Również będę utrzymywał wersję, że Vista jest mniej wydajna, mniej zoptymalizowana.
Mam porównanie, bo w tym samym czasie z bratem formatowaliśmy dyski i wrzucaliśmy nowe OSy. Wgrałem Win 7 x64, a brachol Vistę x32.
Po 3 miesiącach Vista jest już nieco zmulona - a nie robi masowo dużych zdjęć lustrzanką, nie używa PSa, nie pobiera plików, używa do internetu, muzyki, często dysk pracuje niewiadomo dlaczego, bo aplikacji nie ma uruchomionych, defrag, scandisk itp. nie są odpalone, AV wyłączony, a Win7 chodzi narazie bez zarzutów, ostatnio miałem tylko raz bluescreen'a, jak zacząłem przerzucać z kompa na kompa po sieci ~20GB to zrobił reset. Potem było ok.
Vitez, odczułeś jakąś różnicę z przesiadki z RC na RTM?
Pojawiła mi się
Windows 7 Professional (x64) - DVD (English) oraz Windows 7 Language Pack (x64) - DVD (Multilanguage) na uczelnianym dostępie do MSDN AA, ściągnąłem (teraz mam jakąś przebudowę i dużo tytułów zniknęło) ale jeszcze nie instalowałem.
Myślę, że to wersja RTM, ale mogę się mylić - narazie nie mam czasu na formatowanie, ani ochoty, bo wszystko chodzi ok.