Strona 77 z 315 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

mobor
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    ale Ty ciągle piszesz w kontekście pracy filmowca ślubnego...
    przecież to nie o to chodzi.

ja pisałem o PASJONATACH, czyli o tzw. filmie niezależnym, w Polsce i na świecie jest każdego roku kilkadziesiąt dużych festiwali filmów amatorskich/niezależnych - i w tego typu zadaniach być może ta nowa piątka by się sprawdziła. To nie byłaby praca za pieniądze.

mam nadzieję (być może głupią) że ta nowa piątka zarejestruje mi obraz VIDEO na poziomie bardzo drogich kamer (kilkadziesiąt tysięcy PLN) co w połączeniu z optyką canona jest naprawdę czymś ciekawym.

Ktoś pisał wcześniej o profi kamerach z wymienną optyką.... ale ile to kosztuje ?

Poza tym trochę dziwi mnie Twoje podejście do kręcenia dla klientów w HD...
    Doskonale wiesz że HD to już w zasadzie nie przyszłość ale standard, więc....
    Ja będąc klientem chciałbym mieć obraz w HD - albo inaczej - źródło z kamery w HD (żebym mógł ewentualnie kiedyś sobie coś z tym zrobić) a DVD z filmem w zwykłym DV - bo wiadomo że HD to mało kto teraz odtwarza jeszcze.
    Jeżeli chodzi o koszty czyli komp i oprogramowanie..... Pentium IV i 3 GB RAMu pociągnie montaż w HD w Adobe Premiere PRO - adobe promiere Pro kosztuje około 3,5 tys. złotych.
    do tego oczywiście duży dysk twardy.
    dla komfortu pracy może być jakiś dwurdzeniowy procesor i więcej RAMu.

widzisz. nikt niczego charytatywnie robić nie bedzie- kazda inwestycja musi być OPŁACALNA. To podstawowa zasada biznesu. Ja liczę. Liczę dużo i wazę co jest bardziej opłacale. Nie opłaca się na ten przykład wchodzic w HD z przyczyn o których już pisałem. Inwestycja jest spora a klient niechętnie docenia to co mu się oferuje. Przynajmniej na tyle by miało to swoje ekonomiczne uzasadnienie.
    Odnoszac to do swiata fotografii - Przykładowo: Czy kupiłbyś najnowszego Marka za 25 tys po to by robic zdjecia na ślubach za te same pieniadze co obecnie /focąc tanim 40D/ ?

Ciebie może interesować usługa w HD ale jeśli jesteś za nią gotów zapłacić tyle ile za film SD to wybacz- wolę komuś założyć klimatyzator w 2 godziny za 1500zł niż siedzieć tydzien nad jednym projektem za niewiele wieksze pieniądze /+inwestycja w drogi sprzęt/
    Jesli chodzi o komputer do HD to jestes w wielkim błędzie. Nawet odtwarzanie filmów HD nie zawsze jest płynne na procesorze dwurdzeniowym /1080p/- o montażu nie wspomnę. Montaż na Adobe to katorga, droga przez mękę. Należy pamiętać że jedna ścieżka filmu w HD obciąża komputer tak jak 4 ścieżki SD. Najczęściej montaż jest dwuścieżkowy + wartstwa napisów/grafiki i...mamy tyle co przy 12 ścieżkach w DV. Komp się gotuje. Warto pamiętać też o tym że po montażu cały projekt jeszcze musi zostać przekodowany /z mpeg2 w HDV/ do AVCHD /mpeg4 na BluRay/ co trwa jakieś...36 godzin. Do tego jeszcze czas poswiecony na authoring płyty BluRay... A niech się jeszcze coś po drodze sknosci i siedzimy na kompie drugie tyle...
    Mało tego, kamery HDV /a takimi się obecnie najczęściej chauturzy/ maja to do siebie że w wypadku najmniejszego błędu na taśmie "Wylatuje" 12 klatek /w systemie DV obraz się jedynie miejscowo kratkował przez 1-2 klatki/. Rozwiazaniem jest pójście w systemy bardziej pro /zapisujace na kartach pamieci/ tyle tylko ze taka kamera /np Sony PDW-EX1/ kosztuje 22 tys a karty pamieci jakieś 2-2.5 tys zł/sztuka /a trzeba miec 3-4 sztuki/ Do tego osprzęt i mamy ok 33tys w plecki+ dobre 12 tyś zł komputer /z kartą do montażu HD/

Jeżeli mam dokonać takiej inwestycji, poświęcić wielokrotnie wiecej czasu na montaż a za wszystko kasować tyle samo lub przy dobrych wiatrach 300-500zł wiecej / bo wiecej klienci nie zapłacą/ to chyba logiczne ze lepiej wycisnać co sie da pracując na poczciwym DV-CAM'ie - póki jest to jeszcze możliwe a parę skierować w fotografię gdzie nie ma tak drakońskich inwestycji w sprzet a koledzy z branży /jak słyszę/ kasują po 1200zł za same fotoksiążki...
    Na kopiach już sie dzisiaj nie zarabia ani centa - praktycznie kazdy klient trzepie sobie płyty sam... Takie czasy.
    Nie opłąca się w to /video/ juz inwestować- chyba że ktoś lubi pracować za pół darmo
    Ostatnio edytowane przez mobor ; 22-09-2008 o 12:14

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skopar Zobacz posta
    Wyczuwam lekką nutkę ironii

5d kupowali entuzjaści. I bogaci amatorzy.
    Canon zapewne chciał uczynić body bardziej atrakcyjnym dla nich - właśnie przez dodanie wodotrysków, filmików i megapikseli. Podejrzewam że po prostu taką rolę przydzielił 5d2 - więc można przypuszczać, że liczy na to, że zawodowcy przerzucą się na 50 i marka (w zależności od zasobności portfela).
    Amatorzy zaś będą się fascynować filmikami i mpx.
    Istnienie zielonego kwadracika na kółku od programów w starym 5D oznacza że Canon określił część targetu tej puszki jako kompletnych lamerów. Teraz pojawił się tryb CA i filmy, który zdają się wyraźnie wskazywać w którym kierunku idziemy. Autofocus zostawili ten sam bo jak wiadomo, ci co nie robią zdjęć zajmują się głónie testowaniem szumu na wysokim ISO (tutaj ukłon w ich stronę bo dodali odszumiarkę już wpuszce) oraz testowaniem FF/BF. Gdyby było więcej punktów to jest większa szansa że któryś ma FF/BF i zaraz będzie płacz i narzekania na serwis. Mniej punktów = mniej kłopotów ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Istnienie zielonego kwadracika na kółku od programów w starym 5D oznacza że Canon określił część targetu tej puszki jako kompletnych lamerów.
    sprawia ci to najwyraźniej wielką radość ale chyba ponownie przesadziłeś. Ja jako potencjalny użytkownik takiej puszki nie mam jej do zarzucenia, że dysponuje zielonym kwadratem. To jest mała, lekka i poręczna puszka która ma być uniwersalna. W końcu za takie pieniądze powinna być. I choć wiadomo, że używają jej ślubniacy i inni profesjonaliści, to nie zmienia akurat niczego, że ten aparat w założeniu ma służyć pasjonatom również na wakacjach. I ma działać kiedy odda się go żonie aby zrobiła ci jedyne z wakacji zdjęcie, czy przechodniowi aby zrobił zdjęcie wspólne z dzieciakami. Drwina i kpina z wszystkiego co nie jest oh ah profi w tej puszce (podobnie jak w 50D) zaczyna mnie mocno mierzić. Sam mam bardzo poważny zarzut do producenta, że nie zmodernizował w sposób zasadniczy AF, to jednak takie dodatki jak filmy czy zielony kwadrat są dla mnie naturalne i zrozumiałe. One rozszerzają funkcjonalność, a nie ograniczają i pozwalają producentowi dotrzeć do większej ilości odbiorców. Co komu szkodzi nie używać? No chyba, że ktoś stosował 5D za 12 koła nie tylko do fotografii ale i do lansowania się, a teraz mu się "fuj" znalazło, bo to nie aparat dla artystów tylko również dla pasjonata czy nawet amatora z ambicjami (a niekoniecznie talentem). Innej linii takiego tępienia tych dodatków nie znajduję - chcesz robić zdjęcia, to wyłącz wszystko pozostałe i zapomnij, że istnieje.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

MMM, moim zdaniem troche przesadzasz. zielony kwadracik ma w 5D calkiem uzasadniona funkcje - powiedzmy, ze jestes w jakims miejscu i chcesz, zeby ktos ci zrobil zdjecie, rzecz jasna twoim aparatem - wolisz mu wtedy tlumaczyc 20 minut podstawy fotografii czy przelaczyc na zielony?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canon w 5D Mk II pokazał na kim zarabia się pieniądze. Na lubiących ficzery a nie na fotografujących. Dokładnie z tego powodu nie ma poprawy rzeczy mających istotny wpływ na fotografowanie, są za to filmy i detekcja twarzy.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    MMM, moim zdaniem troche przesadzasz. zielony kwadracik ma w 5D calkiem uzasadniona funkcje - powiedzmy, ze jestes w jakims miejscu i chcesz, zeby ktos ci zrobil zdjecie, rzecz jasna twoim aparatem - wolisz mu wtedy tlumaczyc 20 minut podstawy fotografii czy przelaczyc na zielony?
    Ustawić samemu wszystko i poprosić o naciśnięcie spustu? Mój zielony kwadracik nie był chyba nigdy użyty. Może w pierwszym dniu po zakupie... nie pamiętam.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Jak już ktoś pisał, w tej puszce brakuje jeszcze mp3, kalkulatora i nawigacji do samochodu.
    Ja bym wolał nawigację w aparacie zamiast tych filmików - nawigacja się przydaje jak się jedzie do klientów w mało znany teren

Początki nałogu

Domyślnie

Aparat niech zostanie aparatem a kamera kamerą i tego powinno się trzymać, jakoś combosom nie ufam.
    CANON Laik

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Istnienie zielonego kwadracika na kółku od programów w starym 5D oznacza że Canon określił część targetu tej puszki jako kompletnych lamerów. Teraz pojawił się tryb CA i filmy, który zdają się wyraźnie wskazywać w którym kierunku idziemy. Autofocus zostawili ten sam bo jak wiadomo, ci co nie robią zdjęć zajmują się głónie testowaniem szumu na wysokim ISO (tutaj ukłon w ich stronę bo dodali odszumiarkę już wpuszce) oraz testowaniem FF/BF. Gdyby było więcej punktów to jest większa szansa że któryś ma FF/BF i zaraz będzie płacz i narzekania na serwis. Mniej punktów = mniej kłopotów ;-)
    W analogowym EOS-e 5 na kółku, oprócz zielonego kwadracika są jeszcze programy - portret, krajobraz itp. W EOS-ie 10 był zupełnie nieudany bajer z czytnikiem kodów. Nie wiem czy ktokolwiek tego kiedykolwiek używał .
    Canon od zawsze pakował do modeli semi-pro różne bajery dla zupełnie początkujących. To, że były/są nie znaczy, że użytkownik jest zmuszony ich używać. Nie rozumiem w czym może przeszkadzać rysunek zielonego kwadracika na kółku nastaw...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moje subiektywne dywagacje...
    -21Mpx - po co ?? co za tym idzie obróbka pliku o tak duzej rozdzielczosci wymaga cierpliwości i pochłania wiecej czasu jak i naprawde dobrej klasy kompa... (konwersja rawow, archiwizacja plików MASAKRA! ) Przecież na odbitkach do 21x30 nie bedzie tego widać!!!
    - kręcenie filmów - OK (może się czasem przydać)
    - porządny wyświetlacz - w końcu!!!
    - IR - OK
    - AF - porażka!
    - zakres ISO - SUPER

Automatycznie nasuwa sie pytanie czy jest coś lepszego na rynku z matrycą FF od Nikona D3? lub D700? do fotoreportazu ślubnego???
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Strona 77 z 315 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów