Strona 149 z 410 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159199249 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 481 do 1 490 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A wystarczyło poczytać instrukcję do 5D Mk I i w CF sobie włączyć ustawianie ostrości gwiazdką. Używam tak cały czas już od 30D i jest super

P.S
    No prawie super bo traci się możliwość FEL :]
    Też tego często używam ale jednak w MarkII jest lepiej dzięki specjalnemu przyciskowi AF-On dzięki temu FEL jest zachowane.
    5D EOS50 G9 580EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bj5 Zobacz posta
    Kilka spostrzeżeń na temat mkII z pozycji użytkownika mkI.
    ...
    Pozdrawiam
    Super napisane (obciąłem celowo, żeby nie powtarzać...).
    Takie opinie lubię: konkretnie, bez ściem i dywagacji.
    Planuję kupić to body, czytam opinie tu na CB, przeglądam testy, itd.
    I raz mam większe przekonanie do niego, raz mniejsze - Twoja opinia bardzo mi pomogła i szala przechyla się na Tak...

Prośba - jak będziesz miał kolejne spostrzeżenia, to proszę o kolejną dawkę informacji.
    Głównie zależy mi na ISO, szumach, celności.
    Jeśli masz C 24-70 F/2.8 to kilka informacji o współpracy z tym szkiełkiem też bym prosił, bo z tym szkłem chcę zakupić.

Narazię dziękuję za ciekawą lekturę - sukcesów...
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Domyślnie

Witam serdecznie piszę po raz pierwszy na forum ;-) i dlatego witam w pierwszej kolejności wszystkich ;-).
    Starałem się nie wypowiadać w temacie ( z chęcią czytałem wszystkie posty ;-)), bo uważam, że nie jestem raczej obiektywy - każdy chwali, co ma. Mam nową i starą 5 i miedzy innymi szkło 24-70 canona. Osobiście uważam, że tych dwóch aparatów nie można porównywać. Nowa 5D jest „lepsza” pod względem ISO i uważam, że dzięki większej matrycy trochę ostrzejszy (dość dziwne odniesienie ale jest ostrzej) - przynajmniej z moimi szkłami. Uważam, że w tych czasach trudno liczyć na jakieś straszne zmiany jakości zdjęć, ponieważ trudno już przeskoczyć pewne granice – jak kiedyś przesiadłem się z 30D na 5D to powiedziałem WOW SUPER teraz porównując 5DmarkII do 5DmarkI powiedziałem hmm lepiej. Porównywałem w studio NIKONA d700 i 5D markII, canon wypadł lepiej – znów moja subiektywna ocena ( inna ostrość i lepsze detale – pisze inna, ponieważ nie można tego odnieść i powiedzieć, co jest lepiej) zdjęcia. Wczoraj robiłem zdjęcia w dość trudnych warunkach, ISO 2000-3200 dużo kolorowych ścian, obiektyw 85 i 28 canon 1,8 większość przy największym otworze i naprawdę było dobrze. Zdjęcia raczej albumowe, ale AF bez problemów zawsze celny. Z obiektywem 24-70 miałem FF, ale mikroregulacja pomogła i jest kosmicznie ostro. Jeśli ktoś chce przykłady porównania lub inne zdjęcia proszę o priva a coś podeślę.
    Uważam, że odnoszenie się do starej 5 jest dość dziwne. Jak kupujemy nowy samochód nie porównujemy go ze starym modelem a z konkurencją w tej samej klasie cenowej? Uważam, że nowa 5 nie ma sobie równych;-). Są jeszcze inne aparaty, w które charakteryzują się innymi zaletami jak np. dopracowany tryb servo AF w nikonie d700.
    Dodatkowo temat, którego raczej nikt jeszcze nie poruszał, ale według mnie nowy markII ma lepszą synchronizację z lampami studyjnymi. Na starej 1/100 to był najlepszy rezultat, jaki osiągnąłem teraz robię z powodzeniem przy 1/160 ( lampy Quantum 750). Może przypadek ale dobrze, że się tak stało bo przy aktywnej sesji przydaje się taka synchronizacja ;-).
    Podsumowując
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dobre rady, z jakich do tej pory korzystałem na forum.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beautysite Zobacz posta
    Dodatkowo temat, którego raczej nikt jeszcze nie poruszał, ale według mnie nowy markII ma lepszą synchronizację z lampami studyjnymi. Na starej 1/100 to był najlepszy rezultat, jaki osiągnąłem teraz robię z powodzeniem przy 1/160 ( lampy Quantum 750). Może przypadek ale dobrze, że się tak stało bo przy aktywnej sesji przydaje się taka synchronizacja ;-).
    Pewnie przypadek. Mnie stare 5D zaciemniało przy 1/200 z radiówką, przy 1/160 było bezproblemowo. W nowym jeszcze nie sprawdzałem.
    Jarek

Domyślnie

zalezy od lamp. Z powerluxami jest odrobine gorzej niz z quantuumami. Niemniej z 5d mialem czysta 1/100 a teraz mam czysta 1/125 - mowie o radiowce. Przez kabel - o jedna dziake czasu krocej.
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Domyślnie

Ja mam jakiś chiński wyzwalacz i podaję czasy właśnie z nim. Te same lampy z nikonem d700 na tym wyzwalaczu synchronizowały przy 1/160. Teraz jest podobnie jak w nikonie więc zakładam, że lepiej się nie da skoro wyniki już są podobne - o 1/200 można zapomnieć na nikonie i canonie i quantuumie.
    Regulamin pkt 8.
    canona 1D mark IV, 5d mark II , 24 II 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 15 2.8 no i dedolight :-)

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Dzisiaj po raz pierwszy pracowałem na 5DmII z podpiętym radyjkiem PoweLux Flash Waves (tym z Funsports - odpowiednika Skyport). Lampy też Powerlux VC-1000 i VC-400. Podawany przez Funsportst w instrukcji czas 1/200 trzeba niestety między bajki włożyć - na kablu miewałem na tym czasie delikatne zaciemnienie u dołu zdjęcia, na radyjku jest widoczna wyraźna ciemna krecha. 1/160 to najkrótszy czas przez radio, na którym kadr wygląda czysto. Doczytałem się jeszcze gdzieś tam, że producent z Korei sugeruje czas 1/180, ale nie wiem jaki sprzęt taki czas oferuje...

Samo radyjko sprawowało się rewelacyjnie - poszedłem sobie na koniec hali w której robiłem zdjęcia (ok 25m, metalowe słupy itp) - bez zastrzeżeń. Wyszedłem na dwór za szklane drzwi - lampy błyskały. Miodzio
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 23-02-2009 o 23:19

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez furzyk Zobacz posta
    Nie robilem jeszcze co prawda odbitek z 5dmk2 ale sadze, ze z iso 6400 odszumionego i zresizowanego do 6mpix spokojnie powinno wyjsc b. dobre 20x30.
    Przez przypadek wpadlem na watek zdjec slubnych 5D II na 6400:
    http://www.dcresource.com/forums/showthread.php?t=43100

Jakis czas temu zrobilem test - aparat, statyw, i zdjecia po kolei na roznych ISO. Do 1600 wlacznie 'czuc' ostrosc i kolory. Z kazdym wyzszym ISO - widac co sie traci. Zdjecia z powyzszego forum moga wygladac OK, dopoki ktos nie wyobrazi sobie, jak moglyby wygladac do 1600 wlacznie...

Coz, sprawa chyba indywidualna, zwiazana z poziomem akceptacji kazdego z osobna.
    Pozdrawiam!

Coś już napisał Awatar rodeoo
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jestem w wielkim szoku co ten gośc uzyskał na 6400
    Można by powiedziec że to drzwi do innego świata fotografii.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

to ja dorzuce 12800. Przez wizjer nic nie bylo widac. 70-200@2,8 1/60 , lampa
    troche kompresa zabila - teraz widze..

Ostatnio edytowane przez trampek ; 24-02-2009 o 21:09
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 149 z 410 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159199249 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów