z ułożenia cieni wygląda że słońce było już tuż nad horyzontem to i światło było różowe więc się nie dziw że taki jest kolor.. jak pisali inni - nie rób na programach tematycznych tylko na Av czy Tv albo M, i zacznij robić w raw a zobaczysz różnicę
z ułożenia cieni wygląda że słońce było już tuż nad horyzontem to i światło było różowe więc się nie dziw że taki jest kolor.. jak pisali inni - nie rób na programach tematycznych tylko na Av czy Tv albo M, i zacznij robić w raw a zobaczysz różnicę
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
No wiesz, powinienes sie domyslic ze to nie ja robilem sam sobie zdjecietlyko ktos inny, a nietstey nie kazda osoba (nawet moi kochani rodzice) radzi sobie z Av czy M trybem, a ja w 80% przypadkach robie na M w pozostalych na Av. I i bede trzaskal w RAWACH tlyko narazie od 2 dni pada deszcz.
Pozdrawiam
Tomek
CANON 40D + EF 24-105L
Po dluzszej przerwie ... powrot.
No i tak. Bylem na kilku juz jak do tej pory spacerach, ostatnio tez byla fajna pogoda stad moglem na spokojnie pare razy w dobrym oswietleniu potrenowac z tym moim 40D. I podsumowujac:
- kolory sa wyczesane naprawde przepiekne barwy
- robie na ABW i potem jak mi cos nie pasuje (za zimne za cieple barwy) to zmieniam recznie Kalviny w opcjach wywolywania RAW, ale w 80% ABW robi bardzo dobrze
- RAW choc duzo miejsca na karcie zabiera to jednak dzieki niemu mozna spokojnie sobie poustawiac po przyjsciu do domu to co sie troche nie dociagnelo na plenerze i choc nie jestem zwolenniekiem poprawek to jednak dzieki temu mozna okreslic co i jak sie chce uzyskac od zdjecia i potem to naniesc do menu aparatu co owocuje tym ze jest coraz mniej poprawek potem (wiadomo czlowiek uczy sie na bledach)
- filtr UV zdjalem bo okazalo sie ze zdjecia wychodzily jakby lekko zamgla przy jego uzyciu, wiec po prostu musze kupic cos porzadniejszego niz TAMRON UV
I pare pytan na koniec do WAS. Czy i jak zrobic zdjecia badz architektury badz wlasnei takei widoczki gdzie chcemy zeby bylo wszystko bardzo ostre (nie spikselowane) Uzywalem od f7 dof11, duzej roznicy pomiedzy nimi nie ma, a i te wartosci nie za bardzo mnie zadawalaja, czy to wina za slabego obiektywu czy po prostu ja cos pieprze, a moze za duzo oczekuje?
I ostatnie pytanie. Niestety jest jednak rzecz z ktora tamron sobei nei radzi a ktora kocham, czyli makro. Przy duzych zblizeniach po prostu nie dostraja mi tego co za blisko albo w ogole nie chce zlapac ostrosci, czy jesli zaloze na niego RAYNOXA to cos da czy lepiej kupic obiektyw MAKRO (tamron 90 lub canona 100).
Zalaczam pare zdjec ponizej z plenerow, zeby nie bylo ze nie sluchalem Waszych rad.
Pozdrawiam
T.
CANON 40D + EF 24-105L
No.. dało się??
Możesz napisać o co Ci chodzi?
Co to znaczy ostre nie spikselowane?? bo nie bardzo rozumiem.. najlepiej wrzuć przyklad takiego zdjęcia
Kup sobie albo obiektyw makro typu canon 100 albo pierścienie pośrednie kenko - a najlepiej jedno i drugie - konwertery nakładane na obiektyw nie dadzą takich rezultatów jak pierścienie.
ewentualnie jak nie chcesz wydawać za dużo kasy to zainteresuj się przejściówką na M42 i kup sobie pierścionki i jakiegoś heliosa od zenita czy coś w tym stylu..
Pozdrawiam
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Jesli chodzi o to spikselowanie - ciezko to okreslic - to tak jakby poruszone zdjecie. Ponizej zalaczm przyklad, wiem ze moze to chore ale ja poprostu ostro sobie zoomuje kazde zdjecie i czesc tych gdzie wlasnie "duzo sie dzieje" w kadrze jest jakby ostro nijaka, przy wywolaniu tego zdjecia na formacie 21x15 nie bylo by moze to widoczne, ale zapytac sie zawsze mozna.
Pozdrawiam
Tomek.
CANON 40D + EF 24-105L
Amerykanski film - dobre. Nie po prostu czesto korzystam robiac wizualizacje projektow badz na tablice badz na banery reklamowe wlasnei ze zdjec krajobrazowych lub architektury okolicznej i stadbylo moje pytanioe czy da rade uzyskac wieksza glebie ostrosci na tegpo rodzaju zdjeciach.
CANON 40D + EF 24-105L
Witam.
Ty to kolego Tomek W. trolik jesteśWpuściłeś wszystkich w krzaczory, chociaż doskonale znałeś odpowiedzi na stawiane pytania.
14 stron wątku, który mozna zamknąć w paru zdaniach.
Ode mnie masz Koronę Trola. Jest jeszcze paru na Forum, co się z Tobą ścigają, ale to amatorzy - bez dostatecznej znajomości tematu i generalnie chamscy.
Do janmara
Podziwiam wiedzę i kulturę osobistą. To miło być z Tobą na jednym Forum.
Pozdrawiam
regulamin pkt 8