Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
Wiesz, od bez mała początku ubiegłego stulecia producenci oferują nam coraz gorszy sprzęt wmawiając nowe prawdy o jego możliwościach. (...) I tak nastała epoka „wywoływania kamienia z cienia” ale zdjęć z tej epoki to ja też nie widzę aby przetrwały.
Ja za to podpisuję się wszystkimi dostępnymi kończynami pod tym komentarzem. A w szczególności pod tą jego częścią:

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
Ja już dawno straciłem nadzieję na rozmowy o fotografii w sieci. Pokolenie neostrady łyknęło przesłanie producentów sprzętu i jego niemożliwości techniczne przesunęło na użytkownika dając cudowne narzędzie jakim jest RAW.
Co prawda inicjatywa Miclesa jest szlachetna i aż dziw, że się nie zniechęcił po takim jej objechaniu. Fajnie byłoby bowiem móc podyskutować tutaj o zdjęciach na trochę ambitniejszym poziomie niż 'leci w lewo', 'przepalone niebo', 'prawe oko wypadło z GO'. Niemniej nie zapominać jednak należy, że to forum sprzętowe i jako baza wiedzy jest doskonałe. Niestety mam wrażenie, że sporo osób myśli, iż to właśnie ta wiedza jest najważniejsza, a nie ta dotycząca budowania poszczególnych kadrów, kompozycji (o wykład z której zwróciłem się zresztą swego czasu na CB) i tego typu sprawach.