Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Filtry ND

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Filtry ND

Jaka jest różnica między NDx4 a NDx8, wiem, że różnią się ilością powłok, ale czym to się różni w praktyce i jakie ma to zastosowanie?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damiano Zobacz posta
    Jaka jest różnica między NDx4 a NDx8 wiem, że różnią się ilością powłok....
    Skąd Ci to przyszło do głowy ? Owszem mogą się różnić jeśli będą innego producenta/typu ale na pewno nie wpłynie to na oznaczeni krotności ND

...ale czym to się różni w praktyce i jakie ma to zastosowanie?
    ND4 mniej wydłuża czas ekspozycji ND8 bardziej, bo jest ciemniejszy i przepuszcza mniej światła.

http://www.canon-board.info/search.php

http://www.canon-board.info/showthre...ht=filtr+szary
    http://www.canon-board.info/showthre...ht=filtr+szary
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 09-01-2008 o 19:47
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

nie ilością powłok tylko tak jak by ciemnościa...

różnica miedzy 4 a 8 jest albo 2 razy dłuższa expozycja będzie (przy tej samej przesłonie) albo dwa razy mniejsza wartość przesłony dla tego samego czasu
    to taka zasada ale gdzięs chyba na tym forum czytąłem fajny post o tych filtrach dokładnie wyjaśniający co i jak - poszukaj sobie..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

inna roznica jest taka, ze w przypadku wiekszosci procesow technologicznych ND4 nie przebarwia zdjec, a ND8 nierzadko zauwazalnie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Akustyk, ciekawa informacja, nigdy tego nie porównywałem ale skoro masz takei obserwacje to wierzę.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam jeden nakręcany filtr ND8, radziecki 77mm. Nie używałem go zbyt wiele, ale na tym co zrobiłem specjalnego wpływu na kolorystykę nie zauważyłem. Trudno mi natomiast powiedzieć jak jest z filtrami obecnych producentów.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 10-01-2008 o 01:14
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ND z jakim współczynnikiem byście mi polecili na początek?

Uzależniony

Domyślnie

i jakiej firmy? może jakieś wskazówki co do wyboru?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja uzywam Hoye HMC NDx8 i nie ma na co narzekac, poza czyszczeniem. Zadnych zafarbow nie zauwazylem
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Ja uzywam Hoye HMC NDx8 i nie ma na co narzekac, poza czyszczeniem. Zadnych zafarbow nie zauwazylem
    ale robiles troche zdjec porownawczych z filtrem i bez, ze piszesz taka opinie?

Hoya ND8 ma zauwazalny "buraczkowy" zafarb. sa sceny na ktorych to nie wyjdzie a sa takie, na ktorych jest to mocno zauwazalne. najlepiej zrobic zdjecia bladym switem lub po zachodzie slonca, zeby na niebie byl gradient od czerwieni, przez zolcienie do blekitu i granatu. wyraznie widac na tym gdzie i jak roznia sie kolory bez filtra i z filtrem.

podobny efekt jest przy uzywaniu ND8 do Cokina P (tak sam Cokin, jak i PPL jak i "Made i P.R.C." z allegro). dla odmiany, np. Hitech ND1.2 (czyli ND 16 w notacji liniowej) jest lekko chlodny i robione nim zdjecia moga wpadac w zimny blekit/cyjan.

przy czym to niekoniecznie jest wada. to jest efekt, dzieki ktoremu mozna czasem zrobic ciekawsze zdjecia. mozna to traktowac jako filtr wydluzajacy ekspozycje i jednoczesnie modyfikujacy kolory. a poniewaz tam gdzie stosuje sie filtry ND czesto ocieplenie barw pozytywnie wplywa na zdjecie...

jedno malutkie sprostowanie, zeby byla pelna jasnosc sytuacji: filtr przyciemniajacy jaki wiekszosc producentow sprzedaje pod nazwa "ND" to filtr, ktory tlumi poszczegolne skladowe spektrum swiatla. przy czym, tlumienie nie jest idealnie rownomierne w calym spektrum, a na dodatek czesto zupelnie nie obejmuje podczerwieni. z tej nierownomiernosci wynika rozna kolorystyka pewnych scen przy fotografowaniu z filtrem lub bez. pisze "pewnych scen", bo nie zawsze jest to widoczne. najprostsza analogia niech beda filtry do fotografii czarno-bialej: zielony zastosowany do sfotografowania lasu pozostanie praktycznie bez wplywu na ujecie, natomiast przy portretowaniu okaze sie fenomenalnym wyborem. podobnie, przecietny filtr przyciemniajacy, ktory "slabiej" reaguje na fragment "czerwony/purpurowy" spektrum swiatla, w scenie o malo istotnych barwach cieplych bedzie wydawal sie neutralny, ale dla odmiany w innych scenach spowoduje silna modyfikacje barw.

EDIT: zeby byl dobry przyklad o czym mowa - dwa zdjecia z filtrem ND8 (uzytym z premedytacja "Made in ROC" z allegro ) i bez filtra. ekspozycja: 5s@f/11, 20s@f/8 (mozna policzyc, ze rownie obfite naswietlenie, z dokladnoscia do gestosci filtra).

1. bez filtra przyciemniajacego

2. z filtrem przyciemniajacym

ujecia po zachodzie slonca, dzieli je okolo 2 minut. za malo, zeby same z siebie powstawaly takie roznice w kolorach wywolane z dokladnie tymi samymi parametrami ACR. uprzedzajac pytanie: tak, mozna skorygowac balans bieli. to nadal nie da takich samych kolorow na zdjeciu z filtrem przyciemniajacym ale wlasnie dlatego go tu uzylem
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 13-01-2008 o 14:13
    www albo tez flickr

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów