Strona 75 z 268 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785125175 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ale ja zupełnie nie o tym. Fakt, że pewnymi funkcjami podniecają się ludzie nie mający pojęcia jaj je wykorzystać jest powszechny i ma wieloletnią historię. Nawet wśród nabywców Dsa jest takich bardzo wielu.

Jedyne na co zwróciłem ci uwagę to fakt, że zamiast usilnie dewaluować wartość nowego aparatu tylko dlatego, że ma funkcję filmowania, zacznij mówić, że chodzi ci o marnych fotografów. Jedno z drugim ma jednakże niewiele wspólnego. Jak widać są również ludzie, profesjonaliści bardzo zadowoleni z tej funkcji. Argument o jej praktycznej bezużyteczności i celowaniu wyłącznie w bezmózgie masy jest więc nietrafiony.

hej chłopaki, samodzielne myślenie nie boli..
    Pozdrawiam

P.S> ja już 100 razy wspominałem, tez bym wolał lepszy AF od filmów. Pytanie tylko, czy gdyby ich nie było Canon na pewno poprawił by AF. Śmiem wątpić i nie wiedzę związku.

no właśnie nie wiem co tak niektórym przeszkadza ta funkcja VIDEO w tym aparacie. Niech se będzie.
    A jeśli AF jest nie poprawiony to już inna historia.
    Więc MMM zacznij urwić na AF a nie pisz już o funkcji VIDEO, bo to chyba nie ma związku - chociaż może jest związek - marketingowy - czyli "zostawiamy słaby AF a dajemy VIDEO" - ale to chyba wątpliwe ? Czy jakiś zawodowiec skusi się na piątkę z powodu VIDEO ?

Ale z drugiej strony to chyba nie ma się tak co dziwić że canon nie dał super AF w tej puszce - co by było z jedynkami ? One też muszą im zejść z magazynów.
    chyba nie ma co płakać. Trzeba sprzedawać stare piątki. I kupować nowe.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jakie racje? Mnie jest potrzebny aparat do fotografowania a nie zabawy filmikami. Śmiać mi się chce jak się niektórzy jarają tymi filmami, bo patrząc po ich warsztacie to nie doszli jeszcze do poziomu żeby chociaż zdjęcia robić na poziomie stopklatek z tych filmików. No ale jak już się fotografia znudziła to trzeba teraz znaleźć uzasadnienie do kupna nowej zabawki, filmiki świetnie się do tego nadają.

I niby na czym ten zwrot ma polegać? Pisałem że AF 5D wbrew jakiejś obiegowej opinii nie jest 'kiepski' i nadaje się do fotografowania tzn. działa i trafia całkiem nieźle. Równocześnie pisałem że słabość tego AF polega na jednym dobrym centralnym punkcie i nieużywalnych pozostałych z powodu skupienia w centrum klatki oraz działaniu tylko z poziomymi kontrastami. 5D2 mimo że jest aparatem o 3 lata nowszym ma te same wady.
    Też się zgadzam z tą opinią. Jeśli natomiast pewność tego centralnego punktu będzie taka jak w 40/50D + dodatkowa reg.AF to ludzie wychowani na starym 5D (przekadrowywanie) powinni być zadowoleni.....a filmy,używać nie trzeba
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a zauważyliście ten ogrom informacji o 5D Mark II na polskiej stronie canona ? ;-)

Domyślnie

pytanie może głupie, ale podobno nie ma głupich:
    co z migawką w trybie VIDEO ? rozumiem, że do VIDEO będzie osobna migawka ?
    Bo jeśli ta sama co do zdjęć to migawka w 5D II padnie po tygodniu nagrywaniafilmów/robienia zdjęć :-)
    i tu nas canon ma - zarobi na wymianie migawek ;-)

a poważnie to jak to jest rozwiązane z tą migawką ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Otwiera się i zamyka 30 razy na sekundę

A poważnie - jest cały czas otwarta.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pytanie może głupie, ale podobno nie ma głupich:
    co z migawką w trybie VIDEO ? rozumiem, że do VIDEO będzie osobna migawka ?
    Bo jeśli ta sama co do zdjęć to migawka w 5D II padnie po tygodniu nagrywaniafilmów/robienia zdjęć :-)
    i tu nas canon ma - zarobi na wymianie migawek ;-)

A co niby ma się z tą migawką dziać? Przecież filmy są nagrywane tak jak podgląd w trybie LV - uniesione lustro i otwarta migawka. Nie musi kłapać 30 razy na sekundę przecież.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A co niby ma się z tą migawką dziać? Przecież filmy są nagrywane tak jak podgląd w trybie LV - uniesione lustro i otwarta migawka. Nie musi kłapać 30 razy na sekundę przecież.
    to ja nie kumam teraz.
    rozumiem, że otwarta migawka.

tam musi być przecież jakaś migawka do trybu VIDEO ??
    skąd informacja że w trybie VIDEO jest 30 klatek na sekundę ?
    jeśli 30 klatek na sek to musi być migawka....

(???)

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

to ja nie kumam teraz.
    rozumiem, że otwarta migawka.

tam musi być przecież jakaś migawka do trybu VIDEO ??
    skąd informacja że w trybie VIDEO jest 30 klatek na sekundę ?

(???)
    Nie musi... wystarczy z odpowiednią częstotliwością zczytywać te dane z matrycy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Nie musi... wystarczy z odpowiednią częstotliwością zczytywać te dane z matrycy
    no teraz kumam.

a powiedz co te dane "zczytuje" z matrycy ? Procesor chyba ?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

(???)
    Migawka jest cały czas otwarta. Wystarczy że matryca jest resetowana i odczytywana trochę częściej niż 30fps.
    W takim razie po co w ogóle migawka nawet przy normalnym fotografowaniu?? Przy ciągłej pracy matrycy są jakieś efekty uboczne m.in. mniejsza rozpiętość tonalna i efekt tzw. "blooming" (ale to chyba tylko przy CCD).

Strona 75 z 268 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785125175 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów