Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Bardzo ładne, płomienne głoszenie wiary.

No cóż, tylko że wiara i fakty/fizyka to 2 różne światy.

W rankingu testów DxO pierwszy obiektyw marki Canon jest dopiero na 51 miejscu.
    A przed nim jest 6 obiektywów Sigmy i Zeiss na bagnecie EF

https://www.dxomark.com/lenses/launc...taType=rankDxo

jp
    Ja to bym chciał kiedyś zobaczyć z 5 zdjęć, z których jesteś wyjątkowo dumny jakie zrobiłeś tymi wypasami technicznymi z DXO. Jeśli sprzęt jaki masz jest technicznie tak doskonały to zrobienie nim dobrego zdjęcia jest prostsze i łatwiejsze niż jakaś przedpotopową technologia. Doczekam się kiedyś? Gadasz i gadasz o tej technologi a zdjęć adekwatnych do niej nie pokazujesz. Może bym sie przekonał i jakoś zrozumiał ten kompletny brak ergonomi i drożyznę szkieł do FF ML Sony ???

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Ja to bym chciał kiedyś zobaczyć z 5 zdjęć, z których jesteś wyjątkowo dumny jakie zrobiłeś tymi wypasami technicznymi z DXO. Jeśli sprzęt jaki masz jest technicznie tak doskonały to zrobienie nim dobrego zdjęcia jest prostsze i łatwiejsze niż jakaś przedpotopową technologia. Doczekam się kiedyś? Gadasz i gadasz o tej technologi a zdjęć adekwatnych do niej nie pokazujesz. Może bym sie przekonał i jakoś zrozumiał ten kompletny brak ergonomi i drożyznę szkieł do FF ML Sony ???
    Czyli uważasz że co trzeba oceniać na zdjęciu by zobaczyć różnicę pomiędzy technologią lustrzanek a technologią ML ?
    "Ocznie", na monitorze, bez procedury testowej, oprzyrządowania itd.

I jaki wpływ na tą oceną, jaki efekt na zdjęciu będzie miało np. :
    - używanie EVF z wszystkimi zaletami zamiast OVF ?
    - AF na całej matrycy z wszystkimi zaletami w stosunku do tradycyjnego lustrzankowego systemu ?
    - mniejsze body ML
    - .......

Jesteś pewien że czujesz czym różni się technologia ML od technologii lustrzanek ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-08-2018 o 16:50
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Czyli uważasz że co trzeba oceniać na zdjęciu by zobaczyć różnicę pomiędzy technologią lustrzanek a technologią ML ?
    "Ocznie", na monitorze, bez procedury testowej, oprzyrządowania itd.

I jaki wpływ na tą oceną, jaki efekt na zdjęciu będzie miało np. :
    - używanie EVF z wszystkimi zaletami zamiast OVF ?
    - AF na całej matrycy z wszystkimi zaletami w stosunku do tradycyjnego lustrzankowego systemu ?
    - mniejsze body ML
    - .......

Jesteś pewien że czujesz czym różni się technologia ML od technologii lustrzanek ?

jp
    Wybacz ale ja wieszam na ścianach swoje zdjęcia (tzn zrobione przez siebie) a nie wykresy z DXO Jak kupuje nowy obiektyw, body lub cokolwiek to po to aby zrobic lepsze zdjęcie lub takie jakiego jeszcze nie zrobiłem bo nie mogłem z powodu ograniczeń sprzetu. I tyle. Ty masz widzę inna wizję - ok, masz do tego pełne prawo ale może czas przyznać, że po prostu jesteś gadzeciażem i sprzetowcem (i jak napisałem masz do tego pełne prawo jeśli to daje Ci satysfakcję). Serio zobaczyłbym jakieś zdjęcia pokazujące przewagę i wtedy może zmienił bym swoje nastawienie do ML, które używasz. Obecnie poza AF i ewentualnym używaniu pleśniawek czy ogólnie obcych obiektywów to takich nie widzę.

Ps. Z niecierpliwością czekam na ML FF Canona aby zobaczyć czy obiorą ten kierunek co ja chcę, szybciej jednak w moim plecaku wyląduje m50+22/2.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 06-08-2018 o 18:05

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Wybacz ale ja wieszam na ścianach swoje zdjęcia (tzn zrobione przez siebie) a nie wykresy z DXO Jak kupuje nowy obiektyw, body lub cokolwiek to po to aby zrobic lepsze zdjęcie lub takie jakiego jeszcze nie zrobiłem bo nie mogłem z powodu ograniczeń sprzetu. I tyle. Ty masz widzę inna wizję - ok, masz do tego pełne prawo ale może czas przyznać, że po prostu jesteś gadzeciażem i sprzetowcem (i jak napisałem masz do tego pełne prawo jeśli to daje Ci satysfakcję). Serio zobaczyłbym jakieś zdjęcia pokazujące przewagę i wtedy może zmienił bym swoje nastawienie do ML, które używasz. Obecnie poza AF i ewentualnym używaniu pleśniawek czy ogólnie obcych obiektywów to takich nie widzę.
    ok.

1.
    Na pojedynczych zdjęciach zobaczyć można różnicę pomiędzy (matryca+obiektyw) X a (matryca+obiektyw) Y, praktycznie nie zobaczymy różnicy pomiędzy technologią ML a technologią "lustrzanka".
    Ogólnie ML to większe możliwości i "łatwiejsze" wykonywanie zdjęć głownie jako zalety/funkcje związane z EVF oraz AF (czułość) na całej matrycy

2.
    Też z wyjazdów robię po jednym/kilka dużych wydruków, stąd dążenie do dużej liczby pikseli (i matryca R) oraz ostrych obiektywów (pomocne w wyborze DxO, nie trzeba wieszać wykresów !)
    Robię w RAW i obrabiam tak jak lubię by nam przypominały wrażenia/odczucia jakie mieliśmy "będąc tam", np :
    Photo: przedpokójKint | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
    Photo: SalonS3int | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
    Photo: pokojAni | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

Tam wiszą zdjęcia z 5Dx oraz A7Rx

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-08-2018 o 18:25
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Oj tam, przesadzasz. Kolega pokazuje swoje zdjęcia, ma w końcu podpiętą stopkę z własnymi albumami i nic nie ukrywa. Tu masz próbkę możliwości: https://public.fotki.com/janusz-pawl...odak-1600.html To zdaje się dość stare zdjęcie, ale pamiętam, że kolega jest z niego wyjątkowo dumny. Przekonało Cię? Zmieniasz system?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów