PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13

MMM
22-09-2008, 10:51
Patrząc ile ludzi tutaj jara się tymi filmikami wychodzi że jednak Canon miał rację. Po co ulepszać funkcje fotografowania, skoro nabywcy i tak nie potrafią ich wykorzystać i docenić? Lepiej wrzucać do puszki ficzery w stylu nagrywanie filmów, sprzeda się lepiej. Jak już ktoś pisał, w tej puszce brakuje jeszcze mp3, kalkulatora i nawigacji do samochodu. Na tym będzie można zrobić biznes, bo nabywcy chcą nowych zabawek a nie aparatu do robienia zdjęć (zazwyczaj i tak nie potrafią ich robić).

myst
22-09-2008, 11:13
Patrząc ile ludzi tutaj jara się tymi filmikami wychodzi że jednak Canon miał rację. Po co ulepszać funkcje fotografowania, skoro nabywcy i tak nie potrafią ich wykorzystać i docenić?

Czy mi się zdaje, czy w Twoim mniemaniu wszyscy którzy 'jarają' się kręceniem filmów, nie są w stanie docenic i wykorzystać walorów fotograficznych tej puszki? Moim zdaniem grube uogólnienie...

Jeśli miałbym wybierać między dołożeniem szybkiego AF, a LV, filmikami i odkurzaczem, razem wziętymi, to zdecydowanie wybrałbym szybki i pewny AF na wszystkich szeroko rozstawionych punktach. Ale jeśli ktoś mi dodaje do sprzętu funkcję kręceniea filmików, to raczej się na niego obrażać nię będę za mało 'purystyczny' sprzęt...

michal_sokolowski
22-09-2008, 11:17
Patrząc ile ludzi tutaj jara się tymi filmikami wychodzi że jednak Canon miał rację. Po co ulepszać funkcje fotografowania, skoro nabywcy i tak nie potrafią ich wykorzystać i docenić? Lepiej wrzucać do puszki ficzery w stylu nagrywanie filmów, sprzeda się lepiej. Jak już ktoś pisał, w tej puszce brakuje jeszcze mp3, kalkulatora i nawigacji do samochodu. Na tym będzie można zrobić biznes, bo nabywcy chcą nowych zabawek a nie aparatu do robienia zdjęć (zazwyczaj i tak nie potrafią ich robić).

Ty masz rację podchodząc sceptycznie do tej nowej puszki - ale są też tacy, co podniecają się funkcją kamery - a to z racji tego, że być może będę mógł podpiąć pod "kamerę" 5d II obiektywy canona....to mnie jara i tyle.

Zresztą chyba nie jest tak źle z tą nową puszką jeśli chodzi o ulepszenia ?
Co tam jest tak ewidentnie spiep....... ? AF - chyba tylko to.
Bo reszta chyba wypada całkiem OK

???

Skopar
22-09-2008, 11:21
Patrząc ile ludzi tutaj jara się tymi filmikami wychodzi że jednak Canon miał rację. Po co ulepszać funkcje fotografowania, skoro nabywcy i tak nie potrafią ich wykorzystać i docenić? [...]

Wyczuwam lekką nutkę ironii :p

5d kupowali entuzjaści. I bogaci amatorzy.
Canon zapewne chciał uczynić body bardziej atrakcyjnym dla nich - właśnie przez dodanie wodotrysków, filmików i megapikseli. Podejrzewam że po prostu taką rolę przydzielił 5d2 - więc można przypuszczać, że liczy na to, że zawodowcy przerzucą się na 50 i marka (w zależności od zasobności portfela).
Amatorzy zaś będą się fascynować filmikami i mpx.

Czy Canon miał rację - zobaczymy. Albo puszczą nowe body - dokładnie pośrodku 50 i marka - zabijając 5d2 dość szybko. Zresztą widzę jeszcze jedną możliwość - Canon nie spodziewał się d700 tak szybko i po prostu nie miał czasu przygotować nic nowego, więc na szybko odświeżył 5d, włączył muskuł medialny, a tak naprawdę przygotowuje zupełnie nową puszkę na wiosnę czy następne Photokina. Znów - znaczyłoby to, że śmierć 5d2 jest bliska i niechybna... :)

axiomax
22-09-2008, 11:25

Zgadzam się.
Czy ktos wypowiedzial sie gdzis jak dziala AF - jakies porownanie? Odnosze wrazenie, że wszyscy którzy mieli 5dII w rekach - robili probne foty - konsekwentnie omijaja temat AF (jakos dziwnie nikt z Wielkich AKURAT AF-owi- czy to w zdjeciach czy video - specjalnie sie nie przyglądał???). Za to pelno o wysokich ISO i rozdzielczosci.

myst
22-09-2008, 11:30
... jeden trollowy pościk i tyle zamieszania ;)

marbo
22-09-2008, 11:38
Proponuję zakończyć temat kręcenia filmów w 5D bo do niczego to nie doprowadzi.Jednych ten bajer zadowala i wystarczy im jakość obrazu , ograniczenia w osłudze i ergonomia im nie przeszkadza , a inni będą się wkurzać że canon na siłę chce zrobić z aparatu kamerę(tych w pełni rozumiem) bo uważają że aparat służy do robienia zdjęć,kamera natomiast do kręcenia filmów.
Canon jednak prowadzi taką politykę, a czy to dobrze czy źle ...zawsze zdania wśród użytkowników będą podzielone.Przynosi mu to zyski i to jest dla firmy najważniejsze - dzięki dodatkom znajdą więcej klientów ,nie zawsze świadomych.
Dodam jeszcze że nawet gdyby nie dodali możliwości nagrywania filmików , nie znaczy to, iż coś innego w tej puszce uległo by poprawie.

axiomax
22-09-2008, 11:42
I nadal dylemat - 2gie 5d (stare) + 50L 1,2 czy 5dII ?

MMM
22-09-2008, 11:45
I nadal dylemat - 2gie 5d (stare) + 50L 1,2 czy 5dII ?
Ja czekam na wyprzedaż starego 5D i kupuję jako drugie body.

mate00sh
22-09-2008, 11:45
Nadal postuluje o zawieszenie wszystkich wątków na temat 5D Mark 2 do momentu jego dostępności. Dywagacje na podstawie kilku linijek specyfikacji i paru testowych zdjęć chyba do niczego nie prowadzą. Co do konieczności lub nie posiadania mozliwości kręcenia filmów w lustrzance, to jest nie tylko temat o 5D Mark 2, ale ogólnie o przyszłości lustrzanek (jest już D90, będą kolejne).

mobor
22-09-2008, 11:50
ale Ty ciągle piszesz w kontekście pracy filmowca ślubnego...
przecież to nie o to chodzi.

ja pisałem o PASJONATACH, czyli o tzw. filmie niezależnym, w Polsce i na świecie jest każdego roku kilkadziesiąt dużych festiwali filmów amatorskich/niezależnych - i w tego typu zadaniach być może ta nowa piątka by się sprawdziła. To nie byłaby praca za pieniądze.

mam nadzieję (być może głupią) że ta nowa piątka zarejestruje mi obraz VIDEO na poziomie bardzo drogich kamer (kilkadziesiąt tysięcy PLN) co w połączeniu z optyką canona jest naprawdę czymś ciekawym.

Ktoś pisał wcześniej o profi kamerach z wymienną optyką.... ale ile to kosztuje ?

Poza tym trochę dziwi mnie Twoje podejście do kręcenia dla klientów w HD...
Doskonale wiesz że HD to już w zasadzie nie przyszłość ale standard, więc....
Ja będąc klientem chciałbym mieć obraz w HD - albo inaczej - źródło z kamery w HD (żebym mógł ewentualnie kiedyś sobie coś z tym zrobić) a DVD z filmem w zwykłym DV - bo wiadomo że HD to mało kto teraz odtwarza jeszcze.
Jeżeli chodzi o koszty czyli komp i oprogramowanie..... Pentium IV i 3 GB RAMu pociągnie montaż w HD w Adobe Premiere PRO - adobe promiere Pro kosztuje około 3,5 tys. złotych.
do tego oczywiście duży dysk twardy.
dla komfortu pracy może być jakiś dwurdzeniowy procesor i więcej RAMu.

widzisz. nikt niczego charytatywnie robić nie bedzie- kazda inwestycja musi być OPŁACALNA. To podstawowa zasada biznesu. Ja liczę. Liczę dużo i wazę co jest bardziej opłacale. Nie opłaca się na ten przykład wchodzic w HD z przyczyn o których już pisałem. Inwestycja jest spora a klient niechętnie docenia to co mu się oferuje. Przynajmniej na tyle by miało to swoje ekonomiczne uzasadnienie.
Odnoszac to do swiata fotografii - Przykładowo: Czy kupiłbyś najnowszego Marka za 25 tys po to by robic zdjecia na ślubach za te same pieniadze co obecnie /focąc tanim 40D/ ?

Ciebie może interesować usługa w HD ale jeśli jesteś za nią gotów zapłacić tyle ile za film SD to wybacz- wolę komuś założyć klimatyzator w 2 godziny za 1500zł niż siedzieć tydzien nad jednym projektem za niewiele wieksze pieniądze /+inwestycja w drogi sprzęt/
Jesli chodzi o komputer do HD to jestes w wielkim błędzie. Nawet odtwarzanie filmów HD nie zawsze jest płynne na procesorze dwurdzeniowym /1080p/- o montażu nie wspomnę. Montaż na Adobe to katorga, droga przez mękę. Należy pamiętać że jedna ścieżka filmu w HD obciąża komputer tak jak 4 ścieżki SD. Najczęściej montaż jest dwuścieżkowy + wartstwa napisów/grafiki i...mamy tyle co przy 12 ścieżkach w DV. Komp się gotuje. Warto pamiętać też o tym że po montażu cały projekt jeszcze musi zostać przekodowany /z mpeg2 w HDV/ do AVCHD /mpeg4 na BluRay/ co trwa jakieś...36 godzin. Do tego jeszcze czas poswiecony na authoring płyty BluRay... A niech się jeszcze coś po drodze sknosci i siedzimy na kompie drugie tyle...
Mało tego, kamery HDV /a takimi się obecnie najczęściej chauturzy/ maja to do siebie że w wypadku najmniejszego błędu na taśmie "Wylatuje" 12 klatek /w systemie DV obraz się jedynie miejscowo kratkował przez 1-2 klatki/. Rozwiazaniem jest pójście w systemy bardziej pro /zapisujace na kartach pamieci/ tyle tylko ze taka kamera /np Sony PDW-EX1/ kosztuje 22 tys a karty pamieci jakieś 2-2.5 tys zł/sztuka /a trzeba miec 3-4 sztuki/ Do tego osprzęt i mamy ok 33tys w plecki+ dobre 12 tyś zł komputer /z kartą do montażu HD/

Jeżeli mam dokonać takiej inwestycji, poświęcić wielokrotnie wiecej czasu na montaż a za wszystko kasować tyle samo lub przy dobrych wiatrach 300-500zł wiecej / bo wiecej klienci nie zapłacą/ to chyba logiczne ze lepiej wycisnać co sie da pracując na poczciwym DV-CAM'ie - póki jest to jeszcze możliwe a parę skierować w fotografię gdzie nie ma tak drakońskich inwestycji w sprzet a koledzy z branży /jak słyszę/ kasują po 1200zł za same fotoksiążki...
Na kopiach już sie dzisiaj nie zarabia ani centa - praktycznie kazdy klient trzepie sobie płyty sam... Takie czasy.
Nie opłąca się w to /video/ juz inwestować- chyba że ktoś lubi pracować za pół darmo

MMM
22-09-2008, 11:53
Wyczuwam lekką nutkę ironii :p

5d kupowali entuzjaści. I bogaci amatorzy.
Canon zapewne chciał uczynić body bardziej atrakcyjnym dla nich - właśnie przez dodanie wodotrysków, filmików i megapikseli. Podejrzewam że po prostu taką rolę przydzielił 5d2 - więc można przypuszczać, że liczy na to, że zawodowcy przerzucą się na 50 i marka (w zależności od zasobności portfela).
Amatorzy zaś będą się fascynować filmikami i mpx.
Istnienie zielonego kwadracika na kółku od programów w starym 5D oznacza że Canon określił część targetu tej puszki jako kompletnych lamerów. Teraz pojawił się tryb CA i filmy, który zdają się wyraźnie wskazywać w którym kierunku idziemy. Autofocus zostawili ten sam bo jak wiadomo, ci co nie robią zdjęć zajmują się głónie testowaniem szumu na wysokim ISO (tutaj ukłon w ich stronę bo dodali odszumiarkę już wpuszce) oraz testowaniem FF/BF. Gdyby było więcej punktów to jest większa szansa że któryś ma FF/BF i zaraz będzie płacz i narzekania na serwis. Mniej punktów = mniej kłopotów ;-)

Kubaman
22-09-2008, 12:03
Istnienie zielonego kwadracika na kółku od programów w starym 5D oznacza że Canon określił część targetu tej puszki jako kompletnych lamerów. sprawia ci to najwyraźniej wielką radość ale chyba ponownie przesadziłeś. Ja jako potencjalny użytkownik takiej puszki nie mam jej do zarzucenia, że dysponuje zielonym kwadratem. To jest mała, lekka i poręczna puszka która ma być uniwersalna. W końcu za takie pieniądze powinna być. I choć wiadomo, że używają jej ślubniacy i inni profesjonaliści, to nie zmienia akurat niczego, że ten aparat w założeniu ma służyć pasjonatom również na wakacjach. I ma działać kiedy odda się go żonie aby zrobiła ci jedyne z wakacji zdjęcie, czy przechodniowi aby zrobił zdjęcie wspólne z dzieciakami. Drwina i kpina z wszystkiego co nie jest oh ah profi w tej puszce (podobnie jak w 50D) zaczyna mnie mocno mierzić. Sam mam bardzo poważny zarzut do producenta, że nie zmodernizował w sposób zasadniczy AF, to jednak takie dodatki jak filmy czy zielony kwadrat są dla mnie naturalne i zrozumiałe. One rozszerzają funkcjonalność, a nie ograniczają i pozwalają producentowi dotrzeć do większej ilości odbiorców. Co komu szkodzi nie używać? No chyba, że ktoś stosował 5D za 12 koła nie tylko do fotografii ale i do lansowania się, a teraz mu się "fuj" znalazło, bo to nie aparat dla artystów tylko również dla pasjonata czy nawet amatora z ambicjami (a niekoniecznie talentem). Innej linii takiego tępienia tych dodatków nie znajduję - chcesz robić zdjęcia, to wyłącz wszystko pozostałe i zapomnij, że istnieje.

beachcomber
22-09-2008, 12:03
MMM, moim zdaniem troche przesadzasz. zielony kwadracik ma w 5D calkiem uzasadniona funkcje - powiedzmy, ze jestes w jakims miejscu i chcesz, zeby ktos ci zrobil zdjecie, rzecz jasna twoim aparatem - wolisz mu wtedy tlumaczyc 20 minut podstawy fotografii czy przelaczyc na zielony?

MMM
22-09-2008, 12:09
Canon w 5D Mk II pokazał na kim zarabia się pieniądze. Na lubiących ficzery a nie na fotografujących. Dokładnie z tego powodu nie ma poprawy rzeczy mających istotny wpływ na fotografowanie, są za to filmy i detekcja twarzy.

Kolaj
22-09-2008, 12:11
MMM, moim zdaniem troche przesadzasz. zielony kwadracik ma w 5D calkiem uzasadniona funkcje - powiedzmy, ze jestes w jakims miejscu i chcesz, zeby ktos ci zrobil zdjecie, rzecz jasna twoim aparatem - wolisz mu wtedy tlumaczyc 20 minut podstawy fotografii czy przelaczyc na zielony?Ustawić samemu wszystko i poprosić o naciśnięcie spustu? Mój zielony kwadracik nie był chyba nigdy użyty. Może w pierwszym dniu po zakupie... nie pamiętam.

wickermann
22-09-2008, 12:11
Jak już ktoś pisał, w tej puszce brakuje jeszcze mp3, kalkulatora i nawigacji do samochodu.

Ja bym wolał nawigację w aparacie zamiast tych filmików - nawigacja się przydaje jak się jedzie do klientów w mało znany teren :)

Gregolius
22-09-2008, 12:14
Aparat niech zostanie aparatem a kamera kamerą i tego powinno się trzymać, jakoś combosom nie ufam.

Viracocha
22-09-2008, 12:18
Istnienie zielonego kwadracika na kółku od programów w starym 5D oznacza że Canon określił część targetu tej puszki jako kompletnych lamerów. Teraz pojawił się tryb CA i filmy, który zdają się wyraźnie wskazywać w którym kierunku idziemy. Autofocus zostawili ten sam bo jak wiadomo, ci co nie robią zdjęć zajmują się głónie testowaniem szumu na wysokim ISO (tutaj ukłon w ich stronę bo dodali odszumiarkę już wpuszce) oraz testowaniem FF/BF. Gdyby było więcej punktów to jest większa szansa że któryś ma FF/BF i zaraz będzie płacz i narzekania na serwis. Mniej punktów = mniej kłopotów ;-)
W analogowym EOS-e 5 na kółku, oprócz zielonego kwadracika są jeszcze programy - portret, krajobraz itp. W EOS-ie 10 był zupełnie nieudany bajer z czytnikiem kodów. Nie wiem czy ktokolwiek tego kiedykolwiek używał :mrgreen:.
Canon od zawsze pakował do modeli semi-pro różne bajery dla zupełnie początkujących. To, że były/są nie znaczy, że użytkownik jest zmuszony ich używać. Nie rozumiem w czym może przeszkadzać rysunek zielonego kwadracika na kółku nastaw...

Tequil
22-09-2008, 12:19
Moje subiektywne dywagacje...
-21Mpx - po co ?? co za tym idzie obróbka pliku o tak duzej rozdzielczosci wymaga cierpliwości i pochłania wiecej czasu jak i naprawde dobrej klasy kompa... (konwersja rawow, archiwizacja plików MASAKRA! ) Przecież na odbitkach do 21x30 nie bedzie tego widać!!!
- kręcenie filmów - OK (może się czasem przydać)
- porządny wyświetlacz - w końcu!!!
- IR - OK
- AF - porażka! :(
- zakres ISO - SUPER

Automatycznie nasuwa sie pytanie czy jest coś lepszego na rynku z matrycą FF od Nikona D3? lub D700? do fotoreportazu ślubnego???

Kubaman
22-09-2008, 12:21
Canon w 5D Mk II pokazał na kim zarabia się pieniądze. Na lubiących ficzery a nie na fotografujących. Dokładnie z tego powodu nie ma poprawy rzeczy mających istotny wpływ na fotografowanie, są za to filmy i detekcja twarzy.

przepraszam, a 5D Mk1 nie pokazał? Dopiero teraz nas olśniło? 5DMk2 jest lepszy od poprzednika, pomijając nawet dodatki i bajery. Ja myślałem że Canon wypuści odpowiednik D700, ale to najwyraźniej nie jest ten aparat. Koniec dywagacji, choć rozczarowanie zostało.

Można również powiedzieć, że Nikonowi zależy tylko na ambitnych świadomych fotografach. Tylko nie potrafi zrobić aparatu który by skutecznie konkurował z produktami producenta drukarek termosublimacyjnych.. Zacięcie mają bardzo ambitne, próbują nawet bardzo intensywnie. I to ciągle za mało na ordynarnego producenta gadżetów.

mate00sh
22-09-2008, 12:22
(...) Nie rozumiem w czym może przeszkadzać rysunek zielonego kwadracika na kółku nastaw...

Bo czyni aparat bardziej amatorskim pewnie... :)

Gregolius
22-09-2008, 12:24
Wstrzymajmy się z porównaniami N do C do oficjalnych testów userów:))

Viracocha
22-09-2008, 12:33
Wstrzymajmy się z porównaniami N do C do oficjalnych testów userów:))
Przecież niektórzy już teraz wszystko wiedzą i wcale nie muszą na takie porównania czekać. Poza tym, przeświadczenie o wrodzonej nieomylności, nigdy nie pozwoli im zmienić zdania...:mrgreen:

Tequil
22-09-2008, 12:33
Czekam do wiosny jeśli Canon nie wypusci nowego 1D MkIII lub cos zblizonego do D700 Nikona . Zmieniam system...
Gdyż dla mnie najistotniejsze jest FF + niezawodny szybki AF + duzy zakres ISO + dobry wyświetlacz
Jakość fot z D3 w zupełności mnie satysfakcjonuje tudzież ergonomia jak i wspołpraca z lampą na korzyść Nikona...

Kubaman
22-09-2008, 12:42
Czekam do wiosny jeśli Canon nie wypusci nowego 1D MkIII lub cos zblizonego do D700 Nikona . Zmieniam system...

ja nie myślę zmieniać, tylko wejść w dwa systemy. D700 bardzo mnie korci przy obecnej cenie. Niestety muszę powiedzieć, że im więcej czytam o tym aparacie tym więcej mam obaw i mniejszy zapał. Problemy z kolorystyką, zwłaszcza odwzorowanie koloru skóry i problemy różowym zafarbem, AF jednak gorszy od D3 mimo początkowych zachwytów, zwłaszcza w servo. Niecichnące problemy z koszmarnym bandingiem (dzisiaj choćby kolejny watek na dpreview), brak bardzo jasnych stałek. Zawsze jest coś za coś, niestety Canon nas ru..a właśnie dlatego. Za nieco ponad miesiąc powinny już chyba być pierwsze sample 5D2 i wtedy się okaże. Choć pewnie bezpośrednich porównań D700 vs nowa piątka nie będzie.

Gregolius
22-09-2008, 12:52
Choć pewnie bezpośrednich porównań D700 vs nowa piątka nie będzie.

Z czasem się pojawią N czy C nie wytrzymają muszą mieć jasność w bezpośrednim porównaniu tych puszek.Nie oszukujmy się jest mnóstwo ludzi którzy uważają ,że ich system jest najlepszy a reszta jest be i cieszą się gdy konkurencja puści coś gorszego:) Po prostu ludzie:)) Idealne rozwiązanie jak Kubaman napisał mieć dwa systemy do dyspozycji:))

schabu
22-09-2008, 13:00
Patrząc ile ludzi tutaj jara się tymi filmikami wychodzi że jednak Canon miał rację. Po co ulepszać funkcje fotografowania, skoro nabywcy i tak nie potrafią ich wykorzystać i docenić?

w moim wypadku to nie tak - czasem robię projekty do których fajnie by pasowała mała wideo prezentacja. jeżeli pojawia się w aparacie dodatkowe narzędzie to czemu go nie wykorzystywać? pamiętając oczywiście o tym do jakich celów jest stworzone i jakie ma organicznie. of kors nie jest to bajer który mnie skłoni do zakupu puszki, ale nie będę rezygnował z puszki, którą potrzebuję - bo FF mam tylko w analogu - z powodu ficzeru który inni uważają za bezsensowny i którego nie będą chcieli albo nie będą potrafili wykorzystać.
i w ogóle jakiś zrzędliwy się ostatnio zrobiłeś;) :P
to body na pewno kupię, jeżeli AF będzie taki kiepski to kupie jasną matówkę i na przygotowania, ślub i plener, czy inne nie ślubne focenie będzie w sam raz a na wesela zostanie 40d z dobrym AFem, pewnie w przyszłości wymienione na 1D. trzeba umieć dobierać narzędzia do pracy ot co.

pawelxx
22-09-2008, 13:33
Kazdy jeczy ze filmiki niepotrzebne itp. a wiekszosc osob ktora kupi 5DMkII zapewne pierwsze co zrobi to zapozna sie wlasnie z opcja krecenia filmow :)
Ja napewno bym tak zrobil bo to cos nowego i ciekawego.

kmleon
22-09-2008, 13:37
Galeria zdjęć z Canon EOS 5D Mark II:
ISO 800++
http://www.prophotonut.com/2008/09/20/canon-5d-mk2-high-iso-pictures (http://www.prophotonut.com/2008/09/20/canon-5d-mk2-high-iso-pictures/#more-724)

Edit - uwaga - na tej stronie pokazanych jest mniej zdjęć niż znajduje się w katalogu. Mała zabawa z URL pozwoli na uzyskanie zdjęć 08, 09, itd. Zdjęć w sumie jest 16.

Edit2 - jak dla mnie najlepsze jakościowo są zdjęcia 8 i 13.

Tak co jakiś czas wracam do tych zdjęć, przeglądam je sobie, analizuję i mimo, że autor tłumaczył się z nieostrych fot, to jednak mam wrażenie, że ta puszka ma problemy z dobrze działającym AF'em... Ale może za wcześnie, żeby na podstawie tych kilku strzałów wyciągać takie wnioski?

michal_sokolowski
22-09-2008, 13:55
widzisz. nikt niczego charytatywnie robić nie bedzie- kazda inwestycja musi być OPŁACALNA. To podstawowa zasada biznesu. Ja liczę. Liczę dużo i wazę co jest bardziej opłacale. Nie opłaca się na ten przykład wchodzic w HD z przyczyn o których już pisałem. Inwestycja jest spora a klient niechętnie docenia to co mu się oferuje. Przynajmniej na tyle by miało to swoje ekonomiczne uzasadnienie.
Odnoszac to do swiata fotografii - Przykładowo: Czy kupiłbyś najnowszego Marka za 25 tys po to by robic zdjecia na ślubach za te same pieniadze co obecnie /focąc tanim 40D/ ?

Ciebie może interesować usługa w HD ale jeśli jesteś za nią gotów zapłacić tyle ile za film SD to wybacz- wolę komuś założyć klimatyzator w 2 godziny za 1500zł niż siedzieć tydzien nad jednym projektem za niewiele wieksze pieniądze /+inwestycja w drogi sprzęt/
Jesli chodzi o komputer do HD to jestes w wielkim błędzie. Nawet odtwarzanie filmów HD nie zawsze jest płynne na procesorze dwurdzeniowym /1080p/- o montażu nie wspomnę. Montaż na Adobe to katorga, droga przez mękę. Należy pamiętać że jedna ścieżka filmu w HD obciąża komputer tak jak 4 ścieżki SD. Najczęściej montaż jest dwuścieżkowy + wartstwa napisów/grafiki i...mamy tyle co przy 12 ścieżkach w DV. Komp się gotuje. Warto pamiętać też o tym że po montażu cały projekt jeszcze musi zostać przekodowany /z mpeg2 w HDV/ do AVCHD /mpeg4 na BluRay/ co trwa jakieś...36 godzin. Do tego jeszcze czas poswiecony na authoring płyty BluRay... A niech się jeszcze coś po drodze sknosci i siedzimy na kompie drugie tyle...
Mało tego, kamery HDV /a takimi się obecnie najczęściej chauturzy/ maja to do siebie że w wypadku najmniejszego błędu na taśmie "Wylatuje" 12 klatek /w systemie DV obraz się jedynie miejscowo kratkował przez 1-2 klatki/. Rozwiazaniem jest pójście w systemy bardziej pro /zapisujace na kartach pamieci/ tyle tylko ze taka kamera /np Sony PDW-EX1/ kosztuje 22 tys a karty pamieci jakieś 2-2.5 tys zł/sztuka /a trzeba miec 3-4 sztuki/ Do tego osprzęt i mamy ok 33tys w plecki+ dobre 12 tyś zł komputer /z kartą do montażu HD/

Jeżeli mam dokonać takiej inwestycji, poświęcić wielokrotnie wiecej czasu na montaż a za wszystko kasować tyle samo lub przy dobrych wiatrach 300-500zł wiecej / bo wiecej klienci nie zapłacą/ to chyba logiczne ze lepiej wycisnać co sie da pracując na poczciwym DV-CAM'ie - póki jest to jeszcze możliwe a parę skierować w fotografię gdzie nie ma tak drakońskich inwestycji w sprzet a koledzy z branży /jak słyszę/ kasują po 1200zł za same fotoksiążki...
Na kopiach już sie dzisiaj nie zarabia ani centa - praktycznie kazdy klient trzepie sobie płyty sam... Takie czasy.
Nie opłąca się w to /video/ juz inwestować- chyba że ktoś lubi pracować za pół darmo

nie do końca mnie zrozumiałeś.

napisałem że chciałbym mieć ŹRÓDŁO w HD - czyli kasetki. Żeby kiedyś sobie coś z tym zrobić.
Natomiast płyty DVD poprosiłbym zwykłe DV. Przede wszystkim dlatego, że nie mam odtwarzacza HD.
rozumiem, że jest opcja przechwycenia materiału HD z kamery jako zwykłego DV ?

Natomiast jeśli chodzi o wymagania systemowe do montażu HD to bawiłem się trochę w to, spróbowałem - i nie było takiej tragedii jak piszesz - ale tutaj, ok, nie kłócę się bo nie robię tego na co dzień. Być może rzeczywiście przy dużym projekcie komp się zaczyna dławić. Masz doświadczenie więc RESPECT.

mnie w tym wszystkim (mowa o puszce 5d mark II) kręci tak naprawdę najbardziej wymienna optyka.

jeśli chodzi o rynek videofilmowania w Polsce to rozumiem Cię.

Wats0n
22-09-2008, 14:05
@Mobor

Mądrości profesjonalnego ślubokrękta...
Niektórzy rejestrują obrazki ruchome w nieco innych celach.

A ów wspomniany przeze mnie znajomy jednoznacznie (po zapoznaniu się z samplami) uznał, że uzyskanie takiej jakości materiału HD przy użyciu kamery wymaga wielokrotnie większych nakładów finansowych.
I tyle.

michal_sokolowski
22-09-2008, 14:14
@Mobor

Mądrości profesjonalnego ślubokrękta...
Niektórzy rejestrują obrazki ruchome w nieco innych celach.

A ów wspomniany przeze mnie znajomy jednoznacznie (po zapoznaniu się z samplami) uznał, że uzyskanie takiej jakości materiału HD przy użyciu kamery wymaga wielokrotnie większych nakładów finansowych.
I tyle.

on ma sporo racji (Mobor) jeśli chodzi o rynek videofilmowania w Polsce.
Ludzie nie potrafią docenić nakładu pracy czy klasy sprzętu.
Nie robię tego, ale wiem z obserwacji.

dzik
22-09-2008, 14:20
Moge zapewnic ze sa osoby ktore kupia 5-tke jako kamere.
Ci co filmuja przez matowki specjalnie by uzyskac efekt obrazu 35mm nie maja zazwyczaj AF i traca sporo swiatla. Teraz beda mieli lepsza jakosc w nizszej cenie.

Dla maruderow ktorzy narzekaja na wielkosc plikow HD dodam ze 5D ma opcje krecenia SD i zapewne jakosc bedzie tak samo wysoka.

Mi nowy 5D narazie ze specyfikacji baaaardzo odpowiada.
Jak ktos czekal na D700 z bagnetem EF musi jeszcze poczekac.

Wats0n
22-09-2008, 14:21
No właśnie - rynek!
Nie wszystko do cholery robimy chyba dla pieniędzy!

Poza tym teksty w stylu:

czytając o "filmowcu" który chce kupic "5" w celu kręcenia filmów- mam już wyrobione zdanie o jego warsztacie pracy bez oglądania jego prac
pozostawiam bez komentarza.

No i jeszcze jedno - ślubu w HD nikt nie kupi. Niech będzie. Ale np klip reklamowy? Działy marketingu wszelkich firm lubią domagać się materiału z nieprzyzwoicie sporym zapasem jakości.

michal_sokolowski
22-09-2008, 14:29
No właśnie - rynek!
Nie wszystko do cholery robimy chyba dla pieniędzy!

Poza tym teksty w stylu:

pozostawiam bez komentarza.

No i jeszcze jedno - ślubu w HD nikt nie kupi. Niech będzie. Ale np klip reklamowy? Działy marketingu wszelkich firm lubią domagać się materiału z nieprzyzwoicie sporym zapasem jakości.

ale przecież on pisze o filmowaniu slubów, po co piszesz tutaj o filmach reklamowych ? wiadomo że to inne standardy, i sprzęt.

MaciekCi
22-09-2008, 14:59
ja nie myślę zmieniać, tylko wejść w dwa systemy. D700 bardzo mnie korci przy obecnej cenie. Niestety muszę powiedzieć, że im więcej czytam o tym aparacie tym więcej mam obaw i mniejszy zapał. Problemy z kolorystyką, zwłaszcza odwzorowanie koloru skóry i problemy różowym zafarbem, AF jednak gorszy od D3 mimo początkowych zachwytów, zwłaszcza w servo. Niecichnące problemy z koszmarnym bandingiem (dzisiaj choćby kolejny watek na dpreview), brak bardzo jasnych stałek. Zawsze jest coś za coś, niestety Canon nas ru..a właśnie dlatego. Za nieco ponad miesiąc powinny już chyba być pierwsze sample 5D2 i wtedy się okaże. Choć pewnie bezpośrednich porównań D700 vs nowa piątka nie będzie.

Nikon D700 , 6500zł
Nikon D3 , 12000zł

do tego Nikon 24-70 f/2.8 G ED FX za 4500zł
Lampa SB-600 , 600zł

i zestaw albo za 11600zł albo 17100zł

warto? I to są tylko podstawy systemu. Sam chciałbym mieć oba systemy, inne szkła w zależności który system w którym zastosowaniu lepszy - wiadomo, ale czy gra jest warta świeczki ? :| Za 12 koła śmiało można kupić 1D , czy szkła, a o 17k nie mówię...

Kubaman
22-09-2008, 15:43
ja, jeśli to zrobię, celował bym w 40D + tc + EF500/4 IS do ptaków w canonie i d700 + jasne stałki w Nikonie do teatru i reporterki. Tylko te miały być, a na razie pojawiła się jedna i raczej nie taka jak oczekiwałem. Jak na razie 5D będzie droższy od D700 o 1500PLN a ten ciągle spada.

ddarc
22-09-2008, 16:09
....A ów wspomniany przeze mnie znajomy jednoznacznie (po zapoznaniu się z samplami) uznał, że [b]uzyskanie takiej jakości materiału HD przy użyciu kamery wymaga wielokrotnie większych nakładów finansowych i tyle....

Ja tam w tych samplach nic ciekawego nie widze..

więc bez przesady Sony FX7 E do kupienia za 8300zł taniej niż 5D na starcie

http://www.allegro.pl/8801_sony.html?id=8801&order=pd&view=gtext&p=1

Iras_PL
22-09-2008, 16:12
I sensorek na ćwierć cala ;-)

Kolekcjoner
22-09-2008, 16:29
Z czasem się pojawią N czy C nie wytrzymają muszą mieć jasność w bezpośrednim porównaniu tych puszek.Nie oszukujmy się jest mnóstwo ludzi którzy uważają ,że ich system jest najlepszy a reszta jest be i cieszą się gdy konkurencja puści coś gorszego:) Po prostu ludzie:)) Idealne rozwiązanie jak Kubaman napisał mieć dwa systemy do dyspozycji:))

Z tym idealnym rozwiązaniem to bym polemizował czy to taki ideał :confused:.
Co do porównań N vs. C będą na 100% ludzie kochają takie wojenki.

I sensorek na ćwierć cala ;-)

Z całym dobrobytem tego rozwiązania :mrgreen:.

wain
22-09-2008, 16:40
Chyba juz sie wyjasnilo z tym sensorem. Jeden cross-type:

http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&fcategoryid=139&modelid=17662#ModelTechSpecsAct

http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkii/page2.asp

Angole dyplomatycznie milcza w tej sprawie:
http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_II/index.asp?specs=1

Chinczycy nic nie weidza o 5d mk II:
http://www.canon.com.cn/products/camera/eos-film/index.html

A Australijczycy wiedza swoje ;)
http://www.canon.com.au/products/visual/cameras/digital_slr/eos5dmkII_specs.aspx

Sadze jednak ze Phil wie najlepiej...

pan.kolega
22-09-2008, 16:51
....A ów wspomniany przeze mnie znajomy jednoznacznie (po zapoznaniu się z samplami) uznał, że [b]uzyskanie takiej jakości materiału HD przy użyciu kamery wymaga wielokrotnie większych nakładów finansowych i tyle....

Ja tam w tych samplach nic ciekawego nie widze..

więc bez przesady Sony FX7 E do kupienia za 8300zł taniej niż 5D na starcie

http://www.allegro.pl/8801_sony.html?id=8801&order=pd&view=gtext&p=1

Nie, no ten Sony to zabawka. Juz wskazalem wczesniej, ze powazne filmiki mozna robic takim sprzetem jak ponizej. Kamerka Panasonic za ponad 50 k$ z hakiem (hak rozmiaru 1DsIII), obiektywik Canon zoom 35x za 45 k$, plus pare dodatkow koniecznych i za ok 125 k$ mozna robic filmiki prawie tak samo dobre jak 5dmk2.

I OPTYKA JEST WYMIENNA!!

http://catalog2.panasonic.com/webapp/wcs/stores/servlet/ModelDetail?displayTab=O&storeId=11201&catalogId=13051&itemId=189937&catGroupId=14617&surfModel=AK-HC3500

http://www.bhphotovideo.com/c/product/353026-REG/Canon_J35EX15B_IASD_J35ex15B_IASD_35x_EFP_Lens.htm l

Kubaman
22-09-2008, 18:01
http://www.pinoyphotography.org/forum/index.php?topic=36640.0

powiem z obcego I'm biased..

dwa pierwsze full size to dramat przy ISO 100 i 200. Pierwsze nie dość, że nieostre to ma tak zajebiście przepalony kanał czerwony, że mózg staje. Plackowatość pomroczna w wydaniu hard i w czerwieni. Na krzyżu pięknie pokazana CA.. Drugie lepsze ale na dole na deskowaniu fasady niskiego budynku widać wspaniale działanie odplamiaczki, które wywaliło szczegóły. No i artefakty jpg. ISO 200 !

Natomiast fotki takie jak ta:
http://farm4.static.flickr.com/3123/2860120538_00311600ab_b.jpg
pokazują, ze Af ma szanse działać w miarę przyzwoicie. Do kompletnej oceny przydało by się to zobaczyć w oryginalnym rozmiarze.

EDIT: no jasne !!! ostatnia fota to AF z 50D Sorki za zamieszanie.

SinLight
22-09-2008, 18:31
http://www.youtube.com/watch?v=XggG7iFfoCk

to z oczekiwanego filmiku Vincenta Laforeta ... troche wycieklo...

myst
22-09-2008, 18:31
http://www.pinoyphotography.org/forum/index.php?topic=36640.0

powiem z obcego I'm biased..

dwa pierwsze full size to dramat przy ISO 100 i 200. Pierwsze nie dość, że nieostre to ma tak zajebiście przepalony kanał czerwony, że mózg staje. Plackowatość pomroczna w wydaniu hard i w czerwieni. Na krzyżu pięknie pokazana CA.. Drugie lepsze ale na dole na deskowaniu fasady niskiego budynku widać wspaniale działanie odplamiaczki, które wywaliło szczegóły. No i artefakty jpg. ISO 200 !

Wydaje mi się że na ilość detali na tych deskach może mieć wpływ też jakość odwzorowania obiektywu na brzegu - popatrz jakie tam są wszędzie cholerne AC :confused:

Kubaman
22-09-2008, 18:35
myst, zerknij na te dechy i powiedz mi co to za przypadłość obiektywu wymazać środkiem całą ściankę z detalu tak, że się granice desek zamazują? Po pierwsze, kurna ja pierdziu, komu i po co oni dają te puszki. To jest mega antyreklama, nawet jeśli się nie sprawdzi. A jak się sprawdzi..
Koment nr dwa: w cytowanym wątku nie ma chyba ani jednej osoby, która by nie piała z zachwytu nad ostrościa i ilością detalu na tych fotkach. Osłabłem.

P.S> Adam zauważa, chyba słusznie, ze coś nie gra na zdjęciach tenisa na ekstremalnych ISO. Jak na FF, 400mm Go jest faktycznie bardzo duże.

http://www.youtube.com/watch?v=XggG7iFfoCk

to z oczekiwanego filmiku Vincenta Laforeta ... troche wycieklo...

hehe, ciekawe tylko czym to było filmowane. Pomijając że filmowanie laptoka nie jest dobrym pomysłem, to sadząc po jakości ogólnej chyba D90 :mrgreen: ;)

kmleon
22-09-2008, 18:44
Drugie lepsze ale na dole na deskowaniu fasady niskiego budynku widać wspaniale działanie odplamiaczki, które wywaliło szczegóły.

Ale to deskowanie to tapeta, z namalowanymi deskami, która się odkleja zresztą u szczytu dachu... Więc tam prawdopodobnie nie ma szczegółów, bo są wymyte przez deszcze... no chyba, że nie o to deskowanie chodzi??

Kubaman
22-09-2008, 18:50
chodzi mi dokładnie o te deski. I nie jest to tapeta, centralna jest oderwana i widać dobrze, ze to trójwymiarowy element. W środku wysokości tej ścianki leci smuga odsyfiacza imho. Na iso 200? Paskuda!

photographus
22-09-2008, 18:53
Szanowni Państwo!
Uprzejmie proszę wydzielcie sobie wątek o filmowaniu, bo od tych "mądrości" głowa boli. Co jeden to operator na miarę "holiłudu"! A fotograficy w tym wątku jeszcze są? Kurde, jak dzieci...

jpl
22-09-2008, 19:11
Szacunkowe wyniki sprzedaży aparatów z amazon.com.
(dane pochodzą z cameracharts.blogspot.com (http://cameracharts.blogspot.com/))

Now Camera Name Price
1 Canon A590 IS $124 via Beach
2 Canon SD1100 IS blue $169
3 Canon D-Rebel XSi w/18-55 EF-S IS, black [Top DSLR] $659 (down $11)
4 Canon SD1100 silver $169
5 Canon SD850 IS $218
6 Canon 5D Mark II body only [Hot] [Top Price] $2700 preorder
7 Canon SD790 IS silver $233
8 Panasonic TZ5K [Top Zoom] [Top Wide] $258
9 Canon G10 [Hot] $500 preorder
10 Canon SD1100 pink $169 via Beach

Zestawy są liczone osobno (kit, nie-kit, itp). Canon 5D MII pojawił się w środku tygodnia a teraz amazon.com nie przyjmuje już nawet preorderów. Wynik mógł być lepszy.

Dla porównania inne debiuty:

Canon 50D Body Only - debiutował na miejscu #15
Nikon D300 body only #22, (March 31)
Nikon D300 with 18-200 DX VR lens, #19 (May 12)
Nikon D60 w/18-55 DX VR kit at #23, (May 15)
Nikon D90 with 18-105 DX VR at #10 (September 13)
Nikon D700 body only, #53 (July 7)

Dane zbierane są od lutego, między innymi dlatego D300 "zadebiutował" dopiero w marcu.

Sony A900 mimo że jest dostępny w zamówieniu nigdy nie pojawił się z tym zestawieniu (TOP100). Podobnie sytuacja ma się z A700.

Ciekawostką aktualnego zestawienia jest powrót na listę TOP100 Nikona D700. Najwyraźniej to Ci którym nowy C5DII nie przypasował całkowicie.

Te "marketoidy" z Canona chyba wiedziały co robią...

[I jescze raz: wszystkie dane pochodzą ze strony cameracharts.blogspot.com (http://cameracharts.blogspot.com/)).]

Kubaman
22-09-2008, 19:50
tak tytułem rozluźnienia atmosfery ;)

test porównawczy szczelności D3 i Canona (co prawda 6D, ale na jedno wychodzi :D )

http://pl.youtube.com/watch?v=VG3F6mv-s24

Kolekcjoner
22-09-2008, 19:52
(....)
Koment nr dwa: w cytowanym wątku nie ma chyba ani jednej osoby, która by nie piała z zachwytu nad ostrościa i ilością detalu na tych fotkach. Osłabłem.

Kuba ale to jest normalna sprawa. Jak poczytasz wątek o 5DmkII na forum KKM to tam dawno doszli do wniosku, że A900 zjada na śniadanie marka jeśli chodzi o obrazowanie. Po prostu każdy widzi to co chce zobaczyć, a nie to co jest.
Te zdjęcia które są tam podlinkowane są tragiczne. Czego to dowodzi. Moim zdaniem nic.

woyd
22-09-2008, 20:18
Nie pamiętam czy było - porównanie 5D z mkII

http://pl.youtube.com/watch?v=Ns1TYN4mPF0&feature=related

kmleon
22-09-2008, 20:52
chodzi mi dokładnie o te deski. I nie jest to tapeta, centralna jest oderwana i widać dobrze, ze to trójwymiarowy element. W środku wysokości tej ścianki leci smuga odsyfiacza imho. Na iso 200? Paskuda!

Jeśli masz rację, to faktycznie jest słabo, ale ja tam widzę tapetę... Jakoś mi to na deski nie wygląda...

TomekS
22-09-2008, 20:57
Ostatnio słyszałem że AF w 5d mkII jest tak tragiczny, że nie da się złapać ostrości nawet w trybie MF! Co na to Canon?! Czemu milczy?!!

kmleon
22-09-2008, 21:03
Ostatnio słyszałem że AF w 5d mkII jest tak tragiczny, że nie da się złapać ostrości nawet w trybie MF! Co na to Canon?! Czemu milczy?!!

Ja myślę, że to celowe działanie. Wiedzą, że najbardziej ludzi kręcą rozmyte fotki przy małej GO, więc teraz będzie można to samo osiągnąć przy ciemnych obiektywach - nic nie będzie ostre, nawet w MF :-)

comatus
22-09-2008, 21:10
Ostatnio słyszałem że AF w 5d mkII jest tak tragiczny, że nie da się złapać ostrości nawet w trybie MF!
Nawet moja dziewczyna (niezorientowana w temacie) zaśmiała sie w głos jak jej to przeczytałem :-D

zanussi
22-09-2008, 22:45
słyszałem z pewnego źródła że Af w nowej piątce nie działa. wogóle. nic. nawet w manual focus ten AF nie dział. i prześwietla. a nagrywanie filmów to ponoć żenada. tak słyszałem. nic nie dział. lampa wbudowana nie działa. spust się zacina. i nawet gwintu na statyw od spodu nie ma... bu ha ha ha ha ha ....

MMM
22-09-2008, 22:48
słyszałem z pewnego źródła...
Ja słyszałem że w ogóle nie ma takiego aparatu i to tylko plotki celowo rozsiewane dla zbadania rynku. Na targach dopiero coś pokażą i na pewno będzie AF taki jak chcemy a nie jakieś marne 9 punktów z tylko jednym krzyżowym :lol:

TomekS
22-09-2008, 22:50
Znajomy rolnik kupił 5d mkII i krowy zaczęły mu dawać zsiadłe mleko, we wsi powódź była i do tego policja go po pijaku złapała! Nie kupujcie tego aparatu! Kto może niech poda dalej! Brońmy się przed zarazą!

zanussi
22-09-2008, 22:50
przesiadam się na Sony :D ;) :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mój inny znajomy nie kupił tego aparatu i w ostatnią sobotę trafił szóstkę w totka :D

michal_sokolowski
22-09-2008, 23:06
a czy funkcja aparatu fotograficznego to będzie w tej kamerze 5D II ?
są jakieś przecieki ?

akustyk
22-09-2008, 23:08
i zeby nie bylo starego AF-a! zeby nie bylo filmow, przycisku Direct Print i pierdyliona megapikseli... i zeby niczego nie bylo...! o!

ze tak sparafrazuje slynnego kandydata Kanonowicza, czy jak mu tam bylo ;)

TomekS
22-09-2008, 23:14
i zeby nie bylo starego af-a! Zeby nie bylo filmow, przycisku direct print i pierdyliona megapikseli... I zeby niczego nie bylo...! O!

Ze tak sparafrazuje slynnego kandydata kanonowicza, czy jak mu tam bylo ;)

genialne :-)

MMM
22-09-2008, 23:16
a czy funkcja aparatu fotograficznego to będzie w tej kamerze 5D II ?
są jakieś przecieki ?
Razem z oprogramowaniem będzie specjalna aplikacja 'still capture professional EX' do wycinania z filmów pojedynczych klatek.

Kolekcjoner
22-09-2008, 23:24
i zeby nie bylo starego AF-a! zeby nie bylo filmow, przycisku Direct Print i pierdyliona megapikseli... i zeby niczego nie bylo...! o!

ze tak sparafrazuje slynnego kandydata Kanonowicza, czy jak mu tam bylo ;)

E no bez takich :roll:. Direct print musi zostać :cry:.

Viracocha
22-09-2008, 23:35
E no bez takich :roll:. Direct print musi zostać :cry:.
Dla poprawienia ergonomii, można byłoby przycisk "Direct Print" zamienić miejscami ze spustem migawki. :mrgreen:

myst
22-09-2008, 23:39
Dla poprawienia ergonomii, można byłoby przycisk "Direct Print" zamienić miejscami ze spustem migawki. :mrgreen:

Tylko by trzeba ten... tego printLaga zmniejszyć, bo to 70ms to paranoja, żeby tak długo na drukowanie czekać:mrgreen:

MMM
22-09-2008, 23:51
Ja mam pomysł jak to zrobić, spust będzie trójpozycyjny. Pierwsza i druga pozycja to blokada ekspozycji i wyzwolenie migawki. Dociśnięcie do końca uruchamia DirectPrint. Że też jeszcze na to nie wpadli.. :lol:

Carver
22-09-2008, 23:53
Ja mam pomysł jak to zrobić, spust będzie trójpozycyjny. Pierwsza i druga pozycja to blokada ekspozycji i wyzwolenie migawki. Dociśnięcie do końca uruchamia DirectPrint. Że też jeszcze na to nie wpadli.. :lol:

dobre - a sam spust w kształcie fosforyzującego trójkąta

zanussi
23-09-2008, 00:10
eee tam.. ja bym zrobił spust działający na zasadzie wczesnych górnopłuków :D .... pociągasz i .....masz

Carver
23-09-2008, 00:15
eee tam.. ja bym zrobił spust działający na zasadzie wczesnych górnopłuków :D .... pociągasz i .....masz
ok - ale nie szybciej niż 3 razy na minutę... bo szambo w podpiętym gripie wybije :)

akustyk
23-09-2008, 00:16
to moze jedna sprawe postawmy jasno... gryps z tym kretynskim przyciskiem to jest chamskie zrobienie sobie przez Canona przestrzeni reklamowej i wpakowanie uzytkownikom luster ordynarnej reklamy drukarek. po prostu. on ma tam byc i wbijac sie do swiadomosci uzyszkodnika, ze Canon robi tez drukarki. nalezy sie cieszyc, ze dzialy kopiarek, skanerow i kalkulatorow nie maja tak silnego lobby w zarzadzie Canona :(

wyciepania tego bzdurnego przycisku, lub jakiegos jego sensownego wykorzystania, doczekamy sie w momencie, kiedy korpusy Canona beda mialy stale WiFi. wtedy przy wlaczaniu body polaczy sie z netem i sciagnie z www Canona najnowsza reklame drukarek. po pol minuty prania mozgu przejdzie w stan normalnej gotowosci do zdjec i juz bedzie mozna zwyczajnie uzywac swojego aparatu.
jakims ratunkiem bedzie wprowadzenie kodu promocyjnego z opakowania zakupionej drukarki - wtedy reklama pojawi sie tylko raz na tydzien ;)

nie podoba sie... ? poczekajcie, az Sony wpadnie na pomysl zaciemniania i wyswietlania reklam Playstation w celowniku kolejnej Alfy :)

Kolekcjoner
23-09-2008, 00:25
^^^^Tylko co na to Nikon :confused::rolleyes:?

zanussi
23-09-2008, 00:31
nikon się w tej kwestii nie liczy :D

Iras_PL
23-09-2008, 00:42
A u mnie przycisk drukowania w trybie robienia zdjęć odpowiada za balans bieli :mrgreen:

Kolekcjoner
23-09-2008, 00:44
http://blog.vincentlaforet.com/2008/09/22/video-to-go-live-within-the-next-12-hours/
Zapowiada się ciekawie ;).

Jest też opis na LL (http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/5dmkiipre.shtml). W sumie najwięcej to o filmikach :mrgreen:.

Bahrd
23-09-2008, 00:44
Aż miło poczytać, jak po bratobójczej walce na wirtualne aefy Szacownych Kolegów ogarnia głupawka ;)
Ale nie tylko nas - można sprawdzić tutaj, jaką to sobie inni wymyślili nową jedyneczkę: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=29431935

No to BA! a wchodzisz? :mrgreen:
2 miesiace fory to nic w porownaniu z wiecznoscia ;-)

No i jeszcze sen zimowy ;) A wspomniana "nową jedynka" liczy się, czy musi być FF?
PS
Nie zakładam się, bo zwykle przegrywam :evil:

michal_sokolowski
23-09-2008, 01:12
no i powstaje pytanie: czy nowa piątka czy Ds mark II używany z rozsądnym przebiegiem.

intuicyjnie wyczuwam że jedynka to lepszy zakup, no, ale nie ma kamery :-)

co o tym sądzicie ?

crix
23-09-2008, 05:59
no wreszcie jest:-P
canon officjalnie poparł projekt Laforeta
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2086

pan.kolega
23-09-2008, 07:30

Mais c'est tres joli cette Reverie! Tylko ostroznie, bo zaraz ktos smutny krzyknie "Messieurs, pas de Reveries" jak car Aleksander do szlachty. Tu jest forum o fotografii, powinno byc osobne forum do filmikow i osobne do dyskusji guzika "print", bo to nie forum o drukarkach. :grin::grin::grin:

Bahrd
23-09-2008, 09:04
Mais c'est tres joli cette Reverie! Tylko ostroznie, bo zaraz ktos smutny krzyknie "Messieurs, pas de Reveries" jak car Aleksander do szlachty.
A niech sobie "puryści" trolują ;) Myślę, że takich etiud będzie pojawiać się coraz więcej. Spodobało mi się też świadome wykorzystanie wolnego AF.

PS
Ale przyznam jednak, że się zgubiłem: Bohaterowi się śniło, że mu się śni, że zaspał? Czy zaspał, bo mu się śniło, że zaspał?

gietrzy
23-09-2008, 09:06
Ale nie tylko nas - można sprawdzić tutaj, jaką to sobie inni wymyślili nową jedyneczkę: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=29431935
A wspomniana "nową jedynka" liczy się, czy musi być FF?

Desperacja marketingu Canon sięga zenitu, pod niezłą presja muszą być chłopcy by stosować takie chwyty... no cóż nie, nie musi być FF wystarczy, że zrobili wywiad środowiskowy wśród największych odbiorców Marka a poprawnie działający, POWTARZALNY układ AF, więcej MPx i jakość obrazka (tym razem) dużo lepsza od D3 należy traktować jako bonus ;)
Wiele osób czeka na ten aparat jako sygnał od Canona, że mimo wszystko they can
Wi-Fi mic to super pomysł, szkoda tylko, że nie jest opcją do HV20.
ISO 25? Siatkówka plażowa? Fajnie, że w 1Ds4 będzie. Że kodek nowy było wiadomo od lutego. Ciekawe co zmajstrowali czy optymalizacja na rozmiar (reporterka) czy na jakość (w końcu to 1Dynka, prawie flegszip).
Opierając się na wypowiedzi tłumacza z dpreview, który pracował na zlecenie Canona trzeba zdać sobie sprawę, że ten aparat jest już gotowy.
Jak zwykle czekamy na cenę, IQ i test układu AF.

A i żeby nie było OT: wideo kadr 5DII z zakręconym 200/1.8 robi wrażenie, nie?

marekb
23-09-2008, 09:07
pan.kolega - 1000-czny post...!!!! wygrałeś nowego 5D MkII...:mrgreen:

Kubaman
23-09-2008, 09:30
cóż można napisać.. po prostu jestem zachwycony. Niezależnie jak oceniam tę funkcję w aparacie, widzę, że otwierają się zupełnie nowe, niewiarygodne możliwości kreatywnego działania dla amatorów i pasjonatów. Ja już mam ochotę spróbować.

sv
23-09-2008, 09:33
cóż można napisać.. po prostu jestem zachwycony. Niezależnie jak oceniam tę funkcję w aparacie, widzę, że otwierają się zupełnie nowe, niewiarygodne możliwości kreatywnego działania dla amatorów i pasjonatów. Ja już mam ochotę spróbować.

a d700? :-) już nie jest taki piękny?
niektórzy muszą zobaczyć by uwierzyć :-)

Kubaman
23-09-2008, 09:38
d700 nigdy nie był piękny. Ma działający AF. A ja napisałem, że decyzję i tak podejmę na podstawie opinii użytkowników. Na pewno nie oprę jej o możliwość filmowania. Zupełnie nie zmienia to mojego zachwytu nad kompletnie nową działką do zabawy i realizowania nowych pomysłów.

SinLight
23-09-2008, 09:49
Pieknie jest Panowie i Panie - na moje jest pieknie.

gietrzy
23-09-2008, 09:57
decyzję i tak podejmę na podstawie opinii użytkowników.

Kuba, ale bzdury piszesz. A co ci po opinii użytkowników skoro ty i tak potrzebujesz albo 800L albo 50D? Każdy chwali swoje i tyle. Po co ci takie 5DII? Dla kogoś kto ma już cały warsztat sprzętowy akcesoriów wideo w komplecie 5DII to błogosławieństwo dla reszty tylko marzenie.
Ja też czekam, ale na jasne eL-sample z 50D. Opinię użytkowników już znam :)

justanimage
23-09-2008, 10:06

Jak dla mnie ten filmik to R-E-W-E-L-A-C-J-A!
Ten aparat + dobre obiektywy to zabójcza kombinacja!
Te ujecia city-by-night z lotu ptaka boskie!

Już zaczynam zaciskac pasa i zbierać na Canonika!
"Aparaty zamiast masła!" - jak mawiał pewien Austryjak (czy jakoś tak ;)

Zamiast tachac aparat i kamere na wakacje bedzie można wziac samo 5d II... Dwa w jednym, Wash&Go... :)

Co do AF to nie sadze aby bylo tak źle. Nawet Canon nie wstrzyma postepu technologicznego i nie da sie zrobic tak aby wchodzace modele byly ciagle "gorsze" od starych topowych. Poza tym po wpadkach z AF jedynek, Canon uważać aby nie przylgneła do niego łata firmy majacej klopoty z AF.

wain
23-09-2008, 10:09
d700 nigdy nie był piękny. Ma działający AF. A ja napisałem, że decyzję i tak podejmę na podstawie opinii użytkowników. Na pewno nie oprę jej o możliwość filmowania. Zupełnie nie zmienia to mojego zachwytu nad kompletnie nową działką do zabawy i realizowania nowych pomysłów.

Zadam przewrotnie pytanie .. czy zamiast kupowania D700 + jasne Tele itd .. nie lepiej za wielka woda kupic 1ds III? Wszystko w systemie i jest tak jak ma byc!

1. AF - predkosc, dzialajace serwo.
2. Rozklad punktow AF w kadrze - niemal idealnie (krzyzowe pokrywaja mocne pukty kadru)
3. Wizjer .. naprawde duzy!
4. Shutter lag!
6. Uszczelki, co chyba jest dosc wazne w Twojej robocie.
7. FF
8. 21 mpix do kadrowania
9. 5 Fps
10. Podwojny slot kart (przyda sie jako dupochron w razie padu karty)
11. Migawka 300tys

W USA to jest kosz rzedu 16-19tys. Czyli pewno mniej niz d700 + dobre tele(500/4 AFS?).

Uzywalnosc LCD przy takim ukladzie AF raczej bedzie sprowadzalo sie do sprawdzenia histogramu ..

Dla mnie 1ds III jest body niemalze idealnym .. tylko ta cena.
Za 3 lata moze uda mi sie kupic to body w dobrym stanie w rozsadnej cenie.

(...)
No i jeszcze sen zimowy ;) A wspomniana "nową jedynka" liczy się, czy musi być FF?

FF z dobrym AF (prawie jedynkowym) i lepszym od 5d shutter lagiem, fps >=5, natywne >=iso3200, grip nie wazny, EC nie wazne, Mpix nie wazne.

PS
Nie zakładam się, bo zwykle przegrywam :evil:

PS. Ja tez zawsze przegrywam .. ale tym razem chcialbym przegrac :twisted:

Kubaman
23-09-2008, 10:27
wain, ale o czym ty piszesz?

wain
23-09-2008, 10:30
wain, ale o czym ty piszesz?

Pisaleś o tym że rozwazasz dwu systemowosc. A to jak wiadomo duzy koszt.
Nie lepiej zamiast kupna drugiego systemu kupic 1dsIII... ?

muflon
23-09-2008, 10:34
Super (technicznie, na ocenę wartstwy "ahtystycznej" jestem za głupi ;-)). Myślę, że całkiem spora grupa ludzi będzie kupowała nowe 5D tylko (a co najmniej głównie) dla opcji kręcenia filmów. Dokładnie tak jak ktoś już pisał - przed filmowcami amatorowi z budżetem ~kilkunastu k$ otwiera to możliwości sprzętu o dwa rzędy wielkości droższego.

PS: "Memory cards by Lexar" :mrgreen: Zapomniał wymienić marki helikoptera :mrgreen:

MMM
23-09-2008, 10:40
JZamiast tachac aparat i kamere na wakacje bedzie można wziac samo 5d II... Dwa w jednym, Wash&Go... :)
A obiektywów do 5D2 już nie trzeba tachać, albo sobie można zrobić zestaw filmowania otworkowego z dekielków :lol:

Po krótkiej i pewnie bardzo fajnej zabawie zachwyt filmikami wam przejdzie. Wtedy 5D2 ponownie stanie się urządzeniem do robienia zdjęć i nagle okaże się że choć filmiki były fajne to jednak jeszcze fajniej byłoby mieć normalny AF i kilka rzeczy usprawniających fotografowanie zamiast zbędnych bajerów.

Jarajcie się tak dalej i kupujcie wszystko co Canon wyprodukuje. Dzięki temu Canon zostanie nagrodzony za podejście do rynku i utwierdzony w słuszności wybranej strategii, która zaowocowała taką właśnie a nie inną specyfikacją 5D2. Normalne aparaty będą tylko w serii '1', wszystko co niżej to będą nafaszerowane ficzerami zabawki dla podnieconych nastolatków.

justanimage
23-09-2008, 10:41
Super. Myślę, że całkiem spora grupa ludzi będzie kupowała nowe 5D tylko (a co najmniej głównie) dla opcji kręcenia filmów. Dokładnie tak jak ktoś już pisał - przed filmowcami amatorowi z budżetem ~kilkunastu k$ otwiera to możliwości sprzętu o dwa rzędy wielkości droższego.

Dokładnie - teraz każdy bedzie mógł kręcić filmy do HBO czy nawet kina. Wystarczy mieć pomysł.
Co zadziwiające facet zarzeka sie ze to co widac na filmiku jest w ogole nie obrabiane (poza zmniejszeniem)! Naprawde czapki z głow przed Canonem jesli chodzi o IQ

Gość pisze:

I had it in my hands for less than 72 hours before I had to send it back - but the time I did have with a prototype of the Canon EOS 5D MKII will possibly change the path of my career as well as the photography industry to some degree.
(...)
the RAW footage that comes out of this camera is STUNNING - so much so that the entire video was cut with the RAW footage - untouched… in any way - no color, noise or exposure adjustment whatsoever… the images you are seeing on this blog - are frame grabs off of the video - those frame grabs were downsized from 1920 pixels wide to 700 pixels wide to fit the page width of this blog - and absolutely NOTHING was done to them either in Aperture/Photoshop or any other software.

crix
jest też już "behind the scenes" video

http://vincentlaforet.smugmug.com/gallery/6021407_xEg87/1/#378479692_MRytZ-A-LB

Kubaman
wain, ale po co?
ds3 to najmniej praktyczny ze znanych mi aparatów powyżej 2000$ i do tego najdroższy. 5D2 nie pozostawia na nim suchej nitki.

Zupełnie nie rozumiem po co wmieszałeś w to supertele. nie mam zamiaru kupować drugiego.

Dzisiaj, przynajmniej jeśli Canon nie zaprezentuje takiej puszki jaką testował podobno Corwin, sensowny wybór rozgrywa się pomiędzy D3/D700 a 5DMk2. Pierwsze dają rewelacyjną funkcjonalność, wytrzymałość i pewnść, drugi tego nie ma ale daje - o ile się sprawdzi - wyjątkowo dobry obrazek oraz zaplecze najlepszych obiektywów stałoogniskowych. Krótkich. Mnie do ptaków niewiele więcej potrzeba niż mam dzisiaj. Szukam sprzętu do innych zastosowań.

Choć postawiłem na to piwko, to jednak coraz mniej wierzę, że Canon ulegnie presji konkurencji i wprowadzi odpowiednik D700. Za mocno wypchnęli 5d2 żeby coś więcej zmieścić co by się dobrze sprzedawało a zostawiało miejsce dla jedynek.

jest ciekawy review dla ślubniaków, dobre foty

http://www.bebbblog.com/index.php?link=94&cat=7

wain
23-09-2008, 10:56
wain, ale po co?
ds3 to najmniej praktyczny ze znanych mi aparatów powyżej 2000$ i do tego najdroższy. 5D2 nie pozostawia na nim suchej nitki.

Zupełnie nie rozumiem po co wmieszałeś w to supertele. nie mam zamiaru kupować drugiego.

Dzisiaj, przynajmniej jeśli Canon nie zaprezentuje takiej puszki jaką testował podobno Corwin, sensowny wybór rozgrywa się pomiędzy D3/D700 a 5DMk2. Pierwsze dają rewelacyjną funkcjonalność, wytrzymałość i pewnść, drugi tego nie ma ale daje - o ile się sprawdzi - wyjątkowo dobry obrazek oraz zaplecze najlepszych obiektywów stałoogniskowych. Krótkich. Mnie do ptaków niewiele więcej potrzeba niż mam dzisiaj. Szukam sprzętu do innych zastosowań.

Choć postawiłem na to piwko, to jednak coraz mniej wierzę, że Canon ulegnie presji konkurencji i wprowadzi odpowiednik D700. Za mocno wypchnęli 5d2 żeby coś więcej zmieścić co by się dobrze sprzedawało a zostawiało miejsce dla jedynek.

(...)

OK. Zrozumialem ze chcesz miec d700 + tele nikonowskie.
W przypadku jak piszesz to faktycznie nie ma sensu.

sleep
23-09-2008, 11:00
http://www.canon-europe.com/thefutureofphotography/

marketing działa, wychwalają 5D II ale nic nie wspomnieli o AF. hmm.

Jak było sorki za powtórkę.
Pozdrawiam

yogi-bear
23-09-2008, 11:07
Normalne aparaty będą tylko w serii '1', wszystko co niżej to będą nafaszerowane ficzerami zabawki dla podnieconych nastolatków.

Sugerujesz że w kolejnej 1D nie będzie filmów HD? ;)

Co do funkcji video, zastanawia mnie zasada działania przesłony. Nigdzie nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Ktoś przebąkiwał że ustawia się ona automatycznie. Coś już wiadomo?

MMM
23-09-2008, 11:14
Może i będą ale ten aparat ma już większość rzeczy wystarczających do fotografowania. W następnym 5D3 zamiast ulepszyć AF wcisną mp4 i GPS bo i tak się sprzeda.

KMV10
23-09-2008, 11:21
Jednak bym nie deprecjonował GPS w porównaniu z mp4. Jest cała grupa osób zawodowo fotografujących, którzy marzą o geotaggingu. Wśród nich są leśnicy przykładowo.

Kubaman
23-09-2008, 11:22
MMM, jak widać po załączonej recenzji fotografików ślubnych, filmy wzbudzają bardzo duże zainteresowanie profesjonalistów. Napisali, że już z 5D sami składali poklatkowe filmy do prezentacji. Może warto uznać racje innych?

(czy to aby nie ty się śmiałeś z krytykujących AF w starej piątce? :p nie żebym uważał, że nowa puszka jest w tej kwestii wystarczająco dobra, po prostu mnie śmieszą takie zwroty opinii)

BTW, tu jest link do filmu z ich opiniami na temat nowej piątki
http://vimeo.com/1790529?pg=embed&sec=1790529&hd=1

gietrzy
23-09-2008, 11:23
Za mocno wypchnęli 5d2 żeby coś więcej zmieścić co by się dobrze sprzedawało a zostawiało miejsce dla jedynek.

Umówmy się, że gdyby zrobili chociaż 50 ms zamiast 75 ms nikt by nie marudził a gdyby 5DII dostała krzyżaki (nawet te f/5.6) NIKT by dzisiaj nie kupił 1Dynki.

http://www.bebbblog.com/index.php?link=94&cat=7

Naprawdę, 25,6k - Rycerz-warn - impressive!, tym bardziej używalne im mniej głębokich cieni w kadrze, choć nie ukrywam spodziewałem się ciut więcej detali.

Loram
23-09-2008, 11:50
a zauważyliście ten ogrom informacji o 5D Mark II na polskiej stronie canona ? ;-)

MMM
23-09-2008, 11:51
MMM, jak widać po załączonej recenzji fotografików ślubnych, filmy wzbudzają bardzo duże zainteresowanie profesjonalistów. Napisali, że już z 5D sami składali poklatkowe filmy do prezentacji. Może warto uznać racje innych?
Jakie racje? Mnie jest potrzebny aparat do fotografowania a nie zabawy filmikami. Śmiać mi się chce jak się niektórzy jarają tymi filmami, bo patrząc po ich warsztacie to nie doszli jeszcze do poziomu żeby chociaż zdjęcia robić na poziomie stopklatek z tych filmików. No ale jak już się fotografia znudziła to trzeba teraz znaleźć uzasadnienie do kupna nowej zabawki, filmiki świetnie się do tego nadają.

(czy to aby nie ty się śmiałeś z krytykujących AF w starej piątce? :p nie żebym uważał, że nowa puszka jest w tej kwestii wystarczająco dobra, po prostu mnie śmieszą takie zwroty opinii)
I niby na czym ten zwrot ma polegać? Pisałem że AF 5D wbrew jakiejś obiegowej opinii nie jest 'kiepski' i nadaje się do fotografowania tzn. działa i trafia całkiem nieźle. Równocześnie pisałem że słabość tego AF polega na jednym dobrym centralnym punkcie i nieużywalnych pozostałych z powodu skupienia w centrum klatki oraz działaniu tylko z poziomymi kontrastami. 5D2 mimo że jest aparatem o 3 lata nowszym ma te same wady.

ABJ
23-09-2008, 12:07
Jakie racje? Mnie jest potrzebny aparat do fotografowania a nie zabawy filmikami. Śmiać mi się chce jak się niektórzy jarają tymi filmami, bo patrząc po ich warsztacie to nie doszli jeszcze do poziomu żeby chociaż zdjęcia robić na poziomie stopklatek z tych filmików. No ale jak już się fotografia znudziła to trzeba teraz znaleźć uzasadnienie do kupna nowej zabawki, filmiki świetnie się do tego nadają.

I niby na czym ten zwrot ma polegać? Pisałem że AF 5D wbrew jakiejś obiegowej opinii nie jest 'kiepski' i nadaje się do fotografowania tzn. działa i trafia całkiem nieźle. Równocześnie pisałem że słabość tego AF polega na jednym dobrym centralnym punkcie i nieużywalnych pozostałych z powodu skupienia w centrum klatki oraz działaniu tylko z poziomymi kontrastami. 5D2 mimo że jest aparatem o 3 lata nowszym ma te same wady.

podpisuje sie pod tym "obiema recyma i nogami" i czym sie tam jeszcze da... :)

Gregolius
23-09-2008, 12:08
Jakie racje? Mnie jest potrzebny aparat do fotografowania a nie zabawy filmikami.
.

Całe sedno sprawy.Zgadzam się z MMM.

akustyk
23-09-2008, 12:12

Co do funkcji video, zastanawia mnie zasada działania przesłony. Nigdzie nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Ktoś przebąkiwał że ustawia się ona automatycznie. Coś już wiadomo?

Reichman pisze, ze pod tylnym kolkiem jest mozliwosc zmiany. chyba, ze jeszcze dzisiaj za malo koffie zatankowalem i zle rozumie :)

MartinF
23-09-2008, 12:17
Zobaczymy, może jak nowy 5D, będzie miał rzeczywiście lepszy AF od 40 (centarlny punkt) to będzie już dobrze. Myślę, żw pobije na łeb D3 jeżeli chodzi o jakość obrazu, przejścia tonalne i będzie także mniej szumiał. Osobiście wkurza mnie możliwosc kręcenia filmików. Po co to komu do robienia zdjęć:mrgreen:

Richie
23-09-2008, 12:23

Też się zgadzam z tą opinią. Jeśli natomiast pewność tego centralnego punktu będzie taka jak w 40/50D + dodatkowa reg.AF to ludzie wychowani na starym 5D (przekadrowywanie) powinni być zadowoleni.....a filmy,używać nie trzeba :)

TomekS
23-09-2008, 12:42
Jednak bym nie deprecjonował GPS w porównaniu z mp4. Jest cała grupa osób zawodowo fotografujących, którzy marzą o geotaggingu. Wśród nich są leśnicy przykładowo.

Domyślam się, że aparat by rejestrował współrzędne aparatu a nie fotografowanego obiektu :-) Idzie taki Kubaman i robi zdjęcie swoją 500mm f2.8 :twisted: a kaczuszka jest kilometr dalej. I taka "rozdzielczość" GPSa wystarcza? Bo skoro błąd rzędu kilometra jest OK to czy nie wystarczy zapamiętać, że zdjęcie zrobiło się np. w Puszczy Kampinoskiej?:shock:

michal_sokolowski
23-09-2008, 12:47
pytanie może głupie, ale podobno nie ma głupich:
co z migawką w trybie VIDEO ? rozumiem, że do VIDEO będzie osobna migawka ?
Bo jeśli ta sama co do zdjęć to migawka w 5D II padnie po tygodniu nagrywaniafilmów/robienia zdjęć :-)
i tu nas canon ma - zarobi na wymianie migawek ;-)

a poważnie to jak to jest rozwiązane z tą migawką ?

Iras_PL
23-09-2008, 12:53

Otwiera się i zamyka 30 razy na sekundę :twisted:

A poważnie - jest cały czas otwarta.

Merde
23-09-2008, 12:58
pytanie może głupie, ale podobno nie ma głupich:
co z migawką w trybie VIDEO ? rozumiem, że do VIDEO będzie osobna migawka ?
Bo jeśli ta sama co do zdjęć to migawka w 5D II padnie po tygodniu nagrywaniafilmów/robienia zdjęć :-)
i tu nas canon ma - zarobi na wymianie migawek ;-)

A co niby ma się z tą migawką dziać? Przecież filmy są nagrywane tak jak podgląd w trybie LV - uniesione lustro i otwarta migawka. Nie musi kłapać 30 razy na sekundę przecież.

michal_sokolowski
23-09-2008, 13:06
A co niby ma się z tą migawką dziać? Przecież filmy są nagrywane tak jak podgląd w trybie LV - uniesione lustro i otwarta migawka. Nie musi kłapać 30 razy na sekundę przecież.

to ja nie kumam teraz.
rozumiem, że otwarta migawka.

tam musi być przecież jakaś migawka do trybu VIDEO ??
skąd informacja że w trybie VIDEO jest 30 klatek na sekundę ?
jeśli 30 klatek na sek to musi być migawka....

(???)

roofman
23-09-2008, 13:09
to ja nie kumam teraz.

(???)
Nie musi... wystarczy z odpowiednią częstotliwością zczytywać te dane z matrycy :)

Piast
23-09-2008, 13:09
mogli w ogóle nie dawać migawki

michal_sokolowski
23-09-2008, 13:10
Nie musi... wystarczy z odpowiednią częstotliwością zczytywać te dane z matrycy :)

no teraz kumam.

a powiedz co te dane "zczytuje" z matrycy ? Procesor chyba ?

roofman
23-09-2008, 13:11
mogli w ogóle nie dawać migawki
Dokładnie... w końcu skończyły by się posty o ERR cośtam... :mrgreen:

MMM
23-09-2008, 13:12

(???)
Migawka jest cały czas otwarta. Wystarczy że matryca jest resetowana i odczytywana trochę częściej niż 30fps.
W takim razie po co w ogóle migawka nawet przy normalnym fotografowaniu?? Przy ciągłej pracy matrycy są jakieś efekty uboczne m.in. mniejsza rozpiętość tonalna i efekt tzw. "blooming" (ale to chyba tylko przy CCD).

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fotografuj.pl/img/huge/2888.jpg)

roofman
23-09-2008, 13:14
no teraz kumam.

a powiedz co te dane "zczytuje" z matrycy ? Procesor chyba ?
A tego to nie wiem. Procesor 'obrabia' jak dostanie te dane. Zczytuje je pewnie jakiś inny pomocniczy układ. Technicznie jakoś tak nigdy mnie to nie interesowało. ;) Ważne że działa :-D

mjastrzebski
23-09-2008, 13:15
to ja nie kumam teraz.

(???)
A po co?? Czy kamery video maja migawki?? Migawka to ustrojstwo z czasow kliszowych kiedy trzeba bylo na iles tam czasu fizycznie dac swiatlu droge do negatywu.

W przypadku sensora elektroniczego, sam sensor mozna wlaczyc na iles tam czasu zeby rejestrowal fotony. Po okreslonym czasie wylaczamy rejestracje fotonow, szczytujemy informacje, zerujemy sensor i od nowa. Migawka elektroniczna sie to nazywa. Pewnie wiekszosc maupek tak ma. Ba, stary dobry nikon D70 mial migawke hybrydowa. Tzn, do czasu powiedzmy 1/200 dzialala migawka mechaniczna, przy krotszych czasach wlaczala sie migawak elektroniczna. Stad mozliwy czas synchronizacji z lampa az 1/500 (jesli dobrze pamietam). Czyli migawka mechaniczna D70 nie miala krotszego czasu niz np 1/200 skuendy. jak chciales miec czas 1/500, to migawak sie otwierala i tak na 1/200, ale tylko czesc tego czasu, sensor byl wlaczony. Ma to swoje walety i zady jak to zwykle w zyciu bywa.

Marcin

akustyk
23-09-2008, 13:17
Dokładnie... w końcu skończyły by się posty o ERR cośtam... :mrgreen:

to na czym by wtedy zarabiali?

genialnym* osiagnieciem ery IT jest koncepcja taniej sprzedazy produktu i lojenia klientow za obsluge serwisowa i/lub pogwarancyjna. w IT jest to pisanie nedznego kodu i zmuszanie uzytkownikow do kosztownych upgrade'ow (vide Microsoft Windows - i chyba nie trzeba wyjasniac o co chodzi :D ). w przypadku aparatow i podobnej elektroniki nie da sie tluc kasy na aktualizacjach oprogramowania, wiec trzeba robic sprzet dostatecznie podatny na uszkodzenia mechaniczne, zeby klient raz na jakis czas zostawil kase za naprawe tego i owego.

* - z perspektywy klienta jest to klasyczne dymanie, ale ja akurat jestem prgoramista i m.in. dlatego (choc nie w takim stopniu jakbym chcial, bo pisze software na firmowe potzeby) moge zarabiac na chleb :mrgreen: w innym punkcie siedzenia punkt widzenia moze byc drastycznie odmienny :lol:

michal_sokolowski
23-09-2008, 13:18
Migawka jest cały czas otwarta. Wystarczy że matryca jest resetowana i odczytywana trochę częściej niż 30fps.
W takim razie po co w ogóle migawka nawet przy normalnym fotografowaniu?? Przy ciągłej pracy matrycy są jakieś efekty uboczne m.in. mniejsza rozpiętość tonalna i efekt tzw. "blooming" (ale to chyba tylko przy CCD).

źródło (http://www.fotografuj.pl/img/huge/2888.jpg)

skoro w trybie VIDEO migawka jest cały czas otwarta, to jak to się ma do ekspozycji ? Rozumiem, że mamy tylko możliwość regulacji przysłoną i ISO ?

Jak to jest w tej nowej 5d II ? Pewnie jest gdzieś w sieci, a pewnie jest też tutaj, ale nie chce mi się tego wszystkiego czytać.....
wytłumaczy mię ktoś ? :-)

roofman
23-09-2008, 13:21
to na czym by wtedy zarabiali?

genialnym* osiagnieciem ery IT jest koncepcja taniej sprzedazy produktu i lojenia klientow za obsluge serwisowa i/lub pogwarancyjna.
[...]

Racja, niestety taka prawda. Widać to coraz częściej po jakości sprzętu jaki kupujemy :neutral:

michal_sokolowski
23-09-2008, 13:22
A po co?? Czy kamery video maja migawki?? Migawka to ustrojstwo z czasow kliszowych kiedy trzeba bylo na iles tam czasu fizycznie dac swiatlu droge do negatywu.

W przypadku sensora elektroniczego, sam sensor mozna wlaczyc na iles tam czasu zeby rejestrowal fotony. Po okreslonym czasie wylaczamy rejestracje fotonow, szczytujemy informacje, zerujemy sensor i od nowa. Migawka elektroniczna sie to nazywa. Pewnie wiekszosc maupek tak ma. Ba, stary dobry nikon D70 mial migawke hybrydowa. Tzn, do czasu powiedzmy 1/200 dzialala migawka mechaniczna, przy krotszych czasach wlaczala sie migawak elektroniczna. Stad mozliwy czas synchronizacji z lampa az 1/500 (jesli dobrze pamietam). Czyli migawka mechaniczna D70 nie miala krotszego czasu niz np 1/200 skuendy. jak chciales miec czas 1/500, to migawak sie otwierala i tak na 1/200, ale tylko czesc tego czasu, sensor byl wlaczony. Ma to swoje walety i zady jak to zwykle w zyciu bywa.

Marcin

a więc w trybie VIDEO jest migawka - ale elektroniczna :-)

Gregolius
23-09-2008, 13:23
Photokina trwa a canon nic nie dal nowego poza tym co wcześniej przedstawił więc nie ma nawet IS w 24-70.Coś mało tych nowości:P

MMM
23-09-2008, 13:24
skoro w trybie VIDEO migawka jest cały czas otwarta, to jak to się ma do ekspozycji ? Rozumiem, że mamy tylko możliwość regulacji przysłoną i ISO ?
Niekoniecznie. Można skrócić czas dla pojedynczej klatki bardziej niż 1/30s a za to wprowadzić dłuższe odstępy między rejestracją klatek tak aby suma wyszła 1/30s.
Zdjęcie pokazuje efekt 'bloming' i nie jest z 5D2.

Richie
23-09-2008, 13:29
Canon na Photokinie

http://www.dpreview.com/articles/photokina2008/Canon/

michal_sokolowski
Niekoniecznie. Można skrócić czas dla pojedynczej klatki bardziej niż 1/30s a za to wprowadzić dłuższe odstępy między rejestracją klatek tak aby suma wyszła 1/30s.
Zdjęcie pokazuje efekt 'bloming' i nie jest z 5D2.

ok, kumam kumam.
tylko nie kumam dokładnie kwestii tego co "zczytuje" te dane z matrcy.
jak wcześniej pisano "sensor mozna włączyć i wyłączyć" na pewien czas.
czy sensor w tym kontekście to cała matryca ? Rozumiem, że cała matryca jest włączana i wyłączana np. 30 razy na sekundę ?

Richie
Canon na Photokinie

3D nie ma :(

roofman
23-09-2008, 13:33

Jak to jest w tej nowej 5d II ? Pewnie jest gdzieś w sieci, a pewnie jest też tutaj, ale nie chce mi się tego wszystkiego czytać.....
wytłumaczy mię ktoś ? :-)
Na pewno w pewnym stopniu pomaga temu wzmacniacz który siedzi za każdym pikselem matrycy. Pewnie ulepszone jakoś 'auto' tego wzmacniacza. W zależności ile światła dostanie tak ustawia wzmocnienie aby uzyskany sygnał dawał cośtam... To jednak nie takie proste bo taki sygnał z matrycy jako całości byłby pozbawiony kontrastu :) Dochodzi pewnie do tego inny mechanizm pomiaru rozkładu 'świateł' i 'cieni' w kadrze... nie znając dokładnej zasady działania można tak sobie dalej teoretyzować bo bólu... nie znam tej zasady, nie chce wprowadzać w błąd. Niemniej ja tu problemu od strony technicznej nie widzę. Skoro działa to znaczy rozwiązali właściwie. Tym bardziej że działa to tak samo w zwyczajnych kamerach i kompaktach od wielu lat.

akustyk
23-09-2008, 13:36
Canon na Photokinie

hehe... to zdjecie fajne :)
http://www.dpreview.com/articles/photokina2008/Canon/DSC_0864.jpg

"nasi tu byli" :mrgreen:

roofman
23-09-2008, 13:36
Rozumiem, że cała matryca jest włączana i wyłączana np. 30 razy na sekundę ?
Oj zaraz włączana... nie bierz tego tak dosłownie. Zczytywane są z niej dane 30 razy na sekundę a po każdym zczytaniu może nie jest 'wyłączana' a resetowana.

muflon
23-09-2008, 13:37
Canon na Photokinie
Ale za to nasi tam byli (http://www.dpreview.com/articles/photokina2008/Canon/DSC_0864.jpg) :mrgreen:

tom517
23-09-2008, 13:43
wszystkie fotki robione Nikonem D90 :)

KMV10
23-09-2008, 13:51
Domyślam się, że aparat by rejestrował współrzędne aparatu a nie fotografowanego obiektu :-) Idzie taki Kubaman i robi zdjęcie swoją 500mm f2.8 :twisted: a kaczuszka jest kilometr dalej. I taka "rozdzielczość" GPSa wystarcza? Bo skoro błąd rzędu kilometra jest OK to czy nie wystarczy zapamiętać, że zdjęcie zrobiło się np. w Puszczy Kampinoskiej?:shock:
No ale leśnik nie robi zdjęcia ptaka z geotagiem, lecz jakiejś formy ochrony przyrody. Tych się nie robi z kilometra ;)
Ponadto chodzi o łatwość integracji zdjęć z zasobami GIS Pl.

Mariusz.P
23-09-2008, 14:06
Mam 40D, bawiłem się również 5D. To, co zauważyłem i podczas fotografowania i po wywołaniu RAW z 5D to:
-AF 5D mniej sprawny niż 40D ciekawe jak w nowym MkII
-GO kąt widzenia i szczegółowość wynikająca z FF poza możliwościami 40D tak samo jest na pewno w MkII
-szum na kropach nieco lepiej w 5D moje oczekiwania to co najmniej w Mk II tak jak w 5D
-kolory 5D inne bardziej w tonacji czerwieni bardziej głębokie
-ilość przejść tonalnych jest lepiej w 40D łagodniej niż 5D chyba z powodu 14bit RAW czterdziestki mam nadzieję, że lepiej będzie w MkII
-rozpiętość tonalna subiektywnie lepiej w 40D moim zdaniem w MKII jak nie będzie lepiej to klęska

Generalnie spodziewałem się większej różnicy, czegoś co urzeka innych w 5D np. większych różnic w GO lub szumach a nie legendy .
Jeżeli 5D MkII połączyłoby zalety nowej 14 bitowej technologii lepszego AF, i niewątpliwej magii FF to byłby body dla mnie. Szkoda , że kartą marketingową w tej klasie aparatów okazało się kręcenie filmów zamiast rewolucja w AF.
Mam 40D, bawiłem się również 5D. To, co zauważyłem i podczas fotografowania i po wywołaniu RAW z 5D to:
-AF 5D mniej sprawny niż 40D ciekawe jak w nowym MkII
-GO kąt widzenia i szczegółowość wynikająca z FF poza możliwościami 40D tak samo jest na pewno w MkII
-szum na kropach nieco lepiej w 5D moje oczekiwania to co najmniej w Mk II tak jak w 5D
-kolory 5D inne bardziej w tonacji czerwieni bardziej głębokie
-ilość przejść tonalnych jest lepiej w 40D łagodniej niż 5D chyba z powodu 14bit RAW czterdziestki mam nadzieję, że lepiej będzie w MkII
-rozpiętość tonalna subiektywnie lepiej w 40D moim zdaniem w MKII jak nie będzie lepiej to klęska

Generalnie spodziewałem się większej różnicy, czegoś co urzeka innych w 5D np. większych różnic w GO lub szumach a nie legendy .
Jeżeli 5D MkII połączyłoby zalety nowej 14 bitowej technologii lepszego AF, i niewątpliwej magii FF to byłby body dla mnie. Szkoda , że kartą marketingową w tej klasie aparatów okazało się kręcenie filmów zamiast rewolucja w AF.

Kubaman
23-09-2008, 14:22
Jakie racje? Mnie jest potrzebny aparat do fotografowania a nie zabawy filmikami. Śmiać mi się chce jak się niektórzy jarają tymi filmami, bo patrząc po ich warsztacie to nie doszli jeszcze do poziomu żeby chociaż zdjęcia robić na poziomie stopklatek z tych filmików. No ale jak już się fotografia znudziła to trzeba teraz znaleźć uzasadnienie do kupna nowej zabawki, filmiki świetnie się do tego nadają. ale ja zupełnie nie o tym. Fakt, że pewnymi funkcjami podniecają się ludzie nie mający pojęcia jak je wykorzystać jest powszechny i ma wieloletnią historię. Nawet wśród nabywców Dsa jest takich bardzo wielu.

Jedyne na co zwróciłem ci uwagę to fakt, że zamiast usilnie dewaluować wartość nowego aparatu tylko dlatego, że ma funkcję filmowania, zacznij mówić, że chodzi ci o marnych fotografów. Jedno z drugim ma jednakże niewiele wspólnego. Jak widać są również ludzie, profesjonaliści bardzo zadowoleni z tej funkcji. Argument o jej praktycznej bezużyteczności i celowaniu wyłącznie w bezmózgie masy jest więc nietrafiony.

podpisuje sie pod tym "obiema recyma i nogami" i czym sie tam jeszcze da... :)

Całe sedno sprawy.Zgadzam się z MMM.

hej chłopaki, samodzielne myślenie nie boli..
Pozdrawiam

P.S> ja już 100 razy wspominałem, tez bym wolał lepszy AF od filmów. Pytanie tylko, czy gdyby ich nie było Canon na pewno poprawił by AF. Śmiem wątpić i nie wiedzę związku.

adalbert
23-09-2008, 14:39
...
...

czytanie tego rodzaju postów to istna męka....

czy Kolega mógłby okazać forumowiczom nieco więcej szacunku, pisząc tak, by cokolwiek dało się z tego zrozumieć - a nie domyślać?

michal_sokolowski
23-09-2008, 14:51
ale ja zupełnie nie o tym. Fakt, że pewnymi funkcjami podniecają się ludzie nie mający pojęcia jaj je wykorzystać jest powszechny i ma wieloletnią historię. Nawet wśród nabywców Dsa jest takich bardzo wielu.

Jedyne na co zwróciłem ci uwagę to fakt, że zamiast usilnie dewaluować wartość nowego aparatu tylko dlatego, że ma funkcję filmowania, zacznij mówić, że chodzi ci o marnych fotografów. Jedno z drugim ma jednakże niewiele wspólnego. Jak widać są również ludzie, profesjonaliści bardzo zadowoleni z tej funkcji. Argument o jej praktycznej bezużyteczności i celowaniu wyłącznie w bezmózgie masy jest więc nietrafiony.

hej chłopaki, samodzielne myślenie nie boli..
Pozdrawiam

P.S> ja już 100 razy wspominałem, tez bym wolał lepszy AF od filmów. Pytanie tylko, czy gdyby ich nie było Canon na pewno poprawił by AF. Śmiem wątpić i nie wiedzę związku.

no właśnie nie wiem co tak niektórym przeszkadza ta funkcja VIDEO w tym aparacie. Niech se będzie.
A jeśli AF jest nie poprawiony to już inna historia.
Więc MMM zacznij urwić na AF a nie pisz już o funkcji VIDEO, bo to chyba nie ma związku - chociaż może jest związek - marketingowy - czyli "zostawiamy słaby AF a dajemy VIDEO" - ale to chyba wątpliwe ? Czy jakiś zawodowiec skusi się na piątkę z powodu VIDEO ?

Ale z drugiej strony to chyba nie ma się tak co dziwić że canon nie dał super AF w tej puszce - co by było z jedynkami ? One też muszą im zejść z magazynów.
chyba nie ma co płakać. Trzeba sprzedawać stare piątki. I kupować nowe.

MMM
23-09-2008, 15:02
A jeśli AF jest nie poprawiony to już inna historia.
Więc MMM zacznij urwić na AF a nie pisz już o funkcji VIDEO, bo to chyba nie ma związku - chociaż może jest związek - marketingowy - czyli "zostawiamy słaby AF a dajemy VIDEO" - ale to chyba wątpliwe ? Czy jakiś zawodowiec skusi się na piątkę z powodu VIDEO ?
Tak, dokładnie o to chodzi. Filmiki HD są na tyle dobrym marketingowo ficzerem że zabawka się i tak sprzeda, a lepszy AF dadzą może za 3 lata.

aptur
23-09-2008, 15:08
Trzeba sprzedawać stare piątki. I kupować nowe.

Jak na razie to ja tu pośród posiadaczy 5D dużo chętnych do wymiany na markaII nie widziałem.
Na takim dpreview sytuacja wygląda zgoła inaczej. Większość się jara ilością megapikseli, większym iso i ... video mode.
Bierze się to chyba stąd, że u nas 5D był (jest) głównie używany zawodowo. Z tego też względu takie rzeczy jak filmiki dla ślubnych raczej są nieistotne. Oni chcieli głównie lepszego AF nawet kosztem pozostawienia reszty tak jak jest. Dostali sporo innych ficzerów tylko nie lepszy AF :) I jak tu się nie irytować :)
Z marketingowego punku widzenia odbieram to jako ciągłość filozofii canona:
miałeś chamie xxxD to my Ciebie zmusimy abyś kupił XXD. Jeśli miałeś XXD to powinieneś kupić XD. Natomiast jak posiadasz 5D i psocisz na AF to se kup jedynke :) Chodzi o to, aby przejść te wszystkie etapy z korzyscią dla canona of course.

BeatX
23-09-2008, 15:11
czytanie tego rodzaju postów to istna męka....

czy Kolega mógłby okazać forumowiczom nieco więcej szacunku, pisząc tak, by cokolwiek dało się z tego zrozumieć - a nie domyślać?

no dokladnie.
lepszy efekt kiedy sprubujesz przeczytac na glos post Mariusz.P :)
brzmi jak z ust mieszkanca ruandy

michal_sokolowski
23-09-2008, 15:13
Tak, dokładnie o to chodzi. Filmiki HD są na tyle dobrym marketingowo ficzerem że zabawka się i tak sprzeda, a lepszy AF dadzą może za 3 lata.

czyli czysty marketing - nieźle to rozegrali - trzeba im przyznać.
Nikt się tego nie spodziewał....
dzięki tej funkcji VIDEO zagarną część rynku pasjonatów-wycieczkowców itp. którzy nie zarabiają na fotografii a filmik z 5D II to dla nich bajer.
równocześnie znajdą się tacy, co będą potrafili tę funkcję nieźle wykorzystać. - to się będzie zdarzać również.
A jak ktoś trzaska mnóstwo fotek zawodowo i chce mieć pewną puszkę, uszczelnioną, z back-up (jak to ma mark III) to kupi jedynkę.
I interes się kręci.
Canon nie strzeliłby sobie takiego gola w postaci piątki z dobrym AF....

ale mnie wkur..... jedna rzecz również w tej piątce - samowyzwalacz TYLKO 10 sekund !!!! no strasznie to upierdliwe jest jak chcę na długim czasie ze statywu walnąć i czekam 10 sekund w moim 350D..... Już mogliby dać te 2s - w końcu to aparat (5D) "studyjny" (21 mln pikseli).

Gregolius
23-09-2008, 15:14
miałeś chamie xxxD to my Ciebie zmusimy abyś kupił XXD. Jeśli miałeś XXD to powinieneś kupić XD. Natomiast jak posiadasz 5D i psocisz na AF to se kup jedynke :) Chodzi o to, aby przejść te wszystkie etapy z korzyscią dla canona of course.

Hmm jak widać chyba Canon nie wziął pod uwagę jednej rzeczy "psocisz na AF to kup D3 lub d700" wtedy chyba ten etap mu się nie spodoba:P.
A co do 5DII dalej uważam że aparat niech zostanie aparatem anie kamerą:P

BuRton
23-09-2008, 15:16

Bo trzeba się wiecznie rozwijać :-D. Proste. Ten Canon dba o nasz rozwój konkretnie :).
Pytanie z tych praktycznych: kiedy pierwszy cash back na nowego "piątala" ?

axiomax
23-09-2008, 15:20
A moze p...... ten AF i obiektywy canona - KUPUJMY MANUALE ZEISSA :)))
(jak cannonowi przestana "schodzić" obiektywy to "pomyslą" nad AF w 5dm3?)

PS zastanawiam się nad c501,2L i c14 mm f/2.8L USM II vs 1.4/50 i Planar T* 50 mm f/1.4 ZF/ZK/ZE i Distagon T* 2.8/21

Proszę o opinie.

PS mam 85 1,2L II i wiekszosc zdjec - szczegolnie na malej glebi - robie z reki bo po przekadrowaniu na AF - kicha :(.
Nie wspomne ze ostrzenie z w/w obiektywem na AF TRWA WIEKI!!!!, poza tym na stałe zamontowalem ciemna matowke ees i jest git (na jasnej standardowej - ja nic nie widze - wszystko jest jasne i ostre).

Kubaman
23-09-2008, 15:24
Technicznym onanistom polecam zapoznanie się z reporterskim dorobkiem tegorocznego zwycięzcy World Press Photo. Zwycięskie zdjęcie Tima Hetheringtona zostało zrobione canonem 5D. Jest niedoświetlone, zaszumione, nieostre. Ot, zagwozdka dla tych, którzy poszukują sprzętu idealnego łączącego w sobie funkcje aparatu, pralki, lodówki, samochodu i pewniaka w konkursach.

nie żebym był złośliwy ;) ale link poniżej po prostu idealnie zdaje się odpowiadać na wymienioną "zagwozdkę". Osobiście przez autora zdjęcia w kwestii dlaczego wodotrysk w postaci HD movie wziął się w nowej piątce.

http://www.canon-europe.com/thefutureofphotography

ErnestPierwszy
23-09-2008, 15:26
no dokladnie.
lepszy efekt kiedy sprubujesz przeczytac na glos post Mariusz.P :)
brzmi jak z ust mieszkanca ruandy

Przyganiał kocioł garnkowi...:)

michal_sokolowski
23-09-2008, 15:27
ale właściwie to czemu nie dali mniej mln pikseli - ale lepszy AF ?
Jak ktoś ma profi studio i pieniądze to i tak by kupił Ds mark III.....
jak ktoś jest reporterem to kupi mark II lub III...
widocznie ta decyzja po prostu bardziej się opłacała.... nawet kosztem paru osób które przejdą do nikona.

ErnestPierwszy
23-09-2008, 15:31
Tak sobie pytam. Biadolicie nad tym AF w 5DmII, a czy ktoś to już przetestował? RobG kazał komuś biegać do aparatu, robił ktoś słupki w AI servo, w upale?

Gregolius
23-09-2008, 15:32
A moze p...... ten AF i obiektywy canona - KUPUJMY MANUALE ZEISSA :)))
(jak cannonowi przestana "schodzić" obiektywy to "pomyslą" nad AF w 5dm3?)

PS zastanawiam się nad c501,2L i c14 mm f/2.8L USM II vs 1.4/50 i Planar T* 50 mm f/1.4 ZF/ZK/ZE i Distagon T* 2.8/21

Proszę o opinie.

Na pewno ci ktoś udzieli ale nie tutaj bo to watek o 5D a nie o szkłach.Tutaj narzekamy na AF.:)) i tego się trzymajmy.Swoją droga mógłby ktoś już przetestować ten AF i maznąć co nie co na forum wtedy otrzymamy następne 1000 postów wychwaleń i narzekań.

michal_sokolowski
23-09-2008, 15:35
ale właściwie w czym problem ? kiedyś nie było w ogóle AF i ludzie nie narzekali.

:-)

dr11
23-09-2008, 15:38
...ale mnie wkur..... jedna rzecz również w tej piątce - samowyzwalacz TYLKO 10 sekund !!!! no strasznie to upierdliwe jest jak chcę na długim czasie ze statywu walnąć i czekam 10 sekund w moim 350D..... Już mogliby dać te 2s - w końcu to aparat (5D) "studyjny" (21 mln pikseli).
Jak wlaczysz MLU to masz 2 sek. Tak mi sie wydaje :P

Kubaman
Tak sobie pytam. Biadolicie nad tym AF w 5DmII, a czy ktoś to już przetestował? RobG kazał komuś biegać do aparatu, robił ktoś słupki w AI servo, w upale?

nie. Słuszna uwaga. I pytanie zwrotne: czy wiesz czym się różni ten AF od poprzednika i jak wygląda na tle konkurencji? Pomogę:

(cytując za dpreview)

źródło (http://www.rjwhetton.co.uk/random/Overlay.jpg)

niestety nie zaznaczono krzyżowych (chyba z litości nad 5D2). Fakt różnic w kryciu kadru w poszczególnych modelach naprawdę niewiele pomaga.

axiomax
Na pewno ci ktoś udzieli ale nie tutaj bo to watek o 5D a nie o szkłach.Tutaj narzekamy na AF.:)) i tego się trzymajmy.Swoją droga mógłby ktoś już przetestować ten AF i maznąć co nie co na forum wtedy otrzymamy następne 1000 postów wychwaleń i narzekań.

Ale jedno z drugim sie wiaze. Po co AF bez szkieł? Po co kiepski AF z jasnymi szkłami - JAK I TAK na małych głębiach "rączka" :). Zastanawiam sie nad szkłami Zeissa.

sv
23-09-2008, 15:39

a jesteś pewien, że tu o jakiś AF chodzi? :-) ludzie lubią ponarzekać, a jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi :-)

michal_sokolowski
23-09-2008, 15:43
powstaje pytanie - czy 5D II to sprzęt reporterski ? chyba nie.. skoro to nie jest sprzęt reporterski, to po co super AF ?

sv
23-09-2008, 15:46
powstaje pytanie - czy 5D II to sprzęt reporterski ? chyba nie.. skoro to nie jest sprzęt reporterski, to po co super AF ?
i o to chodzi

Wats0n
23-09-2008, 15:46
A ja przypomnę, że jak pojawiało się 40D to też od razu podniosły się głosy, że szum, że mydło, że AF do ****. Ale jak już puszka trafiła do ludzi, to okazało się że jedynie wyświetlacz irytuje. Tak więc więcej optymizmu. Ja na przykład nie uwierzę dopóki nie pomacam.

michal_sokolowski
23-09-2008, 15:51
A ja przypomnę, że jak pojawiało się 40D to też od razu podniosły się głosy, że szum, że mydło, że AF do ****. Ale jak już puszka trafiła do ludzi, to okazało się że jedynie wyświetlacz irytuje. Tak więc więcej optymizmu. Ja na przykład nie uwierzę dopóki nie pomacam.

mogę się założyć że spora część z tych ludzi którzy tutaj narzekają na AF w nowej piątce po kupieniu tego body będzie pisało że "nie jest tak źle, w końcu to człowiek robi zdjęcie a nie aparat".

axiomax
23-09-2008, 15:59

Mi nie chodzi o reporterkę (czasem jakis sport, biegające dzieci ale to bardziej do albumu rodzinnego). Nie chodzi mi nawet o prędkość AF a o DOKŁADNOŚĆ! Interesowołyby mnie 5 krzyzowych p.AF rozstawionych jak 5-tka w kostce do gry - 4 w p. mocnych i 1 środek.

Mam 85 1,2L II i wiekszosc zdjec - szczegolnie na MAŁEJ GŁEBI - robie z reki bo po przekadrowaniu na AF - kicha .

Nie wspomne ze ostrzenie z w/w obiektywem na AF TRWA WIEKI!!!!.
Dlatego też na stałe zamontowalem ciemna matowke ees i jest git .
Na jasnej standardowej - ja nic nie widze - wszystko jest jasne i wydaje się ostre- nie widać niuansów ostrości).

Dlatego zastanawiam się nad 2ga stara 5d + cashback + w/w 2 manualne obiektywy zeissam vs 5dII (+kamerka).

Jedyna przewaga i przydatnoąć nowej 5-tki to plakat czasem musze walnac na jakis kongres i to jest jedyna jej przewaga nad starą - JAK DLA MNIE.

Mariusz.P
23-09-2008, 16:07
|Chciałem napisać ogólnikami - nie wyszło trudno.
Canon przyjął strategię marketingową, której nie chce zmienić, pomimo, że świat cyfrowej fotografii właśnie teraz przeżywa gwałtowną zmianę. Treściwie reasumując moje odczucia - to wystarczyłoby powiązać zalety 40D, 50D z matrycą FF a wyszłaby świetna 5D II. Niektórzy na tym forum prognozowali wejście 50D z matrycą FF, gdyby zaistniałą taka sytuacja - to waszym zdaniem, jakie body byłoby lepsze 50D z matrycą FF ,czy obecna 5D MKII ?

axiomax
23-09-2008, 16:16
PS z 85L w zakresie 1,2-2,8 w portrecie - moje oko i reka pewniejsza niz AF starej 5 - nie przekadrowyje :) (i wychodzi na to ze nowej - sadzac po rozmieszczeniu punktów)

Jacek_Z
23-09-2008, 17:15
Tak, dokładnie o to chodzi. Filmiki HD są na tyle dobrym marketingowo ficzerem że zabawka się i tak sprzeda, a lepszy AF dadzą może za 3 lata. albo za 3 lata dadzą rejestrowanie hologramów, a AF na tym samym poziomie ...

nie. Słuszna uwaga. I pytanie zwrotne: czy wiesz czym się różni ten AF od poprzednika i jak wygląda na tle konkurencji? Pomogę:

(cytując za dpreview)

niestety nie zaznaczono krzyżowych (chyba z litości nad 5D2). Fakt różnic w kryciu kadru w poszczególnych modelach naprawdę niewiele pomaga.
gdyby nałożono na to pokrycie pół AF z D300 to by dopiero było co oglądać (skoro sa pokazane pola z 40D, to dlaczego nie D300?)
Marzę o czymś takim na FF, oczywiście z bocznymi krzyżowymi.

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD300/Images/af_area51.gif)

kucza21
23-09-2008, 17:17
Nie wiem jaki jest AF w starej 5tce, tym bardziej nie mam pojęcia jaki w nowej, ale jak jest lepszy od tego co w 400D to myślę, że jest OK :) <lol>

wojtek
23-09-2008, 17:22
A swoją drogą, czy zwrócił ktoś uwagę na zdjęcia z Photokiny? Do 50D przypięta jest L-ka a do 5DMkII jakiś tańszy "badziew". Może Canon plasuje 5D niej niz 50D i stad taki autofokus:mrgreen:?

Kolekcjoner
23-09-2008, 17:40
wain, ale po co?

No ale u Canona masz też wybór - tylko inny. Nie spodziewaj się, że zrobią aparat identyczny jak konkurencja dowalając własnym flagowym korpusom. 5D mkII to entrylevel i tak go Canon traktuje (niestety).

A co ma do tego wszystkiego warsztat? Każdy sobie może kupić nawet Ds-a jeśli go stać. Mimo że robi tylko zdjęcia przysłowiowej Cioci na imieninach. Czemu się tak czepiasz ludzi?
A jak Tobie jest potrzebny aparat do fotografowania to go kup. Co za problem?

Kubaman
23-09-2008, 17:47
No ale u Canona masz też wybór - tylko inny.
Problem polega na tym, że nie mam. Jest 1D nie mający pod względem jakości obrazu nic konkurencyjnego oraz słynne wątpliwości z AF oraz Ds, który kosztuje irracjonalne pieniądze, obrazek ma taki jak 5D tylko obcięte wysokie czułości, niepraktyczny LCD, LV i tym podobne braki. Sam AF, grip i lepsze uszczelki nie są dla mnie warte 5 tysięcy dolarów (!), nawet pomijając wymienione wady. W tej chwili Canon nie ma nic powyżej 5D dla kogoś kto szuka najwyższej jakości obrazka.

espe
23-09-2008, 18:38
czy ktoś ma jakies info kiedy nowa piątka bedzie w sklepach w Polsce?

MMM
23-09-2008, 19:15
ale mnie wkur..... jedna rzecz również w tej piątce - samowyzwalacz TYLKO 10 sekund !!!!
Jest też 2 sekundy.

ale właściwie to czemu nie dali mniej mln pikseli - ale lepszy AF ?
Jak ktoś ma profi studio i pieniądze to i tak by kupił Ds mark III.....
Po to żeby na papierze 5D2 był w czymś lepszy niż D700. Gdyby nie ta matryca to oba aparaty można by bezpośrednio porównywać i wtedy 5D2 wypada cieniutko. Ma gorszy AF, jest bardziej toporny w obsłudze, nie ma tylu ułatwień dla fotografa np. AutoISO, szersza drabinka etc.
A tak dali 21mln pikseli i posiadacz 5D2 już nie będzie czuł się gorszy niż posiadacz D700. A do tego te super jakościowo filmy HD ;-)

zygert
23-09-2008, 19:25
Jak tak dalej pójdzie to fotografować będziemy aparatami/kamerami 20Mpixlowymi, czyli nagrywając cały materiał, a później tylko wycinać interesujące nas ujęcia ;). Fakt faktem, że jednak pomysł dobry z HD w aparacie bo widać to po forumowiczach. Zainteresowanie tematem ogromne ;).

Bahrd
23-09-2008, 19:33
czy ktoś ma jakies info kiedy nowa piątka bedzie w sklepach w Polsce?
Na optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/1261-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_5D_Mark_II_-_wyczekiwany_nast%C4%99pca_5D.html) pisali o pażdzierniku.

Jak tak dalej pójdzie to fotografować będziemy aparatami/kamerami 20Mpixlowymi, czyli nagrywając cały materiał, a później tylko wycinać interesujące nas ujęcia ;)
Już poszło: Red Scarlet - 2009 (http://www.red.com/)

tomalxx
23-09-2008, 20:11
Canon na Photokinie

Od premiery 350D (luty 2005) Canon nie przedstawił żadnej istotnej (na rynku dSLR) premiery na targach (PMA, Photokina).

To, że 3D nie będzie, było do przewidzenia.

Kolekcjoner
23-09-2008, 20:18
(....)
Już poszło: Red Scarlet - 2009 (http://www.red.com/)

Czyżby wpływ 5D mkII ;)?
I cytat z Jannarda:

We have changed everything about Scarlet because the market has changed and we have discovered a lot of things in the process. We have a new vision.

Wipe you minds of the past announced Scarlet. Forget the design and forget the price. It is all different now. We think you will be surprised. Glad we didn't take any deposits... :-)

Jim

Iras_PL
23-09-2008, 20:21
Po to żeby na papierze 5D2 był w czymś lepszy niż D700. Gdyby nie ta matryca to oba aparaty można by bezpośrednio porównywać i wtedy 5D2 wypada cieniutko. Ma gorszy AF, jest bardziej toporny w obsłudze, nie ma tylu ułatwień dla fotografa np. AutoISO, szersza drabinka etc.

Widzę tu pewną nieścisłość. Czy to nie Ty narzekałeś na zielony kwadracik?

Ale Auto ISO by się przydało?

KvM
23-09-2008, 20:24

Co ma jedno z drugim wspólnego. Zresztą zielony kwadracik jest i w jedynkach, tyle, że "ukryty" pod literką P - w istocie jest to pełna automatyka (z fleksją)

michal_sokolowski
23-09-2008, 20:38
źródło (http://img235.imageshack.us/img235/3126/overlayyr0.jpg)

BuRton
23-09-2008, 20:42
To tak działa detekcja twarzy ! Rozumiem ;) :) Świetnie to Canon rozwiązał. Nawet koledze "3 razy M" to się spodoba ;) .

spoon
23-09-2008, 20:43
5D mkII to entrylevel

entry level? entry level to xxxxD (ew. xxxD ).
i nie. nie ma czegos takiego jak entry-level-FF. bo zaraz ktos napisze, ze 1d to entry level przed 1Ds :roll:

MMM
23-09-2008, 20:55

A co ma jedno do drugiego? ISO w aparacie cyfrowym to jest parametr kompletnie bez zastosowania. Jedyna informacja jaka z niego wynika to ilość i sposób degradacji obrazu przez szum.
To co wpływa na wygląd zdjęcia to przysłona i czas. Po ustawieniu tych dwóch parametrów, ISO dokręca się tylko w taki sposób aby uzyskać prawidłowo naświetlone zdjęcie. Więc w zasadzie to co kogo obchodzi czy tam będzie wartość "100" czy "1600", skoro i tak trzeba to ustawić aby wyszła prawidłowa ekspozycja?
Robiąc zdjęcia 5D i chcąc uzyskać najlepszą możliwą jakość obrazu muszę tylko tym ISO ciągle kręcić, a przecież mógłby to robić aparat. W scenach gdzie zależy nam na utrzymaniu najdłuższego czasu na pewnym określonym poziomie np. co najwyżej 1/500s w sporcie a fotografowana scena ma mocno zmieniające się kontrasty, tryb AutoISO z ograniczeniem czasu działa świetnie, zupełnie zwalniając z konieczności ciągłego przestawiania aparatu. Ustawia się przysłonę, ograniczenie czasu, a aparat już sam dobiera ISO żeby wyszła prawidłowa ekspozycja.

Kolekcjoner
23-09-2008, 21:15
entry level? entry level to xxxxD (ew. xxxD ).
i nie. nie ma czegos takiego jak entry-level-FF. bo zaraz ktos napisze, ze 1d to entry level przed 1Ds :roll:

Oczywiście entry level FF u Canona to 5DmkII. A jest coś innego ;)?

kmleon
23-09-2008, 21:26
A co ma jedno do drugiego? ISO w aparacie cyfrowym to jest parametr kompletnie bez zastosowania. Jedyna informacja jaka z niego wynika to ilość i sposób degradacji obrazu przez szum.
To co wpływa..... itd.

MMM po prostu wytłumaczył, a mógł zabić ;-)

Kubaman
23-09-2008, 21:28
no ale o ten obrazek się wszystko rozbija. Przecież na tym Canon zbudował niesamowity rynek rozbudowany w kierunku profesjonalistów z 5D Mk1. Stara piątka nie ma naprawdę NIC poza obrazkiem. I "żondzi". Canon o tym doskonale wie, o czym zresztą świadczą relacje podnieconych profi w materiałach w sieci. Nowa piątka mając filmy, 21mpx i kilka bardzo dużych usprawnień jak AF adjustment i LCD musi zostać królem i nie ma bola. O to akurat się nie martwię i nie mam żadnych wątpliwości, ze piksele czy filmy nie stanowią clue tej puszki. To raczej dobijanie rywala niż udawanie przewagi.

Bahrd
23-09-2008, 21:34

Sam pisałeś, że piątki to kompakty - a ja nawet sprawdziłem, i faktycznie stoi napisane (http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkii/): "the 5D was the first with a compact body" ;)

MMM po prostu wytłumaczył, a mógł zabić ;-)

źródło (http://www.walford.ca/images/MSN_Emoticons/rotfl.gif)

PS
Przy okazji: http://www.engadget.com/2008/09/23/samsungs-nabee-brings-wireless-usb-to-any-digicam/ - no to nowe jedynki też powinnny ;)

David
23-09-2008, 21:48

To chyba tylko 'forumowcy' tworzą takie określenia. Canon piątkę pozycjonuje dokładnie pod jedynkami, czyli na 3 miejscu. Pierwszy jest Ds, drugi D, a trzeci 5D. Tworząc broszurę profesjonalne aparaty Canona zamieścił tam trzy modele: dwie jedynki i 5D. Poza tym u Canona jednocyfrowe oznaczenie to aparaty najwyższej półki i nie ma mowy o entry level.

Też bym wolał aby AF był jak z jedynki lub chociaż tak ze 20 punktów zamiast 9 i więcej krzyżowych. Gdyby tak zrobił, to moim zdaniem sprzedaż 1Ds spadła by o 70%. 5D ma obecnie najprawdopodobniej lepszy obrazek niż 1Ds. Gdyby dali taki sam AF to nikt by nie kupił jedynki - to proste i niestety niekorzystne dla użytkowników semi pro / pre pro.
Nikon robi dokładnie to samo. D700 robi mimo wszystko gorsze zdjęcia niż D3, a ma tą samą matrycę co D3 (lub prawie tą samą). Ma też problemy z White Balance (potrafi zrobić serię zdjęć tego samego ujęcia gdzie każde ma inny White Balnce), badingiem czego wyższy model jest pozbawiony.

michal_sokolowski
23-09-2008, 21:50
To co wpływa na wygląd zdjęcia to przysłona i czas. Po ustawieniu tych dwóch parametrów, ISO dokręca się tylko w taki sposób aby uzyskać prawidłowo naświetlone zdjęcie. Więc w zasadzie to co kogo obchodzi czy tam będzie wartość "100" czy "1600", skoro i tak trzeba to ustawić aby wyszła prawidłowa ekspozycja?
Robiąc zdjęcia 5D i chcąc uzyskać najlepszą możliwą jakość obrazu muszę tylko tym ISO ciągle kręcić, a przecież mógłby to robić aparat. W scenach gdzie zależy nam na utrzymaniu najdłuższego czasu na pewnym określonym poziomie np. co najwyżej 1/500s w sporcie a fotografowana scena ma mocno zmieniające się kontrasty, tryb AutoISO z ograniczeniem czasu działa świetnie, zupełnie zwalniając z konieczności ciągłego przestawiania aparatu. Ustawia się przysłonę, ograniczenie czasu, a aparat już sam dobiera ISO żeby wyszła prawidłowa ekspozycja.

AutoISO jest nawet w Pentaxach ze średniej półki, nie rozumiem czemu w nowej piątce tego nie ma....

janmar
23-09-2008, 21:51
oraz Ds, który kosztuje irracjonalne pieniądze, obrazek ma taki jak 5D tylko obcięte wysokie czułości,

Hmm,dla mnie zakres czułości w 1Ds mIII jest identyczny jak w 5d.Pieniądze oczywiście duże ale nie irracjonalne na pewno. :) .Pozdrawiam.

michal_sokolowski
23-09-2008, 21:58
za granicą można już nową piątkę kupić - cena 2700 USD, czyli ponad 6 tys. zł.
Jak myślicie, ile będzie kosztowała u nas ?

kmleon
23-09-2008, 22:00
za granicą można już nową piątkę kupić - cena 2700 USD, czyli ponad 6 tys. zł.
Jak myślicie, ile będzie kosztowała u nas ?

Może na początek tyle:

http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=69&id=1197

David
23-09-2008, 22:02
To chyba tylko 'forumowcy' tworzą takie określenia. Canon piątkę pozycjonuje dokładnie pod jedynkami, czyli na 3 miejscu. Pierwszy jest Ds, drugi D, a trzeci 5D. Tworząc broszurę profesjonalne aparaty Canona zamieścił tam trzy modele: dwie jedynki i 5D. Poza tym u Canona jednocyfrowe oznaczenie to aparaty najwyższej półki i nie ma mowy o entry level.

Też bym wolał aby AF był jak z jedynki lub chociaż tak ze 20 punktów zamiast 9 i więcej krzyżowych. Gdyby Canon tak zrobił, to moim zdaniem sprzedaż 1Ds spadła by o 70%. Nowe 5D ma obecnie najprawdopodobniej lepszy obrazek niż 1Ds. Gdyby dali taki sam AF to nikt by nie kupił jedynki - to proste i niestety niekorzystne dla użytkowników semi pro / pre pro.

Poza tym wszędzie jest napisane że jest to AF lepszy od tego w 50D. Jeśli producent tak pisze, to chyba wie co skonstruował. Testy ,które mam nadzieję niedługo się ukażą, to potwierdzą lub nie i wówczas sensowna będzie dyskusja na ten temat, teraz więc nie ma co biadolić.
Jeśli chodzi o AF to niedocenianą funkcją jest AF micro adjustment. Poczytajcie zagraniczne fora jak ludzie wymieniają się informacjami jakie mają korekty do poszczególnych obiektywów - piszą to użytkownicy 1D mIII które to ma już tą funkcję. Każdy ma prawie inną wartość. Powiedzmy Canon EF 50 1.4 ma raz korektę -5 a u innego użytkownika +15. Wprowadzenie możliwości tej korekty to duży krok na przód i pewnie to poprawi w dużym stopniu zadowolenie z układów AF.

Pozycjonowanie sprzętu to nic nadzwyczajnego. Nikon robi dokładnie to samo więc nie miejmy aż takich pretensji do Canona. D700 robi mimo wszystko gorsze zdjęcia niż D3, a ma tą samą matrycę co D3 (lub prawie tą samą). Ma też problemy z White Balance (potrafi zrobić serię zdjęć tego samego ujęcia gdzie każde ma inny White Balnce), badingiem czego wyższy model jest pozbawiony.

albo za 3 lata dadzą rejestrowanie hologramów, a AF na tym samym poziomie ...

gdyby nałożono na to pokrycie pół AF z D300 to by dopiero było co oglądać (skoro sa pokazane pola z 40D, to dlaczego nie D300?)
Marzę o czymś takim na FF, oczywiście z bocznymi krzyżowymi.

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD300/Images/af_area51.gif)

Wiem, że nie wiele to zmienia w kwestii rozstawu punktów, ale w Canonie 5D brakuje 6 punktów pomocniczych.;)
Obrazek nie wyglądał by już aż tak dramatycznie.

MMM
23-09-2008, 22:16
Jeśli chodzi o AF to niedocenianą funkcją jest AF micro adjustment. Poczytajcie zagraniczne fora jak ludzie wymieniają się informacjami jakie mają korekty do poszczególnych obiektywów - piszą to użytkownicy 1D mIII które to ma już tą funkcję. Każdy ma prawie inną wartość. Powiedzmy Canon EF 50 1.4 ma raz korektę -5 a u innego użytkownika +15. Wprowadzenie możliwości tej korekty to duży krok na przód i pewnie to poprawi w dużym stopniu zadowolenie z układów AF.
Wg mnie bardzo należy docenić tą funkcję, tylko czemu jej nie ma od dawna w oprogramowaniu wszystkich aparatów? Canon próbuje zrobić z tego jakiś ficzer a to że trzeba kalibrować to przecież ich wina bo nie potrafią tego zrobić w fabryce. To zresztą jedna z wielu rzeczy wkurzających w polityce tej firmy, kompletne olewanie posiadaczy starszych modeli. Dla Canona jesteśmy klientami do momentu zakupu, potem mają nas gdzieś. O jakości kalibracji w serwisie wiele już napisano więc nie będę rozwijał tematu :-)

Kubaman
23-09-2008, 22:19
Hmm,dla mnie zakres czułości w 1Ds mIII jest identyczny jak w 5d.Pieniądze oczywiście duże ale nie irracjonalne na pewno. :) .Pozdrawiam.

1Ds3 ma czułości natywne: 100-1600 i rozszerzone 50 i 3200
5D2 ma czułości natywne: 100-6400 i rozszerzone 50, 12800 i 25600

Do tego należy dodać wycenianą na minimum 1EV (Juza) różnice w szumach na wysokich ISO.

P.S> OK, mam nadzieję, że nie wycinasz zdania z kontekstu 20 zdań, tylko po to aby mnie łapać na skrótach myślowych. To byłoby raczej jałowe.

wojkij
23-09-2008, 22:38
http://www.ceneo.pl/1819391

Kocham europejskie cla i vaty...

arturs
23-09-2008, 22:44

Ale Marku tu chyba piszesz o "starym" 5D a Kuba (i Juza u siebie) o nowym...
Pozdrowienia

P.S. Widzę na żółtym forum że poczyniłeś pewne zmiany w sprzęcie ;) - do Krakowa się nie wybierasz ;) - każę żonie popatrzeć na DS'a :mrgreen: w sandomierzu popatrzyła w Twoją piątkę z 35L i nie oponowała przy zakupie tych sprzętów a wręcz namawiała ;)

Kolekcjoner
23-09-2008, 23:06
A bo "forumowcy" lubią sobie coś ponazywać ;):D. A to co napisałeś wyżej to oczywista oczywistość, która BTW nie stoi w sprzeczności z tezą, że 5D to entry level FF :lol:.

Też bym wolał aby AF był jak z jedynki lub chociaż tak ze 20 punktów zamiast 9 i więcej krzyżowych. Gdyby tak zrobił, to moim zdaniem sprzedaż 1Ds spadła by o 70%. 5D ma obecnie najprawdopodobniej lepszy obrazek niż 1Ds. Gdyby dali taki sam AF to nikt by nie kupił jedynki - to proste i niestety niekorzystne dla użytkowników semi pro / pre pro.
Nikon robi dokładnie to samo. D700 robi mimo wszystko gorsze zdjęcia niż D3, a ma tą samą matrycę co D3 (lub prawie tą samą). Ma też problemy z White Balance (potrafi zrobić serię zdjęć tego samego ujęcia gdzie każde ma inny White Balnce), badingiem czego wyższy model jest pozbawiony.

Nikon robi coś jednak innego. D700 w kilku sprawach ustępuje D3 (ale niewiele). Co do jakości obrazowania to nie bardzo wiadomo jednoznacznie który lepszy. Do tego cena D3 jest dużo dużo niższa niż Ds-a. I też (co może nawet ważniejsze) różnica cen (w sensie wartości) D700/D3 nie jest tak duża. A wynik taki, że d700 tytanem sprzedaży nie jest. Dwie różne firmy dwie strategie. Każdy wybiera co mu pasuje. Natomiast będąc na miejscu ksiegowych Canona słuchałbym własnych marketingowców niż patrzył po bokach, bo wyniki sprzedaży i zarobki firmy mówią same za siebie.

myst
23-09-2008, 23:10
Nie wiem jak Wam, ale mnie osobiście odeszła trochę wcześniejsza ochota na Ds'a. Troche dziwna sytuacja: chciałbym zmienić 40D na body dające ładniejszy obrazek, ale kupując 5DII prawdopodobnie cofnę się o generację w AF, a kupując Ds'a zapłacę 10k(albo lepiej) za tego właśnie AF i kilka uszczelek i w efekcie niższe używalne ISO niż w 5DII...
Dla mnie dziwna sytuacja;)
Z drugiej strony przeglądam fotki z zeszłej soboty i jadąc w 'servo' na środkowym w 5D, i zapiętym 24@1.4 mam 70% trafionych fot w tańcu. jeśli w dodatku będzie z czego przyciąć (21Mpix w 5DII) to chyba problem częściowo z głowy, choć nadal mam wątpliwości czy upgrade 85/1.8 do 85L nie będzie porażką z powodu AF nowej piątki?? Czas i testy userów z jasnymi stałkami pokażą (liczę na Ciebie Jarek ;) ) jak to wszytko wygląda w praniu, ale parafrazując Cześka: 'dziwny jest ten ... Canon'

janmar
23-09-2008, 23:29
1Ds3 ma czułości natywne: 100-1600 i rozszerzone 50 i 3200
5D2 ma czułości natywne: 100-6400 i rozszerzone 50, 12800 i 25600

Do tego należy dodać wycenianą na minimum 1EV (Juza) różnice w szumach na wysokich ISO.

P.S> OK, mam nadzieję, że nie wycinasz zdania z kontekstu 20 zdań, tylko po to aby mnie łapać na skrótach myślowych. To byłoby raczej jałowe.

Spoko.Piszę nie po to żeby wywoływać spory.Ty mam nadzieję też.:) W poście którego część zacytowałem piszesz o 5d anie o 5d MKII.Zdania wycinam żeby ...No przeciez wiesz chyba dlaczego skracamy cytaty?Pozdrawiam.

pan.kolega
23-09-2008, 23:33
Nie wiem jak Wam, ale mnie osobiście odeszła trochę wcześniejsza ochota na Ds'a. Troche dziwna sytuacja: chciałbym zmienić 40D na body dające ładniejszy obrazek, ale kupując 5DII prawdopodobnie cofnę się o generację w AF, a kupując Ds'a zapłacę 10k(albo lepiej) za tego właśnie AF i kilka uszczelek i w efekcie niższe używalne ISO niż w 5DII...
Dla mnie dziwna sytuacja;)

To nie jest dziwne, to jest zwykly (ziew) marketing. Po prostu teraz trzeba miec jedno i drugie. Fotograf, ktory lata (samolotami) z walizka zawierajaca rzadek z pol tuzina Markow, teraz dolozy druga walizke z piatkami. Skonczyl sie krotki okres czasu kiedy za jedno $ 8k mozna bylo miec najlepsza puszke FF we wszechswiecie. Nikonista ma mniejszy problem (chwilowo), bo D3 daje mu wszystko (oprocz filmikow). :wink:

Kolekcjoner
24-09-2008, 00:15
BTW: Dopiero teraz mogłem oglądnąć ten filmik Laforeta (mam wolne łącze). Robi niesamowite wrażenie. Gość oczywiście wie co robi i wie jak zrobić ale narzędzie też okazuje się całkem zacne ;).

Jak napisał Akustyk na FN - Facet zrobił niesamowitą robotę marketingową dla Canona i Canon powinien mu niezły worek ELek zafundować. Podejrzewam, że współczynnik "must have" dla tego aparatu po tym filmiku wzrósł wielokrotnie na całym świecie.

Nolla
24-09-2008, 06:23
Jak napisał Akustyk na FN - Facet zrobił niesamowitą robotę marketingową dla Canona i Canon powinien mu niezły worek ELek zafundować. Podejrzewam, że współczynnik "must have" dla tego aparatu po tym filmiku wzrósł wielokrotnie na całym świecie.

Moim zdaniem Vincent Laforent zrobił przede wszystkim sobie bardzo dobra reklamę, wykorzystująć tak gorący temat jakim jest teraz 5D mkII i pokazując że stać go na np helikopter i masę gadżetów nabijając sobie tym masę potencjalnych klientów, a wór eLek to sobie ten pan może zapewne sprawić za swoja stawkę dzienną, ze zleceń jakie dostaje
nie umniejsza to jednak faktu że byłam pod wielkim wrażenie po obejrzeniu BEHIND THE SCENES VIDEO (http://vincentlaforet.smugmug.com/gallery/6021407_xEg87/1/#378608891_Jd2CT-A-LB)

Nolla.

akustyk
24-09-2008, 08:07
Moim zdaniem Vincent Laforent zrobił przede wszystkim sobie bardzo dobra reklamę, wykorzystująć tak gorący temat jakim jest teraz 5D mkII i pokazując że stać go na np helikopter i masę gadżetów nabijając sobie tym masę potencjalnych klientów, a wór eLek to sobie ten pan może zapewne sprawić za swoja stawkę dzienną
tez mi sie tak wydaje i ze facet swietnie skalkulowal ten pomysl. ale, bylo nie bylo, jestem pod wielkim wrazeniem jego wizji i dostrzezenia takiej okazji. bo to co pokazal to jest inny wymiar niz to co znamy. mysle, ze to wideo opuszcza szczeke przede wszystkim zdeklarowanym fotografom, ktorzy nigdy wideo nie krecili i zreszta najpewniej tego nie beda robic (bo na pewym etapie zmiana przyzwyczajen jest trudna ;) ). niemniej maja okazje zobaczyc w praktyce potege tego medium a to robi wrazenie.
na filmowcach mysle, ze mniejsze, chyba ze pod wzgledem ceny tej "kamery" ;)

tom517
24-09-2008, 10:12
Filmik z jednej strony powala, ale widac tez w ujeciu z helikoptera jak cala prawa strona drży

michal_sokolowski
24-09-2008, 10:25
Może na początek tyle:

http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=69&id=1197

8,5 tys.
cena dla ludzi uważam.
kupuję go.
ma ktoś pożyczyć 5 tysiaczków ?

wain
24-09-2008, 10:33
8,5 tys.
cena dla ludzi uważam.
kupuję go.
ma ktoś pożyczyć 5 tysiaczków ?

W podanym kilka postow wyzej linku do ceneo jest cena 7800. Jesli cena spadnie do 6000-6500 to ten aparat bedzie szedl jak cieple buleczki..

MMM
24-09-2008, 10:34
8,5 tys.
cena dla ludzi uważam.
A ja się zastanawiam za co taka kasa? D700 można w PL kupić za 6500zł, a to aparat praktycznie pod każdym względem lepszy. Różnica w ilości megapikseli jak dla mnie zupełnie pomijalna, a cała reszta na korzyść Nikona.
Nie rozumiem strategii marketingowej Canona. Z jednej strony daje się ficzery dla amatorów takie jak filmy, detekcja twarzy czy prymitywny autofokus, a z drugiej strony jak dla amatorów cenę zaporową.

dzik
24-09-2008, 10:42
A ja się zastanawiam za co taka kasa? D700 można w PL kupić za 6500zł, a to aparat praktycznie pod każdym względem lepszy. Różnica w ilości megapikseli jak dla mnie zupełnie pomijalna, a cała reszta na korzyść Nikona.

W takim wypadku wszyscy kupia Nikona i beda szczesliwi.

Kolaj
24-09-2008, 10:42
Nie rozumiem strategii marketingowej Canona. Z jednej strony daje się ficzery dla amatorów takie jak filmy, detekcja twarzy czy prymitywny autofokus, a z drugiej strony jak dla amatorów cenę zaporową.Jesli cena faktycznie okaże się zaporowa, to ją rynek szybko zweryfikuje.

BuRton
24-09-2008, 10:44
W podanym kilka postow wyzej linku do ceneo jest cena 7800. Jesli cena spadnie do 6000-6500 to ten aparat bedzie szedl jak cieple buleczki..

W "ceneo" jest jeszcze dostawa GRATIS ! 7800 na starcie nieźle. Cena pójdzie szybko na dół .
Co do D700 - ciekawe dlaczego tak słabiutko się sprzedaje, pomimo tego, że jest niby pod każdym względem lepszy od 5 mark II ? :-D

josif
24-09-2008, 10:46
MMM nie doceniasz kieszeni amatorów.

mjastrzebski
24-09-2008, 10:47
Nie rozumiem strategii marketingowej Canona. Z jednej strony daje się ficzery dla amatorów takie jak filmy, detekcja twarzy czy prymitywny autofokus, a z drugiej strony jak dla amatorów cenę zaporową.

Strategia marketingowa Canona jest prosta jak konstrukcja cepa. Jak w tym systemie wszystkie kluczowe elementy chcesz miec na najwyzszym poziomie, czyli AF, szybkosc, jakosc obrazowania, ilosc pikseli, itd, to musisz se kupic wiecej niz jedno body, czyli zaplacic Cwanonowi wiecej niz raz :-). Dla firmy ktora ma zarabiac, to to jest dibra strategia.

W swiete tego, 5D mkII nie jest amatoriskim body, bo ma prawdobodobnie najlepsza jakkosc obrazowania i szumy, bo coniektorzy sugeruja ze jest ciut lepiej nawet niz w smarku. Jakby nowa 5-tka miala przywoity 9-krzyzowy AF, to pewnie z polowa potencjalnych klientow smarka, by wziela tylko taka piatke, bo by im w zupelnosci wystarczyla.

U nikona D3 i D700 to apraty ktore sa niezwykle podobne. I oba kupi tylko bogaty profi, ktory musi miec backup, albo potrzebuje 2-go body bo nie ma czasu/mozliwosci zmieniac szkla np.

Marcin

MMM
24-09-2008, 10:57
W swiete tego, 5D mkII nie jest amatoriskim body, bo ma prawdobodobnie najlepsza jakkosc obrazowania i szumy, bo coniektorzy sugeruja ze jest ciut lepiej nawet niz w smarku. Jakby nowa 5-tka miala przywoity 9-krzyzowy AF, to pewnie z polowa potencjalnych klientow smarka, by wziela tylko taka piatke, bo by im w zupelnosci wystarczyla.
No i tu jest właśnie brak konsekwencji. Jak już chcieli zrobić korpus niekonkurujący z 1Ds to mogli dać tylko ulepszoną matrycę 12mpix i wtedy spokojnie AF lepszy niż w starej 5. Kto chciałby większej rozdzielczości to i tak kupiłby Dsa. A tak z 5D2 wyszło jakieś dziwne qui pro quo, rozdzielczość do wielkoformatowych wydruków a do tego zabawki dla lamerów w jednym.

wojkij
24-09-2008, 10:59
Tak w sumie to jest jakas roznica poza 1fps i o 10% mniejszym wizjerem? Bo tak patrze w specyfikacje i nie widze. A za jedno d3 mozna kupic dwie d700 - dziwny ten nikon ;)

mjastrzebski
24-09-2008, 11:04
Tak w sumie to jest jakas roznica poza 1fps i o 10% mniejszym wizjerem? Bo tak patrze w specyfikacje i nie widze. A za jedno d3 mozna kupic dwie d700 - dziwny ten nikon ;)

Brak grip'a wbudowanego. Nie kazdy chce/potrzebuje 1.5kg kloca z wbudowanym gripem.

Co nie zmienia faktu, ze roznica miedzy kiepskim (5D) a swietnym AF (1Ds) jest jakby bardziej znaczaca niz miedzy gripem (D3) a jego brakiem (D700). IMHO.

Marcin

No i tu jest właśnie brak konsekwencji. Jak już chcieli zrobić korpus niekonkurujący z 1Ds to mogli dać tylko ulepszoną matrycę 12mpix i wtedy spokojnie AF lepszy niż w starej 5. Kto chciałby większej rozdzielczości to i tak kupiłby Dsa. A tak z 5D2 wyszło jakieś dziwne qui pro quo, rozdzielczość do wielkoformatowych wydruków a do tego zabawki dla lamerów w jednym.

Przy 12mln i znczaco lepszym AF by sie okazalo, ze toto bardziej konkuruje z 1D reporterskim dla odmiany. Po za tym jeden uzyszkodnik 5-tki by chcial miec wiecej piskeli/detali a inny lepszy AF. Obu naraz bez 3D sie nie da dogodzic. Tobie ewidentnie bardziej by sie przydal AF (mi osobiscie tyz)

Zeby zrobic 5De niezagrazajce 1Ds i 1D jednoczesnie, trzeba bylo piatke z czegos istotnego wykastrowac, co by drastycznie odroznialo ja od obu 1-dynek (i zmuszalo do podojnego zakupu przy okazji).

W zalozeniach najwieksza zaleta lub przeznaczeniem 1D jest szybkosc i AF. Wiec tego 5-tka miec nie moze i faktycznie nie ma.
Projektowa zaleta/przeznaczeniem 1Ds jest rozdzielczosc i AF. Zrezygnowano z AF.
Tajemnicza Canona jest dlaczego zrezygnowano z AF a nie wysokiej rozdzielczosci. Choc wydaje sie to logiczne, bo to zawsze byl aparat (w zalozeniach Canona) ladszafciarsko-studyjny, gdzie raczej potrzebna rozdzielczosc a nie AF.
IMHO.

Caly ten bajzel z pozycjonowaniem aparatow byl jest i bedzie. Bo to ewidentnie Canonowi na reke jest z jakis pokretnych marketingowo-ksiegowych powodow. Przeciez nie bylo by problemem dla Canona zrobic 3-4 body FF, z ktorych kazde nastepne by bylo:
- drozsze
- szybsze (kl/s)
- mialo wiecej pikseli
- mialo lepsze uszczelnienia
- mialo wiekszy wizjer
- sprawniejszy AF z wieksza iloscia punktow i w wiekszym kryciem kadru
- i garscia innych bajerow, iloscia przyciskow, CF-ow, itd, itp.

Wszystko by byl jasne i proste. Ale obawiam sie ze jeszcze dluuuugo nie bedzie.

Marcin

Rob
24-09-2008, 11:54
Moim zdaniem Vincent Laforent zrobił przede wszystkim sobie bardzo dobra reklamę, wykorzystująć tak gorący temat jakim jest teraz 5D mkII i pokazując że stać go na np helikopter i masę gadżetów nabijając sobie tym masę potencjalnych klientów, a wór eLek to sobie ten pan może zapewne sprawić za swoja stawkę dzienną, ze zleceń jakie dostaje
nie umniejsza to jednak faktu że byłam pod wielkim wrażenie po obejrzeniu BEHIND THE SCENES VIDEO (http://vincentlaforet.smugmug.com/gallery/6021407_xEg87/1/#378608891_Jd2CT-A-LB)

Nolla.

Film rzeczywiście robi wrażenie, ale nie oszukujmy się, nie każdy fotoamator jest w tanie osiągnąć (choćby) zbliżone efekty, dlatego proponuję zejść na ziemię. Powody:
1. Szkła z najwyższej półki - same "L-ki".
2. Praktycznie wszystkie ujęcia kręcone z solidnych statywów. Już widzę tych amatorów dźwigających ze sobą wszędzie statyw :mrgreen: Widziałem gdzieś filmy robione 5D mk ii "z ręki". Drgania w praktyce są na tyle duże, że dyskwalifikują takie nagranie.
3. Niemal każda scena była doświetlana sztucznie (stąd ładnie doświetlone plany), co wiąże się z dodatkowym sprzętem i ekipą! Kogo na to stać? Zresztą przypominam, że nie mówimy o filmowcach, tylko amatorach fotografii.
Dochodzą jeszcze oczywiście zdolności (w tym autopromocyjne) i wyobraźnia twórcy tego "dzieła" :-D

MMM
24-09-2008, 12:00
Przy 12mln i znczaco lepszym AF by sie okazalo, ze toto bardziej konkuruje z 1D reporterskim dla odmiany.
Nic by nie konkurowało bo aparat miałby 3.9fps albo tyle samo co stary 5D i do zawodowej reporterki to trochę mało.

Film rzeczywiście robi wrażenie, ale nie oszukujmy się, nie każdy fotoamator jest w tanie osiągnąć (choćby) zbliżone efekty, dlatego proponuję zejść na ziemię.
Pisałem już o tym że takich fot jak stopklatki z tego filmu tu większość nie zrobi, ale niektórzy w wyobraźni unoszą się helikopterami nad ziemię i robią filmy o jakości kinowej i dla HBO :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Czeka nas zalew wspaniałych filmików o super jakości HD o treści "moje bobo", "fafik / fred / reksio", "zza szyby mojego samochodu" etc.

Richie
24-09-2008, 12:30
Czeka nas zalew wspaniałych filmików o super jakości HD o treści "moje bobo", "fafik / fred / reksio", "zza szyby mojego samochodu" etc.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

dr11
24-09-2008, 12:52
Chyba sie przyda nowy watek dla uzytkownikow 5D mk II. 'Canon 5D mk II - najlepsze filmy', ewentualnie duble watkow o najlepszych zdjeciach z obiektywow - tyle, ze 'najlepsze filmy' :D

rauf
24-09-2008, 12:58
BTW: Dopiero teraz mogłem oglądnąć ten filmik Laforeta (mam wolne łącze). Robi niesamowite wrażenie. Gość oczywiście wie co robi i wie jak zrobić ale narzędzie też okazuje się całkem zacne ;).

Skąd w ogóle pomysł, że przy organizacji jaką widać na backstage'u to samowolka Vincenta?
Helikopter, asystenci, modele?? Toż to na kilometr pachnie sponsorem...Canon zauważył, że wszyscy jadą na podstawowe i najważniejsze dla fotografów funkcjonalności, więc podstawił sprzęt, budżet i dał 72h zrzeszonemu we wspólnocie Laforetowi...:mrgreen:

Zresztą, jako osoba która od dawna ma do video inną zabawkę nie mogę już po prostu czytać tego piania z zachwytu na tym wodotryskiem. Bo dokładnie wodotryskiem to jest.

Cały filmik jest niesłychanie manieryczny. Wszystko na minimalnym DOFie, najlepiej z źródłami światła na drugim planie żeby się ładnie zbokehowało. Gdy tylko nie dało się położyć puszki na poduszce albo dokręcić statywem widać, że stabilizacji potwornie brak /szczególnie szerokie kąty bez ISa/.
Audio chyba nie jest z tego wbudowanego mono? :mrgreen:
Ciekawe jak wygląda to body z Rode zewnętrznym, żeby coś było słychać, poza trzeszczeniem korpusu i macaniem...;-)
Więc cały dźwięk to nawet nie posty a muzyka...
Widać też typową przypadłość niekamer do ustawiania naświetlenia schodkowo /zjazd z iglicy Empire St.B. na światła poniżej/ gdzieś w połowie filmiku.

Nagrywanie filmików mam w małym Ricohu. Z obudową podwodną używam tego czasem na nagywania zjazdów dzieci ze zjeżdżalni albo snurkowania. I tylko do tego. /oczywiście to nie HD, tylko 640x480/.
Jak chce się cokolwiek na serio nakręcić to trzeba mieć kamerę z dobrą stabilizacją, funkcjonalnością pełnego manuala do ambitniejszych ujęć, zewnętrznym mikrofonem i w wielu sytuacjach źródłem oświetlenia. Wie to zapewne wielu z ślubnych którzy spotykają artystów wideofilmowców przy robocie 8-)

Żeby już zrzucić z siebie tą zazdrość, że nie mam tego 5D2 i nie robię takich fajnych nocnych kadrów, dodam, że zakładanie okularów po zmierzchu jest co najmniej dziwne a lejący się po wyjściu z auta pot świadczy, że chyba z klimą coś było nie tak...

Frame rate na poziomie 30 kl/s różni się od 24 tym że wygląda mniej filmowo a bardziej wideowo. Do pewnej granicy obniżanie ilości klatek daje właśnie efekt zbliżony do profi kamer a poniżej robi się już mocne strobo.

I dalej upieram się, że nie widzę powodu żeby przesiadać się z 5D na 5D2. Aparat mam mało różniący się od następcy a Panasa NV GS400 jeszcze długo nic nie przebije pod wzdlędem jakości /szczególnie do ceny8) /

Peace i jedźmy już może znowu na AF, brak ruchomego LCD /co za sens LV bez tego??/, autoISO sprzed lat itd...

Wideo jest fajne w kamerach, tak samo jak diesel jest super ale w autobusach i ciężarówkach, nie?;)

KvM
24-09-2008, 13:03
Wideo jest fajne w kamerach, tak samo jak diesel jest super ale w autobusach i ciężarówkach, nie?;)

Ciężko się nie zgodzić, porównanie bardzo trafione. A jednak mam diesla w aucie osobowym i chciałbym mieć filmy w lustrzance... O ile to pierwsze wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami, o tyle to drugie to bajer który jest gratis, a może się przydać. A nóż widelec człowiek się wciągnie w nowe hobby?

wain
24-09-2008, 13:45
(...) więc podstawił sprzęt, budżet i dał 72h zrzeszonemu we wspólnocie Laforetowi...:mrgreen: (...)

Laforet dostal puszke(przedpremierowo) ale nie dali mu zadnego budzetu, zastrzegli jednak ze jesli z tego cos sensownego sie urodzi to maja prawo wykorzystac w kampanii reklamowej 5dII. Tak przynajmniej opisal sytuacje na swoim blugu. Calosc 3 dniowego projektu wyniosla chyba 5000$( o ile czegos nie pomylilem).

rauf
24-09-2008, 14:00
Calosc 3 dniowego projektu wyniosla chyba 5000$( o ile czegos nie pomylilem).

Myślisz, że uwinęli się z czopterem w jeden wieczór?
Bo inaczej na przysłowiowe waciki by nie starczyło...zobacz cennik :shock: (http://www.heliny.com/services/tours)

zanussi
24-09-2008, 14:19
Nieźle. Godzina lotu Wilgą nad Bielskiem-Białą to skromne 900 zł. Mogą Ci nawet drzwi zdjąć coby lepiej było widać i fotografować :D

LFB
24-09-2008, 14:28
Rodacy ;) mam pytanie. Jak to jest z tym AF w 5D, siedze na forum juz dosyc dlugo, czytam sporo, i pamietam jak dzis ze w momencie premiery wszyscy byli absolutnie zadowoleni za AFa w 5D. Malo tego wiem ze wielu profesjonalnych fotografow slubnych z naszego forum (np. Kalina i Jarek) uzywaja tych body wraz z jasnymi stalkami, a zatem fotografuja czesto z mala GO w kiepskich warunkach oswietleniowych i chwalili te aparaty. Nikt wczesniej, to jest przed premiera 5D mkII nie skarzyl sie na fatalny AF w 5D, a teraz nagle zrobil sie taki fatalny? Jak to jest w koncu z tym 5D? Czy jego AF jest gorszy niz np w 40D? Jesli tak to ile gorszy i czy to znaczy ze na prawde jest z nim zle?

mate00sh
24-09-2008, 14:42
5D 'odziedziczyło' AF z 20D trzy lata temu. Od tego czasu układ ten trochę ewoluował. Obecnie dwucyfrowe korpusy (40D, 50D) mają wszystkie punkty krzyżowe, co zdecydowanie poprawia komfort pracy. Wszyscy spodziewali się, że nowa piątka będzie miała taki układ, a dostała trzyletnią konstrukcję. I o to cała afera.

himi
24-09-2008, 14:48
900 pln za godzinę? To cena na cały kraj? Zastanawiam się, bo miałem raz pytanie o cenę zdjęc lotnicznych, sądziłem, że koszt jest niższy. Godzina to pewnie minimum.

mate00sh
24-09-2008, 14:49
Czy jego AF jest gorszy niz np w 40D? Jesli tak to ile gorszy i czy to znaczy ze na prawde jest z nim zle?

9 krzyżowych punktów kontra 1 krzyzowy i 8 liniowych skupionych ciasno w srodku kadru.

O ile jest gorszy - trudno powiedzieć, 5D nie używałem, mam za to 10D i 40D. W 10D boczne punkty bardzo często nie łapały, dlatego wyrobiłem nawyk przekadrowywania (co nie jest dobre przy jasnych szkłach z małą GO). W 40D boczne punkty są jak najbardziej działające. Nie tylko dla mnie ogromnym zaskczeniem było to, że Canon nie zastosował tego w 5DII. Jedynym wyjaśnieniem jest chyba chęć upchania jeszcze jednego aparatu w tym segmencie (3D), ale coraz mniej na to wskazuje.

Kubaman
24-09-2008, 15:05
Nikt wczesniej, to jest przed premiera 5D mkII nie skarzyl sie na fatalny AF w 5D, a teraz nagle zrobil sie taki fatalny?
nie wiem jak Kalina i Jarek, ale Adam Trzcionka odkąd tylko sobie kupił 5D truje mi codziennie o tym, że ***..e tym aparatem i kupi Nikona :idea:, bo AF jest bardzo słaby. Po pierwsze boczne są bezwartościowe, po drugie nie ma powtarzalności, po trzecie brakuje sensownie rozstawionych punktów. Zmagałem się z habakukiem walecznie doradzając czekanie na poprawiony AF w następcy 5D. No i teraz mi głupio.

michal_sokolowski
24-09-2008, 15:10
Skąd w ogóle pomysł, że przy organizacji jaką widać na backstage'u to samowolka Vincenta?

<ciach...> - tniemy cytaty

a wiesz już jak to będzie z ekspozycją w trybie VIDEO ? Jak się będzie ustawiać ?
Bo ostrość to wiem, że AF albo Manual.
stabilizacja ? Canon ma stabilizację w obiektywach.... więc chyba to nie jest problem.
jak ktoś ma sporo dobrej optyki canona to ta nowa piątka może być ciekawą rzeczą - żeby się zainteresować filmem.
Znajdź alternatywę w tej cenie z optyką ???
Za 8 tys. masz przyzwoity aparat i kamerę do zabawy produkującej zaj....... obraz.

jeśli chodzi o liczbę tych klatek i bardziej kinowy wygląd to chyba nikt nie oczekuje od tej nowej piątki parametrów taśmy filmowej i jakości z kamery za kilka milionów zł. To nie ta bajka.

Weź też pod uwagę zachowanie się tej nowej "kamery" 5d II przy słabym świetle i wyższym ISO... to chyba jest jednak godne zainteresowania ?

Czym nagrasz taki obraz za 8 tys. ? Powiedz, może sobie kupię.

Richie
24-09-2008, 15:10
Zmagałem się z habakukiem walecznie doradzając czekanie na poprawiony AF w następcy 5D. No i teraz mi głupio.

W D700 wg Adama AF lepszy choć nie idealny...opisywał kiedyś ze po przejrzeniu zdjęć z tego śluby na którym używał D700 sporo fot było nie trafionych. Po drugie obrazek z 5D chyba bardziej mu ''leżał'' choć to już subiektywne odczucia są.

Kubaman
24-09-2008, 15:16
powinien się sam wypowiedzieć, ale powiem że Adam twierdzi, że AF w D700 jest sporo lepszy od tego w jedynkach. To by było tyle w tej kwestii.

Obrazek nie stanowił przedmiotu pytania na które odpowiadałem.

I tak przy okazji. Robiliśmy razem takie proste porównania w warunkach domowych. AF w 40D nie dość że sporo szybszy od tego ze starej piątki, to działał sprawnie w sytuacjach gdy piąteczka definitywnie odmawiała współpracy. I to równo na wszystkich punktach, gdy w 5d o bocznych w ogóle nie było mowy w takich warunkach. Szkła F1.4 i F1.2

michal_sokolowski
24-09-2008, 15:22
nie wiem jak Kalina i Jarek, ale Adam Trzcionka odkąd tylko sobie kupił 5D truje mi codziennie o tym, że ***..e tym aparatem i kupi Nikona :idea:, bo AF jest bardzo słaby. Po pierwsze boczne są bezwartościowe, po drugie nie ma powtarzalności, po trzecie brakuje sensownie rozstawionych punktów. Zmagałem się z habakukiem walecznie doradzając czekanie na poprawiony AF w następcy 5D. No i teraz mi głupio.

czy w starej 5D ten środkowy jest taki słaby ?
Ja mam 350D i środkowy z jasnym szkłem USM jak się wie jak robić działa w miarę sprawnie - jeśli w starej piątce ten środkowy działa lepiej niż w 350D (a z tego co czytałem na forum działa lepiej) to chyba nie jest tak źle ?

w nowej piątce środkowy ma być czulszy z obiektywem 2.8 lub jaśniejszym.
rozumiem, że to jest ulepszenie w stosunku do sterej piątki ?

chyba trzeba się pogodzić z faktem tego AF w nowej piątce.
Myślę że ten AF będzie OK do wszystkiego oprócz przyrody (ptaki) i sportu.

dr11
24-09-2008, 15:31
W 5D, krzyzowy jest normalnej precyzji, takich jest 9 w 40D. Dla szkiel f<2.8 w piatce jest jeden punkt po srodku, liniowy. W 40D jest jeden punkt po srodku, krzyzowy po skosie.
W weekend testowalem servo w 40D. Wyscigi gokartow. Uzywalem wszystkich punktow wybieranych joyem. 100-400L. Ok. 10% fot nie trafilo. Nie wiem jak na bocznych by sie 5D zachowywal w servo, nie odwazylem sie sprobowac ;)

EDIT:

5D mk II

źródło (http://img152.imageshack.us/img152/1260/5dmk2wr0.jpg)

40D

źródło (http://img377.imageshack.us/img377/8272/eos40dic8.jpg)

mate00sh
24-09-2008, 15:31
w nowej piątce środkowy ma być czulszy z obiektywem 2.8 lub jaśniejszym. rozumiem, że to jest ulepszenie w stosunku do sterej piątki ?

Jest taki sam.

himi
24-09-2008, 15:49
Servo w 40d nie jest idealne. ale być nie może, po to są jedynki. Ja niestety na servo pracuję dużo więc w 40d to jest mankament dla mnie. Środkowy punkt 5d mkI jest bardzo spoko. Czuły, precyzyjny. nie ma co demonizować. Ale już pozostałe, a zwłaszcza na servo, uhhhh, nyndza.

LFB
24-09-2008, 16:00
Servo w 40d nie jest idealne. ale być nie może, po to są jedynki. Ja niestety na servo pracuję dużo więc w 40d to jest mankament dla mnie. Środkowy punkt 5d mkI jest bardzo spoko. Czuły, precyzyjny. nie ma co demonizować. Ale już pozostałe, a zwłaszcza na servo, uhhhh, nyndza.

Servo w jedynkach tez nie jest idealne, zobacz na testy optyczne.pl AF z Nikona D700 wydal lepiej niz w 1D Mk III.
Jesli chodzi o 350D to tez posiadam i jak dla mnie AF w tym aparacie nadaje sie do uzywania jedynie z obiektywami z tego samego segmentu. Czyli ciemne spacerzoomy jak np Kit czy 17-85. Zapinalem pod moje body 50 II F1.8, F1.4 oraz Tamrona 17-50 i na malych glebiach jest tragicznie, jesli mamy w 50% naprawde trafionych zdjec to jest bardzo dobrze i mozna otwierac szampana.
Z tymi samymi obiektywami robilem tez sporo zdjec 30D i tu juz bylo lepiej ale nadal nie idealnie, problem w tym ze Canon nie oferuje obecnie aparatu w ktorym bylo by idealnie. Nikon przez wiele lat odstawal matrycami wiec udoskonalal wszystko inne co sie da w koncu z matrycami nadgonili i teraz maja swietne aparaty. Canon wydaje mi sie ze swoich klientow traktuje ostatnio troche nie powaznie, mam nadzieje ze to co oferuje Nikon odbierze mu troche klietow i ze w koncu i w naszym obozie ktos zacznie traktowac uzytkownikow serio.

Robert_Ploch
24-09-2008, 16:08
tak troche z innej beczki, ale wciaz w temacie: czy ostatnio na forum pojawil sie Corwin z jakims sprostowaniem na temat 2 nowych puszek FF? ostatni jego post wyrazil zdziwnie z 5DII i stwierdzil, ze czyms nnym robil fotki w Lazienkach... czy zostal karnie oddelegowany do dzialu kalkulatorow o odcieto mu dostep do Sieci :)

michal_sokolowski
24-09-2008, 16:27
no i nie wiadomo co kupić - nową piątkę czy Ds II dobrą używkę.

MMM
24-09-2008, 16:41
czy w starej 5D ten środkowy jest taki słaby ?
Ja mam 350D i środkowy z jasnym szkłem USM jak się wie jak robić działa w miarę sprawnie - jeśli w starej piątce ten środkowy działa lepiej niż w 350D (a z tego co czytałem na forum działa lepiej) to chyba nie jest tak źle ?

w nowej piątce środkowy ma być czulszy z obiektywem 2.8 lub jaśniejszym.
rozumiem, że to jest ulepszenie w stosunku do sterej piątki ?
Nie, to nie jest ulepszenie, w starym 5D środkowy punkt ma większą precyzję na pionowe kontrasty jeśli jest obiektyw ze światłem f/2.8 lub lepszym.
AF 350D to jakaś makabra w porównaniu do 5D. Sprawność AF w 5D jest tak pomiędzy 30D a 40D.

SinLight
24-09-2008, 16:41
tak troche z innej beczki, ale wciaz w temacie: czy ostatnio na forum pojawil sie Corwin z jakims sprostowaniem na temat 2 nowych puszek FF? ostatni jego post wyrazil zdziwnie z 5DII i stwierdzil, ze czyms nnym robil fotki w Lazienkach... czy zostal karnie oddelegowany do dzialu kalkulatorow o odcieto mu dostep do Sieci :)

Sluch o nim zaginal...

MMM
24-09-2008, 16:44
Proponuję dać temu hochsztaplerowi bana żeby nie pisał tu więcej głupot o jakiś wydumanych nowych modelach, które leża na jego biurku a nie weszły na rynek :mrgreen:

Canion
24-09-2008, 16:52
jest podejrzenie ze to z Jego biurka to kalkulator z funkcją robienia zdjęć. pewnie księgowi z canona zazyczyli sobie taki gadget za to jak sprytnie ustawili 5dII.
ps. swoją drogą głupio w tym parku musiał wyglądać biegając z kalkulatorem i pstrykając foty :grin:. Canon fajnie zagrał z niektórymi "testerami" , bo widać dał im całkiem coś innego niz rzeczywiście pokazał na targach. to sie nazywa taktyka zmylenia przeciwnika.

Ale nie martwmy sie. cos nowego z pólki wyżej niż 5DII napewno bedzie. widać czekają na kolejne premiery N . a i tak najpierw Canon musi zbić kasę na tych którzy pierwsi pobiegną do sklepow po 5DII. / boję sie że jednym z nich będę i ja :wink: /

himi
24-09-2008, 18:10
Servo w jedynkach tez nie jest idealne, zobacz na testy optyczne.pl AF z Nikona D700 wydal lepiej niz w 1D Mk III.

Ja robię zdjęcia, testy czytam bez absolutnej wiary w słowo pisane. W moim 1d mkII servo jest zaje.... te. W starej jednce mkI, którą miałem, było równie dobre. Podobnie w mojej poprzedniej mkII. Fakt, że canon dał dupska z servem w mkIII jest powszechnie znany. Nie generalizuj więc mówiąc o ,,jedynkach''. Obawiam się też, że AF d700 mimo, że niby taki sam jak w d3 jednak różni się właśnie w servo.

Viracocha
24-09-2008, 18:40
Ja robię zdjęcia, testy czytam bez absolutnej wiary w słowo pisane. W moim 1d mkII servo jest zaje.... te. W starej jednce mkI, którą miałem, było równie dobre. Podobnie w mojej poprzedniej mkII. Fakt, że canon dał dupska z servem w mkIII jest powszechnie znany. Nie generalizuj więc mówiąc o ,,jedynkach''. Obawiam się też, że AF d700 mimo, że niby taki sam jak w d3 jednak różni się właśnie w servo.
Z porównania 1DII z 1DI, wyszło ci, że mają lepsze AF-y od D700? Chyba jednak wolę testy na Optyczne.pl :mrgreen:

oskarkowy
24-09-2008, 19:11
nie wiem jak Kalina i Jarek,
Ja też nie wiem, jak Kalina :mrgreen:
Jarek sprzedał obie 5tki i dawno przesiadł się na 1ki.

ale Adam Trzcionka odkąd tylko sobie kupił 5D truje mi codziennie o tym, że ***..e tym aparatem i kupi Nikona :idea:, bo AF jest bardzo słaby. Po pierwsze boczne są bezwartościowe, po drugie nie ma powtarzalności, po trzecie brakuje sensownie rozstawionych punktów. Zmagałem się z habakukiem walecznie doradzając czekanie na poprawiony AF w następcy 5D. No i teraz mi głupio.

Jeszcze go słuchasz? Jakby mu naprawdę nie odpowiadało, to by zmienił. Ale jemu z tym dobrze. Tym sprzętem naprawdę da się robić zdjęcia, nowa 5tka będzie pod tym względem jeszcze lepsza. Ale Adam w narzekaniu jest jeszcze lepszym fachowcem niż w fotografii. Moja rada: przytakiwać, dać się wyżalić, podpuszczać na zmianę na d3 :mrgreen:

Kolekcjoner
24-09-2008, 20:26
5D 'odziedziczyło' AF z 20D trzy lata temu. (....)
Nie.

(....)
Problem polega na tym, że są testy z których wynika coś zupełnie innego. Według mnie jest to parametr wyjątkowo trudny do wiarygodnego porównania. Występuje tu tyle zmiennych że trudno przyjąć takie założenia, które zapewniłyby idealnie obiektywne wyniki.
Podejrzewam że w porównywalnych warunkach przy podobnych szkłach wyniki u obu firm będą zbliżone. Bardzo ważny jest też operator czy zna wszystkie niuanse i ustawienia.

Pomijam już fakt, że ten test na optycznych jest bardziej opisem zachowania się AF-a (nie do końca wiadomo czy w sprawnej serii :mrgreen:) w określonych warunkach (zresztą tu znów pytanie czy rzeczywiście bardzo precyzyjnie ustalonych i powtarzalanych) z określonym szkłem. IMHO żadnych wniosków z takiego "testu" bym nie wyciągał przy wyborze puszki pod tym względem.