Cytat Zamieszczone przez mobor Zobacz posta
czytając o "filmowcu" który chce kupic "5" w celu kręcenia filmów- mam już wyrobione zdanie o jego warsztacie pracy bez oglądania jego prac

Wyobraźcie sobie że ktoś sprzedaje lustrzankę po to by kupic kamerę do robienia ZDJĘC

Swoją drogą- zabawa dzisiaj w HD jest całkowicie nieopłacalna... Wystarczy przeliczyc sobie konieczne inwestycje w sprzęt/nie tylkow kamerę ale i bardzo szybki komp/, oprogramowanie. Pomijam ilosć czasu jaką spędza się nad takim projektem /jakieś 2-4 dłużej niż standardowe DV/ A klient przyłazi i dziwi się że za HD ma zapłącić wiecej... Chore !! Odpuściłęm wiec sobie. Lepiej zainwestować w foto. Mniej pracy, pieniądz ten sam /jak nie lepszy/, ilosć godzin na chauturze mniejsza i wieksze uznanie u klienta /szacunek dla pracy/ ...
ale Ty ciągle piszesz w kontekście pracy filmowca ślubnego...
przecież to nie o to chodzi.

ja pisałem o PASJONATACH, czyli o tzw. filmie niezależnym, w Polsce i na świecie jest każdego roku kilkadziesiąt dużych festiwali filmów amatorskich/niezależnych - i w tego typu zadaniach być może ta nowa piątka by się sprawdziła. To nie byłaby praca za pieniądze.

mam nadzieję (być może głupią) że ta nowa piątka zarejestruje mi obraz VIDEO na poziomie bardzo drogich kamer (kilkadziesiąt tysięcy PLN) co w połączeniu z optyką canona jest naprawdę czymś ciekawym.

Ktoś pisał wcześniej o profi kamerach z wymienną optyką.... ale ile to kosztuje ?

Poza tym trochę dziwi mnie Twoje podejście do kręcenia dla klientów w HD...
Doskonale wiesz że HD to już w zasadzie nie przyszłość ale standard, więc....
Ja będąc klientem chciałbym mieć obraz w HD - albo inaczej - źródło z kamery w HD (żebym mógł ewentualnie kiedyś sobie coś z tym zrobić) a DVD z filmem w zwykłym DV - bo wiadomo że HD to mało kto teraz odtwarza jeszcze.
Jeżeli chodzi o koszty czyli komp i oprogramowanie..... Pentium IV i 3 GB RAMu pociągnie montaż w HD w Adobe Premiere PRO - adobe promiere Pro kosztuje około 3,5 tys. złotych.
do tego oczywiście duży dysk twardy.
dla komfortu pracy może być jakiś dwurdzeniowy procesor i więcej RAMu.