Badanie nr 1 : Ilu użytkowników najwięcej wypowiadających się na forum spośród pierwszej trzydziestki, wstawiło jakiekolwiek swoje zdjęcie w tym roku kalendarzowym.
LINK
Sposób przeprowadzenia : wejście w profil usera > szukaj tematy rozpoczęte przez > wyszukiwanie frazy [nick] (regulaminowe rozpoczęcie tytułu wątku ze zdjęciami) i sprawdzenie, czy data jest tegoroczna.
Wyniki : W tym roku zdjęcia pokazali : (w nawiasach prawdopodobne daty umieszczenia ostatnich zdjęć)
muflon (24.03.2011)
czacha (02.06.2011)
Krzychu(24.04.2011)
Kolaj (jedna fota, 24.02.2011)
Pikczer (30.01.2011)
No i ja, ale ja nie o sobie.
6/30 = trochę mało. Jakby zawężyć okres do ostatnich trzech miesięcy, to do wyników wyszukiwania wpadłbym ja i Czacha. Tacy wygadani, a pokazać nie mają czego? (większość z tej trzydziestki miała swoje galerie, ale nie wiadomo czemu, przestała publikować tam zdjęcia).
Badanie nr 2 : Ilu użytkowników mających wątki z wieloma odpowiedziami (potencjalne wątki "dobrze prowadzone", nie zaniedbywane, potencjalni "starzy bywalcy") wstawiło jakiekolwiek swoje zdjęcie w tym roku kalendarzowym.
LINK
Sposób przeprowadzenia : wejście w wątek usera > ostatnia strona > skopiowanie daty z posta z ostatnimi zdjęciami
Wyniki :
pank (2075 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 17-08-2011)
muflon (1315 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 20-02-2011)
Adso (1043 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 14-08-2011)
MM-architekci (676 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 02-08-2011)
missgruszka (492 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 07-01-2011)
jacam (297 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 26-05-2011)
Loome (282 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 29-05-2011)
merger (274 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcie : 25-07-2011)
tomekqrrr (258 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 19-08-2011) (wg mnie najbiedniejszy, bo się strasznie produkuje i fajne foty, ale nikt mu nic nie pisze :/ Nawet sam zauważył w ostatnim wrzucie : "nikt ? nic ?")
sniper88 (226 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 08-01-2011)
Jendryn (222 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 27-06-2011)
fyrste (217 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 14-05-2011)
mmlolek (214 odpowiedzi) (ostatnie zdjęcia : 06-06-2011)
No i mój, ale ja nie o moim.
14 wątków spośród 40 branych pod uwagę, z czego tylko 6 wątków ma zdjęcia wrzucone w przeciągu ostatniego miesiąca.
Zaniepokoiły mnie również fakty :
1) niekomentowania dobrych zdjęć w ogóle (teraz podczas przeglądania tych wątków niejednokrotnie natrafiałem na sytuację, w której po ostatnim wrzucie nie następował żaden komentarz, i wątek się urywa)
2) komentowania słabych zdjęć nadzwyczaj pozytywnie (najwięcej przykładów w galerii Człowiek/Portret)
3) drastycznego spadku intensywności battle'ów
Last but not least, personalnie, subiektywnie, bolą mnie utraty "mistrzów" typu :
VanMurder (od samego początku był 5 kroków przed nami - oświetleniowo, obróbkowo, modelkowo)
Adam Kasprzak (głębokie, plastyczne fotografie, ciekawa kolorystyka)
mungo (mój rówieśnik, CB'owy kumpel, z ciekawym zacięciem reporterskim, dokumentalnym. Czasami odwiedzam jego bloga, i zdjęcia jak zawsze zacne. Tyle że na blogu, a nie na CB.)
esteper (chodził do jakiejś szkoły fotograficznej, jego seria z lotnikami niejednokrotnie wzbudzała we mnie takie - Wow! Ale fajne! Inne!)
Kubaman (ptaki i teatr - z tym mi się będzie zawsze kojarzył. Nawet nie muszę wchodzić do jego wątku, żeby sobie przypomnieć precyzję i dopracowanie techniczne prac)
Cichy (ślubniaki i modelkowe niczego sobie, kolorowe foty, od jego zdjęć załapałem bakcyla na Rogalin)
kjoanna (ślubniaki ze smakiem, stylem. Kojarzą mi się trochę z ostatnimi świetnymi fotami kuczy.)
MacGyver (chyba że czeka na zimę i znowu wrzuci coś z Karkonoszy, może nawet battle'a z miclesem)
Tych ludzi już nie ma. Nie wiem, czy nie ma w ogóle, czy nie ma na CB. Niektórzy są. Tylko z jakiegoś powodu nie dzielą się już z nami ich świetnymi zdjęciami, często efektem kilkuletniej harówki, doskonalenia swojego fachu, posiadania talentu, o którym wielu z nas mogłoby tylko pomarzyć.
Nie jest najgorzej - są :
pank (chociaż czasami lubi wrzucić obróbkowy koszmarek)
gary (nierzadko szczena mi opada jak zdjęcia z jego wątku kończą się wczytywać)
Parteq (inny kraj, inna kultura - strasznie ciekawe ślubixy i nie tylko)
venomer (cały czas lojalny i chwali się nowymi podbojami ;D)
saer (aż się zdziwiłem, że zagościł na łamach CB)
notic (podobnie co saer, też kawał świetnej mody)
allxages (ciężko mi tu cokolwiek napisać - tego stylu nie umiem ująć słowami. Nierzadko bardzo dobre repo mu się uda wyrzeźbić.)
zabol (świetne, "ponadgazetowe", prawdziwie reporterskie klaty. I to z Chojnic!)
merger (sporty extreme, strobing - kunszt w swojej dziedzinie)
Liczę na to, że nie straciliśmy jeszcze :
Jendryn (cukierkowa obróbka krajobrazów z kozackim światłem - to lubię!)
kucza21 (świetne pomysły, nieszablonowe, szczególnie ostatnio)
czacha (tyż dobre repo)
orlen.ownlog.com (żeby merger miał się kim nakręcać, chłopaki obaj dają radę)
Dalszych podsumowań nie mam siły robić, mam nadzieję, że zarówno starzy wyjadacze jak i regularni bywalcy widzą gołym okiem, że nie dzieje się za dobrze - więcej "specjalistów" ubywa, niż przybywa. (jedyne dwa debiuty z tego roku które mi się wyryły w głowie, to saer i notic).
Nie wiem co z tym zrobić, ale chyba trzeba coś z tym zrobić...
Jedynym z pomysłów wspomagających twórców wyższych lotów jaki mam na dzień dzisiejszy jest utworzenie listy takich właśnie osób i podpięcie jej w działach galeriowych (coś na kształt najpiękniejszych zdjęć obiektywami). Obok nicka tematyka prac, w której dana osoba wymiata, link do wątku z fotami, link do "pokaż wszystkie tematy utworzone przez", ...
Taki hall of fame.
Żeby nowi ludzie wiedzieli "kto tu rządzi", mogli oglądać najlepszych bez potrzeby przeszukiwania czeluści galerii z nierzadko kiczowatymi fotami, i inspirować się nimi.
Reanimacja battle'ów też by się przydała, bo to one najczęściej motywowały do zrobienia i pokazania swoich fot.
Starałem się pociągnąć On.Assignment, pomysł jest w miarę dobry, ale nie ma motywacji (też sam jej nie miałem pod koniec). W każdym razie, do dopracowania/przeorganizowania. Może coś bardziej krótkoterminowego. A może jednak tylko i wyłącznie pojedyncze battle'e. Nie wiem.
Ktoś się ze mną zgadza? Ktoś ma jakiś pomysł? Zróbmy coś!