Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 104

Wątek: Forum sprzętowe i nic poza tym?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Akustyk,
    Ty piszesz o od-onanizowaniu??
    Nawet 70-300L łyknąłeś bez zmrużenii oka. To jest mega onanizm z dodatkiem hipokryzji...
    auuuu...

masz trzy watpliwe tezy do udowodnienia; 1. bez zmruzenia oka, 2. mega onanizm, 3 hipokryzja. ty, bo mnie sie absolutnie nie chce nic wyjasniac. moje zdjecia, moje pieniadze, moj wybor

inna kwestia, ze to za diabla nie nalezy do tego watku...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Co prawda inicjatywa Miclesa jest szlachetna i aż dziw, że się nie zniechęcił po takim jej objechaniu. Fajnie byłoby bowiem móc podyskutować tutaj o zdjęciach na trochę ambitniejszym poziomie niż 'leci w lewo', 'przepalone niebo', 'prawe oko wypadło z GO'.
    rzecz w tym, ze taka niemoznosc na chwile obecna jest nie kwestia odgornych decyzji moderatorow czy administracji, tylko grona uzytkownikow, bo to jest forum uzytkownikow...

natomiast osobna kwestia jest, ze CB w tej chwili przyciaga i ma stale grono uzytkownikow, ktorzy to forum rozumieja jako sprzetowe niemalze wylacznie i takiej tresci tu szukaja. troche jak z mowieniem po polsku w Czechach - niby mozna, ale koniec koncow, jak sie na dluzej zostanie, to sie przejmuje zwyczaje autochtonow

pozytywna (mysle) wiadomoscia jest to, ze administracja ma, jak widac na zalaczonym obrazku, checi i pomysly, zeby pociagnac forum w kierunku bardziej ogolnym. to sie nie stanie pewnie od razu, ale...

Niemniej nie zapominać jednak należy, że to forum sprzętowe i jako baza wiedzy jest doskonałe.
    rowniez mam takie wrazenie. co wiecej, znam caly szereg forum, ktore przeszly droge od specjalizacji do wiekszego "rozluznienia", ze skutkiem takim, ze na dzien dzisiejszy trudno na nich znalezc watki zgodne z profilem specjalistycznym. krotko mowiac, zrobilo sie pierniczenie o szopenie (polityka, religia, spoleczenstwo, ...). chyba rzecz w naszym narodzie, ze mamy 38 milionow nie bojacych sie wypowiadac specjalistow od: lotnictwa wojskowego, skokow narciarskich, ekonomii, formuly 1, ...

Niestety mam wrażenie, że sporo osób myśli, iż to właśnie ta wiedza jest najważniejsza, a nie ta dotycząca budowania poszczególnych kadrów, kompozycji (o wykład z której zwróciłem się zresztą swego czasu na CB) i tego typu sprawach.
    to juz ocena subiektywna. z punktu widzenia glownego profilu tego forum, no to jednak te "sporo osob" ma racje, jesli mowimy o waznosci na tematu na CB...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-09-2011 o 12:46 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Kolekcjoner- O pewnych zdjęciach nie da się napisać „leci w prawo” czy „coś tam znajduje się poza GO” Przynajmniej z tego prostego powodu, że na wybitnych zdjęciach po prostu nic nie ma. Przykładem niech będzie oklepany „Liść kapusty” Może on tam i jest ale niekoniecznie każdy musi go tam widzieć. Może dostrzegać za to wiele innych rzeczy a dyskusja będąca w temacie zdjęcia siłą rzeczy zmierzająca w stronę nieco bardziej abstrakcyjnego myślenia może przypominać OT jednocześnie nim nie będąc. Używając metafor czy przenośni łatwo się narazić na usunięcie posta co mnie dotknęło już parę razy. I nie mam tu na myśli pyskówek, które siłą rzeczy zdarzają się zarówno tutaj jak i na innych forach. Czasami dwa wyrazy mogą zawierać więcej informacji niż cała książka. Oczywiście nie mam pretensji, zażaleń itd. Tyle, że też specjalnie mnie to nie zachęca do takich dyskusji.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    O pewnych zdjęciach nie da się napisać „leci w prawo” czy „coś tam znajduje się poza GO” (...) Czasami dwa wyrazy mogą zawierać więcej informacji niż cała książka. Oczywiście nie mam pretensji, zażaleń itd. Tyle, że też specjalnie mnie to nie zachęca do takich dyskusji.
    Kolekcjonerem nie jestem, ale sie jednak wtrace - zauwaz, ze to o czym piszesz to tak naprawde nie jest jakas cecha szczegolna CB. w przecietnym serwisie do pokazywania zdjec typu plfoto jest dokladnie to samo. a na plfoto mam konto od prawie 10 lat, wiec uwierz, ze niejedno widzialem

z autopsji nie zachecam nikogo do prob "rozwoju fotograficznego" na podstawie opinii spolecznosci internetowych. wszystko jest dla ludzi, ale warto zachowac dystans co do jakosci roznych opinii subiektywnych na temat prac artystycznych (ogolnie). opinia jest zawsze pochodna nie tylko jakosci pracy ale rowniez (nierzadko w wiekszym stopniu) opiniodawcy. a z jego wiedza i doswiadczeniem bywa roznie - zeby to delikatnie ujac.

ze sprzetem jest o tyle prosciej, ze mniej konfliktowo i "przyjemniej", bo latwiej o kryteria mierzalne nie subiektywne...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-09-2011 o 13:11
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    rzecz w tym, ze taka niemoznosc na chwile obecna jest nie kwestia odgornych decyzji moderatorow czy administracji, tylko grona uzytkownikow, bo to jest forum uzytkownikow...
    Agreed.

pozytywna (mysle) wiadomoscia jest to, ze administracja ma, jak widac na zalaczonym obrazku, checi i pomysly, zeby pociagnac forum w kierunku bardziej ogolnym. to sie nie stanie pewnie od razu, ale...
    Również pozytywnie się na to zapatruję.

to juz ocena subiektywna. z punktu widzenia glownego profilu tego forum, no to jednak te "sporo osob" ma racje, jesli mowimy o waznosci na tematu na CB...
    Pewnie, że subiektywna. Niemniej przynajmniej ja chętnie poczytałbym ambitne dyskusje o zdjęciach, może nawet swoje zeskanował i wrzucił. Sęk w tym, żeby fotografie były krytykowane w sposób konstruktywny, by móc coś z takiej krytyki wyciągnąć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (...) na wybitnych zdjęciach po prostu nic nie ma. Przykładem niech będzie oklepany „Liść kapusty” Może on tam i jest ale niekoniecznie każdy musi go tam widzieć. Może dostrzegać za to wiele innych rzeczy a dyskusja będąca w temacie zdjęcia siłą rzeczy zmierzająca w stronę nieco bardziej abstrakcyjnego myślenia może przypominać OT jednocześnie nim nie będąc.
    Jak dla mnie zbyt wysoki poziom abstrakcji tego komentarza. Ale może przez nadchodzącą jesień i nowy semestr na uczelni trochę przygłupi się zrobiłem.
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 07-09-2011 o 13:14 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Pewnie, że subiektywna. Niemniej przynajmniej ja chętnie poczytałbym ambitne dyskusje o zdjęciach, może nawet swoje zeskanował i wrzucił. Sęk w tym, żeby fotografie były krytykowane w sposób konstruktywny, by móc coś z takiej krytyki wyciągnąć.
    IMHO, sa lepsze miejsca w sieci do tego celu, ktore oprocz lepszej optymalizacji pod katem prezentacji/krytyki zdjec, maja tez lepiej pod tym katem sprofilowana baze uzytkownikow (a generalnie o to sie wlasnie rozchodzi). jesli opinie nt. fot sa Twoim glownym zainteresowanie,, to poczytaj opinie chocby w tych watkach:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20765
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42117
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42117
    poprobuj i sobie cos wybierz. nie sadze, zeby CB kiedykolwiek bylo pelnoprawna alternatywa takich serwisow. a subiektywnie rzecz biorac lepiej byc dobrym lekarzem, niz przecietnym lekarzo-dekarzo-piekarzo-pilkarzem

niezaleznie od tego spokojnie pokazuj foty na CB, bo czemu nie? tylko przy czytaniu opinii uwzgledniaj roznice w odbiorze wynikajace wlasnie z profilu tego forum...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-09-2011 o 13:20
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Kolekcjoner- O pewnych zdjęciach nie da się napisać „leci w prawo” czy „coś tam znajduje się poza GO” Przynajmniej z tego prostego powodu, że na wybitnych zdjęciach po prostu nic nie ma. Przykładem niech będzie oklepany „Liść kapusty” Może on tam i jest ale niekoniecznie każdy musi go tam widzieć. Może dostrzegać za to wiele innych rzeczy a dyskusja będąca w temacie zdjęcia siłą rzeczy zmierzająca w stronę nieco bardziej abstrakcyjnego myślenia może przypominać OT jednocześnie nim nie będąc. Używając metafor czy przenośni łatwo się narazić na usunięcie posta co mnie dotknęło już parę razy. I nie mam tu na myśli pyskówek, które siłą rzeczy zdarzają się zarówno tutaj jak i na innych forach. Czasami dwa wyrazy mogą zawierać więcej informacji niż cała książka. Oczywiście nie mam pretensji, zażaleń itd. Tyle, że też specjalnie mnie to nie zachęca do takich dyskusji.
    Ja rozumiem te obawy one są uzasadnione (co zresztą dogłębnie wyjaśnił akustyk ) ale w takim razie nie ma co biadolić, że na forum sprzętowym nie ma artystycznych dywagacji. No nie ma i na wielu forach, które mają ku temu ambicje też wbrew pozorom nie ma właśnie ze względów o których mówimy.

Jeśli jednak znajdzie się tu społeczność która ma potencjał w kierunku takiej dysputy to droga otwarta - i to chciałem napisać. I dodać, że administracja na pewno nie będzie takich dyskusji ganić ani traktować jako OT.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-09-2011 o 13:27
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dopiero teraz znalazłem ten wątek, i dopiero teraz mogę się przyłączyć do dyskusji. Inicjatywa Miclesa jest jak najbardziej potrzebna. I nie dlatego że forum chyli się ku upadkowi, ale dlatego że oznacza że forum żyje i są ludzie którym zależy na jego rozwoju (i nie z powodów czysto ekonomicznych - z całym szacunkiem dla właściciela forum).
    Sądzę że blisko mi do Janka1977 ( i nie tylko wiekowo ). Micles ma młodzieńczy zapał i brak "wiedzy", że nic się zmienić nie da.
    Czy to forum, oprócz aspektów sprzętowo-testowych (niezwykle przydatnych), może być rasowym forum omawiającym nasze zamieszczone tu zdjęcia. Pewnie niezupełnie, ale na pewno może być bardziej "artystyczne" niż teraz. Oczywiście przez te lata przyciągnięto tu sporo ludzi szukających pomocy technicznej, a nie "artystycznej" ale wszystko po troch można rozwijać. Wszystko przed nami. Gorąco kibicuję nowemu właścicielowi forum i życzę sobie i innym, żeby to forum naprawdę było stroną na które wchodzimy z przyjemnością i nie zamykamy go czytając wypowiedzi frustratów.
    Ostatnio edytowane przez rysib ; 07-09-2011 o 15:59
    Pozdrawiam Rysiek

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Taką dyskusję trochę trudno zainicjować. Ja jestem dość krótko na Forum ale przez ten czas pojawiały się jej symptomy. Wydaje mi się, że jak się pojawi taka dyskusja w jakimś wątku to można by ją przenieść i założyć nowy.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Sęk w tym, żeby fotografie były krytykowane w sposób konstruktywny, by móc coś z takiej krytyki wyciągnąć......
    To jest naprawdę poważny problem. Nie tylko tutaj ale w ogóle w sieci. Albo są tak zwane TWA gdzie słychać ochy i achy, albo krytykanctwo, albo zupełny brak wiedzy, albo brak poczucia smaku... dużo tego. Często uwagi całkowicie konstruktywne są odbierane opacznie - jako "jeżdżenie" czy coś podobnego. Często kończy się drobnymi pyskówkami "bo ja jezdem ahrtysta a oni moje fantastyczne zdjęcia zjechali" ;-) Nie ważne, że tym ahrtystą jest ktoś od tygodnia bo właśnie dostał aparat i musi się pochwalić wszystkimi zdjęciami jakie mu ten (drogi) aparacik wymodził. :-)

Temat było ostatnio dyskutowany również "w kuchni" czyli na forum moderatorskim. Chyba będzie trochę zmian w Galeriach. Na dzisiaj CB jest nienajlepszym miejscem do dyskusji o zdjęciach - z powodów jak wyżej. Tyle, że poza małymi wyjątkami taki jest cały internet. :-)

No i na koniec zacytuję akustyka
    ..niezaleznie od tego spokojnie pokazuj foty na CB, bo czemu nie? tylko przy czytaniu opinii uwzgledniaj roznice w odbiorze wynikajace wlasnie z profilu tego forum...
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-09-2011 o 17:35

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Do wszystkiego trzeba zachować odpowiedni dystans. Parę lat temu sąsiednie forum zaprosiło artystów na plener i skończyło się bez mała na przebijaniu opon w samochodzie. Pomysł z ocenianiem zdjęć przez artystów nie zawsze może okazać się pomysłem trafionym. Wiem to z autopsji bo byłem świadkiem wielokrotnie takiego oceniania zdjęć. I nie ma tutaj niczyjej winy. Artyści nie mają podejścia pedagogicznego a osoby „oceniane” mają często znikomą wiedzę fotograficzną. Zdarza się, że dopiero po kilku latach słyszę: Wiesz ten i tamten to mieli jednak rację. Osoby chcące zaczerpnąć opinii od artysty mogą sobie na stronie ZPAF znaleźć namiary i umówić się na spotkanie celem omówienia zdjęć. Są to ludzie raczej otwarci na takie propozycje i ja nie spotkałem się aby ktoś spotkał się ze zdecydowaną odmową. Wiele osób zapomina o tym, że internetowe forum nie zastąpi całego świata. Trzeba czasem ruszyć czwórę i pójść na wystawę, wernisaż, kupić album fotograficzny lub zerknąć do jakiejś książki.

Może jakimś rozwiązaniem dla osób początkujących byłby wątek „moje pierwsze zdjęcie na forum” gdzie w ramach dżentelmeńskiej umowy inni użytkownicy zamiast sprzedać przysłowiowego kopa byliby zobowiązani albo do omijania tego wątku łukiem albo do podania pomocnej dłoni nowicjuszowi.

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów