Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
.....Dziwię się, że mało kto to dostrzega, ale nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że właściwie samo robienie zdjęć, straciło wszelki sens. Nie oszukujmy się, głównym motorem tego robienia zdjęć jest pokazanie ich ludziom. Ktoś, kto mówi, że "sprawia mu przyjemność samo fotografowanie, wyłącznie dla siebie", najprawdopodobniej kłamie. Robimy zdjęcia po to, żeby je oglądano.
Nie kłamię i chyba zrozumiesz co piszę. Dlaczego zakładasz, że sam proces tworzenia nie daje satysfakcji? Aktualnie właśnie pokazywanie zdjęć straciło sens, bo to ściganie się z Ai. Obecność mojej fotografii w sieci jest i była prawie żadna. Nie zależało mi na lajkach i cieszę się, że Ai mi nie odbierze tego co nie może, przyjemności z robienia zdjęć. Wejść na górę (po to by zrobić zdjęcie, ale nie tylko), zobaczyć wschód słońca, naświetlać wetplate, obcować z mechanicznymi cudeńkami z połowy ubiegłego wieku, pracować nad zdjęciem z grupą fajnych ludzi (np. stylistki, modelki) itd. Tworzenie daje satysfakcje. Albo nawet nie tylko tworzenie, np kolekcjonowanie aparatów. W około fotografii dzieje się wiele rzeczy mogących dać przyjemność.