Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 138

Wątek: Zdjęcia ślubne w kontekście fps...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    nudne się to robi...

Skoro kolega napisał Ci, że KAŻDE zdjęcie z pokazywanych masz nieostre i jednocześnie pokazał zdjęcie wyostrzone, to co Ci da potwierdzenie dla wszystkich z osobna...

ostrzy sie w miarę pomniejszania.
    Kolega napisał że powinienem najpierw dobrze poznać swój aparat...
    nie miał na myśli tego, że ja nie wyostrzam zdjęć.
    I tu jest różnica.

Ale dzięki za radę dot. wyostrzania.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta

to też jest nieostre ?
    Burate i ciemne na dodatek.
    Co to w ogóle za zdjęcie? "Bo wszyscy Polacy to jedna rodzina...' puszczali akurat?

Kolega napisał że powinienem najpierw dobrze poznać swój aparat...
    No i dobrze Ci kolega doradził.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Burate i ciemne na dodatek.
    Co to w ogóle za zdjęcie? "Bo wszyscy Polacy to jedna rodzina...' puszczali akurat?

No i dobrze Ci kolega doradził.
    to ja w takim razie będę robił takie ciemne i burate.

Widocznie jakoś inaczej widzę.

pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Ej, żeby nie było, to zdjęcia Michała w porównaniu ze "ślubniakami" w wątki kicz project, to niebo a ziemia. No i o gustach się nie dyskutuje, ani fotografujących, ani klientów :P
    Co do fps na ślubie, to imo nie mają ŻADNEGO znaczenia. Raz użyłem na ślubie max szybkości serii w 1D, wówczas gdy zapomniałem przestawić aparat :P

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Ale co Ci da taka seria na ślubach. 3 klatki to na spoko wystarczy. Sztuką jest nie naciskać i liczyć, że coś wybiorę ale robić w dobrym momencie. To jest trudne bo przychodzi z czasem lat praktyki.
    Zgadza się. Wypowiedziałem się ogólnikowo, sam nie "siedzę" w ślubach tylko na ulicy....Jeżeli Masz pewną rękę, OK. Ja osobiście nie podjął bym ryzyka utraty dobrej klatki tylko dlatego że czuję się pewnie, mam wprawę i doświadczenie. Czasami są sytuacje gdzie kadr jest naprawdę nieprzewidywalny i seria jest koniecznością.
    Mimo wszystko min.5kl/s pod palcem mieć to dobra rzecz, tak profilaktycznie, i niewierzę że żaden z Was, panowie o ślubów, nie skopał jakiegoś kadru bo strzelił przed lub po fakcie....i to niedawno...
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artprof Zobacz posta
    ... i niewierzę że żaden z Was, panowie o ślubów, nie skopał jakiegoś kadru bo strzelił przed lub po fakcie....i to niedawno...
    IMO ważniejszy jest refleks fotografa niż szybkość aparatu. Zawsze się może zdarzyć, że nawet z 3253215325fps nie zdążysz złapać ujęcia albo bufor Ci się zapełni, albo lampa nie nadąży.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artprof Zobacz posta
    Zgadza się. Wypowiedziałem się ogólnikowo, sam nie "siedzę" w ślubach tylko na ulicy....Jeżeli Masz pewną rękę, OK. Ja osobiście nie podjął bym ryzyka utraty dobrej klatki tylko dlatego że czuję się pewnie, mam wprawę i doświadczenie. Czasami są sytuacje gdzie kadr jest naprawdę nieprzewidywalny i seria jest koniecznością.
    Mimo wszystko min.5kl/s pod palcem mieć to dobra rzecz, tak profilaktycznie, i niewierzę że żaden z Was, panowie o ślubów, nie skopał jakiegoś kadru bo strzelił przed lub po fakcie....i to niedawno...
    od samego początku o to mi chodzi.
    są sytuacje kiedy seria z aparatu wyłapuje ten dobry kadr - w reporterce oczywiście - i odbywa się to poza kontrolą fotografującego.
    Nie chodzi mi o to, żeby walić seriami na oślep. Nie w tym rzecz.
    I nie mówcie mi wszyscy szanowni obrońcy "single shot" że ZAWSZE w 100% kontrolujecie każdy kadr w warunkach "szybkiej" fotografii. - nie uwierzę w to za żadne skarby.
    100 % kontrola nad każdym kawałkiem kadru w każdych warunkach ?
    G....... prawda.
    Niech się wypowiedzą zawodowi reporteży prasowi.

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus Zobacz posta
    ... ważniejszy jest refleks fotografa niż szybkość aparatu.
    oczywiście, nie próbuję tego obalić. ale obrabiając materiał ze ślubu widzisz że masz 100% celnych kadrów?
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja miałem taką chwilę że myślałem żeby 3 body targać ze sobą... 3 stałki na każdym body - szeroki kąt, standard i tele. Ale szybko mi przeszło.
    Myślę że idealnym rozwiązaniem do slubu/wesela to 5D + 40D
    na 5D 35L
    na 40D 85 1.8.
    Co o tym sądzisz? :-)
    Też tak myślałem... Niestety 40D zawodzi... albo inaczej: nie zawodzi, ale różnica w stosunku do piątki jest taka, że pomimo takiego układu ze stałkami 3/4 fot robie piątką : jak mam czas to zakładam 85 na 5D, a na 40D trzymam zapiętą 50tkę. Niestety 'prawie robi różnicę' i to niestety widać na fotach. Gdyby nie następca piątki który się szykuje już bym zmienił 40D na drugą piątkę, tracąc oczywiście na dwóch cropowych szkiełkach...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie czytałem całego wątku, ale zdjęcia z postu #1 to straszna kiepścizna... Jeśli autor uważa, że więcej fps pozwoli mu robić lepsze zdjęcia, to muszę wyprowadzić z błędu...
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 17-07-2008 o 20:27
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów