Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 138

Wątek: 40D i kolory

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    przy akwarium zapomnij o polarze, zabiera za dużo światła, a odbić można uniknąć bez niego
    A czy widziałes Waldka akwarium? Chyba nie skoro tak piszesz.To dziesieciometrowy pieknie oswietlony GIGANT z mnóstwem skał ,roslin i innych pieknych kadrów.IMHO pprzyda sie polarek.Oczywiscie jw.pisałem nie do wszystkiego.Pozdrawiam.No i tego swiatła nie zabiera aż tak duzo.35/1,4 l lub135/2 plus polar to żadna ciemność.Uzywam polara w muzeach do pokonywania gablot ,a tam jest naprawde mało swiatła.Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 16-04-2008 o 11:02

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    A czy widziałes Waldka akwarium? Chyba nie skoro tak piszesz.To dziesieciometrowy pieknie oswietlony GIGANT z mnóstwem skał ,roslin i innych pieknych kadrów.IMHO pprzyda sie polarek.Oczywiscie jw.pisałem nie do wszystkiego.Pozdrawiam.No i tego swiatła nie zabiera aż tak duzo.35/1,4 l lub135/2 plus polar to żadna ciemność.Uzywam polara w muzeach do pokonywania gablot ,a tam jest naprawde mało swiatła.Pozdrawiam.
    Ja podchodzę do tego tematu z 50 1.4 oraz 85 1.8, więc chyba polar też za dużo mi nie zabierze (tzn zabierze, ale jest z czego oddać)

dazz
    Guest

Domyślnie

Nie widziałem, i co z tego? Może mi wytłumaczysz? Nawet jak ma HQI to światła jest bardzo mało, a co ma do tego rozmiar i rośliny do już wogóle nie wiem. Chociaż skoro piszesz, że są tam rośliny, to jest to raczej akwarium słodkowodne, w którym raczej nie stosuje się HQI i światła moim zdaniem wcale nie będzie dużo. It doesn't matter, każdy ma swój sposób na robienie zdjęć, ja po prostu spędziłem sporo godzin z aparatem przed akwariami i zawsze rezygnowałem z polara. Ciekaw jestem Twoich praktycznych doświadczeń.
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 16-04-2008 o 11:29

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Polar jest najskuteczniejszy kiedy pracuje mniej wiecej pod kątem prostym do zródła swiatła.
    na niektórych filtrach na ruchomym pierścieniu są znaczki które pomagają w ustawieniu względem słońca. Choć wystarczy patrzeć w wizjer żeby zaobserwować efekt

Polar usuwa odblaski [ oprócz "metalowych"]Jest to przydatne gdy chcemy fotografowac przez szybę,czy przez lustro wody {akwarium.}Niestety ulica po deszczu ,tafla jeziora itp.wychodzą nienaturalnie.Filtr usuwa to co nam towarzyszy wszędzie czyli własnie odblaski.Pozdrawiam.
    zależy co chcemy uzyskać. Możemy "twórczo" wykorzystać efekt odbicia, lub zrezygnować z niego. Po to ten filtr jest.
    Co do wrażenia nienaturalności - przecież ulica po deszczu będzie odbijała światło tylko w określonych warunkach - zależne jest to od kąta padania światła Co za tym idzie naturalna może być ulica z odblaskami jak i bez. Podobnie jest z taflą jeziora.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Widzę, że zdania są nieraz mocno podzielone, ale pozornie.
    Racja, zależy, co kto chce uzyskać.

Dla mnie nadmiar światła w puszczy jest trochę wrogiem, bardzo doświadczony fotograf powiedział mi, że temat przeklnę, BARDZO trudne.

Przed wejściem do lasu w pogodny dzień wystarczy, że popatrzę na czas ekspozycji, mam przykładowo 1/2.xxxx... przysłona 8.

Wchodzę do lasu, w zasadzie niewiele moje oczy rejestrują zmiany światła, ot bardziej rozproszone.

Patrzę na czas ekspozycji i mały szok – 0.8 do 1.2 przy nadal przysłonie f=8.
    Ustawiam statyw, ogarniam kadr, na różne punkty AF i nadal klapa, różnica wielokrotnie 0.5.
    Pomiar punktowy.

Idę na kompromis, wyszukuję punktu, który będzie na krawędzi przebijającej się nawet małej smugi światła a cieniem, małe muśnięcie głowicą statywu wszystko „rozwala”.

Pomyślałem sobie, że jeszcze jak do tego chcę uchwycić kawałek obłoczka na niebie to może pokombinować z filtrami i nauczyć się je wykorzystywać.
    Jeśli nie zda egzaminu to trudno, 530zł pójdzie na półkę.
    Chyba wielu mnie rozumie, muszę to przejść, ale jak najmniejszymi kosztami.

PS. Przeglądam wiele zdjęć przyrodniczych, widzę jak sobie radzą zawodowcy, po wynikach, tylko nie opisali jak.

Uważam, że nadal nie odbiegamy od tematu wątku.
    Pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tomek W.....zastanów się czy napewno kupować slima? Jeśli masz taka możliwośc to przed zakupem weź aparat dopnij tamrona potem załóż W&B slima a następnie dokręć tulipan i zobacz czy będziesz mógł regulować tego slima .....po kilku próbach napewno wysmarujesz go paluchami. Ja to już przerabiałem i kupiłem normalnej szerokości polarke a i tak nie jest łatwo, no ale to Twoje pieniądze
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Weim ze ze slimem jest klopot, ale ja wczesniej pisalem o slimie uv - dlatego ze z tego co wiem co slim B+W jest lepszy jakosciowo (przepuszcza wiecej swiatla) niz normalny, natomiast polarka to hardcore bo nie ma jak krecic pierscieniem wiec tez jakbym kupowal to chyba raczej nie slima.
    CANON 40D + EF 24-105L

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    Wasze rady byly super przydatne tlyko malo wnosza do tematu ale dzieki. Myslame ze cos poradzicie sensownego czu to zwiazanego z ustawieniami apratau albo jakimis innymi rzeczami, jak kupienie np filtra polaryzacyjnego ktory moze troche pomoc.
    Pozdrawiam

Ja mam sprzęt jak w stopce i powiem Ci że na natężenie kolorów i naświetlenie sceny nigdy nie narzekałem. Robię prawie zawsze matrycowym pomiarem światła i jest git.
    Może faktycznie egzemplarz pierdyknięty..

Dużo jest tu filozofów ale powiem Ci że pewnych ustawień nie powinieneś zmieniać.
    Zdaj się na automatykę aparatu. Powinno być dobrze. Oczywiście nie wnikam w ustawienia balansu bieli, ale zabawa w niedoświetlanie i prześwietlanie to trochę jak kupić samochód z automatem a bawić się samodzielną zmianę biegów - bzdura
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 16-04-2008 o 18:10
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz co mysla ze aparat jest raczej ok co do swiatlomierza to reszta "ekspertow" ma racje i tego nie mozna niestety im podwazyc. Natmoast co do automatyki canona 40d no to wybaczcie ale lezy i kwiczy. To jak aprat ustawia kolory i barwy na automacie czy trybach tematycznych pozostawia wiele do zyczenia i akurat tutaj wychodzi kicha, npo skore ludzka robi wrecz rozowa z duza przewaga czerwonego albo zielen robi wrecz sina, nawet przy trybie krajobrazowym. Ale ja nigdy do automatu nie mialem zaufania stad tlyko sprawdzielmjaksobei radzi i to bylkoniec przygody mojej z tymi trybami. Natomiast co innego tryp Av (priorytet przyslony) on oczywiscie jest bardzo fajny. Ale fakt niestety jest taki ze poziom ekspertowania sie jest tu spory, szkoda tylko ze to juz nie studia ani nie liceum ludzie nie potrafia czerpac czasem przyjemnosci z tego ze moga sobie pogadac z ludzmi tez jakos tam z pasja i czasem im pomoc i wysluchac - nawet jada za bledy ortograficzne oraz szyk w zdaniu.
    Fakungio co do focenia - to czekam na pogode - bo co rusz przychodze z roboty to juz lipa ze sloncem, ale w koncu to dopiero poczatek wiosny.
    CANON 40D + EF 24-105L

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Oj chyba zaraz znowu ktoś Cie zjedzie, naprawdę...czytając Twoje posty trzeba się trochę skupić
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów