Strona 151 z 410 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 501 do 1 510 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Domyślnie

Jest to mikroregulacja AF. Istnieje możliwość dokonania dokładnej regulacji
    punktów AF. Zakres regulacji wynosi ±20 stopni
    (-: Do przodu / +: Do tyłu).
    Wartość regulacji jednego stopnia jest zależna od
    maksymalnej przysłony obiektywu. Tak więc jeśli obiektyw ostrzył nie w punkt który mierzyłeś to dzięki mikroregulacji możesz ten błąd naprawić. Tak jak pisałem w moim przypadku wszystkie obiektywy wymagały pewnych korekcji.

Domyślnie

Dla mnie ta regulacja to wielka zagadka, ciekawy jestem czy potwierdzą to inni użytkownicy 5DMI i 5DMII. Zanim kupiłem MII miałem już obiektywy, które zawsze pracowicie wybierałem w sklepie, aby były ostre - zawsze wybierałem z pośród kilku sztuk. Aktualnie wszystkie ostrzą super z MI. Po założeniu do MII okazało się, że przy każdym trzeba dokonać regulacji a najdziwniejsze jest to, ze jeden +10 a drugi -10 itp. Może nowe body nie za bardzo sobie radzi z obiektywami i ta mikroregulacja była konieczna, aby ukryć wadę aparatu. Tak czy tak jest to dziwne … ale da się z tym żyć.
    Ostatnio edytowane przez beautysite ; 02-03-2009 o 11:38
    Regulamin pkt 8.
    canona 1D mark IV, 5d mark II , 24 II 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 15 2.8 no i dedolight :-)

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beautysite Zobacz posta
    Dla mnie ta regulacja to wielka zagadka, ciekawy jestem czy potwierdzą to inni użytkownicy 5DMI i 5DMII. Zanim kupiłem MII miałem już obiektywy, które zawsze pracowicie wybierałem w sklepie, aby były ostre - zawsze wybierałem z pośród kilku sztuk. Aktualnie wszystkie ostrzą super ze MI. Po założeniu do MII okazało się, że przy każdym trzeba dokonać regulacji a najdziwniejsze jest to, ze jeden +10 a drugi -10 itp. Może nowe body nie za bardzo sobie radzi z obiektywami i ta mikroregulacja była konieczna, aby ukryć wadę aparatu. Tak czy tak jest to dziwne … ale da się z tym żyć.
    cos w tym jest.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

generalnie mikroregulacja to wspaniala mozliwosc aparatu, brakowalo mi tego w pentaxie gdzie podpinajac niektore szkielka trzeba bylo pozniej jezdzic po polsce i regulowac a tu prosze jak by nie bylo mozemy sobie poradzic sami a nie czekac miesiacami na powrot sprzetu z serwisu
    Canon FF

Domyślnie

w starej 5tce mialem wszystkie szkla z lekkim BF - teraz w 5dmk2 idealnie strzelaja w srodek. Dlatego mikroregulacji nie ruszalem.
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

beautysite, a nie pomyślałeś, że twoja mk1 ma nie wycentrowany AF i dobierając do niej tak pieczołowicie szkła wybierałeś te, które te wadę niwelowały? Tak więc być może masz 5D Mk1 który ma niedoskonały (może niekoniecznie wadliwy, ale na granicy tolerancji) AF i dobrane do niego podobnie niedoskonałe szkła? Poza tym między innymi po to jest ta funkcja, by niwelować również niedoskonałości w poszczególnych egzemplarzach puszki (ale wtedy to raczej wszystkie ustawienia identycznie) - czyli wszystko działa jak powinno.

Z regulacją trzeba niezwykle ostrożnie. Nie ostrzymy na minimalnej odległości ostrzenia itd, bo wyjdzie kupa. Są w tej kwestii w necie poradniki, m.in. na Luminous Landscape.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Kubaman, no właśnie z tego powodu piszę o tej sprawie, bo sam nie wiem czy tylko mnie to dotyczy lub może ktoś to podzieli. Pierwsza sprawa z MI było ok, bo regulowałem go do wzorcowego serwisowego obiektywu i jeśli nawet używałem czyjegoś obiektywu to było dobrze, więc tą tezę obalam. Jest druga , że to właśnie MII mam delikatnie "dziwną" i robi dziwne rzeczy . Gdyby wszystkie obiektywy regulować tylko na + lub - to może potwierdzałoby Twoją sugestię jednak tu jest na jednym + a na drugim - . Poczytam jednak na temat tej regulacji bo przyznam, że robiłem to sam bez lektury ... ale teraz jest ostro a regulacja tak jak mówię raz +10 a raz -10.
    Regulamin pkt 8.
    canona 1D mark IV, 5d mark II , 24 II 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 15 2.8 no i dedolight :-)

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

za duzo szkiel do canona przed mk2 nie mialem ale zauwazalne jest u mnie obecnie to ze 50 mm f/1.8 idealnie strzela w punkt w roznym oswietleniu natomiast na starej piatce roznie z tym bywalo
    Canon FF

Domyślnie

Czyli można mikroregulacji dokonać samodzielnie w domu??? To niezły patent.

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Syyk Zobacz posta
    Czyli można mikroregulacji dokonać samodzielnie w domu??? To niezły patent.
    Tak, po to jest właśnie ta funkcja, żeby w domu można było strzelać fotki linijkom i eksperymentować
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Strona 151 z 410 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów