Ja to mam w menu podręcznym.
Poszukaj w menu "blokada lustra podniesionego". Włącz ją i następnie wybierz samowyzwalacz np. na 2 sek.
Ja to mam w menu podręcznym.
Poszukaj w menu "blokada lustra podniesionego". Włącz ją i następnie wybierz samowyzwalacz np. na 2 sek.
oj, możesz i tak i tak.
1. w CF włączasz MLU.
2. przyciskiem DRIVE włączasz (lub nie) samowyzwalacz 2 lub 10 sek.
3. jeżeli NIE włączyłeś samowyzwalacza, to żeby zrobić zdjęcie musisz 2 x nadusić spust.
4. jeżeli włączyłeś samowyzwalacz, to 1 x dusisz spust, jest puk - lustro w górze, potem pit-pit-pit (2 lub 10sek) i klap! zdjęcie.
dlatego pisałem o pilocie - bo nie dość, że nie musisz w ogóle dotykać aparatu (dodatkowe ominięcie drgań), to jeszcze na pilocie masz od razu przełącznik: 0 lub 2 sek (i nie trzeba grzebać z samowyzwalaczem).
to naprawdę działa :cool:
(i to IMHO lepiej niż w żółtych :wink![]()
pozdro.,
m.
chyba nowy update się szykuje :]
Mam maly problemik, nie wiem czy mi sie to wydaje, ale chyba nie:
Majac 20D fotografujac ptaki w locie na tle jasnego nieba, gdy mialem slabe swiatlo na obiekcie na szybko dawalem korekcje +2ev pomiar centralny i zawsze mialem dobrze naswietlonego ptaka. Ostatnio wzialem 5D2 z 400 5.6 i robiac dokladnie to samo mam zawsze piekielnie czarne ptaki, zmienialem nawet na punktowy pomiar +2ev i to samo, a przeciez byc powinno nawet lepiej niz w 20D, ktore punkowego nie ma. Nie wiem czy jest cos w CF 5D2 abym wylaczyl? Jakies optymizery, nieoptymizery i inne wynalazki widze w CF, ale zamiast grzebac i testowac caly dzien wole sie dopytac.
Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery
Ja natomiast (jeszcze nie mam piątki, ale planuję) zmartwiłem się tym, że w czasie nagrywania 5dmk2 nie daje fullres sygnału video na HDMI (w przeciwieństwie do 7d i 1dIV). Fajnie byłoby mieć jednak ten feature, chociażby do zewnętrznego monitorka 7" żeby można było sukcesywnie uskutecznać focus pulling.
Będzie firmware update, czy celowo tego nie dali?