Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 174

Wątek: Sprzedaż RAW-ów

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koy Zobacz posta
    Odnosiło się to pośrednio do kolegi Panka i stwierdzenie " to fotoziutki robią w Rawach ?". Ale ogólnie jest takie przekonanie i pogląd że jak ktoś robi w jpg ( głównie chodzi mi o ślubną ) to labo leniwy albo nie wie po co raw Zgadza że , nikt tego dosłownie nie mówi ale daje się odczuć coś takiego.
    Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak można świadomie obciąć sobie 80% informacji które aparat może przekazać karcie. Jest to skrajnie nie profesjonalne bo robiąc tylko w jpg pozbawiasz się możliwości uratowania niejednego zdjęcia którego z jpega wyciągnąć się nie da. Z resztą, nie obraź się, ale to co pokazujesz na swojej stronie IMHO w większości pod "fotoziutkizm" się kwalifikuje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez patyn Zobacz posta
    Pozwólcie drodzy że się jeszcze ustosunkuje do myśli, która się tutaj przewija a mianowicie, że jak ktoś przerabia Wasze RAW-y to sfajdoli Wam nazwisko. Załóżmy że jakiś Pan ... np. Kamiński dostanie od Was RAW-y. Ściągnął sobie pirackiego PS-a w zeszłym tygodniu. Obrobił Waszą fotę i jest pełen podziwu dla swojego "dokonania". Drukuje ją w pobliski LAB-ie i wkleja do swojego albumu ślubnego. No faktycznie! Nigdy więcej nie znajdziecie już klienta! Wszyscy zobaczą jaki robicie shit! W końcu cały świat podziwia album ślubny pana Kamińskiego!
    Teraz wyobraź sobie źe Pan Kamiński pokazuje też to zdjęcie na NK i zgodnie z tym co miał napisane w umowie podpisuje Twoim imieniem i nazwiskiem.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 31-03-2010 o 23:11 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Teraz wyobraź sobie źe Pan Kamiński pokazuje też to zdjęcie na NK i zgodnie z tym co miał napisane w umowie podpisuje Twoim imieniem i nazwiskiem.
    Nigdy bym się nie dowiedział. Nie mam profilu na NK i mieć nie bedę.

Miasto
    wawa

Domyślnie

Nigdy bym się nie dowiedział. Nie mam profilu na NK i mieć nie bedę.
    Proszę Cię, czy to na prawdę trzeba tłumaczyć? Najwięcej klientów przychodzi z tzw. polecenia, są to znajomi ludzi którym robiło się zdjęcia, Ci wszyscy znajomi oglądają właśnie radosną twórczość Pana Kamińskiego myśląc że to Twoje dzieło. Zakładając, że zdjęcie jest na prawdę zmasakrowane, jak myślisz, ilu z tych znajomych do Ciebie trafi? To czy masz konto na NK czy nie jest bosko nieistotne.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Proszę Cię, czy to na prawdę trzeba tłumaczyć? Najwięcej klientów przychodzi z tzw. polecenia, są to znajomi ludzi którym robiło się zdjęcia, Ci wszyscy znajomi oglądają właśnie radosną twórczość Pana Kamińskiego myśląc że to Twoje dzieło. Zakładając, że zdjęcie jest na prawdę zmasakrowane, jak myślisz, ilu z tych znajomych do Ciebie trafi? To czy masz konto na NK czy nie jest bosko nieistotne.
    Żelazna logika. I tu mnie masz
    Ale jak już mówiliśmy rzadko kto prosi o RAW-y. Jeżeli ktoś już prosi ... to widocznie ma jakieś pojęcie i nie musimy się aż tak bać o swoje nazwisko. Poza tym ... czy to znaczy że nie da rady zmasakrować JPG-u i władować go na NK czy do swojego albumu?

Miasto
    wawa

Domyślnie

Pewnie że da radę zmasakrować jpg, ale będzie ciężej. Z resztą nie tylko o to chodzi. Jeżeli ktoś chce mnie wynająć jako fotografa to widział zdjęcia na mojej stronie i na ich podstawie wyrobił sobie zdanie czego może po mnie oczekiwać, produktem który sprzedaje nie są rawy, są nim zdjęcia, raw jest tylko jedną ze składowych finalnego produktu, owszem, najważniejszą, ale nie jedyną a ja nie chcę oddawać półproduktu, bo nie to oferuję.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Żelazna logika. I tu mnie masz
    Ale jak już mówiliśmy rzadko kto prosi o RAW-y. Jeżeli ktoś już prosi ... to widocznie ma jakieś pojęcie i nie musimy się aż tak bać o swoje nazwisko. Poza tym ... czy to znaczy że nie da rady zmasakrować JPG-u i władować go na NK czy do swojego albumu?
    A na samum końcu i tak laboludek dorzuci swoje trzy grosze

Domyślnie

[QUOTE=pank;796252]Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak można świadomie obciąć sobie 80% informacji które aparat może przekazać karcie. Jest to skrajnie nie profesjonalne bo robiąc tylko w jpg pozbawiasz się możliwości uratowania niejednego zdjęcia którego z jpega wyciągnąć się nie da. Z resztą, nie obraź się, ale to co pokazujesz na swojej stronie IMHO w większości pod "fotoziutkizm" się kwalifikuje.

Tak myślałem, że bez prywaty się nie obejdzie Krytyke przyjmuje - ile słów osób tyle opini. Widzę, że fotoziutkizm to już na stałe do słownika wszedł.

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Pewnie że da radę zmasakrować jpg, ale będzie ciężej. Z resztą nie tylko o to chodzi. Jeżeli ktoś chce mnie wynająć jako fotografa to widział zdjęcia na mojej stronie i na ich podstawie wyrobił sobie zdanie czego może po mnie oczekiwać, produktem który sprzedaje nie są rawy, są nim zdjęcia, raw jest tylko jedną ze składowych finalnego produktu, owszem, najważniejszą, ale nie jedyną a ja nie chcę oddawać półproduktu, bo nie to oferuję.
    Tutaj mogę się po części zgodzić. Jeżeli stać by mnie było na kogoś kto jest nie tylko świetnym fotografikiem ale i grafikiem ... RAW-y nie byłyby mi potrzebne. Co nie zmienia jednak faktu, że technika tak pędzi na przód, że z obecnych RAW-ów w PS-ie za 10 lat może da się wyciągnąć rzeczy o których nawet taki szpec jak Ty obecnie nie ma pojęcia. Ale cóż ... nie miałbym ich ... bo 10 lat wcześniej musiałbym dopłacić +50%.

Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koy Zobacz posta
    Tak myślałem, że bez prywaty się nie obejdzie Krytyke przyjmuje - ile słów osób tyle opini. Widzę, że fotoziutkizm to już na stałe do słownika wszedł.
    Bez urazy, pytałeś więc odpowiedziałem, a jak wszedłem na Twoją stronę to zrozumiałem dla czego pytasz. Na początek mniej lampy i nie prosto w twarz i już będzie lepiej.
    Tutaj mogę się po części zgodzić. Jeżeli stać by mnie było na kogoś kto jest nie tylko świetnym fotografikiem ale i grafikiem ... RAW-y nie byłyby mi potrzebne. Co nie zmienia jednak faktu, że technika tak pędzi na przód, że z obecnych RAW-ów w PS-ie za 10 lat może da się wyciągnąć rzeczy o których nawet taki szpec jak Ty obecnie nie ma pojęcia. Ale cóż ... nie miałbym ich ... bo 10 lat wcześniej musiałbym dopłacić +50%.
    Wszystkie informacje jakie są w Rawie możesz wyciągnąć już dzisiaj, za 10 lat ani nawet za 100 ich nie przybędzie.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 31-03-2010 o 23:36 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Bez urazy, pytałeś więc odpowiedziałem, a jak wszedłem na Twoją stronę to zrozumiałem dla czego pytasz. Na początek mniej lampy i nie prosto w twarz i już będzie lepiej.
    Nie pamiętam żebym gdzieś o coś pytał ? Zwrócił tylko uwagę tylko na pewiem fakt. Komentarze dotyczące techniki proszę daruj sobie, bo w ten sposób możemy tutaj godzinami wytykać sobie błedy. O mój warsztat się nie martw. Kończy ten off-topic bo tylko nie potrzebnie zaśmiecamy ten wątek.

Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów