Strona 25 z 315 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

Tutaj chyba różnica wynika z wielkości sensora/lustra/pryzmatu - mniejsze powiększenie w stosunku do FF może być i tak większe, niż z pozoru większe powiększenie dla cropa. Zamieszałem, ale mam nadzieję, że da się zrozumieć.

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ale te filmiki są jak dla mnie bardzo głupawym dodatkiem, to coś jakby Porsche zaczęło dokładać do swoich aut, w wyposażeniu standardowym, bagażnik dachowy.
    Porsche wypuściło samochód (pseudo?) terenowy i odzew fanów marki był podobny, a mimo to Cayenne zyskało sporą popularność. Nie żeby mi te filmiki były potrzebne - ot, taka mała dygresja do Porsche ;-)
    Ostatnio edytowane przez Iras_PL ; 18-09-2008 o 01:03

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Z ciekawości - ilu z was rzeczywiście zamierza kupić ten aparat a ile gdyba sobie tylko
    Forum zaczyna klękać więc może ograniczmy się trochę
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ech, płakać mi się chce jak czytam te narzekania na AF. Gdyby Canon wypuścił nową piątkę w pełni uszczelnioną, z 45-cio polowym AF-em w cenie poniżej 3000$ to następnego dnia mógłby zakończyć produkcję 1D MkIII bo dla samych fps-ów to mało kto by go kupił :-) A i 1Ds zacząłby sie sprzedawać zapewne gorzej.
    (...)
    Odpowiedź jest bardzo prosta - nikt (prawie). To nawet w tej chwili nie wygląda zbyt różowo aż dziwię się, że dali te uszczelki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odpowiadam:

- ja zamierzałem ja kupić. Jeśli AF nie będzie minimum na poziomie 40D wliczając punkty boczne, to wypad, mam gdzieś taki aparat.

- narzekania nie są odnośnie działania AF ale postawy producenta (na razie!). Dając 5-cio letni układ AF do puszki której premierę odwlekano dwa lata, przy konkurencji oferującej więcej w puszkach po 800 dolarów to po prostu nie poważne traktowanie klienta. Dlaczego Canon w swej łaskawości nie da czegoś pośredniego? 9 krzyżowych było by strzałem w dziesiątkę. AF z EOS33? Eye control? Kurna, to takie trudne pomyśleć kto będzie tego używał? Kto kupujący 5D robi tym servo? Skąd takie postawienie priorytetów?!! Niech sobie Canon sępi ficzery, ale z tym AF to tak jakby wypuścili aparat zasilany paluszkami AAA. Do zabawy wystarcza, do pracy zupełnie nie.

- wysokie ISO jest rewelacyjne, nie mam pytań

- mam wrażenie, że niektórzy kompensują stratę 12 koła wydanych na Dsa. W tym cytowany przez gietrzego koleś piszący o wyższości obrazka Ds3. Powiedzmy sobie tylko czym? Digic4? Natywnym ISO 6400? Rozszerzonym 12800? LCD? Niestety, Canon zrobił w bambuko tych, którzy mu zapłacili najwięcej.

- Corwin, przecież i tak tego publicznie nie napiszesz.. Daj choć znać na PM. Pomijając obrazek i ISO, to na razie D700 wygrywa na całej linii. Choć to aparat trochę jak kaleka na koksie.

- czuję się jakbym wygrał w totolotka milion. I jak już się cieszyłem, to mnie poinformowano, że muszę zabulić od tego podatek. Niby dalej jest super, ale kwas działa mocniej. Łyżka dziegciu..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    to na razie D700 wygrywa na całej linii. Choć to aparat trochę jak kaleka na koksie.
    mozesz rozwinac? z ta kaleka na koksie?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    (.....)
    - narzekania nie są odnośnie działania AF ale postawy producenta (na razie!). Dając 5-cio letni układ AF do puszki której premierę odwlekano dwa lata, przy konkurencji oferującej więcej w puszkach po 800 dolarów to po prostu nie poważne traktowanie klienta. Dlaczego Canon w swej łaskawości nie da czegoś pośredniego? 9 krzyżowych było by strzałem w dziesiątkę. AF z EOS33? Eye control? Kurna, to takie trudne pomyśleć kto będzie tego używał? Kto kupujący 5D robi tym servo? Skąd takie postawienie priorytetów?!! Niech sobie Canon sępi ficzery, ale z tym AF to tak jakby wypuścili aparat zasilany paluszkami AAA. Do zabawy wystarcza, do pracy zupełnie nie.
    (....)
    Tylko pomyśl co by było jakby dali ten układ z 40D (jeszcze niektórzy chcieli wzbogacony). Pomijam już że i tak te boczne krzyżowe Ci niewiele zmienią w tak wąskim rozstawieniu (nawet znam nikoniarzy którzy mówią że i tak w większości przypadków jadą w D700 na środkowym, bo krzyżowe są rozmieszczone co najmniej dyskusyjnie, czułość i dokładność bocznych linowych taka sobie, a w ogóle to cały układ wciśnięty w środek kadru). Wsadzenie krzyżowgo (środkowego) z 40D do tej piątki też nie byłoby dobre, bo nawet na stronach Canona można wyczytać że to jest układ pod pewnymi względami bardziej zaawansowany od tego który jest w jedynkach.
    No i teraz piszesz (słusznie), że niektórzy użytkownicy Ds-a mogą się czuć "zrobieni w bambuko". Przy takiej specyfikacji nowej piątki niestety coś musieli spie.... i to solidnie żeby był jakikolwiek sens kupowania Ds-a.

Ja wiem jak się czujesz. Jak czytałem rano opis AF-a w tym aparacie to przecierałem oczy ze zdumienia i myślałem, że może to z powodu zarwanej nocy mam jakieś zwidy. Nawet pierwotnie wpisałem w specyfikacji 9 cross ale później wyedytowałem wiedziony instynktem jak canon potrafi dać do wiwatu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-09-2008 o 01:53
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Z ciekawości - ilu z was rzeczywiście zamierza kupić ten aparat a ile gdyba sobie tylko
    Forum zaczyna klękać więc może ograniczmy się trochę
    W imieniu swoim i innych, korzystając z późnej pory (i względnego stąd spokoju w sieci) zauważę tylko, że gdyby "zdroworozsądkowcy" przestali "nas" nękać swoimi ponad wszelką wątpliwość racjonalnymi napomnieniami, to i z 10% pasma/CPU serwera i czegoś tam jeszcze by się zaoszczędziło

Kubaman - sam pisałeś (i uważam, że słusznie), że jak już Canon ma/musi stracić na jedynkach, to niech odzyska na piątkach.
    Poza tym, u Nikona mają jeszcze ciaśniej na górze: D300/D700/D3 (patrząc tylko na liczbę pikseli i AF) i jakoś Nikon sobie z tym radzi.
    Ktoś też spoooro wcześniej zauważył, że za czasów kliszy różnice pomiędzy modelami były jeszcze trudniejsze do zdefiniowania (poza kluczowymi: AF i możliwością kontroli ekspozycji), a jedynki szły (fakt - nie za osiem patyków).
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 18-09-2008 o 01:54
    EOS - conditio sine Kwanon...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja zamierzam. I to co wypuścił teraz Canon, wnioskując ze specyfikacji, w 95% spełnia moje oczekiwania.
    Do ścigania rajdówek i turlania po błocie zamierzam dalej używać aparatów serii dwucyfrowej i jest mi zupełnie obojętne czy AF nowej piątki będzie się nadawał do fotografowania koni w galopie czy też nie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

... a i tak najwazniejszy jest obrazek. Trzeba poczekac na wiecej fotek i jesli beda rownie jak to czesto niektorzy tu pisali porownujac cropa do starej 5 "magiczne", to w gruncie rzeczy mark II jest najtansza alternatywa do modeli 2 cyfrowych i tyle. Ja prawdopodobnie go sobie kupie.
    jarek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

poczekam - będzie więcej sampli, więcej rzeczowych informacji a emocje opadną. Starej piątce zawdzięczam wiele - satysfakcję ze zrobionych zdjęć i zarobione z przyjemnością pieniądze. Uważam, że można wydusić z niej bardzo dużo i nie jest to tylko moje zdanie. Głównym atutem jest matryca i to ona stanowi o wartości tej puszki. Jeżeli Canon powtórzy jej sukces w 5DMkII a przykłady ten stan potwierdzą, to może zobaczy we mnie klienta.

Strona 25 z 315 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów