Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: 450D - Live AF - jaka prędkość?

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Question 450D - Live AF - jaka prędkość?

Pytanie do użytkowników 450D. Jaka jest prędkość / celność / użyteczność AF działającego w trybie LiveView (chodzi mi o Live AF - bez opuszczania lustra)?

Chcemy z Narzeczoną zmienić jej 350d na coś lepszego i głównym argumentem 'za' 450d miałby być AF dostępny z poziomu Liveview (nie pytajcie dlaczego, proszę )

Będę wdzięczny za info nt.:
    czasu łapania ostrości [sec?]/ w jakich warunkach oświetleniowych / z lampą (czy bez?) / jakie szkło użyte?

Z góry dziękuję!
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Ukłony dla Narzeczonej. Po przyzwyczajeniu się na kompakcie do patrzenia wyłącznie na ekran wybrałem 450 m.in. z powodu LV. Sądziłem, że pomoże mi to przy nauce ( przynajmniej na początku). Wierz mi, praktycznie od zaraz zapomniałem o tym trybie. Rozumiem , że może to być jakaś Wasza "tajemnica" ale w lustrzance LV naprawdę nie jest konieczny. Sorry wprawdzie nie do końca na temat ale takie miałem pierwsze skojarzenie i tryb LV jest mi własciwie obcy.

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Prawda jest taka, że odkąd moja Narzeczona zainaugurowała rok rozpoczynając malowanie rzęs, to po każdym wypadzie mam wizjer do czyszczenia i ją - niezadowoloną ze zniszczonych, pozbawionych tuszu oczek

70% czasu i tak będzie działała na wizjerze, i nie będzie się wtedy malowała - a 30% to z kolei częste wyjazdy, spotkania itp - gdzie z tym ma problem.

Dlaczego zatem lustrzanka a nie kompakcik? Odkąd robi na 350D nie ma ani cierpliwości do kompaktów, ani też jakiegokolwiek sentymentu do nich - po prostu stwierdziła, że z momentem kupienia lustrzanki to zupełnie inna bajka i na kompakt nie wróci, choć kilka rzeczy by z niego przeniosła - m.in. LV.
    Skoro to już jest możliwe, to jeśli tylko użyteczność tego trybu jest (i do tego zwiększona względem 40D), to dlaczego by nie korzystać? Sprawa tylko prędkości...

Do tego - nie ukrywam, nie zawsze chce mi się nosić 5D + szklarnię na krótkie spacery (z pieskami), gdzie 450d jest jak znalazł. Będzie mi też służył jako 'ostateczny backup' (poza moim 5D i drugim firmowym)...

Teraz tylko pytanie - czy to czego oczekuję od 450d - faktycznie działa i jest użyteczne?
    Skoro jesteś, Jasper, użytkownikiem tego pięknego cacka - mógłbyś proszę to dla mnie sprawdzić? Jak z prędkością Live AF, jak z celnością itp...

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

Może się mylę- ale AF nie działa w Canonach w trybie LiveView bez machania lustrem- znaczy (według mnie)- masz w LV ostrość w trybie full manual - do makro ujdzie, do czego innego słabo, a szkoda bo czasami AF w LV by sie przydało
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    Może się mylę- ale AF nie działa w Canonach w trybie LiveView bez machania lustrem- znaczy (według mnie)- masz w LV ostrość w trybie full manual - do makro ujdzie, do czego innego słabo, a szkoda bo czasami AF w LV by sie przydało
    Owszem, w 40D nie działa LiveAF, tylko Quick AF - co znaczy, że musi machnąć lustrem aby skierować obraz na czujnik AF który jest dokładnie na przeciw matówki - w dolnej części, pod lustrem. W 450D sytuacja jest inna, bo nie ma wyłącznie Phase-Detected AF (czyli 'standardowego'), ale również Contrast Detected AF - czyli - tryb AF działający na zasadzie jak w kompaktach - czyli biorąc i analizując obraz z matrycy. Właśnie o ten tryb mi chodzi i konkretnie w 450D (ba! będzie nawet w 1000D!)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No dobra, ale ma ktoś 450D i z niego korzysta, czy ten to korpus okazał się wyjątkowo mało popularny wśród użytkowników forum?
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 11-06-2008 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szybkość AF (od 3 do 6s): http://www.dpreview.com/reviews/canoneos450d/page10.asp

PS
    Się nie znam może, ale szybciej się chyba ustawia ręcznie z potwierdzeniem, nie?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Wypowiem się jako świeżo upieczony właściciel 450D.
    AF w Life może działać w dwóch trybach:
    1) z opuszczaniem lustra i wtedy jest szybki
    2) bez opuszczania lustra - fatalnie wolny, wyraźnie wolniejszy niż w każdym kompakcie, który miałem w rękach... potwierdzam słowa poprzednika, że może to trwać kilka sekund
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Kupilem sobie 450D zamiast 40D wlasnie dla ostrzenia kontrastowego w Live View.

Male rozmiary i masa, extra megapixele i punktowy pomiar swiatla tez zawazyly.

Ostrzenie kontrastowe trwa zwykle kilka sekund, co wydaje sie dlugo, zarowno w porownaniu z normalnym AF (phase detection) jaki i z przecietnym kompaktem. W tym czasie trzeba trzymac guzik nacisniety, az skonczy. Oczywiscie to dlatego, ze wymagania precyzji w formacie APS-C albo FF sa o wiele wyzsze niz w kompakcie. Jestem pewien, ze to moze byc znacznie przyspieszone w przyszlosci.

Ostrzenie w Live View ma takie podstawowe cechy:

- Nie dziala w slabym swietle, kiedy normalny AF jeszcze dziala dobrze, na wyzszym ISO przeszkadzaja tez szumy;
    - Nie dziala dobrze kiedy sie trzesie za bardzo aparatem (IS pomaga), albo oswietlenie sie zmienia;
    - W dobrym swietle, z dobrym celem i w pewnych rekach dziala na 100% i zawsze ostrzy w punkt! Czyli, kiedy mozna namierzyc na czyms nieruchomym, ma sie w zasadzie gwarancje _krytycznej ostrosci_. Za to jedno warto miec 450D, wedlug mnie. Ale to nie znaczy , ze wygodnie jest ten sposob pstrykac wszystkie zdjecia. Oczywiscie, mozna zawsze uzyc zwyklego AF w Live View (lustro sie na chwile opuszcza) ale trzeba przestawiac CF. Mozna tez ostrzyc recznie, ale krocej raczej nie bedzie.

Jeszcze raz przypomne, ze ostrzenie kontrastowe w Live View nie jest tak naprawde dla milosnikow kompaktow, nawet jesli tak sugeruje Canon. Jest po to, zeby entuzjasta sprzetowy zobaczyl jakie ostre sa naprawde jego szkla i przestal narzekac, ze cos tam mydli, kiedy najczesciej mydli AF.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    Mylisz się 8). Kolega powyżej rozwiał chyba wszelkie wątpliwości. Miałem krótko w rękach 450D i ten AF w LV działa rzeczywiście odczuwalnie tzn. odczuwa się czas jego działania .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie informacje!
    Czas faktycznie "średni". Ale pociesza mnie fakt, że QucikAF w LiveView działa dobrze i szybciej niż LiveAF.
    I tak chyba weźmiemy 450D ... Ktoś chętny na 350tkę? ....

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów