty uprawia rodzaj reklamy innego systemu podkreślając przy każdej możliwej okazji jaki to Nikon jest świetny, a jakie puszki Canona beznadziejne, ... (w końcu to forum użytkowników C - choć czasami mam inne wrażenie 8)).
szczerze - to ja tez jestem w szoku. U nas nikt aż tak jak tu :mrgreen: nie wychwala nikonów, wytykają im same niedoróbki. A są zachwyceni 24 MPx w 5Dmk2 (choć robią max A4)
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
Ja czasami dla odstraszenia od canona to mógłbym linkowac ten watek.
Nie wiem czy cos wniose do tematu, ale przeczytalem ostatnie 4 strony tematu i doszedlem do takiego wniosku....
5D II nie jest w zaden sposob kierowany do ludzi pracujacych na 5D mk I. Szczerze to wydaje mi sie ze Canon byl naciskany przez uzytkownikow do wypuszczenia MKII ze wzgledu na brak swiezosci na tej polce i zeby nie pokazywac ze zasnal. MK II jest kierowany do takiego samego grona ludzi co wybralo 5D te 3 lata temu, i nie mowie tu o ludziach co juz je posiadaja tylko do posiadaczy gorszych sprzetow. Tym co maja juz 5D Canon na sile chce wcisnac 1D/1Ds . 5D i 5D II to jednak ta sama polka i nie ma co oczekiwac jakichs kosmicznych postepow, troche poprawili to i tamto i dosc, dlatego nie zmienili AF... Mam taka nadzieje ze Canon zrobil to celowo i rzeczywiscie kolo lutego nastepnego roku zaprezentuje model godny przesiadki z 5D a mianowicie bedzie to 3D.. dlatego moze warto poczekac?
<wróżka>3D przy aktualnej inwencji canona to pewnie dopiero za parę lat- pod koniec następnego roku zrobią po prostu 1d mk4 z ff, bo po co kombinować?;)</wróżka>
Btw są już gdzieś piątki do kupienia? Ileż można czekać?
Wiesz gietrzy od pewnego czasu część osób w tym Ty uprawia rodzaj reklamy innego systemu podkreślając przy każdej możliwej okazji jaki to Nikon jest świetny,
Nie Nikon (wciąż brak 24/35/1.4, 50/1.2) a jego D3, 14-24, 200/2 - są świetne. Reszta na priv.
A to dla naszego rozdartego,
Jak sosna u Żeromskiego,
Kolegi gietrzego.
http://www.vimeo.com/2327058 ;)
A to dla naszego rozdartego,
Jak sosna u Żeromskiego,
Kolegi gietrzego.
W sumie to ma sens: "The camera (5DII) was purchased to use solely as a video camera with existing Nikon kit."
:twisted:
Dzięki. Rewelacyjna gra GO.
BTW: Teraz spodziewam się scenariusza rodem z kamer: 5DIII - 60/120 kl/s w cenie $2k, może nawet bez lustra.
Szkoda, że koleś nie podpiął 12-14mm czy szkieł, których bokeh ma specyficzny charakter - 200/1.8 czy 85L.
szczerze - to ja tez jestem w szoku. U nas nikt aż tak jak tu :mrgreen: nie wychwala nikonów, wytykają im same niedoróbki. A są zachwyceni 24 MPx w 5Dmk2 (choć robią max A4)
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
Ja czasami dla odstraszenia od canona to mógłbym linkowac ten watek.
Myślałem, że w tym wątku nic nie napiszę, bo:
1. nie mam zamiaru kupić 5DM2 (brak finansów, ale w przyszłości kto wie...)
2. nie nacisnąłem ani razu spustu migawki 5D (więc nie mogę porównywać a tym bardziej się wypowiadać)
ale...
cieszę się, że to forum znalazłem, bo forumowicze rozkręcą mentalnie każdy sprzęt do ostatniej śrubki, "wyrzygają" wręcz jego wady i skręcą części z powrotem. I potrafią to nawet ze sprzętem, którego nie ma! :-)
A tak na poważnie to lubię to forum ze względu na jego techniczność w podejściu do sprawy. Chyba nigdzie nie znajdzie się tylu szczegółowych informacji co tutaj.
Obserwuję wątek, bo ciekaw jestem jak bardzo 5DM2 zaskoczy forumowiczów. I w którą stronę.
Mylisz się. Mnie na przykład stać na ten aparat i planowałem go kupić, ale po przeczytaniu specyfikacji technicznej odechciało mi się i podobnie jak MMM uważam, że jest to aparat, który nie wnosi niczego nowego. Wypuszczając nową wersję tego samego modelu Canon nie poprawił żadnej z wad poprzednika, a jedynie dodał trochę bajerów, a ponieważ mam już swoje lata to takie bajery w ogóle mnie nie podniecają.
Podobnie jak MMM mam czym fotografować i dlatego mogę sobie pozwolić na czekanie na coś co będzie bardziej zaawansowane z fotograficznego punktu widzenia niż stare 5D. 5DmkII takim aparatem niestety nie jest. Aha i odpuść sobie pisanie, że mogę kupić 1Ds.
szczerze - to ja tez jestem w szoku. U nas nikt aż tak jak tu :mrgreen: nie wychwala nikonów, wytykają im same niedoróbki
No Jacku, nie wiesz, że trawa zawsze bardziej zielona jest u sąsiada za płotem? :lol:
No Jacku, nie wiesz, że trawa zawsze bardziej zielona jest u sąsiada za płotem? :lol:
A i żona sąsiada jakby łaskawszym okiem na nas spogląda...
Tylko, że sąsiad przy piwku inną rozsnuwa opowieść :-D
planowałem go kupić, ale po przeczytaniu specyfikacji technicznej odechciało mi się i podobnie jak MMM uważam, że jest to aparat, który nie wnosi niczego nowego.
Nie o to chodzi by wnosił - imho - chodzi o to, że aktualni klienci firmy z 5D w torbie zostali na lodzie: brak upgrade'u tj. 3D a ci z kropem mają 5D/5DII - konkretny przeskok jakościowy.
Czytając posty Kubamana na forum obok, mam wrażenie, że Canon wymyślił już sposób jak wydusić z klientów kolejną ósemkę za czwartą generację z es w środku.
No to i ja ponarzekam - mnie najbardziej brakuje solidnie wykonanej, w pełni uszczelnionej, świetnej ergonomicznie puszki coś a'la wspomniany Nikon D700.
Pojąć nie potrafię dlaczego Canon tłucze tę samą puszkę już ok wielu, wielu lat począwszy chyba od 10D - przecież to w kółko niemalże prawie to samo, dorzucą czasem jakiś durny guziczek i krzyczą o rewolucji...
Już nie mówię o trochę choćby lepszym AF (ten w 5D mi akurat prawie odpowiada), lepszym LCD bo to na dzień dzisiejszy norma w każdym systemie.
Ale oni nie potrafią zrobić nawet cholernych uszczelnień tylko wciskają jakieś gąbeczki tandetne jak w 40/50D...
Odpowiedź jest wciąż, zawsze i wszędzie ta sama: bo nie musi!
Ja będzie musiał, to wypuści 3D takie jak trzeba.
Ktoś pisał już (gietrzy?), że na rynku kamer video Canon naprawdę "wsłuchuje się w potrzeby użytkowników", bo tam do lidera mu daleko...
Mylisz się. Mnie na przykład stać na ten aparat i planowałem go kupić, ale po przeczytaniu specyfikacji technicznej odechciało mi się i podobnie jak MMM uważam, że jest to aparat, który nie wnosi niczego nowego. Wypuszczając nową wersję tego samego modelu Canon nie poprawił żadnej z wad poprzednika, a jedynie dodał trochę bajerów, a ponieważ mam już swoje lata to takie bajery w ogóle mnie nie podniecają.
Podobnie jak MMM mam czym fotografować i dlatego mogę sobie pozwolić na czekanie na coś co będzie bardziej zaawansowane z fotograficznego punktu widzenia niż stare 5D. 5DmkII takim aparatem niestety nie jest. Aha i odpuść sobie pisanie, że mogę kupić 1Ds.
Dlaczego patrzycie na dodane funkcję jako bajery ? Są to narzędzia, które skłaniają potencjalnego nabywcę do zakupu.
Ile było narzekania na FF/BF - temat praktycznie znikł z powierzchni
Słaby wyświetlacz - temat znikł
Opcja Video - dla mnie spadła jak na zamówienie.
Oprócz robienia zdjęć produktów też kręcimy krótkie filmy pokazowe. Był w planach zakup jakiejś lepszej kamery. 5Dm2 wpasował tu się jak marzenie super manipulowanie głębią ostrości i niskie szumy.
Jak sądzę opcja video dla wielu użytkowników jest dużym plusem.
Jeśli komuś przeszkadza ta opcja jego zmartwienie, mi od razu podcięła myśli o D700.
Jakby zmienili AF do by nie było D3 i o czym by się rozmawiało na forum :)
Ile było narzekania na FF/BF - temat praktycznie znikł z powierzchni
Ale gdzie znikł? Puszki jeszcze nie ma w sprzedaży, trudno żeby temat się w ogóle pojawił.
Temat będzie na pewno bo kalibracja w 5D2 nadaje się w najlepszym przypadku do obiektywów stałoogniskowych. Zooma, który ma FF/BF tylko na jednej ogniskowej już skalibrować się nie da, więc taka kalibracja nie rozwiązuje wszystkich problemów.
Miałem kiedyś takiego 17-40, który miał BF na 17mm i FF na 40mm. 5D2 nic by tutaj nie pomogło, i tak pozostaje użeranie się z serwisem na Żytniej.
Odpowiedź jest wciąż, zawsze i wszędzie ta sama: bo nie musi!
Ja będzie musiał, to wypuści 3D takie jak trzeba.
Ktoś pisał już (gietrzy?), że na rynku kamer video Canon naprawdę "wsłuchuje się w potrzeby użytkowników", bo tam do lidera mu daleko...
Oj pewnie, że nie MUSI. NIC nie MUSI. Będzie produkować takie badziewne puszki (oczywiście w porównaniu do D300/700) jeszcze przez kolejne 10 lat i też będzie się sprzedawało. Ja nie piszę o cudach techniki jak nowoczesne matryce, szybkie czujniki AF czy lcd w rozdzielczości FullHD - mnie chodzi o minimalne choć polepszenie wykonania samych korpusów, ich mechaniki, uszczelnień. To kosztuje grosze a srają się z tym (patrz gąbeczki w 40/50D) jak Nikon ze stałkami ;).
A czy nie muszą - pewnie nie - ale na dzień dzisiejszy D700 kosztuje niewiele więcej niż 5D, przepaść między nimi jest kolosalna ( nie mówię o matrycy) i ludzie mogący sobie pozwolić na zmianę systemu/wchodzący dopiero w system wybór mają niemalże jednoznaczny.
Ale gdzie znikł? Puszki jeszcze nie ma w sprzedaży, trudno żeby temat się w ogóle pojawił.
Temat będzie na pewno bo kalibracja w 5D2 nadaje się w najlepszym przypadku do obiektywów stałoogniskowych.
Ok, to w takim razie po co cała rozmowa o AF skoro jeszcze nie ma w sprzedaży 5Dm2.
Temat zawszę będzie BF/FF dotycząca samej regulacji itp. Mi chodziło o to ile było płaczu i żalu że Canon nie może dodać tak prostej funkcji.
Generalni chodzi mi o to że 5D jest ustawiony w swojej pozycji i tam nie będzie się wiele zmieniać tylko tyle ile to wymaga zmiana czasu.
Czy seria np. 3 BMW wyprzedzi serię 5 BMW nie. Czas zmienia wyposażenie ale nic więcej.
Wszystko wskazuje jednak na to, że na święta będą nowe puszki. Pierwsza dostawa na początku grudnia. Tym samym moja poprzednia plotka staje się nieaktualna :)
Przecież 5dII jest dokładnie taki jakiego po Canonie spodziewać sie należało. nikt nie bedzie przenosił tej puszki na półke wyżej bo tam jest miejsce dla 3dI . jak ktośwczęsniej napisał mkII nie jest zaprojektowana z myśła o userach mkI tylko kierowana do targetu xxD.
przecież jeśli spojrzymy połeczkę niżej to pomiedzu 30d>40d>50d rewolucyjnych zmian nie było i nie bedzie. ot dawkowanie nowych technologii na tyle na ile to konieczne.. ani grama więcej.
dotychczasowi userzy 5DmkI muszą poczekać na 3dI (tu bedzie narzekanie na cenę) lub już za 3 lata bedzie 5dmkIII i jak pokazuje statystyka, przesiadka na nowy model następuje co drugą generację sprzętu.
dla tych którzy wyrośli z 5dI/5dII na połce powyżej czeka Ds. i tak ma być. pora sie z tym serio pogodzić i cieszyć sie że obecnie mamy do dyspozycji tak zaawansowany sprzęt i to dla każdego usera. narzekania nic nie dadzą. przyzwyczajcie sie ze ten typ tak ma (canon) albospójrzcie przychylniejszym okiem (portfelem) na konkurencyjne firmy. portfel trochęzaboli przesiadka ale jaka frajda że ma sie to co spełnia oczekiwania.
żeby już nie zanudzać. jak dla mnie 5dII skrojony jak na miarę. nie byłbym skłonny dopłacić kolejne 4 K tylko za lepszy AF.
Wszystko wskazuje jednak na to, że na święta będą nowe puszki. Pierwsza dostawa na początku grudnia. Tym samym moja poprzednia plotka staje się nieaktualna :)
Cichy, bądz konsekwentny. napisałeś że u Ciebie 5DII na wiosnę i tego sie trzymajmy. cieszyć sie należy że Twój dostawca bedzie miał te lepszą wersję co to jeszcze przetworniki poprawiają. :twisted:
ps. żarcik taki jakby ktoś sie nie domyślił:-D. tak czy inaczej dobrze że to już... i koniec z biadoleniem bedzie bo jak sie wyda te 7999 PLN to narzekac nie przystoi. do sklepów marsz.
No cóż, info mam od tego samego dostawcy :/ Tym razem juz pewne, ze za tydzien bedzie...
No cóż, info mam od tego samego dostawcy :/ Tym razem juz pewne, ze za tydzien bedzie...
to jak znasz termin to i cenę wejścia. zdradzisz nam ją?
5D MKII sample (http://public.fotki.com/lecter/5d-mark-ii--originals/)
Link do fotek przemielonych w DPP przez kompletnego jelenia...odszumianie zostawił tak jak domyślnie ma DPP ustawione dla danego ISO,zobaczcie co wyszło :mrgreen:
przecież jeśli spojrzymy połeczkę niżej to pomiedzu 30d>40d>50d rewolucyjnych zmian nie było i nie bedzie. ot dawkowanie nowych technologii na tyle na ile to konieczne.. ani grama więcej.
Nikt tutaj nie pisze o rewolucyjnych zmianach. Nikt.
Jeśli byłoby tak jak piszesz, to po co zmieniali w 40D AF na dużo lepszy, dając wszystkie punkty krzyżowe, skoro rok później, w aparacie półkę wyżej, kosztującym 3 razy więcej, stwierdzili, że nie ma takiej potrzeby? Nie było konieczności zmiany AF w 40D, nie musieli dawać według Twojej słabej teorii grama więcej, a jednak dali.
W przypadku 5DmkII tego nie zrobili, chociaż ludzie narzekali na ten element poprzedniego modelu.
pogubilem sie juz w tym watku... fajnie ze aparat bedzie za tydzien ale jaki jest status informacji o poprawionej kolejnej wersji mark II? To tylko pogloski czy jakies bardziej pewne info?
jarek
Jeśli byłoby tak jak piszesz, to po co zmieniali w 40D AF na dużo lepszy, dając wszystkie punkty krzyżowe, skoro rok później, w aparacie półkę wyżej, kosztującym 3 razy więcej, stwierdzili, że nie ma takiej potrzeby? Nie było konieczności zmiany AF w 40D, nie musieli dawać według Twojej słabej teorii grama więcej, a jednak dali.
W przypadku 5DmkII tego nie zrobili, chociaż ludzie narzekali na ten element poprzedniego modelu.
Dlatego Ci co narzekali sięgną po 1Ds lub Nikona D700/D3 a Ci dla których AF nie był aż tak wielkim problemem sięgną po niego gdyż ma kilka nowości.
Ktoś narzekał?
"Firstly the market's evaluation of the 5D's AF system has been very positive; there have been no complaints from users, with everyone saying it's very good. Given that, to a certain extent, we think we shouldn't change it.
Wywiad z Panem Masaya Maeda, Canon (dpreview.com)
A, że po przygodzie z D3, 5D w oczach gietrzy to kompakt (shutter lag) to już inna bajka...
...i po raz setny: świetna matryca
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=30106472
Jeśli byłoby tak jak piszesz, to po co zmieniali w 40D AF na dużo lepszy, dając wszystkie punkty krzyżowe, skoro rok później, w aparacie półkę wyżej, kosztującym 3 razy więcej, stwierdzili, że nie ma takiej potrzeby?
Ależ zrobią. tylko że to sie bedzie nazywało 3dI i bedzie kosztowało znacznie wiecej niż 5dmkII. Więc jeszcze raz. 5dII nie jest kierowany do userów 5dI . dla tychże bedzie pewnie na wiosnę 3dI lub jest już od dawna Ds. tak ma być i nie liczmy ża cokolwiek tutaj sie zmieni.
takie pozycjonowanie ma sens. nie przypadkiem sporo osób przesiadło sie z xxD na 5d mimo że to dość kosztowna operacja była. podobnie za parę miesiecy kosztowna bedzie przesiadka z 5dmkI na 3D/7D. i to nie jest przypadek.
Dlatego Ci co narzekali sięgną po 1Ds lub Nikona D700/D3 a Ci dla których AF nie był aż tak wielkim problemem sięgną po niego gdyż ma kilka nowości.
No i właśnie o to chodzi. O tę różnicę. I nie piszcie, że jak komuś nie pasuje 5D/5DmkII to ot tak sobie wskoczy w puszkę za grubo ponad 20tys zł...
Dlatego właśnie piszę, że brak tu solidnego body , które konkurowałoby z D700. Bo nie sądzę aby nowa piątka wniosła coś nowego w ramach jakości wykonania, solidności body.
Dlatego właśnie piszę, że brak tu solidnego body , które konkurowałoby z D700.
I teraz sięgając do archiwum X: czy modele D200 czy D300 miały swoje odpowiedniki ;)
No ale nic czekamy nadal na czy de
a są jakieś przecieki kiedy to 3D ma wyjść? Może warto poczekać zamiast się pchać w 5D Mark II ?
a są jakieś przecieki kiedy to 3D ma wyjść? Może warto poczekać zamiast się pchać w 5D Mark II ?
ja juz teraz Ci moge powiedziec, ze to 3D bedzie **** i bedzie mialo parchaty AF, zupelnie niepotrzebna bzdure w postaci filmikow, za duzo megapikseli, za malo punktu AF i fps-ow...
naprawde musisz czekac, zeby o tym na CB przeczytac?
nie ma
co prawda byli podobno tacy co już je widzieli a nawet zdjęcia robili tym sprzętem ale słuch po nich zaginął jak oficjalnie zaprezentowano 5D mark II :)
I teraz sięgając do archiwum X: czy modele D200 czy D300 miały swoje odpowiedniki ;)
No ale nic czekamy nadal na czy de
Oczywiście nie. Ale nie o to chodzi w tym przypadku. Wiadomo nie od dziś, że naprzemienne pozycjonowanie sprzętu to normalne postępowanie C i N. Tutaj jednak doszliśmy do kuriozum - cena starego 5D jest niewiele niższa aniżeli nowoczesnego D700. I nowe 5D niewiele tu zmieni bo jakość pozostła raczej ta sama a tak wielka matryca rzadko komu się przyda - powiedzmy sobie szczerze - dla 99% z nas w zupełności wystarczyłaby martyca z 5D ale udoskonalona pod względem szumów, DR, ostrości czy co tam jeszcze można poprawić. A skok z 5DmkII na Ds to finansowa abstrakcja na którą rzadko kogo stać...
Przecieki były, body wtedy było w fazie zaawansowany prototyp, podejrzewam, że teraz ma status RTM, tylko pewnie marketing stopuje.
Jedyna nadzieja w Nikonie (więcej krzyżaków w CAM 3500FX, więcej mocy CPU do liczenia AF w trybie 51-pól) i oczywiście Sony.
nadzieja nadzieją, ale ja muszę kupić porządną puszkę najdalej do końca marca 2009
już myślałem, że 5D Mark II mi wystarcza, to się naczytałem bajek "sfrustrowanych malkontentów" i się zacząłem zastanawiać... ;-) Canon... Nikon... co wybrać w przedziale do 15 tys ?
No widzisz i tutaj dochodzimy do sedna sprawy. Cenowo 5D2 jest pozycjonowany wyżej niż D700 a jako korpus jest we wszystkim gorszy lub na tym samym poziomie. No bo nie wiem co można uznać w 5D2 za lepsze? Nagrywanie filmów? :mrgreen:
co wybrać w przedziale do 15 tys ?
Poczekaj na pierwsze raporty userów nt. 5DII a w międzyczasie spróbuj dorwać D700/D3 na testy. Poza tym może trafisz w 1D3 LNIB, który z twoją szklarnią zadziała.
Inaczej tego nie chcę ując, groziło by to banem na tym forum ;)
Jeszcze tylko 89 postów, kaman!
ponowię swoje pytanie/prośbę o pokazanie zjęć (linków) z d700 (ew. nawet d3) zdjęć które co tu dużo mówić przebiją obrazki ze starego 5d
(może bez ogniskowych poniżej 20)
no bo wiem jedno: 5d - be, 5dII - fuj, d700, d3 - cacy :)
wiem też na pewno - zdjęcia z 5d - cacy :) !
foty z d700 - ?? (no bo na pbase jest sieczka)
chyba że zostaniemy przy stwierdzeniu że nikon robi dobre aparaty a canon dobre zdjęcia...
ponowię swoje pytanie/prośbę o pokazanie zjęć (linków) z d700 (ew. nawet d3) zdjęć które co tu dużo mówić przebiją obrazki ze starego 5d
(może bez ogniskowych poniżej 20)
Niczego nie muszą przebijać, wystarczy że będą porównywalne, bo różnica między tymi korpusami to przepaść.
chyba że zostaniemy przy stwierdzeniu że nikon robi dobre aparaty a canon dobre zdjęcia...Zdjęcia robi fotograf.
foty z d700 - ?? (no bo na pbase jest sieczka)
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=none&camera=972&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=1
tu mozesz popatrzec na pelne rozmiary... i moze puszka bejerki ma takie jak bym chcial, to obrazek niestety nie taki juz jak z 5d... wole obrazek
...a a aaaaa matryca w 5DII to to toooo to samo co co coooo w Sony A900?
:mrgreen:
Kolekcjoner
24-11-2008, 15:40
Poczekaj na pierwsze raporty userów nt. 5DII a w międzyczasie spróbuj dorwać D700/D3 na testy. Poza tym może trafisz w 1D3 LNIB, który z twoją szklarnią zadziała.
Inaczej tego nie chcę ując, groziło by to banem na tym forum ;)
Nie no bardzo trafnie to ująłeś 8). Dokładnie taki jest teraz wybór (D3 ze względu na cenę bym jednak wyrzucił) dla kogoś kto dopiero zamierza kupić coś bardziej zaawansowanego, a nie jest ociążony "dziedzicznie" systemem 8).
Dla tych którzy są obciążeni systemowo ;) pozostaje cieszyć się, że z iso 25 tyś daje się z 5D mkII uzyskać taki (http://tomasson.smugmug.com/photos/422513901_9qt54-X3.jpg) efekt.
pozostaje cieszyć się, że z iso 25 tyś daje się z 5D mkII uzyskać taki (http://tomasson.smugmug.com/photos/422513901_9qt54-X3.jpg) efekt.
Szczęka opada naprawdę - teraz czekamy na sample od kolegi Wini ;)
Pomijając D700/3 gdzie po publikacji tego sampla jest Alfa...
Kolekcjoner
24-11-2008, 15:51
Szczęka opada naprawdę - teraz czekamy na sample od kolegi Wini ;)
Pomijając D700/3 gdzie po publikacji tego sampla jest Alfa...
Bardziej ciekawi mnie co z nowym D3x - bo jeśli tam jest konsola PS to współczuję :mrgreen:.