Strona 163 z 332 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 621 do 1 630 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    "ZX Spectrum - jeden z pierwszych komputerow osobistych, wyprodukowany w 1982 roku..."

i tym milym akcentem chcialbym uciac dyskusje na temat wagi "jakis tam doswiadczen w przeszlosci" dla sytuacji biezacej

prawda, Sony ma lata doswiadczenia cyfrowego i ogromne zaplecze w inzynieri i R&D. tylko ze ze stwierdzenia tego faktu absolutnie nic wynika dla tego, jaki jest obecny stan technologii tej firmy w dziedzinie matryc FF. analogicznie Kodak, Nikon czy Samsung (ze pozwole sobie odgadnac tego producenta, o ktorym anonimowo wspomina gietrzy). tak ze odpuscmy sobie takie glupie przyklady

Doceniłbym bardziej Sony, nie ze względu na jakieś tam przytaczane staruszki cyfrowe i rzekome doświadczenie w branży, ale:

1. ze względu na świetny marketing i znajomość rynku (potrafią to wykorzystać co widać po dominacji w entry level DSLR)

2. technicznie przejęli schedę po KM i zatrudnili na nowo wielu inżynierów z Minolty, więc potencjał techniczny także mają, poza tym A900 ma mieć AS na pełnej klatce, coś o czym wielu jeszcze niedawno mówiło że jest niemożliwe

3. środki finansowe, które są w stanie wpompować w produkcję, żeby dobrze wejść na kolejne segmenty rynku

2 tys. $ na USA to jakieś 6 tys. zł na starcie u nas (licząc różnice w cenach USA-Europa)

Biorac pod uwagę większą perspektywę, a nie ostatnie kilka lat przełomu cyfrowego, to taka kwota za lustrzankę nie jest jakąś powalająca sumą, to raczej kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy zł za body jest absurdem, do którego w ostatnich kilku latach przyzwyczajały nas koncerny.

pzdr
    Tomek
    analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Odpowiem sobie by uniknąć problemów jak ostatnim razem

1. D3 już schodzi do poziomu 4500
    2. O D900 mówi się w linku jako 3999 nie 3500
    3. Nikon testuje sensory od Sony, Kodak, swoje i od jednego dostawcy, którego usilnie "kryje", czy tylko ja mam wrażenie, że jest to firma, która jednak ma duże doświadczenie.
    4. Canon musi odpowiedzieć w stylu Nikona - zwiększając liczbę elementów światloczułych w sensorach, to one powinny być w specyfikacjach na dpreview zamiast pikseli. To właśnie od ich ilości zależy dobre h-iso, co pisze cytowany Thom i co jest sukcesem Nikona w "nowym" sensorze.

5. Zawsze uważałem, że najlepsze kolory z dslr daje iczkowa D2h, w drugiej kolejności D200; D3 to takie miłe wspomnienia z tamtych czasów.
    6. 5D wciąż jest na topie jeśli chodzi o ostrość/mikro kontrast czy jak to sobie nazwiemy
    Osobiście uważam, że rozwiązanie polegające na wypuszczeniu studyjnego D900 o dużej rozdzielczości, niezbyt dużej czułości i we w miarę roządnej cenie byłoby marketingowo lepsze niż D3x.

Natomiast nie rozumiem polityki marketingowej Nikona polegającej na walce w segmencie (nazwijamy to dla uproszczenia) FF, a pozostawiania na 2009 kwestii odnowienia entry level (o czym zresztą w innym miejscu Hogan wspomina). Przecież tu leżą i kwiczą po ostatnich premierach wielu firm.

Co do tego jak musi odpowiedzieć Canon byłbym ostrożny w sądach, bo ta firma już nieraz udowodniła, że potrafi zaskoczyć szczególnie pod względem "umiejscowienia" produktu w ofercie. Przy czym problem polega na tym, że równanie z pkt. 4 ma więcej rozwiązań niż tylko to przedstawione przez Hogana 8).

Do tego wszystkiego dochodzi fakt, że wciąż Canon robi prosty myk: 5D cena w dół i konkurencja leży wciąż mając bezkonkurencyjną ofertę w zakresie szkieł. Co pozwala na proste rozwiązanie 3D = AF z 40D i więcej punktów + 5 kl/s + matryca 16 mpx o szumach takich jak FX, cena 2500$ albo nawet mniej i do widzenia. Jeśli ja to mogę wymyślić na kolanie to co dopiero oni.....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-07-2008 o 16:04
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio
    Czy ja tu mówie w ogóle o kosztach produkcji matryc? Ja tylko sie odwołałem do słów Kuby
    ale widać nie chcesz tego czytać tak jak napisałem Sony nie produkuje sensorów FF, nie wspominając o FF gęsto upakowanych pikselami rzędu 24mpx. Po prostu. Ma technologię - od stosunkowo niedawna - CMOS na której robi mniejsze sensory. Opinie są różne, jednak moja jest taka, że obrazek z matryc produkowanych przez Sony jest po prostu słabszy od tych, które robi Canon. To tylko tyle w obu poruszanych kwestiach.

Teraz bardziej konkretnie - koszt produkcji matryc jest tu niezwykle ważny i ja o nim właśnie mówię. Canon mając ileś tam długich lat technologię produkcji dużych dobrych matryc posiada cały system narzędzi i procesów wspierających tę technologię. To taki banał, ale tak łatwo o tym zapomnieć. Budowa fabryki czy nawet linii do produkcji sensorów dla FF 24Mpx to góra pieniędzy. Wielka góra. Dużo większa dla Sony niż dla Canona. Sprzedawanie takiej puszki za 2000$ może oznaczać że albo poza matryca w tym aparacie nic nie będzie - a jeśli obraz będzie taki jak poprzednio, to ja bym tego dla matrycy na pewno nie kupił - albo będzie to tego bardzo ostro dokładać. W to nie wierzę, bo rynek elektroniki jest dalej bardzo dynamiczny, i widać choćby po sukcesie Nikona, że stosunkowo szybko można odwrócić zły los - lub go sobie zgotować. Dopłacanie do modelu X w 2008 nie znaczy, ze w 2010 ktokolwiek kupi inną puszkę już w "normalnej" cenie. Bo dopłacać do interesu długofalowo po prostu się nie da. A na podstawie długiej tradycji Canona w produkcji FF można się domyślać, że gdyby doszło to takiej wojny cenowej na śmierć i życie, Canon jednak będzie dokładał zdecydowanie mniej i łatwiej przetrwa.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co pozwala na proste rozwiązanie 3D = AF z 40D i więcej punktów + 5 kl/s + matryca 16 mpx o szumach = FX cena 2500$ albo nawet mniej i od widzenia. Jeśli ja to mogę wymyślić na kolanie to co dopiero oni.....
    No, ale kto wtedy kupi 1Ds!? Nawet jeden taki super-gadżeciarz, którego znam, miałby opory...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No, ale kto wtedy kupi 1Ds!? Nawet jeden taki super-gadżeciarz, którego znam, miałby opory...
    I tak będą musieli zjechać z ceną. Więc Ci co potrzebują idealnego AF-a i korpusu jak kamień.

BTW: to są nadal moje supozycje 8). Nie mam Ciotki w Canonie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ci co mieli kupić już kupili. A reszta? Reszta czeka :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Ci co mieli kupić już kupili. A reszta? Reszta czeka :-)
    Słusznie - czekam i ja! Przez ten czas wypracuję sobie jakieś solidne uzasadnienie

Uzależniony

Domyślnie

IMO problem z ceną 1ds wynika po części z wielkości produkcji a po części w wykorzystania faktu całkowitego braku konkurencji. Przecież koszt produkcji 1ds nie jest dwukrotnie wyższy od 1d. Skoro Intel sprzedaje identyczne procesory z tego samego wafla w cenie od 800 do 3000zł, to czemu Canon nie może robić podobnie? Zwłaszcza, że aparatu nie da się podkręcić Nikona i Canona stać na wypuszczanie drogich puszek, bo jest cała armia fotografów z ich szkłami.
    Jeśli Sony wypuści 24mp w cenie 2000-3000$ , to wielkość produkcji pozwoli szybko obniżyć koszty i nawet jeśli na początku będą dokładać do interesu, to złapią klientów i sprzedaż nietanich przecież akcesoriów znacznie wzrośnie.
    Dla Sony to może być jedyny sposób na wejście na rynek prosumer, chociaż i tak w te 2000$ zbytnio nie wierzę
    Ostatnio edytowane przez lempl ; 03-07-2008 o 18:21

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Jeśli Sony wypuści 24mp w cenie 2000-3000$ , to wielkość produkcji pozwoli szybko obniżyć koszty i nawet jeśli na początku będą dokładać do interesu, to złapią klientów i sprzedaż nietanich przecież akcesoriów znacznie wzrośnie.
    Dla Sony to może być jedyny sposób na wejście na rynek prosumer, chociaż i tak w te 2000$ zbytnio nie wierzę
    Możesz mieć rację. Pod warunkiem, że koszt wyprodukowania matrycy maleje ze wzrostem produkcji - a tego nie jestem pewien, bo maszyny są, technologia miniaturyzacji jest, Canon od lat produkuje matryce FF za jednym zamachem, ale uzysk z wafla (wafer yield) zdaje się zachowywać pełen godności spokój

Ale skoro 5D wydaje się kończyć cenowo tam gdzie zaczynał 300D...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Dopłacanie do modelu X w 2008 nie znaczy, ze w 2010 ktokolwiek kupi inną puszkę już w "normalnej" cenie. Bo dopłacać do interesu długofalowo po prostu się nie da. A
    Sony przez trzy lata doplacal miliony dolarow do produkcji playstation3. Straty nadrabial na sprzedazy akcesoriow, gier itd.

Nie wiem czy przy obiektywach, lampach i podobnym sprzecie mozna by zastosowac podobna technike sprzedazy ale nie zapominajmy o puszkach entry level - renoma ktora zrobila by tak tania profesjonalna puszka ogromnie napedzila by sprzedaz najtanszych modeli.

A jak bedzie to zobaczymy bo ja osobiscie chcial bym sie tak milo zaskoczyc - wszyscy by zyskali

Strona 163 z 332 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów