Strona 101 z 410 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111151201 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 001 do 1 010 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    No tak jak wszedzie. Ustawiasz sobie f=4, 1/60, i pstykasz, ciocie, wujka i orkiestre w ciemnym kącie, a iso sobie chodzi: ciocia iso-800, wujek iso-1000 (ciemny typ), a orkiestra iso-3200.

Pozdro
    powinno sie to nazywać więc preselekcja ISO

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Preselekcję ISO to masz przecież w aparacie, nazywa się P.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    No właśnie nie, a nawet wręcz przeciwnie! Powinno się to nazywać preselekcją - AvTv - przecież właśnie ISO jako jedyne ma być nie preselektowane przez użytkownika, bo ma być ustawione przez automat. Tak jak w preselekcji Av użykownik preselektuje Av, a Tv mu dobiera automat. Zresztą jak zwał tak zwał, szkoda po prostu, że w trybie M, gdzie jest dostępne ustawienie ISO na A nie działa to tak jak w innych trybach, tylko dubluje wartość 400. Trzeba by było tylko dać jeszcze w jakiś sposób możliwość wprowadzania korekty ekspozycji - np przy pomocy dżoja i było by bajecznie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Preselekcję ISO to masz przecież w aparacie, nazywa się P.
    Preselekcja ISO jest w każdym programie - nie wiem tylko jak to jest w zielonym bo nigdy nie korzystałem - i jest to każde ustawienie ISO inne niż A. Przecież sama nazwa pre-selekcja czyli zadane ustawienie jakiego ma się program trzymać.
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 18-01-2009 o 11:00 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

o fuck, faktycznie mi sie po...o, z gorączką wstałem i od razu do kompa...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trufel Zobacz posta
    Tu nie chodzi o powiększenie ale o płaszczyznę ostrości. Nikon ma np. 60mm micro f/2.8. - fajne szkło. My mamy 50mm f/2.8 - trochę inna generacja.
    Swoją drogą ciekawe jak będzie pracował Live View + ostrość przez kontrast w mkII ze szkłami TS-E?
    Jesli powyższe Ci się nie nadadzą to proponuję przyglądnąć się sigmie 50mm/2.8 EX Macro oraz taką samą 70mm. Przez pewien czas uzywalem 50mm na nikonie. Jedno z najostrzejszych szkieł jakie widzialem, niestety dość glosny AF ale calkiem szybki. 50mm również używalem do robienia tekstur(gry/wizualizacja) i u mnie spisala się na medal. Przed zakupem przetestuj bo to jednak sigma...

Z moich doswiadczen wynika ze bardzo krotkich ogniskowych nie ma sensu uzywac bo mocno znieksztalcaja(beczka/ostrosc) oraz zaczyna perspektywa szwankowac...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Trzeba by było tylko dać jeszcze w jakiś sposób możliwość wprowadzania korekty ekspozycji - np przy pomocy dżoja i było by bajecznie.
    Jak przestawisz w CF wybieraniu punktu AF dużym kółkiem to korekcję ekspozycji robi się trzymając przycisk wyboru punktu i kręcąc małym kółkiem. Tak samo można by zrobić korektę w AutoISO. Wskaźników ekspozycji na drabince byłoby dwa: jeden pokazuje korekcję a drugi migający pojawiałby się tylko wtedy gdy zakres ISO jest zbyt mały aby naświetlić scenę zgodnie z ustawieniem czasu i przysłony.
    Może za 5 lat Canon to zrobi. W następnym modelu za 1,5 roku dodadzą regulację zakresu ISO, za 3 lata ograniczenie czasu i przysłony, a za 4,5 zacznie działać w trybie 'M'
    A potem wejdzie EVF i Canon wytnie wszystkie ficzery żeby je ponownie dodawać przez następne 5 lat i nabijać kasę

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak przestawisz w CF wybieraniu punktu AF dużym kółkiem to korekcję ekspozycji robi się trzymając przycisk wyboru punktu i kręcąc małym kółkiem. Tak samo można by zrobić korektę w AutoISO. Wskaźników ekspozycji na drabince byłoby dwa: jeden pokazuje korekcję a drugi migający pojawiałby się tylko wtedy gdy zakres ISO jest zbyt mały aby naświetlić scenę zgodnie z ustawieniem czasu i przysłony.
    Hmmm, chyba nie do końca rozumiem. W trybie M jednym kółkiem ustawia się Tv a drugim Av, ewentualnie po zmianie CF ustawia się jednym kółkiem obydwa parametry, z tą różnicą, że jeden się ustawia po wciśnięciu przycisku wyboru punktu. Brakuje zatem jednej funkcji, do korygowania ekspozycji, stąd miałem pomysł na dżoj. Tak czy siak, jakoś to na pewno można by rozwiązać. Choć teraz grzebiąc w CF'ach widzę, że można przypisać bezpośrednie ustawianie pkt ostrości dżojem, bez wciskania punktu wyboru, wtedy przy wciśnięciu pkt wyboru można by korygować ekspozycję tak jak piszesz...

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Może za 5 lat Canon to zrobi. W następnym modelu za 1,5 roku dodadzą regulację zakresu ISO, za 3 lata ograniczenie czasu i przysłony, a za 4,5 zacznie działać w trybie 'M'
    A potem wejdzie EVF i Canon wytnie wszystkie ficzery żeby je ponownie dodawać przez następne 5 lat i nabijać kasę
    Obawiam się niestety, że masz absolutną rację... ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hej, może ktoś oszczędzi mi szukania i powie gdzie w Wawie dostanę 5dmkii od ręki w granicach 8200?
    Ostatnio edytowane przez szarlatan ; 18-01-2009 o 18:43

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zaczynam się oswajać z decyzją o przesiadce na 5dmkII, choć już wymiękam...
    Mam kolejne pytanie: czy dla 21mpx wypada wymienić 50 f/1.8 na 50 f/1.4? Zwłaszcza że to dla mnie ważna ogniskowa. No i kolejne pytanko: czy ktoś może opisać wrażenia z EF 85mm f/1.8 z 5d2? Widziałem dziś kilka zdjęć tego duetu i mnie rozwaliło...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Pytasz czy obiektyw za 0,3 k nie będzie za słaby w aparacie za 8k? Hmmm...
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 101 z 410 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111151201 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów