Strona 113 z 332 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 121 do 1 130 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Domyślnie

Bardzo fajna opinia o Nikonie D3. Testował go Łukasz Trzciński

http://fotopolis.pl/index.php?n=6683

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    ISO 3200
    ISO 6400
    ISO 25600

Pełne klatki przy ustawieniach standardowych LR oraz wywołane "po mojemu" znajdują się tu http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/D3/.
    Po tych samplach zachwyt nad jakością obrazu D3 mi przeszedł. ISO3200 naprawdę niezłe za to ISO6400 to raczej kicha, bardzo widać wpływ odszumiania na ilość detali, szczegółnie w cieniach gdzie jest ich mało, wszystko jakieś rozmydlone jakby przejechane filtrem medianowym, kolorowe placki od odszumiania wokół elementów znajdujących się na tle innego koloru.
    Ta mityczna już jakość obrazu to bardzo dobra matryca ale jednak w wyraźnym połączeniu z softem odszumiającym.

EDIT: WB też mnie nie zachwyciło, a podobno miało być takie fantastyczne...
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 12-12-2007 o 11:39

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kenso Zobacz posta
    Bardzo fajna opinia o Nikonie D3. Testował go Łukasz Trzciński

http://fotopolis.pl/index.php?n=6683
    Tu podobnie jak MMM, zachwyt slabnie... to jakby ktos pisal tekst do innych fotek co sa zamieszczone, golym okiem widac jak sa jechane softem, plus biedroneczki w kropeczki i to na 3200... jakos mnie nie przekonuje ta superduper jakosc

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    golym okiem widac jak sa jechane softem
    No właśnie, gdzie ta "dusza"?

Domyślnie

Jak się chce udowodnć, że body nie umie robić zdjęć, to to jest żaden problem. Nie wiem jaki był cel pokazania tych sampli przez bakulika. Jak taki - to mu sie udało. Ja chyba nie umiałbym zrobić nic gorszego.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ISO3200 naprawdę niezłe za to ISO6400 to raczej kicha, bardzo widać wpływ odszumiania na ilość detali, szczegółnie w cieniach gdzie jest ich mało, wszystko jakieś rozmydlone jakby przejechane filtrem medianowym, kolorowe placki od odszumiania wokół elementów znajdujących się na tle innego koloru.
    Dodatkowo zauważyłem zawężenie zakresu tonalnego przy wyższych czułościach - światła szybko przechodzą w przepalenia, a cienie są głębokie mimo że scena nie była trudna - http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/D3/_DSC7039-org.jpg - białe kartki pod obiektywami w RAWie mają wartości RGB(255,255,255) i nie da się ich "wyciągnąć" manipulując parametrami ekspozycji i Highlight Recovery (Lightroom).

Z ciekawostek, o których wspominano na prezentacji - czułości ISO są skalibrowane dla zakresu 200-6400, przy niższej i wyższych nie ma gwarancji wierności barw itp. No i autofocus ciągły przy 11 kl/s nie działa - Nikon nie gwarantuje, że zdjęcia, poza pierwszym w serii, będą ostre. Może być ostre co któreś albo żadne. Dlatego ten sposób fotografowania zalecany jest dla "obiektów poruszających się poziomo lub pionowo w kadrze w płaszczyźnie równoległej do płaszczyzny matrycy".
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jak się chce udowodnć, że body nie umie robić zdjęć, to to jest żaden problem. Nie wiem jaki był cel pokazania tych sampli przez bakulika. Jak taki - to mu sie udało. Ja chyba nie umiałbym zrobić nic gorszego.
    No przecież ja oceniam jakość techniczną tych zdjęć a nie artyzm, światło i kompozycję...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Dodatkowo zauważyłem zawężenie zakresu tonalnego przy wyższych czułościach.
    tak jest zawsze i we wszystkich body.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No przecież ja oceniam jakość techniczną tych zdjęć a nie artyzm, światło i kompozycję...
    Ja też. Nawet do głowy mi nie przyszło oceniac kompozycji.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-12-2007 o 12:49 Powód: Automerged Doublepost
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Aparat miałem w ręku przez 10 minut. W tym czasie musiałem ustawić go do swoich potrzeb i przestrzelać. Warunki zostały zapewnione takie, żeby można było przetestować wysokie czułości. No to zrobiłem kilka zdjęć przy ISO 3200 i wyższym. I wg mnie te wysokie czułości może nadają się do zdjęć dla gazet codziennych, ale do niczego poza tym. Np. ślubów bym raczej nie ryzykował. Ale może ten aparat jest tylko dla paparazich i im taka jakość odpowiada...

Może nie we wszystkich i może nie aż do takiego stopnia, bo gdyby było, jak piszesz, to zauważył bym to zjawisko w swoim aparacie.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

moze. sek w tym, ze w takim 30D do ISO 1600 (niecale 4 dzialki ponad nominalna czulosc matrycy) roznica jest zaniedbywalna - poza przypadkami prob mocnego wyciagania z cienia, co przy tej czulosci jest juz sado-maso

natomiast bardzo wyraznie ta roznice bylo widac w D2X, a teraz D3 wydaje sie miec podobne zachowanie. prawda, ze przy duzo bardziej ekstremalnych czulosciach, ale ta roznica w tonalnosci jest duza. zdecydowanie wieksza niz to co znam w Canonie

co najprawdopodobniej sprowadza sie do rozmywania szczegolow przez te body pod pretekstem obnizania szumow.
    www albo tez flickr

Strona 113 z 332 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów