Rzeczywiście...
Jakiś czas temu, często pojawiały się opinie o nieostrych obrazach generowanych przez 40d.
Sam jak kupowałem w zeszłym roku to miałem pewne obawy które oczywiście się
nie potwierdziły, a wręcz przeciwnie.
Rzeczywiście...
Jakiś czas temu, często pojawiały się opinie o nieostrych obrazach generowanych przez 40d.
Sam jak kupowałem w zeszłym roku to miałem pewne obawy które oczywiście się
nie potwierdziły, a wręcz przeciwnie.
Ja kupiłam tydzień temu wraz z Sigmą 10-20mm i jestem pod dużym wrażeniem
Jak dla mnie to same plusy
- fajne i czytelne menu
- bardzo dobrze leży w dłoni
- nic nie skrzypi
- szybki AF
- jakość zdjęć i niskie szumy
Jeszcze muszę trochę popracować nad nim, zdarza mi się nieumiejętnie naświetlać kadr i zdjęcia wychodzą z ciemnym dołem a ładną górą lub dobrym dołem a przepaloną górą. Może zły dobieram pomiar światła ? A druga sprawa to czy jest możliwość korekcji ekspozycji ale nie za pomocą przysłony czy czasu naświetlania tylko na tej podziałce -2..1..*..1..+2. Chodzi mi żeby wartość przesłony i czasu migawki nie były przestawiane.
Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS
takprzycisk ISO ale w ograniczonym zakresie.
a tak na serio to zadasz rzeczy niemozliwej, z calej trojcy ekspozycji to wlasnie przyslona/czas sluza glownie do kontroli ekspozycji
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Kurde, nigdy o tym nie pomyślałem, a często borykam się z tym samym problemem. W sumie nawet nie wiedziałem, że pierścień pośredni zmiejszy minimalną odległość ostrzenia. Jak Ci to wpływa na szybkość AF?
chyba tylko fotografując kartę do testów BF/FF
też używam 40D do ptaków i raczej nie mam opisanych przez Ciebie problemów
pewnie robisz lekkie przekadrowanie, w przy tej ogniskowej to nawet drgania przesuną Ci środek kadru z oka
Właśnie zamówiłam szarą połówkę, adapter, holder, Cokin P.
Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS
Czy kupując 40D trzeba zwrócić uwagę na coś specjalnego? Jakąś wadę? Jakieś luźne styki, jakąś odchodzącą gumę, czy coś podobnego?
Jakie mam szanse na trafienie BF/FF przy zakupie 40D?
Bo sam fakt działania z obiektywem to wiadomo, pstryknąć i zobaczyć na komputerze jakość.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście chodzi o coś charakterystycznego dla nowych 40D, a nie o standardowy przegląd aparatu.
Ostatnio edytowane przez C80 ; 06-05-2008 o 18:18 Powód: Automerged Doublepost
Zastanawiam się czy powinna być wsuwana zaślepka na sanki. W moim korpusie tego niema.