Nik's software dziala pod 7 64bit - wszystkie pluginy
Nik's software dziala pod 7 64bit - wszystkie pluginy
Ale tylko w 32-bitowym CS4 (poza właśnie wydaną nową Vivezą) więc generalnie bez sensu, w 64 bitowym - nie (co zresztą mają dość jasno na swojej stronie w FAQu napisane) - w związku z tym nie kupiłem Dfine'a, tylko Noise Ninję która pod CS4 64 chodzi bez problemu. $80 też pieniądz...
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 28-10-2009 o 16:42
Możesz się nacieszyć częściowo stosując super wygodny ;-) workflow robiąc część obróbki w PS 64-bitowym a cokolwiek do czego wykorzystujesz Nika w 32-bitowym i później spowrotem do 64-bitowego...
Na pocieszenie wygląda na to że wkrótce powinni wypuścić update pluginów w wersjach 64-bitowych, natomiast tak jak pisze sid zawsze jest benefit z obsługi większej niż 4GB pamięci przez system w związku z czym wszystko inne poza PSem może siedzieć poza pierwszymi 4GB.
Jeżeli pprzewiduje się więcej niż 3-4 GB RAMu, to system 64 bitowy zawsze ma sens, nawet jeżeli są zainstalowane na nim programy 32 bitowe.
Pojedyńczy program 32 bitowy może standardowo wykorzystać troche ponad 2 GB ramu, ale nie zapominajmy, że możemy takich programów odpalić kilka jednocześnie. A nawet możemy odpalić dwa razy ten sam program (jeżeli na to pozwala, bo z nie każdym tak można) i np. wywoływać RAWy w dwóch partiach jednocześnie.
Innymi słowy, jeśli system widzi ram i może z niego korzystać, to nawet jeżeli jeden program nie potrafi zrobić pożytku z całej pamięci, to zawsze kilka programów może z tej pamięci zrobić użytek, co jest szczególnie przydatne w dobie procesorów wielordzeniowych.
Natomiast jak system nie widzi całej pamięci, to ta część, która jest niewidoczna dla systemu jest praktycznie bezużyteczna dla zwykłego użytkownika.
Czyli nawet mając same programy 32 bitowe, warto mieć system 64 bitowy, pod jednym warunkiem, że ma on wszystkie potrzebne sterowniki i nie stwarza dodatkowych problemów. U mnie Win 7 x64 śmiga bardzo przyjemnie.
Jeśli chodzi o sterowniki - wielkie pozytywne zaskoczenie
- miałem drobny problem z tabletem Trust, ale sterowniki pojawiły się zaraz po ukazaniu się wersji ostatecznej systemu
- w trybie zgodności z XP rozpoznał EOS300D !!! Nie działa z testową DSLR Remote Pro, a z softem canona jeszcze nie zdążyłem sprawdzić.
nie wiem, po co może przydać się Pro
pamiętaj, że jak weźmiesz 64 bity, to i tak - nawet w tym XP mode - kompatybilność wsteczną będziesz miał równą zeru...
Ja wziąłem wersję pro, ale mam dziecko, które korzysta czasem z mojego kompa. Zdaje się, że będę miał większe możliwości blokowania mu radosnych działań destrukcyjnych. Zresztą różnica w cenie była żadna, więc też sie długo nie zastanawiałem (509zł oem).
Dziś stawiam nowy system (na SSD), w boju sprawdzę Wasze wcześniejsze spostrzeżenia i uwagi. Gdybym się z tydzień nie odzywał, to niech wpadnie jakaś dobra dusza i mi to porządnie podłączy??:
Jarek
Telefon do mnie masz
Też tak myślałem, bo używam sporo programów, gier itp.
Okazało się że całość - od włożenia płytki z Win7 po skonfigurowanie ostatniego programu zajmuje mi ok 12 godzin max. Potem ew 2-3 dni doszlifowywania jeśli się o czymś zapomniało. Nie takie straszne, tym bardziej że wykonujesz to dość rzadko a naprawdę warto.
Jak sie zorientowałem że to nie takie straszne to zdarzało mi się reinstalację nawet i co miesiąc robić by kolejne buildy testować.
Robię to mniej więcej tak:
- po pierwsze od dawien dawna dyski mam podzielone na nie za dużą partycję systemową (+programy, gry gdzie indziej bo dużo zajmują) i partycje z danymi
- backup Ghostem partycji systemowej
- sprawdzenie konfiguracji programów - które z nich da się skopiować i potem nadpisać i backupowanie osobno, ręcznie kopiując pliki/foldery konfiguracyjne tych programów (np: Photoshop, Firefox, GG, folder użytkownika w którym gry programy często wpakowują swoje ustawienia)
- sporządzenie listy używanych programów - na bazie zawartości pulpitu, menu start i folderu Program Files
- ściągnięcie do specjalnego, osobno stworzonego folderu wraz z podfolderami (sterowniki, patche, programy itp) wszelkich najnowszych sterowników, wersji programów, updejtów itp
- upewnienie się że mam pod ręką płytki i numery seryjne wszystkich programów z listy używanych
- kupno zgrzewki piwa
- have fun!
Ostatnio edytowane przez Vitez ; 29-10-2009 o 16:55