Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

....przez ostatnie 10 lat Canon daje ostro w palnik fenomenalnymi szklami EF ...
    Bardzo ładne, płomienne głoszenie wiary.

No cóż, tylko że wiara i fakty/fizyka to 2 różne światy.

W rankingu testów DxO pierwszy obiektyw marki Canon jest dopiero na 51 miejscu.
    A przed nim jest 6 obiektywów Sigmy i Zeiss na bagnecie EF

https://www.dxomark.com/lenses/launc...taType=rankDxo

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-08-2018 o 09:45
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

Ciekawe gdzie w tym wszystkim jest marketing?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

jp
    Sprzedaż iluś tam milionów sztuk obiektywów (pewnie grubo ponad 100) jest kwestią wiary opartej na wyborze użytkowników, którzy osobiście przekonali się co do jakości produkowanych szkieł.
    Natomiast ślepa wiara w testy i rankingi publikowane w gazetach lub internecie świadczy o zdecydowanie wąskich możliwościach podejmowania samodzielnych decyzji zakupowych przez konsumenta.

Gdy @akustyk napisał, to co napisał (a pod czym można tylko się podpisać), było pewnym że rozpocznie się powielanie w odpowiedzi bełkotu z folderów i rankingów.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

mujboze... jakie to czytanie ze zrozumieniem jest trudne... a wybiorcze cytowanie takie latwe...

przytocze pelny cytat, bo cos cie sie ucielo (ta pogrubiona czesc):

przez ostatnie 10 lat Canon daje ostro w palnik fenomenalnymi szklami EF - swietnie zaprojektowanymi mechanicznie o wzorowym balansie miedzy jakoscia optyczna a wielkoscia
    teraz chetnie poslucham jak to te wiaderka Sigmy sie w powyzsza definicje wpisuja...

bo mnie osobiscie tradycyjnie duzo lepiej wychodza zdjecia tymi obiektywami, ktore optycznie sa gorsze ale ze soba zabiore na wyjazd. niz tymi wszystkimi super-hiper ostrzejszymi wiaderkami Sigmy czy Zeissa, ktore lezalyby na polce w domu, bo jeszcze mnie nie porznelo zeby nosic to caly dzien na plecach... tylko ze ja raczej po zdjeciach oceniam, niz po wykresach DXO...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-08-2018 o 11:01
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mujboze... jakie to czytanie ze zrozumieniem jest trudne... a wybiorcze cytowanie takie latwe...

przytocze pelny cytat, bo cos cie sie ucielo (ta pogrubiona czesc):

teraz chetnie poslucham jak to te wiaderka Sigmy sie w powyzsza definicje wpisuja...

bo mnie osobiscie tradycyjnie duzo lepiej wychodza zdjecia tymi obiektywami, ktore optycznie sa gorsze ale ze soba zabiore na wyjazd. niz tymi wszystkimi super-hiper ostrzejszymi wiaderkami Sigmy czy Zeissa, ktore lezalyby na polce w domu, bo jeszcze mnie nie porznelo zeby nosic to caly dzien na plecach... tylko ze ja raczej po zdjeciach oceniam, niz po wykresach DXO...
    Każdy ma prawo wierzyć (i głosić) co chce. To nie wada ani przestępstwo.
    Jeszcze.

jp

PS

01-08-2018 zwany dniem dzisiejszym w wątku Bezlusterkowce Nikona czeka z utęsknieniem na spełnienie obietnicy/słowa ..otworzę ponownie jutro
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-08-2018 o 11:25
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

jp
    Ja to bym chciał kiedyś zobaczyć z 5 zdjęć, z których jesteś wyjątkowo dumny jakie zrobiłeś tymi wypasami technicznymi z DXO. Jeśli sprzęt jaki masz jest technicznie tak doskonały to zrobienie nim dobrego zdjęcia jest prostsze i łatwiejsze niż jakaś przedpotopową technologia. Doczekam się kiedyś? Gadasz i gadasz o tej technologi a zdjęć adekwatnych do niej nie pokazujesz. Może bym sie przekonał i jakoś zrozumiał ten kompletny brak ergonomi i drożyznę szkieł do FF ML Sony ???

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Ja to bym chciał kiedyś zobaczyć z 5 zdjęć, z których jesteś wyjątkowo dumny jakie zrobiłeś tymi wypasami technicznymi z DXO. Jeśli sprzęt jaki masz jest technicznie tak doskonały to zrobienie nim dobrego zdjęcia jest prostsze i łatwiejsze niż jakaś przedpotopową technologia. Doczekam się kiedyś? Gadasz i gadasz o tej technologi a zdjęć adekwatnych do niej nie pokazujesz. Może bym sie przekonał i jakoś zrozumiał ten kompletny brak ergonomi i drożyznę szkieł do FF ML Sony ???
    Czyli uważasz że co trzeba oceniać na zdjęciu by zobaczyć różnicę pomiędzy technologią lustrzanek a technologią ML ?
    "Ocznie", na monitorze, bez procedury testowej, oprzyrządowania itd.

I jaki wpływ na tą oceną, jaki efekt na zdjęciu będzie miało np. :
    - używanie EVF z wszystkimi zaletami zamiast OVF ?
    - AF na całej matrycy z wszystkimi zaletami w stosunku do tradycyjnego lustrzankowego systemu ?
    - mniejsze body ML
    - .......

Jesteś pewien że czujesz czym różni się technologia ML od technologii lustrzanek ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-08-2018 o 16:50

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Czyli uważasz że co trzeba oceniać na zdjęciu by zobaczyć różnicę pomiędzy technologią lustrzanek a technologią ML ?
    "Ocznie", na monitorze, bez procedury testowej, oprzyrządowania itd.

I jaki wpływ na tą oceną, jaki efekt na zdjęciu będzie miało np. :
    - używanie EVF z wszystkimi zaletami zamiast OVF ?
    - AF na całej matrycy z wszystkimi zaletami w stosunku do tradycyjnego lustrzankowego systemu ?
    - mniejsze body ML
    - .......

Jesteś pewien że czujesz czym różni się technologia ML od technologii lustrzanek ?

jp
    Wybacz ale ja wieszam na ścianach swoje zdjęcia (tzn zrobione przez siebie) a nie wykresy z DXO Jak kupuje nowy obiektyw, body lub cokolwiek to po to aby zrobic lepsze zdjęcie lub takie jakiego jeszcze nie zrobiłem bo nie mogłem z powodu ograniczeń sprzetu. I tyle. Ty masz widzę inna wizję - ok, masz do tego pełne prawo ale może czas przyznać, że po prostu jesteś gadzeciażem i sprzetowcem (i jak napisałem masz do tego pełne prawo jeśli to daje Ci satysfakcję). Serio zobaczyłbym jakieś zdjęcia pokazujące przewagę i wtedy może zmienił bym swoje nastawienie do ML, które używasz. Obecnie poza AF i ewentualnym używaniu pleśniawek czy ogólnie obcych obiektywów to takich nie widzę.

Ps. Z niecierpliwością czekam na ML FF Canona aby zobaczyć czy obiorą ten kierunek co ja chcę, szybciej jednak w moim plecaku wyląduje m50+22/2.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 06-08-2018 o 18:05

Wybacz ale ja wieszam na ścianach swoje zdjęcia (tzn zrobione przez siebie) a nie wykresy z DXO Jak kupuje nowy obiektyw, body lub cokolwiek to po to aby zrobic lepsze zdjęcie lub takie jakiego jeszcze nie zrobiłem bo nie mogłem z powodu ograniczeń sprzetu. I tyle. Ty masz widzę inna wizję - ok, masz do tego pełne prawo ale może czas przyznać, że po prostu jesteś gadzeciażem i sprzetowcem (i jak napisałem masz do tego pełne prawo jeśli to daje Ci satysfakcję). Serio zobaczyłbym jakieś zdjęcia pokazujące przewagę i wtedy może zmienił bym swoje nastawienie do ML, które używasz. Obecnie poza AF i ewentualnym używaniu pleśniawek czy ogólnie obcych obiektywów to takich nie widzę.
    ok.

1.
    Na pojedynczych zdjęciach zobaczyć można różnicę pomiędzy (matryca+obiektyw) X a (matryca+obiektyw) Y, praktycznie nie zobaczymy różnicy pomiędzy technologią ML a technologią "lustrzanka".
    Ogólnie ML to większe możliwości i "łatwiejsze" wykonywanie zdjęć głownie jako zalety/funkcje związane z EVF oraz AF (czułość) na całej matrycy

2.
    Też z wyjazdów robię po jednym/kilka dużych wydruków, stąd dążenie do dużej liczby pikseli (i matryca R) oraz ostrych obiektywów (pomocne w wyborze DxO, nie trzeba wieszać wykresów !)
    Robię w RAW i obrabiam tak jak lubię by nam przypominały wrażenia/odczucia jakie mieliśmy "będąc tam", np :
    Photo: przedpokójKint | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
    Photo: SalonS3int | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
    Photo: pokojAni | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

Tam wiszą zdjęcia z 5Dx oraz A7Rx

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-08-2018 o 18:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Oj tam, przesadzasz. Kolega pokazuje swoje zdjęcia, ma w końcu podpiętą stopkę z własnymi albumami i nic nie ukrywa. Tu masz próbkę możliwości: https://public.fotki.com/janusz-pawl...odak-1600.html To zdaje się dość stare zdjęcie, ale pamiętam, że kolega jest z niego wyjątkowo dumny. Przekonało Cię? Zmieniasz system?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów