Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Problem z matrycą Eos 5D Mark II

Popularny
    Guest

Domyślnie Problem z matrycą Eos 5D Mark II

Witam!
    Kupiłem niedawno Eos 5D Mark II. Po zaledwie kilku dniach przy robieniu zdjęć z bliska z użyciem mocno przymkniętej przysłony zauważyłem sporo paprochów i dwa czarne bardzo widoczne /nawet bez powiekszenia/. Dmuchanie na matrycę gruszką nic nie dało i zaniosłem aparat do serwisu na Żytnią aby umyli matrycę. Przy odbiorze powiedzieli mi że technik mył matrycę 10 razy ale jeden widoczny paproch pozostał i nie daje się usunąć niemniej program testujący matrycę go "przepuścił" i oni uznają matrycę za umytą. Tak też wpisali mi w gwarancję cyt. "mycie matrycy bez gwarancji".
    Zrobiłem kilka zdjęć testowych i okazało się że ten "przepuszczony" przez program paproch jest widoczny nawet bez powiekszenia na LCD aparatu, znajduje się tylko w innym miejscu matrycy /przesunął się/ oraz jest trochę /nie liczyłem/ bo piszę na gorąco mniejszych paprochów /po myciu matrycy/. Aparat swoje kosztował a nawet tak naprawdę nie zacząłem go używać. Muszę dodać że bardzo uważałem przy wymianie obiektywów często używałem gruszki i sprężonego powietrza przy wymianie optyki /czyściłem obiektywy i pierścienie pośredniczące NIE aparat/ i nie wiem co teraz robić. Żałuję że mój pierwszy wpis na to forum jest o problemach a nie o czymś miłym niemniej cieszę się że takie Forum istnieje bo sporo mogę się nauczyć od Kolegów zajmujących się fotografią cyfrową. Ja fotografuję od około 30 lat amatorsko Canon EOS 5, T-90, Canon Power Shot Pro-1, Mamiya 645 w/w problem pojawił się po zastosowaniu optyki od M-645 przez pierścień pośredniczący na EOS.
    Bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych w bojach z Serwisem kolegów bo tak prawdę mówiąc nie wiem czego mogę wymagać od Serwisu bo ich podejście do klienta na tym Forum wielokrotnie obserwowałem i wiem że czeka mnie ciężka batalia o swoje prawa. Pozdrawiam Serdecznie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

na jakiej przysłonie widać paprocha?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

airborne
    Guest

Domyślnie

na zytniej nie maja warunkow do czyszczenia matrycy, sami podali mi taka informacje. Ich program rzeczywiscie przepuszcza paprochy. Zdjecia testowe najlepiej robic bezposrednio przy odbiorze, aby nie bylo watpliwosci, ze nabrudziles w domu. Jezeli bez powiekszania na lcd przy f22 pylek jest widoczny to dla mnie matryca jest brudna.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Airborne, to jeśli na Żytniej nie mają warunków, to gdzie mają...?
    Mnie się zawsze wydawało, że w beznadziejnie syfnych przypadkach to tylko Żyto.

Bywalec

Domyślnie

Jak Ci na żytniej to przepuścili, to wyślij aparat do innego, porządnego serwisu np. do Berlina.

Coś już napisał

Domyślnie

Polecam serwis w Berlinie
    2x40D,2x300D,Canon 28-80,2xCanon Kiciarz,Sigma 70-300 Apo Dg Macro,Metz 48 AF-1,Canon 90-300

Uprawnienia umieszczania postów