Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 143

Wątek: Fotostrada-allegro,UOKiK

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A jaki jest ten "szwank" dla kupującego, który nie kupił czegoś super tanio. Poniósł jakieś straty finansowe czy co?
    Przedstawię Ci mój przypadek. Kilka lat temu już to było. Kupiłem samochód, zarejestrowałem i oczywiście musiałem wykupić polisę OC. Zorientowałem się w cenach, wybrałem najkorzystniejszą dla mnie ofertę, zapłaciłem... i po kilku dniach pani z firmy ubezpieczeniowej dzwoni do mnie, że się pomyliła w kalkulacji, i mam dopłacić 400 zł. Gdybym to zrobił, to jak najbardziej bym stracił, gdyż oferta konkurencji była wyższa tylko o 150 zł, od tego co ja zapłaciłem.
    Tak samo ze sprzętem. Jak ktoś nie kupi super tanio, to może stracić, gdyż w tym czasie może mu przejść przed nosem inna okazja.
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Owszem można. Wiele sklepów tak robi. Nawet te duże typu EuroAGD. Wystarczy zastrzeżenie, że "okres oczekiwania wynosi... " albo "na zamówienie". Mało który sklep internetowy ma rzeczywiście wszystko "na stanie". Na stronach widnieje krótkie "na zamówienie". Z alledrogo inna sprawa. Tam rzeczywiście nie można ale to nie ustawa a regulamin allegro.
    Jeszcze raz oglądałem złożoną ofertę przez sprzedającego. Nigdzie nie ma informacji, że produkt jest na zamówienie. Obowiązkiem sprzedającego jest zapewnić kupującemu możliwość odbioru produktu zgodnego z zawartą umową. A taka została zawarta. Przepisy - ustawa ściśle określają zasady sprzedaży internetowej. Masz towar - możesz go sprzedać. To właśnie te przepisy w domyśle przewidują chęć uniknięcia takich sytuacji jak w temacie. To, że Allegro twardo stoi na straży respektowania przepisów prawa - chwała im za to. Nie chcą, aby Klienci byli oszukiwani, bo również na tym tracą.
    Sprzedaż odbywającą się poza lokalem sprzedającego regulują następujące przepisy:

• ustawa z 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności wyrządzonej przez produkt niebezpieczny (Dz.U. Nr 22 poz. 271)
    • ustawa z 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz.U. Nr 141 poz. 1176)
    • ustawa z dnia 20 lipca 2001 r. o kredycie konsumenckim (Dz. U. Nr 100 poz. 1081 z późn. zm.) – jeżeli sprzedaż odbywa się na raty.

Rozdział 2 ustawy z 2 marca 2000 r. o umowach zawieranych na odległość w punkcie 2 precyzuje, że propozycja zawarcia umowy powinna jednoznacznie i w sposób zrozumiały informować o zamiarze zawarcia umowy przez tego, kto ją składa. Artykuł 6 pkt 1: Umowy zawierane z konsumentem bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, ....... są umowami na odległość, jeżeli kontrahentem konsumenta jest przedsiębiorca, który w taki sposób zorganizował swoją działalność. Warunek został spełniony.
    Oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący.
    Jeżeli nie postanowiono inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez kupującego oświadczenia woli o zawarciu umowy – QWERT’y oświadczył swoją wolę.
    Czy zawarto osobne zastrzeżenie co do możliwości odstąpienia sprzedawcy od zawartej umowy? Tego nie mogę doczytać. W przypadku braku możliwości wypełnienia warunków zawartej umowy składający ofertę przedsiębiorca może zwolnić się z zobowiązania przez spełnienie świadczenia zastępczego, odpowiadającego tej samej jakości i przeznaczeniu oraz za tę samą cenę lub wynagrodzenie, informując zarazem konsumenta na piśmie o jego prawie nieprzyjęcia tego świadczenia i odstąpienia od umowy. Ale prawem Kupującego jest nie przyjąć świadczenia zastępczego. Może żądać rekompensaty.
    Jestem dobrej myśli, że możliwie najszybciej uda się zakończyć spór i QWERT'y będzie używać swą piękną "60" na AIR SHOW.
    M.

A tak wogóle to Sprzedający ma trochę więcej super ofert z logo canona >>> http://allegro.pl/canon-eos-60d-18-5...661554236.html
    Ostatnio edytowane przez Mils ; 18-08-2011 o 20:47

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mils Zobacz posta
    A tak wogóle to Sprzedający ma trochę więcej super ofert z logo canona >>> http://allegro.pl/canon-eos-60d-18-5...661554236.html
    Nie rozumiem, to akurat jest zestaw z 18-55
    Dla wątku interesująca jest inna aukcja, jeszcze raz przypomnę adres kolejnego kwiatka fotostrady z małym bałaganem (ale innego kalibru) w opisie.

http://archiwumallegro.pl/canon_eos_...522648050.html

Na marginesie pytanie, bo do tej pory zaopatrywałem się w używki.
    Ile w końcu Canon daje gwarancji: 12 czy 24 miesiące ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Nie rozumiem, to akurat jest zestaw z 18-55
    Tak. Moja gafa.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.......
    Sprzedaż odbywającą się poza lokalem sprzedającego regulują następujące przepisy:

• ustawa z 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności wyrządzonej przez produkt niebezpieczny (Dz.U. Nr 22 poz. 271)
    • ustawa z 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz.U. Nr 141 poz. 1176)
    • ustawa z dnia 20 lipca 2001 r. o kredycie konsumenckim (Dz. U. Nr 100 poz. 1081 z późn. zm.) – jeżeli sprzedaż odbywa się na raty.

Rozdział 2 ustawy z 2 marca 2000 r. o umowach zawieranych na odległość w punkcie 2 precyzuje, że propozycja zawarcia umowy powinna jednoznacznie i w sposób zrozumiały informować o zamiarze zawarcia umowy przez tego, kto ją składa. Artykuł 6 pkt 1: Umowy zawierane z konsumentem bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, ....... są umowami na odległość, jeżeli kontrahentem konsumenta jest przedsiębiorca, który w taki sposób zorganizował swoją działalność. Warunek został spełniony.
    Oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący.
    Jeżeli nie postanowiono inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez kupującego oświadczenia woli o zawarciu umowy – QWERT’y oświadczył swoją wolę.
    Czy zawarto osobne zastrzeżenie co do możliwości odstąpienia sprzedawcy od zawartej umowy? Tego nie mogę doczytać. W przypadku braku możliwości wypełnienia warunków zawartej umowy składający ofertę przedsiębiorca może zwolnić się z zobowiązania przez spełnienie świadczenia zastępczego, odpowiadającego tej samej jakości i przeznaczeniu oraz za tę samą cenę lub wynagrodzenie, informując zarazem konsumenta na piśmie o jego prawie nieprzyjęcia tego świadczenia i odstąpienia od umowy. Ale prawem Kupującego jest nie przyjąć świadczenia zastępczego. Może żądać rekompensaty......
    A mógłbyś na temat? Zacytuj proszę paragraf mówiący, że sprzedający MUSI mieć towar w ręku. To co zacytowałeś to 'masówka' mająca przygnieść interlokutora swym ciężarem ale jakoś nie widzę jasnego sformułowania o KONIECZNOŚCI posiadania towaru w ręku. 30 dni to dużo. Wystarczy, żeby sciągnąć towar z Chin

Nie odnoszę się do transakcji (mam w sumie zbliżone zdanie na temat sklepu) a jedynie do Twoich wypowiedzi, które mają się nijak do rzeczywistości. Po mojemu TEŻ transakcja została zawarta i tyle. Ale oceny moralne nagonki w stylu "bij żyda", "jesteś na prawie - zniszcz ich" jakoś inaczej oceniam. Zawsze pozostaje jakiś niesmak jak nagonka wychodzi z ust jakiejśtam konkurencji. To przecież wspaniała okazja zniszczyć jednego z rywali. Nieprawdaż?

Powtórzę się. W MOMENCIE transakcji obie strony mogły działać w dobrej wierze. Ocenie podlega tylko to co POTEM. I tu się różnimy jw.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-08-2011 o 22:13

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Tutaj mamy aukcję allegro i zastosowanie ma regulamin allegro. Nie wolno sprzedawać czegoś, czego się nie ma. Tu wciska się nam kit, że sprzedający nie ma aparatu itd.
    Sprzedający chyba zapomniał, że takie ściemy możliwe są w zwykłym sklepie internetowym; tam towar nie leży w magazynie sklepu lecz (najczęściej) jest w cenniku dystrybutora i leży w jego magazynie.
    Biegam, bo lubię

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A mógłbyś na temat? Zacytuj proszę paragraf mówiący, że sprzedający MUSI mieć towar w ręku.
    >>> regulamin Allegro. Już wcześniej chciałem dopisać, że wielu Sprzedawców i Kupujących nie stosuje się do regulaminów, przepisów, ustaw. Bo tak wygodniej. Niewielu korzystających kiedykolwiek czytało o swoich obowiązkach wynikających z korzystania z możliwości sprzedaży / kupna na odległość. Dopiero jak się coś zdarzy próbują łatać sytuację.

To co zacytowałeś to 'masówka' mająca przygnieść interlokutora swym ciężarem ale jakoś nie widzę jasnego sformułowania o KONIECZNOŚCI posiadania towaru w ręku. 30 dni to dużo. Wystarczy, żeby sciągnąć towar z Chin
    Masówka? Dziwne. IMHO bardzo ważne informocje, które mają zastosowanie dokładnie w tej sytuacji. A 30 dni tuż tuż. Przygniecie Oferenta suma kosztów całkowita.

Nie odnoszę się do transakcji (mam w sumie zbliżone zdanie na temat sklepu) a jedynie do Twoich wypowiedzi, które mają się nijak do rzeczywistości. Po mojemu TEŻ transakcja została zawarta i tyle. Ale oceny moralne nagonki w stylu "bij żyda", "jesteś na prawie - zniszcz ich" jakoś inaczej oceniam.
    Moralna nagonka? Mocno powiedziane. Każda ze stron ma swoje prawa, lecz ze strony Sprzedawcy został popełniony błąd. Daleki jestem od jakiegokolwiek ferowania wyroków i podjudzania do niecnego wykorzystywania znajomości obowiązujących przepisów. Podane ustawy regulują prawa i obowiązki obydwu stron. We wszystkich swoich wypowiedziach rzetelnie starałem się podejść do tematu nie trzymając racji żadnej ze stron. Na podstawie informacji z tematu i aukcji, a czego nie wiedziałem to o tym też pisałem.

Zawsze pozostaje jakiś niesmak jak nagonka wychodzi z ust jakiejśtam konkurencji. To przecież wspaniała okazja zniszczyć jednego z rywali. Nieprawdaż?
    Szanowny Panie Januszu. Nie było moim zamiarem prowadzenie nagonki na Oferenta. Nie stanowię żadnej konkurencji dla Sprzedawcy. Dla ścisłości: nie prowadzę sprzedaży sprzętu fotograficznego. Zawodowo działam w branży projektowej i wykonawczej.

Powtórzę się. W MOMENCIE transakcji obie strony mogły działać w dobrej wierze. Ocenie podlega tylko to co POTEM. I tu się różnimy jw.
    Też tak można przyjąć, że strony umowy przed jej zawarciem mogły działać w dobrej wierze. Ale gdy doszło do realizacji już zawartej umowy, jedna ze stron próbuje się wycofać. Ma prawo, ale na określonych warunkach. Jeżeli mogę ocenić: kiedyś obowiązywał kodeks honorowy. Słowo się rzekło - kobyłka u płotu. Reasumując, wystarczy spojrzeć na liczbę osób czytających temat i przeliczyć x 1 złotych. Miło jest pracować na dobrym produkcie, ale dobry produkt to nie wszystko. Liczy się jeszcze sprzedawca.
    Ostatnio edytowane przez Mils ; 19-08-2011 o 00:25

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.....Jak można wystawić produkt do sprzedaży, którego nie mam na stanie? Ustawa tego zabrania. Chyba, że Sprzedawca stoi ponad prawem.....
    Owszem można. .....Z alledrogo inna sprawa. Tam rzeczywiście nie można ale to nie ustawa a regulamin allegro.
    >>> regulamin Allegro. Już wcześniej chciałem dopisać, że wielu Sprzedawców i Kupujących nie stosuje się do regulaminów, przepisów, ustaw....
    To w końcu Ustawa czy regulamin Allegro? Z tym regulaminem Allegro to też nie do końca tak. Allegro dopuszcza np. przedsprzedaż.

Łatwo się rzuca stwierdzenia "Ustawa zabrania" - potem siła całości argumentacji wygląda kiepsko bo całość mało spójna.

...
    lecz ze strony Sprzedawcy został popełniony błąd....
    Czyli, jak sam piszesz, jednak błąd. Czy wykorzystywanie cudzych błędów jest naganne moralnie nie mnie oceniać. Niech sobie każdy odpowie we własnym sumieniu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-08-2011 o 08:37

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Jeżeli relacje Klient - Sklep potraktujemy jako stan wojny (z niektórych postów w tym wątku można odnieść takie wrażenie), to wykorzystanie błędu przeciwnika jest normalnym działaniem. Z drugiej strony, już od czasów starożytnych pojawiają się teorie, że wojna nikomu nie przynosi chwały, ani korzyści...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    ni korzyści...
    Z wyjątkiem przemysłu zbrojeniowego.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów