Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 156 z 170 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 551 do 1 560 z 1693

Wątek: Canon 40D

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Mam pytanie. Mam luz na klapce od karty, tj. przesuwa się przy lekkim dotknięciu o jakieś 2-3mm (zamknięta). Macie tez coś takiego ?
    U mnie też ciasno ;-)
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wetknąłem kawałek tekturki i już jest ok swoją drogą qc canona leży i kwiczy.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Czy ktoś mi może powiedzieć jak spisuje się tryb LiveView z 40D? Ktoś się bawił już zdalnym z komputera robieniem zdjęć?

Moim zdaniem zwykły bajer z którego nie będę raczej korzystał, ale czasami może się przydać. Mam na myśli np. makro czy użycie apratu jako skanera.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Czy ktoś mi może powiedzieć jak spisuje się tryb LiveView z 40D? Ktoś się bawił już zdalnym z komputera robieniem zdjęć?

Moim zdaniem zwykły bajer z którego nie będę raczej korzystał, ale czasami może się przydać. Mam na myśli np. makro czy użycie apratu jako skanera.
    Ja trochę z macro próbowałem. Moim zdaniem do tego celu feature jak najbardziej przydatny. Używając MF i powiększenia na wybrany fragment obrazu widać od razu na LCD co jest ostre a co nie. Trzeba tylko zaprzyjaźnić się z trybem pomiaru światła, jest blokowany przy powiększeniu.
    LV może się jeszcze przydać w momencie, gdy chce się mieć 100% pewność trafienia z ostrością w punkt.
    Do zdjęć w ruchu nieprzydatny.

Przykłady użycia:
    Pajączek
    Kwiatek
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 08-05-2008 o 09:12
    .

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Ja trochę z macro próbowałem.
    Dokładnie, super sprawa.

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Do zdjęć w ruchu nieprzydatny.
    Nie przesadzajmy, w pewnych sytuacjach będzie OK. Kubaman ptaki tak foci/focił, można Go zapewne spytać o doświadczenia w tym zakresie.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

No i w końcu trafił 40D w moje ręce. Ale mam zagwozdkę.

Normalnie na 400D fotografowałem na AI Servo, w razie potrzeby (rzuty rożne, pojedynki w narożnikach boiska) przełączałem się na One Shot. Czy w 40D jest możliwość szybkiego blokowania ostrości lub błyskawicznego za pomocą jednego naciśnięcia przejścia między tymi trybami?

Widziałem "C.Fn III: Przycisk i migawka" ma coś w tym stylu ale nazywa się się to "Przycisk AF na obiektywie", więc to chyba nie to.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Po co przełączać na one shot?? Szybko się nie da - albo ręcznie tryb albo skorzystaj z C1,C2 lub C3
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Przy rożnych wolę One Shot bo czasami nagle robi się prześwit między zawodnikami i ustawia mi ostrość np. na trybunę poza boiskiem. A gdy mamy pojedynek twarzą w twarz z narożniku boiska czasami centralny punkt AF znajduje się dokładnie między zawodnikami i ustawia ostrość na murawę oddaloną 2-5 metrów od zawodników.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Powiem tak. Wielkie dzięki. Zapomniałem, że można zaprogramować pokrętło C1, C2, C3.

Choć oczywiście jeden przycisk byłby wygodniejszy.
    Ostatnio edytowane przez C80 ; 08-05-2008 o 22:41 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Przy rożnych wolę One Shot bo czasami nagle robi się prześwit między zawodnikami i ustawia mi ostrość np. na trybunę poza boiskiem. A gdy mamy pojedynek twarzą w twarz z narożniku boiska czasami centralny punkt AF znajduje się dokładnie między zawodnikami i ustawia ostrość na murawę oddaloną 2-5 metrów od zawodników.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Powiem tak. Wielkie dzięki. Zapomniałem, że można zaprogramować pokrętło C1, C2, C3.

Choć oczywiście jeden przycisk byłby wygodniejszy.
    Mnie też łapie tak ostrość, ale tu całkiem nieźle w 40D spisuje się AF na wszystkich punktach - spróbuj - ja ostatnio sprawdzałem i było całkiem nieźle.. Co do przełączania może jednak zapamiętaj który to przycisk przy górnym wyświetlaczu i wtedy można wcisnąć przycisk i kółkiem zmienić nastawy.. albo Cx jak pisałem..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

No i w końcu trafił 40D w moje ręce. Ale mam zagwozdkę.

Normalnie na 400D fotografowałem na AI Servo, w razie potrzeby (rzuty rożne, pojedynki w narożnikach boiska) przełączałem się na One Shot. Czy w 40D jest możliwość szybkiego blokowania ostrości lub błyskawicznego za pomocą jednego naciśnięcia przejścia między tymi trybami?

Widziałem "C.Fn III: Przycisk i migawka" ma coś w tym stylu ale nazywa się się to "Przycisk AF na obiektywie", więc to chyba nie to.
    Możesz zrobić tak: Ustaw tryb AI Servo oraz C.Fn IV na 1. Wówczas przytrzymanie spustu do połowy wywoła AF ciągły (Servo). W każdej chwili możesz go zatrzymać/zablokować wciskając kciukiem AF-ON. Jeśli nadal będziesz trzymał spust do połowy i puścisz AF-ON to AF powróci natychmiast w Servo. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to Ci chodziło?

EDIT: Druga możliwość to C.Fn IV na 3. Spustem do połowy blokujesz ekspozycję na obiekcie, który Cię interesuje. Trzymając blokadę używasz AF-ON (AF w trybie Servo) aby śledzić obiekt mając aktywny AF. W każdej chwili możesz zrobić fotkę dociskając spust, gdy wrócisz nim do połowy blokada ekspozycji pozostanie. AF-ON działa niezależnie od tego, jak puścisz - ostrość pozostanie w jednym miejscu i wtedy możesz strzelać bez AF. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 09-05-2008 o 02:02
    .

Strona 156 z 170 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów