PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13

MMM
08-10-2008, 11:33
Fotki z nowej piatki technicznie są świetne choć nie brak dziwnych artefaktów (spowodowanych pewnie przedprodukcyjnością puszki), ale jak dla mnie brakuje im tego czegoś (nie wiem, inna tonacja barw, inna krzywa kontrastu?) co można odnaleźć z starej piątce. Jakby to nazwać - fotki są jakby badziej "suche"?!?!
To jest efekt odszumiania.Obszary kilkunastu sąsiednich pikseli stają się jednokolorowe i przez to znikają delikatne przejścia tonalne. Zaczęło się od nikona D3 i tak już zostanie :-)

Canion
08-10-2008, 11:48
Ponieważ nowym sampli z 5dII brak (dziwne trochę) to troszke z innej beczki. patrząć na nadciągające na europę tsunami kryzysowe to termin wprowadzenia 5DII to sklepów wypada wyjątkowo niefartownie. wiekszosć firm zamraża inwestycje/wymiane sprzętu/do czasu ustabilizowania sie sytuacji. coś mi sie wydaje że canon przedobrzył z taktyką odkładania premiery 5DII. pół roku temu byłby to hit sprzedaży. teraz może być bardzo cieżko ze sprzedaża . i nie dlatego że to kiepska puszka tylko dlatego że nie w głowie teraz userom takie zakupy. osobiście mimo że miałem w planach zakup tej puchy odkładam te plany przynajmniej do wiosny. przykre ale co zrobić. realizm sytuacji musi wziąć górę nad zakupowym szaleństwem. coś mi sie wydaję że nie tylko ja wybiorę takie rozwiązanie. ktoś już wczęsniej pisał w tym wątku że przeżywa wewnętrzne rozterki kupić /nie kupić. chyba jednak rozsądek powinnien zwycieżyć.

tym bardziej że kurs dolara ,a wiec pewnie i cena puszki w PL bedzie musiała być wyższa niż oczekiwaliśmy.
sorki za mały OT ale nie żyjemy na planecie FOTO (niestety) i niestety musimy brać pod uwagę to co dzieje sie wokoło Nas.

ps. wczoraj znajomy fotograf w czasie dyskusji rzucił mimochodem.... "wiesz, dzieciakom zupy z 5DII nie ugotuję . oczywiście przekoloryzowane i trochę z przymróżeniem oka ale przyznacie że coś w tym jest"

jatzzek
08-10-2008, 13:05
Tzn. chcesz powiedziec, ze realnie odczuwasz zmniejszenie sily nabywczej swojej wyplaty w zwiazku z kryzysem na gieldach swiatowych i w bankowosci? Bo ja nie odczuwam nic a nic. Kryzys gospodarczy przyniosl bardzo pomyslne dla klientow wiesci, jesli chodzi np. o branze samochodowa... ceny spadaja. Moze tak samo bedzie z nowym 5D.

GINN
08-10-2008, 13:19
Wiem, że to nie na temat, ale są tacy co... pół roku na kaszy (słowem dobra dieta) ale rękę ucieszy nowym bodziakiem.

The z00m
08-10-2008, 15:18
Tzn. chcesz powiedziec, ze realnie odczuwasz zmniejszenie sily nabywczej swojej wyplaty w zwiazku z kryzysem na gieldach swiatowych i w bankowosci? Bo ja nie odczuwam nic a nic. Kryzys gospodarczy przyniosl bardzo pomyslne dla klientow wiesci, jesli chodzi np. o branze samochodowa... ceny spadaja. Moze tak samo bedzie z nowym 5D.

Sry, że totalnie nie na temat. Więcej OT nie będzie.

Pamiętaj, że ten kryzys nie zaczął się wczoraj więc napewno go odczułeś. Jeśli masz kredyt, to podnoszone ostatnimi czasy w Polsce stopy procentowe pozbawiły Cię części wypłaty, bo rata poszła do góry. Podnoszone stopy miały zachamowac inflację, która jak wiesz jest spadkiem siły nabywczej pieniądza. Robiono wszystko, by przy drogiej ropie i rosnących cenach na zachodzie uniknąć gwałtownego wzrostu cen i w Polsce. Obecnie będziesz mógł zauważyć tendencję odwrotną. Nastąpi masowe (przez wiele banków centralnych) obniżanie stóp procentowych, by wpompować w rynek kasę. Czym, to zaowocuje? Prawdopodobnie zwiększy inflację tym samym znowu pozbawiając Cię znacznej części wypłaty. Można przykłady mnożyć.

Pamiętaj również dlaczego ceny samochodów spadały. Między innymi ze względu na mocną złotówkę, która teraz słabnie. Zapewne będzie można zauważyć wzrost cen towarów importowanych. Słabnąca złotówka, to również efekt kryzysu. Słabnie zainteresowanie niepewnymi walutami. Sztucznie zawyżana wartość złotówki nie stanowi o jej sile. Teraz kapitał ucieka w dolara (co wielu się wydaje dziwnym, ale jest zrozumiałe), euro czy franka szwajcarskiego. Kryzys na rynkach finansowych zaczyna fizycznie przekładać się na gospodarkę. Na razie nie słyszy się o dużych zamknięciach, ale przyszłość może być katastrofalna. Opel wstrzymał produkcję, Volvo zapowiada restrukturyzację, google zwalnia pracowników.

Niestety, ale każdy z nas, nawet żyjąc w nieświadomości doświadczy tego kryzysu, a jeszcze nie doszło do paniki.

myst
08-10-2008, 15:36
Zapewniam że Opel produckji nie wstrzymał - to że jeden zakład produkcyjny w Gliwicach przez czas konserwacji linii produkcyjnych nie będzie produkował to nie jest powód do paniki, ani oznaka zapaści finansowej... ;)

A w kwestii piąteczki : wydaje mi się, że dla Canona, jak i dla większości korporacji, najważniejsza jest sprzedaż. Na starej piąteczce widać jak wielki firma ma narzut na koszty produkcji (powiedziałbym że ponad 70%, bo wciąż opłaca się im sprzedawać tą puszkę). Zmniejszenie narzutów, w trudnych czasach może spowodować większą sprzedaż niż u konkurencji, a o to im głównie chodzi...
Moim zdaniem pomimo wzrastającej ceny dolara, u nas (w europie) drożej nie będzie, a wręcz jest to dobra okacja dla Canona, na opanowanie kolejnego kawałka rynku.

Canion
08-10-2008, 15:40
Panika jest ostatnim stadium kryzysu. patrząc na giełdy amerykańską i azjatyckie (na rosyjskiej panika już dawno) to własnie stoimy o krok od paniki. co to ma wspólnego z fotografią? ano tyle że sprzęt który ostatnimi miesiącami stał sie w PL szeroko dostępny (za sprawą podtrzymywania sztucznego kursu złotówki) za moment dla wielu niestety bedzie tylko do popatrzenia przez sklepową szybę /wysoka cena+drogi kredyt+niepewnośc zatrudnienia/. szkoda , bo np ceny niektórych szkiełek, nawet z oficjalnej dystrybucji były już bardzo OK.

co do zdobywania europejskiego rynku? nic z tego. aparaty nie są na liście najpotrzebniejszych rzeczy gdy wokoło kryzys. nawet "bogata" europa nie bedzie rynkiem zbytu bo poprostu ludzie teraz myslą jak przetrwac kolejne kilka/kilkanaście miesiecy kryzysu a nie o tym żeby kupowac aparaty po 3000 euro. nadal uważam że canon spóźnił sie z 5dII conajmniej kilka miesiecy. nic przełomowego w tym body nie ma, wiec jasne że czekali bo taka była strategia "księgowych". teraz ta strategia odbije sie czkawką bo aparat wejdzie na rynek w bardzo kiepskim momencie.

The z00m
08-10-2008, 15:51
Zapewniam że Opel produckji nie wstrzymał - to że jeden zakład produkcyjny w Gliwicach przez czas konserwacji linii produkcyjnych nie będzie produkował to nie jest powód do paniki, ani oznaka zapaści finansowej... ;)

Zapewniasz? Co z zakładami w Niemczech? Też konserwują linię? Trzeba było wysłuchać stanowiska Opla. Produkcja zostaje wstrzymana z powodu słabnącego popytu na samochody. Nie wiem czy w interesie firmy byłoby kłamać szczególnie, że komunikat "wstrzymujemy dla przeprowadzenia konserwacji lini" brzmi lepiej ;-) Szczególnie dla akcjonariuszy ;-)

Canion
08-10-2008, 15:53
o ile wiem to renault też dzis ogłosił że w listopadzie fabryki bedą pracowac tylko 2 tyg. ale to już stanowcze OT wiec nie ma co dywagowac. wracając do foto myśłe że słaba sprzedaż d700 N to własnie efekt słabnącego popytu w branży i koniec hossy dla producentów.

co do narzutów producenta. te 70% o których mówi myst ma rację bytu w przypadku 5D. puszka dawno zarobiła na siebie i ostatni rok to było tylko odcinanie kuponów wiec spokojnie mogli zjeżdzac z ceną. z 5dII takiego zapasu marży nie mają bo puszka nie zarobiła dla Canona nawet 1 dolara poki co.
szczerze mówiąc nie sądzę aby obecnie moce produkcyjne C były wykorzystywane w 100% biorąc pod uwagą że inne branże redukują produkcję.tym bardziej dziwi brak puszek w sklepach i zapowiedzi że prawdopodobnie dopiero w grudniu. doprawdy nie rozumiem przesłanek ku takiej strategii sprzedaży.Przecież codziennie topnieje grupa ludzi któzy pozwolą sobie teraz na zakup tej puszki.

myst
08-10-2008, 16:32
Zapewniasz? Co z zakładami w Niemczech? Też konserwują linię? Trzeba było wysłuchać stanowiska Opla. Produkcja zostaje wstrzymana z powodu słabnącego popytu na samochody. Nie wiem czy w interesie firmy byłoby kłamać szczególnie, że komunikat "wstrzymujemy dla przeprowadzenia konserwacji lini" brzmi lepiej ;-) Szczególnie dla akcjonariuszy ;-)

Pracuję w firmie, która m.in. do Opla dostarcza różne komponenty(więc mam informacje tak jakby z pierwszej ręki :mrgreen:) , i dostarczać nie przestała, a Opel produkować też nie przestał...

Firmy często ograniczają produkcję w ostatnich miesiącach roku, gdyż normalna produkcja to 3-4 miesiące 'na zapas' a po nowym roku, auta zeszłoroczne sprzedają się najwyżej 1-2 miesiące, więc takich zapasów nie potrzeba.
Oczywiście w latach hossy, produkuje się ile wlezie, ale w 'normalnych' warunkach takie przerwy są przeprowadzane.

Jeśli nie jesteś pewny swoich informacji, to proszę nie siej paniki.

paster5
08-10-2008, 18:04
Będąc bardzo ciekawy kiedy na polskim rynku pojawi się nowa piątka jakiś tydzień temu wysłałem bez większych nadziei do Canon Polska meila z zapytaniem o datę premiery. Dzisiaj dostałem bardzo konkretna odpowiedz, cytuje:

Pod koniec listopada.

koniec cytatu :P

mirqxx
08-10-2008, 19:39
APEL (http://www.forumammo.com/cpg/albums/userpics/10071/picard-no-facepalm.jpg)

100 stron żali na temat AF czy 20 stron o filmach dało radę czytać, bo zawsze to było "o aparatach marki Canon"... ale miejcie litość i przestańcie sypać tekstami w stylu:

teraz może być bardzo cieżko ze sprzedaża . i nie dlatego że to kiepska puszka tylko dlatego że nie w głowie teraz userom takie zakupy. realizm sytuacji musi wziąć górę nad zakupowym szaleństwem.

Niestety, ale każdy z nas, nawet żyjąc w nieświadomości doświadczy tego kryzysu, a jeszcze nie doszło do paniki.

Przecież codziennie topnieje grupa ludzi któzy pozwolą sobie teraz na zakup tej puszki.

bo aż się boję, że mnie zwolnią i będę musiał sprzedać wszystkie dobra, żeby mieszkając pod mostem mieć co jeść...

Kolekcjoner
08-10-2008, 21:55
nadal uważam że canon spóźnił sie z 5dII conajmniej kilka miesiecy. nic przełomowego w tym body nie ma, wiec jasne że czekali bo taka była strategia "księgowych". teraz ta strategia odbije sie czkawką bo aparat wejdzie na rynek w bardzo kiepskim momencie.
Nawet jeśli to prawda (w co wątpię) to to jest bardzo dobra wiadomość. Jak troszkę im się posypie to nie zaszkodzi. Nic tak nie rozleniwia jak ciągłe pasmo sukcesów. A Canon przez wiele ostatnich lat zarabiał jak mało która firma w branży.
Niestety wątpię w to czy rzeczywiście tak to odczują. Szczególnie że 5D to nie jest produkt masowy i przeznaczony na szeroki rynek. To nie jest "sól ziemi" jak xxD nie wspominając już o xxxD/xxxxD czy kompaktach. A tu premiery były w dobrym momencie i kasa już leci.

MM-architekci
08-10-2008, 22:16
Nie przekopie sie przez te 170 stron ;] wiec odrazu spytam - kiedy ma sie pojawic w sklepach ? Dostepny.

Kolekcjoner
08-10-2008, 22:27
Adorama się chwali, że pod koniec miesiąca mają mieć. Inne sklepy mówią o początku listopada. A pesymiści że dopiero na koniec.

Bahrd
08-10-2008, 22:31
Nie przekopie sie przez te 170 stron ;] wiec odrazu spytam - kiedy ma sie pojawic w sklepach ? Dostepny.

Więcej wiary w forum! Stronę wcześniej znalazłbyś oficjalną odpowiedź z Canon Polska :lol:

Zielony
08-10-2008, 23:43
Moim zdaniem pomimo wzrastającej ceny dolara, u nas (w europie) drożej nie będzie, a wręcz jest to dobra okazja dla Canona, na opanowanie kolejnego kawałka rynku.

Kto wie? :roll: Np. produkty Apple już lecą w PL w górę, bo przecież nie może być za dobrze :twisted: I to nie o kilka złotówek :evil:
:arrow: http://www.myapple.pl/news/83206-isource-podwy-sza-ceny-komputer-w-macintosh.html

dpgstyle
09-10-2008, 03:41
cwany ten Canon.... w nowym 5d mistrzowskie iso... i przyzwoity Af.... a w Ds M III odwrotnie.... jak ktoś kupi obydwa to ma wypas 100% :) ps. czy faktycznie iso np. 400 w 40/50d jest roche ciemniejsze iż to samo w dsIII i 5dmkII jeśli tak to o ile mniej więcej 1....2... przysłony??? (przpraszam za ot.)

Bingant
09-10-2008, 05:36
No i stara 5-ka poszła na allegro w górę u nowarta i towersa o 125zł:(

myst
09-10-2008, 06:59
cwany ten Canon.... w nowym 5d mistrzowskie iso... i przyzwoity Af.... a w Ds M III odwrotnie.... jak ktoś kupi obydwa to ma wypas 100% :) ps. czy faktycznie iso np. 400 w 40/50d jest roche ciemniejsze iż to samo w dsIII i 5dmkII jeśli tak to o ile mniej więcej 1....2... przysłony??? (przpraszam za ot.)
Między ISO 400 a 800 jest 1EV , czyli jedna pełna działka przysłony. Jeśli różnica to 0.5EV to jest to pół działki przysłony.

Co do cen u kolegów sprowadzających - oni to chyba kupują za $, więc nie dziwne że u nich ceny skoczyły...
W oficjalnej dystrybucji tak być nie musi. Gdzieś widziałem ceny podane w $,Euro i Funciakach i nijak po żadnym kursie przeliczyć się ich nie dało :mrgreen:

michal_sokolowski
09-10-2008, 09:50
to ja zapytam na temat, oczywiście temat "filmowy":
czy ten przeciek o tym, że w nowej piątce nie ma możliwości korekcji ekspozycji podczas filmowania nadal jest aktualny ?

Bahrd
09-10-2008, 10:39
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy nie jest tak, że automatyczna zmiana ekspozycji w czasie trwania ujęcia daje zwykle nieciekawy efekt?
Zresztą każdy może to ocenić sam - wystarczy kompakt albo DSLR z LV.

michal_sokolowski
09-10-2008, 10:52
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy nie jest tak, że automatyczna zmiana ekspozycji w czasie trwania ujęcia daje zwykle nieciekawy efekt?
Z resztą każdy może to ocenić sam - wystarczy kompakt albo DSLR z LV.

tak, masz rację - daje to nieciekawy efekt, obraz się ściemnia albo rozjaśnia w trakcie trwania ujęcia.

ale problem polega na tym, że canon podobno zablokował korekcję/ustawianie ekspozycji w ogóle. - czyli nie możesz praktycznie nic zrobić z ekspozycją, nie możesz zmieniać przysłony, nie możesz ruszać ISO, nie możesz dać plus czy minus.
filmowanie działa cały czas na automacie, więc jest to po prostu DNO, nie nadaje się to do filmowania w ogóle (z wyjątkiem filmów rodzinno-pamiątkowych).

chyba że się mylę co do tej ekspozycji.

spoon
09-10-2008, 12:35
No i stara 5-ka poszła na allegro w górę u nowarta i towersa o 125zł:(

co ciekawe, jedyny aparat jaki poszedl w gore to 5-tka wlasnie - WSZYSTKIE pozostale od 40d do nikona d700 stoja w miejscu. :roll: wiec czy to kwestia slabnacej zlotowki czy zwiekszonego popytu raczej?

analogforever
09-10-2008, 13:19
sorry za off topic

ale właśnie usłyszałem że tak zwana pełna klatka u Canona to jest także crop tylko x1,3 ,czy to prawda ?Jeśli tak to dlaczego to się dumnie nazywa Full Frame ? Akurat cyfra mnie nie pociąga specjalnie i nie śledze dokonań na tym polu ,ale wydawało mi się że FF to ścisły odpowiednik małego obrazka ,a nie chwyt marketingowy.Stoje właśnie przed wyborem lustrzanki cyfrowej dla żony i jak ktoś mi powiedział że FF to także crop 1,3 jestem troche zniesmaczniony i legł mi plan zakupu używanego 5D.

kami74
09-10-2008, 13:23
FF to FF. Akurat w 5 D to 35,8 X 23.9 mm. Crop 1.3 ma Canon 1D ale nikt nie pisze że to FF

aptur
09-10-2008, 13:27
sorry za off topic

ale właśnie usłyszałem że tak zwana pełna klatka u Canona to jest także crop tylko x1,3 ,czy to prawda ?

To jest tak zwana g**** prawda.
Mnożnik 1x3 mają aparaty 1D

analogforever
09-10-2008, 13:31
Dzięki Panowie za rozwianie wątpliwości,czyli rozumiem że tylko pierwsza wersja 1D ma crop 1,3

Kolaj
09-10-2008, 13:32
Dzięki Panowie za rozwianie wątpliwości,czyli rozumiem że tylko pierwsza wersja 1D ma crop 1,3Nie. Jak do tej pory każda wersja 1D jest x1.3. Natomiast każda wersja 1Ds jest pełnoklatkowa.

analogforever
09-10-2008, 13:51
Nie. Jak do tej pory każda wersja 1D jest x1.3. Natomiast każda wersja 1Ds jest pełnoklatkowa.

to w takim razie już chyba wszystko wiem,przynajmniej tak mi się wydaje.

espe
09-10-2008, 14:26
co ciekawe, jedyny aparat jaki poszedl w gore to 5-tka wlasnie - WSZYSTKIE pozostale od 40d do nikona d700 stoja w miejscu. :roll: wiec czy to kwestia slabnacej zlotowki czy zwiekszonego popytu raczej?

jedno i drugie.

wojkij
09-10-2008, 14:59
Naiwnie zapytam - wiadomo juz cos nowego o dacie pojawienia sie 5d mk2 w sklepach?

akustyk
09-10-2008, 15:06
nie wiem jak w Polsce, ale w Holandii wyglada to raczej na listopad:
http://www.fotokonijnenberg.nl/

mor_feusz
09-10-2008, 16:20
to w takim razie już chyba wszystko wiem,przynajmniej tak mi się wydaje.
FF = 1Ds, 1Ds Mark II, 1Ds Mark III, 5D, 5D Mark II
x1.3 = 1D, 1D Mark II (1Dn Mark II), 1D Mark III
x1.6 = xxD, xxxD, xxxxD (wszystkie modele)

woyd
09-10-2008, 20:58
Z tymi cenami coś chyba jednak jest na rzeczy - zdecydowałem się kupić 35 f/1.4 w Polsce, zapytałem więc lokalnego sprzedawcę, czy dałoby radę coś z ceną zrobić, bo trochę już u niego kupiłem, a on mi na to, że wszystkie ceny podnosi, bo waluty świrują....

welury
10-10-2008, 10:30
Z tymi cenami coś chyba jednak jest na rzeczy - zdecydowałem się kupić 35 f/1.4 w Polsce, zapytałem więc lokalnego sprzedawcę, czy dałoby radę coś z ceną zrobić, bo trochę już u niego kupiłem, a on mi na to, że wszystkie ceny podnosi, bo waluty świrują....

Zbyt chciwi są, Euro i USD teraz spadają

Tequil
10-10-2008, 10:47
kiedy możemy sie spodziewac nowego 1D , mkIV ?, wiosną? znacie może kogoś kto przesiadł sie z 5D na Nikona D3/D700 ?
90% fotografii, które wykonuje jest do formatu 21x30

Chcę w końcu porządnego body FF z pro AF i "używalnym" iso 6400 do 15tys zł!

akustyk
10-10-2008, 10:55
kiedy możemy sie spodziewac nowego 1D , mkIV ?, wiosną? znacie może kogoś kto przesiadł sie z 5D na Nikona D3/D700 ?
Chcę w końcu porządnego body FF z pro AF i "używalnym" iso 6400 do 15tys zł!

zobacz:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=920516

Merde
10-10-2008, 11:02

Chyba w alternatywnej rzeczywistości. Gdzie tu widzisz trend spadkowy (dla Dolara)?:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img185.imageshack.us/img185/766/dolarth9.jpg)

ARN
10-10-2008, 11:12

Spadają, ale z jakiegp pułapu!
To tak, jak gwałtowne ocieplenie na Syberii - z minus 40 na minus 20 :mrgreen:

Tequil
10-10-2008, 12:27
zobacz:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=920516

dobra koniec dylematów, poczytałem "tu i tam" , wchodzę w 5DmkII na wiosne a teraz L stałki do 5D ):-)

Tasma
10-10-2008, 14:20

Kolego. Wlacz radio telewizor albo odpal jakas strone z kursami walut. Szczegolnie dzisiaj Twoje slowa brzmia dziwnie.

Gringo997
10-10-2008, 16:02
aż żal ściska że człowiek 3 miesiące temu nie kupił dolarów i teraz je sprzedać..

marek_b
10-10-2008, 16:02
http://www.fototv.pl/wideo/reportaze/premiera-canona-5d-mark-2.html

Gringo997
10-10-2008, 16:42
i w co teraz wierzyć skoro na oficjalnej stronie canona w usa mówią że krzyżowy jest środkowy a oficjalne przedstawiciel w polsce mówi o 9 krzyżowych... Chyba że tylko model na Polski rynek będzie miał owe 9 krzyżowych:P

espe
10-10-2008, 16:46

spec. ds. produktów istniejących twierdzi , że nowa piatka ma 9 czyjników krzyzowych AF:mrgreen:. ale bajzel.

photographus
10-10-2008, 16:55
Facet może za to robotę stracić :)

schabu
10-10-2008, 17:01

i aparat wytrzymuje przez 3 minuty intensywny deszcz, jakim jest 10mm na godzinę. super. już nie wspominając o tym AFie.

MMM
10-10-2008, 17:02
spec. ds. produktów istniejących twierdzi , że nowa piatka ma 9 czyjników krzyzowych AF:mrgreen:. ale bajzel.
To jest wywiad z 17-go września, wtedy nawet na stronie Canona były AF-krzyżowe. A facet to widać że nic nie wie więcej od tego co wyczytał w oficjalnych materiałach i tylko to powtarza.

Kolekcjoner
10-10-2008, 18:26
Na dpreview pojawiły się w galerii dwa filmiki z nowej 5-tki.
http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkII/page15.asp

woyd
10-10-2008, 22:17

i że jest to nowy moduł AF. Może jednak jest jakiś krok naprzód w stosunku do starego 5D...

himi
10-10-2008, 23:01
Dżizas, ten film... Rany boskie. Załamałem się merytoryką tegoż...

wojkij
11-10-2008, 00:07
ale to juz bylo... ;)

Gringo997
12-10-2008, 17:27
kurde nie wytrzymuje presji... walić nową. ktoś na forum napisał (chyba w tym wątku) że lepiej posiadać dobra puchę i świetne szkło niż świetną puchę i dobre szkło...

5d + 85L i basta!

marbo
12-10-2008, 17:38
Tak dotarło do mnie ..... że na tym forum do listopada może się nie pojawić żaden post .... normalnie horrrrror :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

hrabia_vader
12-10-2008, 19:44
kurde nie wytrzymuje presji... walić nową. ktoś na forum napisał (chyba w tym wątku) że lepiej posiadać dobra puchę i świetne szkło niż świetną puchę i dobre szkło...

5d + 85L i basta!

Otóż to. Mark2 zawsze zdążysz kupić (a może nawet MkIII? ;-) ). A 85L już ci zostanie na wieki. :-)

MMM
12-10-2008, 21:02
Ale która to ta świetna? ;-)

Allensteiner
12-10-2008, 21:10
puszki zachowują świetność do 1 roku po premierze, nie inaczej

MMM
12-10-2008, 21:25
puszki zachowują świetność do 1 roku po premierze, nie inaczej
Poszukaj w archiwum forum jakie były pierwsze wrażenia z 300D i 10D, niektórzy spać nie mogli, a dziś.... :mrgreen:

Allensteiner
12-10-2008, 21:30
święte słowa :)

Paweł Grabowski
12-10-2008, 21:51
A zachwyt nad 85L i 35L pozostał do dziś :-)
Pozdrowki
P

myst
12-10-2008, 22:00
Trochę obok, ale nie wątpliwie w też w kwestii nowej piąteczki:
Ostatnio sporo łażę po różnych miejscach ślubnych, weselnych i plenerowo-ślubnych. Coraz więcej żółtych maszyn widzę... Sporo wśród reporterów też na żółte D3 się przesiadło. Kilku studyjnych też zapowiada że będą zmieniać jeśli nowy żółty H pokaże coś ciekawego... Stałeczki u żółtych też się zaczynają pojawiać... No i jeszcze dział 'sprzedam' na naszym forum: 'sprzedam bo zmieniam system..' itp.
Jedna refleksja : Szczerze wątpię by Canon idąc obecną drogą marketingową niebotycznie (i zupełnie bezzasadnie) drogich Ds'ów i piątki z filmikami i wypasioną matrycą utrzymał pozycję lidera na rynku profi/profi-entry level...

Gringo997
12-10-2008, 22:00
oj tak 35L jest świetna i mam nadzieję że w tym tyg dołączy do niej cięższa i dłuższa siostrzyczka bo ciężko powiedzieć ze starsza albo większa:P

GINN
12-10-2008, 22:51
Jedna refleksja : Szczerze wątpię by Canon idąc obecną drogą marketingową niebotycznie (i zupełnie bezzasadnie) drogich Ds'ów i piątki z filmikami i wypasioną matrycą utrzymał pozycję lidera na rynku profi/profi-entry level...

Oj tak, powoli zaczynam podobnie myśleć, że cała polityka marketingowców z canona jest niezbyt rozsądna...
Czas obniżyć ceny, ...bo nie pozostanie wam już nic innego.

MMM
12-10-2008, 23:05
A zachwyt nad 85L i 35L pozostał do dziś :-)
Mnie zachwyt 35L przeszedł po tygodniu, a po miesiącu to już tylko chciałem sprzedać. Stosunek ceny do jakości optycznej wg mojej oceny gorszy niż w kicie :lol:

akustyk
12-10-2008, 23:09
http://www.pbase.com/liquidstone/image/104412627/large

kto chce? :)

myst
12-10-2008, 23:24
fociłem wczoraj taniec w półmroku starą piątką : jeśli to ten sam AF to na prawdę jak dla mnie szkoda nerwów... i żadne ptaszki mnie nie przekonają , no chyba że sowa w ciemności i w locie ;)

meian
12-10-2008, 23:25
Mnie zachwyt 35L przeszedł po tygodniu, a po miesiącu to już tylko chciałem sprzedać. Stosunek ceny do jakości optycznej wg mojej oceny gorszy niż w kicie :lol:

a może to kwesta umiejętności, skoro 35L Ci nie leży ...?

Kolekcjoner
13-10-2008, 00:06
Oj tak, powoli zaczynam podobnie myśleć, że cała polityka marketingowców z canona jest niezbyt rozsądna...
Czas obniżyć ceny, ...bo nie pozostanie wam już nic innego.

Trochę obok, ale nie wątpliwie w też w kwestii nowej piąteczki:
Ostatnio sporo łażę po różnych miejscach ślubnych, weselnych i plenerowo-ślubnych. Coraz więcej żółtych maszyn widzę... Sporo wśród reporterów też na żółte D3 się przesiadło. Kilku studyjnych też zapowiada że będą zmieniać jeśli nowy żółty H pokaże coś ciekawego... Stałeczki u żółtych też się zaczynają pojawiać... No i jeszcze dział 'sprzedam' na naszym forum: 'sprzedam bo zmieniam system..' itp.

Jest tylko jeden problem. Sprzęt o którym mowa to mała część sprzedaży i produkcji. Na pewno istnieć na tym rynku nie przestaną, a czy będzie biało czy tylko trochę biało na stadionach to już sprawa bardziej prestiżu niż zysków. Może wolą mniej prestiżu, a więcej kasy?

Robson01
13-10-2008, 07:36
Jak będzie "tylko trochę biało" to i kasy będzie mniej.

Bodzius
13-10-2008, 08:58
Więc nie pozostaje nic innego jak przejść na Nikony :-P

wain
13-10-2008, 09:52
http://www.pbase.com/liquidstone/image/104412627/large

kto chce? :)

Milimetraz/czasu wskazuje na uzycie Statyw + LV. Czyli o AF nic nie wiadomo. Co do obrazowania na wysokich iso to bardzo OK. Szkoda ze raw nie zostal wystawiony. Przydaloby sie tez cos niskoisowego w rawie od normalnego usera.

PS. DPP supportuje juz mkII?

akustyk
13-10-2008, 11:26
Milimetraz/czasu wskazuje na uzycie Statyw + LV. Czyli o AF nic nie wiadomo.
hhe... nie smialbym wspominac slowa AF w kontekscie Bigmy f/5.6 z konwerterem TC 2x :)

Co do obrazowania na wysokich iso to bardzo OK. Szkoda ze raw nie zostal wystawiony. Przydaloby sie tez cos niskoisowego w rawie od normalnego usera.

no wlasnie to mam na mysli. zdjecie jest, zgodnie z oczekiwaniem, mydlaste od uzycia TC2x, wiec moze i w ten sposob byc ukryte troche redukcji szumow, ale jak na ISO 3200 to jest, kurcze, kulturka. jedna rzecz, ktora mnie tylko interesuje, na ile ta czulosc ustrzegla sie wyprania kolorow od redukcji szumow czy innych zabiegow "kosmetycznych". nie zebym zamierzal ISO 3200 uzywac, ale to posrednio mowi o obrazowaniu w cieniach na nizszych ISO

jotes25
13-10-2008, 11:36
To nie Bigma, tylko Sigmonster :)

Paweł Grabowski
13-10-2008, 13:17
A moim zdaniem to zdjęcie jest kaszaniaste. Wyprane z kolorow i mydlane. Zdaje sobie sprawe z warunków i sprzętu (obiektywy i TC), ale promowanie aparatu takim czyms jestmoim zdaniem wrecz odstarszające.

Pozdrawiam
Paweł

akustyk
13-10-2008, 13:22
A moim zdaniem to zdjęcie jest kaszaniaste. Wyprane z kolorow i mydlane. Zdaje sobie sprawe z warunków i sprzętu (obiektywy i TC), ale promowanie aparatu takim czyms jestmoim zdaniem wrecz odstarszające.
ale przeciez to zdjecie nie ma promowac aparatu. to jest po prostu fotka pokazujaca ISO 3200. a jak na ISO 3200 to to jest bardzo porzadne zdjecie.

arra
13-10-2008, 13:57
ale przeciez to zdjecie nie ma promowac aparatu. to jest po prostu fotka pokazujaca ISO 3200. a jak na ISO 3200 to to jest bardzo porzadne zdjecie.

Na postawie tych przykładów trudno to ocenić. Jak dla mnie szumy wyglądają bardzo dobrze (zwłaszcza ich brak na iso400), ale ciągle nie wiemy na ile algorytmy zjadają detale. Testy z TCx2 i f=18 (limit dla tej matrycy to chyba jest niestey niskie f=11) to jakaś pomyłka.

PS. Jeżeli te fotki nie mają promować aparatu to dlaczego Canon pozwolił na ich publikacje. RAW-ów nie pozwolił wieć rawów nikt nie wystawia.

akustyk
13-10-2008, 14:16
Na postawie tych przykładów trudno to ocenić. Jak dla mnie szumy wyglądają bardzo dobrze (zwłaszcza ich brak na iso400), ale ciągle nie wiemy na ile algorytmy zjadają detale. Testy z TCx2 i f=18 (limit dla tej matrycy to chyba jest niestey niskie f=11) to jakaś pomyłka.

jesli chciales obejrzec ostrosc to na pewno pomylka i nie sadze, zeby ktos majacy jakiekolwiek pojecie na ten temat probowal z tego przykladu wyciagac wnioski dotyczace tak ostrosci jak i chocby AF. tylko i wylacznie zachowanie przy wysokiej czulosci

PS. Jeżeli te fotki nie mają promować aparatu to dlaczego Canon pozwolił na ich publikacje. RAW-ów nie pozwolił wieć rawów nikt nie wystawia.
jesli dobrze rozumiem, to to zdjecie pochodzi od osoby prywatnej, ktora po prostu wrzucila je do sieci przy zgodzie ludzi z Canona. czyli mozna powiedziec, ze Canon to widzial i zatwierdzil publikacje. tyle, ze stad jeszcze daleko do wniosku o promocji. bo na takiej zasadzie to i osoby pokazujace zdjecia na tym forum robia promocje :)

wain
13-10-2008, 14:59
no wlasnie to mam na mysli. zdjecie jest, zgodnie z oczekiwaniem, mydlaste od uzycia TC2x, wiec moze i w ten sposob byc ukryte troche redukcji szumow, ale jak na ISO 3200 to jest, kurcze, kulturka. jedna rzecz, ktora mnie tylko interesuje, na ile ta czulosc ustrzegla sie wyprania kolorow od redukcji szumow czy innych zabiegow "kosmetycznych". nie zebym zamierzal ISO 3200 uzywac, ale to posrednio mowi o obrazowaniu w cieniach na nizszych ISO

mkII do wysokich iso mnie przekonal (tak do iso6400) natomiast co do low iso to jakos nie bardzo. Moze jest to moja wina/oczymi sie popsuly/spodziewalem sie dsIII ale .. jakos wszystkie fotki ktore widzalem z mkII malo mi sie podobaly. W cieniach i mniej kontrastowych partiach zaczyna robic sie mocno mydlanie, faktury brak, kontrast spada.. czekam na fotke obrabiana z jakiegos rawa. Moze byc podrasowana niech tam.. ale niech mnie przekona ze jest OK. Jak zobaczylem zdjecia z dpreview z DsIII to mi kopara opadla.. tutaj narazie jedynie rece.. ;)

arra
13-10-2008, 16:08
Jak zobaczylem zdjecia z dpreview z DsIII to mi kopara opadla.. tutaj narazie jedynie rece.. ;)

Aż zajrzałem na DPR obejżeć sample z DSIII, i szczerze mówiąc to mnie kopara nie opadła, co wiecej opowiedz mi o szumach na tej fotce wykonanej w ISO200:
http://a.img-dpreview.com/gallery/canoneos1dsmkiii_samples/originals/0t7h0942_acr.jpg

Jak dla mnie w 5DII jest o wiele mniej szumu na ISO400. Może dlatego że tu jest konwersja przez ACR-a, a więc czyżby cała prawda o szumach wyszła z worka?!?

Pozdrawiam

MMM
13-10-2008, 16:31
a może to kwesta umiejętności, skoro 35L Ci nie leży ...?
Tak, jak ktoś lepiej umie się nią posługiwać to CA wychodzi mniejsze, beczka mniejsza, a jak się wejdzie na szczyty perfekcji posługiwania się tym obiektywem to i winietę przestaje robić :mrgreen:

Arkan
13-10-2008, 20:11
....
Jak dla mnie w 5DII jest o wiele mniej szumu na ISO400. Może dlatego że tu jest konwersja przez ACR-a, a więc czyżby cała prawda o szumach wyszła z worka?!?

Pozdrawiam

Nie wiem jakie ma szumy 1ds3, ale to zdjęcie jest totalnie skopane, i to zarówno na etapie naświetlania, i na etapie wywołania. Autor wyraźnie nie mógł się zdecydować na co chce naświetlać, w związku z czym ustawił pomiar pattern, skorygował -1/3 (bał się że mu wypali namiot i flagi), a potem wyciągał dalej rawa i redukował kontrast, żeby porawić ekspozycję w cieniach. I wyszło jak wyszło - nie mogło inaczej i nawet Canon 5 mk V tego nie zmieni. Nie wiem po co ludzie zamieszczają takie sample.....
Inną sprawą jest, jak zrobić zdjęcie ogniskową 24mm przy f13 (na pełnej klatce), tak żeby nic nie było ostre... Jeśli to nie jest walnięte szkło, to jest to mistrzostwo świata :lol:

McKane
13-10-2008, 20:57
Tak, jak ktoś lepiej umie się nią posługiwać to CA wychodzi mniejsze, beczka mniejsza, a jak się wejdzie na szczyty perfekcji posługiwania się tym obiektywem to i winietę przestaje robić :mrgreen:

Hehe poprawiłeś mi humor tym postem :D Ale przyznasz że Chuck Norris mógłby dać radę ;)

akustyk
13-10-2008, 22:41
Hehe poprawiłeś mi humor tym postem :D Ale przyznasz że Chuck Norris mógłby dać radę ;)

Czak to pikus. ale Ken Rokłel z palcem w gniezdzie kart pamieci ;)

dzisiaj sie natknalem na dpreview:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=29660673
stare, ale mimo wszystko parskalem smiechem w pracy ;)

Paweł Grabowski
13-10-2008, 22:47
A ja zdecydowałem sie na starą piątkę. Listopad, koszty itd. Do tego dokupię jakieś szkło za różnice w cenie. Myślałem ze juz w tym roku kupie aparat na kilka lat ale jak widać marketing w Canonie działa prawidłowo czyli mi na to nie pozwolił :-). Niech im tam, jak oglądam zdjęcia z MkI to chce go mieć i już.
Znacie kogoś pewnego kto piątki w dobrej cenie sprzedaje?

Pozdrowki
Paweł

Bingant
13-10-2008, 23:29
Mam Paweł taki sam dylemat jak Ty, albo czekać na mkII, albo kupić teraz mkI + grip + np. 85 f1,8. Niech to trafi jasna cholera. Kubaman miał podobno testować w ten weekend mkII i jakoś cisza:(

Paweł Grabowski
13-10-2008, 23:33
Właśnie czekam tylko na opinie Kubamana , jak on stwierdzi ze OK! i pokaże sample za MkII to będę sie zastanawiał. Jak wyrazi wątpliwości , to ja przestane mieć wątpliwości :-). To wychodzi ze sie zdecydowałem ale tak nie do końca , ale trudno co robić takie życie.

Pozdrowki
Paweł

Bahrd
13-10-2008, 23:58
To wychodzi ze sie zdecydowałem ale tak nie do końca
A tutaj jeszcze inne spojrzenie na ten problem: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=29680425 - ale wnioski jakby te same ;)

maybe i've already made up my mind ...but can't let go..

dpgstyle
14-10-2008, 00:10
a nie lepiej odłożone 8-10 wpłacic na pierwszą wpłate... reszte na 30 rat o% i wsadzić do torby Ds'a??? ja w kazdym bądź razie tak zrobiłem.... pozdrawiam i znikam z tego wątku

habakuk
14-10-2008, 00:18
a nie lepiej odłożone 8-10 wpłacic na pierwszą wpłate... reszte na 30 rat o% i wsadzić do torby Ds'a??? ja w kazdym bądź razie tak zrobiłem.... pozdrawiam i znikam z tego wątku

30 rat 0 % .. a gdzie jeśli mozna?

dpgstyle
14-10-2008, 02:03
np w euro rtv.. ja akurat miałem jeszcze 10% rabatu

miklo
14-10-2008, 07:02
Nie ma rat 0%. Albo prowizja na początku zawiera roczne oprocentowanie, albo cena :-)

remol71
14-10-2008, 07:12
..........reszte na 30 rat o% ................

rotfl

Allensteiner
14-10-2008, 08:39
wsadzić do torby Ds'a

hehe

i do tego właśnie prostego stwierdzenia sprowadza się marketing Canona Panowie :)

Canion
14-10-2008, 08:48
Niech to trafi jasna cholera. Kubaman miał podobno testować w ten weekend mkII i jakoś cisza:(

Zaczynam sie bać. już dwie osoby z forum testowały TO COŚ i obie zniknęły :shock:.

mam nadzieję żę 5dII poprostu tak wypasiony że rąk oderwać od niego nie mogą i nie w głowie im pisanie na forum. :-D

albercikk
14-10-2008, 09:00
Zaczynam sie bać. już dwie osoby z forum testowały TO COŚ i obie zniknęły :shock:.

mam nadzieję żę 5dII poprostu tak wypasiony że rąk oderwać od niego nie mogą i nie w głowie im pisanie na forum. :-D

Albo wręcz odwrotnie, może nie są z zamiłowania filmowcami oraz onanistami Megapixelowymi i po prostu stwierdzili że to niemal to samo co stare 5D za dwa razy większą kasę, więc nie warto nawet wysilać się aby cokolwiek na ten temat napisać.

P.S. Ludziska przestańcie już robić sobie nadzieje, żeby mieć coś dużo lepszego od starej 5-iątki to trzeba kupić 1-dkę albo pogodzić się z troszkę innym rodzajem obrazowania i kupić D700 od Nikona....i oby tych drugich było coraz więcej ;)

Canon zrobił tak specjalnie, to nie ma być aparat dla posiadaczy starej piątki, Canon chce aby posiadacze 5D wydali teraz worek pieniędzy na 1-dynkę, strasznie mnie ta polityka C....denerwuje.... oby matryce w Nikonie były coraz lepsze i wtedy HWDC ;)

Pozdrawiam

Paweł Grabowski
14-10-2008, 10:07
Wracając do postu o kupnie Ds-a to przepraszam bardzo ale po co amatorowi Ds? 1.5kg + obiektyw i wielkie jeszcze z niego bydle. Ja robię do 10.000zdjec rocznie z czego wywołuje kilkaset i potrzebuje fajny aparat , taki jak kiedyś 30 analogowa. Stara piątka powinna być ok, ale nowa kusi. Poczekamy na Kubamana do listopada jeszcze kilka dni zostało.

Pozdrowki
Paweł

akustyk
14-10-2008, 10:26
Canon zrobił tak specjalnie, to nie ma być aparat dla posiadaczy starej piątki, Canon chce aby posiadacze 5D wydali teraz worek pieniędzy na 1-dynkę,
a niby dlaczego?

5DmkII to logiczny nastepca i zamiennik 5D. w jaki sposob 1,5 kg cegla o n-krotnie wyzszej cenie ma byc alternatywa, to ja nie widze...

albercikk
14-10-2008, 10:51
a niby dlaczego?

5DmkII to logiczny nastepca i zamiennik 5D. w jaki sposob 1,5 kg cegla o n-krotnie wyzszej cenie ma byc alternatywa, to ja nie widze...

To zależy kto czego potrzebuje, jakie ma priorytety i co jest w stanie zaakceptować, czytając to forum wychodzi na to że większość osób posiadających 5D nie była w 100% zadowolona z działania AF a reszta wad tego aparatu nie była już tak bardzo istotna, bo jakość obrazu jest na tyle powalająca że wady stają się dla większości mniej istotne.
Więc skoro 5DmarkII nie wnosi w kwestii AF wiele nowego to może i jest to następca z punktu widzenia Canona, ale z punktu widzenia tych użytkowników 5D którym głównie zależało na lepszym AF to nie jest to żądna alternatywa.
No chyba że dadzą się omamić pięknymi filmikami, będą się nimi cieszyć 2 miesiące a potem przyjdzie pora na zastanowienie czy to bym oby na pewno krok do przodu.
1-ynka FF pełnoklatkowa Canona zapewni to czego im brakowało, a to że jest droższa i cięższa to fakt i nie twierdze że ludzie z tej alternatywy są i będą bardzo zadowoleni a wręcz przeciwnie, dlatego wymieniam Nikona D700 ale też nie twierdze że to jest idealne rozwiązanie dla Canonowca przyzwyczajonego do obrazowania 5D....ale jak widać prostych wyborów w tej kwestii nie ma przynajmniej z mojego punktu widzenia.

Natomiast dla ludzi którzy przesiadają się z Cropa na FF to 5DMarkII jest w stosunku do 5D na tyle różny iż maja się nad czym zastanawiać.

Pozdrawiam

akustyk
14-10-2008, 11:01
To zależy kto czego potrzebuje, czytając to forum wychodzi na to że większość osób posiadających 5D nie była w 100% zadowolona z działania AF a reszta wad tego aparatu nie była już tak bardzo istotna.
Więc skoro 5DmarkII nie wnosi w tej kwestii wiele nowego to może i jest to następca z punktu widzenia Canona, ale z punktu widzenia tych użytkowników którym głównie zależało na lepszym AF to nie jest to żądna alternatywa.

teza, ze pieniacze i narzekacze na tym forum stanowia wiekszosc uzytkownikow 5D jest co najmniej mocno naciagana :) znam cala mase osob uzywajacych tego sprzetu i nie majacych najmniejszych zastrzezen do pracy jego AF, za to zywo zainteresowanych np. lepsza rozdzielczoscia.

ostatnie zdanie jest prawdziwe: "ale z punktu widzenia tych użytkowników którym głównie zależało na lepszym AF to nie jest to żądna alternatywa", tylko wymaga postawienia wlasciwego akcentu. i zrozumienia, ze to nie wyczerpuje zbioru uzytkownikow 5D.

1-ynka FF pełnoklatkowa Canona zapewni to czego im brakowało, a to że jest droższa i cięższa to fakt i nie twierdze że ludzie z tej alternatywy są i będą bardzo zadowoleni a wręcz przeciwni, dlatego wymieniam Nikona D700 ale też nie twierdze że to jest idealne rozwiązanie dla Canonowca....ale jak widać prostych wyborów w tej kwestii nie ma przynajmniej z mojego punktu widzenia.
idealnych rozwiazan nie ma. Canonowi powinela sie noga na 1D i Nikon mu strzelil bramke w postaci D3/D700, zapychajac rynek korpusow szybkich na polce $3K. wypuszczanie przez Canona teraz puszki adresowanej na ten segment stanowi zabojstwo 1D (ktory mimo bicia piany nadal dziala niezle) i przy okazji tez porazke finansowa, bo w tym segmencie jest za gesto, zeby sprzedac dostatecznie duzo takich "3D".

w zamian wyszedl nowy 5D adresowany do zupelnie innej grupy uzytkownikow. ci, ktorym to nie wystarcza a potrzebowaliby canonowskiego D700 musza poczekac. moze tylko 1/2 roku, moze jeszcze rok. Canon jest doskonale swiadom utraconej pozycji rynkowej i nie zostawi jej o tak. zwlaszcza, ze to jest ta dzialka, ktora mu od lat robila prestiz.
tyle, ze realia finansowe, nie pozwola w tym momencie na 3D. trzeba poczekac. a patrzac na nowe 5D, to jestem gotow sie zalozyc, ze to co przyjdzie bedzie warte poczekania. dla tych ktorzy nie moga - jest D700. to tez robi zdjecia i bynajmniej nie gryzie.

albercikk
14-10-2008, 11:12
ok, ok ja wyraźnie napisałem że chodzi mi o ludzi którym zależy na lepszym AF, oczywiście że jest wielu pieniaczy, sądzę jednak że jest wielu użytkowników którzy narzekając na AF w 5D dokładnie wiedzą co mówią.
Nie twierdze że AF w 5D jest tragiczny, ale z tym zachwytem nad tym układem też bym nie przesadzał bo potrafi zawieść dość często (pojęcie bardzo względne), oczywiście można temu w jakimś stopniu zaradzić i czynić kroki zapobiegawcze ale to nie jest rozwiązanie optymalne.

P.S. Sądzę że jest bardzo wielka grupa osób zadowolonych z AF w 5D, po prostu robią tego typu zdjęcia w takich warunkach że AF w 5D radzi sobie znakomicie.

Inna sprawa że obraz ze starego 5D jest na tyle dobry że nawet gdy lekko nie trafi AF to jest tak jak w niektórych innych aparat trafienie AF w punkt.
Wiadomo gdy AF pomyli sie sporo to z tego już nie wiele da się wyciągnąć.

Pozdrawiam

Gringo997
14-10-2008, 11:14
co do kubaman'a to dziwna sprawa, być może od macania piątki wiedział zbyt dużo i przezorni marketingowcy canona wprowadzili go w stan amnezji, bądź najęli "sprzątaczy":P

GINN
14-10-2008, 11:26
Problem marketingowców z Canona to świadomość marki. Wysoka wartość marki Canona na poziomie top-of-mind - potencjalnego klienta.
Wydaje się im, że zachowawcze odświeżanie produktów + mocne kampanie reklamowe na serię xxxD jako najpopularniejszego na rynku załatwią sprawę.

Moim zdaniem to zbyt mało. Cashback?
Już dużo wcześniej zrobili to na 5D i wiadomo było, że wypuszczą jego kolejną wersję.
I znowu niedosyt.

Czy można wszystkich traktować na Ds-owców i resztę (amatorów?).
Ta firma po prostu nie ma jaj.

MMM
14-10-2008, 11:28
a po Corwinie dalej ani widu, ani słychu :mrgreen:

aptur
14-10-2008, 11:34
a po Corwinie dalej ani widu, ani słychu :mrgreen:

COrwin testował 3D więc zniknął wcześniej :mrgreen:

Cichy
14-10-2008, 13:37
Canon zrobił tak specjalnie, to nie ma być aparat dla posiadaczy starej piątki, Canon chce aby posiadacze 5D wydali teraz worek pieniędzy na 1-dynkę (...)
Pozdrawiam

Miło, że piszesz w imieniu wszystkich., Ja wymieniam swoje stare piątki na nowe i wiem, że będę zadowolony.

albercikk
14-10-2008, 13:51
Miło, że piszesz w imieniu wszystkich., Ja wymieniam swoje stare piątki na nowe i wiem, że będę zadowolony.

Nigdzie nie napisałem że to dotyczy wszystkich, ale może nie precyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi bardziej o to że Canon próbuje swoja polityką skłonić co po niektórych ludzi posiadających stare 5D do zakupu 1-dynek.

Pozdrawiam

Kolekcjoner
14-10-2008, 13:57

Dokładnie ja bym apelował żeby jednak pisać za siebie, a nie przenosić swoich frustracj i zawodów osobistych na tzw. "wszystkich". Dla mnie ten aparat jawi się bardzo zachęcająco i pewnie też go kupię prędzej czy później. Nie widzę dlaczego miałbym kupować Ds-a tylko dla samego Af-a - bo to jedyna rzecz, która by mnie mogła kusić w tym body. Resztę wszystko dla mnie lepsze ma nowa piątka.
Co do zmian w stosunku do starej - dla mnie nie ma powodu żeby kupować stary korpus skoro jest nowy i ma kilka rzeczy, które mi pasują użytkowo (w pełni funkcjonalne LV, tryby silent, filmy, zakres iso, sRaw-y, uszczelki, wreszcie porządny wyświetlacz, iso w wizjerze na stałe, śmietniczkę). Co do jakości zdjęć - jestem spokojny. Nie analizuję pikseli, a jeśli chodzi o zdjęcia to nigdy dotąd żaden korpus Canona mnie pod tym względem nie zawiódł.

kami74
14-10-2008, 14:15
Co do jakości zdjęć - jestem spokojny. Nie analizuję pikseli, a jeśli chodzi o zdjęcia to nigdy dotąd żaden korpus Canona mnie pod tym względem nie zawiódł.
ale żeby miał w obrazie "to coś" co stara 5-tka ma. W sumie to smialem się jak ktoś mówił o "tym czymś" ale jak sie pobawilem troche tym aparatem to sie przestalem smiać. Obrazki z 5tki sa jakies takie inne ladniejsze, ostrzejsze generalnie fajniejsze i żeby Mark II tego nie stracił.

Bahrd
14-10-2008, 14:17
Nie widzę dlaczego miałbym kupować Ds-a tylko dla samego Af-a - bo to jedyna rzecz, która by mnie mogła kusić w tym body. Resztę wszystko dla mnie lepsze ma nowa piątka.
Nie wierzyłem, że sam to kiedys napiszę, ale dla mnie największą (co nie znaczy, że dużą) wadą nowej piątki jest inna niż w jedynkach bateria :lol:
Tak, czy owak, większość nie będzie zadowolona z tego, że do ceny nowej piątki będzie pewnie trzeba dodać cenę CS4...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ale żeby miał w obrazie "to coś" co stara 5-tka ma. W sumie to smialem się jak ktoś mówił o "tym czymś" ale jak sie pobawilem troche tym aparatem to sie przestalem smiać. Obrazki z 5tki sa jakies takie inne ladniejsze, ostrzejsze generalnie fajniejsze i żeby Mark II tego nie stracił.

Gorsze niż to (http://www.imaging-resource.com/PRODS/E1DSMK3/FULLRES/E1DSMK3hSL_ADOBE.HTM) chyba nie będzie, nie? ;)

Parteq
14-10-2008, 14:23
[...]Tak, czy owak, większość nie będzie zadowolona z tego, że do ceny nowej piątki będzie pewnie trzeba dodać cenę CS4...

A propo ceny: :) :) :)
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250308546906&fromMakeTrack=true&ssPageName=VIP:watchlink:top:uk

[...] I only have two left so be quick!!

Ciekawe ile w tej aukcji prawdy.
Nie sledze mocno tego watku, wiec nie wiem kiedy bedzie premiera.
W kazdym razie cena jak dla mnie zaporowa..
Widzialem wczesniej zapowidzi w okolicach 1999 gbp - to juz bylo cos duzo.

MMM
14-10-2008, 14:28
Bohužel, vše hezké jednou konci, to se už nevrátí... :lol:

arra
14-10-2008, 14:43
Rozmieszył mnie komentarz na dpr: "I've started to look at the 5D Mk II as Canon's "Vista" ", mam nadzieje, że w tym przypadku nie będzie aż takiej analogii ;)

GINN
14-10-2008, 15:12
Tak więc czy nowi posiadacze mkII mogą ujawnić się i zaprezentować swoje wrażenia z zabawy tą puchą.

a tu tylko echo...

renes
14-10-2008, 17:08
Tak, czy owak, większość nie będzie zadowolona z tego, że do ceny nowej piątki będzie pewnie trzeba dodać cenę CS4...

Moze nie całą cenę bo zrobią upgrade za 1kzł. Ale to podniesie koszt mkII.

Ja jednak najbardziej chciałbym aby którys z posiadaczy starej 5 porobił z tuzin zdjęć w warunkach od mniej trudnych do trudnych i pokazał tu jak ten centralny AF często nie trafia z ostrością. Tylko może nie przy największych przesłonach 1.2

Chyba że juz ktoś robił? Ale polecam komuś pomysł, wielu na pewno było by wdzięcznych.

MMM
14-10-2008, 17:48
Ja jednak najbardziej chciałbym aby którys z posiadaczy starej 5 porobił z tuzin zdjęć w warunkach od mniej trudnych do trudnych i pokazał tu jak ten centralny AF często nie trafia z ostrością. Tylko może nie przy największych przesłonach 1.2
A jakie to są trudne? Jedna żarówka pokojowa to już "trudne"? Bo ostatnio porównywałem AF w Sigmie 50/1.4 z 85/1.8 i z odległości 5 metrów 85/1.8 trafia 100% zawsze co do milimetra.

Hiv
14-10-2008, 22:28
hehe

i do tego właśnie prostego stwierdzenia sprowadza się marketing Canona Panowie :)

Jeśli tylko kogoś stać....
JA wolę kupić starą 5tkę i troszkę fajnych słoików a poczekać na wymianę jak Canon wypuści coś jeszcze innego...

Rosemary
14-10-2008, 23:37
Mi 2 dni temu padla moja wysluzona 20d. Migawka. Koszt to jakies 200-250 euro. Naprawie. Kupie nowa 5tke bo jest to aparat w moim zakresie finansowym a nawet nieco ponad. Nie oszukujmy sie ale jak ktos na fotach nie zarabia to ponad 2tys euro za puszke jest kupa kasy. W Niemczech i w Austrii wiekszosc userow juz sie grzeje na aparat i nawet komitety zamowien grupowych powstaja zeby chocby troche euro na baterie dodatkowe zostalo. U nas narzekan co niemiara!!! Ja mialem ponad 2 lata 20d - uzywane bo wtedy nie bylo mnie stac na nic innego i focilem i mialem fun i zdjecia ostre i af dzialal i iso 1600 na odbitkach a4 bylo wporzadku i sluby 2 zrobilem i m42 zajawke mam za soba z fajnymi rezultatami w makro. Ehh pisac mi sie odechcialo...Ludzie, smigla wam sie pozrywaly.

woyd
15-10-2008, 00:29
Rosemary - świetne podsumowanie tego wątku :)

dpgstyle
15-10-2008, 02:19
dokładnie.... ja też 20d zajeździłem... 2 razy wymiana migawki i spustu, ale zarobił na 1dsmkIII ten aparacik.... i złego słowa nie powiem ;0) ..... zawsze można pomarudzić.... porsche 911 sporo pali i nie ma miejsca z tyłu.... a cadillaC escalade ciężko zaparkować hehe.... będzie ********y aparacik i trzeba sie z tym pogodzić.... a że czasem af nie trafi.... zdarza sie i już....

Loram
15-10-2008, 08:16
Śledzę ten wątek od początku i dopiero teraz widzę pozytywne wypowiedzi.
Najbardziej rozbrajają mnie dziesiątki wypowiedzi jaka to beznadziejna będzie nowa piątka, a nawet w rękach jej ludzie nie mieli...
Ja jestem do niej przekonany i na pewno ją kupię, bo jest w tym przedziale cenowym najlepszym rozwiązaniem do moich potrzeb (śluby, studio, koncerty itp), więcej punktów autofocusa przy mojej specyfice pracy nie jest mi do niczego potrzebne. I tak będzie to przepaść jakościowa w porównaniu do mojej wysłużonej 350

Bingant
15-10-2008, 08:18
Żądam kategorycznie, aby ci japońscy talibowie, wypuścili wreszcie Kubamana!!!

Mariusz.P
15-10-2008, 08:56
Widzę że nowa piątka najbardziej podoba się użytkownikom xxxD, z całym szacunkiem miałem 350D (świetny aparacik) , AF dawał radę ale po przesiadce na 40D to dopiero zobaczyłem co to jest sprawny AF. Miałem również możliwość porównania AF starej 5D do 40D ( nie muszę chyba pisać o różnicach). Chyba uzasadnione są obawy co do nowej 5D z uwagi nawet na brak konsekwencji w przekazywaniu oficjalnych informacji , tak jakby Canon badał rynek. Odnoszę wrażenie ,że po cichu Canon wsadzi nowy układ z dziewięcioma punktami krzyżowymi . :lol:

Gringo997
15-10-2008, 09:19
czemu po cichu? zresztą się okaże co wart ten AF. ja teraz z 40d przesiadam się na starą piątkę i powiem że na pewno będzie ciężko się przestawić na gorszy AF ale pracując wcześniej na 400d nauczyłem się tego i owego jak sobie radzić z beznadziejnym af:)

MMM
15-10-2008, 09:58
Najbardziej rozbrajają mnie dziesiątki wypowiedzi jaka to beznadziejna będzie nowa piątka, a nawet w rękach jej ludzie nie mieli...
Ja jestem do niej przekonany i na pewno ją kupię

Najbardziej rozbrajają mnie dziesiątki wypowiedzi jaka to świetna będzie nowa piątka i na pewno ją kupią, a nawet w rękach jej ludzie nie mieli...

, bo jest w tym przedziale cenowym najlepszym rozwiązaniem do moich potrzeb (śluby, studio, koncerty itp), więcej punktów autofocusa przy mojej specyfice pracy nie jest mi do niczego potrzebne. I tak będzie to przepaść jakościowa w porównaniu do mojej wysłużonej 350
Fakt, od 350D AF na pewno będzie przepaść.

Mariusz.P
15-10-2008, 10:16
MMM masz starą 5D napisz szczerze co w pierwszej kolejności twoim zdaniem powinni zmienić . Dla mnie na przykład obrazowość 5D jest na tyle świetna , że można ją traktować jako wzorzec. Aby zwiększyć dystans jakości obrazowania do konkurencji wystarczyło zmienić przetwornik A/C na 14 bit, AF jak wcześniej napisałem i uszczelki.
Coś mi się wydaje, że Canon wykombinuje tak ,że będzie ok. i specjalnie przeciąga ukazanie się puszki na rynku.

Loram
15-10-2008, 10:40
Najbardziej rozbrajają mnie dziesiątki wypowiedzi jaka to świetna będzie nowa piątka i na pewno ją kupią, a nawet w rękach jej ludzie nie mieli...

Zgadza się MMM, to działa w obie strony. Ja piątki nie chwalę ani nie ganię, bo nawet jej w rękach nie miałem.

Niemniej jendak bawi mnie to, jak niektórzy mogą "oceniać" coś czego się nie dotykało, sprawdzało, czym się nie robiło zdjęć, ani nawet nie widziało zdjęć z egzemplarzy produkcyjnych :mrgreen:

W sumie taki wątek o niczym namacalnym ;-)

sleep
15-10-2008, 11:31
He he dam wam odpowiedź do czego nadaję się nowa 5-tka

https://canon-board.info/imgimported/2008/10/img_6668-1.jpg
źródło (http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2008/10/img_6668.jpg)

więcej szczegółów...
http://nrkbeta.no/canon-5dmkii-iso-monster-med-hd-video/

;)

Edit: więcej sampli z nowej 5-tki

http://flickr.com/photos/nrkbeta/sets/72157607660862630/

mor_feusz
15-10-2008, 11:59
Fakt, od 350D AF na pewno będzie przepaść.
No to i ja sie wypowiem. Na codzien "pykam" 350D (z przebiegiem ponad 90k). Mialem w reku 20D/30D/40D 1D Mark III 1Ds Mark III oraz 5D. Jak dla mnie puszki xxD sa super 5D jak na moje potrzeby - rewelacja (jakosc zdjec powala), 1D/1Ds to juz bajka jakosc zdjec i praca na tych puszakach to przyjemnosc (no chyba ze ktos "czai sie w trawie trzymajac w reku z podpietym 70-200/4 IS przez dluzszy okres czasu - rece opadaja). Moim zdaniem jakosc obrazu w 5D MkII nie powinna byc gorsza od 5D. A naogladalem sie zdjec i mam parcie na 5D. Wiadomo ze aktualni uzytkownicy chcieli by wiecej - no coz jest jak jest. Ja jako amator napewno sobe ta puszke kupie (w okolicach lutego-marca - jakos nie wczesniej). Za niewiele wieksze pieniazde wole sobie kupic MKII (poniewaz najtaniej obecnie w Dbasie http://www.dabs.com/productview.aspx?Quicklinx=58LS&SearchType=1&SearchTerms=5D+mark+II&PageMode=3&SearchKey=All&SearchMode=All&NavigationKey=0 1959.99funciakow jesli odejme sobie od tego VAT to koszt wyjdzie mi 1617 funciakow czyli ~ 7250 PLN. Nie jest tak zle a napewno jakosc zdjec, praca AF bgeda dla mnie zancznie lepsze od 350D)

ddarc
15-10-2008, 12:15
A pro po ktoś pisał że dobra cena raty w RTV AGD 30rat i 0 % . Nie jest to do końca prawda. Odbyłem wczoraj rozmowę i okazuje się że cena owszem 7879zł dzielona na 30 rat powinna dać 260 zł ale niestety trzeba ubezpieczyć kredyt ( bez tego na 99% wniosek nie przejdzie ) i wtedy rata wychodzi ok. 30x 320zł co daje 9600zł …Czyli przepłacamy ok. 1700zł

Wiedziałem że to lipa te 0% ;)

Link do ceny

http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki,a1,strona-2.bhtml

PS. Można zamówić aparat internetowo i jak będzie przyjść i podpisać umowę.

Rosemary
15-10-2008, 12:17
Chwalic dnia przed zachodem nie ma sensu. To oczywiste. ALE: Pomacac mozna przed zakupem. Gorszy od starego 5d nie bedzie. Alternatywy FF za te pieniadze nie ma. Systemu nie zamierzam zmieniac. Uzywanych Body tez juz nie chce. Ladowanie 1000 euro na uzywke 5d to nie jest dobry pomysl. Jest troche sampli w sieci i te sa bardzo ok. Niebawem zaleja nas sample i niektorzy znowu zwariuja. Pomoc psychologiczna bedzie wskazana. Specyfikacja wam nie wystarcza?
Ja potrzebuje aparatu. A Wy jak? Zmieniacie czy znowu czekacie? Jest tu wlasciwie jakis watek dla tych ktorzy chcieliby sobie kupic nowy 5dII czy tylko dla tych ktorzy go nie kupia ;)

Zycze owocnych postow.

akustyk
15-10-2008, 12:28
A Wy jak? Zmieniacie czy znowu czekacie? Jest tu wlasciwie jakis watek dla tych ktorzy chcieliby sobie kupic nowy 5dII czy tylko dla tych ktorzy go nie kupia ;)

moj stosunek do 5DmkII mozna najlepiej podsumowac w ten sposob:

źródło (http://www.fotopolis.pl/komiks/62.gif)

przy czym tym suflerem jestem tez sam, bo za grzyba nie mam checi placic haraczu za nowosc, a przede wszystkim czeka mnie najprawdopodobniej kupno mieszkania a to dosc drastycznie przyczynia sie do wzrostu dziury budzetowej

kami74
15-10-2008, 14:29
Link do ceny

http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki,a1,strona-2.bhtml

PS. Można zamówić aparat internetowo i jak będzie przyjść i podpisać umowę.

Hmmm... a co to za body jest ? Układ przycisków z tyłu na zdjęciu tej niby 5D MKII jest jakiś nie halo. :roll:

Cichy
15-10-2008, 14:34
Hmmm... a co to za body jest ? Układ przycisków z tyłu na zdjęciu tej niby 5D MKII jest jakiś nie halo. :roll:

No bo drugie to jest fake, nie widać?

kami74
15-10-2008, 14:56
Na oficjalnej stronie EURO dali fake'a? No to ja pójdę do nich i poproszę takie body. Dokładnie takie.

HuleLam
15-10-2008, 15:20
Na oficjalnej stronie EURO dali fake'a? No to ja pójdę do nich i poproszę takie body. Dokładnie takie.

Strona nie stanowi oferty handlowej w myśl Prawa, bla bla blablabla
Chociaż zabawny będzie to psikus!

wojkij
15-10-2008, 16:02
Moja wiadomosc:
Subject: Zgłoszenie błędu
Dotyczy:
Canon EOS 5D Mark II - body
Adres:
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/canon-eos-5d-mark-ii-body.bhtml

Opis:
Zdjecia nie przedstawiaja sprzedawanego modelu. Zdjecie tylu to przedpremierowy fotomontaz-zart.

Btw - sa juz jakies informacje o dacie w ktorej aparat bedzie dostepny?

Pozdrawiam,
(...)

Odpowiedz:
Witam
Zdjęcia są tylko przykładami. Nie znana jest jeszcze data wejścia do sprzedaży.
pozdrawiam
Jarosław B(...)

:mrgreen:

kami74
15-10-2008, 16:06
Aha czyli przy EF 50 f1.8 mozna dać fotę np: EF 1200 f5.6 bo to tylko przyklad. Super

MMM
15-10-2008, 22:58
MMM masz starą 5D napisz szczerze co w pierwszej kolejności twoim zdaniem powinni zmienić .
Napiszę co bym chciał, w kolejności od najważniejszych.

1. Wszystkie punkty AF krzyżowe, szeroko rozstawione po klatce, boczne punkty tak skuteczne jak centralny.
2. AutoISO z konfiguracją, takie jak w Nikonach.
3. Wizjer 100% krycia i jaśniejszy.
4. Drabinka korekcji +/- 3EV
5. Regulacja AF, ale taka jaką ma serwis czyli normalnie udostępnić ten soft ludziom. To co dali w 5D2 nie umożliwia kalibracji zoomów na kilku ogniskowych ani oddzielnego korygowania AF dla bliskich i dalekich odległości ostrzenia.
6. Mniejsze kółko spota.
7. Wszystkie funkcje przycisków również widoczne w wizjerze.
8. Lepszy LCD, histogram dla powiększonego fragmentu zdjęcia i takie wyświetlanie zdjęcia żeby dało się ocenić ostrość.
9. Jakiś przycisk pod który można przypisać dowolną funkcję z menu.

Gdyby nowe 5D2 miało rzeczy z pierwszych pięciu punktów to bym kupił. Z tego co bym chciał to ma jaśniejszy wizjer, jakąś tam prymitywną regulację AF i dobry LCD. Dodatkowych 4000zł za tylko tyle nie zapłacę.

trampek
15-10-2008, 23:22
a dla mnie (w kolenosci od najwaznejszych):

1. AF ten co MMM
2. Regulacja AF co MMM
3. Auto iso takie jak w nikonach z mozliwscia jednoprzycoskowego dostepu do minimalnego czasu
4. LAGI z 40d !!!!!!!!
5. GRIP ten sam zeby zostal !!!!!
6. 5 fps

Gringo997
15-10-2008, 23:38
heh i robi się znów lista życzeń:P

darekmil73
16-10-2008, 00:53
Żądam kategorycznie, aby ci japońscy talibowie, wypuścili wreszcie Kubamana!!!

Może w Mk II w trybie LiveView po naciśnięciu przycisku Direct Print uaktywnia się jakiś portal...?
No nic - "lepsze" jest wrogiem dobrego, dlatego postawiłem na "staruszka" 5D i zakupiłem go;)

Loram
16-10-2008, 06:59
Mając 5D na pewno bym nie dokładał 4 tys, żeby przesiąść się na 5D2, ale mając 350D nie mam wątpliwości...
1D Mark III jest mi nie potrzebny, a na 1Ds Mark III jeszcze mnie nie stać i nie jestem pewny czy aż taki drogi i wypasiony sprzęt jest mi potrzebny.
Owszem, mniejszy spot by się przydał, szybkość na poziomie 5-6 kl/sek, lepszy autofocus też, ale cóż, Canon tego nie zrobił i wybór jest taki, że albo 5D Mark II, albo trzeba zmieniać system na Nikona...

Cichy
16-10-2008, 09:44
Ło matko, tego nie ma, tamtego nie ma...

Ja chciałem Hi-ISO, sRaw i lepszy LCD, dali więc kupuję. Dołożyli uszczelki, filmy, więc będę się dodatkowo bawił w reżyserkę i jestem bardzo zadowolony.

Richie
16-10-2008, 10:00

Ja chciałem Hi-ISO, sRaw i lepszy LCD, dali więc kupuję. Dołożyli uszczelki, filmy, więc będę się dodatkowo bawił w reżyserkę i jestem bardzo zadowolony.

Nareszcie pozytywna ocena i zadowolenie.Jeśli ktoś nauczył się używać AF ze starej piątki zwłaszcza centralnego punktu który jest całkiem sprawny to nowa 5ką może być tylko lepsza.

Ps.Chyba ze obrazek wraz z mpx zatracił ''magię''....ale o tym przekonamy się już wkrótce.

januszP.
16-10-2008, 10:09
Mając 5D na pewno bym nie dokładał 4 tys, żeby przesiąść się na 5D2, ale mając 350D nie mam wątpliwości...
1D Mark III jest mi nie potrzebny, a na 1Ds Mark III jeszcze mnie nie stać i nie jestem pewny czy aż taki drogi i wypasiony sprzęt jest mi potrzebny.
Owszem, mniejszy spot by się przydał, szybkość na poziomie 5-6 kl/sek, lepszy autofocus też, ale cóż, Canon tego nie zrobił i wybór jest taki, że albo 5D Mark II, albo trzeba zmieniać system na Nikona...
To ja myslę, ze większość Twoich potrzeb spełnia właśnie 40D lub 50D. (oprócz mniejszego kropa!):)

MMM
16-10-2008, 10:24
Jeśli ktoś nauczył się używać AF ze starej piątki zwłaszcza centralnego punktu który jest całkiem sprawny to nowa 5ką może być tylko lepsza.
Tu się nie ma czego uczyć bo AF jest dobry, ale tylko na centralnym punkcie. Tu chodzi o to że W 5D2 AF jest dalej tak samo prymitywny jak w starym 5D i 20D z ośmioma punktami nieużywalnymi przy jasnych szkłach i gorszym świetle.
Każde zdjęcie trzeba robić centralnym i przekadrować, mnie się to już przez 3 lata po prostu znudziło.

Arkan
16-10-2008, 10:48
Tu się nie ma czego uczyć bo AF jest dobry, ale tylko na centralnym punkcie. Tu chodzi o to że W 5D2 AF jest dalej tak samo prymitywny jak w starym 5D i 20D z ośmioma punktami nieużywalnymi przy jasnych szkłach i gorszym świetle.
Każde zdjęcie trzeba robić centralnym i przekadrować, mnie się to już przez 3 lata po prostu znudziło.

MMM, obawiam się, że nie przetłumaczysz niektórym o co chodzi. Dla większości 5d + 35/1.4 + centralny krzyżowy to zestaw marzeń. Po 2 latach używania takiego combo (a jeszcze nie daj Boże fill flashem) widać duże ułomności i układu AF i systemu pomiaru światła. Ktoś kto nie robił zdjęć 1dynką, prawdopodobnie nie będzie na to zwracał uwagi - po prostu przyjmie ten syfny AF i pomiar światła z dobrodziejstwem inwentarza. Canon jest bardzo konsekwentny w swojej strategii - chcesz mieć powtarzalne rezultaty i komfort pracy, to kup jedynkę. Chcesz mieć fajny amatorski sprzęt z telewizorem plazmowym z tyłu, filmami przygodowymi w formacie Blue-Ray i slotem na gry PSP - to kup 5d mkII.

Dla osób, które potrzebują aparatu, a nie zabawki jest prosty wybór - albo 1ds, albo zmiana stajni.

bertold
16-10-2008, 10:49

Toż to polskie forum. Czego oczekujesz? ;-)

jotes25
16-10-2008, 11:04
Toż to polskie forum. Czego oczekujesz? ;-)

To dobrze, że ludzie są krytyczni i nie przyjmują tego co im marketing wciska. Fakt, że zawsze jest sporo bzdurnych i niepotrzebnych narzekań (vide 40d i nieostre zdjęcia), ale z drugiej strony AF w 5dII porównywalny jak w kilka razy tańszym 450d to jest pewnie nieporozumienie...

bertold
16-10-2008, 11:08
To dobrze, że ludzie są krytyczni i nie przyjmują tego co im marketing wciska.

Jasne. Ale u nas narzekanie to narodowy sport.

ale z drugiej strony AF w 5dII porównywalny jak w kilka razy tańszym 450d to jest pewnie nieporozumienie...

Rozumiem, że testowałeś?

jotes25
16-10-2008, 11:11
Rozumiem, że testowałeś?

To już było pewnie ze 100 razy w tym wątku, układ czujników praktycznie jak dla APS-C (centrum kadru) i brak bocznych krzyżowych. Odkąd mam 40d, trudno mi zrozumieć jak mogłem się dotąd obyć bez tych ostatnich.

bertold
16-10-2008, 11:24
To już było pewnie ze 100 razy w tym wątku, układ czujników praktycznie jak dla APS-C (centrum kadru)

Większość aparatów ma czujniki AF w centrum kadru. Czasem jest ich mniej,
czasem więcej, ale bardzo rzadko znacząco poza to centrum wykraczają.

i brak bocznych krzyżowych. Odkąd mam 40d, trudno mi zrozumieć jak mogłem się dotąd obyć bez tych ostatnich.

No rzeczywiście. Ciekaw jestem jak sobie z tym radzi te kilkaset tysięcy
zawodowców używających 5-ek do ślubów czy koncertów, np. Szkoda,
że oni nie mają czasu wpaść na forum ponarzekać. Pewnie są zbyt mocno
zajęci robieniem zdjęć.

jotes25
16-10-2008, 11:32
Większość aparatów ma czujniki AF w centrum kadru. Czasem jest ich mniej,
czasem więcej, ale bardzo rzadko znacząco poza to centrum wykraczają.

Jakoś Nikon i Olympus (E-3) potrafią to inaczej zrobić.

zajęci robieniem zdjęć.

Gdybym chciał być bardzo dosadny i złośliwy, to powiedziałbym, że 5d to aparat dla amatorów (czyli np. dla mnie). Więc pewnie dlatego Ci zawodowcy nie narzekają, bo go nie używają...

Z mojej strony EOT, dyskusja nieco jałowa się robi.

akustyk
16-10-2008, 11:35
zajęci robieniem zdjęć.

jasne. a jeszcze 5 lat temu tysiace zawodowcow robilo tylko i wylacznie na filmie. kolejne tysiace robily zdjecia korpusami klasy 10D.

ale swiat poszedl do przodu i pojawily sie nowe mozliwosci. m.in. dlatego, ze uzytkownicy narzekali i nie dali sobie wyrwac zarobionych ciezko pieniedzy na sprzet, ktory nie odpowiada ich potrzebom.

te posty to czyste dyletanctwo. dla wielu osob AF w 5D jest wystarczajacy i moga z tym zyc. dla innych nie i chca czegos lepszego dlatego oleja 5DmkII szerokim lukiem, wymuszajac na Canonie przygotowanie sprzetu lepszego. chocby dlatego, ze takiego lepszego sprzetu potrzebuja do pracy. maja do tego pelne prawo.

nie, nie naleze do fanklubu kopania AF. mnie to co mam w 30D wystarcza a to jest nawet gorsze od 5D. natomiast przy tym wszystkim daleki jestem od sygerowania innym uzytkownikom, ze sa glupkami, bo maja inne potrzeby. Tobie jak widac takie hamulce sa obce...

bertold
16-10-2008, 11:48

Które Nikony, np., mają punkty znacząco poza centrum kadru?

Gdybym chciał być bardzo dosadny i złośliwy, to powiedziałbym, że 5d to aparat dla amatorów (czyli np. dla mnie). Więc pewnie dlatego Ci zawodowcy nie narzekają, bo go nie używają...

No to nie znasz statystyk.

Z mojej strony EOT, dyskusja nieco jałowa się robi.

Jałowa stała się w momencie, kiedy zaczęto oceniać aparat, którego jeszcze
nikt na oczy nie widział.

ale swiat poszedl do przodu i pojawily sie nowe mozliwosci. m.in. dlatego, ze uzytkownicy narzekali i nie dali sobie wyrwac zarobionych ciezko pieniedzy na sprzet, ktory nie odpowiada ich potrzebom.

Ale ci ludzie narzekają na aparat, którego nawet w łapach jeszcze nie trzymali!
Zauważ, że ja nie chwalę nowej 5-ki, ani jej nie krytykuję, bo jeszcze nic
o niej praktycznie nie wiadomo. Że ma podobny układ AF do poprzednika
nie znaczy nic dopóki się w praktyce sprzętu nie sprawdzi.

te posty to czyste dyletanctwo. dla wielu osob AF w 5D jest wystarczajacy i moga z tym zyc. dla innych nie i chca czegos lepszego dlatego oleja 5DmkII szerokim lukiem, wymuszajac na Canonie przygotowanie sprzetu lepszego. chocby dlatego, ze takiego lepszego sprzetu potrzebuja do pracy. maja do tego pelne prawo.

Pokaż mi paluszkiem, gdzie stwierdziłem inaczej. Ja tylko protestuję przeciwko
ocenianiu czegoś, czego jeszcze nikt na oczy nie widział.

natomiast przy tym wszystkim daleki jestem od sygerowania innym uzytkownikom, ze sa glupkami, bo maja inne potrzeby. Tobie jak widac takie hamulce sa obce...

Zniżyłeś się do poziomu rynsztoku. Nie umiem tak nisko i w takim
smrodzie funkcjonować, więc pozostawiam tam Ciebie samego.

konrad
16-10-2008, 13:43
Ale ci ludzie narzekają na aparat, którego nawet w łapach jeszcze nie trzymali!

Od trzymania aparatu w łapach jego specyfikacja nie ulegnie zmianie.

akustyk
16-10-2008, 14:01
Zniżyłeś się do poziomu rynsztoku. Nie umiem tak nisko i w takim
smrodzie funkcjonować, więc pozostawiam tam Ciebie samego.

w palcach jestes bardzo sprawny i niezle Ci idzie. chcialbym zobaczyc ile masz odwagi w prawdziwym zyciu i czy pozwolilbys sobie na taki tekst twarza w twarz...

bertold
16-10-2008, 14:09
w palcach jestes bardzo sprawny i niezle Ci idzie. chcialbym zobaczyc ile masz odwagi w prawdziwym zyciu i czy pozwolilbys sobie na taki tekst twarza w twarz...

Sądzę, że w prawdziwym życiu nie musiałbym sobie na taki tekst pozwalać, bo
i Ty byś swoje poglądy w bardziej kulturalny sposób przedstawił. Taka specyfika
forów. Dlatego ich nie lubię i traktuję jako zło konieczne. Ale rzeczywiście trochę
przesadziłem i za to przepraszam. Uważam, że miałem prawo mieć pretensje o
Twoją wypowiedź, ale mogłem je w bardziej dyplomatyczny sposób wyrazić.

Kolekcjoner
16-10-2008, 15:32
Dla osób, które potrzebują aparatu, a nie zabawki jest prosty wybór - albo 1ds, albo zmiana stajni.

Dla osób które na prawdę potrzebują prawdziwego aparatu jest H3D - reszta to zabawki 8);-).

A gdzie u nikona masz boczne krzyżowe?

jotes25
16-10-2008, 15:51
A gdzie u nikona masz boczne krzyżowe?

Dolne i górne ;) Jak obrócisz na kadr pionowy, to masz boczne :) Zawsze to lepiej niż nic...

Bahrd
16-10-2008, 15:56
Dolne i górne ;) Jak obrócisz na kadr pionowy, to masz boczne :) Zawsze to lepiej niż nic...

Ale jak nie masz zooma, to masz wtedy "nic" po bokach kadru!
Ja chyba wolałbym tamto "nic" niż to... ;)

jotes25
16-10-2008, 15:58
Ale jak nie masz zooma, to masz wtedy "nic" po bokach kadru!
Ja chyba wolałbym tamto "nic" niż to... ;)

Chyba, że podejdziesz bliżej ;)
Poza tym wybór kadru nie zawsze (może nawet rzadko) jest determinowany odległością?
Trzeba widocznie poczekać na rozsądny AF z detekcją kontrastu i szybkie EVF, wtedy będzie można ostrzyć gdzie dusza zapragnie. Tylko "canonowym" truchtem to na pewno nie będzie w Mark III :lol:

Bahrd
16-10-2008, 16:12
Trzeba widocznie poczekać na rozsądny AF z detekcją kontrastu i szybkie EVF, wtedy będzie można ostrzyć gdzie dusza zapragnie. Tylko "canonowym" truchtem to na pewno nie będzie w Mark III :lol:

A w połączeniu z ECF to będzie coś!
Pamiętam artykuł z "Wiedzy i Życia" (pt. "Wzrok, który zabija" bodajże) o wyposażeniu pilotów myśliwców.

gwozdzt
16-10-2008, 16:13
Canon jest bardzo konsekwentny w swojej strategii - chcesz mieć powtarzalne rezultaty i komfort pracy, to kup jedynkę.
tylko nie wiem, dlaczego tak się uparł, że te "powtarzalne rezultaty i komfort pracy" można uzyskać wyłącznie półtorakilogramową cegłą z przyrośnięta od spodu "bulwą" ?

Za analoga można było "bulwę" odkręcić i dalej mieć te same warunki pracy, więc skąd ten upór w erze digitalizacji?

Arkan
16-10-2008, 16:16
Dla osób które na prawdę potrzebują prawdziwego aparatu jest H3D - reszta to zabawki 8);-).

Brzydki, plastikowy, nie ma 9 fps i szumi - g.. nie aparat :lol:

Bahrd
16-10-2008, 16:25
Za analoga można było "bulwę" odkręcić i dalej mieć te same warunki pracy, więc skąd ten upór w erze digitalizacji?

Większa bateria? Elektronika? Dwie karty pamięci? Załóżmy, że bateria mieściłaby się w jednej komorze kasety filmowej, a w drugiej karty - elektronika jednak zajmuje resztę miejsca (płytka, złącza, wyświetlacz(e)).

PS
Poza tym ja lubię bulwę, a odkręcana bulwa do 5D jest jeszcze większa! ;)

Arkan
16-10-2008, 16:29
tylko nie wiem, dlaczego tak się uparł, że te "powtarzalne rezultaty i komfort pracy" można uzyskać wyłącznie półtorakilogramową cegłą z przyrośnięta od spodu "bulwą" ?

Z dominującej pozycji na rynku. Jeśli chcesz mieć dobre szkła to musisz kupić Canona - 24/1.4, 35/1.4, 24-105L, 70-200/4is etc. Jeśli nie chcesz wiertatrek, to musisz kupić Canona itd.. Niestety Nikon i Sony pomagają jak mogą. Co z tego, że d700 i d3 to rewelacyjne puszki? Co mam do nich podpiąć, jak nie chcę ciężkich zoomów o świetle 2.8? 24-120VR, czy ciemne 70-300VR? A może wiertarkowe stałki? Jakieś totalne nieporozumienie. O nowym A900 i szkłach do niego litościwie nie wspomnę - najgorsze 35/1.4 jaki jest i 50-ka o najgorszych notowaniach ze wszystkich 50-tek. Także, Panie Kolego - Canon pomimo wszystkich psów, które na nim wieszamy nadal jest bardzo atrakcyjną ofertą - i doskonale o tym wie.

MaciekCi
16-10-2008, 16:39
Najgorsze jest to, że 1Ds MkIII nie ma wszystkich ficzerów 5D MkII , Gdzie high ISO ? Nie widzi mi się robienie zdjęć na -3EV i ciągnięcie każdej fotki później w szopie. Kurde, a wybór byłby taki prosty ... Chcesz dobry AF ? Kup 1dynkę. Chcesz dobre high ISO ? Kup 5D MkII. :| Chyba póki co kupię 16-35L a na puszkę poczekam do Ds Mk IV ...

gwozdzt
16-10-2008, 16:43
Z dominującej pozycji na rynku...
Także, Panie Kolego - Canon pomimo wszystkich psów, które na nim wieszamy nadal jest bardzo atrakcyjną ofertą - i doskonale o tym wie.
ja to po części rozumiem, ale naprawdę nie da się zrobić aparatu w korpusie 5D a właściwościach 1Ds (AF, wizjer 100%, uszczelki) ? Powiedzmy w cenie = 5D II + 1Ds III /2 ?

Klientów na taki aparat byłoby chyba sporo... czy chodzi tylko o to, ze część z nich nie kupiłaby DS'a?
IMHO może i część by nie kupiła DS'a, ale dalej zostaliby klientami Canona, a tak może się zdarzyć, ze część kupi D700... szczególnie Ci co potrzebują tych ciężkich zoomów f/2.8 a chcą trochę zejść z masą i gabarytami korpusu, żeby nie wspomnieć o zwolennikach szerokiego kąta (14-24) ...

i ja myślę, że głównym powodem narzekań na specyfikację 5D II, szczególnie w pkcie AF nie jest bezpośrednio wyposażenie tego właśnie aparatu, tylko brak jakieś pozycji pomiędzy 5D II a 1Ds III, zaś oliwy do ognia dolewa jeszcze fakt, że lepszy układ AF mamy w klasie niższej (40D/50D).

a tak na marginesie - mylisz mnie z kimś... ;)
http://canon-board.info/member.php?u=16861

Arkan
16-10-2008, 16:46
Najgorsze jest to, że 1Ds MkIII nie ma wszystkich ficzerów 5D MkII , Gdzie high ISO ? Nie widzi mi się robienie zdjęć na -3EV i ciągnięcie każdej fotki później w szopie. Kurde, a wybór byłby taki prosty ... Chcesz dobry AF ? Kup 1dynkę. Chcesz dobre high ISO ? Kup 5D MkII. :| Chyba póki co kupię 16-35L a na puszkę poczekam do Ds Mk IV ...

Eeee tam..., bez paniki wysokie iso to fajna rzecz, ale jak czytam, jak ważne jest dla większości piszących, to zaczynam odnosić wrażenie, że robicie głównie foty szczurom w piwnicy, a wiadomo - taki szczur to szybka bestia i trzeba mieć krótkie czasy, bo inaczej się rozmyje :lol:
A tak na poważnie - nie sądzę żeby na odbitkach do poziomu 1600 była różnica. Jak dla mnie 1600 jest wystarczające - jak jest ciemno, to i plastyka zdjęcia jest taka sobie.. (tak, wiem reportaż i sport itd..)

kmleon
16-10-2008, 16:56
Brzydki, plastikowy, nie ma 9 fps i szumi - g.. nie aparat :lol:

Poza tym ma tylko jeden i to centralny pkt AF... bez sensu... ;-)

MaciekCi
16-10-2008, 16:59
Eeee tam..., bez paniki wysokie iso to fajna rzecz, ale jak czytam, jak ważne jest dla większości piszących, to zaczynam odnosić wrażenie, że robicie głównie foty szczurom w piwnicy, a wiadomo - taki szczur to szybka bestia i trzeba mieć krótkie czasy, bo inaczej się rozmyje :lol:
A tak na poważnie - nie sądzę żeby na odbitkach do poziomu 1600 była różnica. Jak dla mnie 1600 jest wystarczające - jak jest ciemno, to i plastyka zdjęcia jest taka sobie.. (tak, wiem reportaż i sport itd..)

To nawet pomijając ISO, jest jeszcze pare rzeczy w 5D MkII. Znając życie, Canon i tak dopiero za 3 lata wypuści nowego Ds-a.

akustyk
16-10-2008, 17:05
To nawet pomijając ISO, jest jeszcze pare rzeczy w 5D MkII. Znając życie, Canon i tak dopiero za 3 lata wypuści nowego Ds-a.

bez paniki. w przyszlym roku zapewne pojawi sie ten wysniony 3D czy tez kolejny pan marek 1D i nagle sie okaze, ze tak zle nie jest ;)

Kolekcjoner
16-10-2008, 17:18
10 lutego 8). To już niedługo ;).

myst
16-10-2008, 19:02
skąd wiesz JasnoWidzu?;) Znasz już też może specyfikacje tego czegoś na co wszyscy czekamy ? :)

wojkij
16-10-2008, 20:03
jedyna nadzieja w tym ze z 1d zniknie corp 1,3 ... :/

myst
16-10-2008, 20:24
jedyna nadzieja w tym ze z 1d zniknie corp 1,3 ... :/
To by było jak dla mnie idealne rozwiązanie ;)
Tylko czym by się różnił wtedy od Ds'a ?

janmar
16-10-2008, 20:33

No,powinni co rok wypuszczać nowego 1Ds.Oczywiście powinnismy co rok nowy kupować.Rozumiem takie numery gdy pojawia sie rewolucyjna nowość,ale jesli nie ?Piszesz dopiero za 3 lata.Chcesz mnie wkurzyć czy wygraleś w totolotka? A może po prostu nie kupujesz i nie masz zamiaru kupować Dees-ów?Nie musisz odpowiadać.Pozdrawiam

MaciekCi
16-10-2008, 20:58
No,powinni co rok wypuszczać nowego 1Ds.Oczywiście powinnismy co rok nowy kupować.Rozumiem takie numery gdy pojawia sie rewolucyjna nowość,ale jesli nie ?Piszesz dopiero za 3 lata.Chcesz mnie wkurzyć czy wygraleś w totolotka? A może po prostu nie kupujesz i nie masz zamiaru kupować Dees-ów?Nie musisz odpowiadać.Pozdrawiam

Nie chcę Cię wkurzać, bo Cię nie znam Człowieku. To po co czytasz ? Żeby się wkurzać ? Zresztą za co ? Syndrom Polaka ? Pies Ogrodnika czy jak ? Jeśli nie kupujesz Deesów to zajmij się sobą a nie komentujesz.

Chciałbym kupić Deesa, może to są szczegóły, ale nie podoba mi się fakt, że wydając 20k na puszkę, nie będę miał tego co ma puszka za 8k. Może dla Ciebie nie jest problemem wydać 20k, ale ja chcę wydać to rozsądnie i chcę, aby mój zakup był jak najlepszy, dodatkowo nie muszę kupić tego "już", więc moje 20k może poczekać a Tobie, przepraszam bardzo, nic do tego. Pozdrawiam.

Flowenol
16-10-2008, 21:19
Nie chcę Cię wkurzać, bo Cię nie znam Człowieku. To po co czytasz ? Żeby się wkurzać ? Zresztą za co ? Syndrom Polaka ? Pies Ogrodnika czy jak ? Jeśli nie kupujesz Deesów to zajmij się sobą a nie komentujesz.

Chciałbym kupić Deesa, może to są szczegóły, ale nie podoba mi się fakt, że wydając 20k na puszkę, nie będę miał tego co ma puszka za 8k. Może dla Ciebie nie jest problemem wydać 20k, ale ja chcę wydać to rozsądnie i chcę, aby mój zakup był jak najlepszy, dodatkowo nie muszę kupić tego "już", więc moje 20k może poczekać a Tobie, przepraszam bardzo, nic do tego. Pozdrawiam.

Ufff...:confused:
Jak tak dalej pójdzie to do pralni chłopaki traficie:roll:

Od siebie dodam odnośnie nowego 5D, że zatrzymuję się na starej piątce to mi wystarcza oraz uważam, że aparat robiący filmy to jakieś dziadostwo jest, tak samo jak telefon robiący zdjęcia i tyle.

Kolekcjoner
16-10-2008, 22:37
Nowość zawsze w jakimś zakresie jest lepsiejsza ;) od modeli wyższych. Tego się raczej nie da przy obecnym tempie uniknąć. Musieliby wraz z każdym nowym korpusem wypuszczać nowe jedynki - to by dopiero było biadolenie i zamęt. Trzeba się po prostu przyzwyczaić, że inwestycja w dslr i to nawet z tzw. wysokiej półki to żadna inwestycja. Szczególnie dla tych co kupują aparat dla tzw. "lansu". A takich wcale nie jest mało. Innym bardziej świadomym pozostaje wybór racjonalny. I pewnie stąd wiele osób uważa, że takim jest stare 5D albo Ds.

Laminat
17-10-2008, 08:24
Niech mi ktoś podpowie o co chodzi z tymi cenami :)

D700 na zagranicznych stronach 2999$ w Polsce 6500zł
5D MKII wyceniane na 2600$ a w Polsce 8000zł - 8500zł przy tej cenie to guru D700
50D cena 1399$ w Polsce 3600zł to się jakoś pokrywa :)

na marginesie 5d MKI miał kosztować 4500zł :) a teraz cena już 5600zł

albercikk
17-10-2008, 08:40
Trzeba się po prostu przyzwyczaić, że inwestycja w dslr i to nawet z tzw. wysokiej półki to żadna inwestycja.

Oczywiście wszystko zależy od kupującego ale sądzę że dla ludzi zarabiających na fotografii, zakup takiej np: 1-dynki to jednak może być inwestycja i to na długo, jeśli zawodowiec kupi taki sprzęt i nie cierpi przy okazji na "konieczność posiadania wybaierzonych nowości" oraz jeśli będzie ze współpracy z tym sprzętem bardzo zadowolony to nie będzie co chwile wydawał kasy na nowe puszki.

Pozdrawiam

akustyk
17-10-2008, 09:04
Niech mi ktoś podpowie o co chodzi z tymi cenami :)

D700 na zagranicznych stronach 2999$ w Polsce 6500zł
5D MKII wyceniane na 2600$ a w Polsce 8000zł - 8500zł przy tej cenie to guru D700
50D cena 1399$ w Polsce 3600zł to się jakoś pokrywa :)

na marginesie 5d MKI miał kosztować 4500zł :) a teraz cena już 5600zł

problem numer 1 to polityka UE, ktora dowala zaporowe cla na technologie importowane spoza terenu swoich czlonkow, by chronic rodzimy rynek. elektronika i optyka mieszcza sie w zakresie tego co mozna w UE zrobic, dlatego jej sprowadzanie spoza UE jest obarczone clem. clem, ktore zzera ogromna czesc ceny.

problem numer 2 to bogactwo polskiego spoleczenstwa, w ktorym srednio zarabiajacego Kowalskiego stac na wydanie na aparat wiecej kasy niz przecietnego Müllera, van Dijka czy Sancheza:) albo cos w ten desen, jak mozna sadzic po polityce rodzimych dystrybutorow :evil:

janmar
17-10-2008, 09:16
Ufff...:confused:
Jak tak dalej pójdzie to do pralni chłopaki traficie:roll:

Od siebie dodam odnośnie nowego 5D, że zatrzymuję się na starej piątce to mi wystarcza oraz uważam, że aparat robiący filmy to jakieś dziadostwo jest, tak samo jak telefon robiący zdjęcia i tyle.

E nie,najwyżej lista w Ignore sie wydłuży. :lol: Piszesz o starej piątce że Ci wystarcza, no oczywiscie ze tak.To świetny aparat.W mojej przeszło już pięcdziesiecioletniej podróży przez sprzęt jeden z najlepszych ,a kto wie czy nie najlepszy.Obecnie jestem bezpiątkowy :smile: ale jak trochę po ostatnich obiektywach odsapnę to mam nadzieje że piątka i to chyba stara do torby wróci.Ten numer 5 u Canona to szczęśliwa cyfra.5 był dobry 50 także. Pozdrawiam.

Laminat
17-10-2008, 09:18
problem numer jeden opisany przez ciebie jakoś nie pasuje mi do ceny D700 i 50D skoro jest porównywalna

problem numer 2 ja bym go odwrócił pazerność polskiego handlowca nie zna granic
zgnije a nie obniży ceny,

gwozdzt
17-10-2008, 09:21
Ten numer 5 u Canona to szczęśliwa cyfra.5 był dobry 50 także.
a jak sobie tak przypomnieć, jakie fajne były 3 i 30 to ja się nie dziwie, że legendarne 3D ciągle cieszy się taką popularnością... :-)

Laminat
17-10-2008, 09:35
300d obudził swiat lustrzanej cyfrówki a 350d :) wystawił na prostą canona

Merde
17-10-2008, 09:46
problem numer 1 to polityka UE, ktora dowala zaporowe cla na technologie importowane spoza terenu swoich czlonkow, by chronic rodzimy rynek. elektronika i optyka mieszcza sie w zakresie tego co mozna w UE zrobic, dlatego jej sprowadzanie spoza UE jest obarczone clem. clem, ktore zzera ogromna czesc ceny.

AFAIR cła jest coś koło 8%, to złodziejski podatek jakim jest VAT jest winien tej dysproporcji cen USA-UE.

miklo
17-10-2008, 09:58
Dlatego trzeba zakładać działalność i VAT odliczać ;-)

akustyk
17-10-2008, 10:01
AFAIR cła jest coś koło 8%, to złodziejski podatek jakim jest VAT jest winien tej dysproporcji cen USA-UE.
moge sie mylic, ale chyba znacznie wiecej niz 8%. byc moze jego udzial w cenie koncowej dla klienta jest blizszy tych 8%, ale zaczyna sie od oclenia ceny zakupu hurtowej, na co naklada sie cala masa innych kosztow (transport, dystrybucja, magazynowanie, marketing, marze, podatki wewnatrzkrajowe, ...).

poniekad w USA tez zdarzaja sie podatki stanowe, ktore podnosza ceny.

bylo nie bylo... z ktorej strony by nie dotykal i tak wychodzi, ze placimy wiecej niz Jankesi

Laminat
17-10-2008, 10:18
głównie chodziło mi o to skąd taka rozbieżność cenowa

jeśli D700 kosztuje 6500tyś
różnica między nim a 5D MKII 2699$ to 300$ więc na starcie 5D MKII powinien kosztować około 5800 a tutaj startują z 8-9tys :-?:evil:

Merde
17-10-2008, 10:21
moge sie mylic, ale chyba znacznie wiecej niz 8%. byc moze jego udzial w cenie koncowej dla klienta jest blizszy tych 8%, ale zaczyna sie od oclenia ceny zakupu hurtowej, na co naklada sie cala masa innych kosztow (transport, dystrybucja, magazynowanie, marketing, marze, podatki wewnatrzkrajowe, ...).
Nie wiem na ile to jeszcze aktualne, ale TUTAJ (http://canon-board.info/showthread.php?t=8374) jest mowa nawet nie o 8, lecz o 5%.

poniekad w USA tez zdarzaja sie podatki stanowe, ktore podnosza ceny.

Płacone jeśli kupujesz osobiście w sklepie lub wysyłkowo w obrębie tego samego stanu, wg tego samego źródła 0-9%. Przy sprzedaży wysyłkowej do innego stanu większość kupujących ignoruje obowiązek samodzielnego zapłacenia tego podatku.

bylo nie bylo... z ktorej strony by nie dotykal i tak wychodzi, ze placimy wiecej niz Jankesi

Ano niestety tak jest. Ja się wcale nie dziwię że Polacy kombinują jak mogą.

@Laminat: Przemnóż sobie razy kurs dolara i dodaj około 30% (cło i VAT), to wyjdzie ci że cena 5D MKII jest prawidłowa. To D700 jest podejrzanie tani. Sam się kiedyś zastanawiałem dlaczego. Może po prostu Nikon na Europę pcha tą puszkę ze znacznie niższą marżą niż w USA?

BuRton
17-10-2008, 10:23
Pozwolę sobie przypomnieć, że początkowe ceny D700 w PL też były w granicach 8800 zł. Bez paniki ;) .

akustyk
17-10-2008, 10:34
Nie wiem na ile to jeszcze aktualne, ale TUTAJ (http://canon-board.info/showthread.php?t=8374) jest mowa nawet nie o 8, lecz o 5%.

jak to zwykle bywa z www organizacji miedzynarodowych, nie jestem w stanie przebrnac przez ta strone http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm i dotrzec do jakichs sensownych informacji, ale jesli dobrze czytam, to clo zalezy od klasyfikacji towaru. byc moze na urzadzenia elektroniczne/optyczne jest to tylko 5%, wobec czego rozbieznosc cen miedzy USA a UE bylaby kompletnie degustujaca.

jesli ktos zna dobra strone www z baza danych cel to prosilbym o podanie odnosnika, bo z checia bym na to zerknal. z gory dziekuje

Laminat
17-10-2008, 11:09
@Laminat: Przemnóż sobie razy kurs dolara i dodaj około 30% (cło i VAT), to wyjdzie ci że cena 5D MKII jest prawidłowa. To D700 jest podejrzanie tani. Sam się kiedyś zastanawiałem dlaczego. Może po prostu Nikon na Europę pcha tą puszkę ze znacznie niższą marżą niż w USA?

OK jeśli w Polsce handlarze liczą jak ty to faktycznie ceny są zaporowe, ale dla przykładu ta reguła się chwieje

1. Cena za zachodzie D50 1399$
2. cło ok ale nie chyba od ceny 1399% przecież kupują w hurtowni a nie z pierwszego lepszego sklepu po cenie rynkowej

3. Jak widać da się zmieścić w cenie 1399$ x $ 2,6 i cena jest jak u nas 3600zł

Więc wyliczanka jest prosta jak 1 klasie 2699$ 5D x 2,6$ 7000zł to MAX

MMM
17-10-2008, 11:59
Więc wyliczanka jest prosta jak 1 klasie 2699$ 5D x 2,6$ 7000zł to MAX
Na początku wiadomo że będzie drożej dla napaleńców, którzy rzucą się na nowość. Potem cena spadnie do poziomu D700 jeśli nie niżej, bo 5D2 to gorsza puszka i rynek to sam ureguluje popytem.

GINN
17-10-2008, 12:00
5dII za piątaka z groszami to dobra cena w warszawie, może kupię sobie na firmę?

Kolekcjoner
17-10-2008, 13:26
Oczywiście wszystko zależy od kupującego ale sądzę że dla ludzi zarabiających na fotografii, zakup takiej np: 1-dynki to jednak może być inwestycja i to na długo, jeśli zawodowiec kupi taki sprzęt i nie cierpi przy okazji na "konieczność posiadania wybaierzonych nowości" oraz jeśli będzie ze współpracy z tym sprzętem bardzo zadowolony to nie będzie co chwile wydawał kasy na nowe puszki.

Pozdrawiam
W tym rozumieniu to oczywiście inwestycja :).

głównie chodziło mi o to skąd taka rozbieżność cenowa

jeśli D700 kosztuje 6500tyś
różnica między nim a 5D MKII 2699$ to 300$ więc na starcie 5D MKII powinien kosztować około 5800 a tutaj startują z 8-9tys :-?:evil:

To rynek ustali cenę. A póki co to w wielu sklepach są zapisy jak za komuny :lol: więc nie spodziwałbym się jakichś gwałtownych obniżek.

Laminat
17-10-2008, 13:42
W tym rozumieniu to oczywiście inwestycja :).

To rynek ustali cenę. A póki co to w wielu sklepach są zapisy jak za komuny :lol: więc nie spodziwałbym się jakichś gwałtownych obniżek.

To owczy pęd jak z mieszkaniami tak wywindować cenę :o Później będzie płacz że przepłacił albo że nie może sprzedać na allegro coś co jest warte połowę ceny na starcie.

Rosemary
17-10-2008, 14:27
Niemcy, Austria ceny od 2180 - 2800. Wieden 2500 euro. Realna cena poczatkowa w Niemczech 2200,- w tej cenie zamawiaja juz ludzie. I nie wiem czy w polowie stycznia czy w lutym cena juz sie ustabilizuje. Powazny sklep w Wiedniu podal 2499,- i znajac ten sklep to za tyle bede sprzedawac i nie zejda z ceny ani centa przez przynajmniej 6 mies. jak nie dluzej. Sporo kasy - niestety :(

mackw
18-10-2008, 15:03
fragment wywiadu dotyczacy 5d z jednym z glownych ludzi Canona Masaya Maeda na Photokinie caly wywiad jest na http://www.dpreview.com/news/0810/08100302_canoninterview.asp

"....
Some professional users have expressed concern about the fact that the 5D Mark II offers the same resolution and a more modern processor than the EOS-1Ds Mark III, making the 1Ds Mark III seem a little dated. What are your thoughts on the relative positioning of the two products?

"That's a very good question. The 5D Mark II we're positioning as the very highest product in our high-end enthusiast range. The EOS 1Ds Mark III, by comparison, offers robust durability and long shutter life as the most important features for use in harsh studio conditions, we believe. However when it comes to image quality itself; because of the constant digital technology developments in this industry, it's always the latest camera that is best. So things like ISO expansion range and dynamic range are in a sense better in the 5D Mark II."

One of the most common complaints we've seen about the 5D Mark II is that it still has the same AF system as the original 5D. Why is this?

"Firstly the market's evaluation of the 5D's AF system has been very positive; there have been no complaints from users, with everyone saying it's very good. Given that, to a certain extent, we think we shouldn't change it. And also there's some limitation with size; the AF sensor in the 50D is very big; the one in the 5D is much smaller. If we wanted to have all cross-sensors in the 5D Mark II, it would mean we might have to sacrifice the compactness of the body. It's all a question of balance of features and benefits."

Would you ever consider removing the anti alias (low pass) filter - or using a lighter one - on high end, high resolution models such as the EOS 1Ds Mark III, to improve pixel level sharpness, removing any moiré in software (like medium format cameras)?

"We believe the potential for false color moiré effects would be a disadvantage for the customer, so no."
....."

hrabia_vader
18-10-2008, 16:29
MMM masz starą 5D napisz szczerze co w pierwszej kolejności twoim zdaniem powinni zmienić . Dla mnie na przykład obrazowość 5D jest na tyle świetna , że można ją traktować jako wzorzec. Aby zwiększyć dystans jakości obrazowania do konkurencji wystarczyło zmienić przetwornik A/C na 14 bit, AF jak wcześniej napisałem i uszczelki.
Coś mi się wydaje, że Canon wykombinuje tak ,że będzie ok. i specjalnie przeciąga ukazanie się puszki na rynku.

Wesz co... ja też mam starą piątkę (co prawda od niedawna - kilka miechów) i pozwól, że ja też się wypowiem - przynajmniej dałeś temat, który nie wywoła znów kłótni.

Jak dla mnie, to piątka mogłaby pozostać bez zmian. Aparat ten oferuje wszystko, czego brakowało mi do tej pory w poprzednich użytkowanych modelach tej firmy. I dlatego to właśnie jego kupiłem wiedząc, że zapewne niebawem pojawi się następca. Ale tu nie chodzi o to, co ja czy ktoś inny byśmy sobie życzyli. Chodzi bardziej o to, że technologia idzie do przodu i trzeba nowe puszki wypuszczać. A tutaj niestety więcej do powiedzenia mają księgowi, bo to oni utrzymują firmy w kondycji, a nie szurnięci naukowcy, którzy w zaciszu laboratoriów wymyślają bajery o jakich nam się nie śniło.

Krzychu
18-10-2008, 16:31
fragment wywiadu dotyczacy 5d z jednym z glownych ludzi Canona Masaya Maeda na Photokinie caly wywiad jest na http://www.dpreview.com/news/0810/08100302_canoninterview.asp

Może zorientuj się najpierw czy już ktoś tego nie postował zanim zrobisz copy&paste wiadomości na cały ekran...

Jac
18-10-2008, 16:34
jak to zwykle bywa z www organizacji miedzynarodowych, nie jestem w stanie przebrnac przez ta strone http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm i dotrzec do jakichs sensownych informacji, ale jesli dobrze czytam, to clo zalezy od klasyfikacji towaru. byc moze na urzadzenia elektroniczne/optyczne jest to tylko 5%, wobec czego rozbieznosc cen miedzy USA a UE bylaby kompletnie degustujaca.

jesli ktos zna dobra strone www z baza danych cel to prosilbym o podanie odnosnika, bo z checia bym na to zerknal. z gory dziekuje

co do wielkich stron to mam podobnie - jeszcze nie spotkalem takiej gdzie cos by bylo logiczne ...dlatego google - cla w ue i pierwszy link
http://ec.europa.eu/youreurope/nav/pl/business/management/taxation/duties-procedures/index_pl.html
rozwiazuje sprawe - przynjamniej jesli chodzi o miejsce w ktorym informacja sie powinna znalesc, bo jesli chodzi o PL to
Informacje na ten temat nie zostały jeszcze uaktualnione przez właściwe Państwo Członkowskie

akustyk
18-10-2008, 22:25
rozwiazuje sprawe - przynjamniej jesli chodzi o miejsce w ktorym informacja sie powinna znalesc, bo jesli chodzi o PL to

no wlasnie mialem Cie zapytac, czy to miales na mysli ;)

logika w tym jakas jest, tylko od przyslowiowej **** strony. te organizacje nie mysla w kategorii use-case'ow tylko w kategorii katalogowania zgromadzonych informacji. typowy blad informatykow/prezesow, ktorzy nie weryfikuja pomyslow z odbiorca koncowym.

oni sami na tych stronach sie zapewne plynnie poruszaja ale czlowiek z zewnatrz pada przed bariera uzytkowa.

airhead
18-10-2008, 23:05
FF to FF. Akurat w 5 D to 35,8 X 23.9 mm. Crop 1.3 ma Canon 1D ale nikt nie pisze że to FF
no właśnie - o co chodzi, że matryca 5D to PRAWIE FF? dlaczego i po co?
no i czy ma to jakieśkolwiek znaczenie?
w "System Nikona" (taki wielki katalog) pluli za to na Canona i zastanawiam się, czy ma to jakiś sens?

wojkij
18-10-2008, 23:10
No dobra, koniec tego dobrego - gdzie jest Kubman?;)

arturs
18-10-2008, 23:34
no właśnie - o co chodzi, że matryca 5D to PRAWIE FF? dlaczego i po co?
no i czy ma to jakieśkolwiek znaczenie?
w "System Nikona" (taki wielki katalog) pluli za to na Canona i zastanawiam się, czy ma to jakiś sens?

Nie czytam katalogów nikona ale matryca 5D to FF (albo skoro się upierasz to prawie bo ma 35,8 DZIESIĄTYCH MILIMETRA na 23,9 DZIESIĄTYCH MILIMETRA a PRAWDZIWE FF to 36x24mm ) więc faktycznie różnica jest znaczna ;) a serio to nie ma żadnego znaczenia i jak ktoś pisze inaczej to jest naprawdę zaślepionym fanatykiem skoro 0,2mm robi dla niego różnicę..

No dobra, koniec tego dobrego - gdzie jest Kubman?;)
Kuba się obraził po ostatniej awanturze i zaprzestał moderowania - popatrz sobie w jego aktualną stopkę..

Bingant
18-10-2008, 23:35
a może Kubaman został beta testerem i się ukrywa przyczajony z nową 5-ką?;)

woyd
19-10-2008, 00:22
Krótka recenzja Berta Stephani z macania 5D mII
http://bertstephani.com/blog/?p=99

GINN
19-10-2008, 10:51
Mam coś lepszego z innej beczki, tak dla rozładowania napięcia :), dotyczy niespotykanego modelu canona - uwaga patrz zdjęcie! przy opisie...

http://www.ceneo.pl/1424726

źródło (http://www.photoimagina.com/canon_ceneo/canon_ceneo.jpg)

Bahrd
20-10-2008, 01:50
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=29709309 - nową piątka zbiera pochwały w "Chasseur d'Images". Czy to nie to samo czasopismo, z którym Canon darł koty na wiosnę tego roku o AF w 1D Mk III?

krzysiek29
20-10-2008, 08:05
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=29709309 - nową piątka zbiera pochwały w "Chasseur d'Images". Czy to nie to samo czasopismo, z którym Canon darł koty na wiosnę tego roku o AF w 1D Mk III?

a przy wadach zaznaczyli m.in.; AF nieskuteczny przy przedmiotach w ruchu

a większość tak przewidywala:twisted:

myst
20-10-2008, 08:09
a przy wadach zaznaczyli m.in.; AF nieskuteczny przy przedmiotach w ruchu

a większość tak przewidywala:twisted:

Dla mnie to trochę niejasne czy chodzi im o wąskie rozstawienie punktów AF, czy też o wąskie pole obejmowane przez poszczególne punkty, ale wydaje mi się że o to wcześniej. W ogóle dziwne zdanie : "Narrow AF zone ineffective with small moving subjects "

BTW z takich uogólniających tłumaczeń (jak to powyżej) tworzą się nie plotki, a wręcz legendy... :mrgreen:

akustyk
20-10-2008, 08:27
Dla mnie to trochę niejasne czy chodzi im o wąskie rozstawienie punktów AF, czy też o wąskie pole obejmowane przez poszczególne punkty, ale wydaje mi się że o to wcześniej. W ogóle dziwne zdanie : "Narrow AF zone ineffective with small moving subjects "
moim zdaniem, zdecydowanie chodzi o waskie pole obejmowane przez czujnik, przez co w srodku kadru nadal sporo krawedzi nie trafia w punkty AF i wymusza, zeby "Mahomet poszedl do gory". jak sie popatrzy w celownik D3 czy D700 gdzie srodek celownika jest prawie caly pokryty punktami AF, to to chyba wyraznie widac

myst
20-10-2008, 09:11
gdzieś czytałem że te punkty w Canonie są znaczenie większe niż kwadraciki je reprezentujące. Kiedyś to sobie testowałem i wydaje się to być prawdą...

akustyk
20-10-2008, 09:19
gdzieś czytałem że te punkty w Canonie są znaczenie większe niż kwadraciki je reprezentujące. Kiedyś to sobie testowałem i wydaje się to być prawdą...
ano, to niewykluczone jest. ale mimo to, zostaja tam zauwazalne dziury, ktore fajnie byloby miec uzupelnione.

Laminat
20-10-2008, 11:32
Niemcy, Austria ceny od 2180 - 2800. Wieden 2500 euro. Realna cena poczatkowa w Niemczech 2200,- w tej cenie zamawiaja juz ludzie. I nie wiem czy w polowie stycznia czy w lutym cena juz sie ustabilizuje. Powazny sklep w Wiedniu podal 2499,- i znajac ten sklep to za tyle bede sprzedawac i nie zejda z ceny ani centa przez przynajmniej 6 mies. jak nie dluzej. Sporo kasy - niestety :(

Dlatego obawiam się że cena nowej piątki tak szybko nie spadnie a stara piątka zamiast stanieć jak zapowiadali do 4500 teraz kosztuje 5600 i co ciekawsze w całej Warszawie wymiotło je z półek i są zapisy :shock: co się wyrabia. Jak tak dalej pójdzie to wznowią produkcję 5D MKI chyba że niedługo wejdzie w ofertę 7D MKI :)

BuRton
20-10-2008, 11:43

Potwierdzam - też czytałem i w praktyce można odnieść wrażenie , że to prawda (np. przy dokładnym ostrzeniu w mały punkt - oko z dalszej odległości itp.). Idąc tym tropem wolałbym więcej mniejszych punktów AF niż te co są o większej powierzchni. Ale ameryki tu nie odkryłem ;-) :-D.

Reasumując czekam na 3D :mrgreen: niestrudzenie i z radością fotografując tym co jest. :)

sleep
20-10-2008, 11:51
..... Reasumując czekam na 3D :mrgreen: niestrudzenie i z radością fotografując tym co jest. :)

hmmm 3D to już staroć - ale 7D to jest przyszłość ;)

http://www.dphotojournal.com/canon-eos-7d-rumor/

https://canon-board.info/imgimported/2008/10/canon7dimage-1.jpg
źródło (http://www.dphotojournal.com/images/rumor/canon-7d-image.jpg)

MMM
20-10-2008, 12:22
Dlatego obawiam się że cena nowej piątki tak szybko nie spadnie a stara piątka zamiast stanieć jak zapowiadali do 4500 teraz kosztuje 5600 i co ciekawsze w całej Warszawie wymiotło je z półek i są zapisy :shock: co się wyrabia. Jak tak dalej pójdzie to wznowią produkcję 5D MKI chyba że niedługo wejdzie w ofertę 7D MKI :)
Najtańsza oferta na 5D z Allegro to 4795zł, a zdrożał bo dolar zdrożał. Czas wyprzedaży 5D i jego niskich cen jeszcze nie nadszedł.

BuRton
20-10-2008, 12:31
hmmm 3D to już staroć - ale 7D to jest przyszłość ;)

http://www.dphotojournal.com/canon-eos-7d-rumor/

A to przepraszam :-D. Widocznie za rzadko zaglądam do tego wątku ;-).

Laminat
20-10-2008, 12:49
Najtańsza oferta na 5D z Allegro to 4795zł, a zdrożał bo dolar zdrożał. Czas wyprzedaży 5D i jego niskich cen jeszcze nie nadszedł.

Przepraszam, ale allegro nie traktuje jako miernik wyceny to są pojedyncze sztuki.

Z ciekawości zadzwoniłem do gościa z allegro SKLEP w Warszawie wystawił 5D MKI za 5200. Oczywiście na stanie nie miał w jak sprowadzi to za 5400.
Jak widać dużo ludzi traktuje allegro jako dobrą tanią reklamę.

wojkij
20-10-2008, 13:52
Towers i Nowart maja sprzet od reki a trudno o lepszego sprzedawce wiec nie rozumiem dlaczego by ich nie traktowac jako wymiernik ceny?

Rynkowa cena piatki w kazdym razie nie zachwyca, pol roku temu z cashbackiem bylo chyba nawet taniej...

Laminat
20-10-2008, 14:06
Towers i Nowart maja sprzet od reki a trudno o lepszego sprzedawce wiec nie rozumiem dlaczego by ich nie traktowac jako wymiernik ceny?

Rynkowa cena piatki w kazdym razie nie zachwyca, pol roku temu z cashbackiem bylo chyba nawet taniej...

A czy oni wystawiają faktury ? jeśli nie to jest handlarz a nie sprzedawca. :grin:

arra
20-10-2008, 14:44
Wracając do tematu są 2 nowe sample, nie wiem czy już nie z produkcyjnej puszki:
http://www.akihabaranews.com/en/news_details.php?id=16876

Sample: http://88.191.20.67/video/akiba/5D_MarkII_pics_sample.zip

KMV10
20-10-2008, 18:08
Oj, ten sampelek na 105mm@6,3 taki troszkę nieostry w rogach, czy to tylko mi się tak wydaje?
Szkoda, że zdjęcia nieciekawe :neutral:

myst
20-10-2008, 18:15
AC dają moim zdaniem głównie po jakości... Myślałem że jasne stałki w tym górują a tu niespodzianka - flagowy zoomek przymknięty mocno fiolety produkuje ;)

trampek
20-10-2008, 18:24
jakies takie mdle te sample.

konradl
20-10-2008, 18:42
po jednej stronie calkowite mydlo, jakis uszkodzony obiektyw.

David
21-10-2008, 02:10
Nie wiem, czy było ale na Canon Polska jest prezentacja o nowościach Canona. Jest tam też informacja o nowej 5D mk II i Digic 4.

http://www.canon.pl/thefutureofphotography/

Allensteiner
21-10-2008, 09:47
po jednej stronie calkowite mydlo, jakis uszkodzony obiektyw.

no, teraz będzie:
Kupiłem mk II i moja szklarnia to szit :lol:

kosa666
21-10-2008, 20:05
no, teraz będzie:

Wiesz, cos w tym jest - lecz tak naprawdę - na razie - nie widziałem ani jednego zdjęcia z MKII które powaliłoby na kolana (ze starego 5D - jest niemal kazde takie) :/

PS - i tak go kupie ;)

Pozdr.

janmar
21-10-2008, 20:07
no, teraz będzie:

Jejku, napisz więcej...

trampek
21-10-2008, 20:16
Jejku, napisz więcej...

wydaje mi sie ze Allensteiner ironizowal a ty sie nabrales. usisz miec straszne parcie:)
wg mnie to zly obiektyw ... miejmy nadizeje

m_o_b_y
21-10-2008, 20:26

Chyba masz rację.
Moje doświadczenia uczą, że gorszą inwestycją od samochodu jest tylko i wyłącznie fotoaparat.
Na aucie po roku stracisz ca. about 15-20%.
Na fotoaparacie umoczysz po roku co najmniej 50%.
Rok temu kupiłem 30D za 3200 PLN, a teraz mogę to sprzedać za ca. 1500 PLN.
Oczywiście, jeśli w ogóle znajdę klienta.
Fotoaparat - to szczególnie dobra lokata na czas kryzysu . :mrgreen::mrgreen:
Sądzę, że w czasach kryzysu, tendencje cenowe fotoaparatów mogą się bardzo zmienić, bo nowych drogich puszek, w których tylko dodano trochę gadżetów, po prostu nikt nie kupi.
Albo prawie nikt.
Pozdrówka

ryszard_ochódzki
21-10-2008, 20:47
Kurcze wszystko ładnie ale już chyba ktoś pisał takiego posta :) albo ja mam dejavu

Allensteiner
21-10-2008, 20:51
wydaje mi sie ze Allensteiner ironizowal a ty sie nabrales. usisz miec straszne parcie:)

napiszę tylko, że mojej mamie na imię Ironia, a tacie Sarkazm :mrgreen:

sv
21-10-2008, 20:51
a ja się pytam, kiedy w końcu 5d mk II będzie do kupienia!!! podobno w stanach ma być dostępny dopiero na początku grudnia :-(

Gringo997
22-10-2008, 07:56
Fotoaparat...

hahaha normalnie wymieklem:P

ekonom
22-10-2008, 11:48
a ja się pytam, kiedy w końcu 5d mk II będzie do kupienia!!! podobno w stanach ma być dostępny dopiero na początku grudnia :-(

Pewnie wymieniaja AFa na lepszy :)

Canion
22-10-2008, 11:53
Coś mi sie wydaje że wobec szaleństwa kursu $$ cena z jaką wejdzie 5dII do sklepów w PL może potencjalnych klientów bardzo niemiło zaskoczyć.

Loram
22-10-2008, 11:57
A ja zadzwoniłem sobie z ciekawości do RTV EURO AGD mając w pamięci ich ofertę na 5D Mark III => http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/canon-eos-5d-mark-ii-body.bhtml za 7.879,00 PLN i zapytałem czy mogę go teraz zamówić w tej cenie i jak będzie wyglądać realizacja (kiedy i za ile). Pani mi powiedziała, że ta cena to tylko niezobowiązująca zapowiedź, że nie mogę go zamówić w tej cenie teraz i że nie wiedzą kiedy będzie i w jakiej cenie hahahahaha
Równie dobrze mogli napisać że jest u nich w sprzedaży np 1Ds Mark IV i dać zdjęcie jakiegoś fake'a hahaha
Idąc ich tokiem myślenia, mógłbym na swojej stronie dać zdjęcia jakiegoś rewelacyjnego fotografa ślubnego, a potem się tłumaczyć, że może kiedyś będę takie dobre zdjęcia robił, a to tylko zapowiedź tego jak dobry kiedyś będę hahahaha

Tia, dolar szaleje, cena puszki pewnie też przyprawi o zawrót głowy

Ciekaw jestem tylko kiedy on faktycznie trafi do sprzedaży, bo wygląda na to, że w związku z opiniami potencjalnych klientów pracują ciężko nad nowym autofocusem

Allensteiner
22-10-2008, 12:02
5D Mark III

no i to jest nowość :!::razz:

Loram
22-10-2008, 13:22
no i to jest nowość :!::razz:

Oj no II miało być, klawiiatura mi czasem na I nawala i łapie więcej niż powinna ;-)

Rosemary
22-10-2008, 17:58
Widze ze trzeba odswiezyc to mamrotanie.

http://www.dslr-forum.de/showthread.php?t=393976

a kto nie rozumie to link bezposrednio do filmikow: http://www.stratenschulte.de/index.php?page=5dmkii

pozdro

sv
22-10-2008, 21:17
jeff testuje mk II i sobie chwali :-) pewnie nie czytał tego forum i nie wie, że "trendy" jest marudzić

http://jeffascough.bigfolioblog.com/

akustyk
22-10-2008, 21:34
jeff testuje mk II i sobie chwali :-) pewnie nie czytał tego forum i nie wie, że "trendy" jest marudzić

bo to nerd jest... :mrgreen:

nie no... ale niech mu ktos powie, ze jeden obraz jest wart tysiaca slow ;)