Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 153 z 170 PierwszyPierwszy ... 53103143151152153154155163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 521 do 1 530 z 1693

Wątek: Canon 40D

Dopiero zaczyna Awatar HN70
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Przesiadka z nikona d80 na canona 40d bez większych stresów finansowych za sprawą forumowego tipa i cash-backa :-)

Nikon d80 miał zdecydowanie łatwiejszą klawiszologię (albo tak się już przyzwyczaiłem do produktów nikona...) i większe szumy od canona. Nie wiem, czy to szok po-zakupowy, ale nawet iso800 w 40d jest w zupełności przeze mnie akceptowalne 8) . W nikonie iso640 to już było za wiele...

Canon 40d+24/105/4L to już spora wielkość i ciężar (a jeszcze nie tak dawno zastanawiałem się nad c24-70/2.8 ....na szczęście nie starczyło mamony). Jakość zdjęć, stałe światło, spory zakres, IS, szczelość i ogólna jakość wykonania tego szkła doskonale uzupełnia się z 40d. Koledze z powyższego postu proponuję kupić właśnie to szkło. Wcale nie brakuje mi szerokiego kąta (może dlatego, że ladszafty to nie jest mój ulubiony temat zdjęć), za 105mm na końcu (czyli 168mm po cropie) wyeliminowało zakup tele. Pozostaje tylko zakup jasnej stałki (1.4 lub 1.8) i więcej do szczęścia mi nie trzeba.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HN70 Zobacz posta
    [...]
    Nie wiem, czy to szok po-zakupowy, [...]
    Tak, to szok pozakupowy
    Podziałasz trochę dłużej to wyjdą wszelkie przyzwyczajenia systemowe... przypuszczam, że na początku na niekorzyść nowej puszki
    Przyzwyczaisz się i będzie git

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie 40D + 500/4 IS L + pierscień pośredni

Ostatnio robie zdjęcia ptaków zestawem 40D + 500/4 IS L + pierscień pośredni.
    Dolozlem pierscien bo ptaki sa czasem blizej niz minimalna odleglosc obiektywu (4,5m). Przeslone ustawiam od 4-5,6 (przy f 5,6 głebia ostrosci przy tej odleglosci wynosi 2 cm).
    Moim zdaniem troche za duzo zdjec wychodzi mi nie ostrych i jak to zdjagnozowac dla czego?
    Czy to wina sprzetu czy czegos innego, moze ten pierscie cos szwankuje?
    Jak zrobic jakies testy?
    Ja ustawiam aktywny punkt AF na oko ptaka to jak sprawdzam potem na podgladzie w apracie to kwadracik nie jest na oku?

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Przeslone ustawiam od 4-5,6 (przy f 5,6 głebia ostrosci przy tej odleglosci wynosi 2 cm).
    może to jest odpowiedzią na Twoje pytanie? 2cm to jednak nie jest zbyt dużo...
    350D

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HN70 Zobacz posta

Canon 40d+24/105/4L to już spora wielkość i ciężar (a jeszcze nie tak dawno zastanawiałem się nad c24-70/2.8 ....na szczęście nie starczyło mamony). Jakość zdjęć, stałe światło, spory zakres, IS, szczelość i ogólna jakość wykonania tego szkła doskonale uzupełnia się z 40d. Koledze z powyższego postu proponuję kupić właśnie to szkło. Wcale nie brakuje mi szerokiego kąta (może dlatego, że ladszafty to nie jest mój ulubiony temat zdjęć), za 105mm na końcu (czyli 168mm po cropie) wyeliminowało zakup tele. Pozostaje tylko zakup jasnej stałki (1.4 lub 1.8) i więcej do szczęścia mi nie trzeba.
    Masz racje - ten zestaw to moim zdaniem doskonały tandem, na którym nie zawiodłem się ani razu. Do tego można sobie dorzucić jakąś stałkę i ma się wyśmienity i ciężki zestaw:grin:
    Oczywiście problemem może być dla niektórych brak dołu...sam miałem takie obawy ponieważ wcześniej korzystałem z 17-40 Canona, i szczerze powiedziawszy po zakupie 24-105 ani troche nie brakuje mi szerokiego kąta...a jeśli kiedyś go zapragnę to albo zrobie te kilka / kilkanaście kroków w tył tak jak robię to obecnie "o ile będzie miejsce" albo zdesperowany pobiegne do sklepu by kupić coś super szerokiego
    Jak narazie nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba...no może prócz Full Frame ale to se poczekam jeszcze
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ostatnio robie zdjęcia ptaków zestawem 40D + 500/4 IS L + pierscień pośredni.
    Dolozlem pierscien bo ptaki sa czasem blizej niz minimalna odleglosc obiektywu (4,5m). Przeslone ustawiam od 4-5,6 (przy f 5,6 głebia ostrosci przy tej odleglosci wynosi 2 cm).
    Moim zdaniem troche za duzo zdjec wychodzi mi nie ostrych i jak to zdjagnozowac dla czego?
    Czy to wina sprzetu czy czegos innego, moze ten pierscie cos szwankuje?
    Jak zrobic jakies testy?
    Pokaż jakieś przykłady. Zrobić testy takiej lufy nie jest łatwo...

Ja ustawiam aktywny punkt AF na oko ptaka to jak sprawdzam potem na podgladzie w apracie to kwadracik nie jest na oku?
    Robisz z ręki czy statywu?

Domyślnie

Witam!

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem 40D, mam nadzieję że szczęśliwym...
    Skorzystałem z nadarzającej się okazji pobytu kolegi w Hong Kongu, no i zamowiłem...Cena 2200 PLN juz z prowizją za płatność kartą...ciemna strona tego interesu to brak gwarancji... Pierwsze wrażenia pozytywne, zobaczymy w plenerze ale to jak wyjdzie słonko...

P.s przesiadka z 20D

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

darkon
    Guest

Domyślnie

Witam

Jestem od czterech dni szczęśliwym posiadaczem 40D,to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, przesiadłem się z Fuji 5600. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, wykonanie super, ciężar w sam raz, wielkość idealnie dopasowana do moich rąk. Na dzień dzisiejszy dla mnie super aparat.

Domyślnie

Witam!

No i są pierwsze wrażenia:
    -bardzo dobry balans bieli w automacie, pic. style wybrałem Neutral
    -programy C1 itd...bardzo fajna rzecz
    -odgłos klapniecia lustra bardziej miekki niż w moim poprzednim 20D i ciszej.
    -autofokus myli się na 17mm, ale jak wybiore kontrastowy pkt. to trafi...w 20D też mylił się na 17mm.
    i wiele wiele innych, koniec końców jestem bardzo zadowolony z zakupu w Hong Kongu...

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Talking

Ja również kilka dni temu zamieniłem 400d na 40d. Wrażenia świetne.
    - ergonomia fantastyczna - wreszcie nie muszę się przebijać przez menu, żeby zmienić iso. guzikologia wyśmienita
    - bardzo pewnie leży w ręce. 400d faktycznie wydaje się teraz plastikową wydmuszką...
    - wizjer bez porównania lepszy
    - iq subiektywnie lepszy. Moja druga połowa stwierdziła, że jakieś takie ładniejsze kolorki Zdjęcia są jakby ostrzejsze i mają wiecej szczegółów (po ogólnym whinie na temat "mydła" miałem pewne obawy). Przejścia tonalne też jakby ciutkę lepsze.
    - af faktycznie jakby ciutkę lepszy na tamronie i sigmie
    - lcd to niestety porażka i pikseloza do sześcianu :/

Ogólnie wrażenia z przesiadki bardzo pozytywne. Aparat faktycznie bardzo wygodny i przyjemny w użytkowaniu.

W sam raz na początek wiosny

Strona 153 z 170 PierwszyPierwszy ... 53103143151152153154155163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów