Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 154 z 170 PierwszyPierwszy ... 54104144152153154155156164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 531 do 1 540 z 1693

Wątek: Canon 40D

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Rzeczywiście...
    Jakiś czas temu, często pojawiały się opinie o nieostrych obrazach generowanych przez 40d.
    Sam jak kupowałem w zeszłym roku to miałem pewne obawy które oczywiście się
    nie potwierdziły, a wręcz przeciwnie.

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Ja kupiłam tydzień temu wraz z Sigmą 10-20mm i jestem pod dużym wrażeniem
    Jak dla mnie to same plusy
    - fajne i czytelne menu
    - bardzo dobrze leży w dłoni
    - nic nie skrzypi
    - szybki AF
    - jakość zdjęć i niskie szumy

Jeszcze muszę trochę popracować nad nim, zdarza mi się nieumiejętnie naświetlać kadr i zdjęcia wychodzą z ciemnym dołem a ładną górą lub dobrym dołem a przepaloną górą. Może zły dobieram pomiar światła ? A druga sprawa to czy jest możliwość korekcji ekspozycji ale nie za pomocą przysłony czy czasu naświetlania tylko na tej podziałce -2..1..*..1..+2. Chodzi mi żeby wartość przesłony i czasu migawki nie były przestawiane.
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

tak przycisk ISO ale w ograniczonym zakresie.

a tak na serio to zadasz rzeczy niemozliwej, z calej trojcy ekspozycji to wlasnie przyslona/czas sluza glownie do kontroli ekspozycji
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Ostatnio robie zdjęcia ptaków zestawem 40D + 500/4 IS L + pierscień pośredni.
    Dolozlem pierscien bo ptaki sa czasem blizej niz minimalna odleglosc obiektywu (4,5m). Przeslone ustawiam od 4-5,6 (przy f 5,6 głebia ostrosci przy tej odleglosci wynosi 2 cm).
    Kurde, nigdy o tym nie pomyślałem, a często borykam się z tym samym problemem. W sumie nawet nie wiedziałem, że pierścień pośredni zmiejszy minimalną odległość ostrzenia. Jak Ci to wpływa na szybkość AF?

Moim zdaniem troche za duzo zdjec wychodzi mi nie ostrych i jak to zdjagnozowac dla czego?
    chyba tylko fotografując kartę do testów BF/FF

Czy to wina sprzetu czy czegos innego, moze ten pierscie cos szwankuje?
    Jak zrobic jakies testy?
    też używam 40D do ptaków i raczej nie mam opisanych przez Ciebie problemów

Ja ustawiam aktywny punkt AF na oko ptaka to jak sprawdzam potem na podgladzie w apracie to kwadracik nie jest na oku?
    pewnie robisz lekkie przekadrowanie, w przy tej ogniskowej to nawet drgania przesuną Ci środek kadru z oka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marylka Zobacz posta
    Jeszcze muszę trochę popracować nad nim, zdarza mi się nieumiejętnie naświetlać kadr i zdjęcia wychodzą z ciemnym dołem a ładną górą lub dobrym dołem a przepaloną górą. Może zły dobieram pomiar światła ?
    Przy scenach mocno kontrastowych to normalne zjawisko. Najprościej jest zmienić kadr unikając takich kompozycji. Jeśli jednak chcesz tak właśnie coś focić to pozostaje szara połówka lub technika HDR.

Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Właśnie zamówiłam szarą połówkę, adapter, holder, Cokin P.
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Czy kupując 40D trzeba zwrócić uwagę na coś specjalnego? Jakąś wadę? Jakieś luźne styki, jakąś odchodzącą gumę, czy coś podobnego?

Jakie mam szanse na trafienie BF/FF przy zakupie 40D?

Bo sam fakt działania z obiektywem to wiadomo, pstryknąć i zobaczyć na komputerze jakość.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście chodzi o coś charakterystycznego dla nowych 40D, a nie o standardowy przegląd aparatu.
    Ostatnio edytowane przez C80 ; 06-05-2008 o 18:18 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Czy kupując 40D trzeba zwrócić uwagę na coś specjalnego? Jakąś wadę? Jakieś luźne styki, jakąś odchodzącą gumę, czy coś podobnego?

Jakie mam szanse na trafienie BF/FF przy zakupie 40D?

Bo sam fakt działania z obiektywem to wiadomo, pstryknąć i zobaczyć na komputerze jakość.

Oczywiście chodzi o coś charakterystycznego dla nowych 40D, a nie o standardowy przegląd aparatu.
    BF/FF to w 40D rzadkość w porównaniu do wcześniejszych modeli.. ogólnie raczej nic ponad standard..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Zastanawiam się czy powinna być wsuwana zaślepka na sanki. W moim korpusie tego niema.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marylka Zobacz posta
    Zastanawiam się czy powinna być wsuwana zaślepka na sanki. W moim korpusie tego niema.
    Oczywiście że nie. Widziałaś jakiś korpus z taką zaślepką (fabryczną) ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 154 z 170 PierwszyPierwszy ... 54104144152153154155156164 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów