Strona 213 z 410 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223263313 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 121 do 2 130 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkowalczuk Zobacz posta
    Jakieś czary? testowany 40D skopany?
    Powiedz mi teraz co to da jeśli ja napiszę, że mam 50D i 5DII a mój kolega ma 40D i robiliśmy razem dwie sesje klubowe na EX'ach. Jechałem czasem w 5DII na MF a on w 40D dalej dawał radę.
    Nie uważam, że to tragiczny AF, że to kupa, wielki wstyd i nie da się na tym pracować bo się da. Trzeba tylko poznać puszkę. O ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Styki extendera oczywiście zaklejone: na 40D AF - obiekt w cieniu, stosunkowo mało kontrastowy - zero szansy na wyostrzenie.
    5D MKII - ten sam motyw, ta sama ilość światła - AF pracuje bez najmniejszego problemu.

Jakieś czary? testowany 40D skopany? A może wybitne 5D MKII? Nie przypuszczam. raczej jestem skłonny stwierdzić, że 5D MKII ma całkiem dobry AF:-D
    Porównywanie w ten sposób AF nie ma sensu, bo można wtedy powiedzieć też, że 20d czy 400d mają lepszy AF od 40d. A kolega niech zmieni w 40d z punktu centralnego na jeden z bocznych

Dopiero zaczyna Awatar mkowalczuk

Domyślnie

Obronię się/odpowiem cytując fragment swej własnej wypowiedzi: "Ci to uważają że AF 5D MKII jest gorszy chyba nie do końca mają rację, bo przynajmniej w jednej konkurencji jest na odwrót."

Oczywiście można znaleźć i słabsze punkty 5DMKII ale jeśli się wie o słabościach i zaletach - kupuje się właściwsze do swych upodobań body:-D

Przy jakiejś okazji porównam punkty boczne. Nie zauważyłem by drastycznie gorzej pracowały w 5D, ale może warto porównać.

Dylemat między 40D a 5D w moim odczuciu nie tkwi chyba w pracy AF, a bardziej w różnicy: crop i FF. Tu dopiero miałem kłopot, bo frajda 40D z przypiętym 70-200 - po przesiadce spowodowała konieczność poniesienia kolejnych wydatków??:
    No ale coś za coś i chyba do 40D nie wrócę:wink:

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Porównaj boczne - na 40D z TC z zaklejonymi stykami środkowy praktycznie nie działa, reszta bardzo dobrze - w 5d2 odwrotnie..
    W ogóle w 40d wszystkie punkty AF są używalne jak najbardziej a już w 5d/5d2 tylko środkowy
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Porównaj boczne - na 40D z TC z zaklejonymi stykami środkowy praktycznie nie działa, reszta bardzo dobrze - w 5d2 odwrotnie..
    W ogóle w 40d wszystkie punkty AF są używalne jak najbardziej a już w 5d/5d2 tylko środkowy
    wyróżnienie moje.
    Bez przesady - warto dodać, że tak jest, ale w słabych warunkach oświetleniowych...

Dopiero zaczyna Awatar mkowalczuk

Domyślnie

Może jestem jakiś ułomny, ale w EOS 30 dzięki EC potrafiłem w miarę sprawnie zmieniać punkty AF. W czasach cyfry wszystkie te "wynalazki" z dżojstikiem jakoś mnie do zmiany aktywnego punktu nie przekonały. Ustawiam centralny i ... 40D przegrał.

Dzięki za info - oczywiście sprawdzę jakość bocznych, bo jestem ciekawski :-D

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    wyróżnienie moje.
    Bez przesady - warto dodać, że tak jest, ale w słabych warunkach oświetleniowych...
    hmm.. ostatnio robiłem chrzest - południe, jasny kościół, słoneczny dzień - iso 400, 35L - na bocznych AF jeździł w kółko.. oczywiście jak jest bardzo jasno i w dodatku kontrast jest odpowiednio ustawiony (do bocznych punktów które nie są krzyżowe) to pewnie się ustawi szybko - ale akurat tak się złośliwie układa że zawsze jest odwrotnie.. a ksiądz nie będzie czekał aż mi AF złapie..

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

hmm.. ostatnio robiłem chrzest - południe, jasny kościół, słoneczny dzień - iso 400, 35L - na bocznych AF jeździł w kółko.. oczywiście jak jest bardzo jasno i w dodatku kontrast jest odpowiednio ustawiony (do bocznych punktów które nie są krzyżowe) to pewnie się ustawi szybko - ale akurat tak się złośliwie układa że zawsze jest odwrotnie.. a ksiądz nie będzie czekał aż mi AF złapie..
    Artur, ależ to jest wasze skrzywienie zawodowe
    Przyjmijmy za pewnik, że zdjęcia robi się również poza kościołem/USC/salą weselną :-D
    Sam przecież focisz trochę sportu, o ile dobrze kojarzę;
    oczywiście - nie znam takiego mistrza, który 5D MkII fotografowałby sport bocznymi punktami

Ale, reasumując, nie zawsze są słabe/ślubne warunki oświetleniowe

Może jestem jakiś ułomny, ale w EOS 30 dzięki EC potrafiłem w miarę sprawnie zmieniać punkty AF.
    EC to będzie, ale chyba w 1Ds Mark IV - V ;-)
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 22-09-2009 o 22:33 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Artur, ależ to jest wasze skrzywienie zawodowe
    Przyjmijmy za pewnik, że zdjęcia robi się również poza kościołem/USC/salą weselną :-D
    masz 100% racji.. poza kościołem się też robi zdjęcia - tyle że jak napisałem - nigdy nie chcą się jakoś te punkty tak ułożyć żeby linie na które są one czułe były tak ułożone żeby szybko działało - chyba złośliwie tak je zrobili ..
    parę dni temu (w niedzielę) próbowałem się trochę pobawić w "normalnych" warunkach - czyli iso 100, na zewnątrz około 15-16 - i rewelacji z AF wcale nie ma..
    Sam przecież focisz trochę sportu, o ile dobrze kojarzę;
    oczywiście - nie znam takiego mistrza, który 5D MkII fotografowałby sport bocznymi punktami
    No ja też nie widziałem.. środkowy za to całkiem spoko..

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

rewelacji z AF wcale nie ma..
    Może to pytanie już gdzieś padło... ale je powtórzę. Pewnie wiele osób je sobie zadaje. Masz obie piątki. Jak Twoim zdaniem wygląda sprawa porównania AF w starej i nowej. Jest w ogóle jakaś odczuwalna różnica?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 213 z 410 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223263313 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów