Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 138

Wątek: 40D i kolory

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Polar jest najskuteczniejszy kiedy pracuje mniej wiecej pod kątem prostym do zródła swiatła.Proponowalbym umiar w stosowaniu Uwypukla niebo ale i wpływa na kolorystyke,Kiedyś gdy miałem pierwszy raz ten filtr ,robiłem nim czesto.Po pewnym czasie zobaczyłem skutki.Polar usuwa odblaski [ oprócz "metalowych"]Jest to przydatne gdy chcemy fotografowac przez szybę,czy przez lustro wody {akwarium.}Niestety ulica po deszczu ,tafla jeziora itp.wychodzą nienaturalnie.Filtr usuwa to co nam towarzyszy wszędzie czyli własnie odblaski.Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Polar jest najskuteczniejszy kiedy pracuje mniej wiecej pod kątem prostym do zródła swiatła.Proponowalbym umiar w stosowaniu Uwypukla niebo ale i wpływa na kolorystyke,Kiedyś gdy miałem pierwszy raz ten filtr ,robiłem nim czesto.Po pewnym czasie zobaczyłem skutki.Polar usuwa odblaski [ oprócz "metalowych"]Jest to przydatne gdy chcemy fotografowac przez szybę,czy przez lustro wody {akwarium.}Niestety ulica po deszczu ,tafla jeziora itp.wychodzą nienaturalnie.Filtr usuwa to co nam towarzyszy wszędzie czyli własnie odblaski.Pozdrawiam.
    Pięknie dziękuję.
    Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś i to nie pierwszy raz.
    Kopiuję wiele uwag z forum do notatnika i staram się wielokrotnie czytać aby "weszły w krew".
    Nazywam ten notatnik "Czerwoną Książeczką MAO".
    Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Pięknie dziękuję.
    Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś i to nie pierwszy raz.
    Kopiuję wiele uwag z forum do notatnika i staram się wielokrotnie czytać aby "weszły w krew".
    Nazywam ten notatnik "Czerwoną Książeczką MAO".
    Moze Waldku publikowałbys te dobre rady?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    To sie nie dziw ze jestem podirytowany z fuji s5000 (bo z tego aparatu pochodzi to zdjecie) mi wychodizlo 90% tego typu dobrze doswietlonych zdjec a robilem tylko i wylacznie na manualu i myslalem ze jak usiade do canonika i bede tak samo zarzadzal jego manualem jak fujiowskim to bedzie ok a tu klops - wyzsza szkloa jazdy

Po pierwsze, ale niemerytoryczne, to nie mogę czytać tego, co piszesz. Za moich czasów, a wcale nie są tak odległe, nie miałbyś szans na zdanie matury. Błędy ortograficzne, składniowe i logiczne. Koszmarnie się to czyta.

Po drugie, czemu używasz manuala? Nie mówię że to złe, ale jak widać słabo Ci idzie fotografowanie, a manual to raczej dla osób, które wiedzą co chcą osiągnąć. Ja manuala używam tylko przy fotografowaniu z lampą, w innych przypadkach albo priorytet przesłony, albo czasu. Za mały jestem na fotografowanie na manualu w dzień. Ręczne ustawianie wszystkiego nie jest złe, ale jak widać pojęcia nie masz jak dobrać prawidłową ekspozycję. Przejdź na priorytet przesłony, dobierz sobie f8, ewentualnie jakąś małą korektę ekspozycji i sprawdź co Ci wyjdzie.

Pozdrawiam i powodzenia życzę w ujarzmianiu 40D
    ps: no i jakiś słownik sobie kup.....

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

witam
    mam pytanko - czy do fotografowania przez szybę (akwarium, z samochodu) wystarczy filtr liniowy, czy lepiej zaopatrzyć się w kołowy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Oj,nie wiem czy liniowy będzie działał właściwie.A jakim aparatem ?.Kołowy na pewno.Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 16-04-2008 o 10:47 Powód: Automerged Doublepost

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    witam
    mam pytanko - czy do fotografowania przez szybę (akwarium, z samochodu) wystarczy filtr liniowy, czy lepiej zaopatrzyć się w kołowy?
    przy akwarium zapomnij o polarze, zabiera za dużo światła, a odbić można uniknąć bez niego

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

janmar
    Dzięki za informację. Chyba będę musiał zainwestować, bo jadę do akwarium i nie chcę przegapić okazji:-)

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Jestem uparciuchem i jak ktoś mówi mi, ze nie mam racji to chcę podyskutować i wszystko wyjaśnić
    Ale jak kilka osób mówi mi że nie mam racji to zaczynam się zastanawiać nad ich argumentami bo może mam okazję zrewidować swoje wiadomości i poglądy a szkoda przegapić okazję do nauki.

Cieszy fakt, że cyfrowe lustrzanki stają się popularne i powiększa się grono ich użytkowników. Myślę że wpłynie to poztytwnie na ich rozwój i spadną ceny.
    Pewnie sporo nowych użytkowników po pierwszym kontakcie będzie mocno zdziwionych z pierwszych zdjęć.
    Dlatego w Forum "Dla początkujących" przydał by się dział "Kupiłem dSLR i nie podobają mi się fotki"
    tam można by umieścić tego typu wątki

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

dazz
    ja też staram się zawsze radzić tylko z UV, ale teraz jadę do takiego "naturalnego" akwarium, czyli w morzu na dnie położone są szklane tunele, więc światła powinno być ciut więcej niż w tradycyjnych warunkach.
    Jeśli nie, to odkręcę i schowam do plecaka :-)

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów