Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II - gdybania
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
drozeja i znikaja stare 5-tki!
Wiadomo Polak zawsze narzekać musi, i jest jak pies ogrodnika...
A Niemiec, jak Niemiec...
Czuję, że powoli staję się Niemcem.
:)
Ps. a w praniu były głównie jasne szkiełka.
drozeja i znikaja stare 5-tki!
Nic dziwnego skoro 1$=2,93 PLN :cry: aż strach myśleć ile będzie 5dmkII kosztował na wejściu wg mnie > 8.5 k PLN :confused:
jeff testuje mk II i sobie chwali :-) pewnie nie czytał tego forum i nie wie, że "trendy" jest marudzić
http://jeffascough.bigfolioblog.com/
Wrażenia Jeffa są ciekawe z dwóch powodów:
• że to nowa piatka :-D
• i że testuje je osoba, która na co dzień używa 1Ds Mk III
Jeff wyraża pozytywną opinię. Swoją drogą ciekawe co trzeba zrobić, aby zostać testerem Canona, poza oczywiście prezentowaniem wysokiego poziomu, nazwijmy to, sztuki fotograficznej? Przydał by się taki egzemplarz testowy na Polskę i aby ktoś z forum dostał go do testowania :mrgreen: Canon Polska ma przecież nową piątkę, bo była już konferencja prasowa i aparat był testowany (a raczej tylko macany :-D) przez kilka osób. Z drugiej strony może musieli ją zwrócić do centrali? :twisted:
Ale to chyba nie realne. Prędzej by dali ją do jakiejś gazety o tematyce foto. A jeżeli nawet już ktoś by dostał taką beta piątkę, to pewnie musiał by podpisać milion różnych dokumentów o dochowaniu tajemnicy, a restrykcje niedotrzymania tajemnicy były by straszne :mrgreen: Zaś opinie publikowane na forach musiały by pewnie najpierw trafić do recenzenta z Canona. :mrgreen:
A tak zmieniając trochę temat, to ciekawe czy nowa piątka będzie umożliwiać dodawanie notatek dźwiękowych do zdjęć, tak jak to jest w jedynkach. 5D mk II ma w końcu mikrofon, ale nikt o tym nie wspomina. Nie wiadomo, czy z powodu małego zainteresowania tą funkcją, czy z powodu jej braku. Ja osobiście taką funkcją bym nie pogardził, ale nie wiadomo jakie podejście ma do tego Canon, być może to funkcja zastrzeżona dla jedynek?:???:
Rozumiem ze Kubman zaraz po zakupie nowej piatki wyjechal do Afryki na ptaszki? Bo cos nie chce mi sie wierzyc ze obrazil sie na forum na tyle by nawet nie powychwalac nowego nabytku :mrgreen:.
Gringo997
23-10-2008, 06:21
Nic dziwnego skoro 1$=2,93 PLN :cry: aż strach myśleć ile będzie 5dmkII kosztował na wejściu wg mnie > 8.5 k PLN :confused:
to gdzie ty k*wa mieszkasz??? ja sprawdzalem i siedzi za 2.77PLN jak chodzi o sprzedaz a skup ok 2,72PLN...
Jeff to jest moj niekwestionowany autorytet jak chodzi o zdjecia slubne
jak mialem 5 lat to ogladalem jego zdjecia do spania zamiast czytac kubusia puchatka:mrgreen:
A tak zmieniając trochę temat, to ciekawe czy nowa piątka będzie umożliwiać dodawanie notatek dźwiękowych do zdjęć, tak jak to jest w jedynkach. 5D mk II ma w końcu mikrofon, ale nikt o tym nie wspomina. Nie wiadomo, czy z powodu małego zainteresowania tą funkcją, czy z powodu jej braku. Ja osobiście taką funkcją bym nie pogardził, ale nie wiadomo jakie podejście ma do tego Canon, być może to funkcja zastrzeżona dla jedynek?:???:
dla jedynek i sporej ilosci tanich kompaktow na rynku:wink:
towersivy
23-10-2008, 07:52
Rozumiem ze Kubman zaraz po zakupie nowej piatki wyjechal do Afryki na ptaszki? Bo cos nie chce mi sie wierzyc ze obrazil sie na forum na tyle by nawet nie powychwalac nowego nabytku :mrgreen:.
Nie wiem jakimi "kanałami" nabył nową piątke skoro nawet chłopaki w cpsie jej nie mają( mieli cos przedprodukcyjnego) ale finalnego body jeszcze nie, a debiut prawdopodobnie przesunie sie na koniec listopada lub nawet początek grudnia, cene przemilcze ale mysle ze spokojnie przekroczy próg 8k, dolar i euro szaleje.
Pzdr.
Coś mi sie wydaje że w grudniu jak tak dalej bedzie z walutami to może niebezpiecznie zbliżyć sie do granicy 10K czyli w PL granicy niesprzedawalności.(za wyjątkiem wąskiej grupy profi) . 3 lata strugali to 5dII a teraz nie sa w stanie wystartować z premierą sklepową ? brak sampli w necie powoduje wrażenie że ta puszka jest nadal poprawiana ? czy to nie wydaje Wam sie ,delikatnie mówiąc - dziwne? co oni kurde tam robili przez ostatnie 3 lata że teraz naprędce poprawiają/dopracowują.?
raczej chyba wszyscy sie spodziewali że skoro premiera tak była przeciągana to już dawno trzaskają te 5dII na magazyn i pojawienie sie w sklepach to kwestia dni. teraz okazuje sie że nawet kolejnych miesięcy. nie pojmuję tego nowoczesnego marketingu w wydaniu Canona ale chętnie przeczytam jeśli ktoś jest w stanie wyjaśnić taką sytuację.
ina sprawa że drożej to bedzie głównie w europie wschodniej bo nasze waluty lecą na pysk. Po za tym wiele osób zamierzało kupić te puszkę "na firmę", wiec listopad jest granicznym miesiącem zakupu. jak nie bedzie dostepna w listopadzie to już bedzie można spokojnie odłożyc zakupy do wiosny.
to gdzie ty k*wa mieszkasz??? ja sprawdzalem i siedzi za 2.77PLN jak chodzi o sprzedaz a skup ok 2,72PLN...
Jak już przeklinasz to nie na tym forum a jak już nie potrafisz bez tego żyć to przeklinaj z jajami a nie tutaj kwa-czesz. Wygląda to na "chciałabym, a boje się"
oskarkowy
23-10-2008, 09:50
Nie wiem jakimi "kanałami" nabył nową piątke skoro nawet chłopaki w cpsie jej nie mają( mieli cos przedprodukcyjnego) ale finalnego body jeszcze nie, ...
A nie wystarczy, że piłkarzyki mają w pokoju? Po co im jeszcze sprzęt, który mają promować i sprzedawać? :-(:-(
w zasadzie to doszliśmy do granic absurdu. producent pokazał produkt którego poki co nie jest w stanie wprowadzić do sklepów, userzy skrytykowali tenże wirtualny produkt za niedziałający AF mimo że tak naprawdę nikt na tym sprzecie nie pracował ,a prototyp to kilka osób zaledwie widziało a i Ci zniknęli nie wiadomo gdzie. Producent nie do końca jest pewny jaką puszkę udało mu sie skonstruować (krzyżowe AF) i jaką specyfikację techniczną zamieścić na firmowej fitrynie. Nawet dystrybutor nie specjalne zainteresowany jest czymkolwiek i sprawia wrazenie że jest mu głęboko wszystko jedno co, kiedy i czy wogóle ktoś to kupi a informacji jakich udziela w wywiadzie który jakby nie było, obejrzały setki jeśli nie tysiące internautów są merytorycznie na poziomie przedszkola.
Czy to taki nowy sposób promocji czy poprostu kolejny wymiar absurdalnej rzeczywistości? przy tym wszystkim to świat z Alternatywy 4, wydaje sie być poukładany i logiczny ;-))). :shock:
ps. jest jeszcze jedno rozwiązanie którego w sumie obawiam sie najbardziej. Canon czuje sie na tyle mocny że userów ma w d....ie :twisted:
To naucz się sprawdzać a nie pisz farmazonów
http://stooq.com/q/?s=usdpln&c=10d&t=l&a=ln&b=0
dokładnie tak. niestety trzeba sie liczyć z USD powyżej 3 Zł
http://waluty.wp.pl/wykresy_walut.html?ks=bid&okres=o&x=30&y=14&wykrtyp=ONLINE&waluta=USD%2FPLN&ticaid=16d5a&_ticrsn=5
Marudzisz...
Nikon dokladnie to samo robi ze swoimi puszkami, oglasza, a w sklepach po trzech miesiacach.
Mialem mozliwosc robienia zdjec przez tydzien nowa piatka - dla mnie dobry aparat - swietny ze stalkami L (co mozna bylo przewidziec), filmy mi zupelnie nie 'robia', wiec nie testowalem. AF dziala tak samo ja w starej piatce, wysokie ISO zaskakujaco dobrze wyglada, generalnie poprawiony i udoskonalony aparat dla zaawansowanych amatorow i tych, ktorzy do swojej pracy nie potrzebuja serii 1D. Nie bylem zwolennikiem 5D, nie bede i 5D MKII.
Tyle w temacie.
Marudzisz...
Nikon dokladnie to samo robi ze swoimi puszkami, oglasza, a w sklepach po trzech miesiacach.
no nie wiem. o ile na N d3 czekało sie chyba rzeczywiście około miesiąca, to d700 było do kupienia realnie po 2-3 tyg. Nikon wyjątkowo sprawnie przeprowadził dystrybucję tych nowości.
jeśłi tydzień robiłeś foty nową 5 to poprosże o link do jakiś sampelków bo tych jak na lekarstwo. najchętnie jakbyć miał coś z 85/1.2. Może być na PW, z góry serdecznie dziekuję. Wreszcie coś.
A przez wiele lat, czekalo sie nawet pol roku na nowa puszke od prezentacji...
D3 tez dlugo nie bylo, z cala pewnoscia nie trzy tygodnie.
towersivy
23-10-2008, 10:19
A nie wystarczy, że piłkarzyki mają w pokoju? Po co im jeszcze sprzęt, który mają promować i sprzedawać? :-(:-(
No tak świeta racja! :D
Pzdr.
A przez wiele lat, czekalo sie nawet pol roku na nowa puszke od prezentacji...
D3 tez dlugo nie bylo, z cala pewnoscia nie trzy tygodnie.
dokładnie po miesiącu pojawiły sie pierwsze sztuki w PL. pamietam bo znajomy strasznie na zakupie był i zdawał relację z zakupowego pola bitwy ;-)
Lukep. Poprosze o sampelki. po tygodniu użytkowania to pewnie cały dysk masz nimi zawalony. podziel sie choćby kilkoma na priv. albo choćby jednym, z 5dII +85/1.2 . Jeszcze raz dzięki
ps. nie wiem czy jestem zwolennikiem czy przeciwnikiem nowej 5. ;) bedę wiedział jak zobaczę konkretne foty z tej puszki
lukep nie daj się prosić, pokaż sample, najlepiej oryginały
z góry serdeczne dzięki!!!
Krasuski
23-10-2008, 11:08
Z tego co pamiętam to Kubman nie kupił 5mkII tylko zapisał się na testowanie nowej 5
Nie, nie mam zawalonego dysku samplami, zrobilem kilkadziesiat zdjec bedac w Canadzie tym body. Co do pokazywania sampli - nie mam pozwolenia od Canona na udostepnianie zdjec z tej puszki, to po pierwsze, a po drugie za slabo sie znamy, aby slac jakiekolwiek zdjecia, komukolwiek na priva.
A to czy wezmiesz moja opinie pod rozwage, czy tez nie - Twoja sprawa. I tak kazdy bedzie mial wlasne zdanie w tej kwestii (nowego 5D). Mi juz wersja pierwsza nie lezala, bo niby duzo zapozyczen z jedynek, ale tak jakos obdarte z kilku prostych, aczkowiek ulatwiajacych zycie funkcji. Do dzis mam piatke stara, ale na liczniku moze zrobionych 3000 zdjec. Mi ta seria zupelnie nie odpowiada.
Zdrowko
jeff testuje mk II i sobie chwali :-) pewnie nie czytał tego forum i nie wie, że "trendy" jest marudzić
Jakbyś dostawał za darmo od Canona do testów cały sprzęt, a być może część z tego sprzętu po testach mogła u Ciebie pozostać (jak to ma często miejsce w przypadku sprzętu przekazywanego do redakcji czasopism), to też byś sobie chwalił i nie marudził. Tylko co to ma z obiektywizmem wspólnego? Idę o zakład, że ten facet przy pomocy 1000D zrobi super zdjęcia i reklamę Canonowi. Tylko potem Canon powie, że użytkownicy (w domyśle taki Jeff) nie mieli uwag do kolejnego aparatu dlatego AF ponownie nie został zmieniony.
Pewnie wymieniaja AFa na lepszy :)
[...]wygląda na to, że w związku z opiniami potencjalnych klientów pracują ciężko nad nowym autofocusem
Zdarzyła się kiedyś już taka sytuacja? Myślę, że to nierealne, żeby po zaanonsowaniu nowej puszki jeszcze teraz zmieniali AF'a i do sprzedaży trafiło body z innym niż zapowiadali AF :roll:
Skad wiadomo wogole ze to ten sam autofocus ktory byl w starej piatce ?
Zdarzyła się kiedyś już taka sytuacja? Myślę, że to nierealne, żeby po zaanonsowaniu nowej puszki jeszcze teraz zmieniali AF'a i do sprzedaży trafiło body z innym niż zapowiadali AF :roll:
A czemu nie? Mogli przygotować dwie wersje i wybrać jedną w zależności od rozwoju wypadków i reakcji rynku.
Zamieszanie było takie na stronach Canona ze specyfikacją że bez mrugnięcia okiem sprzedaliby kit o "pomyłce".
Nikt nie mówi że "taki sam" w sensie identycznej elektroniki, tylko że taki sam jak w 5D bo czujniki są tak samo bez sensu rozmieszczone i też tylko centralny jest krzyżowy.
dokładnie tak. niestety trzeba sie liczyć z USD powyżej 3 Zł
http://waluty.wp.pl/wykresy_walut.html?ks=bid&okres=o&x=30&y=14&wykrtyp=ONLINE&waluta=USD%2FPLN&ticaid=16d5a&_ticrsn=5
Nie chcę was martwić, ale USD już kosztuje 3.11 zł i nadal rośnie, a EUR dobiło prawie do 4 zł
Między innymi z wywiadu z dyrektorem Canona, który był w tym wątku już kilka razy wspominany.
http://www.dpreview.com/news/0810/08100302_canoninterview.asp
Jeśli ceny z zapowiedzi się spełnią, a raczej na pewno tak będzie:
http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkii/page2.asp
To cena w Polsce będzie masakryczna:
2500 EU x 4 zł = 10 000 zł :shock:
A Euro ciągle w górę:evil: Jak tak dalej pójdzie, to następna piatka będzie na starcie w cenie premiery pierwszej, czyli coś około 12 koła.
mor_feusz
23-10-2008, 14:20
a mnie to i tak nie dotyczy poniewaz ja kupie za ta sama kwote 1,592.23
funciaki ze sklpu UK (nie HK).
Jakbyś dostawał za darmo od Canona do testów cały sprzęt, a być może część z tego sprzętu po testach mogła u Ciebie pozostać (jak to ma często miejsce w przypadku sprzętu przekazywanego do redakcji czasopism), to też byś sobie chwalił i nie marudził. Tylko co to ma z obiektywizmem wspólnego? Idę o zakład, że ten facet przy pomocy 1000D zrobi super zdjęcia i reklamę Canonowi. Tylko potem Canon powie, że użytkownicy (w domyśle taki Jeff) nie mieli uwag do kolejnego aparatu dlatego AF ponownie nie został zmieniony.
wiesz, jakoś bardziej wierzę Jeffowi; po pierwsze to on miał tę puszkę do testów a nie Ty, a po drugie jak sobie porównam i jego zdjęcia i Twoje, to bez urazy, ale ....
To co piszesz powyżej to tylko Twoje spekulację i insynuacje; nigdzie się nie doczytałem, żeby J.A. dostał "od Canona do testów cały sprzęt"; dostał do testów 5d mk II podobnie jak wielu innych.
wiesz, jakoś bardziej wierzę Jeffowi; po pierwsze to on miał tę puszkę do testów a nie Ty, a po drugie jak sobie porównam i jego zdjęcia i Twoje, to bez urazy, ale ....
Z drugiej jednak strony, nie od dziś wiadomo, że to fotograf robi zdjęcia, a nie sprzęt :-)
Z drugiej jednak strony, nie od dziś wiadomo, że to fotograf robi zdjęcia, a nie sprzęt :-)
Jasne, zgadzam się w 100%. Po co w takim razie ta cała dyskusja? Problemem nie jest af w 5d mk II; problemem jest cena $ :-(
po pierwsze to on miał tę puszkę do testów a nie Ty
Dlatego to on pisze testy, a nie ja.
To co piszesz powyżej to tylko Twoje spekulację i insynuacje;
Oparte na znajomości realiów. Nie chcesz, nie musisz wierzyć. Wiem jak się tworzy testy do czasopism komputerowych i nie sądzę, żeby branża fotograficzna działała w odmienny sposób.
nigdzie się nie doczytałem, żeby J.A. dostał "od Canona do testów cały sprzęt"; dostał do testów 5d mk II podobnie jak wielu innych.
Nawet jak będzie musiał zwrócić, to pamiętaj, że następnym razem może znowu dostać sprzęt do testów lub go nie dostać. Pamiętasz jak dpreview swego czasu narzekało, że nie dostaje od Canona sprzętu na czas
i nie może odpowiednio szybko przygotować swojego "preview", ostatnio coś jakby przestali narzekać.
Kolekcjoner
23-10-2008, 15:32
Producent nie do końca jest pewny jaką puszkę udało mu sie skonstruować (krzyżowe AF) i jaką specyfikację techniczną zamieścić na firmowej fitrynie.
Ja rozumiem że pisanie takich "poezji" przychodzi bardzo łatwo ale dobrze jest poprzeć to faktami. A te są brutalne. W dniu premiery na oficjalnej stronie Canona nie było słowa na temat czujników krzyżowych. To że kilka portali się pomyliło i że na stronie Canona USA były błędy to już sprawa ludzi którzy to obsługują. Gadanie że Canon nie wiedział co daje to zwykłe ploty bez pokrycia.
Z tego co pamiętam to nie miało to miejsca. Skoro wyprodukowali już pewną ilość prototypów z takim AF-em to taki już był przewidziany do produkcji. Były puszki z innym ale nieliczne. W momencie podjęcia decyzji o premierze na pewno ta kwestia była zafiksowana.
Jasne, zgadzam się w 100%. Po co w takim razie ta cała dyskusja? Problemem nie jest af w 5d mk II; problemem jest cena $ :-(
No cena się robi idiotyczna ale nie dotyczy to tylko 5d raczej wszystkiego co jest sprowadzane. Cieszę się że zrobiłem zakupy w sierpniu.
No cena się robi idiotyczna ale nie dotyczy to tylko 5d raczej wszystkiego co jest sprowadzane. Cieszę się że zrobiłem zakupy w sierpniu.
dla wszystkich, którym af w 5d mk II nie odpowiada mam dobrą radę: d700 można dziś kupić taniej niż w stanach, ale to nie potrwa zbyt długo :-)
Ja rozumiem że pisanie takich "poezji" przychodzi bardzo łatwo ale dobrze jest poprzeć to faktami. A te są brutalne. W dniu premiery na oficjalnej stronie Canona nie było słowa na temat czujników krzyżowych. To że kilka portali się pomyliło i że na stronie Canona USA były błędy to już sprawa ludzi którzy to obsługują. Gadanie że Canon nie wiedział co daje to zwykłe ploty bez pokrycia.
Fakty:
1. Jak sam zauważyłeś wyżej oficjalna strona Canona podała specyfikację z punktami krzyżowymi, były linki w tym wątku.
2. Pracownik polskiego Canona w wywiadzie wideo, do którego link był umieszczany w tym wątku również mówił, że wszystkie punkty AF są krzyżowe w nowym 5D.
Może te kilka portali się nie pomyliło, tylko zostali wprowadzeni w błąd, a przecież informacje na temat nowej puszki dostawali od Canona i wszystko wskazuje na to, że Canon do końca nie wiedział jaka jest specyfikacja tego modelu.
Również nie sądzę, żeby ona uległa zmianie w ostatniej chwili, ale te niby pomyłki dają do myślenia.
Kolekcjoner
23-10-2008, 16:08
Canon doskonale wiedział jaka jest specyfikacja, bo na ich głównej stronie (www.canon.com) była informacja, że nie ma krzyżowych. Także w instrukcji do 5D mkII nie ma słowa o krzyżowych. To że ktoś (pewnie u nich) zrobił zamieszanie to już inna sprawa ale przcież nie oznacza to, że fizycznie nie wiedzą jaki aparat produkują od kilku miesięcy.
Ktoś się pomylił i tyle. IMO z tego nic dla nas konstruktywnego nie wynika. AF jaki jest każdy już wie.
To że ktoś (pewnie u nich) zrobił zamieszanie to już inna sprawa ale przcież nie oznacza to, że fizycznie nie wiedzą jaki aparat produkują od kilku miesięcy.
To mają problemy z przepływem informacji wewnątrz firmy. Dobrze to o nich też nie świadczy.
Kolekcjoner
23-10-2008, 20:33
To mają problemy z przepływem informacji wewnątrz firmy. Dobrze to o nich też nie świadczy.
Idąc dalej tym tokiem rozumowania nie należy kupować wyrobów firmy, którą niektórzy tak źle tutaj oceniają.
photographus
23-10-2008, 21:02
Tak? to zrób sobie to samo ujęcie małpką i 1ds. Błagam, skończcie z takimi pierdołami i usprawiedliwieniami biednych. Jakby było prawdą to co piszesz to drogie sprzęty w ogóle nie miały by nabywców. :-P
Pozdrawiam
Także w instrukcji do 5D mkII nie ma słowa o krzyżowych...
A gdzie jest ta instrukcja? Bo jakoś nie mogę znaleźć, a sprawdził bym kilka rzeczy. Poproszę o link.
Kolekcjoner
23-10-2008, 21:38
A gdzie jest ta instrukcja? Bo jakoś nie mogę znaleźć, a sprawdził bym kilka rzeczy. Poproszę o link.
Na to pytanie niestety nie mogę udzielić odpowiedzi.
Jasne, ale...
bez sprzętu nie zrobisz takich fot, np. szeroki kąt, tele, makro, więc proponuję postawić tu kropkę.
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/canon-eos-5d-mark-ii-body.bhtml?from=ceneo
Jak widać mimo walut cena i dostępność na wysokim poziomie.
I to w Euro :D
Na to pytanie niestety nie mogę udzielić odpowiedzi.
Takie wypowiedzi po prostu uwielbiam :mrgreen:
Z całym szacunkiem Kolekcjoner, ale troszkę to w złym guście mówić A, wiedząc, że nie chce się powiedzieć B... To tak jak by powiedzieć do kogoś: "Twoja żona ma śliczny tatuaż na pośladku" i na pytanie "skąd wiesz?" odpowiedzieć :"nie mogę powiedzieć"...
Rozumiem sytuacje, gdy ktoś może udzielić jakichś ciekawych informacji o puszce nie podając ich źródeł, ale na prawdę, jeśli da się zmienić puszkę to i da się instrukcje do niej (tym bardziej) więc informacja nie dość, że bez źródła, to i bez większej wagi... Oczywiście 'wzmocniona' tajemniczością :twisted:
pozdrawiam bezurazowo :mrgreen:
MaciekCi
23-10-2008, 23:11
Kubaman ma za 3 dni wystawę ptasią, więc może coś z tym związane ? ;)
Witam,
mam wielką przyjemność zaprosić Was na moją najnowsza wystawę pt. Skrzydlaty Balet. To moja pierwsza wystawa w temacie ptasim. Zaprezentuję zdjęcia z ostatnich trzech lat w 20 wyselekcjonowanych pracach w formacie 100x70cm. Serdecznie zapraszam do galerii Cafe Belg przy Al. Najświętszej Maryi Panny (czyli w "Alejach") w Częstochowie w terminie od 26.10.2008 do 26.11.2008.
Wernisaż wystawy odbędzie się w niedzielę 26.10.2008 o godzinie 19.00.
Wstęp na wystawę wolny."
Żesz ja kurna będę tylko jutro w Częstochowie, wrrr :)
o kurna:) dzięki za info!
Takie wypowiedzi po prostu uwielbiam :mrgreen:
Z całym szacunkiem [...] bezurazowo :mrgreen:
I weź tu, człowieku, dziel się swoją wiedzą ;)
Masz jakieś podstawy, żeby zakładać, że Kolega Kolekcjoner chce całe forum w ogólności, a Ciebie w szczególności, robić w konia?
Napisał tyle, ile mógł - mógł nie napisać nic! ;)
Idąc dalej tym tokiem rozumowania nie należy kupować wyrobów firmy, którą niektórzy tak źle tutaj oceniają.
Wręcz przeciwnie. Podejrzane byłoby wtedy, gdyby wszyscy wychwalali. Nie ma rzeczy idealnych. Canon nie jest idealny, jego aparatom też wiele brakuje. Niemniej to wciąż światowa czołówka i pomimo takich wpadek, za jaką uważam 5DmkII, który to aparat moim zdaniem zwyczajnie im nie wyszedł to nie zamierzam się na nich obrażać. Mam czym robić zdjęcia, więc bez presji mogę poczekać na następcę 5DmkII, który może będzie bardziej fotograficzny, a mniej gadżeciarsko-filmowy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Masz jakieś podstawy, żeby zakładać, że Kolega Kolekcjoner chce całe forum w ogólności, a Ciebie w szczególności, robić w konia?
Rzeczywiście, po tym jak Corwin dzielił się z nami wszystkimi swoją wiedzą na temat zrywających kask razem z głową nowości Canona, to nie ma żadnych podstaw, żeby jego następcom nie wierzyć. ;-)
Nie mam podstaw by tak twierdzić i tak nie twierdzę, jednak drażni mnie forma wypowiedzi - konwencja "wiem, ale nie powiem". Skoro Corwin mógł napisać, że leży koło niego nowy Canon, który nie wiadomo jak się jeszcze będzie nazywał i jest taki i siaki, to dziwi mnie wypowiedź Kolegi Kolekcjonera, że w instrukcji jest napisane, ale skąd wiem to nie powiem. Już lepiej brzmiało by : 'czytałem to wiem' albo 'ktoś mi powiedział, a On na pewno czytał'. :mrgreen:
Nie róbmy z tego tajemnicy narodowej, bo nią nie jest. To nie informacja o rakietach balistycznych tylko o zwykłym aparacie foto. Nie popadajmy w paranoję! :?: :confused:
Nie popadajmy w paranoję! :?: :confused:
Otoż to!
Poza tym - jak pisał Wergiliusz w Eneidzie: "Forsan et haec olim meminisse iuvabit" :mrgreen:
Otoż to!
Poza tym - jak pisał Wergiliusz w Eneidzie: "Forsan et haec olim meminisse iuvabit" :mrgreen:
Jeśli na wiosnę pokaże się coś czym będzie się dało sfotografować zawody 'bowling'owe' w ciemniej ... dziurze ;)
Kolekcjoner
24-10-2008, 01:16
Tak to ostatnie to chyba rzeczywiście najlepsza możliwość 8).
Tak to ostatnie to chyba rzeczywiście najlepsza możliwość 8).
z całym szacunkiem dla przedmówców ale to już paranoja jest. kilka "poinformowanych" osób używa argumentów czytałem, fociłem /tydzień/ , przeglądalem instrukcję ale nie mogę powiedzieć.
to ja sie pytam czego nie można powiedzieć? że w instrukcji na konkretnej stronie jest napisane tak i tak. po zołniersku w krótkich słowach. Chiński racjonalizator przzeczyta tych kilka linijek tekstu i na tej podstawie skleci w warsztacie podróbkę 5dII? :twisted:. kurcze, nikt tu nie oczekuje ze wyłożony zostanie pdf instrukcji ale nie traktujmy sie tu nawzajem jak gromadka matołków. Podobnie z samplami. nie wyłoże bo Cie/Was nie znam i wogóle. a czy my prosimy o wyłożenie zdjęcia życia nad którym pracowało sie tygodniami? zwykły widoczek z okna wystarczy .
nie wiem. może to ja nie rozumiem nowoczesnego PR Canona. albo może poprzewracało nam sie w głowach i wymagamy zbyt wiele;). przecież raptem chcieliśmy zostawić w firmie Canon po kilkanaście tys złotych /5dII + szkiełko/ wiec marni z nas klienci.:shock:
ps. nadal uwazam że embargo na informacje /o ile takie istnieje/ jest conajmniej dziwne. coś z tą puchą nie jest tak jak powinno.
mor_feusz
24-10-2008, 09:28
Jest cos takiego jak NDA (Non disclosure agreement). "Wybrancy" zgadzaja sie testowac sprzet pochwalic sie ze nim focili - ale nie moga nic poweidzec. Takie cos wynika z umowy jaka sie zawiera pomiedzy testujacym a "testerodawca". Tak to jest. W pelni rozumiem Kolekcjonera. TO ze testowal zobowiazuje go do trzymania wszystkiego czego dotknal w tajemnicy. To ze nie mowi to dobrze o nim swiadczy, poniewaz dotrzymuje slowa.
to oczywista oczywistośc. mam tylko pytanie. testować dla kogo ?do kilku fotogazet których nikt z obecnych tu nie czyta.? wrażeniami na forum z użytkowania też sie nikt nie podzielił jakoś.
"pochwalić sie że focili" :shock: no litości. to nie przedszkole. zamiast chwalić sie między zdaniami że mieli/focili to poprosimy o kilka sampli i tyle. już my sobie jakoś sami zdanie na temat tych sampli wyrobimy. damy radę.
to oczywista oczywistośc. mam tylko pytanie. testować dla kogo ?do kilku fotogazet których nikt z obecnych tu nie czyta.? wrażeniami na forum z użytkowania też sie nikt nie podzielił jakoś.
"pochwalić sie że focili" :shock: no litości. to nie przedszkole. zamiast chwalić sie między zdaniami że mieli/focili to poprosimy o kilka sampli i tyle. już my sobie jakoś sami zdanie na temat tych sampli wyrobimy. damy radę.
Wydawało mi się, że się na d700 przesiadłeś, ale widzę, że dalej jesteś na 5d mkII napalony :-)
AF w d700 ci nie spasował? :-)
5D zamówione w Euro. Zobaczymy kiedy będzie:)
zamiast chwalić sie między zdaniami że mieli/focili to poprosimy o kilka sampli i tyle. już my sobie jakoś sami zdanie na temat tych sampli wyrobimy. damy radę.
Ależ właśnie o to chodzi. Canonowi nie zależy by zbyt samodzielnie wyrabiać sobie zdanie na temat nowych puszek. Musi być konkretna kamapnia. Odpowiednio przygotowane review'y poparte odpowiednimi samplami. Jak teraz okaże się że puszka ma jeszcze jakieś niedoróbki i wyjdzie to w pierwszych testach (bądź już wyszło) to lipa. Pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz ;-)
Póki machina Canona żwawo nie ruszy z miejsca z promocją 5DmkII to myślę że nie zobaczymy konkretnych review'ów/sampli.
Są RAWy, ale czym to otworzyć?!?!?
http://88.191.20.67/video/akiba/EOS-5D-MarkII-ISO-RAW.zip
Jpegi wyglądają całkiem dobrze (oznaki mory świadczą, że nie przegieli z AA)
Ależ właśnie o to chodzi. Canonowi nie zależy by zbyt samodzielnie wyrabiać sobie zdanie na temat nowych puszek. Musi być konkretna kamapnia. Odpowiednio przygotowane review'y poparte odpowiednimi samplami.
i to ostatnie rozbija powyzsza argumentacje o kant d...
ogladales kiedykolwiek sample, ktore Canon pokazuje na swojej stronie?
porownywales je ze zdjeciami, ktore potem srednio zdolny pawian potrafi z konkretnych puszek wyciagnac?
Canon od lat sprzedaje sie dzieki reklamie na stadionach i wiesci szeptanej wsrod uzytkownikow. w rzeczy typu reklamowanie, smarowanie gazetom pod katem pochlebnych opinii, itd. itp. sie nie bawil. powiedzialbym wrecz, ze pod wzgledem kontaktu z mediami dosc mocno ssal i dopiero niedawno zaczelo sie cos tam zmieniac.
to co opisales jak zywo pasuje do (jeszcze niedawno) Nikona, Sony czy Olympusa. zarzucanie press-packami redakcji, ktore publikuja marketingowe artykuly o rozwiazaniach technologicznych (polecam: fotopolis.pl) przekonujac ludzi, ze czarne jest biale. odpowiednio pompowany szum medialny, podniecenie oczekiwania ludzi z parciem na portfel, dlugie wygladanie w sklepach... a potem, po premierze... pierwsze sample od ludzi... i rozczarowanie.
Nikon szczesliwie uciekl od tego schematu i potrafi wypuscic szybko i dobrze - nie tylko z ladnymi guziczkami, ale i tez z porzadna jakoscia obrazu. chyba wreszcie dojrzal, ze jak chce sie trafic do profesjonalistow, to trzeba rzucic miecho a nie pitolic obietnice. Canon robi tak od lat i nie bez przyczyny.
sek w tym, ze Canona sprzedaje od wielu lat jakosc matryc, bo technologicznie sa tutaj znacznie przed wszelka konkurencja.
i o jakosc obrazowania 5DmkII sie nie martw - bedzie, jak zwykle w Canonie, kopala po jajkach i w swojej polce cenowej nie do pobicia. pod tym wzgledem Canon jeszcze nigdy nie zawiodl.
a co do reszty... to jak wyglada korpus i jak sie go obsluguje, to widac na zdjeciach. co Ci tu jeszcze jest potrzebne?
z pewnością "Canona sprzedaje od wielu lat jakosc matryc,..." oraz szeptany marketing.
Są RAWy, ale czym to otworzyć?!?!?
http://88.191.20.67/video/akiba/EOS-5D-MarkII-ISO-RAW.zip
Jpegi wyglądają całkiem dobrze (oznaki mory świadczą, że nie przegieli z AA)
Szczerze powiedziawszy to pod wzgledem szumów to ja jakiejś rewelacji nie widzę :neutral: . Na moje oko to jest max o 1EV lepiej od mojej leciwej 350tki a to marna rekomendacja.
ale per-pixel czy po zeskalowaniu do porownywalnych wymiarow?
per-pixel. Wiem, że po przeskalowaniu bedzie lepiej ale mimo wszystko spodziewam się czegoś więcej po FF matrycy wykonanej 4 lata po tej z 350D.
nie no... bez przesady. matryca ma niemal jednakowe upakowanie pikseli co 350D a ciagnie na dzien dobry 1EV wiecej. a biorac te 2,5x wiecej pikseli, to jest bynajmniej nie-cho-cho ;)
i to ostatnie rozbija powyzsza argumentacje o kant d...
ogladales kiedykolwiek sample, ktore Canon pokazuje na swojej stronie?
porownywales je ze zdjeciami, ktore potem srednio zdolny pawian potrafi z konkretnych puszek wyciagnac?
Po pierwsze nie upieram się że moja teza jest słuszna. Po drugie nie jestem przekonany że sample które obecnie wypływają na światło dzienne pochodzą z finalnej wersji puszki. Raczej coś w rodzaju odpowiednika Release Candidate w światku softwareowym. Można pooglądać można wyciągać wnioski ale ostatecznie jeszcze dużo może się zmienić.
Owszem oglądałem sample różnych puszek Canona i wiem że nie są to reprezentatywne sample.
Canon od lat sprzedaje sie dzieki reklamie na stadionach i wiesci szeptanej wsrod uzytkownikow. w rzeczy typu reklamowanie, smarowanie gazetom pod katem pochlebnych opinii, itd. itp. sie nie bawil. powiedzialbym wrecz, ze pod wzgledem kontaktu z mediami dosc mocno ssal i dopiero niedawno zaczelo sie cos tam zmieniac.
Przyznasz że ostatnio marketing Canona zachowuje się co najmniej dziwnie. Może tylko mi się wydaje a może nie. W każdym razie pod wpływem konkurencji (mam nadzieję) coś tam drgnęło i może doczekamy się zmian na lepsze. Oby.
Niby tak, tyle że dla mnie Canon może sobie dla marketingu ladować i 200 mpix matryce byle to było bez uszczerbku dla obrazu. Tu sie chyba nie udalo, ale nie feruje wyroków, może będzie dobrze.
per-pixel. Wiem, że po przeskalowaniu bedzie lepiej ale mimo wszystko spodziewam się czegoś więcej po FF matrycy wykonanej 4 lata po tej z 350D.
Podejrzewam że gdybyś Ty (i ja na pewno też) zmienił 350-tkę na nową 5D to nie marudziłbyś aż tak :-)
Jestem przekonany i na dotychczasowych samplach widzę sporą poprawę względem mojej wysłużonej 350-tki.
Przyznasz że ostatnio marketing Canona zachowuje się co najmniej dziwnie. Może tylko mi się wydaje a może nie. W każdym razie pod wpływem konkurencji (mam nadzieję) coś tam drgnęło i może doczekamy się zmian na lepsze. Oby.
szczerze mowiac, to mi marketing Canona grzeje, bo jak juz kupuje jakis ich aparat, to ze wzgledu na bebechy a nie ladnie wygladajacy prospekt czy posmarowanie jednemu lub drugiemu testerowi :) sytuacja z ta firma jest bardzo przewidywalna: puszki nie beda z generacji na generacje wybajerzane ale matryce beda sie widocznie poprawiac.
jedyne co mi sie podoba, to ze ta przewaga w matrycach nieco zmalala i tytulem tego dzial rozpoznania rynku w Canonie moze wreszcie zyskac posluch i ta firma wespnie sie na swoje wyzyny i nieco te aparaty uzytkowo poprawi. z odwiecznego biadolenia na temat MLU sie wycofalem (bo LV robi praktycznie to co trzeba), ale takie rzeczy jak kurtynka do celownika, drabinka korekty do +/-3 EV, dodatkowy slot na karty SD, uszczelnienia... to powinno byc juz w pierwszym 5D...
Podejrzewam że gdybyś Ty (i ja na pewno też) zmienił 350-tkę na nową 5D to nie marudziłbyś aż tak :-)
Jestem przekonany i na dotychczasowych samplach widzę sporą poprawę względem mojej wysłużonej 350-tki.
Poprawe jasne że też dostrzegam, chodzi mi o skale tej poprawy. Tym bardziej, że ostatnio pstrykałem starą 5-tką i hmmm... mam pewne obawy względem nowej.
Poprawe jasne że też dostrzegam, chodzi mi o skale tej poprawy. Tym bardziej, że ostatnio pstrykałem starą 5-tką i hmmm... mam pewne obawy względem nowej.
Znaczy - rozbestwiłeś się ;)
Ale trudno się Canonowi dziwić, że się nie spinali marketingowo ostatnio:
http://www.clarkvision.com/imagedetail/digital.sensor.performance.summary/ - wrzuciłem ten link to do wątku o... Mamiiyyiiy (f...! o nowym aparacie Mamiya), ale tu mu będzie chyba lepiej ;)
Znaczy - rozbestwiłeś się ;)
Ale trudno się Canonowi dziwić, że się nie spinali marketingowo ostatnio:
http://www.clarkvision.com/imagedetail/digital.sensor.performance.summary/ - wrzuciłem ten link to do wątku o... Mamiiyyiiy (f...! o nowym aparacie Mamiya), ale tu mu będzie chyba lepiej ;)
tyle wykresow i wzorow, ze bez wodki nie razbieriosz :mrgreen:
ale wieczorkiem siade i przebrne.
W miesiąc po anonsie, nikt aparatu nie miał w ręku a tu śmignęło 200 stron. Ciekawe ilu nabywców znajdzie 5DII w miesiąc po premierze na półce sklepowej?
Kolekcjoner
24-10-2008, 14:03
Żeby umilić sobie oczekiwanie można już kupić dodatkowe akcesoria do video :D.
http://www.redrockmicro.com/redrock_dslr.html
Żeby umilić sobie oczekiwanie można już kupić dodatkowe akcesoria do video :D.
http://www.redrockmicro.com/redrock_dslr.html
Niezłe. A to wszystko do zabawkowego trybu video 5D2, który nadaje się głównie do kręcenia filmów na rodzinnych imprezkach :lol:.
Kolekcjoner
24-10-2008, 14:17
Niezłe. A to wszystko do zabawkowego trybu video 5D2, który nadaje się głównie do kręcenia filmów na rodzinnych imprezkach :lol:.
Wiesz pewnie Ci ludzie nie mają takich specjalistów jak Ty do oceny tego trybu i dlatego projektują tak bezsensowne akcesoria 8).
Wiesz pewnie Ci ludzie nie mają takich specjalistów jak Ty do oceny tego trybu i dlatego projektują tak bezsensowne akcesoria 8).
Ci ludzie chcą zarobić kaskę i nie obchodzi ich czy filmowanie w 5D2 ma sens czy nie. Ważne jest czy będą klienci i czy da się z nich wycisnąć hajs, a patrząc choćby na CB widać że jest dużo podnieconych dzieciaków filmikiem Laforeta.
Na Allegro jest cały wysyp temu podobnych akcesoriów - śmieci np. ekrany ochronne na LCD, tulejki, zestawy filtrów ochronnych (ze szkła od butelek chyba), obudowy ochronne i cała masa innych bzdetów.
Śmiejecie się z możliwości nagrywania filmów... na stronie canona jest film prezentujący 5d II na którym fotograf-filmowiec opowiada jak to w afganistanie w jednym ręku trzymał 5d I, a w drugim kamere .. taki alfa i omega wiecie.. ale co dziwne powiedział, że to dobry kierunek rozwoju ;] żeby 2w1
.. no tak.. to tak jakby profesjonalista focąc ślub w jednym ręku miał 1ds a w drugim małpke ....
no ale wiadomo ... marketing..
p.s. ja osobiście kupiłbym jednak 5d II ze względu na pełna klatke, czyszczącą się matryce, i nowy zakres iso ...
W miesiąc po anonsie, nikt aparatu nie miał w ręku a tu śmignęło 200 stron. Ciekawe ilu nabywców znajdzie 5DII w miesiąc po premierze na półce sklepowej?
To będzie chyba w dużej mierze zależec od kursu US$. Zaplanowałem sobie zakupy wczesną zimą w NYC, a tu taka niespodzianka wyskoczyczyła z tymi walutami... Chyba nici z wyjazdu.
Manual do aparata: http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&fcategoryid=139&modelid=17662#DownloadDetailAct
to kiedy w koncu bedzie ten 5d II w polsce ?
Kręcenie FULL HD - dobra rzecz...
Przecież filmowej bety nie będę kupował, a zabierając aparat dostajemy 2 w 1.
Można używać lub nie.
Kiedyś bawiłem się w postprodukcję więc może czas odświeżyć trochę tę dziedzinę.
Dla mnie gadżet, ale przydatny na rodzinne wypady...
szarlatan
24-10-2008, 22:42
pewnie teraz wszyscy czytają tego manuala, coś ciekawego wyczytaliście? bo mi się jakoś wolno otwiera
mi wpadły w oko te "automatyczne optymalizacje świateł" - jeżeli to wypali, może być dosyć ciekawe
mi wpadły w oko te "automatyczne optymalizacje świateł" - jeżeli to wypali, może być dosyć ciekawe
eee.. pewnie to samo co w 40d - czyli światłomierz będzie naświetlać "na światła" czyli jakieś 1/2 czy 2/3 ev podbijać
sebcio80
25-10-2008, 04:25
ale takie rzeczy jak kurtynka do celownika, drabinka korekty do +/-3 EV, dodatkowy slot na karty SD, uszczelnienia... to powinno byc juz w pierwszym 5D...
co do kurtyny i drabinki to moge sie jeszcze zgodzic, ale watpie aby Canon wyposcil kiedykolwiek inna puche niz seria 1D z dwoma slotami na karty pamieci
uszelniania to wiadomo, ze tez nigdy nie beda takie jak w 1D
ale jest dosc istotna sprawa, jakby 5D mial to wszystko to nazywal by sie 1ds markII
czyms body z nizszej polki musi sie roznic od 1D i ja wole aby to byly wyzej wynienione bajery niz jakosc obrazowania, (chyba tylko dabinka +/-3EV by sie przydala :) )
a mnie jedna rzecz zastanawia.. gość ze strony, którą przytaczałem jakiś czas temu - Bert Stephani dostał od Canona do pomacania 5DmII betę. Zastanawiam się co jest grane, że 2-3 tygodnie do sklepowej premiery a wszyscy tylk bety macają...
Może Canon poszedł po rozum do głowy - wypuścił betę, posłuchał jak świat na to zareagował i w finalnym produkcie zmieni to i owo (np. moduł AF ??)
Witam. Na optycznych link do instrukcji C5MkII po angielsku na razie
Wedle instrukcji wszystkie punkty AF są krzyżowe, a środkowy jest podwójnej precyzji. Komu wierzyć?
Wedle instrukcji wszystkie punkty AF są krzyżowe, a środkowy jest podwójnej precyzji. Komu wierzyć?
a możesz podać na której stronie instrukcji to wyczytałeś?
w tej którą ja mam ściągniętą w specyfikacji na temat AF napisano tyle co w tym samym miejscu o 5D (9 plus 6) dodano o af microadjustment, a na stronie 83 napisano że środkowy jest używany jako krzyżowy a pozostałe są jako poziome lub pionowe..
Najwyraźniej czytałeś inna instrukcję niż ja :lol:
a możesz podać na której stronie instrukcji to wyczytałeś?
w tej którą ja mam ściągniętą w specyfikacji na temat AF napisano tyle co w tym samym miejscu o 5D (9 plus 6) dodano o af microadjustment, a na stronie 83 napisano że środkowy jest używany jako krzyżowy a pozostałe są jako poziome lub pionowe..
Masz rację, użyłem skrótu myślowego, który doprowadził do takiego wniosku.
Kolekcjoner
26-10-2008, 17:43
Masz rację, użyłem skrótu myślowego, który doprowadził do takiego wniosku.
Prawdopodobnie takiego samego "skrótu myslowego" użyło wiele innych osób stąd tyle błędnych specyfikacji. Do tego mało kto był w stanie uwierzyć, że Canon akurat tego nie zmieni.
No nie wiem, czy tego samego. U mnie wszystko rozbiło się o instrukcję or. (1 or 1 = 1)
Taki miły dodatek ten sRAW1~10MPix... (W 1Ds III jest tylko odpowiednik sRAW2~5MPix.) - Piszę o tym, bo za Chiny nie mogę zrozumieć skąd się wzięły wymiary tego sRAW1: 3861x2574. - Ani to parzyste, ani podzielne całkowicie przez 16 (JPEG), ani to połowa pełnej rozdzielczości, ani to nie to samo co MediumJPEG (4080x2720), nawet nie jest to równe 10MPix! - I w żaden sposób nie przybliżyło mnie to do odpowiedzi na nurtujące pytanie - jak powstaje sRAW?
Wjeżdża druga matryca zamiast tej pierwszej :D
A może 5dmk2 ma 2 matryce, jedną do LV a drugą normalną, i te sRAWy robi tą do LV? :D
Podszlifuj swój inglisz ;)
Przemek_D
26-10-2008, 23:27
gdyby UE tak chroniła swój rynek to powinni zamknąc cała granice dla produktów z Chin, wowoczas wszyscy bylibysmy bogaci :) w USA kryzys, w UE kryzys a Chinczycy i Indie rosna w potęge :), ze tez nikt z tych tegich umyslow tego nie kuma nic a nic :) lub biora za duzo kasy za to aby cos powiedziec przeciw Wielkim Chinom :)
Kolekcjoner
26-10-2008, 23:30
Yyyyy.... A to jakiś wątek polityczno-gospodarczy czy coś mi się pomyliło ;)?
Podszlifuj swój inglisz ;)
Chyba z moim angielskim nie dzieje się nic złego. Przynajmniej mam taką nadzieję, ponieważ jest to język w którym się uczę.
Tylko:
a) Zobaczyłem to co chciałem zobaczyć.
b) Pominąłem niektóre istotne informacje (linia horyzontalna nie może być jednocześnie wertykalna (przynajmniej w naszej czasoprzestrzenni))
Mogliby w końcu doprecyzować informacje we wszystkich źródłach na temat AF w 5D Mark II.
Kolekcjoner
26-10-2008, 23:57
5D mkII ma być dostępny w Hong Kongu za miesiąc.
Kolekcjoner skąd ty bierzesz te wszystkie informacje? Przeważnie to Ty wiesz wszystko pierwszy.
Rosemary
27-10-2008, 00:47
http://www.mymetrophoto.com/ - troche reklamy znowu ...
Kolekcjoner
27-10-2008, 01:19
Przeważnie to Ty wiesz wszystko pierwszy.
Nie ma tak dobrze ;):lol:. Choć chciałbym :D,
Makr II markiem II, tylko czemu oni tam mają podpięte 50 1.4 zamiast L ? Ja już znam odpowiedź :)
Więc ? Jaka to odpowiedź ? Rozjaśnij proszę :) .
oskarkowy
27-10-2008, 10:28
Makr II markiem II, tylko czemu oni tam mają podpięte 50 1.4 zamiast L ? Ja już znam odpowiedź :)
Co? Problemy z trafieniem w punkt?
Z innego watku wiem ze Cichy mial problemy z celnoscia 50L (BF). Ale mimo wszystko nie psioczylbym na to szklo... wystrczy tylko troche zytniej:)
Krasuski
27-10-2008, 10:48
Z jednej z firm na moje pytanie:
- Czy już wiadomo coś na temat daty sprzedaży Canon EOS 5D Mark II body ?
Dostałem taką odpowiedź:
- niestety nie.
Wstępnie - z informacji, które uzyskałem na targach Photokina od przedstawicieli Canon-a, miał on być dostępny w połowie Listopada br. Ostatnie doniesienia o opóźnieniu w produkcji pozwala przypuszczać, że w Europie pojawi się nie wcześniej niż w Grudniu br.
:(
Dostałem taką odpowiedź:
- niestety nie.
Wstępnie - z informacji, które uzyskałem na targach Photokina od przedstawicieli Canon-a, miał on być dostępny w połowie Listopada br. Ostatnie doniesienia o opóźnieniu w produkcji pozwala przypuszczać, że w Europie pojawi się nie wcześniej niż w Grudniu br.
ło jezu
eee.. pewnie to samo co w 40d - czyli światłomierz będzie naświetlać "na światła" czyli jakieś 1/2 czy 2/3 ev podbijać
W 40D nie jest to takie oczywiste. Gdy naświetlę zdjęcie tak jak piszesz na światła to mam przyzwoite cienie. Gdy użyję funkcji ochrony przed przepałem to pojawiają się bardzo silne szumy w cieniach. Robię tylko w RAW-ach, nie wiem jak to wygląda na puszkowych jpegach.
Dostałem taką odpowiedź:
Europie pojawi się nie wcześniej niż w Grudniu br.[/I]
jeśłi Canon liczy że w zakupowej gorączce grudniowej nie zauważymy zawyżonej ceny to jest w błędzie. w tym roku zakupowa gorączka odwołana. tym bardziej w PL, gdzie złotówka pogrąza sie z godziny na godzinę.
ps. to że w eurolandzie czy USA cena bez zmian mało mnie interesuje. mieszkam w PL i zarabiam/wydaję w złotówkach a coś czuję że tych trzeba bedzie z 10 K wyłożyć na 5dII.:shock: . swoją drogą. kurde. przymierzali sie do tego 5dII jak pies do jeża przez tyle lat, a teraz mają problemy z produkcją?
- niestety nie.
:([/QUOTE]
Ale po co czekać na bełkot polskiego canona skoro aparat można i tak kupić...
bełkot bełkotem ale wskaż miejsce gdzie będzie mozna kupić w listopadzie z polskiej dystrybucji i fakturą. z ciekawości dzwoniłem do EuroAGD bo mieli wystawiony 5dII na stronach.. oczywiście po rozmowie wiele sie nie spodziewałem . reasmując:
1. cena wystawiona na stronie nie zobowiązuje do sprzedaży po tej cenie jak już puszka sie pojawi
2. człowiek z którym rozmawiałem przyznał bez ogródek że na dziś trzeba sie liczyć z ceną ponad 9 K
3. realna dostępność/odbiór (zamawiać można wcześniej oczywiście) STYCZEŃ :shock:
no oczywiście znając życie jak zadzwonić do innego sklepu sieci to da sie otrzymać diametrialne inne informacje :-D. może któryś z forumowych TIPów podzieli sie info jak sprawa wygląda na dziś?
Niestety ale informacje jakie otrzymujemy są nieciekawe. Co chwilę odkładane są terminy pierwszej dostawy i nie sądzę, aby ktokolwiek uczciwy odważył się określić dokładną datę rozpoczęcia sprzedaży...
poza tym to coraz droższe - już o ponad 20% - euro... naprawdę nie jest ciekawie... :(
krzysiek29
27-10-2008, 12:21
Co chwilę odkładane są terminy pierwszej dostawy i nie sądzę, aby ktokolwiek uczciwy odważył się określić dokładną datę rozpoczęcia sprzedaży...
To napisz jaki masz ostatni termin?
Takich terminów miałem już ok trzech więc nie będę ferował kolejnymi, gdyż i one mogą się okazać nieprawdziwe. I nie sądzę aby ktokolwiek rozsądny jakiś rzetelny termin Tobie podał ...
W 40D nie jest to takie oczywiste. Gdy naświetlę zdjęcie tak jak piszesz na światła to mam przyzwoite cienie. Gdy użyję funkcji ochrony przed przepałem to pojawiają się bardzo silne szumy w cieniach. Robię tylko w RAW-ach, nie wiem jak to wygląda na puszkowych jpegach.
A to nie jest tak po prostu, że "przepałochron" niedoświetla, a potem wyciąga przy innej krzywej na światłach - to wyjaśniałoby szumy w cieniach.
A to nie jest tak po prostu, że "przepałochron" niedoświetla, a potem wyciąga przy innej krzywej na światłach - to wyjaśniałoby szumy w cieniach.
Było już 100 razy na ten temat, HTP to funkcja programowa. Polega to na niedoświetleniu przez aparat zdjęcia o 1EV i wywołaniu go z bardziej stromą krzywą kontrastu w cieniach. Efekt uboczny jest oczywiście taki że cienie mają większe szumy.
towersivy
27-10-2008, 12:47
Jak pokaze sie do końca roku to bedzie dobrze, choc jesli dalej bedzie taki trend z euro i dolarem to cena pewnie niejednego zetnie z nóg i zacznie sie szukanie starych/nowych piątek :)
A jak będzie cena taka, jak przy 5D na wejściu to dopiero będzie lament :lol:
Rosemary
27-10-2008, 12:53
Dzwonilem do Niemiec http://www.achatzi.de Przewidywalna dostawa w polowie listopada. Zadnych konkretow. Maja juz duzo rezerwacji na pierwszy rzut. Porazka troche.
Bylo juz? - http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2327
W Australii też nie wiedzą, kiedy piątka trafi do sklepów.
Było już 100 razy na ten temat, HTP to funkcja programowa. Polega to na niedoświetleniu przez aparat zdjęcia o 1EV i wywołaniu go z bardziej stromą krzywą kontrastu w cieniach. Efekt uboczny jest oczywiście taki że cienie mają większe szumy.
Ale ciesze się, że "sam" ją też wymyśliłem! :)
Jak wytniesz swój post cytatem z mojego, to zaraz wytnę oba swoje, i będzie posprzątane ;)
Kolekcjoner
27-10-2008, 15:12
W HK niestety ceny obecnie są już mało atrakcyjne. 18-200 wychodzi praktycznie tyle co u nas :( (600$). Co do ceny nowej piątki to ona oczywiście się nie zmieni (w dolarach ok. 2700) - co dla nas oznacza, że jak będzie za 8,5 to już będzie super. I raczej nie zmieni się szybko w dół, bo jest takie zainteresowanie jakiego nie mieli od dawna /opina sprzedacy ze sklepu z HK/.
Dzwonilem do Niemiec http://www.achatzi.de Przewidywalna dostawa w polowie listopada. Zadnych konkretow. Maja juz duzo rezerwacji na pierwszy rzut. Porazka troche.
A, to już zależy od punktu widzenia. Niektórzy by taką sytuację nazwali sukcesem ;-)
Nie wiem czy gdzieś było ... Instrukcja w pdf do nowej 5-tki , miłego czytania
http://gdlp01.c-wss.com/gds/6/0300001676/01/eos5dmkii-im-en.pdf
Canon jednak gra fair - chce aby Ci, którzy myślą o Mk II mogli spokojnie porównać ją z tym (http://www.engadget.com/2008/10/27/red-announcing-dsmc-dslr-replacement-on-november-13/). :)
Nie wiem czy gdzieś było ... Instrukcja w pdf do nowej 5-tki "Myślę nie raz i nie dwa..." - jak śpiewała Barbara Krafftówna (też o body) ;)
5200 z fk
4800 bez
z gwarancja C
takie dał mi info jednen ze sklepów, nie sprawdzałem osobiście, ale właściciel zadeklarował powyższe.
W listopadzie kupię jak "pogoda" dopisze.
Aczkowiek, mój dostawca strasznie narzekał na canona, że wstrzymuje mu dostawy ze względu na duże zawirowania walutowe co z pewnością wpłynie na końcową cenę +kilka set.
bełkot bełkotem ale wskaż miejsce gdzie będzie mozna kupić w listopadzie z polskiej dystrybucji i fakturą.
Nie masz linku do instrukcji PL?
a PL?
[QUOTE=ddarc;548635]Nie wiem czy gdzieś było ... Instrukcja w pdf do nowej 5-tki , miłego czytania
http://gdlp01.c-wss.com/gds/6/0300001676/01/eos5dmkii-im-en.pdf
no takie akcesoria to rozumiem ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://fotopolis.pl/obrazki/redrock-dslr.jpg)
więcej na fotopolis
5200 z fk
4800 bez
z gwarancja C
takie dał mi info jednen ze sklepów, nie sprawdzałem osobiście, ale właściciel zadeklarował powyższe.
W listopadzie kupię jak "pogoda" dopisze.
Czego to jest cena ? 5d mkII ? W PLN ? Chyba żarty. 3000 do każdej z kwot musisz doliczyć.
Rosemary
27-10-2008, 19:10
Znalazlem jeszcze taki clip - w pracy nuda czyms trzeba sie zajac ;)
http://www.vimeo.com/2053280
Kolekcjoner
27-10-2008, 20:32
Czego to jest cena ? 5d mkII ? W PLN ? Chyba żarty. 3000 do każdej z kwot musisz doliczyć.
Może 5D mkI 8)?
Nieźle...Jakość obrazu masakruje konsumenckie kamkordery HD...
Swoją drogą ciekawe ilu będzie takich, co to kupią pięć de, żeby robić foty,
a potem nagle okaże się, że odkryli w sobie żyłkę filmowca...
i zaczną kręcić filmy na poważnie...
Nieźle...Jakość obrazu masakruje konsumenckie kamkordery HD...
Porównaj sobie ceny konsumenckich HD do przewidywanej ceny nowej 5 i zestawu porządnych obiektywów. To nie ta sama grupa nabywców.
Trochę sampli: http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/10/28/9506.html
Jak dla mnie Canon coś tu oszukuje, na bazowym iso bordowe krzaki nad wodą wygladają jak jakaś plama, NR na iso 100?!?!?!?
krzysiek29
27-10-2008, 21:39
Jak pokaze sie do końca roku to bedzie dobrze,
nie może być - nową choinkę starą puszką robić? :)
Nowy film na stronie Canona, tym razem coś dla ślubnych: http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2327
Trochę sampli: http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/10/28/9506.html
Jak dla mnie Canon coś tu oszukuje, na bazowym iso bordowe krzaki nad wodą wygladają jak jakaś plama, NR na iso 100?!?!?!?
Woda, tam gdzie lekki wiatr ją marszczy, też jest taką szaroburą plamą - wygląda to koszmarnie... Chyba przegięli trochę z odszumianiem. W ogóle te wszystkie sample to takie miękkie jakieś, obiektyw co prawda do najostrzejszych nie należy, ale chyba powinno być lepiej. Trzeba poczekać na RAW'y wołane w jakimś znanym narzędziu, bo te JPG'i to niezbyt zachęcająco wyglądają...
...może to nie żart?
Cena MKII.
Wiem że cena przypomina MKI, ale... kilka razy dzwoniłem (dziś również) i właściciel zapiera się, że załatwia MKII.
Sklep od lat w branży.
Jak będzie miał puszki (podobno kwestia tygodnia...) to jadę go sprawdzić...
Dam znać...
Przy dzisiejszym kursie 1$=3.04 PLN i kryzysie to może sie okazać ,że +4k PLN ( a razem 9k PLN) będzie jeszcze za mało :cry:
Przy dzisiejszym kursie 1$=3.04 PLN i kryzysie to może sie okazać ,że +4k PLN ( a razem 9k PLN) będzie jeszcze za mało :cry:
9k + x... wykracza poza zdrowy rozsądek, jak dla mnie.
To naprawdę nie powinno tyle kosztować.
50d za 3600, ok, a 5dMKII za ba prawie 10 tysi, a przecież 5D MKII jest tylko następcą MKI, a nie rewolucyjnie nową puszką z np. 20x AF.
pozdrawiam.
Woda, tam gdzie lekki wiatr ją marszczy, też jest taką szaroburą plamą - wygląda to koszmarnie... Chyba przegięli trochę z odszumianiem. W ogóle te wszystkie sample to takie miękkie jakieś, obiektyw co prawda do najostrzejszych nie należy, ale chyba powinno być lepiej. Trzeba poczekać na RAW'y wołane w jakimś znanym narzędziu, bo te JPG'i to niezbyt zachęcająco wyglądają...
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/154870-9506-12-3.html
strasznie słabe szczegóły jak na sample testowe, sic!
woda i drzewa jedno mydło... fatalnie sknocone
michal_sokolowski
27-10-2008, 23:37
kurs dolara ma spadać - na pewno nie zostanie na takim poziomie jak teraz - będzie powolutku spadać, może nie osiągnie tych 2 zł jak to było jakiś czas temu, ale spadnie i to znacząco. tak czytałem w wyborczej dzisiaj.
8-)
Wszelkie przewidywania na temat rynku walut można sobie odpuścić, od dawna wiadomo ze nie rządzą nim racjonalne przesłanki tylko emocje.
Fakt faktem można założyć ze panika kiedyś zniknie ale równie dobrze możne być to i za dwa lata. Co będzie to będzie, jeśli ktoś nie ma kilkomilionowego konta w banku to chyba nie ma sensu się przejmować...
jest sie czym przejmowac. sporo ludzi czekało na 5DII z pieniązkami. wiekszość zakładała przedział 7-7.5 K . teraz przyjdzie pewnie do tego dołożyć ze 2 K.
dla sporej grupy ludzi dla których fotografia to hobby te 2 dodatkowe tys. dołożone do i tak drogiej puchy... to sporo kasy. jeśli spełni sie czarny scenariusz i rzeczywiście 5dII wystartuje w PL z ceną ok 9K to niestety bedzie to raczej cena nieakceptowalna dla większości zainteresowanych. coż widać stare poczciwe 5D bedzie przeżywało drugą młodość. :(
MM-architekci
28-10-2008, 00:17
Troche nie miejsce na snucie o tym ale zagrywka z wypuszczeniem na rynek 5DII w grudni ma dwa oblicza , kryzys i pietnos wzrostu cen produkcji i nie tylko , ale i fakt ze grudzien to okres zakupow swiatycznych i windowania cen niestety , dla Canona swietny czas na nowosci gdzie sa jednak chetni aby przeplacic i miec na juz , zreszta dolar zacznie spadac , przyjda swieta , musi sie unormowac zeby byl popyt na wszystkie dobra i mysle ze wtedy zacznie powoli wszystko wracac do normy w kwestii cen , jak szybko sie okaze ale pewnie tak szybko jak sie tylko da - mniejszy popyt traca producenci , o ile oczywiscie znow cos banki itp nie odwala i druga "fala" kryzysu nie nadejdzie
Sam ciesze sie ze jednak stara piatek kupilem pare tygodni temu a nie czekalem
Kolekcjoner
28-10-2008, 00:17
jest sie czym przejmowac. sporo ludzi czekało na 5DII z pieniązkami. wiekszość zakładała przedział 7-7.5 K . teraz przyjdzie pewnie do tego dołożyć ze 2 K.
No i dobrze i co z tego przejmowania się wyniknie? Będziemy tu biadolić i płakać i co - ceny przez to spadną albo zarobki wzrosną? Pożyjemy zobaczymy. Może po nowym roku rzeczywiście dolar spadnie albo jak jest parcie i ktoś chce mieć pod choinkę to trzeba będzie wyłożyć więcej - mówi się trudno.
Wiem że rozmowa o $ jest trochę nie na temat, ale dlaczego sądzicie, że dolar ma spaść ? Patrzcie na sprawę z góry. Dolar był niski zbyt niski a raczej złotówka zbytnio napompowana jak reszta. W końcu bańka pękła i wszystko wróciło do NORMY. Teraz dolar jest ani tani ani drogi mniędzy 2zł a 4zł więc w 3zł normie i prędko prędko to się nie zmieni. Aby jeszcze nie było gorzej.
http://www.akihabaranews.com/en/news-16920-Akiba+Interactive+Review%3A+5D+VS+5D+Mark+II.html
Kolekcjoner
28-10-2008, 01:58
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_a.jpg
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_b.jpg
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_c.jpg
Canon przegiął z odszumianiem na poziomie JPG, to pewne... Porównanie _c (kaktus w doniczce) mimo powiększenia na d700 wygląda w Nikonie znacznie lepiej! Ziarno rodem z analoga nadaje zdjęciu fajną fakturkę i lepiej ukazuję krawędzie i cienie. Doniczka i kaktus zarejestrowane przez 5dMII są po prostu koszmarne w porównaniu z d700. Cóż, czekam jeszcze na RAW'y, do grudnia już niedaleko... ;-)
Jakość matryc i obrazowania zbliża się do granic szkieł. Porównawcze testy na cropach niedługo nie będą miały sensu ;). Oglądanie łebka od szpilki leżącej na ziemi z księżyca :) i powiększanie cropa, która szpilka lepiej wygląda nie zastanawiając się nad widokiem jakim jest ziemia :)
Mnie interesuje inna funkcja :) cena
Test porównawczy :
d700 - 6500
5D - 5500
5DII - ? 8500
Tutaj nawet słabiutko wychodzi stare 5D, które przy zaawansowaniu D700, 5D powinno kosztować max 4000tys. a 5DII 7000tys.
Canon przegiął z odszumianiem na poziomie JPG, to pewne...
Zawsze obrazek z Nikona różnił się od Canona, więc tutaj nic nowego nie wymyślili. Jeden suwaczek w Lightroomie i masz podobnie "analogowo".
Porównanie _c (kaktus w doniczce) mimo powiększenia na d700 wygląda w Nikonie znacznie lepiej!
W oryginale faktycznie obrazek z D700 bardziej mi się podoba, ale po resize ziarno i aliasing już jest za duże. Wiem, wiem - na odbitce nie będzie widać, ale wtedy po co powiększać? Jedyne co widzę, to większy kontrast i nasycenie z D700. Za to obrazek "b" już znacznie gładszy z nowej piątki.
Cóż, czekam jeszcze na RAW'y, do grudnia już niedaleko... ;-)
Na pewno nie będzie źle. Chętnie zobaczyłbym podobne porównanie w portrecie.
kaminski
28-10-2008, 10:03
Coś mi się wydaje że ostatnie zdjęcie "c" jest skopane, podejrzewam że było odszumiane, za bardzo mydlane. Zwróćcie uwage że na zdjęciu canona ostry jest przód (chyba) doniczki a na zdjęciu z nikona ostrość wypada posrodku doniczki czyli na kaktusa. Nie wiem jakimi szkłami to było robione ale według mnie jest trochę inna GO
krzysiek29
28-10-2008, 10:27
Mnie interesuje inna funkcja :) cena
Test porównawczy :
d700 - 6500
5D - 5500
5DII - ? 8500
Tutaj nawet słabiutko wychodzi stare 5D, które przy zaawansowaniu D700, 5D powinno kosztować max 4000tys. a 5DII 7000tys.
Skoro 5D rynek ( z Canonem :)) wycenia na te 5500 i się sprzedaje to na tę chwilę jest tyle wart!
Myślę, że 5DII na starcie nie przekroczy 8 000 co i tak wydaje się wygórowaną ceną.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/10/28/9506.html
dla mnie raczej pozytywnie. nie potrafie doczytac, czy to jest RAW czy
JPEG, ale obraz wyglada jakos tak... nikonowo. rozmydlony do granic
przyzwoitosci w celu ukrycia szumow, wiec na poziomie pikesli zwyczajnie
zajezdza plastikiem. zupelnie inna kwestia jest, ze sample sa z 24-105
i jak sie porowna szeroki kat z dlugim koncem, to niestety 24mm w tym
szkle sa cieniutkie. przy 105mm jest za to dosc ladna szczegolowosc.
jesli to sa JPEG-i a z RAW-ow da sie wyciagnac wieksza "szorstkosc"
bez drastycznego wzrostu szumu to jest niezle. nawet biorac poprawke
na mniejsze rozmydlanie szumow ten przyklad z ISO 3200 wyglada zacnie.
nie porownuje tego z Nikonami, ale jest to czulosc, ktorej do zdjec
niekrajobrazowych nie wahalbym sie uzyc.
Skoro 5D rynek ( z Canonem :)) wycenia na te 5500 i się sprzedaje to na tę chwilę jest tyle wart!
Myślę, że 5DII na starcie nie przekroczy 8 000 co i tak wydaje się wygórowaną ceną.
To chyba nie do końca tak jest, bo żaden z aparatów nie jest surowcem, czyli rynek nie ma aż tak wielkiego wpływu na cenę - choć oczywiście ustala pewne widełki (akurat przy 1Ds MkIII, chyba jednak nie ma górnej granicy ;-) ). Głównym czynnikiem ustalającym cenę, jest jednak Canon - jego finansiści i sprzedawcy, którzy zaplanowali sobie jakiś zysk z produkcji aparatów. Zmiana światowej sytuacji finansowej, jest teraz niestety niekorzystna dla wszystkich. Canon zaplanował sobie zyski w JPY, który ostatnio znacznie się umocnił wg USD. W związku z tym wypadało by podnieść cenę w USD, żeby wyjść na swoje. USD natomiast umocniło się wg EUR jak i również PLN, co w konsekwencji oznaczałoby znaczne podniesienie cen u nas. Teraz Canon ma niemały problem do rozwiązania - jak zrealizować swoje plany zarobkowe, dostosowując cenę produktu do rynku. Pytanie co wygra, czy zdrowy rozsądek, czy zachłanność?
Być może to jest jakimś powodem "problemów" produkcyjnych Canon'a. Może optymalizują jeszcze cykl produkcyjny, żeby nie podnosić cen? Może czekają na pewną stabilizację? Może ktoś ma jakiś inny pomysł?
Na pewno nie będzie źle. Chętnie zobaczyłbym podobne porównanie w portrecie.
No mam taką nadzieję, że w RAW'ach będzie dobrze i każdy sam sobie je obrobi jak mu się podoba :-) Być może w tych przykładach ustawili zbyt mocne odszumianie na poziomie puszki - jest tam wszakże kilka poziomów NR. W samplach portretowych - tych ślubnych (mało ich co prawda było) ale wydawało się, że NR nie wpływało zauważalnie. Tak czy siak, trzeba poczekać na kolejne sample i może jakieś bardziej zrozumiałe opisy co było w puszce ustawione, bo z tych ostatnich to jakoś nie idzie mi zrozumieć ;-)
Jakość matryc i obrazowania zbliża się do granic szkieł. Porównawcze testy na cropach niedługo nie będą miały sensu ;).
A skąd takie odkrywcze stwierdzenie? Rozmiar pikseli w 5DII jest identyczny jak w 30D i jakoś w 30D nikt nie narzekał na brak rozdzielczości optyki. Nie mówiąc już o małych pikselikach w kompaktach, z którymi sobie jakoś szkło także radzi. Tak więc raczej nie usprawiedliwiałbym rezultatów 5DII jakością optyki (lub jej limitami), która spokojnie sobie radzi na 30D.
Pozdrawiam
A skąd takie odkrywcze stwierdzenie? Rozmiar pikseli w 5DII jest identyczny jak w 30D i jakoś w 30D nikt nie narzekał na brak rozdzielczości optyki. Nie mówiąc już o małych pikselikach w kompaktach, z którymi sobie jakoś szkło także radzi. Tak więc raczej nie usprawiedliwiałbym rezultatów 5DII jakością optyki (lub jej limitami), która spokojnie sobie radzi na 30D.
no nie... ale porownujesz radzenie sobie przez srodek kadru z jego caloscia. a to jednak spora roznica, szczegolnie jesli schodzimy do krotkich ogniskowych.
ale porownujesz radzenie sobie przez srodek kadru z jego caloscia a to jednak spora roznica
:mrgreen:
szczegolnie jesli schodzimy do krotkich ogniskowych.
(W Canonie) nie schodźmy ;)
Coś mi się wydaje że ostatnie zdjęcie "c" jest skopane, podejrzewam że było odszumiane, za bardzo mydlane. Zwróćcie uwage że na zdjęciu canona ostry jest przód (chyba) doniczki a na zdjęciu z nikona ostrość wypada posrodku doniczki czyli na kaktusa. Nie wiem jakimi szkłami to było robione ale według mnie jest trochę inna GO
Też to zauważyłem. Nawet podczas przeglądania tych sampli, kiedy jeszcze nie było porównania d700. Ostrość na zdjęciach ustawiona jest na tablicę z próbkami kolorów. Stosunkowo mała GO i rozmycie na brzegu kadru powodują, że słabo wygląda kaktus (inna płaszczyzna focusa) i jego lewa strona (rozmycie lensa na brzegu kadru). Dlatego porównanie tego cropa z 5DmkII vs D700 wychodzi na niekorzyść piątki. Moim zdaniem, przy takich samych warunkach (powiedzmy z podpiętymi 50-kami) i z focusem ustawionym w tej samej płaszczyźnie 5DmkII będzie już dużo lepsza niż d700. Świadczą o tym inne sample z tej serii.
Zwróćcie uwagę na sample iso 6400 i 12800 zdjęć z zającem. Są całkiem zjadliwe. :-D
Aha i jeszcze jedno: nie jestem szumofobem, ale jak komuś podoba się szum na zdjęciach, to zawsze można go dodać w Photoshopie :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Do wszystkich: "Poczekajmy na rawy, raw prawdę nam powie":-D
[QUOTE=Laminat;548983]Jakość matryc i obrazowania zbliża się do granic szkieł.
Nie ma w tym analogii.
Jak wiemy powstała nowa Leica z 37-megapikselową matrycą - model S2.
pozdrawiam :mrgreen:
Ale ta Leica to przecież taki niby średni format - matryca o wymiarach 30 x 45 mm (1350 mm kwadratowych), a mały obrazek to 24 x 36 mm (864 mm kwadratowe). Ale faktycznie piksele Canona są większe niż Leici.
Poza tym mówimy w tym miejscu o szkłach Canona a nie Leicy. Między innymi dlatego Canon sukcesywnie wypuszcza wznowione wersje topowych szkieł , żeby dawały sobie rade z wysoką rozdzielczością nowych puszek (choć powodów jest więcej).
Nie ma w tym analogii.
Kto mówi o analogi? Mówię o podejściu zdroworozsądkowym :mrgreen:. Ostatnio wywoływałem ślubne zdjęcia A4 a mam już wiekowy aparat 3 letni :) wszystko pięknie każda koronka widoczna bezbłędnie. Więcej niż 12 Mpx mi nie potrzeba. A robienie wytrzeszczu oczu na cropach przy powiększeniu 1000% czy jest siano, ziarno powoli zaczynać być śmieszne :). To to samo czy ktoś pojedzie 250km/h czy 251km/h nie patrząc na to że na drogach i tak nie da się więcej jechać niż rozsądne 120km/h :mrgreen:
To tak samo jak kupić odtwarzacz CD 54x ( uuuu super szybki z super błędami, które programy w locie je poprawiają) do słuchania muzyki audio :) gdzie prędkość jest 1x.
Będą i aparaty do 100MPx ale po co to komu. Parę osób da za to majątek bo będzie mu taka ilość potrzebna.
(choć powodów jest więcej).
powod jest zawsze jeden. naprawde zawsze.
kasa
a uzasadnienie konsumentom, ze faktycznie chca ta kase wydac to osobna broszka :mrgreen:
Będą i aparaty do 100MPx ale po co to komu. Parę osób da za to majątek bo będzie mu taka ilość potrzebna.
100MPix to bardzo dużo (i z pewnością więcej niż wynosi rozsądny limit dla 35mm), ale popatrz, że np. 48MPix to byłoby 12MPix bez jakiegokolwiek filtra Bayera - i bez artefaktów (owszem, rzadkich), powodowanych przez "debajeryzację".
Powiem wprost, mi też tak duża matryca nie jest potrzebna, i ekstremalne iso...
Oczywiście, mówimy w tym miejscu o szkłach Canona a nie Leicy.
Tak, ale np. w przypadku Leicy czekamy na serię nowych szkieł do niej, na razie producent nie zdradza nic więcej.
Jeśli chodzi o C, to patrząc na premierę po ostatnich targach wygląda to ubogo, albo wręcz słabo. Generalnie stoją w miejscu.
Większość szkieł ma już trochę lat na karku, co nie oznacza że są złe, tyle że przydało by się delikatne poprawienie ich optyki.
Czeka C czekamy i my.
Pozdrawiam :mrgreen:
powod jest zawsze jeden. naprawde zawsze.
kasa
a uzasadnienie konsumentom, ze faktycznie chca ta kase wydac to osobna broszka :mrgreen:
Miałem na myśli nowe powłoki , mniejsze winiety itp. sprawy odnośnie nowych szkieł. Pieniądze to nie wszystko :-D ;-).
Miałem na myśli nowe powłoki , mniejsze winiety itp. sprawy odnośnie nowych szkieł. Pieniądze to nie wszystko :-D ;-).
nie no... ja Ci nie zabraniam naiwnie tkwic w idealnym swiecie i dawac sobie wciskac powloki, winiety itd. itp. :)
ale dla ksiegowych Canona niestety obowiazuje stara zasada, ze "piniondze to fszystko a bez piniendzy to h*". a poki co oni tam rulez :( a nawet bardzo rulez.
Jeśli chodzi o C, to patrząc na premierę po ostatnich targach wygląda to ubogo, albo wręcz słabo. Generalnie stoją w miejscu.
Większość szkieł ma już trochę lat na karku, co nie oznacza że są złe, tyle że przydało by się delikatne poprawienie ich optyki.
Czeka C czekamy i my.
Pozdrawiam :mrgreen:
Poprawione obiektywy : 16-35 mkII , 85 mkII , 70-200 f/4 IS , 24 mkII ... Dlatego piszę: sukcesywnie wymieniane i poprawione.
Kolekcjoner
28-10-2008, 14:40
(W Canonie) nie schodźmy ;)
Jasne w Canonie używamy tylko długich tele :cool:. Nawet do krajobrazu i wnętrz. Później jest tylko trochę roboty ze składaniem tego w całość ale w końcu coś trzeba robić w te coraz dłuższe wieczory ;):D.
Canon przegiął z odszumianiem na poziomie JPG, to pewne... Porównanie _c (kaktus w doniczce) mimo powiększenia na d700 wygląda w Nikonie znacznie lepiej! Ziarno rodem z analoga nadaje zdjęciu fajną fakturkę i lepiej ukazuję krawędzie i cienie. Doniczka i kaktus zarejestrowane przez 5dMII są po prostu koszmarne w porównaniu z d700. Cóż, czekam jeszcze na RAW'y, do grudnia już niedaleko... ;-)
Ten kaktus jest poza zakresem ostrości więc to porównanie jest mocno nietrafione do oceny jakośc kaktusa ;):D. W ogóle te zdjęcia były robine przy różnym ustawieniu tych przedmiotów, inne były przysłony i inne szkła. Można porównywać w zasadzie tylko poziom szumów. A te są po prostu w marku mniejsze. To widać szczególnie na kolorowej talicy - szumów w piątce po prostu nie ma, a w D700 są wyraźnie widoczne na płaskich powierzchniach.
Ten kaktus jest poza zakresem ostrości więc to porównanie jest mocno nietrafione
No to już mamy jakieś wyobrażenie o dokładności nowego AF-a ;)
Kolekcjoner
28-10-2008, 15:55
A skąd wiadomo że był w tej samej płaszczyźnie ostrości co np. tablica (a ta jest ostra). Nie wiem ja nie robiłem tych zdjęć. Ktoś zrobił zestawienie. Można z niego wyciągnąć jakieś wstępne wnioski na temat szumów. Natomiast wszczynanie dyskusji na temat wszystkiego innego wydaje mi się przedwczesne.
Ten kaktus jest poza zakresem ostrości więc to porównanie jest mocno nietrafione do oceny jakośc kaktusa ;):D. W ogóle te zdjęcia były robine przy różnym ustawieniu tych przedmiotów, inne były przysłony i inne szkła. Można porównywać w zasadzie tylko poziom szumów. A te są po prostu w marku mniejsze. To widać szczególnie na kolorowej talicy - szumów w piątce po prostu nie ma, a w D700 są wyraźnie widoczne na płaskich powierzchniach.
Czyli jest szansa, że nie będzie źle :-) Ja po poprzednich samplach, tych z wodą i krzakami mam delikatnie spaczone spojrzenie. Szukam wszędzie oznak działania odszumiaczki :D
no nie... ale porownujesz radzenie sobie przez srodek kadru z jego caloscia. a to jednak spora roznica, szczegolnie jesli schodzimy do krotkich ogniskowych.
No właśnie, ale w samplach z 5DII właśnie środek wygląda jakby go ktoś długo zmiekczał, a ten za nic w świecie nie chciał wypluć detali ;)
F=8, 24mm, sam środek kadru:
https://canon-board.info/imgimported/2008/10/3518dedbb65ce2fa-2.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
Nie wiem może z 30D tak samo by wyglądało, ja się tam nie znam.
PS. drugi wycinek, z lekkim efektem farbek pastelowych znanym z odszumiaczy w kompaktach:
https://canon-board.info/imgimported/2008/10/2981611538_b5b9386529_o-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3024/2981611538_b5b9386529_o.jpg)
Pozdrawiam
Paweł Grabowski
28-10-2008, 22:19
Ja pierdykam, jakie rozważania na podstawie kilkuset pikseli i to zamazanych. Podziwiam Was. Kaktus tu , doniczka tam, moim zdaniem sample z d700 wypadły lepiej, a doszukiwanie sie dlaczego gorzej na 5DII nie ma sensu dopoki nie bedzie mozna calosci ogladnac. Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego mówicie tylko RAW, ja rzadko uzywam RAW, JPG z 30D ma dla mnie wystarczająca jakość w wiekszości przypadków. W 5DMkII jak widać odszumianie jest bardzo mocne i powoduje degradacje obrazu. Byc może mozna to w sensowny sposób zredukować. Dla przeciętnego użytkownika amatora (który chce mieć FF) to jednak będzie minus tej puszki.
Mimo to wole Canona :-)
Paweł
No właśnie, ale w samplach z 5DII właśnie środek wygląda jakby go ktoś długo zmiekczał, a ten za nic w świecie nie chciał wypluć detali ;)
F=8, 24mm, sam środek kadru:
Nie wiem może z 30D tak samo by wyglądało, ja się tam nie znam.
PS. drugi wycinek, z lekkim efektem farbek pastelowych znanym z odszumiaczy w kompaktach:
Pozdrawiam
odpowiem Ci cytatem z wczesniejszej odpowiedzi:
zupelnie inna kwestia jest, ze sample sa z 24-105
i jak sie porowna szeroki kat z dlugim koncem, to niestety 24mm w tym
szkle sa cieniutkie. przy 105mm jest za to dosc ladna szczegolowosc.
zobacz 105 mm i porownaj. to na pewno nie podchodzi pod ten przypadek, ktory probujesz mi udowodnic ;)
Ja pierdykam, jakie rozważania na podstawie kilkuset pikseli i to zamazanych. Podziwiam Was. Kaktus tu , doniczka tam, moim zdaniem sample z d700 wypadły lepiej
Drogi Pawle, chodzi o to, że ktoś wyciął cropy z kadrów i zestawił je ze sobą, nie pokazując pozostałych fragmentów zdjęcia. GO w 5dmkII była mała, a ostrość ustawiona dokładnie tam, gdzie powinna być, czyli w centrum kadru na tablicy z próbkami kolorów. Kaktus, umiejscowiony przy lewej krawędzi kadru, był tylko częściowo w obszarze GO i dlatego porównanie akurat tego fragmentu kadru z kadrem z d700 było nadużyciem osoby, która te zestawienie wykonała. To wszystko.
Dla osób niezorientowanych podaję link do całego zdjęcia:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/154880-9506-21-1.html
Paweł Grabowski
28-10-2008, 23:19
David, dzieki to wiele wyjaśnia, mam nadzieje że nie tylko mnie! Tablica kolorów jest ostra i nie mam żadnych zastrzeżeń. Czasami nerwy mnie ponoszą na jojcenie na podstawie małego nieostrego wycinka zdjęcia. Sorki i pozdrawiam
Inna sprawa że zdjęcie jest obszarowo olbrzymie, po co to normalnym fotoamatorom? Tego nie wiem.
Paweł
Dla osób niezorientowanych podaję link do całego zdjęcia:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/154880-9506-21-1.html
I to jest pierwsze zdjęcie z MKII które wyrwało mnie z fotela.. nareszcie :)
a z tym opóźnieniem w dostawie mkII nie ma związku z wycofaniem mkI? chyba wszyscy by się wkurzyli na Canona, jeżeli nie zdążyliby wyprzedać starej wersji...
I to jest pierwsze zdjęcie z MKII które wyrwało mnie z fotela.. nareszcie :)
Piszesz serio czy to tylko ironia? :lol:
odpowiem Ci cytatem z wczesniejszej odpowiedzi:
zobacz 105 mm i porownaj. to na pewno nie podchodzi pod ten przypadek, ktory probujesz mi udowodnic ;)
Nie miałem 24-105, być może jest jak mówisz. Na photozone np. twierdzą że na 24 jest lepiej niż na 105:
http://www.photozone.de/canon-eos/188-canon-ef-24-105mm-f4-usm-l-is-lab-test-report--review?start=1
Poczekajmy na jakieś sample ze stałek.
Pozdrawiam
Zastanawiam się nad kupnem tego aparatu w Stanach. Czy ktoś ma doświadczenie ze sprowadzaniem? Znalazłam firmę, która się tym zajmuje i chciałabym się zapytać czy ktoś może z niej korzystał? Link do strony www.shipito.pl
Zastanawiam się nad kupnem tego aparatu w Stanach. Czy ktoś ma doświadczenie ze sprowadzaniem? Znalazłam firmę, która się tym zajmuje i chciałabym się zapytać czy ktoś może z niej korzystał? Link do strony www.shipito.pl
Ja też znalazłem jedną firmę...
http://www.bip.warszawa.ic.gov.pl/
A propos 5DII vs D3
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=29832488
conclusion: znów laaaag i AF japoński...
...
Poczekajmy na jakieś sample ze stałek.
Tam są sample z 5dmkII z podpiętą 50-ką (podaję za Gietrzym):
http://88.191.20.67/video/akiba/5DVS5DMarkII.zip
Nie miałem 24-105, być może jest jak mówisz. Na photozone np. twierdzą że na 24 jest lepiej niż na 105:
http://www.photozone.de/canon-eos/188-canon-ef-24-105mm-f4-usm-l-is-lab-test-report--review?start=1
Tak, 24-105 ma trochę słabszy długi koniec, nie odwrotnie.
3200 mkII ma zdecydowanie lepsze. Ogolnie mniejszy szum chroma. W mnie przewaga mkII jakies 1 - 1,5 EV. Ostrosc wg mnie ta sama. skok rozdzielczosci DLA MNIE nie potrzebny. Czyli obrazkowo jest postep. Ciekawi mnie jak wyglaa 6400 z sRAW 10MIPX bo to moze byc duza przewaga a to byloby milo
Uprzedzę tych co chcą to ciągnąć 120MB
Sample już tutaj zamieszczone z neonem na chińskiej czy japońskiej hali.
Przemek_D
29-10-2008, 13:45
pozostaje niesmak, ale coz... skoro Nikon nie moze nic lepszego zaoferowac, jego D700 jak wynika z testow na niemieckich stronach i fotopolis ( zainteresowanym podesle linki ) z mniejsza matryca, nie radzi sobie za dobrze z czerwieniami, co jest bardzo razace w tej klasie aparatow. CO z tego ze ma 51 pol AF ? po co mi tyle ? skoro i tak praktycznie uzywam tylko centralnego :) Zastanawiam sie czamu Nikon nie stara sie uproscic i wiecej dac bezposrednich przyciskow do najpotrzebniejszych funkcji ? W sumie kazdy z systemow ma swoje wady i zalety, Canon sprytnie wyczekal az konkurencja pokaze wszystko w tym segmencie ( Sony, Nikon ) i uderzyl z grubej rury matryca i opcjami :) Ogolnie wiadomo ze: Nikon robi swietne aparaty a Canon swietne zdjecia :) hehehe
.(...)Canon sprytnie wyczekal az konkurencja pokaze wszystko w tym segmencie ( Sony, Nikon ) i uderzyl z grubej rury matryca i opcjami :)
?!?!? (<-Musialem dac tyle '?' bo mnie forum upomnialo o conajmniej 5 znakow w wiadomosci. Inaczej nie bedzie sie bujal do byle jednego pytajnika ;) )
Kolekcjoner
29-10-2008, 14:33
Kolejna firma prezentuje bardzo ciekawe (na prawdę warto zajrzeć :D) dodatkowe wyposażenie :mrgreen: do kamery 5D mkII :D.
http://zacuto.zenfolio.com/p408746338/h191012bb#h191012bb
Polecam 8).
Gringo997
29-10-2008, 14:52
a jakie profesjonalne zdjecia reklamowe:P hahahaha
No dobra, wszystko ładnie cacy tylko ciekawi mnie jaka w praktyce okaże się wytrzymałość matrycy jeśli ktoś ma zamiar używać 5dMKII tylko i wyłącznie do kręcenia filmów. Hmmm :roll: Przy robieniu fotek jednak matryca ma czas na odpoczynek, plus czasy naświetlania są nieporównywalnie krótsze do tych przy kręceniu filmów, kiedy matryca pracuje non-stop w czasie każdego x-sekunowego/x-minutowego ujęcia.\
Ciekawe kiedy pojawi się pierwsze montowanie 5DmkII do steadycamu lub osobno steadycam tylko na potrzeby 5DmkII :mrgreen:
ciekawi mnie jaka w praktyce okaże się wytrzymałość matrycy jeśli ktoś ma zamiar używać 5dMKII tylko i wyłącznie do kręcenia filmów. Hmmm :roll:
Jak to ile, 2 lata, do następnego modelu/końca gwarancji :mrgreen:
Kolekcjoner
29-10-2008, 16:54
No dobra, wszystko ładnie cacy tylko ciekawi mnie jaka w praktyce okaże się wytrzymałość matrycy jeśli ktoś ma zamiar używać 5dMKII tylko i wyłącznie do kręcenia filmów. Hmmm :roll: Przy robieniu fotek jednak matryca ma czas na odpoczynek, plus czasy naświetlania są nieporównywalnie krótsze do tych przy kręceniu filmów, kiedy matryca pracuje non-stop w czasie każdego x-sekunowego/x-minutowego ujęcia.\
W kamerach czujniki pracują lata. Także raczej nie powinno być z tym problemu.
Drzamich
29-10-2008, 17:06
Są już może gdzieś do zobaczenia filmy nakręcone tym cudem?
są: http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2326
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2327
No dobra, wszystko ładnie cacy tylko ciekawi mnie jaka w praktyce okaże się wytrzymałość matrycy jeśli ktoś ma zamiar używać 5dMKII tylko i wyłącznie do kręcenia filmów. Hmmm :roll: Przy robieniu fotek jednak matryca ma czas na odpoczynek, plus czasy naświetlania są nieporównywalnie krótsze do tych przy kręceniu filmów, kiedy matryca pracuje non-stop w czasie każdego x-sekunowego/x-minutowego ujęcia.
Podczas podglądu LV też pracuje non-stop. U mnie z przerwami od prawie roku... ;)
W kompaktach też... Bo cóż miałoby się w niej ścierać, wytapiać, wymywać, blaknąć, utleniać - przecież to zwykły układ scalony - tyle, że z przezroczystą pokrywką ;)
No no, o tym nie pomyślałem :oops:
wydaje mi się że jedyny problem może stanowić grzanie się takiej matrycy. W 40D po jakimś czasie używania LV pojawia się znaczek, że foty mogą być bardziej zaszumiane przez właśnie rozgrzanie matrycy...
Ja mam inne pytanie (filmowe), nie wiem czy ktoś zna odpowiedź.
Jak wiadomo podczas robienia zdjęć AF stara się wyostrzyć obiekt jak najszybciej. W trybie wideo ten sposób działania wręcz jest nie wskazany, chodzi o płynne przejścia miedzy obiektami.
Czy 5DMKII posiada już nastawioną prędkość obrotu pierścienia ostrości, czy to co widzimy na pokazowych filmach to jest robione z jakąś przystawką manualną obcą aparatowi. Pytam z ciekawości, bo wszyscy porównują aparat do super kamery, ale jak się poprzyglądać to wiele mu brakuje jak płynna zmiana ogniskowej itp...
Kolekcjoner
30-10-2008, 15:38
Ale przecież tu masz kontrast AF o szybkości jego działania wiadomo tyle - jest wolny 8). Myślę że to nie problem. Co do reszty nie ma wątpliwości, że to nie kamera. Natomiast może być użyty w różnych sytuacjach jako kamera i spełnić swoją rolę znakomicie. Ba w sytuacjach słabego światła lepiej niż większość kamer w porównywalnej cenie i sporo droższych.
AF w trybie video musi albo analizować kolejne klatki, albo "podkradać" obraz z matrycy w czasie pomiędzy klatkami żeby ocenić, czy tracimy ostrość w wyniku zbliżania się, czy oddalania obiektu - myślę, że już niedługo pojawią maruderzy, którzy będą pokazywać jak AF "mikromyszkuje" pomiędzy klatkami HD 1080p ;)
Napisał karolam
Ja też znalazłem jedną firmę...
http://www.bip.warszawa.ic.gov.pl/
A propos 5DII vs D3
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=29832488
conclusion: znów laaaag i AF japoński...
Clo jest, ale i tak wychodzi taniej. Ale na pewno sa sposoby jak je ominac ;D
Tak dla odreagowania, coś z d700:)
iso 3200, jpg z puchy
źródło (http://img183.imageshack.us/my.php?image=dsc4309vg9.jpg)
źródło (http://g.imageshack.us/thpix.php)
iso 6400
źródło (http://img183.imageshack.us/my.php?image=dsc4311py8.jpg)
Puszka i fotki kumpla, ja tam nie mam zastrzeżeń powiem szczerze:)
michal_sokolowski
31-10-2008, 14:53
iso 3200, jpg z puchy
źródło (http://img388.imageshack.us/my.php?image=dsc4309dt1.jpg)
iso 6400
źródło (http://img516.imageshack.us/my.php?image=dsc4311hh0.jpg)
ale to było robione przy dobrym świetle, wtedy nie widać szumów praktycznie.
Światło sztuczne, nie przesadzaj. Wiem, że to nikon...ale trzeba przyznać, że nieźle. Mnie się podoba i już.
Na obrazkach o szerokości 800 pikseli to ja nie mam zastrzeżeń do ISO 10000 z 5D.
No tak, mówiłem, że dla odreagowania wrzucam....:)Teraz będzie lawina pomyj na nikona. A co!
ja tez nie mam zastrzezen. poza mocowaniem do lensow i inna ergonomia, ale akurat to ostatnie mozna jeszcze obejsc ;)
justanimage
31-10-2008, 15:32
iso 6400
źródło (http://img183.imageshack.us/my.php?image=dsc4311py8.jpg)
na tak małych obrazkach to i 40d dobrze sobie radzi z ISO 6400:
źródło (http://img411.imageshack.us/my.php?image=mg1468arj9.jpg)
ja tez nie mam zastrzezen. poza mocowaniem do lensow i inna ergonomia, ale akurat to ostatnie mozna jeszcze obejsc ;)
mocowanie szkieł to pikuś, ale trzeba niezłej dyscypliny przy wkładaniu kart -> obrazkiem od siebie :shock:
mocowanie szkieł to pikuś, ale trzeba niezłej dyscypliny przy wkładaniu kart -> obrazkiem od siebie :shock:
z tym akurat nie mam problemu. wrzucam karte 8GB i tydzien intensywnego focenia mam zalatwiony ;)
z tym akurat nie mam problemu. wrzucam karte 8GB i tydzien intensywnego focenia mam zalatwiony ;)
Nikon ma nefy 25-30 MB, ale nic mi też płyną dwie 32-ki zza Oceanu ;)
Czy po 2133 postach doszliśmy już do tego czy to fajna puszka czy nie ? ;)
Bo nie wiem czy kupować teraz czy w kwietniu przed początkiem sezonu ;)
justanimage - grunt to dobre samopoczucie. Masz puszkę lepszą od d700! Wow. Po co ci szaleńcy wydają 6500 koła na taki złom nikona, jak można mieć wypasione 40d za 1900. Ja nie wiem. Emotikony nie chce mi się nawet wstawiać jak czytam takie opinie. Miałem 40d i wiem ile warte jest jego 3200. Jestem daleki od kultywowania produktu N, ale jak czytam fundamentalisyczne tezy niektórych kolegów, którzy wszędzie znajdą minus to śmiech mnie ogarnia. Pokazałem małe zdjęcia, ale mam ich pełne rozmiary, robią na mnie wrażenie pozytywne stąd moje wklejka. Oczywiście wiedziałem, że wkładam kij w mrowisko, ale cóż...Dowiedziałem się, że 5d na 10000 też mało szumi i 40d jest spoko na 3200 - pod warunkiem małej odbitki.
himi, wydaje mi się że nie dokońca zrozumiałeś (albo udajesz ;) )...
Wszystkim chyba chodziło o to, że na fotce o tak małej rozdzielczości nie sposób ocenic jakości fotki / jej zaszumienia. Mógłbym tu wstawic fotkę z D70 z ISO 1600 (przy okazji ISO zupełnie nie używalne na tym korpusie) pomniejszoną do jakości WEBowej, jaką zaprezentowałeś, i też nie można by się przyczepic do jakosci...
Trochę Cie chyba poniosło, ale może dla tego że spodziewałeś się ataku na Nikosia, który tak na prawdę nie nastąpił...
Na pewno wielu czekających na 5d MII jest nieco wkurzonych, że D700 pod kilkoma względami wydaje się byc fajniejszy, ale szczerze mówiąc ja tu ataku nie widzę...
A tak przy okazji, poprawnie naświetlony RAW z 40D na ISO 3200, i dobrze wywołany pozwala na odbitkę wielkości 15x21 w zadowalającej jakości (a w ujęciach, gdzie ostrośc nie jest kluczowym parametrem, to i 12x30...) , ale na prawdę nie o to tu chodzi.
I odpowiem: z chęcią zamieniłbym moje 40D na D700, gdyby nie szklarnia (5D już raczej nie :D)
Nie wiem czy było, ale czy ktoś może wie:
1. Czy/jak bardzo centralny AF w starej 5D jest precyzyjniejszy od centralnego w 30D? (szczególnie z obietywami 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.8 )
2. Czy af ma dodatkowe "wspomaganie" dla obiektywów z przesłoną f.2.8 i większą?
3. Jak bardzo stara "Piątka" lepiej wypada pod względem szumów na 1600-3200 iso?
Kolekcjoner
31-10-2008, 17:57
Czy po 2133 postach doszliśmy już do tego czy to fajna puszka czy nie ? ;)
Bo nie wiem czy kupować teraz czy w kwietniu przed początkiem sezonu ;)
Nie no cierpliwości - jesteśmy dopiero na początku drogi :mrgreen:.
justanimage - grunt to dobre samopoczucie. Masz puszkę lepszą od d700! Wow. Po co ci szaleńcy wydają 6500 koła na taki złom nikona, jak można mieć wypasione 40d za 1900. Ja nie wiem. Emotikony nie chce mi się nawet wstawiać jak czytam takie opinie. Miałem 40d i wiem ile warte jest jego 3200. Jestem daleki od kultywowania produktu N, ale jak czytam fundamentalisyczne tezy niektórych kolegów, którzy wszędzie znajdą minus to śmiech mnie ogarnia. Pokazałem małe zdjęcia, ale mam ich pełne rozmiary, robią na mnie wrażenie pozytywne stąd moje wklejka. Oczywiście wiedziałem, że wkładam kij w mrowisko, ale cóż...Dowiedziałem się, że 5d na 10000 też mało szumi i 40d jest spoko na 3200 - pod warunkiem małej odbitki.
Himi a czy to Ty sam przypadkiem nie podchodzisz do sprawy zbyt fundamentalnie :p? Przeca nikt nie neguje, że D700 jest świetny.
justanimage
31-10-2008, 20:46
justanimage - grunt to dobre samopoczucie. Masz puszkę lepszą od d700!.
Peace bro...
Nikon d700 jest lepszy od 40d, zapewne.
Chcialem tylko powiedziec ze na małym obrazku nie sposob tego stwierdzic. Wrzuc jakiegos cropa 100% i to juz bedzie cos...
K_RED_KA
31-10-2008, 21:10
Peace bro...
Nikon d700 jest lepszy od 40d, zapewne.
Chcialem tylko powiedziec ze na małym obrazku nie sposob tego stwierdzic. Wrzuc jakiegos cropa 100% i to juz bedzie cos...
od 5D jeśli chodzi o szumy też o jakiś 1EV mam znajomego po przesiadce z 5D na D3 i porównując ISO 3200 w D3 wygląda jak ISO 1600 w 5D
od 5D jeśli chodzi o szumy też o jakiś 1EV mam znajomego po przesiadce z 5D na D3 i porównując ISO 3200 w D3 wygląda jak ISO 1600 w 5D
Ciekawe jak z detalami przy tym ISO 3200 w D3?
d3 na 3200
http://www.wiszkarow.com/d3.jpg
d3 na 3200
http://www.wiszkarow.com/d3.jpg
nie do końca 3200. ciut ekspozycje podniosłeś :) niemniej naprawde nieźle, ale to nie nowina :)
to nie moje, kolega pare tygodni temu kupil... poprosilem o kilka sampli bo tez sie zastanawialem.
nie do końca 3200. ciut ekspozycje podniosłeś :)
Możesz to wyjaśnić? Jeśli np mierzę na coś jasnego, a nie na szarą kartkę, i naświetlam np na +1 EV, a mam ustawione ISO 3200, to chyba dalej pracuje na ISO 3200, czyż nie?
Wydawało mi się, że jedyne 'oszustwo' można zrobić, poprzez naświetlenie np na +1EV, a potem w RAWerze ustawienie ekspozycji na -1, czyli tak jakbyśmy robili przy niższej czułości??
Jak to jest?
Nowy C1 4.5.1 kuma RAWy z 5d MK II. Ściągajcie. Link do RAWów jest w tym wątku. Dobrze jest!
Możesz to wyjaśnić? Jeśli np mierzę na coś jasnego, a nie na szarą kartkę, i naświetlam np na +1 EV, a mam ustawione ISO 3200, to chyba dalej pracuje na ISO 3200, czyż nie?
Wydawało mi się, że jedyne 'oszustwo' można zrobić, poprzez naświetlenie np na +1EV, a potem w RAWerze ustawienie ekspozycji na -1, czyli tak jakbyśmy robili przy niższej czułości??
Jak to jest?
mogę. w exifie jest jak byk + 0.3 EV. co tu wiecej tłumaczyć, scena nie jest chyba specjalnie skomplikowana
a co ma to +0.3EV do ISO?
Himi - speszialforju - ISO6400 z RAWa z 5d MK II, zero odszumiania, warunki podłe (czas 1/40s). Nic nie ruszane w C1. Wszystko na default, a więc można oczywiście to wycackać na wszystkie strony (jest EXIF):
źródło (http://img511.imageshack.us/img511/4503/iso6400au4.jpg)
Polecam zabawę tymi RAWami. Spory DR tam widać. Nie jest tak źle, jak myślałem, że może być ;-)
michal_sokolowski
01-11-2008, 00:08
Światło sztuczne, nie przesadzaj. Wiem, że to nikon...ale trzeba przyznać, że nieźle. Mnie się podoba i już.
a możesz podać parametry ekspozycji ?
Bo to chyba nie chodzi o to czy światło sztuczne czy nie tyko o moc tego
światła..
jakiś czas temu robiłem masturbanckie testy 1Ds mark II na ISO 3200 - łaziłem po pokoju i robiłem różne dziwne fotki - np. takie że wsadzałem głowę z aparatem do wielkiego kartonowego pudła - czas wyszedł chyba z 1/20 czy 1/15 z przysłoną 2.8 i ISO 3200 - więc było naprawdę ciemno.
http://canon-board.info/showthread.php?p=535343#post535343
Miłosz, dawaj cropy :mrgreen:
Jak pisałem, to jest na default w C1, tylko odszumianie na zero. Nie ostrzone (disable zaznaczone przy konwersji):
źródło (http://img241.imageshack.us/img241/5614/crop1we3.jpg)
źródło (http://img241.imageshack.us/img241/9581/crop2ee8.jpg)
Weźcie pod uwagę ekspozycję i pińcet różnych źródeł światła. To jest 1/40 przy iso6400! Jak dla mnie DR i szczegółowość są bez zarzutu.
Warto też wiedzieć, że w 5d Mk1 czasy na ISO 1600 będą takie same jak czasy na D3 ISO 2000, więc różnica jest mniejsza niż 1EV. Iso 3200 w 5d da czasy takie same w tej samej scenie jak iso 4000 w Nikonie. Sprawdzałem to z kolegą, który ma Nikona d80. Iso z wcześniejszych Canonów (tych z przed 40d) jest o 1/3 EV zawyżone. Czyli robiąc pewne ujęcia na iso 1600 w Canonie mamy te same czasy co w nikonach byłoby na iso 2000.
ma ktoś info na temat wejścia na rynek 5DmkII ???
A teraz coś o wyciąganie ze świateł. Ciągle ISO6400 przy 1/40s.
W kolejności Przed / Po
-0.7EV:
źródło (http://img362.imageshack.us/img362/2451/kartkaid4.jpg)
-1.5EV:
źródło (http://img362.imageshack.us/img362/5329/oknabc7.jpg)
-2.5EV:
źródło (http://img362.imageshack.us/img362/7199/logoti7.jpg)
Chyba niepotrzebnie się cykaliśmy, że przesadzili z ilością mpixów. Dla mnie jest ok. Takie pierwsze wrażenie ;-) Teraz poczekam na RAWy z lepszych warunków (choćby jak ze zdjęcia michy kolegi Himiego)
Kolekcjoner
01-11-2008, 01:04
Jeśli chodzi o ilość mpx to tu jest gęstość pikseli dokładnie taka jak w 30D (2.4 MP/cm²), a jak wiadomo nie była to zła matryca.
Jeśli chodzi o ilość mpx to tu jest gęstość pikseli dokładnie taka jak w 30D (2.4 MP/cm²), a jak wiadomo nie była to zła matryca.
Jest dobra, ale głównie ze szkłami z których wycinała środek :-). Idę o zakład że żadna ze stałek 24L, 35L, 50L, 85L nie da z 5D2 ostrego obrazu w narożnikach na pełnym otworze.
ma ktoś info na temat wejścia na rynek 5DmkII ???
listopad.
czyli de facto albo jutro (dzisiaj) albo prawie za miesiac ;)
listopad.
czyli de facto albo jutro (dzisiaj) albo prawie za miesiac ;)
czy ta informacja jest potwierdzona/wiarygodna, czy tylko tak słyszałeś?
pytam, bo muszę w tym miesiącu kupić korpus i waham się czy czekać, czy brać starą 5-kę?
czy ta informacja jest potwierdzona/wiarygodna, czy tylko tak słyszałeś?
pytam, bo muszę w tym miesiącu kupić korpus i waham się czy czekać, czy brać starą 5-kę?
rownie dobra jak kazda inna:
http://www.fotokonijnenberg.nl/news/1753/canons_nieuwe_producten_parade.html
"De EOS 5D Mark II wordt november 2008 verwacht" znaczy mniej wiecej tyle, ze oczekuja na dostawe w listopadzie. nic wiazacego z tego nie wynika.
w innym holenderskim sklepie mozna sobie zamowic emailem powiadomienie, jak 5DmkII trafi na polki - bezposredni link:
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=notify&product=25845
w Polsce zapewne pierwsze sztuki wejda w tym samym czasie
Chyba niepotrzebnie się cykaliśmy, że przesadzili z ilością mpixów. Dla mnie jest ok. Takie pierwsze wrażenie ;-) Teraz poczekam na RAWy z lepszych warunków (choćby jak ze zdjęcia michy kolegi Himiego)
No jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem bawiąc się tymi RAW'am w nowym C1!!! Zaczyna mi się ta puszka podobać... Przy zerowym odszumianiu i bez wyostrzania ISO1600 jest super wg mnie. Tak w okolicach ISO400 w 40D, czyli ~2EV lepiej :-)
I przy maksymalnych korektach typu 2.5EV jakość nie leci, za to wychodzą Ciągle nowe detale...
Przypomnę się jeszcze raz, może ktoś porównywał:
1. Czy centralny AF w starej 5D jest precyzyjniejszy od centralnego w 30D? Jak bardzo (szczególnie z obietywami 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.8 )
2. Czy af w 5D mkI ma dodatkowe "wspomaganie" dla obiektywów z przesłoną f.2.8 i większą?
3. Jak bardzo stara "Piątka" lepiej wypada pod względem szumów na 1600-3200 iso w porównaniu z 30D?
Przypomnę się jeszcze raz, może ktoś porównywał:
1. Czy centralny AF w starej 5D jest precyzyjniejszy od centralnego w 30D? Jak bardzo (szczególnie z obietywami 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.8 )
2. Czy af w 5D mkI ma dodatkowe "wspomaganie" dla obiektywów z przesłoną f.2.8 i większą?
3. Jak bardzo stara "Piątka" lepiej wypada pod względem szumów na 1600-3200 iso w porównaniu z 30D?
Przecież to było już setki razy.
1. Centralny AF w 5D jest lepszy niż centralny w 30D. Nie wiem w jakich jednostkach chcesz aby Ci podać "jak bardzo" :-)
2. Oczywiście że ma, wystarczy zajrzeć do specyfikacji. Ma również 6 dodatkowych punktów wspomagających centralny przy trybie servo.
3. Zobacz sobie wykresy w testach, jest tego pełno. Na moje oko różnica jest ponad 1EV na korzyść 5D, do tego z 5D można więcej wyciągnąć z cieni, ma lepszą ostrość per pixel i kontrast.
I przy maksymalnych korektach typu 2.5EV jakość nie leci, za to wychodzą Ciągle nowe detale...
No. Jest na prawdę cacy. Zobaczymy, jakie będą ceny w okolicach wakacji. Chętnie sobie sprawię FF puszkę :D
powiedzcie jak to zrobic, by nie czytać tego ogromu "informacji" a wejść i dowiedziec się konkretów jak ktoś z naszych puszkę juz przetestuje. Zakrawa mi to na bicie rekordu na najobszerniejszy watek...:cry: