Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-
Wetknąłem kawałek tekturki i już jest okswoją drogą qc canona leży i kwiczy.
Czy ktoś mi może powiedzieć jak spisuje się tryb LiveView z 40D? Ktoś się bawił już zdalnym z komputera robieniem zdjęć?
Moim zdaniem zwykły bajer z którego nie będę raczej korzystał, ale czasami może się przydać. Mam na myśli np. makro czy użycie apratu jako skanera.
Ja trochę z macro próbowałem. Moim zdaniem do tego celu feature jak najbardziej przydatny. Używając MF i powiększenia na wybrany fragment obrazu widać od razu na LCD co jest ostre a co nie. Trzeba tylko zaprzyjaźnić się z trybem pomiaru światła, jest blokowany przy powiększeniu.
LV może się jeszcze przydać w momencie, gdy chce się mieć 100% pewność trafienia z ostrością w punkt.
Do zdjęć w ruchu nieprzydatny.
Przykłady użycia:
Pajączek
Kwiatek
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 08-05-2008 o 09:12
.
No i w końcu trafił 40D w moje ręce. Ale mam zagwozdkę.
Normalnie na 400D fotografowałem na AI Servo, w razie potrzeby (rzuty rożne, pojedynki w narożnikach boiska) przełączałem się na One Shot. Czy w 40D jest możliwość szybkiego blokowania ostrości lub błyskawicznego za pomocą jednego naciśnięcia przejścia między tymi trybami?
Widziałem "C.Fn III: Przycisk i migawka" ma coś w tym stylu ale nazywa się się to "Przycisk AF na obiektywie", więc to chyba nie to.
Po co przełączać na one shot?? Szybko się nie da - albo ręcznie tryb albo skorzystaj z C1,C2 lub C3
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Przy rożnych wolę One Shot bo czasami nagle robi się prześwit między zawodnikami i ustawia mi ostrość np. na trybunę poza boiskiem. A gdy mamy pojedynek twarzą w twarz z narożniku boiska czasami centralny punkt AF znajduje się dokładnie między zawodnikami i ustawia ostrość na murawę oddaloną 2-5 metrów od zawodników.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Powiem tak. Wielkie dzięki. Zapomniałem, że można zaprogramować pokrętło C1, C2, C3.
Choć oczywiście jeden przycisk byłby wygodniejszy.
Ostatnio edytowane przez C80 ; 08-05-2008 o 22:41 Powód: Automerged Doublepost
Mnie też łapie tak ostrość, ale tu całkiem nieźle w 40D spisuje się AF na wszystkich punktach - spróbuj - ja ostatnio sprawdzałem i było całkiem nieźle.. Co do przełączania może jednak zapamiętaj który to przycisk przy górnym wyświetlaczu i wtedy można wcisnąć przycisk i kółkiem zmienić nastawy.. albo Cx jak pisałem..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Możesz zrobić tak: Ustaw tryb AI Servo oraz C.Fn IV na 1. Wówczas przytrzymanie spustu do połowy wywoła AF ciągły (Servo). W każdej chwili możesz go zatrzymać/zablokować wciskając kciukiem AF-ON. Jeśli nadal będziesz trzymał spust do połowy i puścisz AF-ON to AF powróci natychmiast w Servo. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to Ci chodziło?
EDIT: Druga możliwość to C.Fn IV na 3. Spustem do połowy blokujesz ekspozycję na obiekcie, który Cię interesuje. Trzymając blokadę używasz AF-ON (AF w trybie Servo) aby śledzić obiekt mając aktywny AF. W każdej chwili możesz zrobić fotkę dociskając spust, gdy wrócisz nim do połowy blokada ekspozycji pozostanie. AF-ON działa niezależnie od tego, jak puścisz - ostrość pozostanie w jednym miejscu i wtedy możesz strzelać bez AF. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo![]()
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 09-05-2008 o 02:02
.