Strona 383 z 410 PierwszyPierwszy ... 283333373381382383384385393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 821 do 3 830 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ja też! Ja też!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Bardzo Cię polubiłem
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ja też! Ja też!
    Ja już dawno :-D ale może na tym zakończmy ten OT.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Wracamy do tematu. Ceny rzeczywiscie poszly w dol. Dzis wpadek w uk do 1529f w glownych sklepach.
    http://www.camerapricebuster.com/Can...I_Body_pc.html
    A by to... Jak bym kasy nie odkladal to chyba bym sie skusil na jeszczejegnego markaII
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 15-12-2011 o 00:44

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Wracamy do tematu. Ceny rzeczywiscie poszly w dol. Dzis wpadek w uk do 1529f w glownych sklepach.
    http://www.camerapricebuster.com/Can...I_Body_pc.html
    A by to... Jak bym kasy nie odkladal to chyba bym sie skusil na jeszczejegnego markaII
    Nie wiem jak to się ma jeżeli ktoś zarabia w tej dziwnej walucie, może to faktycznie promocja, ale przy aktualnym kursie funta dla mnie to wątpliwa promocja...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Tak! porównuj nasz kraj do US
    porownanie jest bardziej do Kanady, de facto, i nie ma w nim uwzglednionych roznic kursowych miedzy dolarami, tudziez miedzy CAD a JPY.

statystykiem koniec koncow na studiach nie zostalem, ale jeszcze tyle zrozumienia mam, zeby wypluc "insufficient data". bo to byloby naciaganie i robienie kauzacji z korelacji

W US myślenie jest takie:
    "Idą święta, ludzie więcej kupują bo prezenty itd. więc trzeba ich zachęcić do kupna u nas. Obniżmy ceny, dodajmy coś gratis itd." czyli normalne, cywilizowane podejście.
    taaaaak?
    ja mam raczej wrazenie, ze w kazdym kraju dystrybutorzy (przede wszystkim) doskonale wiedza, ze nadchodza worki pieniedzy i tylko w razie koniecznosci trzeba sie schylic, zeby jak najwiecej tych workow do siebie przyciagnac. a jesli nie trzeba sie specjalnie schylac (w dzialce elektroniki akurat nie trzeba, bo pod choinke na pewno sie sprzeda) to worki pieniedzy mozna wyssac do cna.

i to nie zalezy od kraju. w NL absolutnie nie jest tak jak w twoim hipotetycznym (no bo nie rzeczywistym) US, tylko jak w PL. klient jest dymany prosto w tylna czesc ciala, bo sprzedawcy doskonale wiedza, ze i tak musi kupic. a Dutch sa arcymistrzami wysysania kasy z klientow, glownie dlatego, ze tytulem koszmarnej skaposci swych krajan*, drugiej takiej okazji nie bedzie

* - centusie z Galicji czy Poznania to pikus przy Holendrach. nawet Szkoci czuja sie rozrzutnikami w tym kraju

"Idą święta, ludzie więcej kupują bo prezenty itd. więc trzeba ich maksymalnie orżnąć. Teraz podnieśmy ceny o 10% a po 2dniach obniżmy o 5% i wywiesimy wielki baner: "świąteczna promocja" na pewno masa jeleni się nabierze"
    zmien "swiateczna promocja" na "aanbieding"/"uitverkoop"/"occasion" i jest wypisz wymaluj NL
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Domyślnie

Mam pytanko małe dla osób w temacie:

Czy kombinacja 5d mkII + 50 1.4 usm jest najgorszą w kwestii skuteczności AF ze wszystkich z canona ?

Ogniskowa 50mm jest moją ulubioną ale gruby % lekko nietrafionych fot w KAŻDYCH warunkach doprowadza do szału. Wrzuciłem mikroregulacje +10 bo szkiełko nie potrafiło dojechać do nieskończoności, (na 50D miałem +9). Na 5d mkII jak trafi jest żyletka na 21mpx rawie nawet patrząc 1:1 ( @ f1.6 ).

Szkła 15 2.8 rybka, 20 2.8, 35 2.0, 85 1.8 - zwykle z mikroregulacją - nie mają takich problemów - rozumiem kwestię warunków, samego działania 5d mkII i sporadyczne pomyłki przy tych szkłach to norma i nic strasznego. Za to przy kombinacji 5d mkII + 50 1.4 usm jest niezła jazda - jeśli trafialność wypada na poziomie 50% to jest szał - i to w dobrych warunkach (trafione foto nie jest liczone jako ostre 1:1 tylko po prostu znośne z ostrością tam gdzie być powinna - nie można się tutaj onanizować).

Na 50D tez 50-tka miała kaprysy ale nie aż takie.

Zaznaczam że używam wyłącznie centralnego punktu AF.

Zaczynam się zastanawiać czy po prostu 50 1.4 usm tak ma i przy 5d mkII zwyczajnie nie jest i nie będzie kolorowo, czy to walnięta sztuka.

Kolejna sprawa jest taka że szkiełka wymagają zwykle dokładania kalibracji na + (wszystkie ..) więc jestem ciekaw jak to z kwestią poprawności AF w body wygląda.

Z racji tego że mikrokalibrację dla szkieł zrobiłem na 3-4 podejściach z podglądem fot na PC - może być ona niezbyt dokładna. Problem na każdym szkle polegał na tym, że nie potrafiło ono dojechać do nieskończoności co było widać już na skali na obiektywie a na fotach tym bardziej.

Jak już tutaj piszę to zapytam: czy 50 1.2 L ma lepszą powtarzalność i celność AF niż 50 1.4 USM - pomijając wszystkie inne kwestie z pozostałych parametrów z tych szkieł?
    lovestorymakers com

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez softgbs Zobacz posta
    Jak już tutaj piszę to zapytam: czy 50 1.2 L ma lepszą powtarzalność i celność AF niż 50 1.4 USM - pomijając wszystkie inne kwestie z pozostałych parametrów z tych szkieł?
    Tutaj chyba problem nie tkwi w powtarzalności 50tek, bo jak mi trafiała 50/1.4 tak samo mi trafia 50L.

Prawdopodobnie masz wadliwy obiektyw, skoro Ci skali nie wystarcza.. Następnym razem jak kupujesz szkło, to ma Ci działać BEZ potrzeby ustawiania mikroregulacji, a teraz to zanieś zestaw do serwisu i koniecznie daj na mszę, żeby im się udało to ustawić.
    Jarek

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Domyślnie

Całe szczęście dopiero miesięczny zakup i będzie trzeba wysłać to w cholerę do serwisu żeby sprawdzili czy body ma poprawny AF i potem skalibrowali szkiełka. Tylko pytanie ... kiedy ?

W jakim czasie na żytniej są w stanie zrobić mi kalibrację choćby 3 szkieł + body ?

Do Wawy trochę mam i nie wiem czy daliby radę przez kilka godzin to zrobić.
    lovestorymakers com

Początki nałogu

Domyślnie

Ja ostatnio tak na szybko zauważyłem inną, dziwną przypadłość w mojej piątce - z obiektywem 24-105 trafia sobie elegancko na pełnej dziurze, obraz jest ostry itp. Ale ostatnio robiłem "kilka" zdjęć w studio na dłuższych ogniskowych tymże obiektywem, ale z przysłoną przymkniętą do f/8 - f/11 i ku mojemu zdziwieniu - ostrość była marna... muszę sprawdzić czy mikroregulacja coś pomoże ( ale nie spodziewam się - skoro trafia mi dość ładnie na pełnej dziurze.. ).

Podobne zachowanie zaobserwowałem kiedyś podpinając właśnie wspomniany parokrotnie we wcześniejszych postach 50/1.2 - o ile strzały na pełnej dziurze były względnie celne, tak po przymknięciu ostrość uciekała i robił się front focus... mówią na to focus shift..

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Podobne zachowanie zaobserwowałem kiedyś podpinając właśnie wspomniany parokrotnie we wcześniejszych postach 50/1.2 - o ile strzały na pełnej dziurze były względnie celne, tak po przymknięciu ostrość uciekała i robił się front focus... mówią na to focus shift..
    Raczej nie przy takich przysłonach i nie w szkle, które ma maks. otwór względny f/4. Focus shift dotyczy obiektywów bardzo jasnych (f/1,2 czy f/1,4), które są trochę przymknięte (f/2-f/4). Mocniejsze domknięcie powoduje, że nawet jeśli mamy focus shift, to jest on "zjadany" przez większą głębię ostrości.

Strona 383 z 410 PierwszyPierwszy ... 283333373381382383384385393 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów