Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 104

Wątek: Forum sprzętowe i nic poza tym?

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Forum sprzętowe i nic poza tym?

Badanie nr 1 : Ilu użytkowników najwięcej wypowiadających się na forum spośród pierwszej trzydziestki, wstawiło jakiekolwiek swoje zdjęcie w tym roku kalendarzowym.

LINK

Sposób przeprowadzenia : wejście w profil usera > szukaj tematy rozpoczęte przez > wyszukiwanie frazy [nick] (regulaminowe rozpoczęcie tytułu wątku ze zdjęciami) i sprawdzenie, czy data jest tegoroczna.

Wyniki : W tym roku zdjęcia pokazali : (w nawiasach prawdopodobne daty umieszczenia ostatnich zdjęć)
    muflon (24.03.2011)
    czacha (02.06.2011)
    Krzychu(24.04.2011)
    Kolaj (jedna fota, 24.02.2011)
    Pikczer (30.01.2011)

No i ja, ale ja nie o sobie.

6/30 = trochę mało. Jakby zawężyć okres do ostatnich trzech miesięcy, to do wyników wyszukiwania wpadłbym ja i Czacha. Tacy wygadani, a pokazać nie mają czego? (większość z tej trzydziestki miała swoje galerie, ale nie wiadomo czemu, przestała publikować tam zdjęcia).

Badanie nr 2 : Ilu użytkowników mających wątki z wieloma odpowiedziami (potencjalne wątki "dobrze prowadzone", nie zaniedbywane, potencjalni "starzy bywalcy") wstawiło jakiekolwiek swoje zdjęcie w tym roku kalendarzowym.

LINK

Sposób przeprowadzenia : wejście w wątek usera > ostatnia strona > skopiowanie daty z posta z ostatnimi zdjęciami

Wyniki :
    pank (2075 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 17-08-2011)
    muflon (1315 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 20-02-2011)
    Adso (1043 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 14-08-2011)
    MM-architekci (676 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 02-08-2011)
    missgruszka (492 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 07-01-2011)
    jacam (297 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 26-05-2011)
    Loome (282 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 29-05-2011)
    merger (274 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 25-07-2011)
    tomekqrrr (258 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 19-08-2011) (wg mnie najbiedniejszy, bo się strasznie produkuje i fajne foty, ale nikt mu nic nie pisze :/ Nawet sam zauważył w ostatnim wrzucie : "nikt ? nic ?")
    sniper88 (226 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 08-01-2011)
    Jendryn (222 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 27-06-2011)
    fyrste (217 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 14-05-2011)
    mmlolek (214 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 06-06-2011)

No i mój, ale ja nie o moim.

14 wątków spośród 40 branych pod uwagę, z czego tylko 6 wątków ma zdjęcia wrzucone w przeciągu ostatniego miesiąca.

Zaniepokoiły mnie również fakty :

1) niekomentowania dobrych zdjęć w ogóle (teraz podczas przeglądania tych wątków niejednokrotnie natrafiałem na sytuację, w której po ostatnim wrzucie nie następował żaden komentarz, i wątek się urywa)
    2) komentowania słabych zdjęć nadzwyczaj pozytywnie (najwięcej przykładów w galerii Człowiek/Portret)
    3) drastycznego spadku intensywności battle'ów

Last but not least, personalnie, subiektywnie, bolą mnie utraty "mistrzów" typu :
    VanMurder (od samego początku był 5 kroków przed nami - oświetleniowo, obróbkowo, modelkowo )
    Adam Kasprzak (głębokie, plastyczne fotografie, ciekawa kolorystyka)
    mungo (mój rówieśnik, CB'owy kumpel, z ciekawym zacięciem reporterskim, dokumentalnym. Czasami odwiedzam jego bloga, i zdjęcia jak zawsze zacne. Tyle że na blogu, a nie na CB.)
    esteper (chodził do jakiejś szkoły fotograficznej, jego seria z lotnikami niejednokrotnie wzbudzała we mnie takie - Wow! Ale fajne! Inne!)
    Kubaman (ptaki i teatr - z tym mi się będzie zawsze kojarzył. Nawet nie muszę wchodzić do jego wątku, żeby sobie przypomnieć precyzję i dopracowanie techniczne prac)
    Cichy (ślubniaki i modelkowe niczego sobie, kolorowe foty, od jego zdjęć załapałem bakcyla na Rogalin)
    kjoanna (ślubniaki ze smakiem, stylem. Kojarzą mi się trochę z ostatnimi świetnymi fotami kuczy.)
    MacGyver (chyba że czeka na zimę i znowu wrzuci coś z Karkonoszy, może nawet battle'a z miclesem )

Tych ludzi już nie ma. Nie wiem, czy nie ma w ogóle, czy nie ma na CB. Niektórzy są. Tylko z jakiegoś powodu nie dzielą się już z nami ich świetnymi zdjęciami, często efektem kilkuletniej harówki, doskonalenia swojego fachu, posiadania talentu, o którym wielu z nas mogłoby tylko pomarzyć.

Nie jest najgorzej - :
    pank (chociaż czasami lubi wrzucić obróbkowy koszmarek)
    gary (nierzadko szczena mi opada jak zdjęcia z jego wątku kończą się wczytywać)
    Parteq (inny kraj, inna kultura - strasznie ciekawe ślubixy i nie tylko)
    venomer (cały czas lojalny i chwali się nowymi podbojami ;D)
    saer (aż się zdziwiłem, że zagościł na łamach CB)
    notic (podobnie co saer, też kawał świetnej mody)
    allxages (ciężko mi tu cokolwiek napisać - tego stylu nie umiem ująć słowami. Nierzadko bardzo dobre repo mu się uda wyrzeźbić.)
    zabol (świetne, "ponadgazetowe", prawdziwie reporterskie klaty. I to z Chojnic!)
    merger (sporty extreme, strobing - kunszt w swojej dziedzinie)

Liczę na to, że nie straciliśmy jeszcze :
    Jendryn (cukierkowa obróbka krajobrazów z kozackim światłem - to lubię!)
    kucza21 (świetne pomysły, nieszablonowe, szczególnie ostatnio)
    czacha (tyż dobre repo)
    orlen.ownlog.com (żeby merger miał się kim nakręcać, chłopaki obaj dają radę)

Dalszych podsumowań nie mam siły robić, mam nadzieję, że zarówno starzy wyjadacze jak i regularni bywalcy widzą gołym okiem, że nie dzieje się za dobrze - więcej "specjalistów" ubywa, niż przybywa. (jedyne dwa debiuty z tego roku które mi się wyryły w głowie, to saer i notic).

Nie wiem co z tym zrobić, ale chyba trzeba coś z tym zrobić...

Jedynym z pomysłów wspomagających twórców wyższych lotów jaki mam na dzień dzisiejszy jest utworzenie listy takich właśnie osób i podpięcie jej w działach galeriowych (coś na kształt najpiękniejszych zdjęć obiektywami). Obok nicka tematyka prac, w której dana osoba wymiata, link do wątku z fotami, link do "pokaż wszystkie tematy utworzone przez", ...

Taki hall of fame.

Żeby nowi ludzie wiedzieli "kto tu rządzi", mogli oglądać najlepszych bez potrzeby przeszukiwania czeluści galerii z nierzadko kiczowatymi fotami, i inspirować się nimi.

Reanimacja battle'ów też by się przydała, bo to one najczęściej motywowały do zrobienia i pokazania swoich fot.

Starałem się pociągnąć On.Assignment, pomysł jest w miarę dobry, ale nie ma motywacji (też sam jej nie miałem pod koniec). W każdym razie, do dopracowania/przeorganizowania. Może coś bardziej krótkoterminowego. A może jednak tylko i wyłącznie pojedyncze battle'e. Nie wiem.

Ktoś się ze mną zgadza? Ktoś ma jakiś pomysł? Zróbmy coś!
    Ostatnio edytowane przez micles ; 22-08-2011 o 02:56

Uzależniony

Domyślnie

chyba jestes tu wystarczajaco dlugo i przezyles juz pare wojen forumowych, odejsc, klotni, banow itd. wiec pytanie zadane w proznie ?

co do galerii to sorry ale w dobie monitorow 22-24cale i wiekszych oraz internetu rzedu 10mbps+ ogladanie fotek 800px max to tak jakbys sobie wlaczyl 21calowego cropa na 42 calowej plazmie - bez sensu ! pozatym o jakiej jakosci mozemy mowic ogladajac 800px ? 1200 to powinno byc minimum - no ale to problem znany tutaj od lat i polityka rownania w dol :/

a dla szerszego zrozumienia mentalnosci wlodarzy forum polecam ten watek:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=60510

wprawdzie stary ale wiele tlumaczy

dziwie sie ze tobie sie jeszcze chce i ze nie znalazles jakiegos forum Fotograficznego i jednoczesnie bardziej user-friendly
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    co do galerii to sorry ale w dobie monitorow 22-24cale i wiekszych oraz internetu rzedu 10mbps+ ogladanie fotek 800px max to tak jakbys sobie wlaczyl 21calowego cropa na 42 calowej plazmie - bez sensu ! pozatym o jakiej jakosci mozemy mowic ogladajac 800px ? 1200 to powinno byc minimum - no ale to problem znany tutaj od lat i polityka rownania w dol :/
    Ekhm, http://www.canon-board.info/showpost...1&postcount=15
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Micles.. ech.. nie masz innych zmartwień na głowie? Nie szkoda Ci czasu przed kompem? Mam wrażenie, że CB to twój cały świat.. chyba przydałby Ci się np. miesięczny banik na posty, abyś mógł trochę odpocząć/zająć się innymi sprawami. Jeden kolega na innym forum taką prośbe wystosował do moderatorów, bo zbliżał się termin obrony mgr a nie chciał tracić czasu na forum. A produkował podobną ilość postów do Ciebie

Spójrz na zewnątrz - są wakacje, jest piękna pogoda.. nie lepiej wyjść wieczorem gdzieś z kumplami na piwo, albo na randkę z dziewczyną albo chociaż iść pobiegać/jeździć na rowerze/zadbać o formę/iść na basen/siłownię/tenis/kosza/itp. ?

Ja w twoim wieku (a to jest naprawdę piękny wiek dopiero zrozumiałem, że nie mam obowiązku nikogo na jakimkolwiek forum pouczać, napominać, itd. bo to do niczego nie prowadzi. Doszło do takiego absurdu, że kiedyś napisałem do moderatorów na innym forum, żeby się wzięli do roboty i je posprzątali. Po tym przyszło opamiętanie że trzeba zerwać z nałogiem przeglądania postów i przestać przejmować się ludźmi, których 99% na oczy nie widziałem wróciłem do realnego świata nie zamierzałem sobie szarpać nerwów wirtualnymi problemami... można przyjemniej spędzić czas. A podkreślam jeszcze raz - jesteś w naprawdę pięknym wieku, nie marnuj tego czasu przed kompem, naprawdę nie warto

Myślę, że:
    1. nikt nie ma obowiązku siedzieć na forum CB,
    2. nikt nie ma obowiązku dzielić się tutaj swoimi fotkami
    3. nikt też nie ma obowiązku oceniać każdej galerii
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Domyślnie

cauchy , spójrz na jego podpis pod nickiem. Nieuleczalna choroba
    To jak kto dysponuje swoim czasem to jego sprawa.
    Ja np. nie wrzucam swoich fotek, bo nie lubię jak się je krytykuje ponieważ:
    każda jest idelalnie wykadrowana,
    prawidłowo naświetlona,
    ma głęboki sens
    coś pokazuje
    Oczywiście w/g moich kryteriów
    Tu była zakazana reklama

Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
    Zejdź z chodnika !!!

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie wiem co z tym zrobić, ale chyba trzeba coś z tym zrobić...
    Tendencja jest globalna i nic z tym nie zrobisz.

Powody tego stanu rzeczy są niesłychanie złożone, nie da się rozwiązać tego typu problemów odgórnie drogą takich czy innych doraźnych posunięć, decyzji, czy zmian polityki. Nikt tu nikogo pod pistoletem nie zatrzyma, zresztą ciężko choćby siłą zmusić kogoś do bycia kreatywnym.

Jedyne sensowne rozwiązanie najlepiej ujmuje znana maksyma: "chcesz zmienić świat, zacznij od siebie".

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jedyne sensowne rozwiązanie najlepiej ujmuje znana maksyma: "chcesz zmienić świat, zacznij od siebie".
    Wnioskując z tego co się dzieje ostatnio w tym wątku, Micles już zaczął.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

niekomentowania dobrych zdjęć w ogóle
    komentowania słabych zdjęć nadzwyczaj pozytywnie
    Znaczy dobrych i słabych - Twoim zdaniem? Czy może zdaniem jakiegoś szerokiego gremium uznanych mistrzów fotografii?

Co do zdjęć na forum sprzętowym, może niektórzy użytkownicy uważają, że od prezentowania zdjęć są znacznie lepsze miejsca niż to forum, niż jakiekolwiek forum dyskusyjne, portal społecznościowy, czy internetowa galeria gdzie o umieszczeniu lub nieumieszczeniu zdjęcia decydują moderatorzy lub warunki techniczne.
    A co do komentowania - no comment
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Micles.. ech.. nie masz innych zmartwień na głowie? Nie szkoda Ci czasu przed kompem? Mam wrażenie, że CB to twój cały świat..
    CB nie jest całym moim światem. To miejsce, w którym kiedyś mogłem liczyć na trochę więcej feedbacku odnośnie moich zdjęć, i trochę więcej dobrych zdjęć innych użytkowników.
    Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Tendencja jest globalna i nic z tym nie zrobisz.
    Po wczorajszym, krótkoterminowym zetknięciu się z nikoniarze.pl i ujrzeniu, że na stronie głównej są tak wyczesane zdjęcia dnia, stwierdzam, że chyba trzeba zinfiltrować ich środowisko dogłębniej
    Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Znaczy dobrych i słabych - Twoim zdaniem? Czy może zdaniem jakiegoś szerokiego gremium uznanych mistrzów fotografii?
    Rozumiem, że w twojej wypowiedzi mogę sobie na początek dopisać brakujące "Co" ("co znaczy dobrych i słabych...").
    Odpowiedź : chyba każda, nawet nieświadoma fotograficznie osoba będzie umiała odróżnić foty venomera, saera, notica od większości pozostałych galerii (nie mówię że wszystkich, bo jeszcze tak z 10-20 użytkowników trzyma poziom, nie przeglądałem ostatnio, ale w obliczu setek wątków portretowych to i tak kropla w morzu)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po wczorajszym, krótkoterminowym zetknięciu się z nikoniarze.pl i ujrzeniu, że na stronie głównej są tak wyczesane zdjęcia dnia, stwierdzam, że chyba trzeba zinfiltrować ich środowisko dogłębniej
    Środowisko nikoniarze.pl mam zinfiltrowane od kilku lat i mogę zapewnić, że lista nieobecnych tego forum jest znacznie dłuższa niż zaprezentowana w tym wątku.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów