Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 138

Wątek: 40D i kolory

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    http://www.flickr.com/photos/doxi/24...n/photostream/

zerknij sobie - to jest z 40d co prawda nie wiem jaki obiektyw - ale widac ze tu krawedzie poszczegolnych obiektyw sa ostre czyli super - dlatego sie pytalem jak ustawiac zeby osiagac taki efekt ?
    nie wiem co uznajesz za ostre ale kamień z pierwszego planu tego zdjęcia, moim zdaniem do super ostrych nie należy podobnie z gałęziami w rogu

A na pytanie jak ustawić żeby jak najwięcej było ostre to można powiedzieć że:
    trzeba kupić dobry szerokokątny obiektyw. Ustawić przysłonę np. na 11 (zależnie od obiektywu) i robić zdjęcia. Przykład - przy ogniskowej 17 i f11 głębię ostrości masz od 80 cm do nieskończoności - wystarcza ??
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Slang
    Guest

Domyślnie Styl "Standard" w 40D zbyt czerwony??

Czy nie macie odczucia ze styl "Standard" w 40-ce jest troche zbyt czerwony? Poza tym bardzo przekontrastawia swiatla (szczegolnie widac to na twarzach, gdzie golym okiem nie wydaje sie by moglyby pojawic sie na twarzy jakies mocniejsze przepalenia, a potem takie wlasnie przepalenie pojawia sie po zrobieniu zdjecia w tym stylu).

Moze ja juz jestem uczulony, ale mam jakos mieszane uczucia co do zdjec z 40-ki. Poza tym zauwazylem ze ma on problemy z odpowiednim zbalansowaniem koloru w pochmurny dzien i przy fotografiowaniu postaci na zielonym tle. Szczegolnie cienie na twarzach sa bardzo nienaturalne/dziwnie brazowe/mocne a jednoczesnie wtedy kolor zielony ktory jest np. łączka w tle jest dziwnie przekontrastowiony. Czy to po prostu kwestia swiatla i ustawien balansu bieli, czy styl "standard" jest tak totalnie do kitu?
    Przestawilem aparat na Neutral i dopiero teraz wydaje mi sie wszytko byc tak jak nalezy, chociaz nie mialem jeszcze okazji przetestowac go w pochmurny dzien. Czy wy tez mieliscie takie doswiadczenia czy ja juz po prostu zaczynam szukac dziury w calym?
    Dopiero zaczynam sie bawic lustrzankami cyfrowymi, wiec moze popelniam jakies podstawowe bledy, dlatego prosze o wyrozumialosc
    Ostatnio edytowane przez Slang ; 10-06-2008 o 10:36

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja też już planowałem pytać o ustawienia "PictureStyles" forumowiczów.
    Standard przeczerwieniał moje spinacze tak, że aż raziły po oczach.

Może ktoś podzieli się dobrymi ustawieniami własnymi, szczególnie do 40-tki, coby portrety, krajobrazy i cała reszta wychodziły jak należy?

Może nie będzie trzeba zakładać oddzielnego wątku do tego...
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    Może ktoś podzieli się dobrymi ustawieniami własnymi, szczególnie do 40-tki, coby portrety, krajobrazy i cała reszta wychodziły jak należy?
    Jest jedno ustawienie, które załatwia wszystkie problemy - RAW

pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trzeba jeszcze umieć nim operować, a na razie preferowałbym naukę robienia fotek w JPGach.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &

Domyślnie

Trzeba jeszcze umieć nim operować, a na razie preferowałbym naukę robienia fotek w JPGach.
    To zależy moim skromnym zdaniem od tego czy fotografujący chce się wspinać coraz wyżej, czy też od początku nabierać złych nawyków.

Moim zdaniem, już na początku fotograf robiący w RAW będzie widział na bieżąco co kompletnie knoci, a co pozostaje mu do małej kosmetyki.

JPG zostawiał bym dla BARDZO zaawansowanych fotografów, lub takich co po prostu w maszynce nie mają możliwości robienia w RAW.

HISTOGRAM prawdę Ci powie, ale nie ten który widzimy na LCD (nieco oszukuje) ale już w programie komputerowym.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Offtopicznie - czym więc obrabiać te RAWy?
    DPP mnie zraził. Wyglądem i nie tylko...

Poza tym na moje hobbystyczne focenie JPG wystarczy.
    Nie mam całych dni na obrabianie RAWów... Nie zarabiam na fotkach.
    &

Domyślnie

Offtopicznie - czym więc obrabiać te RAWy?
    DPP mnie zraził. Wyglądem i nie tylko...

Ja robię w Lightroom do opanowania w krótkim czasie.
    Jeśli zdjęcie nie jest kompletnie spalone to obróbka zajmuje kilkanaście sekund.
    Można zbiorowo na auto, ale to już droga na skróty.

Zresztą trochę chęci i jak już gdzieś pisałem zapomnisz, że aparat ma możliwość robienia w JPG.
    Wywoływanie z RAW naprawdę daje dużo frajdy.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

RAWow nie obrabia sie caly dzien. Mylisz wywolywanie z retuszem. Do ustawienia prawidlowego balansu bieli i ekspozycji w wiekszosci przypadkow potrzebujesz kilka-kilkanascie sekund. Kupiłeś sprzęt za kilka tysięcy złotych, mniemam że w celu robienia ładnych zdjęć, a szkoda Ci paru minut na korektę tego, co wychodzi z aparatu?

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

U mnie na stałe i do wszystkiego : "Faithful 4,0,0,0".

Ale to tylko do podglądu, bo też uważam, że
    Jest jedno ustawienie, które załatwia wszystkie problemy - RAW

Nie wystarczy - nie można uprawiać hobby na odj...b. Na to mogą sobie pozwolić (zależnie od sytuacji) zawodowcy .

I właśnie dlatego RAW jest dla Ciebie.
    Nie musisz się spieszyć - zleceniodawca nie czeka na Twoje zdjęcia.

Co do czasochłonności konwertowania RAW-ów, to znamiennym jest, że piszą o niej Ci co się "nie bawią w RAW-y".
    Pozdrawiam,
    Pirx

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów