Strona 283 z 410 PierwszyPierwszy ... 183233273281282283284285293333383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 821 do 2 830 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor002 Zobacz posta
    Ja to rozumiem tak, że jeżeli korzystam tylko z centralnego pkt AF to blokada pomiaru ekspozycji dotyczy centralnego punktu kadru? nie jest wtedy brany cały matrycowy pomiar pod uwagę? ile % centralnego kadru zajmuje ten pomiar?
    Działa to trochę inaczej. Stosując pomiar matrycowy, zawsze brany jest pod uwagę każdy element matrycy, przy czym jeśli pomiar związany jest z wybranym punktem AF, to ten element matrycy ma wyższy priorytet w algorytmie wyznaczania naświetlenia. Niestety nie dotarłem do oficjalnych informacji na temat działania takiego algorytmu, ale mniej więcej działa to tak, jak to zostało opisane pod tym linkiem:

http://www.fotal.pl/foto-poradnik-pa...-swiatla-cz-2/

czyli:

"Powierzchnia kadru jest podzielona na pola pomiarowe. Tych pól może być od kilku aż do 1005 (to chyba obecny rekord), w zależności od modelu aparatu. W każdym z tych pól dokonywany jest pomiar światła i następnie te dane spływają do komputera, który według specjalnych algorytmów analizuje zebrane dane, dokonuje uśrednienia i podaje wynik w postaci parametrów ekspozycji. I tu warto sie zatrzymać na dłużej, gdyż to jest ten moment, gdzie zauważymy różnicę w stosunku do pozostałych pomiarów. Mianowicie w pomiarach punktowym, selektywnym i centralnie ważonym następowało proste uśrednienie zebranej informacji przez czujnik. Natomiast w pomiarze matrycowym dokonywana jest analiza. Pola pomiarowe nie są równo cenne i może zostać im przypisana różna waga, co więcej niektóre z ich mogą zostać odrzucone, a inne mogą mieć decydujące znaczenie.
    W najbardziej zaawansowanych pomiarach matrycowych do obliczeń wykorzystuje się szereg danych dodatkowych, takich jak informacje, w którym polu znajduje się punkt ostrości (co powoduje, że automatycznie to pole staje się niejako wzorcem), dokonywany jest ogólny pomiar kontrastu sceny (rozpiętości tonalnej), niektóre z nich wykorzystują także dane na temat temperatury barwowej światła. Bardziej zaawansowane analizują zdjęcie i porównują mierzoną scenę z bazą scen wzorcowych. Wszystko po to, aby pomiar był jak najbardziej niezawodny i podawał jak najdokładniejszy wynik."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam.

Napiszcie mi proszę, czy w piątce, jest opcja opóźniania wyzwalania migawki? Używam tego w Nikonie, przy landszaftach i jest to nieoceniona dla mnie opcja.

Funkcja ta sprawia, że po naciśnięciu spustu unoszone zostaje lustro (w nikonie na jakieś 2 sek) i dopiero po tym czasie otwiera się migawka. Eliminuje to mikrodrgania korpusu spowodowane uderzeniem lustra. Wiem, że można użyć wężyka i wstępnego uniesienia lustra, ale było by miło, gdyby taka funkcja jednak była dostępna.

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

2 sek, dowolna długość i chyba jeszcze 10 sek.
    Pytasz oczywiście o MLU?

Domyślnie

Instrukcja strona 86 - "Praca z samowyzwalaczem"

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dodam tylko, że do pracy z włączoną blokadą lustra (MLU) bardzo przydaje się (zamiast wężyka) bezprzewodowy pilot RC-1, który (wreszcie!) doskonale działa z 5D2
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie chodzi mi stricte o funkcję samowyzwalacza. Bo ona tylko opóźnia o zadany czas wykonanie zdjęcia. Funkcja, o którą pytam nie ma nic wspólnego z samowyzwalaczem (przynajmniej w Nikonie). Jest to niejako wstępne uniesienie lustra z automatycznym, opóźnionym o 2 sek (w Nikonie) otwarciem migawki.

Czyli stawiam aparat na statywie, ustawiam ekspozycję, blokuję ostrość - spustem do połowy - wciskam spust do końca by zrobić zdjęcie, ale aparat najpierw unosi lustro na 2 sek, a następnie otwiera migawkę. Samowyzwalacza w ogóle nie tykam. Jest wyłączony.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Nie chodzi mi stricte o funkcję samowyzwalacza. Bo ona tylko opóźnia o zadany czas wykonanie zdjęcia. Funkcja, o którą pytam nie ma nic wspólnego z samowyzwalaczem (przynajmniej w Nikonie). Jest to niejako wstępne uniesienie lustra z automatycznym, opóźnionym o 2 sek (w Nikonie) otwarciem migawki.

Czyli stawiam aparat na statywie, ustawiam ekspozycję, blokuję ostrość - spustem do połowy - wciskam spust do końca by zrobić zdjęcie, ale aparat najpierw unosi lustro na 2 sek, a następnie otwiera migawkę. Samowyzwalacza w ogóle nie tykam. Jest wyłączony.
    jest. strona 101 i 180
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ściągnąłem sobie instrukcję i rzuciłem okiem. Stoi tam:
    Kod:
    1. Ustaw ostrość na obiekcie, naciśnij przycisk migawki do 
    końca, a następnie zwolnij go. Lustro zostanie podniesione.
    2 Ponownie naciśnij przycisk migawki do końca. Zostanie wykonane zdjęcie, po czym lustro zostanie opuszczone.
    Czyli jednak nie idzie to z automatu, tylko trzeba drugi raz wcisnąć spust. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Tak jak pisałem.
    Można ustawić tak, że będzie trzeba spust nacisnąć drugi raz lub tak jak z samowyzwalaczem - 2sek lub 10sek. Wtedy spust wciskamy tylko raz.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A mógłbym poprosić, abyś napisał dokładnie w którym miejscu menu się to ustawia?

Strona 283 z 410 PierwszyPierwszy ... 183233273281282283284285293333383 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów