Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Zła jakość canonowskiego kita a kity innych producentów

Domyślnie Zła jakość canonowskiego kita a kity innych producentów

Czytając różne wypowiedzi na różnych forach na temat sprzętu foto, a szczególnie wątki dotyczące wyboru lustrzanki, dość często spotykam się z tekstem typu "nie kupuj canona, bo najgorszy kit", "jak coś kup canona, ale nie kupuj z kitem, bo kiepski i każdy producent ma lepszego" itp. i tak mnie dziś naszła myśl skąd się to ludziom bierze? czy ta opinia wynika z kilku tabelek zamieszczonych w różnych testach? wiem, że może nie jest to najlepszy obiektyw świata, nie jest super ostry, nie ma najmniejszych aberacji, ale ja na niego aż tak nie psiocze jak niektórzy zwolennicy innych systemów, a w szczególności miłośnicy nikona d60, twierdzący, że nikona ma o wiele tańszą i lepszą optykę do swojej 60tki. Tak mnie jakoś dziś od rana naszła taka myśl. Co za tym idzie to myśląc o tym dalej zaczyna mi się rodzić taka idea w głowie, że większość z fotografujących interesuje się chyba tabelkami, liniami na mm, pomiarem wielkości aberacji, winiety itp. zamiast robieniem zdjęć. Jakiś taki nastrój mi się dziś wytworzył.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale na IS nikt już nie narzeka

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

G**** prawda,

To jest zdjecie zrobione onegdaj kitem, czekam az ktorys z uzytkownikow d60 z nikkorowska plastikowa optyka pokaze mi lepsze Poza tym Panowie od d60 chyba zapomnieli ze sa przymuszani do kupna AF-Sów przez co ich obiektywy wcale nie sa takie tanie a i wybor szkiel jest zdecydowanie mniejszy.

przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    G**** prawda,

To jest zdjecie zrobione onegdaj kitem, czekam az ktorys z uzytkownikow d60 z nikkorowska plastikowa optyka pokaze mi lepsze
    Czlowieku, da sie, jak sie pokombunuje, to sie da. Ale czego to dowodzi? Niczego. Wystarczy poobcowac troche z kitem i kicha.

Poza tym Panowie od d60 chyba zapomnieli ze sa przymuszani do kupna AF-Sów
    Zapominasz misiu drogi, ze dokladnie tak samo jest w Canonie -> pokaz mi aparat Canona z silniczkiem w body. :-P :-P :-P

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc24 Zobacz posta
    Czlowieku, da sie, jak sie pokombunuje, to sie da. Ale czego to dowodzi? Niczego. Wystarczy poobcowac troche z kitem i kicha.

Zapominasz misiu drogi, ze dokladnie tak samo jest w Canonie -> pokaz mi aparat Canona z silniczkiem w body. :-P :-P :-P
    A po co silnik w body ? skoro od 87 roku eosy maja silnik w obiektywach i nie ma problemu z doborem szkiel. Podepnij nikkora micro 60 mm swoja droga genialne szklo za niemala kase do d60. AF nie dziala? a to ci niepodzianka

Do czego to prowadzi ? Psiakosc no do robienia zdjec chyba a nie zastanawiania sie nad tym ktory plastik jest lepszy canona czy nikona.
    Polecam robienie zdjec, naprawde wyzwala.

pozdrawiam
    krzysiek
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Do niedawna KIT byl moim podstawowym obiektywem o zadziwiajacej jak na taniego zooma ostrości i złego słowa na niego nie powiem. Fakt, że od kiedy uciułalem na 24-105 to KIT poszedł w odstawkę ale cały czas sie nim wspieram kiedy potrzebuje szerzej.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie

Ja tam kita nigdy nieużywałem to nie wiem, ale na forum olympusa wyczytałem że każdą elke trzeba przymykać przynajmniej o 1 działke bo strasznie mydli
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Miasto
    Silesia

Domyślnie

A w kazdym olympusie trzeba obcinac zdjecia zeby zrobic odbitke 20 x 30 albo 10 x 15 bo ma format 4/3 nie nie Panowie ten watek prowadzi po malu do flame'a moze zamkniemy ?

Domyślnie

Imho kit z aparatów canona nie jest aż taki tragiczny - wystarczy zajrzeć do jednego z wątków na forum poświęconego zdjęciom z tego właśnie obiektywu
    [tzn zależy o którym "kicie mowa" (zakładam ze zwykły 18-55 3.5-5.6) bo w aparatach canona były przynajmniej 3 "kity" i niektóre całkiem niezłe: 28-80? (z USM dodawany do lustrzanek analogowych), zwykły 18-55, i to co zauważyłem że się pojawia przy nowszych 18-55 IS

Zablokowany

Domyślnie

(...)skoro od 87 roku eosy maja silnik w obiektywach(...)
    Canon przeszedl w 87, droga radykalna, Nikon przechodzi 20 lat pozniej, droga ewolucyjna. I tyle. Troche sztuczne podniecenie robisz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów