Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 138

Wątek: 40D i kolory

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Dużo jest tu filozofów ale powiem Ci że pewnych ustawień nie powinieneś zmieniać.
    Zdaj się na automatykę aparatu. Powinno być dobrze. Oczywiście nie wnikam w ustawienia balansu bieli, ale zabawa w niedoświetlanie i prześwietlanie to trochę jak kupić samochód z automatem a bawić się samodzielną zmianę biegów - bzdura
    ot i filozof się nowy znalazł

może na początek przeczytaj to:

http://www.dzikie.net/index.php?art=...a&ap=4&cpage=1

abyś miał minimalne pojęcie o tym o czym piszesz
    jak będziesz miał ochotę na trudniejsze - poczytaj o działaniu światłomierza, systemie strefowym i wielu innych zagadnieniach
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    z ułożenia cieni wygląda że słońce było już tuż nad horyzontem to i światło było różowe więc się nie dziw że taki jest kolor.. jak pisali inni - nie rób na programach tematycznych tylko na Av czy Tv albo M, i zacznij robić w raw a zobaczysz różnicę
    No wiesz, powinienes sie domyslic ze to nie ja robilem sam sobie zdjecie tlyko ktos inny, a nietstey nie kazda osoba (nawet moi kochani rodzice) radzi sobie z Av czy M trybem, a ja w 80% przypadkach robie na M w pozostalych na Av. I i bede trzaskal w RAWACH tlyko narazie od 2 dni pada deszcz.

Pozdrawiam
    Tomek
    CANON 40D + EF 24-105L

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po dluzszej przerwie ... powrot.
    No i tak. Bylem na kilku juz jak do tej pory spacerach, ostatnio tez byla fajna pogoda stad moglem na spokojnie pare razy w dobrym oswietleniu potrenowac z tym moim 40D. I podsumowujac:
    - kolory sa wyczesane naprawde przepiekne barwy
    - robie na ABW i potem jak mi cos nie pasuje (za zimne za cieple barwy) to zmieniam recznie Kalviny w opcjach wywolywania RAW, ale w 80% ABW robi bardzo dobrze
    - RAW choc duzo miejsca na karcie zabiera to jednak dzieki niemu mozna spokojnie sobie poustawiac po przyjsciu do domu to co sie troche nie dociagnelo na plenerze i choc nie jestem zwolenniekiem poprawek to jednak dzieki temu mozna okreslic co i jak sie chce uzyskac od zdjecia i potem to naniesc do menu aparatu co owocuje tym ze jest coraz mniej poprawek potem (wiadomo czlowiek uczy sie na bledach)
    - filtr UV zdjalem bo okazalo sie ze zdjecia wychodzily jakby lekko zamgla przy jego uzyciu, wiec po prostu musze kupic cos porzadniejszego niz TAMRON UV

I pare pytan na koniec do WAS. Czy i jak zrobic zdjecia badz architektury badz wlasnei takei widoczki gdzie chcemy zeby bylo wszystko bardzo ostre (nie spikselowane) Uzywalem od f7 dof11, duzej roznicy pomiedzy nimi nie ma, a i te wartosci nie za bardzo mnie zadawalaja, czy to wina za slabego obiektywu czy po prostu ja cos pieprze, a moze za duzo oczekuje?
    I ostatnie pytanie. Niestety jest jednak rzecz z ktora tamron sobei nei radzi a ktora kocham, czyli makro. Przy duzych zblizeniach po prostu nie dostraja mi tego co za blisko albo w ogole nie chce zlapac ostrosci, czy jesli zaloze na niego RAYNOXA to cos da czy lepiej kupic obiektyw MAKRO (tamron 90 lub canona 100).
    Zalaczam pare zdjec ponizej z plenerow, zeby nie bylo ze nie sluchalem Waszych rad.

Pozdrawiam
    T.
    CANON 40D + EF 24-105L

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    Po dluzszej przerwie ... powrot.
    No i tak. Bylem na kilku juz jak do tej pory spacerach, ostatnio tez byla fajna pogoda stad moglem na spokojnie pare razy w dobrym oswietleniu potrenowac z tym moim 40D. I podsumowujac:
    - kolory sa wyczesane naprawde przepiekne barwy
    - robie na ABW i potem jak mi cos nie pasuje (za zimne za cieple barwy) to zmieniam recznie Kalviny w opcjach wywolywania RAW, ale w 80% ABW robi bardzo dobrze
    - RAW choc duzo miejsca na karcie zabiera to jednak dzieki niemu mozna spokojnie sobie poustawiac po przyjsciu do domu to co sie troche nie dociagnelo na plenerze i choc nie jestem zwolenniekiem poprawek to jednak dzieki temu mozna okreslic co i jak sie chce uzyskac od zdjecia i potem to naniesc do menu aparatu co owocuje tym ze jest coraz mniej poprawek potem (wiadomo czlowiek uczy sie na bledach)
    - filtr UV zdjalem bo okazalo sie ze zdjecia wychodzily jakby lekko zamgla przy jego uzyciu, wiec po prostu musze kupic cos porzadniejszego niz TAMRON UV
    No.. dało się ??

I pare pytan na koniec do WAS. Czy i jak zrobic zdjecia badz architektury badz wlasnei takei widoczki gdzie chcemy zeby bylo wszystko bardzo ostre (nie spikselowane) Uzywalem od f7 dof11, duzej roznicy pomiedzy nimi nie ma, a i te wartosci nie za bardzo mnie zadawalaja, czy to wina za slabego obiektywu czy po prostu ja cos pieprze, a moze za duzo oczekuje?
    Możesz napisać o co Ci chodzi?
    Co to znaczy ostre nie spikselowane?? bo nie bardzo rozumiem.. najlepiej wrzuć przyklad takiego zdjęcia

I ostatnie pytanie. Niestety jest jednak rzecz z ktora tamron sobei nei radzi a ktora kocham, czyli makro. Przy duzych zblizeniach po prostu nie dostraja mi tego co za blisko albo w ogole nie chce zlapac ostrosci, czy jesli zaloze na niego RAYNOXA to cos da czy lepiej kupic obiektyw MAKRO (tamron 90 lub canona 100).
    Zalaczam pare zdjec ponizej z plenerow, zeby nie bylo ze nie sluchalem Waszych rad.
    Kup sobie albo obiektyw makro typu canon 100 albo pierścienie pośrednie kenko - a najlepiej jedno i drugie - konwertery nakładane na obiektyw nie dadzą takich rezultatów jak pierścienie.
    ewentualnie jak nie chcesz wydawać za dużo kasy to zainteresuj się przejściówką na M42 i kup sobie pierścionki i jakiegoś heliosa od zenita czy coś w tym stylu..

Pozdrawiam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli chodzi o to spikselowanie - ciezko to okreslic - to tak jakby poruszone zdjecie. Ponizej zalaczm przyklad, wiem ze moze to chore ale ja poprostu ostro sobie zoomuje kazde zdjecie i czesc tych gdzie wlasnie "duzo sie dzieje" w kadrze jest jakby ostro nijaka, przy wywolaniu tego zdjecia na formacie 21x15 nie bylo by moze to widoczne, ale zapytac sie zawsze mozna.

Pozdrawiam
    Tomek.

CANON 40D + EF 24-105L

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Możesz napisać o co Ci chodzi?
    Co to znaczy ostre nie spikselowane?? bo nie bardzo rozumiem.. najlepiej wrzuć przyklad takiego zdjęcia
    Pozdrawiam
    Chyba chodzi o to, żeby było jak na amerykańskim filmie Że wybieramy sobie malutki fragmencik, potem go powiększamy, powiększamy, powiększamy, a jakość cały czas taka sama Rozdzielczość nie istnieje, wszystko jest wektorowe

pozdrawiam

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Amerykanski film - dobre. Nie po prostu czesto korzystam robiac wizualizacje projektow badz na tablice badz na banery reklamowe wlasnei ze zdjec krajobrazowych lub architektury okolicznej i stadbylo moje pytanioe czy da rade uzyskac wieksza glebie ostrosci na tegpo rodzaju zdjeciach.
    CANON 40D + EF 24-105L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jaka glebia Cibeie interesuje? Tylko nie bajdurz, a podaj zakres w metrach.
    Mam nieodparte wrazenie, ze sam nie bradzo wiesz czego checsz.

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://www.flickr.com/photos/doxi/24...n/photostream/

zerknij sobie - to jest z 40d co prawda nie wiem jaki obiektyw - ale widac ze tu krawedzie poszczegolnych obiektyw sa ostre czyli super - dlatego sie pytalem jak ustawiac zeby osiagac taki efekt ?
    CANON 40D + EF 24-105L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie pytam Ciebie, gdzie mam zerkać, tylko co Ciebie konkretnie interesuje. Albo lepiej policz sobie sam. DOF Master jest za free.

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów