Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 164 z 170 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 631 do 1 640 z 1693

Wątek: Canon 40D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Panowie, nie ma co testowac jesli ktos zrobil dokladna analize juz dawno. W RAWach HTP nie dziala i nie bedzie dzialac, matryca ma taka charakterystyke jaka ma i nie da sie uzyskac wiekszej ilosci szczegolow z czegos co ma zagres 254-255 (przyklad). HTP dziala tylko przy konwersji do JPG. Dlaczego na ISO pokazuje sie 2oo? Bo aparat wlacza ISO100 a ekspozycja jest jak przy 200. Potem na etapie obrobki w Digic calosc przesuwana jest o +1EV z jakims lagodnym limiterem tego, co jest przepalone. Ot cala filozofia, ktora rownie dobrze mozna recznie i w pelni kontrolowanie przeprowadzic w odrawiaczu.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 08-07-2008 o 16:50
    .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nysa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Panowie, nie ma co testowac jesli ktos zrobil dokladna analize juz dawno. W RAWach HTP nie dziala i nie bedzie dzialac, matryca ma taka charakterystyke jaka ma i nie da sie uzyskac wiekszej ilosci szczegolow z czegos co ma zagres 254-255 (przyklad). HTP dziala tylko przy konwersji do JPG. Dlaczego na ISO pokazuje sie 2oo? Bo aparat wlacza ISO100 a ekspozycja jest jak przy 200. Potem na etapie obrobki w Digic calosc przesuwana jest o +1EV z jakims lagodnym limiterem tego, co jest przepalone. Ot cala filozofia, ktora rownie dobrze mozna recznie i w pelni kontrolowanie przeprowadzic w odrawiaczu.
    Nie będę się spierał ale wydaje mi się że mając włączone HTP minimalnie ale zauważalnie mam mniej przepalonych świateł w mocno kontrastowych scenach (robię tylko i wyłącznie w RAWach), ale ja amator jestem...
    40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertS Zobacz posta
    Nie będę się spierał ale wydaje mi się że mając włączone HTP minimalnie ale zauważalnie mam mniej przepalonych świateł w mocno kontrastowych scenach (robię tylko i wyłącznie w RAWach), ale ja amator jestem...
    Ja tak samo... i jak to zauważyłem to czasem włączam HTP, a robię też tylko i wyłącznie w rawach no i też amator jestem...

Jak to MARANTZ ładnie ujął ( http://canon-board.info/showthread.p...czy#post494769 ) ale w innym zupełnie kontekście:
    "Czemu? Moje oczy tego nie wiedzą, ale to widzą"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Troche poszperalem i bije poklony Waszym oczom
    Delikatna roznica moze istniec, znalazlem taki artykul: http://www.bobatkins.com/photography..._review_6.html a dokladnie - Update 09/28/07 na temat HTP.
    Mozliwe, ze dane z matrycy sa inaczej konwertowane do postaci cyfrowej rowniez w RAWach. Ciekawe jak z takimi HTP RAWami radza sobie inne konwertery niz DPP, czy DPP z gory 'wie', ze opcja ta jest wlaczona?
    Do opinii, ze HTP nie dziala w RAWach sklonilem sie po tym, jak nie dostrzeglem istotnych roznic po ich wywolaniu w LR, ACR. I dlatego tego feature'a nie uzywam.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Tak sobie z ciekawości porównałem.
    RAW+JPG, ISO800, 100mm, f/4.5, 1/30sec. Wszystko odrawiane w LR. 100% crop. Ostrość w puszcze na max.

RAW+JPG, ISO400, 100mm, f/4.5, 1/30sec

Według mnie nie ma żadnych różnic w RAWach z HTP i bez HTP. Możliwe, że podczas obróbki w DPP sprawa wygląda inaczej. Jeżeli ktoś dysponuje DPP i może zrobić podobny test to zapraszam, będzie to z pewnością dobry materiał porównawczy.

EDIT: Potraktowałem RAWy USM 500,1,0, żeby uwydatnić szczegóły:

Ostatnio edytowane przez dr11 ; 08-07-2008 o 22:19
    .

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wg mnie nie ma roznic i nie bardzo wiem jaki sens jest mowic, ze informacja o wlaczonym HTP jest zaszyta gdzies w naglowku RAW i dzieki temu DPP wywoluje RAW z funkcja HTP ON. Koniec koncow jest to to samo co fotografowanie w JPG z wlaczonym HTP, tyle tylko, ze algorytm HTP wykonuje procesor komputera, a nie aparatu. Wg mnie w RAWach nie ma zadnych roznic.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wg jednych jest różnica wg innych nie ma, mówi się trudno - rozejdźmy się w pokoju .
    Znam i takich co na Reddsa mówią "piwo" ... i ich też szanuję

Uzależniony

Domyślnie

Moment, jeśli dobrze zrozumiałem dr11 HTP wprowadza przy naświetlaniu korekcję -1EV po czym koryguje to forsując wywoływany jpg. Skoro aparat naświetla z korekcją, to różnica powinna być widoczna również na rawach.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Znam i takich co na Reddsa mówią "piwo" ... i ich też szanuję
    znam i takich co na siki w desen Heineken czy Grolsch mowia "piwo".
    i tu (niestety) zgadzam sie z sasiadami "zza miedzy" (Belgami), ze
    holenderskie browary produkuja afwaswater. jak sie wezmie dobre,
    belgijskie piwko (Leffe czy Hoegaarden) to czlowiek nagle czuje,
    ze to moze miec smak, a nie tylko babelki

z drugiej strony, roznica jakosci dobitnie przeklada sie na gabaryty.
    w portki niejednego Belga wchodzi dwoch srednich Holendrow, pomimo
    tego, ze przewyzszaja go obaj srednio o pol glowy
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rozpiętość tonalna matrycy nie zwiększa się w jakiś magiczny sposób po włączeniu opcji HTP, cudów nie ma.
    Całkiem możliwe jednak że aparat zapisuje inaczej RAWy tak, aby z włączonym HTP zostały poprawnie wywołane przez inne konwertery RAW niż DPP. Z tego później mogą wynikać pewne różnice po konwersji, bo zapisany obraz z HTP ma inną charakterystykę krzywej kontrastu, więc nie może wyglądać tak samo jak bez HTP. Nie zmienia to jednak faktu że z HTP czy bez matryca ma takie same możliwości rejestrowania światła.

Strona 164 z 170 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów