z tym af to troche zalamka choc moze to przesada albo mieli walniety egzeplarz.
watpie ,ze af jest gorszy niz w 5d mk1
z tym af to troche zalamka choc moze to przesada albo mieli walniety egzeplarz.
watpie ,ze af jest gorszy niz w 5d mk1
Ale pojechali po autofokusie![]()
Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
napisami tam:
Po tym, jak w Nikonie D90 ujrzeliśmy tryb wideo i możliwość nagrywania filmów w standardzie Full HD, przyszedł czas na Canona. Najnowszy 5D może nagrywać filmy w rozdzielczości 1920x1080 lub 640x480 pikseli. ... W trakcie nagrywania nie działa autofokus. Ostrość można regulować jedynie ręcznie.
Przecież to nieprawda. Nikon nie ma nagrywania w full hd, a piątka ma af przy nagrywaniu filmów.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Poza tym celność AF tylko przy f 5,6-8 to totalna bzdura. Na 10 zdjęć jedno celne to jakaś kpina
Wg tego testu Canon 1000 D ma lepszy AF niż nowa piątka
![]()
Albo mieli walniętą puchę, albo jej nie skalibrowali do obiektywów, albo mieli złe intencje (obstawiam to ostatnie).![]()
Ostatnio edytowane przez David ; 06-02-2009 o 02:26
To zależy. W wielu kamerach też nie ma. A w tych w których jest działa tak ślamazarnie, że i tak g... z tego. W większości przypadków tego problemu się nie zauważa ze względu na bardzo dużą GO jaką dają obiektywy kamer video. Zresztą na ekranie śledzenie ruchu z małą GO odbierane jest jako bardzo nienaturalne i operatorzy tego unikają jak ognia (chyba że jest to wyjątkowo kompozycyjnie zamierzone) - pomijając już fakt, że tanimi kamerami jest to praktycznie nie do osiągnięcia. Ratuje sytuację fakt, że w kamerze AF nastawia się cały czas, a nie fiksuje na stałe (jak to jest w 5-tce). Tyle że znów to rozwiązanie ma tyleż wad co zalet. Do statycznych ujeć zdecydownie lepsze jest to drugie. Nie ma nic gorszego niż jak w statycznej scenie "wyleci" ostrość. Co w kamerach (i to wcale tych nie najtańszych) potrafi się zdarzyć.
Generalnie 5D nie jest kamerą i do filmowania dynamicznych scen się nie nadaje. Taka jest cecha tego sprzętu (ma zresztą więcej ograniczeń jako kamera, IMO gorszych). Natomiast pisanie, że nie ma AF jest mijaniem się z prawdą.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-02-2009 o 04:30
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
coz... moze w tym tescie troche przesadzili, ale na pewno nutka prawdy w tym jest, ze AF jest kiepski, co zreszta potwierdzaja tez inne zrodla
ja sie z tego ciesze, nie musze poki co szukac budzetu na nowe body i moge spokojnie focic stara 5D
5Dmk2 jak najbardziej nadaje sie do dynamicznych scen filmowych, tyle ze z podpietym rybim okiem albo czyms bardzo szerokim ;-)
Nie wiem czemu, ale takie tłumaczenie pojawia się na tym forum przy okazji każdego testu rzucającego niezbyt korzystne światło, czy to na szklo, czy to na body. A tak naprawde co mieli w tej puszcze walnietego, to że AF działa lepiej z obiektywami Sigmy niż Canona? Szczerze mówiąc, to też nie chce mi się wierzyć, bo po dole z AF-em 10D/350D nie mogę sobie wyobrazić, żeby mogło się na rynku pojawić jeszcze coś gorszego.
Pozdro
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu