Zobacz pełną wersję : [pank] ślubniaki i nie tylko
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
michal_sokolowski
30-06-2010, 10:16
Strasznie marudzicie, towarzysze. Wykonanie w fotoszopie renderu 3D nie było moją intencją, obrazek powstał "just for fun" i w nosie mam z której strony oświetlony jest tygrys. Oczywiście że gdybym miał możliwość zrobienia tygrysowi zdjęcia oświetlił bym go z odpowiedniej strony, pytanie tylko czy odpowiednia była by ta z której oświetlone jest wszystko inne, ale to nie istotne. Tak czy siak, miałem do dyspozycji to co miałem ale myślę że w przypadku akurat takiego obrazka rozbieranie go na czynniki pierwsze nie ma za bardzo sensu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widzę że lubisz jak wszystko jest jednoznaczne i oczywiste. Ja z kolei lubię jak jest wieloznaczne i nieoczywiste.
Jakie wieloznaczne i nieoczywiste ? Jaka tu wieloznaczność ? Piszesz o Młodym i jego rękach ? Nie dość że nie wiadomo o co chodzi z tymi jego rękoma , to jeszcze wyszło to kiczowato i "super expressowo"....
Głupio te ręce wyglądają po prostu - nie dorabiajmy filozofii.
Muszę się powtórzyć, ale trudno. To co dla Ciebie wygląda głupio, nie musi głupio wyglądać dla wszystkich. Nie wiem co to znaczy "superexpresowo" nie czytam tego periodyku. Kicz jest jednym z efektów które tym razem były istotne, poruszanie się po jego granicy sprawia mi dużą przyjemność. Z resztą, boolywood to przecież kwintesencja kiczu. W każdym razie gdyby na tym zdjęciu kolo klęczał i się modlił chyba bym puścił pawia, granica kiczu której nie chciałem przekroczyć z pewnością była by przekroczona.
Faktycznie marudzicie (prawie) wszyscy.
Obrazek na pierwszy rzut oka jest fajny, trochę intrygujący. To nic że troszkę kiczowaty, czy artdeco etc... Efektownie zaświecona scena a dodatki miały wywołać określone reakcję i to nawet wyszło.
Że nie jest idealnie, przeszkadza tylko jeśli zaczynamy się przyglądać i szukać wad.
Dla mnie tygrys powinien pod innym kątem wkraczać i być większy. Ale dzieła sztuki do wywieszenia w galerii Pank chyba nie chciał robić. Toż to zdjęcie ślubne z pleneru, które ma być inne niż pozostałe.
Tygrysek źle świecony? Jakby był oświetlony tylko z lewej strony to nie byłoby go widać. A tak jest oświetlony punktowo gridem - ot, jedna lampa więcej ;)
Ehh, marudy ;)
michal_sokolowski
30-06-2010, 11:27
Muszę się powtórzyć, ale trudno. To co dla Ciebie wygląda głupio, nie musi głupio wyglądać dla wszystkich. Nie wiem co to znaczy "superexpresowo" nie czytam tego periodyku. Kicz jest jednym z efektów które tym razem były istotne, poruszanie się po jego granicy sprawia mi dużą przyjemność. Z resztą, boolywood to przecież kwintesencja kiczu. W każdym razie gdyby na tym zdjęciu kolo klęczał i się modlił chyba bym puścił pawia, granica kiczu której nie chciałem przekroczyć z pewnością była by przekroczona.
Pank, zrób ankietę na temat tego Pana Młodego i ułożenia jego rąk.
Zobaczymy co powie Ci statystyka.
Szkoda że jesteś taki uparty co do swoich prac. Jak mi u mnie napisałeś że moja Para Młoda za bardzo zlewa się z tłem, to w PS przemazałem "burnem" i poprawiłem troszkę.
Dla mnie - podkreślam - dla mnie, Pan Młody wygląda dziwnie na Twojej focie.
A tak poza tym to w tym "klimacie" fota jest fajna.
Michał, ankiety to w innym zawodzie. To zdjęcie powstawało na tyle świadomie że wyniki ankiety średnio by mnie interesowały. Nad ustawieniem pracowaliśmy dłuższą chwilę, zrobiłem kilka wariantów, wybrałem ten bo wydał mi się najbardziej odpowiedni. Jednak mimo wszystko wolę kiedy autor zdjęcia jest jeden stąd niechęć do ankiet. Tak zrobiłem, tak widzę, teraz pokazuję, owszem, żeby usłyszeć Wasze zdanie. Ale to co piszesz znaczy dla mnie tylko tyle że w wersji Michała Sokołowskiego młody miał by inaczej ułożone ręce, przyjmuję do wiadomości i akceptuję, ale ty też przyjmij do wiadomości i zaakceptuj że w wersji Piotra Knap te ręce są odpowiednie.
Misiek87
30-06-2010, 11:34
Ale Wy macie problemy.... Mnie sie nawet podoba :) Ciekawa koncepcja, tygrys mi w ogole nie lezy. Lepiej bylo jakis pomnik tygrysa znalezc ;)
michal_sokolowski
30-06-2010, 11:37
Michał, ankiety to w innym zawodzie. To zdjęcie powstawało na tyle świadomie że wyniki ankiety średnio by mnie interesowały. Nad ustawieniem pracowaliśmy dłuższą chwilę, zrobiłem kilka wariantów, wybrałem ten bo wydał mi się najbardziej odpowiedni. Jednak mimo wszystko wolę kiedy autor zdjęcia jest jeden stąd niechęć do ankiet. Tak zrobiłem, tak widzę, teraz pokazuję, owszem, żeby usłyszeć Wasze zdanie. Ale to co piszesz znaczy dla mnie tylko tyle że w wersji Michała Sokołowskiego młody miał by inaczej ułożone ręce, przyjmuję do wiadomości i akceptuję, ale ty też przyjmij do wiadomości i zaakceptuj że w wersji Piotra Knap te ręce są odpowiednie.
luz.
tak z ciekawości - tego typu zdjęcia robisz na laptopa i aparat jednocześnie ?
Nie, obrazek wcześniej mam w głowie na wyświetlaczu tylko podglądam czy mniej więcej się zgadza.
michal_sokolowski
30-06-2010, 11:41
Nie, obrazek wcześniej mam w głowie na wyświetlaczu tylko podglądam czy mniej więcej się zgadza.
to że w głowie masz to rozumiem.
jak ja bym robił takie "wygibaso-błysko-pozy" ;-) to bym na laptopa robił,
dużo błędów można uniknąć.
Na plenerze mam 2 aparaty wielką torbę i wielki softbox na statywie, ostatnią rzeczą jaką potrzebuję to laptop, zwłaszcza że mój ma 17" matrycę. Szkoda zachodu i nie ma sensu dźwigać, miniaturowy wyświetlaczyk Dsa II jest dla mnie wystarczający.
michal_sokolowski
30-06-2010, 11:45
Na plenerze mam 2 aparaty wielką torbę i wielki softbox na statywie, ostatnią rzeczą jaką potrzebuję to laptop, zwłaszcza że mój ma 17" matrycę. Szkoda zachodu i nie ma sensu dźwigać, miniaturowy wyświetlaczyk Dsa II jest dla mnie wystarczający.
no dobra ale zobacz ile zyskujesz na "lansie" ;-)
Softbox jest wystarczająco lansiarski.
michal_sokolowski
30-06-2010, 11:49
dlatego właśnie chcę kupić w końcu coś do błyskania...
myślisz że parasolka będzie OK ? taka duża 150 cm ? parasolka troszkę trąci myszką, nie uważasz ?
Tak, parasolki były modne w zeszłym sezonie, w tym roku softboxy, w przyszłym słyszałem że na topie będą beauty dishe :D. Na serio, 150 cm to za dużo jak chcesz rozpraszać, do odbijania ok, z tym że musisz mieć kogoś do trzymania tego bo parasolki bardzo lubią latać.
michal_sokolowski
30-06-2010, 12:09
Tak, parasolki były modne w zeszłym sezonie, w tym roku softboxy, w przyszłym słyszałem że na topie będą beauty dishe :D. Na serio, 150 cm to za dużo jak chcesz rozpraszać, do odbijania ok, z tym że musisz mieć kogoś do trzymania tego bo parasolki bardzo lubią latać.
chcę kupić taką 150 cm - taka ładna, z zewnątrz czarna, a w środku biała - ona nie jest dyfuzyjna, ona odbija światło. Myślę że ładne z tego światło wyjdzie, bo duża jest. Będę miał takie dwie.
Do tego 2 x quantuum dual power - jedna 300 Ws a druga 600 Ws.
Myślę że można tym powalczyć.
No i lansik będzie niezły.
Lamp systemowych nie zamierzam używać - to takie trochę amatorskie rozwiązanie. ;-)
no dobra ale zobacz ile zyskujesz na "lansie" ;-)LOL!
Lamp systemowych nie zamierzam używać - to takie trochę amatorskie rozwiązanie. ;-)Dzisiaj na sesji używałem lampy systemowej - w przyszłym tygodniu zobaczysz jak bardzo amatorskie rozwiązanie to jest ;P
Lamp systemowych nie zamierzam używać - to takie trochę amatorskie rozwiązanie. ;-)
Głupoty gadasz, to pełen pro jak masz odpowiednie wyzwalacze i odpowiedni osprzęt.
Czy amatorskie nie wiem, ja używam, efekty widać. Plener ślubny ze studyjnymi gratami to nie jest wygodna sprawa, chyba że robisz w jednym miejscu. Ja wolę lampy systemowe, jestem mobilny i o to chodzi.
michal_sokolowski
30-06-2010, 12:51
Przecież sobie jaja robię...... z tym "amatorskim rozwiązaniem"..... :-/
Nawet na końcu dałem znaczek ;-)
(...).
Też myślę o lampach canona 580 EX na przykład, ale przy mocnym słońcu taka lampa a nawet dwie mogą wymięknąć - zwłaszcza jak chcę mieć duże żródło światła.
Dlatego myślę o 300 Ws i 600 Ws quantuuma - akumulator do quantuuma nie jest wcale bardzo ciężki, i tak asystenta będę zabierał ze sobą.
Ewentualnie mam jeszcze 2 razy 430 EX - dodatkowo przy słabym słońcu można i tym (od parasolki niedużej).
Wystarczy szukać cienia albo zakładać szare filtry. Nie zaczynam sesji przed 16 i niezmiernie rzadko zdarza mi się że muszę włączyć w lampach hss.
Dzisiaj 4:00-9:00 robiłem 1x580II w softboxie 60x90 (zarówno z jednym jak i dwoma dyfuzorami) w hssie i baardzo dawało radę, całą sylwetkę i jeszcze trochę :D
michal_sokolowski
30-06-2010, 13:33
Dzisiaj 4:00-9:00 robiłem 1x580II w softboxie 60x90 (zarówno z jednym jak i dwoma dyfuzorami) w hssie i baardzo dawało radę, całą sylwetkę i jeszcze trochę :D
musiałeś w HSS ?
musiałeś w HSS ?
a zapomniałem że micles robi teraz wszystkie foty na 1.4 ;-)
Tym razem mniej spektakularnie.
235.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/2957/vc7c0332.jpg)
allxages
01-07-2010, 11:27
Cholera, myślałem że wszedłem na forum fotograficzne. Gdzie jest kawa?
Górna lewa szafka, środkowa półka.
hmm raczej fatalnie... pomijam pomysł etc, powiem o wykonaniu..jego dłoń to jakies nieporozumienie i wycinanka z pm jest cienka..nie przyłlozyłes sie, do poprawki :)
Fakt, lewa dłoń do poprawki.
ok skoro nie dostalem za koment zapytam jakim szklem byl robiony pan mlody?:) 14?
allxages
01-07-2010, 11:37
Górna lewa szafka, środkowa półka.
Dzięki Piotrze!
Fakt, lewa dłoń do poprawki.
O nie nie! Teraz dopiero to zauważyłem. Jednak podoba mi się ten jpeg! Pan Młody upie* Pannę Młodą na pół, postawił sobie na "oknie", krew jeszcze ocieka z ręki i podziwia swoją pracę ;)
ok skoro nie dostalem za koment zapytam jakim szklem byl robiony pan mlody?:) 14?
EXIF - dolna prawa szafka, na półce od lewej.
Poprawione.
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/2957/vc7c0332.jpg)
Młody i ściana to jedno zdjęcie, 24L. Oczywiście to żarcik, tyle teraz jest filmów 3D to zrobiłem 3D portrecik.
Mnie tylko irytuje ta wystająca gałązka, którą bym wystemplował ale ja się nie znam i pewnie zaraz nasz etatowy poszukiwacz "dziury w całym" odnajdzie całą masę innych niedoróbek :D
michal_sokolowski
01-07-2010, 11:55
Tym razem mniej spektakularnie.
235.
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/2957/vc7c0332.jpg)
"Napier......... jakiegoś leszcza kochanie bo Ci ubliżył".
Ale zauważyłeś poprawione zdjęcie?
michal_sokolowski
01-07-2010, 12:04
Ale zauważyłeś poprawione zdjęcie?
tak, ale nie mogłem się powstrzymać, wybacz.
A zdjęcie według mnie lepsze od poprzedniego.
Też takie Twoje "ustawione", ale nic mi nie przeszkadza.
Aż tak daleko posuniętej grafiki nie mam siły komentować. No gałązka i ręka, nic więcej chyba.
michal_sokolowski
01-07-2010, 12:57
o proszę Micles wymiękł.... 2012.
Do takich kombinacji nikt mnie raczej nie przekona. Uważam, że tylko najlepsi mogą sobie pozwolić na fotomontaże, bo wszystko inne będzie zalatywało nieprofesjonalnym wykonaniem i po prostu będzie widać, że robione na siłę.
Nawiązanie do bogini Khali bardzo ciekawe. Lubię, kiedy kicz jest kiczem i nie udaje niczego innego. Świetny pomysł i dobrze wykonany, chociaz tygrys móglby byc o drobinę wiekszy, a i sama Khali bardziej podobna do bogini śmierci, niz "piekności z Boolywood".
Na drugim zdjęciu niestety razi mnie ogromna dysproporcja między lewą, a prawą dłonią młodego. W zestawieniu z popiersiem młodej wyglada, jakbyś składał to zdjęcie z elementów wycietych z roznych zdjęć .
Ale najbardziej spodobal mi sie nowy podpis ... :)
michal_sokolowski
01-07-2010, 23:16
Nawiązanie do bogini Khali bardzo ciekawe. Lubię, kiedy kicz jest kiczem i nie udaje niczego innego. Świetny pomysł i dobrze wykonany, chociaz tygrys móglby byc o drobinę wiekszy, a i sama Khali bardziej podobna do bogini śmierci, niz "piekności z Boolywood".
Na drugim zdjęciu niestety razi mnie ogromna dysproporcja między lewą, a prawą dłonią młodego. W zestawieniu z popiersiem młodej wyglada, jakbyś składał to zdjęcie z elementów wycietych z roznych zdjęć .
Ale najbardziej spodobal mi sie nowy podpis ... :)
to ja "pojadę Miclesem": Mnie się podpis nie podoba, tym bardziej że Pank umieścił go pod genitaliami Pana Młodego.
(...).
to ja "pojadę Miclesem": Mnie się podpis nie podoba, tym bardziej że Pank umieścił go pod genitaliami Pana Młodego.
(...).
Ale ja nie o grafice podpisu, a formie... :)
Michale, błagam, za stary jesteś, zeby "jeździć Miclesem" :D
A nad genitaliami by było ok?
Sergiusz
01-07-2010, 23:26
A skąd wiesz, że pod? A może w połowie?
A skąd wiesz, że pod? A może w połowie?
To bylo dobre! :D
michal_sokolowski
01-07-2010, 23:36
Pank - wniosek jest prosty: zdjęcie jest nieprawidłowe - bo nie można umieścić podpisu poprawnie w prawym dolnym rogu. - jakbyś nie zrobił wyjdzie "po chu....." ;-)
zdjęcie do kasacji, Ajm sory. :mrgreen:
ps. poprzedni podpis był lepszy, ten trąci mychą.
Macky Bucon
02-07-2010, 00:28
225. gorny lewy rog; lampa ?
(...).Też dokładnie to chciałem napisać, ale stwierdziłem, że już nie będę męczył panka o podpis - walić to.
Pozwólcie drodzy koledzy że jednak sam zadecyduję jaki podpis będę miał i gdzie.
Pozwól nasz drogi, że jednak sami ocenimy twoje zdjęcie wystawione na canon-boardzie :P
A zdjęcie se oceniajcie, ale co ma do niego podpis. Rozumiem że gdyby był na pół zdjęcia ale nie jest.
michal_sokolowski
02-07-2010, 11:18
Pank, z tym podpisem to takie żarty, nie chciałem Cię urazić. Podpis jak podpis, bez przesady, znaczenia nie ma to przecież. Ale fakt - poprzedni miał jakąś rasowość, a ten taki średni...
Sergiusz
02-07-2010, 11:58
Też dokładnie to chciałem napisać, ale stwierdziłem, że już nie będę męczył panka o podpis - walić to.
Genitalia na zdjęciach ( ślubnych ) to ważna sprawa. Ale aby od razu walić? Chyba lekko przesadzasz.:mrgreen:
Ogłoszenie parafialne: plinie, czyli na dzisiaj, potrzebuję asystenta na plener, pracujemy od 16-17 do 21-22, szczegóły do ustalenia. Zdjęcia w warszawie, prawdopodobnie zaczniemy w centrum a skończymy na Ursynowie w wesołym miasteczku, mogę później podwieźć do metra. Ewentualnych zainteresowanych proszę o info na maila.
Zapomniałem dodać że asystentom płacę więc nie będzie to praca charytatywna.
manfred1
04-07-2010, 19:12
Weź Ty chłopie przyjedź do Zakopanego na plener to jeszcze ci gorzałke postawie i zabiore do "wnuka" impreze a i za darmo bede asystentem
kurcze, mnie byś musiał odwieźć na Centralny:) więc kiszeczka...poczekam aż będziesz miał plener gdzieś bliżej:)
Sergiusz
04-07-2010, 22:39
Jak bym wiedział wcześniej to bym się zgłosił. A tak musztarda po obiedzie bo dopiero teraz przeczytałem.
Sory, że odgrzebuję już zagojone rany, ale znalazłem profil kolesia, którego większość fotomontażów uważam za dobre : TU (http://www.maxmodels.pl/andrzejkaczmarek.html)
Sergiusz
05-07-2010, 01:27
Tyle, że pomysły jakieś nienowe http://www.siudmak.fr/component/option,com_datsogallery/Itemid,44/func,detail/catid,2/id,16/lang,pl/
I tak naprawdę kogo to obchodzi co ty uważasz za dobre jak jesteś w tym temacie absolutnym ignorantem?
Misiek87
07-07-2010, 14:04
A pisalem Ci Piotrek czy nie planujesz pleneru w okolicach 5 lipca? :D Akurat 4 lipca wysiadalem na zachodnim przed 17 i od razu bym byl do dyspozycji ;).
Kurczę, zupełnie wyleciało mi z głowy.
Misiek87
09-07-2010, 11:43
A pisalem Ci w PW chyba ze dwa razy ;). I dzien przed wyjazdem juz mialem koljna wiadomosc wysylac, ale stwierdzilem, ze dwa razy Ci gitare zawracalem i nic nie ustalilismy to nie chcialem byc nachalny ;).
To moze cos pochwalisz sie efektami sesji? Czy jeszcze przyjdzie dlugo czekac? :)
Pewnie że jeszcze przyjdzie poczekać. Szybka akcja była, asystent mi zachorował w ostatniej chwili.
Echh, człowiek pojedzie na wakacje i od razu wymyślają, żeby go ominęło :)
Jak by co, to polecam się na następny raz.
Nowa para, nowa sesja. Pan młody odleciał.
236.
źródło (http://img541.imageshack.us/img541/2484/vc7c3796.jpg)
Skończ waść, wstydu oszczędź :D
Nie no, przy tym to już wymiękam na prawdę.
Jedyne co dam radę napisać odnośnie tego zdjęcia to pytanie czemu skrzydełka się nie ruszają (motion blur?) Przy 1/200 tak małe skrzydełka dane tak ciężkiemu panu powinny nieźle zap#%$alać, żeby go utrzymać w powietrzu :D
allxages
12-07-2010, 13:34
Tym razem wypiłem kawę.
Jest źle.
pank, gdzie wódkę dla gości trzymasz? :)
Sergiusz
12-07-2010, 13:41
Prawie jak Cudowny Ogród Mehoffera. Gratuluję!
No, tym razem to pojechałeś na maksa!!! :D
Gdzie bedzie następna sesja, w zlewni ścieków?
To był pomysł młodych, na taką scenerię?:shock:
Zdjęcie mi się ani podoba, ani nie podoba. Do pełni treści brakuje mi snopu iskier lecących z różdżki :) Kot sie jakos mocno zlewa z cieniem i slabo go widać. Jest krzywo i za mało góry, w stosunku do dołu.
Idę sobie kawę zrobić, to mnie oprócz oczu dodatkowo wątroba rozboli...
Prawie jak Cudowny Ogród Mehoffera. Gratuluję!
Miałes na myśli "Rajski Ogrod", tak?
A fajnie jest w zlewni ścieków? Ta sesja była w nieczynnej wytwórni wódek na warszawskiej Pradze, miejscówkę wymyślili młodzi.
Sergiusz
12-07-2010, 13:57
On chyba też nie był rajski tylko dziwny ważne w sumie, że chodzi o ważkę.
Tak się zastanawiam że może i Micles ma rację z tymi skrzydłami. Które lepsze?
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/3375/vc7c3796v2.jpg)
Przy okazji, kot się zlewa bo nie jest postacią pierwszoplanową i chciałem żeby nie był zauważalny od razu, taki bonus dla tych co się chwilę dłużej przyjrzą. Krzywo nie jest, tzn. śmietnik jest prosto, mury już nie muszą.
A fajnie jest w zlewni ścieków?
W sumie, prawdę mówiąc, abstrachując od wrażeń węchowych, to nie wiem :) Nigdy nie byłem bliżej niż szerokość 3 pasów Grójeckiej+szerokość chodnika+szerokość przystanku tramwajowego :)
allxages
12-07-2010, 14:10
Lepsza ta druga wersja. Rzeczywiście kota w piewszej chwili nie zauważyłem. Tylko, że tytuł nie pasuje, bo tu wygląda jakby on przylatywał do niej a nie odlatywał.
No fajne te rysunki. Czekamy na coś z dziedziny fotografii teraz :-)
A to jest z dziedziny czego?
allxages
12-07-2010, 14:22
Grafiki komputerowej? Nie wiem, nie znam się na dziedzinach grafiki.
Sergiusz
12-07-2010, 14:22
No nie obraź się pank ale to z fotografią ma już niewiele wspólnego. Co oczywiście nie dyskwalifikuje pomysłu ani nie niweczy dzieła.
Nie obrażę się. To prawda że moje ostatnie plenery to nie jest czysta fotografia, ale jednak od fotografii się zaczyna, a w łączeniu kilku dziedzin nie widzę nic złego. Fotograficzna ortodoksja starczy mi w repo.
tomekqrrr
12-07-2010, 15:52
to ostatnie to cudny przykład dobrego kiczu heheh
ale razi ten krzywy budynek w tle
michal_sokolowski
12-07-2010, 16:01
A fajnie jest w zlewni ścieków? Ta sesja była w nieczynnej wytwórni wódek na warszawskiej Pradze, miejscówkę wymyślili młodzi.
i jak tam wszedłeś ? za żarcie dla kotów czy jakieś drobne ?
:-)
Za żarcie dla kotów. Koty wybredne, musi być wiskas.
yanovitz
12-07-2010, 16:13
to ostatnie to cudny przykład dobrego kiczu heheh
ale razi ten krzywy budynek w tle
Kicz na pewno... czu dobry to nie wiem. Osobiscie mi nie do konca podchodzi, ale to tylko subiektywna opinia...
Brakuje jeszcze tzw. "Fairy Dust".
https://canon-board.info/imgimported/2010/07/tinkerbellfreecoloringpagesprintable1-1.gif
źródło (http://www.my-family-fun.com/pictures/tinkerbell-free-coloring-pages-printable-1.gif)
ehh pank.. no weź wróć do swoich dobrych zdjec;)
ale kot ma fajna mine:)
Sergiusz
12-07-2010, 16:23
Pomysły panka są bardzo oryginalne i jeśli pary młode to akceptują to dlaczego ma wracać?
michal_sokolowski
12-07-2010, 16:24
Za żarcie dla kotów. Koty wybredne, musi być wiskas.
jak nie będziesz miał żarcia, to sypnij "klepakami", czyli monetami, też da radę.
Z drugiej strony widocznie jest zapotrzebowanie na takie coś. Dla nas ważne, że w miarę dobrze wykonane.
Kiedyś bajerem było zrobić czarno-białą fotkę z kolorowym bukietem. Po paru latach to jest już kicz. Ale ludziom dalej się to podoba i kupują takie zdjęcia z bukietami.
Faktem jest też, że te ostatnie zdjęcia Panka od początku do końca powstawały z myślą o efekcie końcowym, a przynajmniej tak mi się wydaje. Więc cała scena oświetlenie i inne szczegóły nawet współgrają to ze skrzydłami, to ze zbyt małym tygrysem...
W tym topiku wiele stron temu, chyba przy okazji pierwszych zdjęć z teksturami pozwoliłem sobie podlinkować kilka przykładów grafiki, grafiki kiczowatej czy wreszcie bardzo dobrego zdjęcia do kalendarza Lavazzy wspomaganego dość ostro obróbką komputerową. Ciekawe czy Panka zainspirowało to ostatnie ;)
Zdjęcia lawazzy znam dość dobrze bo agencja reklamowa w której pracowałem jeszcze w maju, obsługiwała lawazzę na Polskę, więc większość tego przechodziło przez moje łapki. Inspiracja może być wszędzie, w reklamie, filmie, malarstwie, bajkach, czymkolwiek. Te ostatnie "zdjęcia" powstały faktycznie w mojej głowie dużo wcześniej zanim wyjąłem aparat.
Kiedyś bajerem było zrobić czarno-białą fotkę z kolorowym bukietem. Po paru latach to jest już kicz. Ale ludziom dalej się to podoba i kupują takie zdjęcia z bukietami.
To nie "kicz", tylko zdjęcie w stylu "sin city" :mrgreen:
Kwestia semantyczna :lol:
powiem tak...ważne jest mieć dobry pomysł na zdjęcie, sesję, ważne jest, zrobić dobre zdjęcie, które będzie punktem wyjścia do dalszej pracy...i do tego momentu właściwie się nie czepiam. Rzecz w tym, że reszta, czyli PS czy Painter wg mnie leżą.... i kwiczą, zamiast dodawać zdjęciu klimatu psują je. Mogę się oczywiście mylić, kwestia estetyki nie mojej, niestety.
To jest też trochę tak że gdyby to zdjęcie miało być jedynym z sesji mógłbym nad nim siedzieć i je cyzelować, ale nie da rady, muszę jakoś sensownie wyważyć proporcje między efektem a ilości czasu na niego poświęconym.
Skoro młody się ulatnia, to powinien być zwrócony w drugą stronę, żeby przy starcie nie zahaczyć o młodą. Uważam, że połączenie grafiki i zdjęcia jest do poprawienia. Ogólnie to nie lubię tej mody na dziwne miejsca na sesje. Nie chodzi mi tu tylko o Ciebie autorze, ale ogólnie, jakiś taki trynd. Coraz dziwniejsze te miejsca, obszczane klatki, rozwalone budynki, magazyny teraz śmietnik. Przyjdzie pewnie czas, że ktoś zrobi sesję w ubojni, chlewni lub na wysypisku śmieci. Czy naprawdę nie można już robić dobrej sesji w zwykły klasyczny sposób ?
Na wysypisku już chyba widziałem.
Klasycznie = tak jak już było miliard razy = nudno = nie zaszokuje oglądających (rodziny) = nie ma wow-effect typu "ten to ma pomysły!" = nie ma potencjalnych klientów. Przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę.
I w rzeźni i na wysypisku już było. Mi to nie przeszkadza, w tej chwili klasyczne miejsca się przejadły, trzeba chwilę poczekać aż staną się neoklasyczne i znów będą na topie za to gruzy będą passe. W sumie dobre zdjęcie wszędzie można zrobić, to tylko kwestia pomysłu.
Na wysypisku już chyba widziałem.
Klasycznie = tak jak już było miliard razy = nudno = nie zaszokuje oglądających (rodziny) = nie ma wow-effect typu "ten to ma pomysły!" = nie ma potencjalnych klientów. Przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę.
No właśnie, no i jeszcze kicha przed ludźmi na nk z taką klasyką. Co sobie ludzie pomyślą na nk ? Zrobił wesele, wydał kasę, a fotografa wziął pierdołę bez pomysłu co tylko klasykę strzela.
Mody, modami, ale to przetrwa
http://afod.files.wordpress.com/2008/12/hemingway.jpg
a to wątpię
http://fc07.deviantart.net/fs19/f/2007/248/e/5/New_but_not_new_HDR_by_carlzon.jpg
michal_sokolowski
12-07-2010, 23:43
Czy naprawdę nie można już robić dobrej sesji w zwykły klasyczny sposób ?
to jest tak jak z seksem. Można klasycznie, ale czy od razu trzeba ? Czy tak zawsze jest najlepiej ?
Ja ostatnio sobie pomyślałem że najlepsze plenery, takie które się nie zestarzeją, to takie "repo-plenery" - wypuszczamy parę młodą w miasto, idziemy za nimi, idziemy przed nimi i wyłapujemy ich emocje, bez pozowania, tu zajdą na lody, tam zaczepią panią kwiaciarkę itd.....
Ktoś powie że to też się przejadło, ale ja powiem że to się NIE zestarzeje, bo prawdziwe emocje będą zawsze prawdziwe.
Doskonały przykład na takie repo-plenery to foty Adama Trzcionki - niby tylko łazi za Parą Młodą, niby gdzieś tam zajrzy, spojrzy przez ramię, spojrzy w górę, przeleci ptaszek, spojrzy w dół - utrwali cień PAry Młodej na chodniku, ale to wszystko jest prawdziwe i piękne, i to mnie kręci.
Myślisz że Adam robi plenery chodząc za parami?
michal_sokolowski
13-07-2010, 01:21
Myślisz że Adam robi plenery chodząc za parami?
http://blog.adamtrzcionka.pl/?p=414
tu jest taki fajny spacerek, strasznie mi się to podoba, nie wiem, czy to "plener" czy to "nie-plener", w każdym razie bardzo mi to pasuje.
nie myślę że Adam robi plenery tylko chodząc za parami... nie o to chodzi.
to jest tak jak z seksem. Można klasycznie, ale czy od razu trzeba ? Czy tak zawsze jest najlepiej ?
No własnie, od razu...
Zamiast z seksem, sesje foto porównałbym z tworzeniem kolekcji ubrań. Są młodzi, gniewni projektanci którzy rzucają się od razu na haute couture. Nawet, jeżeli odniosą jakiś mikro sukces (np. Arkadius), to dość szybko walą w kamieniste dno, bo brak im podstawego źródła utrzymania jakim są kolekcje pret-a-porter. Ktoś bez nazwiska, wyrobionej marki, bez względu na talent nie powinien zaczynać od haute couture. Bez bazy w pret-a-porter zwyczajnie nie przyżyje.
Nie wiem czy te feszynowe porównania mam brać do siebie ale mimo że nie nazywam się Trzcionka, Tkacz, Małachowski, Ciesielski czy Białydym na brak zleceń nie narzekam ;) Nie wiem czy jakiekolwiek porównania mają sens, w tej branży robi się ciasno, zwłaszcza w średnim segmencie, jak słyszę od klientów że ze zdjęć 50 fotografów które oglądali zapamiętali tylko moje to uważam że kierunek jest właściwy.
michal_sokolowski
13-07-2010, 11:29
Nie wiem czy te feszynowe porównania mam brać do siebie ale mimo że nie nazywam się Trzcionka, Tkacz, Małachowski, Ciesielski czy Białydym na brak zleceń nie narzekam ;) Nie wiem czy jakiekolwiek porównania mają sens, w tej branży robi się ciasno, zwłaszcza w średnim segmencie, jak słyszę od klientów że ze zdjęć 50 fotografów które oglądali zapamiętali tylko moje to uważam że kierunek jest właściwy.
który Ciesielski ? możesz podlinkować ? bo wlazłem na jednego www i się przeraziłem..... :-/
też słyszałem komplementy pod swoim adresem, ale klienci mówili o moim repo.
;-)
Ten: www.kalina-studio.com
michal_sokolowski
13-07-2010, 11:38
Ten: www.kalina-studio.com
???
nie znam........ kto to ?
Jak to kto? Matki kuzyna szwagier ze strony ojca.
michal_sokolowski
13-07-2010, 11:47
Jak to kto? Matki kuzyna szwagier ze strony ojca.
obejrzałem całą galerię tej pani.
Jak dla mnie - za dużo skosów.
Blindseeker
13-07-2010, 11:48
Mimo skosów ta pani też najprawdopodobniej nie narzeka na brak klientów ;)
Serio nie wiesz kto to Kalina czy jaja sobie robisz?
michal_sokolowski
13-07-2010, 11:53
Serio nie wiesz kto to Kalina czy jaja sobie robisz?
wiem wiem.
Sergiusz
13-07-2010, 12:22
Nareszcie masz jakiś normalny wpis w stopce. Znacznie lepszy niż poprzednie linki, w które wchodząc trzeba było ze sobą zabrać papierową torbę z samolotu. Poza skosami nic więcej tam nie znalazłeś?
michal_sokolowski
13-07-2010, 12:50
Nareszcie masz jakiś normalny wpis w stopce. Znacznie lepszy niż poprzednie linki, w które wchodząc trzeba było ze sobą zabrać papierową torbę z samolotu. Poza skosami nic więcej tam nie znalazłeś?
znalazłem, znalazłem, akurat z tymi skosami to był żart. Znam prace Kaliny i podziwiam od dawna.
"Znacznie lepszy niż poprzednie linki, w które wchodząc trzeba było ze sobą zabrać papierową torbę z samolotu".
widzę że język Ci się wyostrza ? rozumiem, agresja rośnie razem z frustracją.
pozdrowienia !
Sergiusz na innych forach jest ... inny :mrgreen:
Wybaczcie OT.
Sergiusz
13-07-2010, 12:57
znalazłem, znalazłem, akurat z tymi skosami to był żart. Znam prace Kaliny i podziwiam od dawna.
"Znacznie lepszy niż poprzednie linki, w które wchodząc trzeba było ze sobą zabrać papierową torbę z samolotu".
widzę że język Ci się wyostrza ? rozumiem, agresja rośnie razem z frustracją.
pozdrowienia !
Ja też podziwiam i to od dawna. Byłem kiedyś w jury konkursu fotograficznego, w którym ta pani dostała wyróżnienie. Agresja? Frustracja? Niby z jakiego powodu?
michal_sokolowski
13-07-2010, 13:16
Ja też podziwiam i to od dawna. Byłem kiedyś w jury konkursu fotograficznego, w którym ta pani dostała wyróżnienie. Agresja? Frustracja? Niby z jakiego powodu?
no i proszę... SKROMNY Sergiusz. Był w jury gdzie Kalina dostała wyróżnienie...
wklej sobie to do podpisu.
ręce opadają.
Sergiusz
13-07-2010, 14:09
Nie mogę. Musiałbym wkleić wszystkich wyróżnionych a podpis jest ograniczony czterema linijkami. Co do tego konkursu to było już na ten temat coś napisane na Forum i wyróżnienie miało znaczenie raczej drugorzędne. Ale wybacz skromność mi nie pozwala przypominać...
amphotos
18-07-2010, 00:05
"Napier......... jakiegoś leszcza kochanie bo Ci ubliżył".
:lol: po jakim
Cholera - kto uniemożliwił edycję postów w tym dziale? Coś kompletnie niechcianego wypisuję. Ale dobra, może być - co do tamtego komentarza sprzed X lat to właśnie to samo chciałem powiedzieć ;).
Cholera - kto uniemożliwił edycję postów w tym dziale?
Jesteś pewien że tylko w tym dziale? :twisted:
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=60151
Tą parę już znacie, tym razem bez miśków i motylków "ale i tak jest za...biście" ;)
237.
źródło (http://img844.imageshack.us/img844/8353/vc7c0141.jpg)
238.
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/8020/vc7c0204.jpg)
239.
źródło (http://img844.imageshack.us/img844/622/vc7c0346.jpg)
240.
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/2739/vc7c0171.jpg)
241.
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/3858/vc7c0266.jpg)
242.
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/4678/vc7c0304.jpg)
243.
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/1006/vc7c0350.jpg)
allxages
11-08-2010, 00:47
Jest kilka, które wyjątkowo mi się podobają. Ogólnie na plus całość :)
Set w porządku. 241 nawet bardzo.
Żeby nie było tak miło, to nie podobają mi się foty nadmiernie obsr.ne teksturą i ostatnie dwa stylizowane na monidła. Temat nadmiernie powielany i wyeksploatowany,jak kiedyś piknikowe koszyki.
A mi się kompletnie ta seria nie podoba. Brudno, za mocno lampa w stosunku do ambienta, te tekstury już mi się przejadły jeżeli chodzi o oglądanie. Wychodzi na to, że "nawalić, nawalić wszystkiego na raz i będzie się podobało". A wcale tak nie jest. Może czas na regres i powrót do bardziej naturalnych klimatów? Chociaż trochę? :D
237. Starałbym się, żeby to para była prosto, bo teraz to mam zaburzenia równowagi.
238. Kropka światła pod okiem laski. Za mało "obwódki" na facecie.
239. Stopy straszne, trupia twarz pana młodego też. No i ten halogen.
240. Coś nie pykło ze światłem na pana młodego.
241. Nie widać pana młodego. Jakby miał oświetloną twarz to może byłoby lepiej. Może.
242. Śmieszne, jest ok.
243. Grafiki nie komentuję.
Tylko ostatnie to monidło, jeszcze nie widziałem u nikogo czegoś takiego. "Nadmiernie obsr.ne teksturą" bo młodej się tekstury strasznie podobają a ja też lubię, chociaż ostatnio używam coraz rzadziej.
Może czas na regres i powrót do bardziej naturalnych klimatów? Chociaż trochę? :D
Bardziej naturalne klimaty to nie moja działka.
Wiem, ale na przykład te na sankach były w miarę.
No i pewnie jeszcze nie raz będą podobne, młoda chciała "vintage" i tak robiłem.
Tylko ostatnie to monidło, jeszcze nie widziałem u nikogo czegoś takiego. "Nadmiernie obsr.ne teksturą" bo młodej się tekstury strasznie podobają a ja też lubię, chociaż ostatnio używam coraz rzadziej.
Nie widziałeś u nikogo monidła? A weź przestań :mrgreen:
Tekstury.Dobra, jednym się podobają,jak tej parze,drugim nie,jak mnie,ale nie dla mnie set,więc status quo.
Przedostatnie nie jest oczywiście typowym monidłem,bo nie jest malowane,ale stylizacja w starym stylu "rączki na kolanka" ( długi czas naświetlania i do tego podpórki z tyłu głowy do utrzymania pozycji bez poruszenia :mrgreen: ) bardzo jest rozpowszechniona i chyba łatwiej jest wyliczyć,kto tego jeszcze nie ma w portfolio.Dlatego taki mcdonalds...
To prawda, ta poza jest dość popularna, lubię to zdjęcie przez palec w nosie.
Ostatnie w ramach dżołku całkiem ciekawe :D Wstawiaj częściej fotki bo nie ma co oglądać :P
tomekqrrr
11-08-2010, 09:17
hehehe
skojarzyło mi się z takim skeczem MP - człowiek z magnetofonem w nosie.
Ciekawa by była wersja stereo
... i chyba łatwiej jest wyliczyć,kto tego jeszcze nie ma w portfolio.Dlatego taki mcdonalds...
No i co, że ma? Każdy też ma 100 innych powielonych póz i teł. Nawet te same schody ;) Nie da się ciągle robić czegoś innowacyjnego.
To tak jakby komuś przeszkadzało, że "znowu to zbliżenie jak młodzi zakładają obrączki, nudy..."
michal_sokolowski
11-08-2010, 10:04
No i co, że ma? Każdy też ma 100 innych powielonych póz i teł. Nawet te same schody ;) Nie da się ciągle robić czegoś innowacyjnego.
To tak jakby komuś przeszkadzało, że "znowu to zbliżenie jak młodzi zakładają obrączki, nudy..."
no ze schodami to rzeczywiście problem jest w wawie bo są jedne fajne.
więc najlepiej je robić stojąc na głowie - żeby było inaczej. ;-)
hehehe
skojarzyło mi się z takim skeczem MP - człowiek z magnetofonem w nosie.
Ciekawa by była wersja stereo
Dokładnie o tym myślałem robiąc to zdjęcie :D
no ze schodami to rzeczywiście problem jest w wawie bo są jedne fajne.Taak, rzeczywiście, tylko jedne są fajne. Odwiedziłeś WSZYSTKIE schody w Warszawie?
A ostatnie to chyba nie jako dżołk - pank to tak na serio raczej...
No na serio w sensie że będzie w albumie.
Oczywiście że będzie w albumie, a gdzie miało by być?
Szacun, że masz pary, którym takie coś się podoba.
Wystarczy odrobina poczucia humoru.
michal_sokolowski
11-08-2010, 11:42
Taak, rzeczywiście, tylko jedne są fajne. Odwiedziłeś WSZYSTKIE schody w Warszawie?
no cóż.... skoro wiesz lepiej.
Są jeszcze na moście gdańskim, robiłem tam kilka klatek z tego pleneru ale nawet nie pokazuję, jak byliśmy na zdjęciach to w kolejce czekały 2 następne pary a my też musieliśmy poczekać bo już ktoś robił, masakra.
michal_sokolowski
11-08-2010, 11:51
Są jeszcze na moście gdańskim, robiłem tam kilka klatek z tego pleneru ale nawet nie pokazuję, jak byliśmy na zdjęciach to w kolejce czekały 2 następne pary a my też musieliśmy poczekać bo już ktoś robił, masakra.
bo fotografia ślubna to SZTUKA UŻYTKOWA :mrgreen:
A mi się kompletnie ta seria nie podoba. Brudno, za mocno lampa w stosunku do ambienta, te tekstury już mi się przejadły jeżeli chodzi o oglądanie. Wychodzi na to, że "nawalić, nawalić wszystkiego na raz i będzie się podobało". A wcale tak nie jest. Może czas na regres i powrót do bardziej naturalnych klimatów? Chociaż trochę? :D
237. Starałbym się, żeby to para była prosto, bo teraz to mam zaburzenia równowagi.
238. Kropka światła pod okiem laski. Za mało "obwódki" na facecie.
239. Stopy straszne, trupia twarz pana młodego też. No i ten halogen.
240. Coś nie pykło ze światłem na pana młodego.
241. Nie widać pana młodego. Jakby miał oświetloną twarz to może byłoby lepiej. Może.
242. Śmieszne, jest ok.
243. Grafiki nie komentuję.
.... a to bym zrobił tak...a to bym zrobił siak....tego za dużo...tego za mało
Miałbym nieśmiałą propozycję, Michale...skoro wiesz jak najlepiej JAK to zrób i pokaż. Ja rozumiem, ze coś może się nie podobać, nie ta stylistyka, nie ta estetyka, ale nikt Ci nie każe robić takich zdjęć jakie robi pank. Zrób lepsze i na miłość Boską przestań zauważać poruszoną rękę faceta w piątym rzędzie (vide reportaż spod krzyża), bo to już zakrawa na manię...
Wybacz, ale większość z tego co wypisałem jest czysto techniczna i raczej nie ma podstaw do podważania tych uwag. Zwykłe niedociągnięcia. No chyba że powiesz mi że ta plamka świetlna na 238 jest zamierzona, symbolizuje łezkę czy coś. Śmiało, dorabiaj ideologię - chętnie poczytam.
Robię i pokazuję. Już niedługo kolejne dwa plenery ślubne, tylko czekam jeszcze z tym materiałem, bo miał być jakiś battle czy coś :D
A "poruszona ręka faceta w piątym rzędzie" okazuje się być jedynym obiektem na zdjęciu, wypełniającym około 70% jego zawartości. Proponuję zwracać uwagę na numerki, albo druga opcja : nie wyolbrzymiać faktów. No a poza tym to najlepiej pisać w odpowiednim do tego wątku - zapraszam do mnie.
allxages
11-08-2010, 23:43
Jakbym miał robić zdjęcia tak jak micles to wolałbym oglądać telewizje. Sorry, ale czasami mam wrażenie, że zabijasz fotografię od środka.
Każdy ma swoje podejście i swoje zdanie na dany temat wyrazić może, bo kraj mamy demokratyczny, a posty na temat i bez wulgaryzmów są tolerowane.
Czepiłem się tej plamki pod okiem i na tym będę ciągnął moją rację. Zapytam zatem czy wg was ta plamka jest ok? Nie pytam, czy jest pomijalna. Pytam czy na LCD pank mógł ją zauważyć i wyeliminować. Albo metoda na pałę : zrobić kilka zdjęć z lekko różnymi ustawieniami wszystkiego co wpływa na zdjęcie i później wybranie na kompie tego odpowiedniego, bez przeszkadzajek. No ale dobrze, ja nie namawiam. Róbta jak chceta. To są tylko MOJE spostrzeżenia.
No i co, że ma? Każdy też ma 100 innych powielonych póz i teł. Nawet te same schody ;)
To z tego,że,jak każdy ma,to nie ma czym się chwalić po raz endziesty.
Akurat Panka nie podejrzewałbym o taką mało sprytną wirtuozerię,ale naturalnie mogę się mylić.
Nie da się ciągle robić czegoś innowacyjnego.
Da się.Świat nie stoi w miejscu.Jeżeli myślisz,tak ,jak napisałeś,to przepadłeś,bo sam sobie powiesiłeś tabliczkę "fotoziutek".
Nie myl reportażu z kreacją,to dwa zasadniczo różne światy.
Wybacz, ale większość z tego co wypisałem jest czysto techniczna i raczej nie ma podstaw do podważania tych uwag.
Michale, Ty chyba nigdy nie zrozumiesz, że fotografia to nie sprawa "czysto techniczna". :) Trudno
Czepiłem się tej plamki pod okiem i na tym będę ciągnął moją rację. Zapytam zatem czy wg was ta plamka jest ok? Nie pytam, czy jest pomijalna. Pytam czy na LCD pank mógł ją zauważyć i wyeliminować.
Akurat w tym wypadku ta plamka absolutnie mi nie przeszkadza. Więc nie ma potrzeby eliminacji.
...tak jak zresztą plamki na innych częściach twarzy (czole, nosie, ustach, brodzie)
michael_key
12-08-2010, 09:40
Wypowiem się jako nie forumowy mądrala, typowy amator.
Odwiedzam ten wątek często. Każda sesja panka jest wg mnie na innym biegunie, przez co jest interesująca, mająca niepowtarzalny styl.
Zauważyłem, że micles w każdym zdjęciu (jakie ocenia) szuka nie takiej miny, nie takiego krawata, ... Jak dla mnie fotografia w rozumieniu Michała to nic innego jak reżyseria.
w każdym zdjęciu (jakie ocenia) szuka nie takiej miny, nie takiego krawata, ... Jak dla mnie fotografia w rozumieniu Michała to nic innego jak reżyseria.
potocznie nazywa sie to malkontenctwem, do rezyserii temu daleko ;)
pank poszedl w zupelnie innym kierunku niz reszta światka repo-cos-tam-cos-tam - to super ze tworzy cos sam, a nie kopiuje innych. a czy sie to podoba czy nie to kwestia indywidualna. do mnie nie przemawiaja te wrozki, kotki i inny motylki, grunt ze autor czuje sie w tym dobrze i co lepsze, ma na to klientow
michael_key
12-08-2010, 09:53
[...] grunt ze autor czuje sie w tym dobrze i co lepsze, ma na to klientow
Dokładnie.
Pracuje nad swoją wizją, widać, że ludzie również potrzebują takiego spojrzenia na rzeczywistość...
To jest fajne.
Sergiusz
12-08-2010, 09:58
Schodów w Warszawie różnej maści jest tyle, że jak by je połączyć to do księżyca by starczyło. Albo i dalej.
potocznie nazywa sie to malkontenctwem, do rezyserii temu daleko ;)
pank poszedl w zupelnie innym kierunku niz reszta światka repo-cos-tam-cos-tam - to super ze tworzy cos sam, a nie kopiuje innych. a czy sie to podoba czy nie to kwestia indywidualna. do mnie nie przemawiaja te wrozki, kotki i inny motylki, grunt ze autor czuje sie w tym dobrze i co lepsze, ma na to klientow
Bo plener to nic innego jak swego rodzaju kicz, ślubny. Zawsze tak było, więc nie spodziewajmy się za dużo uniesień artystycznych. Sama idea pozowania koniecznie w strojach ślubnych w różnych dziwnych miejscach i sytuacjachz różnymi dziwnymi rekwizytami o tym świadczy.
Oczywiście, jakość i sposób wykonania to już inna sprawa. Ludzie chcą odrobinę poszaleć i to uwiecznić, a Pank im daje to co chcą, więc nie dziwmy się takim czasem niestandardowym obrazkom :)
Reportaż z dnia ślubu pary z którą później mordowaliśmy warzywka. Jakby jednak ktoś nie czół przesytu.
244.
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/5168/aniajarek1of122.jpg)
245.
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/1871/aniajarek3of122.jpg)
246.
źródło (http://img46.imageshack.us/img46/4672/aniajarek5of122.jpg)
247.
źródło (http://img695.imageshack.us/img695/1443/aniajarek6of122.jpg)
248.
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/7038/aniajarek7of122.jpg)
249.
źródło (http://img37.imageshack.us/img37/7267/aniajarek8of122.jpg)
250.
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/778/aniajarek10of122.jpg)
251.
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/6546/aniajarek11of122.jpg)
252.
źródło (http://img818.imageshack.us/img818/8341/aniajarek13of122.jpg)
253.
źródło (http://img231.imageshack.us/img231/5475/aniajarek14of122.jpg)
254.
źródło (http://img37.imageshack.us/img37/286/aniajarek15of122.jpg)
255.
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/9076/aniajarek18of122.jpg)
256.
źródło (http://img404.imageshack.us/img404/2386/aniajarek20of122.jpg)
257.
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/3281/aniajarek23of122.jpg)
258.
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/9092/aniajarek25of122.jpg)
259.
źródło (http://img130.imageshack.us/img130/8735/aniajarek29of122.jpg)
260.
źródło (http://img195.imageshack.us/img195/585/aniajarek31of122.jpg)
261.
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/1910/aniajarek33of122.jpg)
262.
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/4783/aniajarek35of122.jpg)
263.
źródło (http://img534.imageshack.us/img534/9667/aniajarek38of122.jpg)
264.
źródło (http://img820.imageshack.us/img820/6383/aniajarek50of122.jpg)
265.
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/9606/aniajarek51of122.jpg)
266.
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/1271/aniajarek53of122.jpg)
267.
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/1663/aniajarek56of122.jpg)
268.
źródło (http://img517.imageshack.us/img517/7873/aniajarek59of122.jpg)
269.
źródło (http://img208.imageshack.us/img208/5245/aniajarek74of122.jpg)
270.
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/6514/aniajarek75of122.jpg)
271.
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/8364/aniajarek80of122.jpg)
272.
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/9831/aniajarek81of122.jpg)
273.
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/8669/aniajarek82of122.jpg)
274.
źródło (http://img709.imageshack.us/img709/7513/aniajarek87of122.jpg)
275.
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/1381/aniajarek93of122.jpg)
276.
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/741/crazybooth7of63.jpg)
277.
źródło (http://img830.imageshack.us/img830/4628/crazybooth16of63.jpg)
278.
źródło (http://img186.imageshack.us/img186/4630/crazybooth54of63.jpg)
Cały czas te okropne maski...
A TU (http://piotrknap.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/aniajarek-41-of-122.jpg) to już na maxa zalatuje wycinanką... Albo maskuj solidnie, albo w ogóle.
Sam masz okropną maskę :)
A TU (http://piotrknap.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/aniajarek-41-of-122.jpg) to już na maxa zalatuje wycinanką... Albo maskuj solidnie, albo w ogóle.
Coś Ci się Panie pomyliło chyba.
246 jest świetne. Może bym trochę szerzej wykadrował, albo węziej :) W każdym razie jest bardzo dobre.
No sory, ale twarz Pana Młodego wygląda prawie jak z komiksu...
Cały czas te okropne maski...
Micles, weź Ty poproś kogoś, żeby Ci monitor skalibrował...
No sory, ale twarz Pana Młodego wygląda prawie jak z komiksu...
Bo co, bo ostry jest?
Pokaż surowe to się odczepię.
A 248 i krawędź głowy?
A 251 i krawędź lewego ucha?
A 252 i krawędzie nóg?
A 253 i krawędź lewej dłoni lewej pani?
257 i krawędź całego garnituru?
258 i drzewa - żenada. Czasami trzeba zrezygnować z ciemnego nieba i zostawić tak jak jest. Albo lepiej zrobić maskę. Zblurować czy coś.
Następne posty też bogate w takie kwiatki. Ręce opadają.
Oj Micles, Micles, opadają, owszem. Zdjęcia jakieś widziałeś? Te drzewa to nie maska, reszty nie chciało mi się sprawdzać, wybacz.
Nie interesuje mnie czym to jest robione, taki efekt może też powstać na przykład przy ściągnięciu luminancji niebieskiego w zakładce HSL w LR. Interesuje mnie to, że kichowato to wygląda. Mam nadzieję, że ktoś potwierdzi moje zdanie i może uwierzysz.
Ależ ja wierzę tylko mam to w, no wiesz gdzie. Czepiasz się tak nieistotnych pierdół i patrzysz na takie dziwne rzeczy że aż Ci prawie współczuję.
Lepiej by wyglądało, jakbyś te ślubniaki malował, zamiast fotografować i obrabiać. Czepiam się istotnych dla mnie pierdół. Przedstawiam moje zdanie. Subiektywne. W twoich materiałach te nieistotne pierdoły są tak poważne, że chyba mogłyby stać się nawet istotnymi dla "normalnych" oglądaczy zdjęć. Podejrzewam, że nawet dla niektórych par, które nie od razu wywalą jęzory na widok przepięknych obrazków, tylko przyjrzą się im trochę. No ale to nie mój interes. Sprzedaje się, więc jest dobrze. Keep going!
Micles, spoko, ja do Twoich komentów jestem przyzwyczajony, ale serio bardziej mnie interesuje odbiór zdjęć a nie wypatrywanie nieistotnych pierdół.
Odbiór zdjęć z mojej strony jest taki, że niektóre przez zbyt mocną i niedokładną lokalną obróbkę wyglądają jak wycinanki. Nie ma delikatności, wszystko takie wysokokontrastowe, głębokie czernie, mało jasnych tonów, zabawy GO. Chyba nie bez powodu ten wpis do bloga pozyskał numer 404 (http://piotrknap.com/blog/?p=404)...
blackninja
18-08-2010, 22:07
Micles jak zwykle w swoim stylu piksel po pikselu analizuje zdjęcia. Tragedia. Jednak na kilku zdjęciach wymaskowane twarze faktycznie wyglądają jak wklejone z innej bajki, po prostu są za jasne i przez to płaskie w stosunku do reszty kadru. Chyba masz za dużo roboty, bo mam wrażenie, że kolejne wrzucane zdjęcia coraz mniej starannie obrabiasz. Oprócz zdjęcia 265 (świetne!) reszta kadrów bardzo standardowa. Ten fish na 263... a fe!
pank: fotki i pomysł na nie super!!! dla mnie rewelacja!
Nie mogę zrozumieć do tej pory "plamki pod okiem" z poprzedniej serii, trzeba być odpornym na poczucie estetyki, artu, charakteru...nie wiem jak to nazwać...żeby zauważać i krytykować cos takiego...obłęd.
Micles: tak jak jeden z polityków którego nazwiska nie wymienie, powinieneś zniknąć z tego forum przynajmniej na jakiś czas...tak jak on z polityki, bo robisz kwas i chyba juz specjalnie zaczynasz wszystkich wk.....ć. Czy to sie nie nazywa trolowanie??
Pank: jeszcze raz gratuluje! Grande Szacun!
matefusz
18-08-2010, 22:12
Pokaż surowe to się odczepię.
Żądasz aby ktoś surowe pokazał a sam tego uczynić nie chcesz :] coś mi tutaj zalatuje zazdrością z Twojej strony bo sądząc po Twoich ślubnakach (wrzuciłeś do jakiegoś tematu, 90% użytkowników Cię zjechała równo :D) jest co zazdrościć... ale @Pankowi
@Pank, świetne zdjęcia wg mnie :p8)
Odbiór zdjęć z mojej strony jest taki, że niektóre przez zbyt mocną i niedokładną lokalną obróbkę wyglądają jak wycinanki. Nie ma delikatności, wszystko takie wysokokontrastowe, głębokie czernie, mało jasnych tonów, zabawy GO. Chyba nie bez powodu ten wpis do bloga pozyskał numer 404 (http://piotrknap.com/blog/?p=404)...
Micles, moje zdjęcia generalnie mają podbity kontrast i głębokie cienie, ale zabawy z GO jest sporo, coś zmyślasz. Taki mam styl obróbki, poprzedni ślub był obrabiany w ten sam sposób. Jak szukasz delikatności to nie u mnie. Tu może być minimalnie ciemniej na weselu bo sala była ciężka ale styl ten sam.
MM-architekci
18-08-2010, 22:22
No jak dla mnie to już ciut przeginasz z obróbką , jeszcze jako tako pamiętam pierwsze zdjęcia i sposób obrabiania i było według mnie lepiej
Nie mogę zrozumieć do tej pory "plamki pod okiem" z poprzedniej serii, trzeba być odpornym na poczucie estetyki, artu, charakteru...nie wiem jak to nazwać...żeby zauważać i krytykować cos takiego...obłęd. No to nie rozum. Nikt nie nalega. Jak sama nazwa mówi :
Forum : przeniesiona do struktury stron WWW forma grup dyskusyjnych, która służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach przy użyciu przeglądarki internetowej.
Zgodnie z podaną wyżej definicją, a także regulaminem CB dzielę się z innymi (głównie z pankiem) moimi spostrzeżeniami na temat jego prac, mając nadzieję, że zauważy niedociągnięcia i na następny raz ich nie popełni.
Micles: tak jak jeden z polityków którego nazwiska nie wymienie, powinieneś zniknąć z tego forum przynajmniej na jakiś czas...tak jak on z polityki, bo robisz kwas i chyba juz specjalnie zaczynasz wszystkich wk.....ć. Czy to sie nie nazywa trolowanie??No tak... Powinienem napisać Piękne zdjęcia! i wszystko byłoby ok... Sorki. Daję dysię!
Żądasz aby ktoś surowe pokazał a sam tego uczynić nie chcesz :]Mów które, a nawet RAWa podeślę, a co mi tam!
coś mi tutaj zalatuje zazdrością z Twojej strony bo sądząc po Twoich ślubnakach (wrzuciłeś do jakiegoś tematu, 90% użytkowników Cię zjechała równo :D) jest co zazdrościć... ale @PankowiZeszłoroczne - a i owszem. A tegoroczne sam wielki i cudowny pank skomentował :
Jednak czego by nie mówić, nie wiem Micles który set jest Twój choć mam pewne przypuszczenia, to zrobiłeś spore postępy, który by nie był.Już niedługo (30 sierpnia) drugi battle ślubny i będzie można obejrzeć mój kolejny materiał i zobaczymy jak kto zagłosuje. Mam nadzieję, że grono współbattle'owiczów dopisze. A tymczasem, jak tak nalegasz, wrzucę część zdjęć z poprzedniego battle'a do mojego wątku i możesz sobie smarować.
No jak dla mnie to już ciut przeginasz z obróbką , jeszcze jako tako pamiętam pierwsze zdjęcia i sposób obrabiania i było według mnie lepiejkażdy se robi jak kce;-)
Micles:
po pierwsze - to nie Twoj wątek, a więcej w nim Twoich wpisów niż jego właściciela... i tak jest w dziesiątkach innych....
po drugie - Zobacz ile osób na Ciebie wsiada? Nie wyciągniesz nigdy z tego wniosków?
po trzecie - tak jak pisał jeden z kolegów powyżej, zalatuje z Twoich postów, zawiścią i złością...
itd, itd, itd...
Jedyne co Cię broni to Twój młody wiek...i to że jesteś studentem Polibudy bodajże?
Na koniec dobra rada...znajdź sobie dziewczynę:)
p.s.
sorry za OT
blackninja
18-08-2010, 22:41
każdy se robi jak kce;-)
A powinien robić jak "ckom" inne człowieki :D Wtedy miałby spokój, bo nawet nie musiałby pokazywać fotek, gdyż wszyscy mieliby to samo... perfekcyjne kadry (dla miclesa) i "piknom" obróbkę (dla innych lepiej wiedzących), taką jaka akurat w modzie jest w danym momencie.
Micles: ....
Na koniec dobra rada...znajdź sobie dziewczynę
Pocisk pierwsza klasa :D
Po pierwsze - a)No i? b)Zakładający wątek ma prawo zwrócenia uwagi do moda o posprzątanie/pogonienie natręta/etc
Po drugie - wsiada na mnie tyle osób, ilu zwracam uwagę o ich niedopatrzeniach. Na razie nie planuję wyciągać z tego żadnych wniosków, poza jednym : zawiść, rewanż, TWA itp.
Po trzecie - zwróciłem uwagę na błędy, które widać czarno na białym. Pozostaje tylko kwestia rozpatrzenia tego, czy w oczach panka są to błędy, czy tylko efekty uboczne jego stylu obróbki.
Proponuję również pohamować się z treściami takimi jak ostatnie zdanie z twojej wypowiedzi. Ani mój wiek, ani moja uczelnia, ani także mój "status związku" (jak to ładnie facebook nazywa) nic nie zmieniają w kwestii moich wypowiedzi na tym forum, dlatego też uważam, że nie ma sensu ich tu roztrząsać.
Mnie z ostatnich podoba się tylko 267, 269. 270 mniej, ale też może być. Reszta nie podoba się. Najgorsze 257 i 258. Nie wiem po co to dramatyzowanie nieba. 258, obwódki na drzewach straszne. Na 261 dodałeś Panku młodemu 15 lat. Część zdjęć faktycznie wygląda jak wycięte, nie wiem, maski czy może za dużo recovery+fiil light czy jeszcze inny diabeł.
Po drugie - wsiada na mnie tyle osób, ilu zwracam uwagę o ich niedopatrzeniach. Na razie nie planuję wyciągać z tego żadnych wniosków, poza jednym : zawiść, rewanż, TWA itp.Pragnę z tego miejsca zaznaczyć, że nie kieruję się rewanżem, kierując słowa krytyki w kierunku Miclesa. :) Kieruję się jedynie kierunkiem jego krytyki, lub tym czym on sam się kieruje :)
Pocisk pierwsza klasa :D
...a może chłopaka??:lol: wiesz...straszny pedant z niego...:)
Ej, dajcie już spokój Miclesowi, zaczyna robić się niesmacznie.
matefusz
18-08-2010, 23:13
Mów które, a nawet RAWa podeślę, a co mi tam!
Nie pamiętam które. Nie mam zamiaru szukać:]
...i to że jesteś studentem Polibudy bodajże?
Z Polibudą pojechałeś :D
Po drugie - wsiada na mnie tyle osób, ilu zwracam uwagę o ich niedopatrzeniach. Na razie nie planuję wyciągać z tego żadnych wniosków, poza jednym : zawiść, rewanż.
Tutaj się mylisz. Ja na Ciebie też wsiadam (dziwnie to brzmi) choć żadnych swoich zdjęć na forum nie wrzuciłem :]
Proponuję jednak wyciągnąć z tego wnioski bo jak to wiele osób zauważyło, to właśnie z Ciebie bije zawiść :] Rozumiem, jakby to był jeden lub dwóch użytkowników. Ale jest to duża większość aktywnej części. Daje do myślenia, prawda?
Ani mój wiek, ani moja uczelnia, ani także mój "status związku" (jak to ładnie facebook nazywa) nic nie zmieniają w kwestii moich wypowiedzi na tym forum, dlatego też uważam, że nie ma sensu ich tu roztrząsać
Nie przekonasz się dopóki nie spróbujesz :P
Pank:
Przepraszamy w imieniu Miclesa!
Czekamy na więcej fotek Panku.
gunia1990
18-08-2010, 23:32
ej ja nic nie mowie, ale mnie tez czasami te maski u panak wkurzaja.. jednka nie bije to w ocvzy mocno patrzac na cały reportaż, wiec to pomijam
Muszę przyznać, że też mi jakoś dziwnie się ogląda te ostatnie zdjęcia. Wyjątkowo przychylam się do zdania Miclesa, choć może nie tak stanowczo ;)
Obróbka lokalna jest, jakby to powiedzieć... No, jest jakby niedokończona/niedokładna i przez to rzuca się w oczy tu i tam. Niektóre zdjęcia nie wyglądają naturalnie. Nie jestem Miclesem więc nie będę wyliczał... Ale jest coś na rzeczy :/
Z drugie strony, para młoda jest dość niecodzienna, sądząc po ich sesji plenerowej, więc pewnie zdjęcia przypadły im do gustu :)
mxdanish
19-08-2010, 08:49
Pank fajny set.
Z serii wypowiedzi miclesa jedynie pod czym się podpiszę to drzewa i te grube krawędzie w wyniku utrzymania lub zwiększenia kontrastu na półcieniach...
Krawędzie rozumiem że jest to związane z wyostrzaniem na pliku o małym rozmiarze.
Micles... myślę że powinieneś iść do Piotra na warsztaty jeśli chodzi nabycie umiejętności, bo oka takiego jak on to możesz co najwyżej pozazdrościć...
Myślę że jakbyś przystopował z pisaniem na forum a więcej polatał z aparatem, wtedy Twoje wypowiedzi byłyby poparte wynikami w postaci dobrych ujęć.
Na razie leżysz i kwiczysz (za głośno)
EOT
275 Szum jakiś czy coś wylazło Kiepsko
263 trochę zniekształcone twarze Nie podoba się MI!!
(To tylko moje zdanie nie zamierzam tworzyć 20 postów na głupie przepychanki słowne jak widzę w tym wonton)
Choć jak się wstawia foty trzeba się z tym liczyć ze jedni będą klaskać uszami a inni nie...
A Pank Lubi krytykować innych wiec niech się nie dziwi-ze innym tez coś się może nie podobać.
Pank mam nadzieje ze się nie obrazisz-fotki są fajne i nie podzielam zdania ze młodzi złe wybierają dzwoniąc do ciebie:P
**(To tylko moje zdanie nie zamierzam tworzyć 20 postów na głupie przepychanki słowne jak widzę w tym wontku)**
Spoko, Pank się nie obraża :)
manfred1
19-08-2010, 13:40
Wszystkie zdjęcia są świetne. Co to znaczy świetne ee no ładnie skadrowane, uchwycone chwile ,ot choćby 250 Jegomośc , który wygląda jakby 3 dni pił(ja tak wyglądam albo podobnie). 252 brawo za uchwycenie chwili. W 257 te promienie światła He He He no buractwo na maksa chyba, że naturalne to powiem niesamowity efekt. Przy 258 z drzewami coś się dzieje nie teges. W 265 znowu świetne uchwycenie chwili no pogratulować. Mam pytanie odniśnie 271 czemu nie wlazłeś między baby? Znaczy ja też nie włażę ale efekt byłby lepszy. Te z maskami to już niw wiem co powiedzieć jak się komuś takie cuś podoba to ino pstrykać.
PS
Pozdrawia gorący zwolennik i mistrz blura i winiety-sztucznej winiety.
W 257 te promienie światła He He He no buractwo na maksa chyba, że naturalne to powiem niesamowity efekt.
Nie no, nie domalowuję promieni na reportażu, wyciągnąłem to tylko trochę.
Mam pytanie odniśnie 271 czemu nie wlazłeś między baby?
Jak tylko mogę, włażę między baby :D, ale wtedy raz że było ich mało, dwa przybliżały się i oddalały od młodej, nie dało rady.
PS
Pozdrawia gorący zwolennik i mistrz blura i winiety-sztucznej winiety.
I nawzajem od Larrego Flynta ślubnej fotografii :)
Takie tam, żeby nie było że robię tylko wydumane plenery.
279.
źródło (http://img814.imageshack.us/img814/5658/vc7c0481.jpg)
Pank,przypadkiem Młody to nie Jurand ze Spychowa?;-)
Gdyby nie flara na oku (mogłaby być na głowie, ale nie na oku), to by mi się podobało tak ultra. Teraz jest "tylko" ok.
Micles, niestety nie mam wpływu na flary, mogłem ją zdjęć w szopie ale nie wydawało mi się to potrzebne.
A to nie jest tak, że jak się trochę przesuniesz/zmienisz kąt, to flara wypada gdzie indziej?
W tamtym przypadku jakbym się przesunął to światło by sobie poszło.
280.
źródło (http://img830.imageshack.us/img830/3074/vc7c1129.jpg)
Pank,przypadkiem Młody to nie Jurand ze Spychowa?;-)
Błyskotliwy komentarz :)
Grzesiek_PL
20-08-2010, 00:33
Bardzo ładne, brakuje jeszcze trochę rozmytego tła dla ukazania większej dynamiki ;)
Ostatnie, fajowe, choć trochę smutne.
Ostatnie, fajowe, choć trochę smutne.Dokładnie. Jakby zagrali coś w stylu "Speed - niebezpieczna prędkość kątowa na karuzeli dla sześciolatków", byłoby lepiej. Ale sam obrazek - cukierek. Plener lepszy niż repo.
Nie są smutni tylko "zadumani". To częsta emocja na wesołym miasteczku :) Serio, kazałem im zrobić takie miny dla kontrastu, ale smutno być nie miało tylko spokojnie.
No to źle im kazałeś ;P Takie miny to mogłyby pasować w gabinecie luster, albo obok smutnego klauna, czy coś.
A mi takie miny pasowały na karuzeli dla 6latków i co pan mi zrobi?
a)Kill it with fire!
b)Nic. Zupełnie nic.
Ja tylko mówię, jaki jest mój punkt widzenia. Jak widać - pomimo późnej godziny - nie jestem sam (magart).
A ja dziękuję i przyjmuję do wiadomości, ale pozwolę sobie zostać przy swoim zdaniu.
Jasne, przecież nikt nie będzie Ci kazać dorabiać gęby
;)
gadget_zary
20-08-2010, 07:28
Ostatnie 2 naprawdę dobre. Ja bynajmniej jestem pod wrażeniem.
Co do min na ostatnim to PM jednak nie wygląda na zadumanego a prędzej na załamanego.4
Plenerek już był, repo jeszcze nie, znacznie więcej tu: http://piotrknap.com/blog/?p=482
281.
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/5364/mariannakrzysiek2of82.jpg)
282.
źródło (http://img411.imageshack.us/img411/2506/mariannakrzysiek3of82.jpg)
283.
źródło (http://img802.imageshack.us/img802/9281/mariannakrzysiek4of82.jpg)
284.
źródło (http://img64.imageshack.us/img64/5499/mariannakrzysiek6of82.jpg)
285.
źródło (http://img46.imageshack.us/img46/2112/mariannakrzysiek9of82.jpg)
286.
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/5716/mariannakrzysiek11of82.jpg)
287.
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/7109/mariannakrzysiek20of82.jpg)
288.
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/1633/mariannakrzysiek22of82.jpg)
289.
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/9717/mariannakrzysiek26of82.jpg)
230.
źródło (http://img840.imageshack.us/img840/1821/mariannakrzysiek31of82.jpg)
231.
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/7134/mariannakrzysiek39of82.jpg)
232.
źródło (http://img714.imageshack.us/img714/9684/mariannakrzysiek44of82.jpg)
233.
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/2659/mariannakrzysiek48of82.jpg)
234.
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/8355/mariannakrzysiek58of82.jpg)
235.
źródło (http://img535.imageshack.us/img535/8852/mariannakrzysiek60of82.jpg)
281. Uwielbiam ten motyw pokazania dwóch pomieszczeń na jednym zdjęciu, i osoby w ramce z framugi drzwi!
284. Co to za 2 białe kropy na buzi? Plastry?
287. Przepalona twarz pani po prawej - przez ten defekt zdjęcie poleciałoby u mnie do kosza.
231 (291). Jakaś szaruga na twarzy pana młodego. Trochę jak topielec.
Straszny kościół. Brr!
Set przyjaźniejszy dla oka, nie ma aż tak wkurzających obwódek jak ostatnio. Martwi mnie jednak wyostrzanie/kompresja jpg - trochę kuleją jakościowo te miniaturki chyba.
Ogólnie się podoba.
Straszny kościół. Brr!
Akurat jeden z bardziej "normalnych" w Warszawie. Bez kapiących złotem ścian, z normalnymi kazaniami i ważnym tym co we mszy powinno być ważne...
Ups, nie wiem czy 2 razy nie były wyostrzane przez pomyłkę, no i coś się rypnęło w numeracji. Micles, dla mnie bywają na zdjęciu ważniejsze sprawy niż drobne a nawet mniej drobne techniczne mankamenty. Ten kościół to najpiękniejszy kościół jaki znam, a jednocześnie masakrycznie nieprzyjazny fotografowi. Ale strasznie go lubię.
Akurat jeden z bardziej "normalnych" w Warszawie. Bez kapiących złotem ścian, z normalnymi kazaniami i ważnym tym co we mszy powinno być ważne...
Bo to kościół zakonny, te z reguły mają sensowniejszą obsadę.
Micles, dla mnie bywają na zdjęciu ważniejsze sprawy niż drobne a nawet mniej drobne techniczne mankamenty.No ale kurna ja nie rozumiem jak w tak mało dynamicznej sytuacji nie można po prostu po zrobieniu zdjęcia spojrzeć na LCD z włączonym Highlight Alert i zobaczyć, że na twarzy jest przepał, przekręcić 3 razy kółeczkiem i zrobić jeszcze raz. 5 sekund to jest chyba maximum czasu na całą procedurę. No chyba że nie robisz w M i wg histogramu/przepałów, a na trybie półautomatycznym (Av na przykład) i bez patrzenia na efekty. No albo nie zdążyłeś - jeżeli tak, to wybacz za atak.
Micles, widzisz co się dzieje na zdjęciu? Pani zasuwa przez korytarz, pan grzebie w jej bucie a jeszcze inna pani wychyliła się z pokoju. Za 5 sekund owszem, mógłbym zrobić zdjęcie ale już zupełnie czego innego. Piszesz jakbyś nigdy reporterki nie robił. Z resztą to była strasznie kontrastowa scena, przy mnie było ciemno a na końcu korytarza waliło słońce przez okno.
michal_sokolowski
21-08-2010, 00:20
pank na 235 coś ci zwisa po lewej stronie na dole, hehe, wlazło ci w kadr coś, to obiektyw z drugiego body ?
Nie wiem co to, ktoś mnie mógł mijać.
michal_sokolowski
21-08-2010, 00:27
nie mogę sie nadziwić że micles tego nie wypatrzył....... mi to wygląda na obiektyw. ale sam wiesz lepiej.
generalnie fajna ta obróbka, taka czysta.
kiedy wystawiamy te foty na battle ? jakiś termin ?
Obiektyw raczej nie, chyba że jakiegoś gościa, drugie body miałem na rstrapie przy boku. Jak będę miał materiał to się odezwę.
michal_sokolowski
21-08-2010, 00:36
musze se sprawić jakiś pas na drugą lustrzankę, bo bez tego to urwanie jajec strasznie.
powiedz lepiej jaki pas użyywasz, jakiś link ?
Jedno body na rstrapie drugie na neoprenowym mattinie.
nie mogę sie nadziwić że micles tego nie wypatrzył.......Widziałem, ale po wielu reprymendach w tym wątku postanowiłem obniżyć poziom upierdliwości. Ale żeby nie było - tylko tutaj.
Powinienem czuć się zaszczycony?
michal_sokolowski
21-08-2010, 00:53
Powinienem czuć się zaszczycony?
no wypadałoby.....
Wygrałeś tylko bitwę, i to też tak nie do końca :P
Tak, robię repo. Już od jakiegoś czasu na samym początku focenia mierzę sobie wszędzie światło (tam gdzie mogę) i wiem mniej więcej gdzie jak ustawić parametry.
Duża rozpiętość tonalna sceny nie jest wymówką na przepały. Każdy przecież wie, że z przepalonego to i Hazan nie wyciągnie. Dlatego też jak nie jestem pewien co się będzie działo, to wolę robić na nastawach przy których światłomierz-drabinka wskazuje niedoświetlenie.
Trzecia sprawa, że można sobie wykształcić instynkt automatycznej korekty pomiaru światłomierza, ze względu na zawartość danej sceny. Trudne, ale zrobialne.
Ale ok, rozumiem, nie było na to wszystko czasu. Spoko.
Ale na spojrzenie na zdjęcia po wyostrzeniu to już chyba był czas? (podwójnie wyostrzać - no wiesz?!... :D)
Oj, bo ostatnio trochę mało czasu mam na wszystko.
michal_sokolowski
21-08-2010, 01:06
Wygrałeś tylko bitwę, i to też tak nie do końca :P
Tak, robię repo. Już od jakiegoś czasu na samym początku focenia mierzę sobie wszędzie światło (tam gdzie mogę) i wiem mniej więcej gdzie jak ustawić parametry.
Duża rozpiętość tonalna sceny nie jest wymówką na przepały. Każdy przecież wie, że z przepalonego to i Hazan nie wyciągnie. Dlatego też jak nie jestem pewien co się będzie działo, to wolę robić na nastawach przy których światłomierz-drabinka wskazuje niedoświetlenie.
Trzecia sprawa, że można sobie wykształcić instynkt automatycznej korekty pomiaru światłomierza, ze względu na zawartość danej sceny. Trudne, ale zrobialne.
Ale ok, rozumiem, nie było na to wszystko czasu. Spoko.
Ale na spojrzenie na zdjęcia po wyostrzeniu to już chyba był czas? (podwójnie wyostrzać - no wiesz?!... :D)
ja ostatnio tak robię że jak mam dobre światło, jest jasno, to przy ISO doajmy na to do 400 na pełnej klatce można spokojnie niedoświetlić o 1 EV, 2 EV.... przy scenach z dużym ryzykiem przepalenia tak robie.
micles:
"Dlatego też jak nie jestem pewien co się będzie działo, to wolę robić na nastawach przy których światłomierz-drabinka wskazuje niedoświetlenie. "
to jest dobre przy niskim ISO, widać że mało chyba się nabiegałeś na ciemnych salach na ISO 1600 - 3200 ?
bo jak przy ISO 1600, 3200 niedoświetlisz "drabinkę" to potem straszna kupa wychodzi....
ja się podniecałem kiedyś iso 3200 w starej 5d, a teraz maksymalnie daję 1600, i staram się naświetlać dobrze, a nawet prześwietlać.... ale tak jak piszę - przy wysokich iso.
genialny kosciol! zdjecia sa ok
ladny secik:) bardzo duzo rybki widze;)
Oj, bo ostatnio trochę mało czasu mam na wszystko.Trzeba było wrzucać w afekcie (http://canon-board.info/showpost.php?p=856750&postcount=38)? No, trzeba było?
bo jak przy ISO 1600, 3200 niedoświetlisz "drabinkę" to potem straszna kupa wychodzi....Dlatego najczęściej niedoświetlam ISO'em.
ladny secik:) bardzo duzo rybki widze;)3/15, w tym tylko 1 fota efekciarsko fishowa - bardzo dużo?
allxages
21-08-2010, 14:20
Trzeba było wrzucać w afekcie (http://canon-board.info/showpost.php?p=856750&postcount=38)? No, trzeba było?Dlatego najczęściej niedoświetlam ISO'em.3/15, w tym tylko 1 fota efekciarsko fishowa - bardzo dużo?
To Twój wątek?
trzeszcz6
21-08-2010, 21:57
Bardzo fajnie ukazałeś ten piękny kościół Dominikanów na służewiu... pięknie, właśnie takim go zapamiętałem, dzięki :) ostatni set dużo bardziej mi się podoba od poprzedniego, e tamtym coś było nie tak, jak na Ciebie był taki za zwykły? nie wiem jak to nazwać no inny ten po prostu lepszy :D pzdr :)
Przepraszam, ale musiałem :D
280.
źródło (http://img830.imageshack.us/img830/3074/vc7c1129.jpg)
14
https://canon-board.info/imgimported/2010/06/79-1.jpg
źródło (http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2010/06/mm/79.jpg)
O, w tym samym miasteczku. Seba był o prawie miesiąc szybszy:D
Jak sokolowski pankowi tak pank garemu :D
No nie do końca, pierwszy raz widzę to zdjęcie, a jak ja robiłem swoje to seba jeszcze raczej nie opublikował tamtego. Po prostu trafiliśmy na to samo miasteczko.
A nie, opublikował jednak wcześniej.
Ale sam przyznasz, że "dość" podobne :D
Tyle że u garego wszystko się zlewa, para ciut nieostra, i szkoda że dach zrobił cały czerwony. U ciebie lepiej jeżeli chodzi o światło (dobrze że błyskałeś) i ostrość, ale gorzej pod względem kompozycyjnym (dużo ciemnych plam) no i już wspomnianą grę aktorską pary.
Przyznam, jak seba pokazywał to zdjęcie, a pokazywał, to jednak na pewno je widziałem, chociaż nie pamiętam. Być może przypadek, być może miałem z tyłu głowy ten kadr, nie wiem. Jeżeli chodzi o grę aktorską pary to wolę moje zdjęcie chociaż buziak garego jest uroczy. Być może kiedyś przyjdzie Ci do głowy że pary na zdjęciach nie koniecznie muszą się śmiać albo całować.
to jednak na pewno je widziałem, chociaż nie pamiętam. Być może przypadek, być może miałem z tyłu głowy ten kadr, nie wiem.Ok, już nie drążę ^^
Być może kiedyś przyjdzie Ci do głowy że pary na zdjęciach nie koniecznie muszą się śmiać albo całować.No, mogą też tak : http://wyborcza.pl/51,75248,7830089.html?i=4
michal_sokolowski
23-08-2010, 11:57
Przyznam, jak seba pokazywał to zdjęcie, a pokazywał, to jednak na pewno je widziałem, chociaż nie pamiętam. Być może przypadek, być może miałem z tyłu głowy ten kadr, nie wiem. Jeżeli chodzi o grę aktorską pary to wolę moje zdjęcie chociaż buziak garego jest uroczy. Być może kiedyś przyjdzie Ci do głowy że pary na zdjęciach nie koniecznie muszą się śmiać albo całować.
widzisz Pank, Pani Bozia Cię ukarała.
następnym razem troszkę mniej się wymądrzaj (schody).
;-)
Widzisz Michał, jest różnica między świadomym skopiowaniem czyjegoś kadru a nieświadomym zrobieniem podobnej klatki tylko dla tego że taki kadr sam się narzuca. Podobieństwo wynika tylko z przypadku więc bozia mnie niczym nie ukarała a wręcz nagrodziła podobnym okiem i wyczuciem co Seba :) Więc proponuję jednak wstrzymać się z dobrymi radami, bo brzmią jakbyś się wymądrzał, a przecież nie chciałeś.
michal_sokolowski
23-08-2010, 12:24
Widzisz Michał, jest różnica między świadomym skopiowaniem czyjegoś kadru a nieświadomym zrobieniem podobnej klatki tylko dla tego że taki kadr sam się narzuca. Podobieństwo wynika tylko z przypadku więc bozia mnie niczym nie ukarała a wręcz nagrodziła podobnym okiem i wyczuciem co Seba :) Więc proponuję jednak wstrzymać się z dobrymi radami, bo brzmią jakbyś się wymądrzał, a przecież nie chciałeś.
temat już był wałkowany.....
od siebie tylko dodam że dla mnie tamte moje kadry ze schodów "narzucały" się również - i to również wtedy tłumaczyłem.
http://www.kalina-studio.com/?site=portfolio&range=1&pic=58
Poznajesz ?
Pisałem Ci że to ustawienie się NARZUCA.
Kiedy to było robione ? Na pewno przede mną, a czy przed Tobą ?
Proponuję jednak więcej luzu.
Nie traktuj tego jako próbę "docinki" tylko jako próbę rozładowania atmosfery.
Jasne, wpadasz tu tylko po to żeby mi powiedzieć żebym się nie wymądrzał i robisz to żeby rozładować atmosferę. Nie chce mi się odgrzewać starych kotletów to co miałem do powiedzenia na temat Twoich schodów powiedziałem już dawno w Twoim wątku, nie bardzo rozumiem po co do tego wracasz.
296.
źródło (http://img842.imageshack.us/img842/6797/vc7c3580.jpg)
297.
źródło (http://img825.imageshack.us/img825/4853/vc7c3665.jpg)
298.
źródło (http://img651.imageshack.us/img651/3113/vc7c3819.jpg)
296 czemu na panu młodym tak ciemno?
297 i 298 okej. Z tym że 297 chętnie zobaczyłbym także i en face ujęcie.
En face też zrobiłem, jak przyjdzie pora, pokarzę.
jak przyjdzie pora, pokarzę.
Kogo zamierzasz karać i za co? :shock:
Fajne te trzy ostatnie. Rewelacja.
Kogo zamierzasz karać i za co? :shock:
Zamiast być taki mundry zrobił byś coś z edytowaniem postów, każdemu czasami zdarza się walnąć babola, wytykanie tego przy braku tej możliwości mało grzeczne jest. Masz możliwość, zauważyłeś, trzeba było poprawić.
Pozwól też, Panie Moderatorze, że przytoczę Ci jeden z punktów regulaminu na który tak często się powołujesz:
6. Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. JEDNAK nie tolerowane będzie zwracanie uwagi na ortografie innych forumowiczow (od tego są prywatne wiadomości).
Przyznasz sobie jakiegoś karniaka?
mxdanish
24-08-2010, 09:52
Dobre!!
Ale teraz wiesz skąd pan wszechmogący Vitez ma 20k postów :P
przepraszam 21k...
manfred1
24-08-2010, 09:54
No Pank piękna riposta nawet ja tak nie potrafię. Brawo
Właściwie, to może Vitez faktycznie opacznie zrozumiał to zdanie panak ;) Nie było tam bezpośredniej krytyki :)