Strona 79 z 410 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Wskażcie proszę gdzie są błędy w moim rozumowaniu?
    Rynek nie lubi zastoju. Jak myslisz dlaczego co jakiś czas wychodzą nowe modele właściwie we wszystkich branżach elektronicznych? Po to, aby od nowa ustawić pułap cenowy, dając nowe wodotryski, a nazywając je "innowacjami". Cena produktu raczej nigdy nie będzie stała - równa wyjściowej, Canon nie jest sam na rynku. Za nowość jesteś wstanie zapłacić X, ale po roku jest to najczęściej 1/3 X, po dwóch latach 1/2 X itd. Jakość produktu nie ma tu nic do gadania. Czy sądzisz, że 5D, który kosztował prawie 9-10k i ludzie kupowali, a potem 6k (jeszcze grubo przed premierą 5DII), jest dużo gorszym aparatem niż był dawniej?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony

Domyślnie

arra zauważ ze z kolejnymi nowymi body rośnie rynek uzywek co też podcina gałąź sprzedązy "nowych" puszek. to nie czasy wprowadzania 5d mkI gdy na rynku semi-profi nie było nic w segmencie FF .
    Myśle że w skali powiedzmy 5 lat lepiej byłoby wypuśćić jedną puszkę (w danym segmencie) ale za to dostosowaną do życzeń userów niż 2 pseudo nowości za którymi musi stać cała maszyna marketingowo-technologiczno-dystrybucyjna która kosztuje niebagatelne pieniądze i dodatkowo sprawia canonowi olbrzymi problem.

za to wysiłki mozna by skierować własnie na projektowanie zaawansowanych rozwiązań oraz bardziej prozaiczne sprawy jak np stworzenie euro serwisu. My naprawdę nie oczekujemy nowych puszek co 1,5 roku chetnie zapłacimy wiecej za puszke dostosowaną do naszych potrzeb i życzeń nawet że świadomością że na kolejną wersję przyjdzie poczekać 4-5 lat. przecież już teraz wiekszość userów zmienia sprzęt co drugi model nie kupują po kolei nowości.

eh. wiem. zyczenia świąteczne dawno za nami.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 12-01-2009 o 13:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Oczywiście, podczas robienia zdjęć mkII był włączony TV (dość odlegle od kadru z prawej strony, jednak na tyle skutecznie by spowodować zafarb na doniczce, nawet widać z prawej strony doniczki odbijające się światło, którego nie ma na zdjęciach na mkI).
    Ehhh, i wierz tu testom. Dzięki Kuba za wyjasnienia.

www.pbase.com/arra

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Ehhh, i wierz tu testom. Dzięki Kuba za wyjasnienia.
    Akurat to porównanie miało pokazać różnice (lub ich brak) w szumach i detalach między pełnymi Rawami z obu puszek, sRawie itd. Gdybym porónywał kolorystykę to musiałbym każdego Rawa wołać w tej samej temperaturze, a tak nie było, robiłem pipetką z białego na miśku i tyle.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Wgrałem i masakra. Nie da się zdjęć robić.

Wczorajsze zdjęcia:

http://www.kubacichocki.pl/galerie/inne/targi09/

Cichy, to nie możliwe Jak Ci się udało takie foty zrobić na tej nowej piątce??? Jakim cudem nadążył Ci ten słaby AF??? Nieeewiarygodne. Tym aparatem można zrobić taaaakie zdjęcia???
    Chyba nikt Ci nie uwierzy, że to 5DmkII. Skąd wziąłeś tą magię??? Czytam posty w tym wątku i doszedłem do wniosku, że tym aparatem nie da się robić zdjęć,a tu patrz, taaaka niespodzianka. Ha ha ha

Na poważnie: Zdjęcia świetne, szacunek.

Jak czytam to wszystko, to dochodzę do wniosku, że marzeniem wszystkich (moim chyba też) było by, aby aparaty Canona były produkowane modułowo, tak aby można było sobie złożyć puszkę z modułów. Ktoś chce super AF - dopłaca jakąś kwotę, ktoś chce uszczelnienia - dopłaca, ktoś WIFI, ktoś wbudowany grip, ktoś filmy, ktoś liveview itd.

Auto ISO
    Co wy z tym Auto ISO? Czy bez tego zdjęcia nie można już zrobić. Zobaczcie na galerię Cichego i foty z nowej piątki. Zobaczcie na swoje najlepsze zdjęcia, czy tak naprawdę było wam potrzebne to Auto ISO? Te wszystkie usprawnienia sprawiają, że fotografia cyfrowa coraz bardziej oddala się od analogowej i staje się prostsza. Przestaje się liczyć warsztat, umiejętności. Zaczyna obowiązywać zasada z kompaktów - weź aparat do ręki, wyceluj i wciśnij guziczek, a aparat zadba o wszystko :-(
    Ostatnio edytowane przez David ; 12-01-2009 o 14:23

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wlacze sie w ten mega OT. Niech mi ktos uczony wytlumaczy dlaczego na rynku wtornym nie ma w ogole starych 5D? Zupelna posucha. Nie pamietam takiej sytuacji aby po wyjsciu upgrade'u do starego modelu byl tak slaby wysyp starego modelu na rynku wtornym. Czyzby byl to wskaznik oceny przez rynek atrakcyjnosci nowego 5D Mark II? Jesli tak, to wskaznik ten jest bardzo niski. Przez "atrakcyjnosc" rozumiem wskaznik odpowiadajacy na pytanie "czy to co oferuje nowy model w stosunku do starego warte jest zaproponowanej roznicy w cenie"?

Odpowiadam Dawidowi:

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    Zaczyna obowiązywać zasada z kompaktów - weź aparat do ręki, wyceluj i wciśnij guziczek, a aparat zadba o wszystko
    Ta zasada jest bardzo dobra pod warunkiem, ze otrzymane zdjecie spelni zasade WYSIWYM, czyli "What You See Is What You Mean" (dostajesz to, o co ci chodzi). Oddam ci moja lustrzanke za "kompakt", ktory spelni ten wymog. Nie obrazam sie, tak jak wielu tutaj, na idee kompaktu, gdyz sama w sobie nie jest zla. To mialem na mysli mowiac kilka stron temu, ze idealny aparat to taki, ktory nie przeszkadza mi w pracy. Zapomnialem wowczas dodac "i pozwala mi uzyskac zamierzony efekt". A poniewaz nie ma maszyny (jeszcze), ktora odczytywalaby ludzkie intencje, to mamy wciaz wyrazny podzial na filozofie "kompaktu", ktora jest be i filozofie "lustrzanki", ktora jest zacna.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 12-01-2009 o 14:35
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ech... Błąd jest taki, że nie da się dziś zrobić produktu na 5 lat. Lepiej jest produkt odświeżać non-stop tak żeby był na czasie i dodawać pierdołki / czasem nowinki technologiczne - patrz Apple - i to się sprawdza. Atrakcyjność produktu jest zależna w 99% od konkurencji, a marketing - w przypadku Canona - odpycha mnie od tej firmy.
    Kilka lat temu Nikon był dużo od Canona droższy (zwłaszcza obiektywy) i to był*główny argument za C. Dziś Canon ma większą ofertę szkieł ale co z tego jak trzeba w nich przebierać żeby się trafił zdrowy egzemplarz. Czy to jest normalne? Nikon sobie na takie rzeczy nie pozwala. Mając mniej ma więcej.
    Postęp idzie szybko. Nie opłaca się robić czegoś zbyt trwałego, chyba że jest to produkt eksluzywny, ale to nie ta branża. A swoją drogą; wiem troszkę jak działają inne branże, wszędzie są szpiedzy przemysłowi, nawet wam się to w głowach nie mieści... Zanim produkt trafi na taśmę produkcyjną konkurencyjna firma już robi to samo, żeby trafić równocześnie do sklepu z podobną ofertą. Tak jest Panowie.... Tu plus dla D700 - chyba wykiwali szpiega z C...
    I na koniec... cały czas mam wrażenie, że na tym forum jest kilku fotografów uprawiających PR.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

że fotografia cyfrowa coraz bardziej oddala się od analogowej i staje się prostsza.
    Co Ty opowiadasz, analogowa jest zdecydowanie prostsza, robisz fotki (nie babrzesz się przy tym w profile, ocenę ostości na LCD, histogramy, itp.), potem oddajesz film do labu, tam ci pan ślicznie wysztko wypoziomuje, wywoła i masz gotowe fotki do albumu. W cyfrze po zrobieniu fotek, siedzisz potem tydzień nad softem i zastnawiasz się czy suwak lekką w tą czy może nie

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Auto ISO
    Co wy z tym Auto ISO? Czy bez tego zdjęcia nie można już zrobić.
    A po co ci światłomierz w aparacie?
    A po co ci AF?
    A po co ci zdjęcia seryjne?
    A po co ci bracketing?
    etc.
    Czy bez tego zdjęcia nie da się zrobić?

Parametr ISO to archaizm z analogowych czasów, w aparacie cyfrowym jest bezużyteczny. Robiąc zdjęcia to co się ustawia to przysłona i czas a ustawianie ISO to tylko zbędne kręcenie kółkiem i strata czasu żeby wyrównać ekspozycję wg światłomierza. AutoISO to powinna być podstawowa funkcja każdego aparatu i w sumie jest, tyle że na zielonym kwadraciku i w trybie 'P'.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Auto ISO
    Co wy z tym Auto ISO?
    Ja w sumie też nie wiedziałem, o co chodzi z tym auto ISO, ale po ostatnich zdjęciach stwierdzam, że w sumie przydałoby się coś takiego. Wczoraj co chwila przerzucałem ISO z 400 na 1600 i odwrotnie, w sumie różnicy w jakości naprawdę jak dla mnie nie ma wcale, ale komfort by był lepszy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 79 z 410 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów