Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 130

Wątek: Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Czyli w sumie dalej nie wiadomo dlaczego po kablu nie mozna a z fotoceli mozna.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

przecież na tym filmie człowiek nie używał kabla tylko wyzwalacza radiowego ,także nie wnikajmy w zawiłości konstrukcyjne urządzeń typu aparat fotograficzny czy lampa błyskowa,bo to zajęcie producentów tych urządzeń , tylko w możliwości jakie można z tego "wyciągnąć" ,a czy są wyciągnięte czy nie i dlaczego nie to zupełnie inna sprawa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta

3. Zeby zdjecie bylo naswietlone cale to blysk musi byc na tyle dlugi zeby oswietlic caly material swiatloczuly podczas gdy migawka otwiera sie i zamyka, tak ?
    sprostuje jeszcze to co napisałeś bo nie dokładnie przczytałem .

Błysk nie musie być długi ,może być krótki ważne aby dostarczył odpowiednią ilośc światła.Aby dokonać odpowiednie naświetlenie np filmu ilość światła może być zrealizowana za pomocą mniejszego żródła ale świecącego dłużej lub mocniejszego świecącego krócej.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 18-01-2009 o 04:19 Powód: Automerged Doublepost
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przeciez pokazal ze po kablu sie nie da ! Pokazal jaki jest tego skutek. Moim zdaniem jest to blad sprzetu ktory mozna wykorzystac na plus. Moim zdaniem to wyglada tak:

Lampa na aparacie odpala razem z otwieraniem migawki i dlatego powyzej x-sync nie da sie synchronizowac na pelnym blysku tylko potrzeba hss.
    Lampa wyzwalana z fotoceli odpala ulamek sekundy po otwieraniu migawki (czyli w momencie pelnego otwarcia jej) i dlatego oswietla caly material. Wynika to z tego ze swiatlo + uklady elektroniczne w lampie potrzebuja ulamka sekundy czasu zeby zareagowac na blysk z lampy aparatu.

Ale jak mocniejsze swiecace krocej moze naswietlic caly film w momencie kiedy migawka jeszcze go przyslania bo ma ustawiony krotszy czas naswietlania niz blysk lampy.

powiedzmy ze migawka otwiera sie w 1/2000 sekundy czyli 2/4000. pozniej jest material naswietlany przez wlasciwe np 1/2000 sekundy czyli przez 2/4000 i zamyka sie znowu w 2/4000 sekundy. Wiec jesli blysk zostanie wyzwolony na poczatku otwierania sie migawki przez 1/4000 to zdjecie zostanie naswietlone w polowie bo migawka otwiera sie przez 2/4000 sekundy i bedzie w polowie otwarta podczas blysku.
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 18-01-2009 o 04:28

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Żyję na przedmieściach

Domyślnie

Uzupełniłem artykuł o zdjęcia. Nie jest aż tak pięknie jak bym chciał (dla C5d). Gdybym miał siakiegoś smarka z sync 1/250 było by pewnie lepiej (co dokumentują zdjęcia z Olka).
    http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
    Dlaczego nie da się tak po kablu?
    Wydaje mi się że już znam odpowiedź. Przy trybie HS aparat daje sygnał odpalenia flesza w chwili kiedy pierwsza lamelka rusza do akcji. Czyli dokładnie w chwili kiedy podniosło się lustro i ma rozpocząć się fotografowanie. Dzięki temu światło dociera przez całą szerokość kadru na materiał światłoczuły.
    Aparaty mają dwa tryby normalnej synchronizacji błysku. (Czasem brak drugiego - w najtańszych szuwaksach). Pierwszy - synchronizacja na pierwszą lamelkę - wyzwala błysk gdy pierwsza z dwóch kurtyn dotrze na koniec swojej drogi.
    Synchronizacja na drugą lamelkę wyzwala błysk, gdy ma ruszyć druga kurtyna.
    By zrozumieć, dlaczego to nie działa, trzeba wyobrazic sobie, co się dzieje z migawką przy czasie ekspozycji krótszym od x-sync.
    A dzieje się wtedy cos takiego: pierwsza kurtyna rusza do akcji, presuwa się nad filmem, nie dojechała jeszcze do końca, a druga rusza w drogę za pierwszą. Nad materiałem światłoczułym przesuwa się szczelina (stąd zresztą nazwa). Kiedy pierwsza lamelka dociera do końca, wyzwala błysk. Wtedy druga lamelka jest już "w pół drogi" do domu. Błysk oświetla tylko odsłoniętą część materiału światłoczułego i mamy winietę. Im krótszy czas otwarcia migawki, tym szpara węższa, tym bliżej siebie przesuwają się obie lamelki.
    So, aby po kablu robić takie hopsiupasy, trzeba by mieć trzeci tryb synchronizacji, "na zerową kurtynę", dający sygnał wypalenia flesza w chwili kiedy pierwsza kurtyna rozpoczyna swą podróż.
    Oczywiście, biorąc pod uwagę, że do oświetlenia sceny w trybie HS potrzeba wieeeelu fleszy systemowych (bo ich energia błysku rozmienia się na dużo impulsów w trakcie przesuwania się szczeliny), to żadna firma o zdrowych zmysłach tego nie wprowadzi.

Pozdrawiam
    Radek "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wszystkie zdjęcia na tym filmie robi z założonym wyzwalaczem radiowym

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Żyję na przedmieściach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    wszystkie zdjęcia na tym filmie robi z założonym wyzwalaczem radiowym
    To ja je robię. Nie z wyzwalaczem radiowym, tylko z 580EXII zwróconą w lewo lub w prawo, prosto w fotocelę.

Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    To ja je robię. Nie z wyzwalaczem radiowym, tylko z 580EXII zwróconą w lewo lub w prawo, prosto w fotocelę.

Pozdrawiam
    poważnie to Ty ? ja wspominam o tych zdjęciach z winietą.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Żyję na przedmieściach

Domyślnie

poważnie to Ty ? ja wspominam o tych zdjęciach z winietą.
    Potwierdzę ci na 100% jak zobaczę się w lustrze.

Zdjęcia z winietą są odpalone z wyzwalacza radiowego, ale obok leżał kabelek i były by dokładnie takie same (no, bardzo podobne). Nie ma znaczenia sposób wyzwalania, chyba, że ktoś zrobi emulator lampy systemowej, który skłoni aparat do dawania synchronizacji tak jak EX w trybie HS.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 18-01-2009 o 05:10

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

widać z tego że to jest przypadek ,że akurat wyzwolenie błysku z tych posiadanych przez Ciebie lamp studyjnych zbiega sie idealnie z momenytem pierwszego błysku lampy w trybie HS poprzez fotocele ,jest to akurat czysty zbieg okoliczności nie zamierzony konstrukcyjnie przez producenta aparatu czy lampy,poprostu powiedzmy że bezwładność ukladu zapłonowego lampy studyjnej zbiegła się w czasie .Poprzez kabelek powinno być to samo ,ale nie jest ,tak że jest to kwestia przyśpieszenia/opóżnienia wyzwolenia w aparacie nie spawiająca producentowi specjalnych kłopotów z konstrukcją gdyby chciał.

jutro sprawdzę lampe w stopce 450D ,wydaje mi się że zsynchronizuje z bardzo krótkim czasem.

nie mam czasu za specjalnie ,ale można by rozebrać fotocele i zobaczyć jak to dokładnie jest zbudowane i spróbowac zaingerować w próg zadziałania jej tak aby wyzwolić każdą lampa nie tylko w tym trybie HS.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 18-01-2009 o 05:24

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

To nie jest przypadek, dałem informacje na forum strobist'a z flickr.com, i tam ludziom to działa z różnego rodzaju 'alien bees', a nawet z lampkami vivitarami czy sb-26 odpalanymi z fotoceli [ale ustawionymi na pełną moc, aby błysk dłużej trwał].

Większość fotocel wyzwala dokładnie w momencie pierwszego mocnego impulsu.

cały 'myk' polega na tym, że błysk studyjnej lampy błyskowej trwa dłużej niż np 1/2000s, wyzwolony przez fotocelę lampą w trybie HSS (która pierwszy błysk oddaje minimalnie przed startem lamelki) zaczyna świecić już zanim lamelka ruszy, i nie zdąży wygasnąć zanim zakończy się naświetlanie matrycy.

dodatkowo można ten trik zastosować z radiowymi wyzwalaczami, podłączając je do lampy założonej na sanki pracującej w trybie HSS.

widać z tego że to jest przypadek ,że akurat wyzwolenie błysku z tych posiadanych przez Ciebie lamp studyjnych zbiega sie idealnie z momenytem pierwszego błysku lampy w trybie HS poprzez fotocele ,jest to akurat czysty zbieg okoliczności nie zamierzony konstrukcyjnie przez producenta aparatu czy lampy,poprostu powiedzmy że bezwładność ukladu zapłonowego lampy studyjnej zbiegła się w czasie .Poprzez kabelek powinno być to samo ,ale nie jest ,tak że jest to kwestia przyśpieszenia/opóżnienia wyzwolenia w aparacie nie spawiająca producentowi specjalnych kłopotów z konstrukcją gdyby chciał.

jutro sprawdzę lampe w stopce 450D ,wydaje mi się że zsynchronizuje z bardzo krótkim czasem.

nie mam czasu za specjalnie ,ale można by rozebrać fotocele i zobaczyć jak to dokładnie jest zbudowane i spróbowac zaingerować w próg zadziałania jej tak aby wyzwolić każdą lampa nie tylko w tym trybie HS.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-01-2009 o 12:28
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów