Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 104

Wątek: Forum sprzętowe i nic poza tym?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja w razie by co mogę pomóc. Od czasu do czasu coś tam mi się udaje „wycyganić” http://fotofanklub.pl/index.php?opti...rsy&Itemid=191
    na nagrodę. Mam też trochę doświadczenia organizacyjnego i trochę znajomości. Zresztą raz coś tam się już udało załatwić.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Z ludźmi, którzy chcą rozmawiać da się rozmawiać. Z ludźmi, którzy chcą tylko zaprezentować swój punkt widzenia bo i tak wiedzą lepiej, nie da się rozmawiać i szkoda czasu na próby.
    A próbowałeś kiedykolwiek?.... ;-)
    D3

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ja właściwie zaprzestałem czytać to forum i dopiero w nocy odkryłem ten temat i...

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    allxages (ciężko mi tu cokolwiek napisać - tego stylu nie umiem ująć słowami. Nierzadko bardzo dobre repo mu się uda wyrzeźbić.)
    Nie wiem czy mam się cieszyć czy płakać, no ale ok ;-)

Dodam ze swojej strony, że moim zdaniem forum ma sie dobrze. Spelnia swoj cel onanistyczno-sprzetowy jak najbardziej. Ja akurat jestem dlugo tutaj zarejestrony, ale aktywny bylem jakos z 2 lata na przelomie 2008-2010 chyba. To byl tez dla mnie moment kiedy znudzilem sie troche fotografia koncertowa i po prostu potrzebowalem dowiedziec sie wiecej o sprzecie.

Z perspektywy czasu mysle ze to byl blad. Powinienem bardziej skupic sie na fotografii i olac jednak caly ten sprzet. Teraz np. olewam go po calosci. Ale szkoda mi tych godzin i dni ktore stracilem na czytanie o obiektywach itd itd. Moglem ten czas poswiecic na czytanie o kompozycji itp. Czy tez po prostu robic zdjecia.

Jakbyscie wiedzieli czym powstaja nawet dzisiaj najlepsze fotografie np. w Polsce to byscie nie uwierzyli. Sprzet, a juz w szczegolnosci ostrosc jest tak malo wazna, ze nawet nie jest na 2 miejscu.

Ale to nie zmienia faktu, ze to forum jest dobre. Bo jest niezlym kompendium wiedzy o sprzecie. Tylko dlaczego oczekiwac od niego czegos wiecej? Osobiscie regularnie ogladam zdjecia 1-2 osob z tego forum. Jezeli chce ogladnac fotografie ktora mnie uczy/inspiruje to ogladam albumy czy odpowiednie portfolia.
    wiekszosc zdjec ktore sa tutaj odbierane w kategorii ochow i achow to zdjecia powyciskane w photoshopie, ktorych i tak za 20 lat nikt nie bedzie pamietal.

Dlatego nie ma co sie dziwic, ze Ci ktorzy robia niezle zdjecia, malo tutaj wrzucaja. Tych osob zwyczajnie nie interesuje krytyka ze strony onanistow-pikselowych. A takich tu na peczki. Wystarczy zobaczyc jaki lament na limit (nieaktualny) do 800px byl tutaj. Ze niby na 800px to wszystko jest super i ostre. Ale co z tego? Zdjec na komputerze i tak sie nie da ogladac, bo nie oddaja nawet polowy tego co pokazuja.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wiesz, od bez mała początku ubiegłego stulecia producenci oferują nam coraz gorszy sprzęt wmawiając nowe prawdy o jego możliwościach. Jako przykład: pod koniec lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku w środowiskach zbliżonych do artystycznych aparat małoobrazkowy uchodził za sprzęt bez duszy a dzisiaj odrodzony jako pełna klatka święci triumfy. Fotografia cyfrowa nie sprzyja artystom. Jak się ma do płyty szklanej w formacie 30x40cm, z której można było zrobić kopię stykową 1:1 pełna klatka? Nijak. I nie chodzi o młyn na wodę producentów gotowych udowodnić wyższość pełnej klatki tylko o jeden szczegół. Szklaną płytę można było rozbić o kolano pozostawiając dowolną ilość sygnowanych zdjęć. Im mniej tym lepiej. Najlepiej jedno. Internet i komputerowe „kopiuj/wklej” powoduje, że umieszczone w sieci zdjęcie traci na wartości. Większość artystów nie ma nawet swoich internetowych stron. Mają kilka dyżurnych zdjęć spisanych na straty, które służą do ich PR. I w większości nie będą udzielać się na forach czy zakładać galerii bo i niby w jakim celu? Ja już dawno straciłem nadzieję na rozmowy o fotografii w sieci. Pokolenie neostrady łyknęło przesłanie producentów sprzętu i jego niemożliwości techniczne przesunęło na użytkownika dając cudowne narzędzie jakim jest RAW. I tak nastała epoka „wywoływania kamienia z cienia” ale zdjęć z tej epoki to ja też nie widzę aby przetrwały.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Dodam ze swojej strony, że moim zdaniem forum ma sie dobrze. Spelnia swoj cel onanistyczno-sprzetowy jak najbardziej.
    (...)
    ...ze to forum jest dobre. Bo jest niezlym kompendium wiedzy o sprzecie. Tylko dlaczego oczekiwac od niego czegos wiecej? Osobiscie regularnie ogladam zdjecia 1-2 osob z tego forum. Jezeli chce ogladnac fotografie ktora mnie uczy/inspiruje to ogladam albumy czy odpowiednie portfolia.
    wiekszosc zdjec ktore sa tutaj odbierane w kategorii ochow i achow to zdjecia powyciskane w photoshopie, ktorych i tak za 20 lat nikt nie bedzie pamietal.

Dlatego nie ma co sie dziwic, ze Ci ktorzy robia niezle zdjecia, malo tutaj wrzucaja. Tych osob zwyczajnie nie interesuje krytyka ze strony onanistow-pikselowych. A takich tu na peczki. Wystarczy zobaczyc jaki lament na limit (nieaktualny) do 800px byl tutaj. Ze niby na 800px to wszystko jest super i ostre. Ale co z tego? Zdjec na komputerze i tak sie nie da ogladac, bo nie oddaja nawet polowy tego co pokazuja.
    podpisuje sie obyczterema konczynami. jako wieloletni uzytkownik, rowniez niegdys aktywnie probujacy od-onanizowac CB. bez skutku zreszta...

pisze z perspektywy uzytkownika, dodatkowe uprawnienia i ewentualne domniemania konotacji prosze zostawic z boku...
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Wiesz, od bez mała początku ubiegłego stulecia producenci oferują nam coraz gorszy sprzęt wmawiając nowe prawdy o jego możliwościach. (...) I tak nastała epoka „wywoływania kamienia z cienia” ale zdjęć z tej epoki to ja też nie widzę aby przetrwały.
    Ja za to podpisuję się wszystkimi dostępnymi kończynami pod tym komentarzem. A w szczególności pod tą jego częścią:

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja już dawno straciłem nadzieję na rozmowy o fotografii w sieci. Pokolenie neostrady łyknęło przesłanie producentów sprzętu i jego niemożliwości techniczne przesunęło na użytkownika dając cudowne narzędzie jakim jest RAW.
    Co prawda inicjatywa Miclesa jest szlachetna i aż dziw, że się nie zniechęcił po takim jej objechaniu. Fajnie byłoby bowiem móc podyskutować tutaj o zdjęciach na trochę ambitniejszym poziomie niż 'leci w lewo', 'przepalone niebo', 'prawe oko wypadło z GO'. Niemniej nie zapominać jednak należy, że to forum sprzętowe i jako baza wiedzy jest doskonałe. Niestety mam wrażenie, że sporo osób myśli, iż to właśnie ta wiedza jest najważniejsza, a nie ta dotycząca budowania poszczególnych kadrów, kompozycji (o wykład z której zwróciłem się zresztą swego czasu na CB) i tego typu sprawach.

Domyślnie

W sumie tak jak sobie czytam to faktycznie... 90% wątków tyczy się technikaliów.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Akustyk,
    Ty piszesz o od-onanizowaniu??
    Nawet 70-300L łyknąłeś bez zmrużenii oka. To jest mega onanizm z dodatkiem hipokryzji...

Właściciel forum Awatar fomag
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    podpisuje sie obyczterema konczynami. jako wieloletni uzytkownik, rowniez niegdys aktywnie probujacy od-onanizowac CB. bez skutku zreszta...
    Cóż, samo się nie zrobi, ale jeśli inicjatywa pójdzie od góry, to po dłuższym czasie może się uda. W celu zwiększenia dawki fotografii na forum zaplanowane i częściowo uzgodnione jest np. dodatkowy mechanizm galerii zintegrowany z forum (jakiś plugin do nowego silnika... szukamy/wybieramy/testujemy) aby móc wygodniej wstawiać zdjęcia i o nich dyskutować, znany fotograf, autorytet (znane nazwisko) oceniający merytorycznie wybrane zdjęcia (nie wszystkie, ale kilkanaście na miesiąc choćby), rozbudowa lekcji i bazy wiedzy z techniki fotografowania.

Dla sprzętowców też przygotowujemy nowe rzeczy, czy to podforum Serwis'owe (z udziałem CSI z ul. żytniej) czy.... ;-) ale to tym w swoim czasie.

Zauważcie, że drobne kroki zostały wykonane, choćby Hydepark z prawdziwego zdarzenia, powinien sprzyjać rozmowie nie tylko o sprzęcie.

Liczę na dobre chęci użytkowników i włączenie się w prace nad nowymi funkcjonalnościami czy też zmianami dot. forum. A będzie okazja, bo mam zamiar pytać właśnie Was jak widzicie pewne nowe rzeczy ... ale to założę osobne wątki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale Panowie jaki problem. Jak chcecie dyskutować o zdjęciach czy o "Fotografii" to jaki problem. To Wy tworzycie to forum - załóżcie wątek i do dzieła - naprawdę nie rozumiem co stanowi problem. Mogę zapewnić, że ze strony administracji/* nie będzie żadnych przeszkód - wręcz życzliwa przychylność . Natomiast takie narzekanie jaki to świat zły i jak to wszyscy są przeciw artystom to dopiero para w gwizdek .

/* - fomag mnie uprzedził
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-09-2011 o 12:29
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów