Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 174

Wątek: Sprzedaż RAW-ów

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Wszystkie informacje jakie są w Rawie możesz wyciągnąć już dzisiaj, za 10 lat ani nawet za 100 ich nie przybędzie.
    Informacji na pewno nie przybędzie. Ale sposobu ich obróbki też nie? Chyba dobrze wiesz co miałem na myśli ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Żeby niepotrzebnie nie przedłużać powiem tylko tak … W pełni rozumiem, że sprzedawany jest produkt finalny. Nie pojmuję jednak czego tak się boją Ci, którzy nie chcą udostępnić RAW-ów. To prawda, że nie wszystkie zdjęcia muszą być udane. Jeśli jednak ktoś jest dobrym fotografem (powtarzam: fotografem, nie mylić z grafikiem) to i RAW-ów wstydzić się nie powinien. A jeżeli ktoś ma ochotę sfajdolić Wam nazwisko to zrobi to bez względu na to czy dacie mu RAW-a czy JPG-a. Chyba każdy z Was ma w chałupie stertę archaicznych negatywów. Wolelibyście je na papierze? W końcu na papierze to „wersja finalna”! Nie zostawiajcie ludzi bez „negatywu”…
    Ostatnio edytowane przez patyn ; 31-03-2010 o 23:52 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Fotografia to fotografia, raw to tylko cyfrowa klisza. Niewywołana klisza z analoga też fotografią nie była. Kiedyś negatyw trzeba było mieć żeby móc zrobić z niego odbitki, teraz odbitki robi się z plików które klienci dostają więc na prawdę nie widzę potrzeby dla jakiej miał bym oddawać rawy.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał Awatar jpl
    Miasto
    Inside the Wall

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Proszę Cię, czy to na prawdę trzeba tłumaczyć? Najwięcej klientów przychodzi z tzw. polecenia, są to znajomi ludzi którym robiło się zdjęcia, Ci wszyscy znajomi oglądają właśnie radosną twórczość Pana Kamińskiego myśląc że to Twoje dzieło. Zakładając, że zdjęcie jest na prawdę zmasakrowane, jak myślisz, ilu z tych znajomych do Ciebie trafi? To czy masz konto na NK czy nie jest bosko nieistotne.
    Większość znajomych Pana Kamińskiego ma, zapewne, bardzo podobny gust. Może się więc okazać że ta zmasakrowana fotka najbardziej im się spodoba. Zdjęcia ślubne zwykle ogląda się z "autorskim" komentarzem młodych, jest więc duża szansa że Pan Kamiński pochwali się jak ładnie poprawił zmasakrowane zdjęcie.

Jeśli chodzi o umieszczanie zdjęć na NK to google search nie ma tam wstępu - szansa na to że przypadkowi ludzie negatywnie zweryfikują fotografa jest raczej minimalna.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

A ma facebooka wstęp ma? Albo picassę, fotkę, milion innych portali?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patyn Zobacz posta
    Chyba każdy z Was ma w chałupie stertę archaicznych negatywów. Wolelibyście je na papierze? W końcu na papierze to „wersja finalna”! Nie zostawiajcie ludzi bez „negatywu”…
    to pokaz mi profesjonalnego fotografa, ktory oddawal klientom negatywy ... w sumie to sie nawet nie trudz, bo sam fakt ze to robil skresla go z miana bycia prefesjonalista/zawodowcem

panowie, to wasza sprawa jak cenicie swoja prace i co robicie ze swoimi plikami, ale skonczcie pisac bzdury, ze to normalne i godne pochwaly postepowanie, bo z cala pewnoscia takim nie jest w kregach profesjonalistow.

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    panowie, to wasza sprawa jak cenicie swoja prace i co robicie ze swoimi plikami, ale skonczcie pisac bzdury, ze to normalne i godne pochwaly postepowanie, bo z cala pewnoscia takim nie jest w kregach profesjonalistow.
    Wypowiedź, stwierdzenie godne Moderatora. Subtelne, niemałostkowe i jakże trafne. Brawo!

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Autogoraf, bede wdzieczny jesli przestaniesz trollowac w watkach w ktorych nie jest to mile widziane (w zasadzie trollowanie nie jest zalecane, jesli ktos ma ochote korzystac z forum w najblizszym czasie). Masz juz jedna sciane placzu, skup sie na niej. Od wycieczek osobistych masz priwa, zatem prosze grzecznie abys je tam kierowal, tym samym konczac komentarze w stylu jaki zaprezentowales powyzej.

Moja prosba jest jednorazowa i prosze abys potraktowal ja powaznie. Jesli masz zamiar ja zignorowac i bedziesz kontynuwal ten temat w tym lub w innym watku, mozesz po prostu zaczac pisac kolejna skarge do Hazana, lub Radia Zet jesli wolisz, bo obawiam sie, ze bez tego sie nie obejdzie. Pisze to publicznie, aby potem nie bylo 'siurprajzy'.

EOT .. i abys potem nie mial pretensji, rozwine ten skrot w naszym ojczystym jezyku - "koniec tematu".

Podpisano,
    niewychowany i chamski moderator.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Bardzo ciekawa dyskusja ale coś mi się zdaje, że prowadząca donikąd.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To znaczy mam na myśli cały wątek a nie dwa ostatnie posty.
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 01-04-2010 o 01:08 Powód: Automerged Doublepost
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Masz racje Sergiusz, gdyz jest to kolejny z przykladow istnienia dwoch szkol - otwockiej i falenickiej Jedni beda twierdzic, ze oddanie RAW'a to swiety obowiazek fotografa, a drudzy ze to grzech smiertelny

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

Czacha - pozwolę sobie zacytować całego Ciebie:

"jesli to ma dzialac zastraszajaco - nie dziala."

Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów